Oznámení

18. září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

18. září : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 18. 10. 2013 17:16

Jejky
♥♥-----

Trvalý pobyt novorozence, atd.

Ahoj,
chci se zeptat na vícero věcí:
1) Jak je to s bydlištěm novorozence? Já mám trvalý pobyt stále u svých rodičů, s přítelem bydlíme u jeho rodičů, ale
        přítel má trv. pobyt nahlášený na obecním úřadě. Brát se nebudeme, ale diskutujeme jak to bude nejvýhodnější    dál. Já bych si ráda nechala TP u svých rodičů, ale dítě bych chtěla zapsat, tam kde bydlíme. Jde to vůbec?

2) Na jakou matriku máme zajít než se malé narod, aby byl přítel zapsaný v rodném listě?

3) Jak je to vůbec s porodným?

Asi zajímavé dotazy, ale kdaždý na mě chrlí tolik informací, že z toho mám hlavu jak balon dumbom a v podstatě nic nevim roll

Není tady

#2 18. 10. 2013 20:48

Kaly
♥♥♥♥♥♥-

Re: Trvalý pobyt novorozence, atd.

Dítě má pobyt tam kde matka. Myslím, že ani jinak to nejde.
Matrika v místě trvalého bydliště. Myslím matky.
Porodné tam nesmí přesahovat příjem otce a matky 18500kč nevím to ale už přesně je to přece nějaká doba.

Snad jsou moje informace dobré. :-)

Upravil(a) Kaly (18. 10. 2013 20:49)

[url=http://www.celysvet.cz/tickers-metriky-pocitadla-forum-blog]http://www.celysvet.cz/metrik/line-295336d7541c47e580859b35566058e6.png

[url=http://www.celysvet.cz/tickers-metriky-pocitadla-forum-blog]http://www.celysvet.cz/metrik/line-e3854670bf9a70497e74d154d28b6035.png

Není tady

#3 23. 8. 2024 13:02

isiaha22
♥------

Jejky napsal(a):

Ahoj,
chci se zeptat na vícero věcí:
1) Jak je to s bydlištěm novorozence? Já mám trvalý pobyt stále u svých rodičů, s přítelem bydlíme u jeho rodičů, ale
        přítel má trv. pobyt nahlášený na obecním úřadě. Brát se nebudeme, ale diskutujeme jak to bude nejvýhodnější    dál. Já bych si ráda nechala TP u svých rodičů, ale dítě bych chtěla zapsat, tam kde bydlíme bitlife. Jde to vůbec?

2) Na jakou matriku máme zajít než se malé narod, aby byl přítel zapsaný v rodném listě?

3) Jak je to vůbec s porodným?

Asi zajímavé dotazy, ale kdaždý na mě chrlí tolik informací, že z toho mám hlavu jak balon dumbom a v podstatě nic nevim roll

Místem trvalého pobytu se rozumí adresa, kterou máte na občanském průkazu a která je vedena v základním registru obyvatel.
Můžete mít pouze jedno místo trvalého pobytu, obvykle tam, kde máte rodinu, rodiče, byt nebo zaměstnání.

Není tady

#4 2. 9. 2024 10:59

zapalka9
♥------
Web

Tvoje otázky jsou naprosto pochopitelné, protože situace s trvalým pobytem a rodným listem může být složitá.

Pokud jde o trvalý pobyt novorozence, dítě automaticky získá trvalý pobyt na adrese trvalého pobytu matky. Pokud bydlíte u přítele, ale on má trvalý pobyt na obecním úřadě, je možné dítě zapsat k tobě, a tedy na adresu tvých rodičů. Dítě ale může mít trvalý pobyt u tebe, i když ty mᚠTP u svých rodičů. Pokud byste chtěli, aby mělo dítě TP tam, kde opravdu bydlíte, musel by si přítel zařídit svůj TP na té adrese.

Abyste zajistili, že bude přítel zapsán v rodném listě, musíte společně zajít na matriku, kde uznáte otcovství. To je možné udělat před narozením dítěte, což je praktické. Jděte na matriku v místě trvalého bydliště jednoho z vás, nebo tam, kde plánujete porod.

Co se týče porodného, je to jednorázová dávka vyplácená při narození dítěte, ale závisí na výši příjmů domácnosti. Pokud vaše příjmy nepřesahují stanovený limit, máte na porodné nárok. Doporučuji se informovat na úřadu práce, kde ti řeknou přesně, jaké podmínky musíš splnit.

Rozumím, že informací je hodně, ale neboj se, vše zvládnete! Hlavně si vše postupně zjišujte a konzultujte s příslušnými úřady. Hodně štěstí!

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí