Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#26 4. 8. 2006 16:58

BVF
♥♥-----

Re: Samovražda z pohľadu reinkarnácie

Milý Backy, taky si to tak představuju.Svědomí je taky hlas Boží a  myslím si, že ho mají i ateisti. I kdyby se neozvalo hned nebo bylo násilně umlčeno, určitě se ozve a pak to je to peklo. "Závidím Ti ", že jsi poznal dobré kněze. Já taky pár, ale vlivem minulého režimu už to byli staří pánové a asi spíš uzavření do sebe. Ne každý je bojovník a ve vyšším věku se třeba raději stáhne do sebe. Je všeobecně známo, že Slovensko má více věřících katolíků. Tohle fórum moc ráda čtu, vím, že křesťanství není zrovna tahle ,jak bych řekla, parketa. Ale líbily se mi moc i příspěvky zcela odlišných názorů. Proto mám snad rozum, abych to přijala nebo to pro sebe nepotřebovala. Budhismu nerozumím, ale velice se mi líbí, jak radí lidem, ať prověřují všechny informace. Nabádá k myšlení a ne jen ke slepé poslušnosti. Nechci, aby to vyznělo jako nějaké poučování, ale je to moje přesvědčení. Mám rozum, tak myslím a je to tak dobře. Ani sex nám Bůh nezakázal, proto, že jistě ví, co dělá, tak na tom nevidím žádný hřích. Nevím, proč by se mě měl pan farář vyptávat, kolikrát jsem zhřešila, protože já to jako hřích neberu. On má svoje předpisy, ale ty si vymysleli jenom lidé. Bůh není tak malicherný. Přesto církev dává lidem určitý řád v životě a těm pokorným zvláště. Naučí je jak žít a neublížit sobě ani ostatním. Ukáže jim krásnou lidskou filosofii a je na nich, co jim to přinese. Bůh je nepotrestá za myšlenky, které je třeba napadnou, jen se časem /podle zákona příčina a následku/ přesvědčí, jak to mělo být. Jsou-li připraveni, tak to pochopí a ještě za tu zkušenost poděkují, protože je posune dál a už tu chybu neudělají. Pokud nejsou ještě zralí, tak si to v jiné formě odžijí znovu .Ať v tomto životě nebo v jiném , to nevím, ještě jsem tam nebyla. Ale vnitřně si myslím, že nepochybně existuje a snad není člověk, který by nějaký důkaz neslyšel. Tak pokud v matematice existuje míra pravděpodobnosti, tak bychom mohli mít jasno. Ještě jednou se omlouvám, nerada bych přednášela, ale Backyho příspěvky jsou milé a mám pocit, že je tady trošku proti přesile. Tak , Backy, jen neohroženě dál. Nevím, jestli jsem ta pravá k podpoře. Např.v neomylnost papeže rozhodně nevěřím. Chápu, že někdo má poslední slovo a zodpovědnost, ale neomylnost je dost silné slovo. Jinak si taky myslím, že vyčítat křesťanům donekonečna skutka před tisíci lety, taky nesvědčí o velké vzdělanosti , pochopení doby a empatii. I jiné církve  taky měly svá pochybení, jen neměly tolik příznivcůa, aby je bylo tolik vidět. Ne, že bych to schvalovala, to ne, ale snad se tím oddělilo"zrno od plev". Cena byla vysoká, ale kdo jsi bez viny, hoď, kamenem. Byli jsme s manželem v Tunisu a průvodce nám vypráněl o jejich náboženství. Upřímně řečeno, nedalo se nic vytknout.Dělili se s chudými, modlili atd. Přesto jsou popisováni jako útočný národ, který vyvolal mnoho konfliktů. Tak nevím??? Neznalý člověk apriori zaujme odtažité stanovisko. Tak vážně nevím.
Salvatorův názor a přístup je zvláštní, nevím, kde došel k té jistotě, ale můj pocit mi říká, že tak by to mohlo být. Myslím, že k tomu pocitu došel četbou a úvahou. Asi nám smrtelníkům zatím nic jiného nezbývá.

Není tady

#27 4. 8. 2006 19:17

Salvator
♥♥♥♥♥♥-

BVF napsal(a):

Bohužel si myslím, že z církve se stala organizace, která nemá moc pochopení pro lidské potřeby . Věř, že mluvím ze zkušenosti a ne ze zášti. Vždy zůstanu křesťankou , ale mám mozek a tak o některých rozhodnutích přemýšlím. Ptala jsem se i katolických duchovních, ale oni se otázkám raději šikovně vyhnou. Tak jsem toho zanechala. Musím říct, že mě velmi pomohl Salvator na tomto fóru, ačkoli nemá křesťany rád/ nebo katolíky?/, ale je velmi vzdělaný,sečtělý a moudrý. A jinak si fakt myslím, že Bůh je všude a nepotřebuje žádné prostředníky a stačí na něj promluvit a určitě se ozve. To je 100% dokázáno. Tak si s ním dnes večer třeba promluvte. Neexistuje lepší společnost!!!

