29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Mashanko - ještě jednou díky za tu občanskou poradnu.
Volala jsem tam a pa mihned poslala vzor podle kterého to mám vyplnit. A mám jim to meilem poslat, zkontrolujou, jestli tam mám vše a tak. Největší problém jsem měla, že nevím číslo jednání (ani prostě nemůžu najít 13let starý papíry o určení otcovství a o alimentech). Prostě prý to je jednoduché - dojít si k soudu a oni mi vystavěj kopii (to mě vůbec nenapadlo )
Jinak v tom vzoru je i částka na kterou bych to chtěla zvýšit. Musím to psát, nemůžu do nechat na soudu? Byla bych moc troufalá, kdybych napsala 3500?
Bere se jen můj příjem (rodičák) nebo i příjem mého manžela?
Biol. otec dělá černý řemeslo - kovář - kolik může mít - je tam ve firmě přes dvacet let - 25000Kč a nemá žádnou vyž. povinnost.
Není tady
dusička napsal(a):
Mashanko - ještě jednou díky za tu občanskou poradnu.
Volala jsem tam a pa mihned poslala vzor podle kterého to mám vyplnit. A mám jim to meilem poslat, zkontrolujou, jestli tam mám vše a tak. Největší problém jsem měla, že nevím číslo jednání (ani prostě nemůžu najít 13let starý papíry o určení otcovství a o alimentech). Prostě prý to je jednoduché - dojít si k soudu a oni mi vystavěj kopii (to mě vůbec nenapadlo)
Jinak v tom vzoru je i částka na kterou bych to chtěla zvýšit. Musím to psát, nemůžu do nechat na soudu? Byla bych moc troufalá, kdybych napsala 3500?
Bere se jen můj příjem (rodičák) nebo i příjem mého manžela?
Biol. otec dělá černý řemeslo - kovář - kolik může mít - je tam ve firmě přes dvacet let - 25000Kč a nemá žádnou vyž. povinnost.
Napiš poměry otce mi nejsou známy.
Částku na výživné můžeš klidně navýšit, pak slevíš a dostaneš to co jsi původně chtěla .
Není tady
Aprill - díky. To je pravda, jeho poměry mi nejsou známy.
Stejně je to takový divný, tam sedět u soudu po x letech. Vůbec se s ním nevidám, kluka nikdy neviděl.
Jsem se vdávala, když klukovi byli necelý tři roky a automatický dostal po mě příjmení (měl příjmení mé za svobodna) a až ve 3 letech byla zkouška krve. (no to už je zas jiný příběh)
Upravil(a) dusička (27. 8. 2009 13:50)
Není tady
Je to potřeba udělat. Je to pro syna.
Tohle je opravdu silný kafe.
Netuším, jak je na tom tvůj bm finančně, ale i kdyby bral minimální plat, tak by synovi mohli přidat. Můžeš nechat částku na uvážení soudu. A o jeho poměrech nic nevíš - soud si to zjistí.
Zdůvodnění je jednoduché - zvýšení nákladů na dítě. Od tří let se dost změnilo ,nástup do školy - to by uznali opodstatněné zvýšení, druhý stupeň byla změna a sš (nebo kde kluk je) je další navýšení nákladů. Já jsem taky žádala až v dceřiných 15ti-16ti a na sociálce mi paní až vynadala, proč jsem již dávno něco neudělal, že jsou to moje záležitosti, které si musím hlídat. A že to nejsou moje peníze, ale pro dítě, takže nemůžu nad nima mávnout rukou....až mi bylo nepříjemně...Ale paní měla pravdu.
Něco jiného by bylo, kdyby si táta syna bral na dovolené a k sobě, třeba na hory..nebo kamkoliv, dával mu tu tam na telefon a kapesné, tak do toho bych asi nevrtala. Ale jestli se s ním ani nestýká...
Není tady
Wiki - byla jsem zamilovaná do ženatýho chlapa o 18let staršího. Byla to ta první velká láska , vykašlal se na mě, když jsem otěhotněla a to jsme spolu rok a půl žili. Celý těhotenství jsem se s tím vyrovnávala a on pak ve finále u soudu zapřel, že se mnou něco měl. Bylo mi z toho na nic. Prostě jak jsem mu oznámila,že jsem těhotná, zavřel za sebou dveře a viděli jsme se až u soudu.
Já vím, musím být silná kvůli klukovi.
Není tady
mashanka napsal(a):
javena napsal(a):
Rozárko, já znám holku, co vyjde. O tom, jak je to smutný nemá smysl psát. Kluk chodí na brigády, mobil neměl nikdy nejlepší ze třídy...
Podívej, pokud otec má a nechce dávat, je to idiot. Ale některý otec má, protože nová partnerka má. Někdo fakt nemá - jsou chlapi, co dělají za 15 000,- . Je to prostě složitější.mobil neměl nikdy nejlepší ze třídy... ?????? Co to je za hodnocení situace ???
To není hodnocení situace, jen dokreslení. Nejezdil na lyžáky, na ŠvP přispívala sociálka. Můžu hodit další příklady, jestli chceš. Vím, že mobil není dobrý měřítko, ale vysvětluj to 14-tiletýmu klukovi.
Není tady
javena napsal(a):
mashanka napsal(a):
javena napsal(a):
Rozárko, já znám holku, co vyjde. O tom, jak je to smutný nemá smysl psát. Kluk chodí na brigády, mobil neměl nikdy nejlepší ze třídy...
Podívej, pokud otec má a nechce dávat, je to idiot. Ale některý otec má, protože nová partnerka má. Někdo fakt nemá - jsou chlapi, co dělají za 15 000,- . Je to prostě složitější.mobil neměl nikdy nejlepší ze třídy... ?????? Co to je za hodnocení situace ???
To není hodnocení situace, jen dokreslení. Nejezdil na lyžáky, na ŠvP přispívala sociálka. Můžu hodit další příklady, jestli chceš. Vím, že mobil není dobrý měřítko, ale vysvětluj to 14-tiletýmu klukovi.
Ale ona myslí, že neměl mobil vůbec a že byl nejlepší ze třídy.........:)Ne, že neměl nejlepší mobil ze třídy
Není tady
no, taky mě to nejdřív napadlo, ale
mobil neměl nikdy nejlepší ze třídy - interpunkce není na parádu
Upravil(a) mashanka (27. 8. 2009 23:40)
Není tady
mashanka napsal(a):
no, taky mě to nejdřív napadlo, ale
mobil neměl nikdy nejlepší ze třídy - interpunkce není na parádu![]()
No jo, mě to jde takhle líp "do pusy".
Není tady
dusička napsal(a):
Wiki - byla jsem zamilovaná do ženatýho chlapa o 18let staršího. Byla to ta první velká láska , vykašlal se na mě, když jsem otěhotněla a to jsme spolu rok a půl žili. Celý těhotenství jsem se s tím vyrovnávala a on pak ve finále u soudu zapřel, že se mnou něco měl. Bylo mi z toho na nic. Prostě jak jsem mu oznámila,že jsem těhotná, zavřel za sebou dveře a viděli jsme se až u soudu.
Já vím, musím být silná kvůli klukovi.
Dnes už je zbytečné zkoumat jak to byl.o, ale ať to bylo JAKKOLIV, tak by se měl otec postavit čelem k situaci a řešit ji.
Otcovství zřejmě uznané je, takže bych jednala pouze věcně. Předkládala skutečnosti, fakta a náklady.
Vím, že to určitě bylo těžké, v 18ti jsme ještě děti (beru to podle sebe), takže obrovskou lásku "za hrob" chápu a nad svou "velkou láskou" se jen pousměju..zpětně. Ale vím, že tenkrát mýma očima to bylo opravdové a jedinečné.
Ale zkusila bych jednu otázku, protože, když se do tebe vcítím, tak jen jedna věc by mi bránila žádat alimenty.. a to , kdybych toho muže tenkrát nějak s rozhodnutím o svém otěhotněním obešla či podvedla. Tehdy , kdy jsem znala na těhotenství jeho rozhodný názor - NE.
Nepředpokládala bych, že to byla tvoje cesta (nešla bych jí také - na to jsem příliš ješitná ) a PRÁVĚ PROTO bych své dítě chránila před otcovou nezodpovědností. Syn má už tak dost ztíženou situaci, že svého otce zřejmě ani nezná...
Není tady
Wiki - děkuju
Syn má vlastně - nebo považuje za svého otce mého manžela (začali jsme spolu když klukovi byli dva roky a on mu začal hned říkat táta-pán). Musím říct, že jedna z kladných vlastností manžela je, že nikdy nedělal rozdíl mezi dětmi a kluka bral jako svýho .
Tenkrát když jsem otěhotněla (před vánocema nedorazila ms) bioš mi ještě říká,to je hezký dáreček pod stromeček, alej jak jsem měla těhuprůkazku,bylo zle.
Těhotenství bylo neplánovaný (tenkrát před 16lety ani nevím jestli mladé holce předepisovali antikoncepci). Ale stalo se a já jsem na potrat jít nechtěla.
Ted odstupem času vím, že mě měl asi jako mladou milenku, byla jsem blbá, ale - mám krásnýho zdravýho kluka.
Otcovství uznaný je, proběhla na žádost b. zkouška krve .
A když jsem (v osmi)letech klukovi řekla o biol. otci,myslím,že to pochopil, ukázala jsem mu i pár fotek.Jen mi řekl, že je rád,že já jsem jeho máma a že neni adoptovanej. A jinak si myslím nic nezměnilo.
Jo - a dneska jsem u soudu žádost poddala. Jak dlouho trvá než mi přijde od soudu,kdy bude stání?
Upravil(a) dusička (2. 9. 2009 23:09)
Není tady
U nás to šlo rychle, myslím, do 14dnů přišel i datum soudního stání. Ale to vůbec nevadí, když se to protáhne, otec může být třeba nemocný, nebo žádat změnu termínu.....stejně to musíš řešit zpětně. A to od nástupu na sš - to je tak nejlogičtější.
To je dobře, že kluk tátu - přádného tátu - MÁ. To jsem nevěděla. Každopádně to na situaci nic nemění. Takže držím palce, hodně štěstí. Pokud tam bude rozumný soudce, dá ti za pravdu.
Není tady
Wiki - dík
Není tady
Irik napsal(a):
Takže pochopila jsem to dobře, že manželovi také tu půjčku zohlednili?
Jak je tu vidět tak právo funguje všude jinak.
Bývalá partnerka před časem podala žádost i zvýšení alimentů a mě nezbylo než se odvolat. Před chvilkou jsem však obdržel zamítavé rozhodnutí KS. Již zhruba rok doplácím na to, že jsem (před 10lety!) byl ručit tehdy kamarádovi na 100tis.Ten neplatí a ze sta tisíc se částka vyšplhala na 500. Toto je mi nyní exekučně strháváno z platu (+-5 až 7tis). Do toho splátka za byt kde žiju se svou rodinou a již 8letým synem (4tis+nájem7tis).Když připočtu ještě dva úvěry na vybavení bytu (2500) a výživné (2000) jsem již v mínusu.
Soud nezohledňuje ani jednu z těchto skutečností a já se pomalu potápím do dluhů. Nikdo se neptá, kde mám vzít na cestu do práce, stravu a běžné výdaje. Nikoho nezajímá kolik můžu přispět synovi, kterého mám ve své péči. Na byt jsem si musel půjčit, protože jsme střídali podnájmy a to pro dítě jak sami píšete, není dobré. Je nejen v zájmu dítěte, aby vědělo kde je doma a nežil kočovný život.
Pracuji jako hasič a za práci jsem rád, ale přijde mi, že kdybych se válel doma a dělal někde na černo budu na tom lépe. Platí zde totiž to, že pokut děláte a nejste povaleč sedřou z Vás úřady kůži a matky toho jak se patří využívají také. Chci podotknout že dceři na kterou platím výživné je dnes již 10let a s její matkou jsme šli od sebe v samém začátku těhotenství. Přesněji řečeno přišla mi to oznámit týden po rozchodu. Byla tedy její volba zda na výchovu bude sama a ze mě si takto udělala pouze vedlejší příjem. Omlouvám se, jestli jsem někoho urazil, ale jsem vážně zoufalí. Od tohoto měsíce již nemám ani na nájem a to jen proto, že KS vychází z přijmu který je jen na papíře. Pokut nezaplatím navýšené výživné tak mě zavřou. Když nezaplatím splátku na byt (je to půjčené na směnku) budu dlužit celou sumu jako bych do teď nic nezaplatil. Exekutor pohrozil zabavením členských práv v družstvu (mohu tedy přijít o bydlení, které přesto budu muset splácet) a soud prostě nic z toho nezajímá. Na druhou stranu zde čtu, že jinde soud přihlídne i ke stavebnímu spoření. Nerozumím už ničemu.
Není tady
Atom - vypadá to od věci, ale řešíš nějak ten dluh, co máš u kamaráda? Tam by byla možnost aspoň k nějakým penězům přijít (jestli je teda z čeho brát).
Není tady
Atomiku,
Já bych samozřejmě také okamžitě skočila po "kamarádovi".
Ale ten zřejmě bude chytrý. Předpokládám, že nic nemá, žádný majetek, nemovitosti, nemá příjem, v bance 0 ?
Já jsem také tak musela zaplatit neuhrazenou daň z převodu nemovitostí za prodávajícho - dobrá lekce.
Každopádně s bankou jednej. Nejlépe prosřednictvím někoho, kdo ti poradí jak postupovat, či rovnou bude jednat s PM za tebe. . Ale piš jim, volej jim, sjednej si schůzku, nech si udělat rozumný splátkový kalendář, žádej o vyjímku, o odpuštění penále, prostě bojuj. Předlož všechno co máš a řekni, žemáš dobrou vůli atd..
Hlavně to nenech spát.
Alimenty - nedokážu říct, o jak velké "nedorozumění" při zakládání rodiny mezi tebou a b. partnerkou šlo, ale bylo -li otcovství přiznáno, tak prostě máš dceru. Což taky není špatné? Ne? A platit jí 2 nebo 2,5t měsíčně ? To také není to, co by zasloužila...to uznej. Tak holka za vás - rodiče - nemůže, ta je v tom nevinně. Ta nezasluhuje finančně potrestat.
Není tady
Atome, problém je v tom, že započítávají i příjem tvé nynější manželky. Takže ty jsi v mínusu, ale máte ještě příjem manželky. To neznamená, že s tím souhlasím. Chápu, že dítě musí jíst, ale kdybyste zůstali spolu a ty teď splácel tu půjčku... asi by se to odrazilo ve vašem rodinném rozpočtu. Trochu nechápu, proč se takové věci nezohledňují. Záleží to na soudci...
Nicméně 2000,- na desetileté dítě mi přijde na spodní hranici. Zkus spočítat, co zaplatíte za syna. Ono to se stravným ve škole a doma, s nějakými kroužky, potřebami do školy a ošacením vyšplhá k těm 4000 tisícům...
Jo a ten dluh u kamaráda bys měl začít řešit, jak píše Helena. Každý svého štěstí strůjce.
Není tady
Já myslím chápu, co tím chtěl Atom říct. Hněte ho to, že soudcové v našem státě si každý rozhoduje podle sebe, podle momentální náledy, podle momentálních sympatií.
Matkám, kterým zůstane dítě v péči, se zohlední každý s prominutím prd...samozřejmě půjčka na bydlení, ale otcům se to samé nezohlední, i když také potřebuje zázemí pro své dítě (děti). Neměl si půjčku brát. Kde mají ale ti chlapi po rozvodu žít, když manželce nechají byt, to už nikoho nezajímá.
Není tady
Hněte ho to, že soudcové v našem státě si každý rozhoduje podle sebe... otcům se to samé nezohlední...
No - ono v případě Atoma je to trochu jiné - lze těžko zohledňovat, že splácí dluh za kámoše-neplatiče. (Napadají mě v této souvislosti zajímavé možnosti, jak by šlo případného zohlednění využít či spíš zneužít ). Částka 5-7 tisíc měsíčně by v rozpočtu byla sakra vidět. Krom toho se nezmínil, po jaké době bejvalka o zvýšení požádala a na jakou částku.
Není tady
Heleno, Atom psal, že soud nezohledňuje ani jednu jeho měsíční platbu a tam uvedl i podnájem. Já jsem tedy nemyslela jeho hloupost s ručením kamarádovi, ale nemalé finance, které musí dát za bydlení, pokud nemá vlastní byt a musí chtě nechtě bydlet po podnájmech.
Již dříve jsem psala, že jsem zastáncem toho, aby byly zohledňovány u soudu úvěry na bydlení, pokud člověk (ať už je to matka nebo otec, to je jedno) prokáže, že nemá vlastní nemovitost, tudíž nemá kde bydlet (předražené podnájmy už výjdou téměř na stejno, jako by si koupil svůj byt a splácel hypotéku).
Samozřejmě, že jiné úvěry (např. na auto, vybavení bytu, dluhy způsobené vlastní hloupostí či neopatrností apod.) by se vpotaz vůbec nebraly, to je logické.
Jde spíše ale o to, že co je zohledňováno u matky, se nezohledňuje u otce a to mi příjde v tomto našem právním systému velmi nespravedlivé, jak už jsem psala, záleží vše na libovůli soudce.
Není tady
Iriku, ale on vlastní byt má - teda aspoň píše, že "Na byt jsem si musel půjčit, protože jsme střídali podnájmy ..." a platí, jak píše, nájem a splátky celkem 11.000, což mi jako závratná suma nepřijde. Tam jde asi opravdu o to, že soud vycházel z předpokladu, může-li platit dluh za kamaráda (a nevíme, jestli ho po něm vůbec nějak vymáhá nebo se aspoň pokusil), může platit i výživné - nakonec je to prioritní platba a 2 tisíce na desetiletý ditě taky není nějaký extra "vdlejší příjem" pro jeho matku.
Není tady
Jasně, že je výživné priorita a je správné, že soud nepřihlíží k splácení půjček či exekucí, které si člověk naseká vlastní hloupostí. Chápu, že je Atom ve svízelné situaci, ale bohužel se do ní dostal sám. Je logické, že jak děcko roste, bude oprávněně matka žáda také zvýšení výživného.
Není tady
Tak mě napadá, když dceru může živit její matka, proč to samé nemůže dělat matka Atomova syna...
Když je mi divný, že jedna matka chce peníze pro své dítě, proč mám problém, že nemůžu dát peníze druhýmu.
Kdyby Atom neručil kámošovi a teď nesplácel jeho půjčku, mohl by svému synovi dát 5 - 7 tisíc, co mu dnes strhává exekutor.
Není tady
To mě napadlo taky - píše, že má syna ve své péči... že by se jeho máma nijak nepodílela?
Není tady
Já bych řekla, že chtějí obě, ale kde nic není, ani smrt nebere, jak se říká. Výhodou BM je, že může peníze u soudu vysoudit, současná manželka by to měla těžší.
I kdyby Atom sebevíc chtěl rozdat peníze dětem, je teď v situaci, kdy nemá na výběr. Exekutor se neptá, že jo.
Není tady