6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ahoj
Mám syna a alergií na vejce a tak už skoro neznám taková ty vaječná jídla (zapečené těstoviny, brambory, knedlíky, atd, atd.....).
Poslední dobou mám ale šííííílenou chuť přihodit ke kuřeti nádivku, dala by se udělat i nádivka bez vajec??? Nebo by to bylo hnusné pouze s mlíkem?
Myslím nádivku na půl pekáče a vedle kuře, né nádivku naplnit do kuřete.
Asi si říkáte, že snad můžu vařit rodině a dítěti zvlášt, ale ono jak se nemuže stravovat v jídelně, tak vařím skoro denně a opravdu na nějaké vaření dvojmo nemám vůůůůbec náladu.
A hlavně chci aby měl pocit, že jí to co my a ne že já s manželem, nebo jeho sestra jíme něco co on nesmí.
Nebo buchta - nemáte recept na nějakou klasickou buchtu na plech bez vajec?
Díky
Není tady
jednou jsem zapoměla dát do nádivky vejce a sypala se, ale snědli jsme jí
Není tady
http://www.potravinova-alergie.info/
Našla jsem tam nějaké recepty, např. na bábovku, perník. Zdá se mi to nemožné péct bez vajec, ale asi to jde....
Není tady
Holky díky, jste hodný.
Není tady
Electra: žádný dobrý recept bez vajec neznám. Již několik let místo vajec používám VAJAHIT, je to náhražka vajec v prášku. Je vynikající, dávám místo jednoho vejce jednu vrchovatou lžíci VAJAHITU, který vejce plnohodnotně nahradí. Můžeš s ním nádivku dát přímo do kuřete a budeš překvapená, jak bude dobrá. Můžeš s ním zadělat jakékoliv těsto, včetně knedlíků. Je pravda, že s ním nezadělávám piškotové těsto - tam je potřeba dát sníh z bílků, ale jednou jsem i do piškotového těsta dala omylem celá vejce, tak už jsem to tak upekla. Piškot byl trochu tužší a nižší, ale chutnal výborně, nikdo nic nepoznal. V tvém případě by to možná stálo za pokus VAJAHIT použít i na piškotové těsto, aby si syn pochutnal na nějaké dobrotě. VAJAHIT také nedávám do různých salátů, které se již tepelně neupravují, ale tam se bez vajec snadno obejdeš.
Do knedlíků dávám na 1kg mouky tři vrchovaté lžíce VAJAHITU a jsou přímo luxusní. Dělám je z prášku do pečiva, ne kynuté, i když ho určitě můžeš i na kynuté knedlíky použít. Vyzkoušej ho, a přeji dobrou chuť.
VAJAHIT koupíš v Delvitě - tam, kde mívají zdravou výživu, nebo v každé prodejně se zdravou výživou nebo tam, kde prodávají BIO produkty.
Není tady
Holky vy jste fak úúúžasný, díky za rady.
Vajahit doma mám, a sem tam ho použiju. Právě sem tam do knedlíku a do nějakého perníku. Ale fakt jen málo. Skoro se takovým jídlům kde jsou potraviny které nemůže už vyhýbám.
On totiž nemůže i mléko a oříšky a to jsou ty buchty pak už moc šizené - tak to raděj nedělám žádné. Nebo teda skoro žádné. Jen sem tam mu něco upeču.
A moje máma mu peče tvarohové šátečky, tak aspoň na něčem si pochutná.
Nejhorší je to teď kolem Velikonoc, nebo kolem Vánoc, kdy je všude tolik mazanců, cukroví atd...... To je mi ho líto, že mu nemůžu nic koupit, nebo upéct.
Někdy mam šílenou chuť na zapečené brambory, nebo těstoviny (ne se šlehačkou, ale pěkně s vejcema) Ale než to udělat jen sobě - nebo ještě hůř jen zbytku rodinu a jen synovi ne, tak to raděj už nedělám vůbec.
Jenže stejně jsem ráda za to, že už nemůže jen vejce, mléko, ořechy - dřív nesměl ani mouku a to teprv bylo vaření.......
Ero díky za bábovku bez vajec, ale co to je prdopeč??? :-) Doufám, že nejsem jediná na světě, kdo to neví.
Není tady
Bramborový závin bez vajec
500g den předem vařených brambor strouhaných, 400 g mouky, sůl, kvásek z 3 lžic mléka a 10 g kvasnic a kostky cukru.
Zadělat tuhé těsto, rozválet bez kynutí. Placku potřít makovou nádivkou nebo sypeat strouhaným perníkem a skořicovým cukrem, srolovat.
Pečeme nejdřív v mírné troubě, až závin vyběhne zvýšíme teplotu, během pečení potíráme tukem.
Místo mléka udělej kvásek z vlažné vody, nádivku si přizpůsob podle toho, co kluk může jíst.
Jinak na www.ceskemaminky.cz jsem našla tohle:
I bez vajíčka se lze stát mistrem v kuchyni
Jste-li celiaci a navíc nuceni vyloučit vajíčka ze svého jídelníčku, nezoufejte. Téměř ve všech případech se můžete bez nich obejít.
Zdánlivě největší obtíž nastává při pečení moučných či masových těst. Vajíčko je považováno za nenahraditelné pojivo, téměř nikdy to však není pravda. Můžeme jej nahradit např.:
Práškem do pečiva - (1 sáček odpovídá 1-2 vajíčkům), vhodné jsou například kypřící prášky Dr Oetker, které jako jedny z mála neobsahují pšeničnou mouku: 1 sáček prášku do pečiva smícháme s 1 lžící vody a 1 lžící octa nebo nebo 1 sáček prášku do pečiva smícháme s 1/2 lžíce oleje a 1/2 lžíce vody.
Pomocí droždí - sáček instantního droždí rozpustíme v 1/4 sklenici horké vody = 1 - 2 vajíčka.
Želatinou - 1 sáček nahradí až 3 vajíčka
Bramborovým škrobem - např. Solamylem: Kynutá těsta - buchty, koláče, vdolky, vánočky, mazance, ale i houskový knedlik, masové (maso-zeleninové či jen zeleninové) karbanátky lze připravit zcela bez vejce i vaječné náhrady (pokud je součástí těsta tuk či mléko, pak přidáme těchto surovin o něco více než obvykle).Do těsta na bramborák, palačinky, lívance, bramborové placky přidáme 1 lžíci Solamylu (těsto pro celou rodinu).Na obalovaní řízků: 1 lžíci Solamylu a 1/4 litru mléka, trochu mouky (eventuálně sůl), vše smícháme, nejlépe našleháme, pak řízky obalíme(naposledy v strouhance).Vánoční cukroví: jedno vejce či dva žloutky nahradíme polovinou lžíce Solamylu rozmíchaného v 1 dl vody (a přidáme do těsta).
Pudingovým práškem - například do tvarohu určeného k pečení.
Alergie na vajíčko do 3 let věku vyhasíná až v 80% případů. Jedná se o určitou obdobu alergie na bílkovinu kravského mléka. Vajíčko by nemělo patřit do jídelníčku kojence, zvláště v rodinách s alergickou zátěží. U dětského atopického ekzému bývá vaječná alergie zjišťována v 50% případů, proto se v případě dětského ekzému varujte vajícka raději mnohem déle, až do 3 let věku. U ekzému dospělých bývá zjištěna alergie na vajíčko až v 10% prípadů.
Vaječný bílek si zachováva částečnou alergenicitu i po tepelné úpravě. Bílek se ale často také důsledně tepelně neupraví (sázená vejce, míchaná vejce, pomazánky, vmíchávaní do polévek apod.). Naproti tomu vaječný žloutek se teplem rozloží dobře a alergenicitu ztrácí
Není tady
No právě, že nám také slibovali, že s věkem alergie odezní, každý rok se těšm na odběr krve a na výsledky a doufám, že už to bude v pořádku a zatím nic. Vejce stále nemůže.
Ale je pravda, že ta mouka odezněla a soja také, tak možná jednou i to vajíčko.
Ona to není taková tragedie, nesmět vajíčko a ořechy a mléko, ale stejně je to nepříjemné. Kor když si stěžuje, jak okolo něj děti všechno jedí a on ne.
Není tady
Kravské mléko můžeš nahradit sušeným mlékem sojovým, kozím,nebo ovesným. Je ale důležité vědět, že ani tato mléka nezpůsobí synovi obtíže.
Není tady