29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Zdravím,
mám sen mít jednou svoji kavárnu. Ale v podstatě nemám žádné zkušenosti s podnikáním a tak nevím, kde bych měla začít...Jestli si mám udělat nějaký kurz ohledně gastronomie, nebo se raději vyškolit v nějakém podnikatelském oboru obecně. Je to krásný sen, který mám barevně před očima, jen aby se nezměnil v noční můru.
Máte nějaké osobní zkušenosti?
Vím o jedné kavárně, kde je starý použitý nábytek, jako z dob mé babičky, milá obsluha, nabízí se několik druhů káv a čajů na stylovém jídelním lístku. K tomu něco málo lehkého k zakousnutí. Na zdech jsou obrázky, které se obměňují a které vystavují přímo autoři-rodáci z města.
Hraje zde jazzová hudba. Chodí sem moc rádi studenti i maminky s dětmi, nebo třeba jednotlivci, co si vezmou papír, tužku a zhmotňují zde svá dílka. Je tu zkrátka pohoda.
Něco podobného bych si představovala taky. Večer by zde byl babinec a klidně bychom se mohli věnovat nějakým výtvarným praktikám, nebo občas uspořádat nějaký seminář, či besedu. Jen by se v mé kavárničce nekouřilo. Je mi líto, když jsem přijdou 2-3 maminy (i těhotné) s dětmi, a stačí jedna osoba, aby to celé ,,zamořila" a je po idylce.Jde se domů.
Tak děkuji, že jste strávili chvilku s mým snem a těm co odepíší děkuji znova.
Není tady
Máš krásný sen a moc ti přeju, aby se splnil. S tím kde začít ti bohužel neporadím, já bych ti mohla poradit jen s účetnictvím nebo s daněma, ale ráda bych si do takové pohodové kavárny zašla, třeba i sama s tím papírem a tužkou. I já jsem se totiž rozhodla plnit si své sny. Jeden z nich byl: naučit se malovat a tak jsem se přihlásila v červnu na kurs malování, takže když bude úspěšný, tak bych tam pak mohla celkem dobře zapadnout. Držím palce, aby se ti to povedlol.
Není tady
Nadhera Fakt drzim palce
Dufam ze budes mat dobru kavu a mnamkove dorticky
Inak:
... Jestliže by chtěl provozovat kavárnu jako takovou, tak se jedná o hostinskou činnost. Protože jde v tomto případě o živnost řemeslnou, předpokládá se splnění zvláštních podmínek, kterými jsou vyučení v oboru, 3 roky praxe, alternativně pak podmínek uvedených §22 odstavce 1 živnostenského zákona pod dalšími písmeny. Samozřejmě i zde je možnost ustanovit si odpovědného zástupce, který zvláštní podmínky splňuje.
Není tady
skušenosti sice nemám ale můj sem je zase motorkářský rockerský bar, takže sem to řešil s ta´tkou který ještě za komanču měl s kámoš podnik jménem rio v otrokovicích, takže v první řadě to chce mít nějaký vlastní kapitál aby podnikání šlo líp (bez dluhů) taky si musím obvolat různé firmy která dodávají kávy atd...., no.. živnostňák a hlavně bych doporučil mít vlastní nemovistost, pač první na čem by si mohl zkrachovat je nájem, když majitel uvidí že se ti daří tak ti ho okamžitě zvedne.. no jinak je těžkoco poradit, pač nevím v čem přesně chce poradit, takže nevím co víš a co nevíš
já bych chtěl zase púořádný velký bar , bylo by u něj velké oplocené parkoviště kde by se dávaly motorky, nějaké pokoje kdby někdo chtěl přespat, všechno bych měl udělané v masivu, dubové stoly barová deska by byl z žuly, jukebox jenom s rockovou hudbou, pořádné aparaturyna stěnách plákáty rockových kapel a na každé straně baru by byal jedna kulatá otočná plošina a na ní by byli harleye, upravené vyleštěné no prostě nádherné, byla by tam i malá kuchyně a pec na pizzu, dělali by se tm pravé hamburgery, topinky s různýma směsima a aspoň6 druhů piv, taky utopence bych tam měl no prostě klasický bar pro drsné motorkáře... parkoviště b bylo navíc hlídané kamerou a udělal bych si to kousek od mměsta aby chlapi mohlyřvát a hulákat jak se jim zachce a jednou za čas bych tam pořádal různé koncerty... aaaach ... jó to by byl můj sen
Není tady
Pohostinská činnost je v dnešní době celkem zabiják - slušně se v tom orientuju - moje sestra má bar. Pokud potřebujete nějaké konkrétní otázky, tak vám je ráda zodpovím. Jinak všeobecně - do začátku je potřeba velké množství peněz - pro úřady (různé poplatky s vyřizováním povolením), pak daně (za zaměstnance, za sebe, skoro určitě silniční daň), samozřejmě nájem, případné dovybavení prostoru a samozřejmě zásoby.
Pak si také spočítat, zda se to s tímto sortimentem všechno alespoň trochu vyplatí - i když to je počet relativní. Ze zkušeností doporučuji najmout na finanční záležitosti dobrého daňového poradce.
Jak říká Jugulator - záleží na tom co víš a co ne, tak se ptej
Není tady
Jessie napsal(a):
Pohostinská činnost je v dnešní době celkem zabiják - slušně se v tom orientuju - moje sestra má bar. Pokud potřebujete nějaké konkrétní otázky, tak vám je ráda zodpovím. Jinak všeobecně - do začátku je potřeba velké množství peněz - pro úřady (různé poplatky s vyřizováním povolením), pak daně (za zaměstnance, za sebe, skoro určitě silniční daň), samozřejmě nájem, případné dovybavení prostoru a samozřejmě zásoby.
Pak si také spočítat, zda se to s tímto sortimentem všechno alespoň trochu vyplatí - i když to je počet relativní. Ze zkušeností doporučuji najmout na finanční záležitosti dobrého daňového poradce.
Jak říká Jugulator - záleží na tom co víš a co ne, tak se ptej
Nevím jestli daň. poradce pomůže. Ten hosty nesežene. Dost bude záležet na velikosti města a konkurenci. Jedině rodinný podnik, to je ovšem nepředstavitelná řehole. Odpadne okrádání majitele zaměstnanci. Je dost dalších výdajů, o kterých nemá nikdo ani tušení. Ukradený kožený kabát- vždy se najde několik svědků, že kabát byl. Podvod. Ucpaný dámský WC v deset večer. Pohotovost průtočníků, v Brně za cca 7.000,- kaček....A je to skutečně hostinská činnost, takže patřičné vzdělání, nebo odpovědného zástupce, což může být také zaměstnanec. Každý si myslí, že hospodští a kavárníci jsou milionáři. Velký omyl. Těžce vydělané peníze, pokud nějaké vydělané jsou. Myslíš si, že "babinec" by dělal tržby? A o tom to je, o ničem jiném. Je to neuvěřitelné, ale největší útraty dělají študáci.
Není tady
Já vím, že daň. poradce hosty nesežene - taky jsem psala na finanční záležitosti a s těmi má do činění celkem dost....
Máš pravdu ale v tom, že studenti utrácejí co to jde - jenže s prominutím - ti se ti na kávu vykašlou - jejich prioritou je alkohol (vidím to každý víkend).
S tím kradením věcí se to dá ale vyřešit - nepředpokládám, že jakýkoliv podnik má chráněné úložné prostory, takže ukradená věc je problém majitele té věci a ne podniku. Pokud jsou tam háčky na kabáty či nějaký stojan je určitě potřeba vylepit nápis "za odložené věci se neručí" nebo nejlépe tam tento odkládací prostor nemít nebo ho mít minimální. Není to tak dlouho, co se u nás v baru ztratila peněženka - přijela policie vyfotili si pár obrázků, opsali si údaje z občanky zaměstnance, který ten den pracoval a poptali se ho jestli něco neví a tím to skončilo....
Není tady
Jessie, to se šeredně pleteš. Jako provozovatel ze zákona odpovídáš za škodu na věcech odložených na místě k tomu určeném nebo takovém, kam se obvykle odkládají. Takže tabulkou se odpovědnosti nezbavíš a minimálně věšáky odpovídající počtu míst potřebuješ.
Není tady
Jessie napsal(a):
Já vím, že daň. poradce hosty nesežene - taky jsem psala na finanční záležitosti a s těmi má do činění celkem dost....
Máš pravdu ale v tom, že studenti utrácejí co to jde - jenže s prominutím - ti se ti na kávu vykašlou - jejich prioritou je alkohol (vidím to každý víkend).
S tím kradením věcí se to dá ale vyřešit - nepředpokládám, že jakýkoliv podnik má chráněné úložné prostory, takže ukradená věc je problém majitele té věci a ne podniku. Pokud jsou tam háčky na kabáty či nějaký stojan je určitě potřeba vylepit nápis "za odložené věci se neručí" nebo nejlépe tam tento odkládací prostor nemít nebo ho mít minimální. Není to tak dlouho, co se u nás v baru ztratila peněženka - přijela policie vyfotili si pár obrázků, opsali si údaje z občanky zaměstnance, který ten den pracoval a poptali se ho jestli něco neví a tím to skončilo....
Jak píše Helena, taková cedule na zdi je jen na "okrasu". Ukradená peněženka je něco jiného. Nevím přesně kolik, ale pár kabátů syn zaplatil, ani nemrkl. Ideální je šatnářka, ale tu zase nikdo nezaplatí. Takže pozor. Samozřejmě v dobré kavárně musí být i alkohol. Kolik stovek káv by musela za den prodat, kdyby měla žít jen z kávy???
Upravil(a) Petr100 (8. 4. 2008 12:34)
Není tady
A jaký je teda rozdíl mezi peněženkou a třeba bundou? Beru to z hlediska praxe - tabulka tam byla a věci si každý hlídal - neztratilo se nikdy nic. V nynějším podniku není žádný věšák - prostě nic na odkládání není potřeba ztratila se peněženka a ani policie nic neřešila.
A z jakého důvodu má tedy odpovědnost ten provozovatel podniku? Čím si majitel toho ztraceného kabátu platbu nárokoval?
Ano v dobré kavárně je i alkohol, ale je ho tam minimum. A i kdyby tam byl velký sortiment - myslíš, že půjdou do nějaké kavárny nebo spíš do baru, na diskotéku, do klubu či někam jinam? To jak Rozmarýna popisovala svou vysněnou kavárnu - hlavně návštěvníky - kolik z nich tam čistě teoreticky utratí dost za alkohol? Blbě jsem to vyjádřila, ale jen jsem chtěla doplnit tvou myšlenku o studentech, kteří utrácejí a zda babinec udělá velké tržby....
Není tady
Jessie, věř, je to tak. Za odložené věci ODPOVÍDÁ provozovatel podniku. Nahlásili ztrátu- kabátu, kožené bundy a dva, tři lidi dosvědčili, že ji měl. Pro mě je nejotřesnější pohled do lokálu, kde jsou na židlích odložené bundy a kabáty. Majitel se alespoň takhle chrání před krádeží. Jasně že študáci jdou raději do pivnice, hospody, vinárny, pizerie.....Proto jsem dost skeptický na úspěšném provozu kavárny podle představ Rozmarýny. Mám zkušenost z pěti let provozu hotelové restaurace a čtyř let vinárny. V Brně.
Není tady
OK, věřím, ale stejně mě zajímá proč. Už jenom z toho důvodu, kdyby se někdy něco podobného stalo sestře, tak aby věděla jak reagovat. Je to v zákoně, v nařízení - alespoň poraď kde a já si to najdu.
Také jsem v tomto případě dost skeptická....
Není tady
Jessie, kde to je nevím, ale před nějakým časem byl o tom šot v televizi, nevím přesně třeba v Černý ovcích, kde tento případ řešili. Majitel se bránil pověšenou cedulí a bylo jednoznačně konstatováno, že majitel bude platit, že vyvěšení cedule ho nezbavuje odpovědnosti. Možná chytří místní advokáti dají odkaz kde to je. Takže ať si sestřička dává pořádný pozor.
Není tady
Petr100 napsal(a):
Jessie napsal(a):
Pohostinská činnost je v dnešní době celkem zabiják - slušně se v tom orientuju - moje sestra má bar. Pokud potřebujete nějaké konkrétní otázky, tak vám je ráda zodpovím. Jinak všeobecně - do začátku je potřeba velké množství peněz - pro úřady (různé poplatky s vyřizováním povolením), pak daně (za zaměstnance, za sebe, skoro určitě silniční daň), samozřejmě nájem, případné dovybavení prostoru a samozřejmě zásoby.
Pak si také spočítat, zda se to s tímto sortimentem všechno alespoň trochu vyplatí - i když to je počet relativní. Ze zkušeností doporučuji najmout na finanční záležitosti dobrého daňového poradce.
Jak říká Jugulator - záleží na tom co víš a co ne, tak se ptejNevím jestli daň. poradce pomůže. Ten hosty nesežene. Dost bude záležet na velikosti města a konkurenci. Jedině rodinný podnik, to je ovšem nepředstavitelná řehole. Odpadne okrádání majitele zaměstnanci. Je dost dalších výdajů, o kterých nemá nikdo ani tušení. Ukradený kožený kabát- vždy se najde několik svědků, že kabát byl. Podvod. Ucpaný dámský WC v deset večer. Pohotovost průtočníků, v Brně za cca 7.000,- kaček....A je to skutečně hostinská činnost, takže patřičné vzdělání, nebo odpovědného zástupce, což může být také zaměstnanec. Každý si myslí, že hospodští a kavárníci jsou milionáři. Velký omyl. Těžce vydělané peníze, pokud nějaké vydělané jsou. Myslíš si, že "babinec" by dělal tržby? A o tom to je, o ničem jiném. Je to neuvěřitelné, ale největší útraty dělají študáci.
víš co je největší mazec , že já jako vyučený kuchař číšník musím mít praxi a když ji nemám tak odpovědného zástupce a kdo není z oboru nepotřebuje ani zástupce
Není tady
Jagulatore vím o tom, to jsou ty paradoxy. Možná to sleduješ, v novele Živnostenského zákona je již vše změněno.
Není tady
Zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník
Odpovědnost za škodu způsobenou na vnesených nebo odložených věcech
§ 433
(2) Je-li s provozováním nějaké činnosti zpravidla spojeno odkládání věcí, odpovídá ten, kdo ji provozuje, fyzické osobě za škodu na věcech odložených na místě k tomu určenému nebo na místě, kam se obvykle odkládají, ledaže by ke škodě došlo i jinak.
(3) Odpovědnosti podle odstavců 1 a 2 se nelze zprostit jednostranným prohlášením ani dohodou.
(Pozn. - odst. 1 se týká ubytování)
Rozdíl mezi peněženkou a bundou je podstatný - pro odkládané oblečení platí výše uvedené, kdežto peněženka (doklady, mobil...) nepatří k věcem, které se obvykle odkládají. Takže když někdo ukradne bundu z věšáku v kavárně, v čekárně u lékaře atd, je odpovědnost za škodu na provozovateli. Když bude v bundě třeba ta peněženka, odpovědnosti se zprostí - majitel nemá důvod nechávat cenné předměty v kapsách.
K odst. 3 - zmiňovaný nápis "za odložené věci se neručí" nemá tedy žádné právní účinky.
Není tady
Helenka zná.
Není tady
Helenka děkuje :-)
Upravil(a) helena (9. 4. 2008 8:13)
Není tady
Jessie, je to krásný sen, ale zároveň trochu utopie. Mysli hlavně na dvě věci. Musíš mít vlastní nemovitost, protože nájem, to je nůž na krk a majitel domu si s tebou bude dělat, co chce. A za druhé, nikde nekradou zaměstnanci více než v pohostinství. Číšnice, kuchaři, ti všichni si nakradou a majitel to odnese. Takže jedině rodinný podnik.
Není tady
Petře ty máš hospodu, že se tak vyznáš? O zaměstnancích v tomto oboru bych mohl napsat knihu. Tak jednu historku. Kluk když si vzal vinárnu se vše vygruntovalo, bar se vyčistil, všechen alkohol se zablomboval. Upozornil obsluhu, že za donášku bude hodinový padák. Za čtyři dny tam o půlnoci zajel a udělal kontrolu na baru. Co neobjevil. Ukrytou, téměř prázdnou, flašku vodky. Takže dívčina se šla okamžitě převléknout do "civilního".
Není tady
Ono záleží, kolik kdo číšníkům dává...většinou je to jen těch 8.000,- Kč hrubého a spoléhejí na dýška...smutné....
Není tady
Aneri napsal(a):
Ono záleží, kolik kdo číšníkům dává...většinou je to jen těch 8.000,- Kč hrubého
a spoléhejí na dýška...smutné....
Aneri, kolik by podle tebe měli mít hrubý plat?
Není tady
Myslím, že vzhledem k hmotné odpovědnosti, pracovnímu prostředí a někdy i nočním směnám by měli mít víc, než uklízečka. Ale je to jen můj názor. Když zaměstnance slušně zaplatím, pak bych měla počítat s tím, že mi nebudou okrádat hosty, ani mě, jako zaměstnavatele. Ale to je spíše o charakteru a o lidech a to asi není IN v dnešní době. Dle mého názoru si kavárna jako taková na to nikdy nemůže kávou vydělat, to je jasné.
Pracovala jsem v herně, kde jsem si oficiálně vydělala 15- 20 tisíc čistého, z toho bylo odvedeno soc. i zdravotní pojištění. Tak vím, kolik si kdo může dovolit zaplatit a za jakých podmínek. Ale to byl PAN zaměstnavatel !
Není tady
Aneri, kolik jsi měla v herně zpropitného? Myslím, že se pleteš. Podle tebe tedy číšník plat 15-20 tisíc čistého, k tomu cca 15 tisíc zpropitného/tak to asi zde je/, takže příjem číšníka , servírky 30- 35.000,- čistého měsíčně????? To nemyslíš vážně!
Není tady
15 tis.zpropitného...a to oni k tomu chtějí ještě nějakou výplatu, bídáci ?
Není tady