Milá BVF,
jsem znechucen z církve, nikoliv z křesťanů. Oni nemohou za to, že podporují zločineckou organizaci v dobré víře.

Kdo máš uši proto, abys slyšel, slyš...!

Není tady

#28 5. 8. 2006 11:51

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

BVF napsal(a):

Myslím, že k tomu pocitu došel četbou a úvahou. Asi nám smrtelníkům zatím nic jiného nezbývá.

Ja si naopak myslim, ze zbyva smile A to prosta empirie, predevsim vlastni zkusennost. Nebyt jen tou prazdnou nadobou, do ktere nekdo nalije "viru" a "rozumy", neprijimat pasivne, ale aktivne. Overovat svym osobnim prozitkem, celym zivotem. A nejen tim svym soucastnym zivotem smile

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#29 6. 8. 2006 5:32

BVF
♥♥-----

Milý Salve, myslím, že jsi natolik individualita, že pro svůj život nepotřebuješ žádnou stádnost a pokud se v takové situaci ocitneš, tak se staneš vůdčím elementem. Takoví lidé jsou moc potřeba a většinou /teď to bude znít třeba nadneseně/ pak posunují kolo života dál. Ovšem takových individualit je málo a např. minulý režim je programově likvidoval. Myslím si, že lidi potřebují nějakou /a to v dobrém řečeno / stádní organizovanost, důvěru ve své okolí, které má podobné názory a kterým může věřit. To je případ církve. Myslím, že zločinecká organizace je příliš silný výraz. Nemůžeme se donekonečna ohánět Křížovými výpravami. Je to organizace, která má svůj vliv a mnohde ho používá správně. Protože je to lidská organizace, tak jí nemůžeme upřít právo na omyl a taky právo  na některé z horších lidských vlastností. Taky nelze přehlédnout dobu trvání. I přes velké omyly, ta základní myšlenka stále žije. A ta psychická pomoc je to, čím lidi vede. Ne ti církevní úředníci, kteří nejsou vždy stejných kvalit. Já pevně věřím, že se uprostřed církve najde osobnost, které se podaří změnit některá dogmata.Nebo to bude někdo zvenku, na kterého čekáme!

Není tady

#30 6. 8. 2006 14:42

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

BVF,
jak tedy nazat organizaci, ktera po staleti zneuziva svou moc, intrikuje a fatalnim zpusobem zasahuje do zivotu tisicu lidi, lpi na nesmyslnych a davno prekonanych dogmatech, za sve nejvetsi zlociny se nikdy neomluvila, sve moci se vzdava jen po kouskach a nedobrovolne, pod tlakem okolnosti, krizove vypravy dokonce i proti vlastnim lidem svym zpusobem vede dodnes....???

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#31 6. 8. 2006 18:46

Salvator
♥♥♥♥♥♥-

BVF napsal(a):

Milý Salve, myslím, že jsi natolik individualita, že pro svůj život nepotřebuješ žádnou stádnost a pokud se v takové situaci ocitneš, tak se staneš vůdčím elementem. Takoví lidé jsou moc potřeba a většinou /teď to bude znít třeba nadneseně/ pak posunují kolo života dál. Ovšem takových individualit je málo a např. minulý režim je programově likvidoval.

Jestli jsem individualita anebo nikoliv, není tolik podstatné. Nemám pocit, že bych měl kohokoli vést a už vůbec po tom netoužím. Spíše opačně, mám zájem na tom, aby se lidé osvobodili od autorit a vůdců.

Myslím si, že lidi potřebují nějakou /a to v dobrém řečeno / stádní organizovanost, důvěru ve své okolí, které má podobné názory a kterým může věřit.

Ano, v určitém stavu vývoje společnosti je to nezbytné. Ovšem ty doby již končí.

To je případ církve. Myslím, že zločinecká organizace je příliš silný výraz. Nemůžeme se donekonečna ohánět Křížovými výpravami.

Křížové výpravy trvají dodnes. Dnes se však realizojí ekonomickou cestou. Nemyslím, že by to byl silný výraz. Kdybys věděla to, co vím já, dala bys mi za pravdu.

