Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

#1 3. 8. 2006 14:29

Petuna
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 3. 2. 2006
Příspěvky: 938

Meridie

Prosím nemůžete mi pomoci sehnat? Lékařka odmítla napsat, že se mám hýbat. Což dělám ale po 2 dítěti to nějak nejde. Moc děkuji

Není tady

 

#2 3. 8. 2006 14:33

Dana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Východní Čechy
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 6252

Re: Meridie

změň lékaře, některá děvčata tady ji mají a neříkaly, že by měly problémy ji dostat. jak ji budeš schánět pokoutně, tak to dost přeplatíš a taky ti můžou přijít cucavé bonbony, nebo jen holá krabička.


http://www.gify.nou.cz/divky_mini1_soubory/49.gif
Problémy přicházejí v řadě za sebou a při zvláště příznivých okolnostech i v dvojstupech.
Opravdoví přátelé jsou ti, kteří vám nikdy nezmizí ze srdce, i kdyby na čas zmizeli ze života....

Není tady

 

#3 3. 8. 2006 20:16

Káča
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Morava
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 2802

Re: Meridie

Co to prosím vás je?

Není tady

 

#4 3. 8. 2006 21:15

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči
Registrovaný: 2. 2. 2006
Příspěvky: 15647

Re: Meridie

Petuna napsal(a):

Prosím nemůžete mi pomoci sehnat? Lékařka odmítla napsat, že se mám hýbat. Což dělám ale po 2 dítěti to nějak nejde. Moc děkuji

Asi nemá důvod Ti ji předepsat.  Pravidelný pohyb je zaručený lék (vlastní zkušenost) .

Není tady

 

#5 4. 8. 2006 16:02

Evelin
♥♥♥♥---
Registrovaný: 23. 2. 2006
Příspěvky: 400

Re: Meridie

NE!!! MERIDIU NE!!!! A před každým si obhájím a řeknu ty potíže, které jsem měla a dostávala se z nich 3/4 roku. A z něčeho - ani už NE.
Mám to za sebou a již mám další obě, která dopadla jako já. Raději budu mít 150 kg, než znova brát meridii.Vydržela jsem 1,5 měsíce (a to mne to tenkrát stálo 2700-krabička).A na předpis obezitoložky.
Kamarátka (to brala před rokem), vydržela 10 dnů to brát.Ale třeba naše potíže jsou jiné, nám je přez 40.
Je to anabolikum, stačí? sdělil mne kardiolog. (to co berou sportovci, aby měli super výkony a pak umřou mladí....)

Není tady

 

#6 8. 8. 2006 13:48

Evelin
♥♥♥♥---
Registrovaný: 23. 2. 2006
Příspěvky: 400

Re: Meridie

Dnes jsem mluvila s jednou DOKTORKOU, ktera taky chtela zhubnout. Ukončila braní prášků po 4 dnech s tím, že to u ní vyvolalo nějakou nemoc v břichu-komplikace a jiné. Zaujali ji mé negat.zkušenosti, protože sama už je taky na této straně. NE-NIKDY.

Není tady

 

#7 8. 8. 2006 13:54

suzy
♥♥♥♥♥♥-
Místo: brno
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 2570

Re: Meridie

No ja jsem si mnela a byla jsem bez problemu.je pravda ze jsem mela jen jedno baleni ale kazde leky kdyz se berou dlouho dobe tak zpusoby nejake potize,takze pokud chces brat meridii tak urcite s rozumem ale ze by te mela na miste zabit,znicit ,poskodit tak to urcite ne.,pokud jsi ale samozrejmne jinak zdrava a nemas nejake zavazne zdrav.problemy.


http://animace.org/panenky/G300111.gif

Není tady

 

#8 25. 8. 2006 12:23

Petuna
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 3. 2. 2006
Příspěvky: 938

Re: Meridie

Lékařka mi odmítá napsat meridii, nemáte někdo názejm o koupi meridie napůl?

Není tady

 

#9 28. 8. 2006 7:25

SLUNÍČKO
♥♥♥♥♥♥-
Místo: VYSOČINA
Registrovaný: 11. 5. 2006
Příspěvky: 2321

Re: Meridie

PROTOŽE JSEM BRALA MERIDII DOCELA DLOUHO,VYDĚSIL MĚ PŘÍSPĚVEK EVELIN. NAPSALA JSEM PROTO LÉKÁRNÍKOVI NA INTERNETU A TOTO JE JEHO ODPOVĚĎ:

abyste měla k dispozici dostatek informací posílám Vám oficiální a vyčerpávající souhrn údajů o přípravku (SPC).
Souhrn údajů o přípravku - SPC

1.     Název přípravku
    Meridia 10 mg
    Meridia15 mg

2. Kvalitativní a kvantitativní složení
1 tobolka Meridia 10 mg obsahuje 10 mg Sibutramini hydrochloridum monohydricum (odpovídá 8,37 mg sibutraminu)
1 tobolka Meridia 15 mg obsahuje 15 mg Sibutramini hydrochloridum monohydricum (odpovídá 12,55 mg sibutraminu)
Pomocné látky viz bod 6.1.

3. Léková forma
    Tvrdá tobolka
    Popis přípravku
Meridia 10 mg: tvrdé želatinové tobolky s vrchní částí modrou a spodní částí žlutou, na spodní části šedý potisk „10“, uvnitř bílý až téměř bílý prášek.
Meridia 15 mg: tvrdé želatinové tobolky s vrchní částí modrou a spodní částí bílou, na spodní části šedý potisk „15“, uvnitř bílý až téměř bílý prášek.

4. Klinické údaje
   
4.1 Terapeutické indikace
Přípravek Meridia je indikován jako přídatná terapie k programu snižování nadváhy pro:
•    obézní pacienty, BMI 30 kg/m2 a vyšší
•    pacienty s nadváhou (BMI 27 kg/m2  a vyšší) a přítomnými rizikovými faktory jako jsou diabetes II. typu nebo dyslipidemie

Poznámka:
Přípravek Meridia lze předepsat pouze pacientům, kteří nereagovali adekvátně na přiměřený redukční režim, tj. pacientům, kteří mají potíže dosáhnout nebo udržet během 3 měsíců snížení hmotnosti o více než 5 %.

Léčba by měla být součástí dlouhodobé komplexní léčby obezity pod dohledem lékaře, který má zkušenosti s léčbou obezity. Vhodný přístup k léčbě obezity má zahrnovat úpravu stravy a chování spolu se zvýšenou tělesnou aktivitou. Tento komplexní přístup je neodmyslitelný pro dosažení trvalé změny stravovacích návyků a chování, které jsou nezbytné pro dlouhodobé udržení snížené hmotnosti po vysazení přípravku Meridia. Pacienti musí během léčby přípravkem Meridia natolik změnit svůj životní styl, aby byli schopni udržet svou hmotnost i po vysazení léčby. Mají být informováni, že pokud tak neučiní, může u nich opět dojít ke zvýšení hmotnosti. I po ukončení léčby přípravkem Meridia se doporučuje, aby lékař pokračoval v monitorování pacienta.

4.2  Dávkování a způsob podání
Dospělí: Počáteční dávka je 1 tobolka přípravku Meridia 10 mg jednou denně, ráno, s jídlem nebo bez něj. Tobolka se polyká celá, zapije se dostatečným množstvím tekutiny (sklenicí vody). Tobolky se mohou užívat s jídlem i bez něj.
U pacientů, jejichž odpověď na terapii není dostatečná (úbytek hmotnosti menší než 2 kg za 4 týdny), může být dávka zvýšena na 1 tobolku Meridia 15 mg jednou denně, pokud byla dávka 10 mg dobře tolerována.
Terapie by měla být ukončena u pacientů, kteří neodpovídají přiměřeně na dávku Meridia 15 mg (úbytek hmotnosti menší než 2 kg za 4 týdny). U těchto pacientů je větší riziko výskytu nežádoucích účinků (viz bod 4.8).   

Doba trvání terapie:
Terapie by měla být ukončena po 3 měsících u pacientů, jejichž úbytek hmotnosti byl v průběhu této doby nižší než 5% jejich původní hmotnosti.
V terapii by se nemělo pokračovat u pacientů, jejichž tělesná hmotnost se zvýšila o 3 nebo více kilogramů, i když předtím dosáhli snížení hmotnosti.

U pacientů s jiným souběžným onemocněním se doporučuje pokračovat v léčbě přípravkem Meridia pouze tehdy, když se prokáže, že úbytek hmotnosti je spojen s dalším klinickým přínosem, jako např. zlepšení lipidového profilu u pacientů s dyslipidemií nebo úprava glykemie u pacientů s diabetes mellitus 2. typu.

Jelikož nejsou k dispozici data o bezpečnosti a účinnosti přípravku při podávání delším než jeden rok, terapie přípravkem Meridia by neměla přesáhnout jeden rok.

4.3  Kontraindikace
-    známá přecitlivělost na sibutramin hydrochlorid nebo jakoukoli pomocnou látku
-    organická příčina obezity
-    vážné poruchy příjmu potravy (anorexie nebo bulimie) v anamnéze
-    psychiatrické onemocnění – ve studiích na  zvířatech vykazoval sibutramin potenciální antidepresivní účinnost, nelze tedy vyloučit, že by mohl vyvolat manickou episodu u pacientů s bipolární afektivní poruchou
-    Gilles de la Touretův syndrom
-    současné užívání (nebo užívání v uplynulých 2 týdnech) inhibitorů mono-
aminoxidasy nebo dalších centrálně působících přípravků k léčbě psychiatrických onemocnění (antidepresiva, antipsychotika), léků na poruchy spánku (tryptofan) nebo léků na snižování tělesné hmotnosti
-    ischemická choroba srdeční, městnavé srdeční selhání, tachykardie, periferní arteriální okluze, arytmie nebo cerebrovaskulární onemocnění (iktus nebo TIA) v anamnéze
-    nedostatečně kontrolovaná hypertenze ( 145/90 mmHg; viz 4.4 Zvláštní upozornění a zvláštní opatření pro použití)
-    hyperthyreóza
-    těžké poškození jater
-    těžké poškození ledvin a dialyzovaní pacienti v konečném stadiu onemocnění ledvin
-    benigní hyperplazie prostaty s retencí moči
-    feochromocytom
-    glaukom s úzkým úhlem
-    drogová, léková nebo alkoholová závislost v anamnéze
-    těhotenství a kojení (viz bod 4.6)
-    děti a mládež do 18 let z důvodu nedostatku dat
-    pacienti starší 65 let z důvodu nedostatku dat.

4.4  Zvláštní upozornění a zvláštní opatření pro použití
Sibutramin může způsobit u některých pacientů klinicky významné zvýšení krevního tlaku,  a proto by měl být u všech pacientů sledován krevní tlak a tepová frekvence. Během prvních 3 měsíců léčby by měly být tyto parametry kontrolovány každé 2 týdny; mezi  4. a 6. měsícem jednou měsíčně a poté pravidelně v intervalu nejdéle 3 měsíců. Terapie musí být přerušena pokud se zjistí u pacientů zvýšení klidové srdeční frekvence o > 10 tepů /min. nebo systolicko/diastolického krevního tlaku o > 10 mmHg ve dvou po sobě jdoucích návštěvách lékaře. Jestliže u pacientů s hypertenzí, jejichž krevní tlak byl předtím dostatečně kontrolován, přesáhne ve dvou měřeních hodnotu 145/90 mmHg, musí být terapie přerušena (viz 4.8 Nežádoucí účinky, kardiovaskulární systém). Velmi pečlivě se musí kontrolovat krevní tlak u pacientů s příznaky spánkové apnoe.

•    Současné užití sibutraminu a sympatomimetik – viz bod 4.5

•    Léčba sibutraminem nemá přímou souvislost s výskytem primární plicní hypertenze. Obecně platí, že při podávání léků proti obezitě je důležité věnovat při kontrolách pozornost symptomům jako jsou progresivní dyspnoe, bolest na hrudi a otoky kotníků. Pacienti by měli být upozorněni na potřebu vyhledat okamžitě lékaře, pokud se tyto symptomy objeví.

•    Pacientům s epilepsií lze přípravek Meridia podat s opatrností.

•    U pacientů s lehkým až středně těžkým poškozením jater užívajících sibutramin, byly pozorovány zvýšené plazmatické hladiny. U těchto pacientů nebyly hlášeny nežádoucí účinky a přípravek lze s opatrností podávat.

•    Přípravek může být podáván s opatrností  pacientům se středním až mírným poškozením ledvin, jelikož renální cestou jsou vylučovány pouze inaktivní metabolity.

•    Přípravek může být podáván s opatrností pacientům, kteří mají v rodinné anamnéze motorický nebo verbální tik.

•    Ženy ve fertilním věku by měly být při terapii přípravkem Meridia chráněny účinnou antikoncepcí.

•    Existuje možnost zneužívání léku spolu s léky působícími na CNS. Dostupné
      klinické údaje však neprokazují zneužívání některého léku spolu se
      sibutraminem.

•    Existují obecné obavy z toho, že některé léky proti obezitě mají zvýšené riziko
srdeční valvulopatie. Klinické údaje však neprokazují zvýšený výskyt valvulopatie při léčbě sibutraminem.

•    Léčba přípravkem Meridia je kontraindikovaná u pacientů s anamnézou
významné poruchy příjmu potravy, jako např. anorexia nervosa a bulimia nervosa. Nejsou k dispozici žádné údaje o sibutraminu v léčbě pacientů s kompulzivní poruchou příjmu potravy.

•    Sibutramin se musí podávat s opatrností u pacientů s glaukomem
s otevřeným úhlem a u pacientů s rizikem zvýšeného nitroočního tlaku, např.
při pozitivní rodinné anamnéze.

•    U pacientů užívajících sibutramin, tak jako u ostatních léků, které inhibují
zpětné vychytávání serotoninu, existuje potenciál pro zvýšené riziko krvácení (včetně gynekologického, gastrointestinálního a krvácení do kůže či sliznic). Sibutramin musí být proto užíván s opatrností u pacientů s náchylností ke krvácivým příhodám a u těch, kteří současně užívají léky o nichž je známo, že ovlivňují hemostázu nebo funkci trombocytů.

•    U pacientů léčených sibutraminem byly vzácně popsány případy deprese,
sebevražedných myšlenek a sebevražd. U pacientů s anamnézou deprese je proto zapotřebí mimořádná pozornost. Pokud se objeví v průběhu léčby sibutraminem subjektivní nebo objektivní známky deprese, je nezbytné zvážit ukončení léčby sibutraminem a zahájení příslušné léčby.

•    Přípravky Meridia obsahují laktosu a proto ho nesmí užívat pacienti se vzácným hereditárním onemocněním intolerance galaktosy, Lappovým deficitem laktázy nebo glukoso-galaktosovou malabsorpcí.

4.5  Interakce s jinými léčivými přípravky a jiné formy interakce
Sibutramin  je spolu s jeho aktivními metabolity eliminován pomocí metabolismu v játrech; jako hlavní enzym se zde uplatňuje CYP3A4, za možného přispění CYP2C9 a CYP1A2. Zvýšená opatrnost by měla být při současném podávání přípravku Meridia s léky působícími na enzymovou aktivitu CYP3A4 (viz bod 5.2). CYP3A4 inhibitory zahrnují ketokonazol, intrakonazol, erythromycin, klarithromycin, troleandomycin a cyklosporin. Současné podávání ketokonazolu nebo erythromycinu se sibutraminem zvýšilo v interakční studii plazmatickou koncentraci (AUC) metabolitů sibutraminu (na 23%, resp. 10%). Ve srovnání se samotným sibutraminem se srdeční frekvence v průměru zvýšila o 2,5 tepů za minutu.
Rifampicin, fenytoin, karbamazepin, fenobarbital a dexametazon jsou induktory enzymů CYP3A4 a mohou zrychlovat metabolismus sibutraminu (nebylo experimentálně ověřeno).
Vážné interakce může způsobit současné podávání léků, které zvyšují hladinu serotoninu v mozku. Tento jev je nazýván serotoninový syndrom a může se zřídka objevit v souvislosti se současným podáváním selektivních inhibitorů zpětného vychytávání serotoninu (SSRI) společně s některými léky proti migréně (jako je sumatriptan, dihydroergotamin), nebo ve spojení s opioidy (např. pentazocin, pethidin, fentanyl, dextrometorfan) nebo v případě užívání dvou SSRI.

Přípravek Meridia nemá být užíván současně s dalšími léky, které zvyšují hladinu serotoninu v mozku,  jelikož sibutramin, kromě dalších účinků, inhibuje zpětné vychytávání serotoninu.

Současné užívání přípravku Meridia s léky, které mohou zvyšovat krevní tlak nebo srdeční frekvenci (např. sympatomimetiky), nebylo systematicky vyhodnoceno. Léky tohoto typu zahrnují některé přípravky proti kašli, nachlazení a alergiím (např. efedrin, pseudoefedrin) a některé léky snižující překrvení (např. xylometazolin). Pacientům užívajícím tyto léky je možno podávat přípravek jen s opatrností.

Přípravek neovlivňuje účinnost perorálních kontraceptiv.

Konzumace alkoholu se v principu neslučuje s doporučenými dietetickými opatřeními. Pokud byla jednotlivá dávka sibutraminu podána spolu s alkoholem, nezhoršilo se ovlivnění kognitivních nebo psychomotorických funkcí.

O současném užívání přípravku Meridia s orlistatem nejsou k dispozici žádné údaje.

Inhibitory monoamino-oxidázy by měly být užívány až po uplynutí 2 týdnů od ukončení léčby sibutraminem.

4.6  Těhotenství a kojení
Sibutramin je v těhotenství kontraindikován. Všeobecně vzato je během těhotenství nevhodné užívat léky na snížení tělesné hmotnosti. Ženy ve fertilním věku musí být při terapii sibutraminem chráněny účinnou antikoncepcí a pokud během léčby otěhotní nebo mají v úmyslu otěhotnět, musí to oznámit svému lékaři.
Kontrolované klinické studie nebyly prováděny u gravidních žen. Ve studiích u březích králičích samic byl prokázán účinek na reprodukci v dávce, která byla  toxická pro samici (viz bod 5.3). Význam těchto nálezů pro člověka není znám.

Není známo, zda se sibutramin vylučuje do mateřského mléka, proto je v období laktace kontraindikován.

4.7 Účinky na schopnost řídit a obsluhovat stroje
I když sibutramin neovlivnil u zdravých dobrovolníků psychomotorické a kognitivní funkce, jakékoliv centrálně působící léky mohou zhoršit úsudek, myšlení nebo motorické dovednosti.
Pacienti užívající přípravek Meridia by měli být upozorněni na skutečnost, že může být snížena jejich schopnost řídit motorová vozidla, obsluhovat stroje nebo pracovat v nebezpečných podmínkách.

4.8  Nežádoucí účinky
Nežádoucí účinky se objevují převážně na počátku léčby (v průběhu prvních
4 týdnů). Jejich závažnost a četnost časem mizí. Obecně nejsou vážné, nevedou k přerušení léčby a jsou reversibilní.
Nežádoucí účinky, které se vyskytly během klinických studií fáze II/III jsou uvedeny podle tělesných systémů (velmi časté  1/10, časté  1/10 a  1/100):








Tělesný systém    Výskyt    Nežádoucí účinky
Kardiovaskulární systém (viz detailní informace)    častý    tachykardie
palpitace
zvýšení krevního tlaku/hypertenze
vasodilatace (návaly)
Gastrointestinální systém    velmi častý    zácpa
    častý    pocit na zvracení
zhoršení hemoroidů
Centrální nervový systém    velmi častý    sucho v ústech
insomnie
    častý    závratě
parestesie
bolest hlavy
úzkost
Kůže    častý    pocení
Senzorické funkce    častý    změna chuti

Kardiovaskulární systém
Bylo pozorováno zvýšení průměrné hodnoty systolického a diastolického tlaku
o 2 - 3 mmHg a srdeční frekvence o 3 - 7 tepů za minutu. Vyšší zvýšení krevního tlaku a srdeční frekvence nelze v ojedinělých případech vyloučit.

Klinicky signifikantní zvýšení krevního tlaku a srdeční frekvence se většinou objevuje při zahájení léčby (během prvních 4 - 12 týdnů). V těchto případech musí být terapie přerušena (viz bod 4.4).

Informace o užití přípravku Meridia u pacientů s hypertenzí viz body 4.3 a 4.4.

Níže uvedené klinicky signifikantní nežádoucí účinky se vyskytly během klinických studií a po zavedení přípravku Meridia v běžné lékařské praxi:

    Poruchy krve a lymfatického systému:
    trombocytopenie, Henochova-Schönleinova purpura
   
    Poruchy kardiovaskulárního systému:
    fibrilace síní, paroxysmální supraventrikulární tachykardie

    Poruchy imunitního systému:
vyskytly se projevy přecitlivělosti v rozsahu od mírných kožních vyrážek a kopřivky až po angioedém a anafylaktický záchvat. 

Psychiatrické poruchy:
agitovanost
deprese u pacientů, u kterých se již dříve deprese vyskytla, ale i u pacientů bez deprese v anamnéze (viz bod 4.4).

Poruchy nervového systému:
epileptické záchvaty, přechodná krátkodobá porucha paměti
serotoninový syndrom, ke kterému dochází při současném podávání s léky ovlivňujícími uvolňování serotoninu (viz bod 4.5)

Oční poruchy:
zastřené vidění

Gastrointestinální poruchy:
průjem, zvracení, gastrointestinální krvácení

Poruchy kůže a podkoží:
    alopecie, exantém (rash), kopřivka, reakce s kožním krvácením (ekchymóza, petechie)

Poruchy ledvin a močových cest:
    akutní intersticiální nefritida, mesangiokapilární glomerulonefritida, retence moče

Poruchy reprodukčního systému a choroby prsů:
abnormální ejakulace/orgasmus, impotence, poruchy menstruačního cyklu, metroragie

Abnormální klinické a laboratorní nálezy nezařazené jinde:
reverzibilní vzestup jaterních enzymů

Ostatní:
Po vynechání léku byly velmi zřídka pozorovány bolesti hlavy a zvýšená chu k jídlu.

4.9  Předávkování
S předávkováním sibutraminem jsou pouze omezené zkušenosti. Nejčastěji pozorované nežádoucí příhody při předávkování jsou tachykardie, hypertenze, bolest hlavy a závratě.  Terapie zahrnuje obecně platná opatření při předávkování, jako je udržení průchodnosti dýchacích cest podle potřeby, monitorování kardiovaskulárních funkcí a obecná symptomatická a podpůrná opatření. Včasné podání aktivního uhlí může zpomalit absorpci sibutraminu. Doporučuje se výplach žaludku. U pacientů se zvýšeným krevním tlakem nebo tachykardií mohou být s opatrností indikovány betablokátory. Výsledky studie u dialyzovaných pacientů v konečném stadiu onemocnění ledvin ukázaly, že se metabolity sibutraminu při hemodialýze nevylučují ve významném stupni.


5.    Farmakologické vlastnosti
5.1    Farmakodynamické vlastnosti
Farmakoterapeutická skupina: centrálně působící přípravky k léčbě obezity
ATC kód: A08AA10

Terapeutický účinek sibutraminu je zprostředkován převážně jeho aktivními sekundárními a primárními aminovými metabolity (metabolit 1 a metabolit 2), které jsou inhibitory zpětného vychytávání noradrenalinu, serotoninu (5 hydroxytryptaminu; 5-HT) a dopaminu. V lidské mozkové tkáni jsou metabolit 1 a metabolit 2 3x silnější jako in vitro inhibitory zpětného vychytávání noradrenalinu a serotoninu než jako inhibitory zpětného vychytávání dopaminu. Ve vzorcích plasmy odebrané dobrovolníkům po podání sibutraminu byla zjištěna signifikantní inhibice zpětného vychytávání noradrenalinu (73%) a serotoninu (54%) a nevýznamná inhibice zpětného vychytávání dopaminu (16%). Sibutramin a jeho metabolity nejsou látky uvolňující monoaminy a nejsou ani inhibitory monoamin oxidázy. Nemají afinitu k širokému počtu neurotransmiterních receptorů, včetně receptorů serotonergních (5-HT1, 5-HT1A, 5-HT1B,  5-HT2A, 5-HT2c), adrenergních (1,2, 3, 1, 2), dopaminergních (D1, D2), muskarinových, histaminergních (H1), benzodiazepinu a NMDA receptorů.
    Na zvířecích modelech u hubených i obézních potkanů snížil sibutramin přírůstek hmotnosti. Tento účinek má základ v ovlivnění příjmu potravy, tj. zvýšení pocitu sytosti, ale rovněž zvýšená termogeneze pravděpodobně přispěla ke snížení hmotnosti. To dokazuje, že těchto účinků je dosaženo inhibicí zpětného vychytávání serotoninu (5-HT) a noradrenalinu.

V klinických studiích u člověka bylo prokázáno, že přípravek Meridia vede k úbytku hmotnosti zvýšením pocitu sytosti. Jsou rovněž k dispozici údaje, které prokazují termogenní účinek přípravku Meridia zmírněním adaptivního poklesu rychlosti klidového metabolismu během hubnutí. Úbytek hmotnosti vyvolaný přípravkem Meridia je provázen prospěšnými změnami sérových lipidů u pacientů s dyslipidemií a úpravou glykemie u pacientů s diabetes mellitus 2. typu.

U obézních pacientů s diabetem 2. typu vedl úbytek hmotnosti pomocí sibutraminu k průměrnému snížení HbA1c o 0,6% (jednotek). Obdobně, u pacientů s dyslipidemií vedl úbytek hmotnosti ke zvýšení koncentrace HDL-cholesterolu o 12-22% a k poklesu koncentrace triglyceridů o 9-21%.

5.2  Farmakokinetické vlastnosti
Sibutramin je dobře absorbován a je intenzivně metabolizován při prvním průchodu játry (first-pass metabolismus). Maximální plazmatické koncentrace
(Cmax) je dosaženo 1,2 hodiny po perorálním podání dávky 20 mg monohydrát chloridu sibutraminu. Biologický poločas je 1,1 hodiny. Farmakologicky aktivní metabolity 1 a 2 dosahují Cmax po 3 hodinách, eliminační poločas je 14 a 16 hodin. Lineární kinetika byla prokázána v rozmezí dávkování 10 až 30 mg, eliminační poločas nebyl závislý na dávce, ale plazmatické koncentrace byly dávce úměrné. Při opakovaném podávání je rovnovážný stav koncentrací metabolitů 1 a 2 dosažen za 4 dny,  při přibližně dvojnásobné akumulaci. Farmakokinetika sibutraminu a jeho metabolitů u obézních jedinců a jedinců s normální hmotností je podobná. I když je dosud k dispozici jen omezené množství dat, nejsou klinicky relevantní rozdíly mezi farmakokinetikou u mužů a žen. Farmakokinetický profil u starších zdravých jedinců (průměrný věk 70 let) ve srovnání s mladými zdravými jedinci byl podobný.

Poškození funkce ledvin
U pacientů s různým stupněm funkce ledvin byla studována povaha metabolitů sibutraminu 1, 2, 5 a 6. Sibutramin samotný nebyl měřitelný.

Plochy pod křivkou plazmatických koncentrací (AUC) aktivních metabolitů 1 a 2 nebyly obecně zhoršením funkce ledvin ovlivněny kromě AUC metabolitu 2 u dialyzovaných pacientů v konečném stadiu onemocnění ledvin, který byl v přibližně poloviční koncentraci než bývá zjištěna u zdravých osob (CLcr ≥ 80 ml/min.). AUC inaktivních metabolitů 5 a 6 byla u pacientů se středně závažným postižením (30 ml/min. < CLcr ≤ 60 ml/min.) 2 – 3x vyšší, u pacientů se závažným postižením (CLcr ≤ 30 ml/min.) byla 8 – 11x vyšší a u dialyzovaných pacientů v konečném stadiu onemocnění ledvin byla 22 – 33x vyšší v porovnání se zdravými osobami. Přibližně 1% podané perorální dávky se během hemodialýzy objevilo v dialyzátu jako kombinace metabolitů 5 a 6, zatímco metabolity 1 a 2 nebyly v dialyzátu měřitelné.

Sibutramin se nesmí užívat u pacientů se závažným postižením funkce ledvin, včetně dialyzovaných pacientů v konečném stadiu onemocnění ledvin.

Poškození funkce jater
U osob se středním stupněm poškození jater byla biologická dostupnost aktivních metabolitů po podání dávky sibutraminu o 24% vyšší. Vazba sibutraminu a jeho metabolitů 1 a 2 na plazmatické bílkoviny dosahuje přibližně 97%, respektive 94% a 94%. Sibutramin a jeho aktivní metabolity 1 a 2 jsou vylučovány hlavně játry. Další (inaktivní) metabolity jsou vylučovány močí a stolicí, v poměru 10:1.

Studie hepatického mikrosomu in vitro ukázaly, že CYP3A4 je hlavní cytochrom isoenzymu P450 odpovědného za metabolismus sibutraminu. In vitro nebyla zjištěna afinita k CYP2D6, nízkokapacitnímu enzymu, který se podílí na farmakokinetických interakcích s různými léky. Další studie in vitro prokázaly, že sibutramin nemá signifikantní účinek na aktivitu izoenzymu P 450 včetně CYP3A4. Bylo prokázáno (in vitro), že isoenzymy CYP450, které se podílejí na dalším metabolismu metabolitu 2, jsou CYP3A4 a CYP2C9. I když v současné době nejsou k dispozici žádné údaje, je pravděpodobné, že CYP3A4 se podílí rovněž na dalším metabolismu metabolitu 1.

5.3  Předklinické údaje vztahující se k bezpečnosti přípravku
Zjištěná toxicita sibutraminu po jednorázovém podání experimentálním zvířatům byla obecně výsledkem agravovaných farmakologických účinků. Dlouhodobá terapie byla spojena s pouze mírnými patologickými změnami  a dále se sekundárně nebo druhově specifickými nálezy. Z toho vyplývá, že tyto změny pravděpodobně nejsou důvodem k obavám při správném klinickém používání sibutraminu. Reprodukční studie byly prováděny u potkanů a králíků. U králíků pouze jedna studie prokázala v léčebných skupinách mírně vyšší výskyt kardiovaskulárních anomálií u plodů než u kontrolní skupiny, avšak jiná studie prokázala nižší výskyt těchto anomálií než u kontrol. Ve druhé studii, avšak nikoliv v dřívější, byl v léčebné skupině mírně vyšší výskyt plodů  se dvěma méně významnými anomáliemi (malé nitkovité osifikované spojení mezi maxilou a jařmovými kostmi a velmi malé rozdíly v rozestupu kořenů některých malých arterií z aortálního oblouku). Význam těchto nálezů pro člověka není znám. Používání sibutraminu u těhotných žen nebylo sledováno. Rozsáhlé testy na genetickou toxicitu neodhalily žádný důkaz mutagenity vyvolané sibutraminem. Studie u hlodavců prokázaly, že sibutramin nemá žádný pro člověka významný kancerogenní potenciál.



6. Farmaceutické vlastnosti

6.1  Seznam pomocných látek
Meridia 10 mg: Monohydrát laktosy, mikrokrystalická celulosa, koloidní bezvodý oxid křemičitý, magnesium-stearát.
Tobolka: Indigokarmín (E 132), oxid titaničitý (E 171), natrium-lauryl-sulfát, želatina, chinolinová žlu (E 104).
Potisk: Oxid titaničitý (E 171), šelak, sojový lecithin (E 322), dimetikon, černý oxid železitý (E 172).
Meridia 15 mg: Monohydrát laktosy, mikrokrystalická celulosa, koloidní bezvodý oxid křemičitý, magnesium-stearát.
Tobolka: Indigokarmin (E 132), oxid titaničitý (E 171), natrium-lauryl-sulfát, želatina.
Potisk: Oxid titaničitý (E 171), šelak, sojový lecithin (E 322), dimetikon, černý oxid železitý (E 172).

6.2  Inkompatibility
Neuplatňuje se.

6.3  Doba použitelnosti
3 roky.

6.4  Zvláštní opatření pro uchovávání
Uchovávejte při teplotě do 25°C v původním vnitřním obalu.

6.5  Druh obalu a velikost balení
PVC/PVDC/Al blistr, krabička
Velikost balení: 28, 30, 56, 90, 98 tobolek.

6.6 Návod k použití přípravku, zacházení s ním (a k jeho likvidaci)
Žádné zvláštní požadavky.

7.  Držitel rozhodnutí o registraci
Abbott GmbH Co.KG, Wiesbaden, Německo

8.     Registrační číslo
10 mg: 08/541/99-C
15 mg: 08/542/99-C

9.  Datum první registrace / prodloužení registrace
4. 8. 1999/29.9.2004

10. Datum revize textu
18.1.2006



Začnu podstatným, jestliže nemáte významné nežádoucí projevy, potom je vše v pořádku a pokračujte v léčbě.

Meridia není anabolikum (nelze ji takto zaškatulkovat, podobné škatulkování vede jen k povrchnímu a nepřesnému způsobu myšlení, které ničemu a nikomu nepomůže). Určitá kardiovaskulární rizika při užívání Meridie ale existují a měla byste si o nich promluvit s lékařem, který Vám Meridii předepsal.


PODOTÝKÁM JEŠTĚ,ŽE JÁ ŽÁDNÉ VEDLEJŠÍ ÚČINKY NEMĚLA.
NĚKTERÉ ŽENY MĚLY NAPŘ: ZMRZLÉ KONČETINY.
MYSLÍM,ŽE SE NEDÁ OPRAVDU MERIDIE TAKTO ZAŠKATULKOVAT,ALE VŽDY BYCH NECHALA NA ZVÁŽENÍ LÉKAŘE JESTLI JI PŘEDEP͊E! NAPŘ.  LIDÉ S KARDIOVASKULÁRNÍMI PROBLÉMY JI BRÁT NEMOHOU.....

PROTO I TOBĚ PETUNO RADÍM ZKUSIT NĚCO JINÝHO....LYMFODRENÁŽ? ČAJÍKY? A HLAVNĚ NĚJAKÝ TO CVIČENÍČKO.....

Není tady

 

#10 5. 9. 2006 23:23

Marieanna
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 31. 5. 2006
Příspěvky: 950

Re: Meridie

Evelin napsal(a):

NE!!! MERIDIU NE!!!! A před každým si obhájím a řeknu ty potíže, které jsem měla a dostávala se z nich 3/4 roku. A z něčeho - ani už NE.
Mám to za sebou a již mám další obě, která dopadla jako já. Raději budu mít 150 kg, než znova brát meridii.Vydržela jsem 1,5 měsíce (a to mne to tenkrát stálo 2700-krabička).A na předpis obezitoložky.
Kamarátka (to brala před rokem), vydržela 10 dnů to brát.Ale třeba naše potíže jsou jiné, nám je přez 40.
Je to anabolikum, stačí? sdělil mne kardiolog. (to co berou sportovci, aby měli super výkony a pak umřou mladí....)

Ahojky,taky už mám přes 40,Meridii beru od 31.května,dala jsem dolů už 12-13 kg.Jsem pod stálým dohledem internistky.Dnes jsem si byla pro výsledky krevního obrazu,měla jsem z toho strach,po tom co jsem zde četla,ale vše je v naprostém pořádku.Každé tři týdny mě natáčí EKG a měří tlak.Asi opravdu záleží na každém jedinci.Já snad patřím mezi ty šastnější,kterým Meridie pomáhá.A doufám že ještě pomůže k dalším 15kg. smile

Není tady

 

#11 21. 5. 2009 21:30

veurunka.nik
♥------
Registrovaný: 21. 5. 2009
Příspěvky: 1

Re: Meridie

fs

Upravil(a) veurunka.nik (8. 9. 2009 16:27)

Není tady

 

#12 21. 5. 2009 22:25

liskovyker
♥------
Registrovaný: 6. 4. 2009
Příspěvky: 22

Re: Meridie

Tak s Meridií mám taky zkušenost: zezačátku jsem neměla při požití tablet na jídlo ani pomyšlení,musela jsem se do jídla vyloženě nutit.Po celé dny mi bylo tak nějak divně od žaludku.Večer šílené stavy-probděla jsem noc a nešlo usnout-tím pádem ráno podrážděnost,nervozita....Udělal se mi "knedlík"v krku a měla jsem stále žízeň.Ale co by člověk nevydžel pro zhubnutí,že?To trvalo asi tak 14 dnů /zhubla jsem asi 4kg/a pak už mi to "nejezení"vůbec nešlo,měla jsem chutě i na sladké a pak už jsem spávala jak Baryk a účinky tablet veškeré žádné.Doktor říkal kolegyni,že je malé procento lidí,na které tyhle léky prostě nepůsobí.Ale znám ve svém okolí hodně ženských,co to braly.Šíleně zhubly,i 20 kg-jenže přestaly to brát a nabraly to zase zpátky.Toliko já a Meridia:-)

Není tady

 

#13 24. 3. 2018 15:47

ElPa
♥------
Registrovaný: 24. 3. 2018
Příspěvky: 6

Re: Meridie

Dobrý den, 

tímto bych Vás chtěla požádat o vyplnění následujícího dotazníku k mé diplomové práci na téma Faktory prodejnosti masných výrobků. Vyplnění dotazníku Vám zabere 5 - 10 minut.
Dotazník je anonymní a veškeré údaje budou použity pouze pro mou práci.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIp … w/viewform

Předem Vám velmi děkuji za Vᚠčas.

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů