|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
Dobrý den,
V roce 1960 jsme si koupili domek.V domku byli dvě okna k sousedovi nepruhledný jsou skla.
Na okna nemám žádný papír,že mužou být k sousedum.
V roce 1985 soused svuj domek prodal.Já jsem nyní šla za sousedem,který domek koupil v roce 1985 a žádala ho o výměnu starých oken za nová okna.
Soused okna nechce výměnu povolit a naopak mi zdělil,že máme okna zazdít.
Chtěla jsem se Vás zeptat,zdali mi může soused nařídit okna zazdít?
Děkuji za odpověd Eva
Není tady
Moc dotazu nerozumím. Pokud okna na domě byly, mělo by být jedno, jaká jsou skla. Nechápu, proč se souseda ptáš na výměnu oken na svém domě a proč by on měl právo chtít okna zazdít? Jaká je vzdálenost od tvých oken k plotu souseda a k případným jeho oknům ? Není plán vašeho domu, kde by byla okna zaznamenaná? Co by jste mu,. dívali se do zahrady, dvora, oken???
Není tady
Plány na okna nejsou,okna tam jsou snad 80let staré na domku.Okno z naší kuchyně je k sousedovi přímo na dvůr,plot tam není.Zed domku našeno hraničí s jeho dvorem.Mi se mu do dvora nedíváme z okna.Místo skel jsou tam tvz luxfery-není k sousedovi na dvur ani vidět.
Jak jsem již psala okna jsem chtěla vyměnit za nová a on mi sdělil at je uplně zazdím.
Má na to právo mi to nařídit?
Není tady
No, tak dáš místo luxferů jiná- průhledná skla-okna....a o co jde? Proč - z jakého titulu by ti měl souded diktovat-nařizovat, co ty budeš či nebudeš na svém domě a jak opravovat? To mi hlava neber!
Měla by jsi tedy chtít znát důvod, proč bys měla okna zazdít! A podle togho pak jednat dál. Proč bys měla okna zazdívat, budeš tam mít tmu.....a pokud jsou tam 80 let, nevidím důvod, proč by se mělo něco měnit, pokud ty nechceš. Takové právo soused jistě nemá, pokud někdo neodpoví fundovaněji, zajdi si na stavební odbor v místě bydliště.
Není tady
Myslím si že okna s průhledným sklem musí splňovat určitou vzdálenost od hranice pozemku. Pokud zeď,kde jsou ta zmiňovaná okna, hraničí s pozemkem souseda (jaktože mezi vámi není plot?) pak by tam ta okna opravdu být neměla. Nejlíp bude zajít na úřad. Tuším že ta hranice je 4 nebo 6 metrů!
Není tady
Podle mě ti nemůže nařídit je zasklít - přistěhoval se, když už tam byly. Ale na ty skla se zeptej na stavebním úřadě, ty ti asi nepovolí.
Měli jsme takhle problém se sousedama, oběma. Jedni odkoupili pruh zahrady (čili stěna našeho domu začla tvořit hranici) a usmysleli si, že se jim tam naše okno nelíbí, a chtěli, aby se zasklilo. Ale měli smůlu, protože to tak koupili.
No a druzí přestavovali domek a v podkroví si ve štítě chtěli udělat okno k nám do dvorka. Což se nám nelíbilo, navíc v plánku, který jsme podepsali, nebylo okno žádné. Takže mají povolené luxfery, okno zadělané provizorně igelitem už rok a vztekají se, že nebudou mít jak větrat. Jejich problém, věděli to od začátku a mohli si udělat střešní okno do své zahrady. Dělali novou celou střechu.
Není tady
Jo, teď jsme se přestěhovali a za poslední měsíc (asi) vyrostla u sousedů garáž, nebo co. Myslela jsem si, že to bude zděné, ale teď to osadili oknama, vypadá to jak skleník. Je to hned u hranice s naším pozemkem. Je možné, že by toto povolil stavební úřad, aniž měl souhlas sousedů (nás) s takovou stavbou? Nebo je to černá stavba? Mně je to celkem jedno, je to vzadu na zahradě, kde jsou jen stromy, ale pokud si tam něco sadím (nedávno jsme tam dva stromy skáceli a místo hodláme zas zaplnit), nebude doufám protestovat, že mu to tam cloní.
Není tady
Myšák napsal(a):
Podle mě ti nemůže nařídit je zasklít - přistěhoval se, když už tam byly. Ale na ty skla se zeptej na stavebním úřadě, ty ti asi nepovolí.
Měli jsme takhle problém se sousedama, oběma. Jedni odkoupili pruh zahrady (čili stěna našeho domu začla tvořit hranici) a usmysleli si, že se jim tam naše okno nelíbí, a chtěli, aby se zasklilo. Ale měli smůlu, protože to tak koupili.
No a druzí přestavovali domek a v podkroví si ve štítě chtěli udělat okno k nám do dvorka. Což se nám nelíbilo, navíc v plánku, který jsme podepsali, nebylo okno žádné. Takže mají povolené luxfery, okno zadělané provizorně igelitem už rok a vztekají se, že nebudou mít jak větrat. Jejich problém, věděli to od začátku a mohli si udělat střešní okno do své zahrady. Dělali novou celou střechu.
A kdyby přišli s návrhem, že si udělají normální otvíravé okno s neprůhledným sklem, to byste jim povolili? Dneska je tolik firem, které vyrábějí okna, že nějaká varianta se určitě najde.
Já mám takovéhle hlavní vstupní dveře - mame malou verandičku bez okna, a dveře prosklené - sklo je vzorované, nic přes něj není vidět, ale na osvětlení verandy to stačí.
Není tady

nerozumim uplne presne co vy chcete delat? predpokladam, ze chcete okna tak jak byly doposud.
Pokud nekdo koupi barak a dum a okoli je v nejakem stavu, tak jsem presvedcena, ze mu ta okolnost byla znama a on tu nemovistost tak koupil. Tudiz nemuze nic narizovat. Kdyby se m u to nelibilo, mohl reklamovat pri koupi nebo nekoupit. Vec je hotova a podle me nemusite nic delat. On sam v ruce nic nema. Pokud by ovsem delal vazny problemy, tak radsi si doborovolne postavit zed.
Není tady

No ono je okno a okno. To co se zde popisuje totiž vypadá jako zeď s vloženejema luxferama, jako prvkem, který má prosvětlit místnost, chodbu, zkrátka prostor za ní. Že je to ve tvaru okna a v místnech, kde normálně bývají okna je věc druhá. Ale nikdy to asi jako okna nesloužilo. Např. že by tam byly rámy a do těch by nějak někdo vezdil luxfery.... 
Takže tím pádem, změna na klasická průhledná a navíc otvírací okna je víc než zásadní. Protože luxfer není okno. Luxfer je skleněná částečně průhledná cihla zjednodušeně řečeno.
Nejjednoduší řešení je zajít na stavební úřad a tam řeknou co a jak a hned bude jasná, zda je soused v právu nebo zda má na základě rozhodnutí úřadu držet jazyk za zuby.
Není tady
Myšák napsal(a):
Jo, teď jsme se přestěhovali a za poslední měsíc (asi) vyrostla u sousedů garáž, nebo co. Myslela jsem si, že to bude zděné, ale teď to osadili oknama, vypadá to jak skleník. Je to hned u hranice s naším pozemkem. Je možné, že by toto povolil stavební úřad, aniž měl souhlas sousedů (nás) s takovou stavbou? Mně je to celkem jedno, je to vzadu na zahradě, kde jsou jen stromy, ale pokud si tam něco sadím (nedávno jsme tam dva stromy skáceli a místo hodláme zas zaplnit), nebude doufám protestovat, že mu to tam cloní.
Také to tak máme, řešili jsme se stavebním úřadem a nic...
Není tady