Je to organizace, která má svůj vliv a mnohde ho používá správně.

Církvi vládnou lidé, kteří nejsou součástí společnosti. Kněží jsou bohužel extra-kastou, která je obětí své výlučnosti a podle toho také církev vypadá. O správném užívání vlivu si dovolím pochybovat a mohu uvést pádné důkazy.

Protože je to lidská organizace, tak jí nemůžeme upřít právo na omyl a taky právo  na některé z horších lidských vlastností. Taky nelze přehlédnout dobu trvání.

Církev sama se však chová tak, jakoby byla neomylná, bohužel...

I přes velké omyly, ta základní myšlenka stále žije. A ta psychická pomoc je to, čím lidi vede.

Bohužel, v mých očích jsou to pouze fráze beze smyslu. Potkávám desítky lidí, kterým církev posloužila stejně jako dřevěný kůň Tróji... Ty pozitivní příklady spíše nacházím mimo církve.

Ne ti církevní úředníci, kteří nejsou vždy stejných kvalit. Já pevně věřím, že se uprostřed církve najde osobnost, které se podaří změnit některá dogmata.Nebo to bude někdo zvenku, na kterého čekáme!

Aby se někdo mohl stát vysokým církevním úředníkem, musí mít za sebou desítky inkarnací ve službě této organizaci. Věř mi, že znám také lidi, kteří již začínají chápat zrůdnost tohoto systému a po dlouhé historické době se jim konečně otevírají oči. Ovšem to poznání je pro ně velmi děsivé, tedy, uvědomění si faktu, že spása nepřichází zvenčí, skrze přislušnost k organizaci, nýbrž z nitra, vlastním pochopením.

Ten, který přijde vykonat změny, je již na cestě... Církev Ho však nepřijme stejně, jako Ho nepřijala před věkem, a tím se odsoudí k faktickému rozpadu a zániku.

Kdo máš uši proto, abys slyšel, slyš...!

Není tady

#32 7. 8. 2006 6:44

BVF
♥♥-----

Salve, nezlob se, že jsem posuzovala Tvoji osobnost. Jen mi to tak vyplynulo z Tvých příspěvků, které jsou velmi fundované. Protože Tě neznám, můžu se jen domnívat. Já si na rozdíl od Tebe myslím, že osobnosti a autority byly a budou potřeba pořád. Nemyslím si, že by někdy došlo k situaci, že každý bude mít určité schopnost potřebné k uspořádání věcí např. veřejných. Vždyť je nás tolik, kteří si občas nevíme rady ani uvnitř vlastní rodiny a rozhodnutí jsou pro určité typy povah přímo utrpením. Z introverta neuděláš sebevědomého extroverta atp. Proto si myslím, že se lidi potřebují scházet, vyhledávají např. církve a potřebují pocit, že jim tam poradí. Máš pravdu, že většinou příliš ne, ale potkají podobně smýšlející lidi a snad je to svým způsobem psychoterapie.
   Souhlasím velice s tím, že spása přichází zevnitř, ale jsou i lidé, kteří ještě neprošli tím, aby na to přišli. Těm je církev pomocnou rukou. Např. znám kostely, které jsou plné mladých lidí. Dříve, ještě za totáče se chodilo třeba na kázání vzdělaného kněze. Znám z vyprávění, že lidé jezdili přes celou Prahu, vstávali v neděli velmi brzy, protože dotyčný kněz měl dovoleno kázat jen brzy ráno, aby nepohoršoval a lidem bylo ztíženo navštívit mši sv. Pak musel dávat kázání ke kontrole a nakonec ho vyhodili a skončil prý v dolech.
        Nevím, jestli ten, který přijde vykonat změny je již na cestě. Kéž by ano. Ale odkud přichází bude zřejmě daleká cesta. Nevím, jaké časové rozměry máš na mysli. Doba jedné generace je směšně krátká. I v církvi se třeba najde osvícený člověk. To, že píšeš, že ho církev nepřijme, zní trochu jako proroctví. Třeba tak usuzuješ z toho, že končí věk Ryb a církve už nebudou zapotřebí. Nejsem zastáncem evoluční teorie, ale domnívám se, že tak rychlým skokem to taky nebude. Ale pokud ten, na kterého čekáme tu už je, pak se může stát cokoli. Na zázraky tohoto typu věřím. Ale jen na ty božské.

Není tady

#33 7. 8. 2006 8:27

backy007
♥♥♥♥♥--

BVF napsal(a):

Milý Backy, taky si to tak představuju.Svědomí je taky hlas Boží a  myslím si, že ho mají i ateisti. I kdyby se neozvalo hned nebo bylo násilně umlčeno, určitě se ozve a pak to je to peklo. "Závidím Ti ", že jsi poznal dobré kněze. Já taky pár, ale vlivem minulého režimu už to byli staří pánové a asi spíš uzavření do sebe. Ne každý je bojovník a ve vyšším věku se třeba raději stáhne do sebe. Je všeobecně známo, že Slovensko má více věřících katolíků. Tohle fórum moc ráda čtu, vím, že křesťanství není zrovna tahle ,jak bych řekla, parketa. Ale líbily se mi moc i příspěvky zcela odlišných názorů. Proto mám snad rozum, abych to přijala nebo to pro sebe nepotřebovala. Budhismu nerozumím, ale velice se mi líbí, jak radí lidem, ať prověřují všechny informace. Nabádá k myšlení a ne jen ke slepé poslušnosti. Nechci, aby to vyznělo jako nějaké poučování, ale je to moje přesvědčení. Mám rozum, tak myslím a je to tak dobře. Ani sex nám Bůh nezakázal, proto, že jistě ví, co dělá, tak na tom nevidím žádný hřích. Nevím, proč by se mě měl pan farář vyptávat, kolikrát jsem zhřešila, protože já to jako hřích neberu. On má svoje předpisy, ale ty si vymysleli jenom lidé. Bůh není tak malicherný. Přesto církev dává lidem určitý řád v životě a těm pokorným zvláště. Naučí je jak žít a neublížit sobě ani ostatním. Ukáže jim krásnou lidskou filosofii a je na nich, co jim to přinese. Bůh je nepotrestá za myšlenky, které je třeba napadnou, jen se časem /podle zákona příčina a následku/ přesvědčí, jak to mělo být. Jsou-li připraveni, tak to pochopí a ještě za tu zkušenost poděkují, protože je posune dál a už tu chybu neudělají. Pokud nejsou ještě zralí, tak si to v jiné formě odžijí znovu .Ať v tomto životě nebo v jiném , to nevím, ještě jsem tam nebyla. Ale vnitřně si myslím, že nepochybně existuje a snad není člověk, který by nějaký důkaz neslyšel. Tak pokud v matematice existuje míra pravděpodobnosti, tak bychom mohli mít jasno. Ještě jednou se omlouvám, nerada bych přednášela, ale Backyho příspěvky jsou milé a mám pocit, že je tady trošku proti přesile. Tak , Backy, jen neohroženě dál. Nevím, jestli jsem ta pravá k podpoře. Např.v neomylnost papeže rozhodně nevěřím. Chápu, že někdo má poslední slovo a zodpovědnost, ale neomylnost je dost silné slovo. Jinak si taky myslím, že vyčítat křesťanům donekonečna skutka před tisíci lety, taky nesvědčí o velké vzdělanosti , pochopení doby a empatii. I jiné církve  taky měly svá pochybení, jen neměly tolik příznivcůa, aby je bylo tolik vidět. Ne, že bych to schvalovala, to ne, ale snad se tím oddělilo"zrno od plev". Cena byla vysoká, ale kdo jsi bez viny, hoď, kamenem. Byli jsme s manželem v Tunisu a průvodce nám vypráněl o jejich náboženství. Upřímně řečeno, nedalo se nic vytknout.Dělili se s chudými, modlili atd. Přesto jsou popisováni jako útočný národ, který vyvolal mnoho konfliktů. Tak nevím??? Neznalý člověk apriori zaujme odtažité stanovisko. Tak vážně nevím.
Salvatorův názor a přístup je zvláštní, nevím, kde došel k té jistotě, ale můj pocit mi říká, že tak by to mohlo být. Myslím, že k tomu pocitu došel četbou a úvahou. Asi nám smrtelníkům zatím nic jiného nezbývá.

Myslím, že Salvator došiel k svojim názorom svojimi skúsenosťami a obávam sa, že nie je nič horšie, keďže nie je nič horšie ako osobná skúsenosť. Z tvojho príspevku neviem presne, či si mi prišla pomôcť, podobne bola na tom i Teru a nakoniec sme sa pohádali. Ale budiš, rôzni ľudia, rôzne názory. Len mi prišlo zvláštne, že niekomu musí niekto povedať, že má všetko preverovať. Mne osobne to príde... Ako sa to povie? Nosiť drevo do lesa? Ľudstvo od prírody hľadá a snaží sa zistiť, čo je správne, nepríde mi, že by to Cirkev nejak potlačovala. Koniec koncov, ak sa niekomu nepáči, ešte stále je tu možnosť veriť v to, čo ty chceš. Osobne verím v existenciu predpisov daných Bohom, keďže Boh je láska a láska nikdy nechce chaos. Ale koniec koncov, čo je to hriech? Je to zlo, urážka. A vieme my, čím urážame? Niekto verí v "neomylnosť" svedomia. Ja by som nebol taký optimistický, myslím, že tento hlas je dosť ovplyvňovaný, ale veď to poznáš. A k neomylnosti - čo si pod tým predstavuješ? Pretože neomylnosť pápeža, ako ju ja poznám, je to, že pápež vie, čo učí katolícka Cirkev. A nevie to snáď? To by bol dosť zvláštny pápež. A to je všetko - nič menej, nič viac...

Ustavične sa radujte v Pánovi. Opakujem: Radujte sa...
... jeho krv na nás a na naše deti ...
Ži tak, ako by každý deň mal byť tvoj posledný, pretože raz budeš mať isto pravdu...

Není tady

#34 7. 8. 2006 9:21

bublinka
♥♥♥♥♥♥-

„obávam sa, že nie je nič horšie, keďže nie je nič horšie ako osobná skúsenosť.“

Backy a to jako znamená co??? big_smile 
Už zase absolutně nechápu, co tím chceš říct.

Vesmír je báječné místo pro život

Není tady

#35 7. 8. 2006 9:46

backy007
♥♥♥♥♥--

bublinka napsal(a):

„obávam sa, že nie je nič horšie, keďže nie je nič horšie ako osobná skúsenosť.“

Backy a to jako znamená co??? big_smile 
Už zase absolutně nechápu, co tím chceš říct.

Boli jeden strom s peknými listami, zdola boli hnedé a zhora zelené. A boli aj dva vrabce, jeden nad stromom a druhý pod stromom. A tak sa začali rozprávať: "Ten strom je ale pekný" "Hej, a aké má pekné listy" "Hej, celé zelené" "Ako to myslíš, veď sú celé hnedé?" "Si slepý? Hovorím ti, že sú zelené." "Ty si vážne sprostý. Sú predsa hnedé"
Ako áno, ako nie, kvôli tomu sa začali byť. Až vysilení dopadli na zem, pozrel sa "horný" vrabec na strom a zistil, že strom má zdola hnedé listy. Avšak potom "dolný" vrabec vyletel hore a zistil, že strom má zhora zelené listy...

Chápeš, čo som chcel povedať?

Ži tak, ako by každý deň mal byť tvoj posledný, pretože raz budeš mať isto pravdu...

Není tady

#36 7. 8. 2006 10:06

BVF
♥♥-----

Taky nerozumím tomu, co píše Backy. Tady se nejedná o prověřování, ale pokud mám něčemu věřit, tak to musím pochopit. Toto mi ovšem dogmata neumožňují. Dovedu pochopit, že nějaký řád musí být / např.desatero/, ale to je určitý etický kodex. Celibát už pochopit nedokážu a ať mi ho vysvětloval kdo chtěl, myslím si, že je to o majetku a jeho zachování. Podobná dogmata odrazují lidi od církve. Laickým rozumem vzato, Bůh stvořil člověka k obrazu svému. Tudíž mu nemohl dát do vínku něco, co je nemravné, jako třeba sex/ myšleno podle církve/. V tom podle mě nemají vůbec jasno. Pro ně je to hřích, lze jen plodit děti, a to snad každý pochopí, že není dost dobře po celý život možné. Otázka potratů je jiná věc, ale zákaz kondomů v Africe jsem zatím nepochopila. Tam je to otázka života a smrti na AIDS. Věřím, že to přehodnotí.Ale už k tomu mělo dojít dávno. Jinak si Backy myslím, že osobní zkušenost je důležitá.Ať je dobrá nebo špatná. Přece nemůžu jako ovce kývat, proto mám rozum a svobodnou vůli, abych se rozhodla, ne? To mi taky dal Bůh, tak to rozhodně není hřích, když posoudím, čemu věřím .
Otázka hříchu je taky velmi rozporuplná. Zvlášť v církevním pojetí. To mám ze života. Jinak to ber, že Ti pomáhám, nevidím důvod proč ne. Jsem katolička jako Ty, ale velice se mi líbí i úhel pohledu z jiných náboženství. Je to snad hřích? Obávám se, že z církevního hlediska ano. Ale mě se jedná o vztah k Bohu a ne k organizaci.

Není tady

#37 7. 8. 2006 10:16

tora
♥♥♥♥---

Myslím, že jde o úhel pohledu a o nesdělitelnost vlastnlí zkušenosti. Teprve při změně pohledu a zažití dané věci můžeme vnímat to co dotyčná osoba tvrdila již dříve a my s ní nesouhlasili.

Není tady

#38 7. 8. 2006 10:55

backy007
♥♥♥♥♥--

BVF napsal(a):

Taky nerozumím tomu, co píše Backy. Tady se nejedná o prověřování, ale pokud mám něčemu věřit, tak to musím pochopit. Toto mi ovšem dogmata neumožňují. Dovedu pochopit, že nějaký řád musí být / např.desatero/, ale to je určitý etický kodex. Celibát už pochopit nedokážu a ať mi ho vysvětloval kdo chtěl, myslím si, že je to o majetku a jeho zachování. Podobná dogmata odrazují lidi od církve. Laickým rozumem vzato, Bůh stvořil člověka k obrazu svému. Tudíž mu nemohl dát do vínku něco, co je nemravné, jako třeba sex/ myšleno podle církve/. V tom podle mě nemají vůbec jasno. Pro ně je to hřích, lze jen plodit děti, a to snad každý pochopí, že není dost dobře po celý život možné. Otázka potratů je jiná věc, ale zákaz kondomů v Africe jsem zatím nepochopila. Tam je to otázka života a smrti na AIDS. Věřím, že to přehodnotí.Ale už k tomu mělo dojít dávno. Jinak si Backy myslím, že osobní zkušenost je důležitá.Ať je dobrá nebo špatná. Přece nemůžu jako ovce kývat, proto mám rozum a svobodnou vůli, abych se rozhodla, ne? To mi taky dal Bůh, tak to rozhodně není hřích, když posoudím, čemu věřím .
Otázka hříchu je taky velmi rozporuplná. Zvlášť v církevním pojetí. To mám ze života. Jinak to ber, že Ti pomáhám, nevidím důvod proč ne. Jsem katolička jako Ty, ale velice se mi líbí i úhel pohledu z jiných náboženství. Je to snad hřích? Obávám se, že z církevního hlediska ano. Ale mě se jedná o vztah k Bohu a ne k organizaci.

Tvoj pohľad nie je hriech, je nanajvýš SPRÁVNE pozerať sa na vec z viacerých perspektív.
Čo sa týka neporozumenia: si katolíčka. Chápeš Božiu lásku? Vieš pochopiť, že Boh sám seba vydal za nás? Ak teda nie, znamená to, že tomu neveríš? Mne osobne príde dôležité porozumieť všetkému, ale rovnako tak chápať i to, že vždy sa nájde niečo, čo nepochopíme... Chápeš, čomu chápem? dumbom
Čo sa celibátu týka - čo má čo celibát s majetkom? Asi som ťa nepochopil...
Ďalšia vec: prečo sex berieš ako niečo nemravné? Toto nie je takto nutne poňaté - koniec koncov, všetko z človeka má akýsi dôvod, rovnako tak i sex. Čo sa týka sexu iba na plodenie detí.... Mám ohľadom toho pár myšlienok:
1.: kamoš mi hovoril o "prirodzenom" spôsobe antikoncepcie - čosi s počítaním plodných a neplodných dní. Vy ako ženy budete vedieť viac, ja si z toho už moc nepamätám...
2.: bavil som sa ohľadom tohto s kamoškou, a tej názor bol, že by to radšej nechala na Boha. A myslím, že tento názor je aj správny - teda z pohľadu katolíckeho. Ako povedal Pavol: "Už nežijem ja, ale žije vo mne Kristus" ( tak to bolo, že? ) Myslím, že tým chcel povedať, že každú činnosť v živote "prispôsobuje" Bohu, robí ju tak, ako by ju robil Boh na jeho mieste a to sa týka aj sexu. Ale myslím, že to je viac otázka odovzdanosti, než sexu, čiže je zložitejšie o tom hovoriť...
Čo sa zákazu kondómov v Afrike týka, túto otázku ti nechám znieť v hlave - Tým, že niekto zakáže kondómy, prikáže ľuďom AIDS? Viem, že čísla tam hovoria za seba, ale asi vieš, kam mierim...
Čo sa týka osobnej skúsenosti, myslím, že má veľkú rolu v živote človeka, len je potrebné pochopiť, že nie sme neomylní a že práve v týchto skúsenostiach sa môžme pliesť, pokiaľ ich nevidíme úplne ( a v živote nikdy nič nevidíme úplne... )

Není tady

#39 7. 8. 2006 11:06

katafyge
♥♥♥♥♥--

backy007, čo je to hriech ? Je to zlo, urážka

-----------------------------

- veriacich ľudí je tu viac ako dosť,  vlastne všetci - len sa neselektujú  a slovo  hriech / čo je  jednoznačne manipulačné slovo, podsúva človeku- vina, vina na teba, a nikdy inak /  nepoznajú,  chyba - ktorú sa normálny človek snaží pochopiť, prijať , je to o niečom inom, zložitejšie a pritom oveľa, oveľa jednoduchšie

backy, bez urážky, píšeš veľa viet, ale je to diskusia pre diskusiu hjarta

Není tady

#40 7. 8. 2006 11:19

katafyge
♥♥♥♥♥--

backy,   "krv na nás a na naše deti ",
------------------------------------------------------------
- máš v citáte, teraz som si všimla, prečo ?

Není tady

#41 7. 8. 2006 11:44

backy007
♥♥♥♥♥--

katafyge napsal(a):

backy007, čo je to hriech ? Je to zlo, urážka

-----------------------------

- veriacich ľudí je tu viac ako dosť,  vlastne všetci - len sa neselektujú  a slovo  hriech / čo je  jednoznačne manipulačné slovo, podsúva človeku- vina, vina na teba, a nikdy inak /  nepoznajú,  chyba - ktorú sa normálny človek snaží pochopiť, prijať , je to o niečom inom, zložitejšie a pritom oveľa, oveľa jednoduchšie

backy, bez urážky, píšeš veľa viet, ale je to diskusia pre diskusiu hjarta

Nechápem úplne výraz diskusia pre diskusiu, ja tu diskutujem preto, aby som ukázal svoj názor... Ale k veci:
už od začiatku sa ľudia snažili dostať sa z manipulácie. A k čomu to viedlo? Pozrime si dnes: nie sú dnes ľudia viac než inokedy ovládaní, pre zmenu svojimi pudmi? Ak chceš hovoriť o manipulácii, uvedom si, že tzv. slobodní sú vážne len takzvaní...
Uznávam, že hriech a chyba je o inom, ale pri tom hovorí o tom istom - niečo negatívne sa stane. Jedna časť hovorí o hriechu, druhá o vine. Druhá ho berie ako pozitívum, keďže sa z neho môže poučiť. Prvá ho ako pozitívum nikdy neberie, pretože pozná, že to, čo hriech produkuje, je zlo. Poučiť sa možno, ale to je iba slabá útecha, slabé ospravedlnenie...

Není tady

#42 7. 8. 2006 11:48

backy007
♥♥♥♥♥--

katafyge napsal(a):

backy,   "krv na nás a na naše deti ",
------------------------------------------------------------
- máš v citáte, teraz som si všimla, prečo ?

Tie citáty tam nemám dlho, len pred nedávnom som sa rozhodol dať si sem "podpis" a "avatara". A prečo práve toto? Tento citát je z Písma, konkrétne z evanjelia ( ale nedostaneš zo mňa z ktorého wink ). Tento "výrok" kričali Židia, keď si Pilát umýval ruky nad Ježišom. Židia, nevedomky, ukázali jednu z najdôležitejších právd ( nielen ) katolíckej viery. Práve smrť, krv padla na všetkých, "na nás a na naše deti", aby nás očistila a uzdravila. Je to jeden z citátov, ktorý mi dáva nádej...

Není tady

#43 7. 8. 2006 11:52

katafyge
♥♥♥♥♥--

.. Venus napsal(a):
Mě stejně leží v hlavě toto: Ve 2. světové válce bylo zabito miliony Židů v koncentrákách, od batolet po staré.. . Znamená to, že Židé, jakkoli oni tvrdí, že jsou národem vyvoleným, kdysi někdy, někde "hromadně" provedli něco "strašného", že se jim karma vrátila v tak úderné a zdrcující podobě ? Nebo prostě Ti "postižení Židé" měli zanesenou karmu od , jak bych´to řekla, všesvětových "hříšníků", kteří někomu velice ublížili (zabili) a zrovna v té 2. světové válce se naplnila jejich karma, no spíše jaksi udeřila ....?

- keď židia chceli , aby im rímsky Pilát vydal vraha a ukrižoval miesto neho Krista, Pilát si umyl ruky, a židia kričali "krv na nás a na naše deti "

--------------------------------------------------------------------------------

takto som to pochopila ja

Není tady

#44 7. 8. 2006 12:03

katafyge
♥♥♥♥♥--

iracionálne, ale tak to vnímam

Není tady

#45 7. 8. 2006 12:26

backy007
♥♥♥♥♥--

katafyge napsal(a):

.. Venus napsal(a):
Mě stejně leží v hlavě toto: Ve 2. světové válce bylo zabito miliony Židů v koncentrákách, od batolet po staré.. . Znamená to, že Židé, jakkoli oni tvrdí, že jsou národem vyvoleným, kdysi někdy, někde "hromadně" provedli něco "strašného", že se jim karma vrátila v tak úderné a zdrcující podobě ? Nebo prostě Ti "postižení Židé" měli zanesenou karmu od , jak bych´to řekla, všesvětových "hříšníků", kteří někomu velice ublížili (zabili) a zrovna v té 2. světové válce se naplnila jejich karma, no spíše jaksi udeřila ....?

- keď židia chceli , aby im rímsky Pilát vydal vraha a ukrižoval miesto neho Krista, Pilát si umyl ruky, a židia kričali "krv na nás a na naše deti "

--------------------------------------------------------------------------------

takto som to pochopila ja

V každom prípade, keby si si ten Venusov výrok dala do podpisu, tak by som ťa vážne nechápal tongue
Osobne si myslím, že v tomto neplatí zákon akcie a reakcie. To je možno jeden z dôvodov, prečo neverím v reinkarnáciu - pretože verím, že aj spravodliví ľudia trpia a tiež preto, lebo verím, že človek je zodpovedný sám za seba a tým pádom nenesie zodpovednosť za niekoho druhého. Už len preto, lebo by to bolo nespravodlivé - nemôžu za to, ako sa narodili...

Není tady

#46 7. 8. 2006 12:28

backy007
♥♥♥♥♥--

katafyge napsal(a):

iracionálne, ale tak to vnímam

O každom geniálnom výroku tvrdili, že je minimálne iracionálny...

Není tady

#47 7. 8. 2006 12:28

Marek_
♥♥♥♥♥♥-

backy007 napsal(a):

... keďže nie je nič horšie ako osobná skúsenosť.

Môžeš nám vysvetliť, prečo podľa Teba nieje nič horšie ako osobná skúsenosť?

Moudrý jedná, aniž zasahuje a učí beze slov. Takto věci povstávají, uvedeny do pohybu a on se od nich neodvrací. Dává jim život, ale nepřivlastňuje si je. Koná, avšak nevytváří závislost. Završuje dílo, aniž si činí nárok na zásluhy.
Poněvadž na ničem neulpívá, nikdo mu nic nemůže vzít.

Není tady

#48 7. 8. 2006 12:39

backy007
♥♥♥♥♥--

xXx napsal(a):

backy007 napsal(a):

Pozri si tento môj príspevok

Není tady

#49 7. 8. 2006 13:22

Marek_
♥♥♥♥♥♥-

backy007 napsal(a):

xXx napsal(a):

backy007 napsal(a):

Neviem, ktorý konkrétne, lebo si dal odkaz na celú diskusiu. Ale predpokladám, že ten o tých vrabcoch. Ak áno, tak ktorý vrabec na základe svojej skúsenosti hovoril blbosť? Ktorý nemal pravdu?

Moudrý jedná, aniž zasahuje a učí beze slov. Takto věci povstávají, uvedeny do pohybu a on se od nich neodvrací. Dává jim život, ale nepřivlastňuje si je. Koná, avšak nevytváří závislost. Završuje dílo, aniž si činí nárok na zásluhy.
Poněvadž na ničem neulpívá, nikdo mu nic nemůže vzít.

Není tady

#50 7. 8. 2006 13:38

backy007
♥♥♥♥♥--

xXx napsal(a):

backy007 napsal(a):

xXx napsal(a):

Neviem, ktorý konkrétne, lebo si dal odkaz na celú diskusiu. Ale predpokladám, že ten o tých vrabcoch. Ak áno, tak ktorý vrabec na základe svojej skúsenosti hovoril blbosť? Ktorý nemal pravdu?

Hopla, malo to ukázať na konkrétny príspevok. No neva... Myslel som to o vrabcoch...
Práveže blbosť, či správne nehovoril ani jeden, pretože čerpali iba na základe vlastnej životnej skúsenosti a neprijímali to, čo im hovoril ten druhý. Aspoň toto som myslel, že je hlavná kríza osobnej skúsenosti. To, čo mi skúsenosťou spoznáme, spoznáme iba čiastočne, pretože už len tým, že existujeme, nie sme objektívni...

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí