Oznámení

9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce.

1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus?

#101 4. 6. 2007 10:36

host eska
♥♥♥♥♥♥-

Re: kolečkové brusle

Juraj napsal(a):

vidim damy, ze jste to vzali pekne profesionalne... ;-)
no dobre, udelam si make-up nejdriv ale, at tam dobre vypadam, dejte mi pak pulhodinu na pripravu... ;-)
jo vcera jsem mluvil s moderatorkou Host eskou, vzala si z redakce knizku o Inline brusleni [ja ji zatim neotevrel] a ze z ni neco vybere taky, jak se brzdi... ale ted je na dovoleny na tyden, tak vyckejte...

Ahoj, tak nám pršelo, ale stejně to bylo bezva smile
---------------------------------------------------------------------------------------

Základy brždění

Zastavení zatočením využijeme jen v malých rychlostech

(Ve střední rychlosti přejdeme do základního postoje, nohy připomínají písmeno A. Tento zbůsob se také nazývá zatáčení v " áčku" (A-  Frame turn) . Čím jsou nohy dál od sebe a těžiště níže, tím stabilněji se budeme cítit.  Zatáčení zahájíme pohybem hlavy, ramen a paží směrem do oblouku. Chceme zatočit doleva, vytáčíme se vlevo. Zároveň vyvineme tlak na vnější brusli, který se přenáší do její vnější hrany, protože jsme v "ačkovém postoji. Zatočíme do zastavení.)

Brzdná dráha na kolečkových bruslích he však podstatně ě delší než například na sjezdových lyžích, či jizdním kole.  S tím musíme počítat a podle toho také stále přispůsobovat styl a rychlost jízdy konkrétním podmínkám.
Bohatý rejstřík zastavení je základním předpokladem bezpečného bruslení.

Brzdičkou

Jedná se o jeden z nejjednoduších a nejúčinějších způsobů brždění. Brzdí se třením gumového špalku v patní brzdě, který je nejčastěji umístěn na pravé brusli. Pokud máme dominatní levou nohu, můžeme si brzdu přemontovat na levou brusli.

Rozjedeme se střední rychlostí a zaujmeme základní postoj. Přesuneme brusli  brzdou dopředu tak, aby brzda byla alespoň ve stejné úrovni jako špička druhé brusle, nebo lépe před ní. Poté snížíme těžiště, jako bychom se chtěli posadit na židli, zvedneme špičku přední brusle a zatížíme brzdu. Druhá noha slouží jako opora. Rychost se snižuje až postupně úplně zastavíme. Vyrazné snížení těžiště vyrazně zvyšuje účinnost brždění. Úzká stopa snižuje možnost nechtěného  zatáčení.
poznámky.
1. Čím větší je váha na brzdičce, tím vyšší je brzdná síla. Při pokorčilém provední je v dotyku s povrchem pouze jedno kolečko i s brzdou, kterým stále můžeme řídit směr. Druhá brusle je zvednutá. Chce to trochu praxe, ale účinek je maximální.

Agresivní bruslaři si brzdu často odmontují, aby jim nepřekážela při provádění triků. Ze stejného důvodu nemají brzdu ani brusle na krasobruslení a z váhových důvodů ji odstarňují i rychobruslaři.
V žádném případě bychom to nedoporučovali začátečníkům a nebo mírně pokročilým bruslařům. Brždění brzdičkou je nenáročné na prostor, je učinné také ve vyšších rychlostech  a na hrubším povrchu. Navíc je ekonomické, brzdička je mnohem levnější než například kolečka, která se k brždění používají.
Pokud odřízneme a nebo obrousíme boční hrany nové brzdičky - vyhneme se pádům vzniklým nechtěným kontaktem brzdy s povrchem.

Další styly brždění

Vyjetí do trávy
Zastavení o zeď
Pluh
Brzdivé krůčky

Téčko
Otočka
Slalomování
Hokejové brždění
Powerslide

Zdroj: Jak dokonale zvládnout In line bruslení - Jiří Reichrt a a Jan Krejčíř.

Upravil(a) host eska (4. 6. 2007 11:55)

všichni u podpisu moudře hovoří, a já budu mluvit, až mi lýtka dohoří... bo nejsu žadny rétor big_smile
http://www.kamelie.ic.cz/sm1_soubory/sm29_mal.gifhttp://www.bahno.cz/minismile/ms_2294.gifhttp://www.bahno.cz/minismile/ms_2294.gif

Není tady

#102 5. 6. 2007 14:24

choysia
♥♥♥♥♥♥♥

sandra napsal(a):

Choysi,
můžeš mi prozradit, kde v Praze jsi je koupila? Děkuju smile

Ahoj smile já jsem je koupila ve Sportissimu, to je na Smíchově, nebo v Edenu...

Jinak teda to zavazování, to fakt problém big_smile ....taky nevím, co s tím grater ....

Není tady

#103 5. 6. 2007 16:18

Májajája
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Morava

Hostesko, děkuji za výňatek z knihy.
Já patřím mezi čerstvé začátečníky, právě jsem opustila lekci - visím doma na slunečníku a křičím o pomoc- dokonce se dokážu přemístit po koolečkách i o několik , někdy i 10 metrů.
Nedaří se mi za boha živého zvednout požadovanou nohu do úhlu ve kterém je schopna třít brzdičkou o zem. Nejlůépe se mi zastavuje o ten slunečník, případně vjetím na trávu, ale při mém pokusu takto se projíždět lesní stezkou jsem se stala posměchem náhodných spolusportujících, křičeli na mně že po trávě to nejede , a mně nejde do hlavy jak jsem v někom mohla vzbuzovat pocit že jsem chtěla jet. Nicméně to byl zrovna scyklistický peleton který mi chuť k bruslení skazil na celý rok grater

Taky bych Vás chtěla poprosit o radu - a to vážně- fakt nedokážu udržet rovnováhu na pravé noze, nedokážu ujet skoro nic, na levé je to v pohodě, ale dá se to nějak oblafnout, že mi ta pravá brusle prostě nejede?? )podotýkám že nikoliv kvůli brzdičce .D)
Jo a taky prosím všechny  kteří se budou prohánět jižní Moravou a uvidí inlajnistku  pozuby ozbrojenou  chrániči projíždět se v trávě, prosím, nesmějte se mi, překonávám svou fobii z bruslí! Děkuju smile

Mája

Není tady

#104 29. 8. 2007 16:08

host eska
♥♥♥♥♥♥-

Ahoj Májajája smile

tak co, už se to poddalo?

Je, ted jsme si přečetla, co jsi tu napsala. To, že si někdo udělal legraci z tebe, to snad nevypovídá nic o tobě.  Na to se, prosím tě, vykašli.

všichni u podpisu moudře hovoří, a já budu mluvit, až mi lýtka dohoří... bo nejsu žadny rétor big_smile
http://www.kamelie.ic.cz/sm1_soubory/sm29_mal.gifhttp://www.bahno.cz/minismile/ms_2294.gifhttp://www.bahno.cz/minismile/ms_2294.gif

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí