29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ahoj těhulky, právě jsem si dočetla v časopisu maminka článek o epidurálu, tak vám ho sem přepíšu, aby vám to případně pomohlo v rozhodování.
EPIDURÁL - ANO ČI NE?
Bojíte se porodu a přemýšlíte o metodě, ktrá by porodní bolest utlumila? Jednou ze stále častěji používaných metod je epidurální analgezie. Jaká jsou její pro a proti?
Bolest je sice přírozená věc, která k životu patří, ale na druhé straně, proč zbytečně trpět, když nemusíte, že? Navíc existují i jiné důvody, pro které se EPIDURÁL podává. Jsou to porodnické důvody, do kterých patří například rizikové porody, jako je porod koncem pánevním, porod dvojčat, porod velkých dětí, předčastné porody či porod, při kterém hrozí riziko sníženého průtoku krve placentou, vyskoký krevní tlak, těhotenská cukrovka či poruchy krevní srážlivosti.
Takže nejen luxus bez bolesti pro nic za nic, jak by si někdo mohl myslet. Jak říká porodník a gynekolog Mudr. Michal Koucký, v zásadě je možné epidurál podat prakticky všem těhotným s několika drobnými výjimkami, jako je například těžce deformovaná páteř bederní, infekce kůže v místě vpichu, těžká porucha srážlivosti krve a jiné. A že je epidurál stále víc IN svědší počet žen, které si ho nechávají podat - celkově jde zhruba o 50%, na velkých klinikách je to i 80% všech rodiček. Většina porodnic po vás nebude chtít za podání epidurální analgezie zaplatit.
JAK SE EPIDURÁL APLIKUJE
Při epidurální analgezii se znecitliví nervy, které v míšním kanálu odstupují z míchy a vedou do břicha. Mezi kontrakcemi se podává v poloze vsedě nebo na boku - nejprve se umrtví kůže ( a to je jediné, co bolí, a to jen trochu), jde o místní znecitlivění a pocítíte ho jako včeličku. V oblasti bederní páteře se poté oním umrtveným místem vede jehlička do prostoru mezi obratli do oblasti nad míšní obaly, tzn. epidurálního prostoru. Nebojte se, v místě, kde se injekce aplikuje, už mícha neběží, jen výstupy nervů, nelze ji tedy napíchnout. To už nebolí, jen trochu tlačí, bolest aplikaci jehly ale neprovází.
Tenkou jehlou se zavede do epidurálního prostoru hadička, která se vyvede nad ramenem. Do té je možno zhruba po 1-1,5 hodiny přidávat další dávku znecitlivující látky. Celkem je možné přidat 4krát.
Hadička se pak odstraní několik hodin po porodu. Pokud jste slyšela, že vaše kamarádka chtěla epidurál, ale že už ho nestihla, pak mluví pravdu. Epidurál se používá od otevření asi 3 cm do zhruba 7-8 cm. Pokud už byste byla otevřená příliš, je možné, že vám nebude podání epidurální analgezie umožněno. Epidurál podávají anesteziologové na základě indikace porodníka. V naprosté většině porodnic je nepřetržitě k dispozici, je však dobré si předem zjistit, pokud budete rodit v menší porodnici, zda to tak je i tam. O epidurál radšči požádejte při příchodu, pro případ, kdyby se anesteziolog nemohl dostavit hned.
MÝTY O EPIDURÁLU
NEBUDETE MOCT TLAČIT. Sice necítíte kontrakce, ale tlačit můžete. Vyžaduje to spolupráci všech. Není samozřejmě jednoduché tlačit bez pocitu silného nucení, ale jde to.
BUDETE LEŽET NA LŮŽKU. Nemusíte. Záleží i na dávce znecitlivující látky. Někde vám nabídnou takovou epidurální analgezii, při níž se zablokuje přenos bolesti a součastně zachová schopnost pohybu a ovládání močového měchýře.
OCHRNETE. Je prakticky nemožné, aby epidurální anestetie způsobila ochrnutí. Odborníci zkoumali, zda se u žen po epidurálu vyskytují po porodu častěji bolesti dolního úseku páteře. Žádné důkazy se nenašly.
PRO PROTI
*Tlumí bolest. *Bolest hlavy po porodu, zhruba 1 žena ze 100 rodiček. Je způsobena
*Má vliv na relaxaci svalstva pánevního dna, to znamená, že malým únikem mozkomíšního moku. Lze odstranit aplikováním krve
svalstvo pánve uvolňuje, čímž se porod může významně urychlit, do místa původního vpichu, hovoří se o tzv. blood patch, která miniotvů-
až o 50% času. rek v obalech míchy ucpe a je po potížích.
*Odstranění stresu (stres způsobuje vyplavení stresových hormonů *Znecitlivění jen poloviny břicha ( tzn. inkompetní blok). V takovém pří-
adrenalinu a noradrenalinu u matky, které zúží průsvit cév i v pla- padě se přivolá zpět anesteziolog a ten zajistí správné znecitlivění.
centě, takže může dojít k významnému snížení průtoku krve pla- *Můžete mít problémy s močením (ovšem tento stav je dočasný a během
centou) několika hodin se upraví).
*Epidurální analgezie nepřímo snižuje riziko vzniku hypoxie a zlep- *Můžete dostat třesavku (udává se asi u 20% žen).
šuje placentární průtok.
*Ideální při porodu císařským řezem (můžete totiž dítě hned vidět
a pochovat si ho).
Není tady
Zvládla jsem to bez epidurálu, i když sranda to fakt nebyla. Kámoška co měla epidurál říkala, že vůbec neměla potřebu tlačit a trvalo to strašně dlouho než se s tím tlačením rozjela. To mě ty bolesti a tlak donutil tlačit ve správný čas, ale dneska nevim nevim, jestli bych epidurál nezvážila...nakonec ale stejně porodíme ať s nebo bez
Není tady
myslím, že tak to bylo dřív, že dávali silnější dávky a pak maminka nic necítila. Teď ho aplikují jen na kontrakce, při konci už dávka nepůsobí a normálně jsem cítila, kdy mám tlačit a kdy ne. Taky jsem s ním mohla dělat všechno, byla jsem na porodní stoličce, chodila jsem...
Můj názor je takový, že na epidurálu není nic špatného (občas na mě koukají "statečné maminky" jak na blbce, že jsem si musela nechat píchnout něco extra). Ale když ta možnost je, proč to nevyužít. Na operaci slepáku by taky nikdo nešel bez narkózy. Když ale někdo chce si to užít a má z toho dobrý pocit, že to zvládl bez toho, tak smekám. Já jsem ale strašpytel a jsem ráda, že epidurál existuje
Není tady
Happy zni to super. Ja doufam, ze to na Dr. uhadam a nebo ze budu mit opravdu tak rychly porod, ze to nebude treba to by bylo uplne nejlepsi.
Není tady
Měla jsem epidurál k oběma dětem. Je fakt, že poprvé asi silnější dávku - opravdu jsem necítila, kdy mám tlačit, ale krásně to poznala sestřička, když mi dala ruku na břicho - při kontrakci ztvrdlo.Navíc jsem po porodu prodělala revizi, protože jsem začala krvácet a protože jsem měla napíchnutou epidurálku, nebyla nutná narkoza.Podruhé jsem dělala hrdinku a epidurál odmítla. Když se porod ne a ne rozběhnout a já měla křížovky po 3 minutách,ale neotvírala jsem se, jakpak jsem o něj ráda požádala. Napíchli mě a do hodina byl malej na světě. Sestřička mi pak řekla, že s tím mají dobré zkušenosti - když jsou bolesti, tělo se podvědomě brání a zatíná - bez bolestí se bránit přestane a porod se urychlí. Při malém jsem krásně cítila kontrakce, ale nebolely, byla to nádhera
Není tady