Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 1. 8. 2023 22:42

gorecka
♥------

Sebeobrana - Hypotetická představa alebo reálná zkušenost

Zdravím.
V rámci příprav záverečných prác a z nich vyplývajícich analýz a statistik úspěšný ženské/ dívči sebeobrany i využití formy sebeobrany by mě zaujímalo, jakou technikou (úder na konkrétni místo), bys hypoteticky použila při napadení,,bežným" útočnikem (netrénovanýn), jako je například střetnutí s exibicionistem, který ti vošel do osobní zóny, nebo neozbrojený chlípnik, či asociál, který by se tě snažil okrást, nebo tě jinak obtěžoval.
Popřípade, když si už zažila takovou negativní zkušenost a není ti to příliš nepříjemné popisovat, můžeš napsat ako se ti podařilo uspěšne ubránit a na jakým kurzu, či z jakýho bojovyho umění si se danou techniku, čí uder nebo chvat naučila, nebo, či si jednala čistě intuitivně.
Alebo naopak, či by si do fyzické obrany vůbec nešla a využiai bys jinou strategii, poprípadě obranný prostředek.
Právě takýto případy úspešný ženské /dívči obrany proti nevycvičenýmu, neozbrojenýmu útočnikovi jsou v ramci prevence a pro poukázaní na možnosti efektívni ženské/dívči sebeobrany nejvhodnejší.
Děkuji.

Není tady

#2 29. 11. 2024 20:21

demonikan
♥♥-----

Re: Sebeobrana - Hypotetická představa alebo reálná zkušenost

Já sice nejsem holka a sebeobranu umím pouze teoreticky, přesto si dovolím na Tvůj dotaz odpovědět.
Četl jsem knihu Sebeobrana od Antonína Matrase. Je to starší kniha, spíš je to příručka pro příslušníky Veřejné bezpečnosti a tak. Jsou tam postupy, jak se ubránit útočníkovi ozbrojenému nožem, pistolí, puškou s bodákem a podobně. A taky různé citlivé body na těle. Obecně (pokud jsi pravák) vykryješ úder (pěstí, obuškem, bodnutí nožem shora, z boku...)tak, že udeříš hranou levé dlaně do útočníkova zápěstí, pravačkou chytneš jeho ruku pod loktem a zapáčíš. Teoreticky bys tak měla zastavit útok i relativně silného útočníka. Tím obrana nekončí, než se útočník vzpamatuje, tak ho udeříš na nějaké citlivé místo.
Kopanec do rozkroku je sice účinný proti chlapovi, ale chlap s tím obvykle počítá a dokáže ho snadno zastavit tak, že to vykryje nohou. Je lepší zkusit nějaký jiný chvat a kopnout útočníka do rozkroku, když to zrovna nečeká.
Podle mě je nejlepší obrana útěk. Pokud je útočník rychlý a je jasné, že mu daleko neutečeš, tak je prý dobré se rozběhnout, a až bude útočník kousek za tebou, tak si dřepneš, rukama si zakryješ krk, útočník nestihne zareagovat a přepadne přes tebe.
Je to jen pár příkladů, které znám z oné příručky, z nějakých videí a článků z internetu. Nevím, jestli bych to dokázal prakticky využít, zatím jsem se nedostal do situace, kdy bych to potřeboval. S kámošema jsme sice párkrát nějaké chvaty zkoušeli, teoreticky bych dokázal zneškodnit i útočníka s nožem (místo nožů jsme měli fixy -), ale kdoví, jak by to dopadlo ve skutečnosti.
A koneckonců, nejlepší obrana je útěk.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí