Oznámení

9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce.

1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus?

#1 27. 7. 2006 8:00

Čekanka
♥♥♥♥♥♥♥

věcné břemeno-katastr

Nevíte prosím někdo, jestli musí být věcné břemeno zapsané v katastru? Jde mi o to, že jsem dostala pozemek od otce, chci na něm stavět a teď z něj vypadlo, že soused má právo procházet mým pozemkem na ten svůj. Ve výpisu z katastru o tom není ani zmínka, jak to tedy je? Soused je strejda a s taťkou se dohodli, že si navzájem umožní vstup na své pozemky. Ale teď jsem do toho vstoupila já a nechci aby mi courali přes pozemek. Je to snad v dědickém rozhodnutí? To otec nemá, je děsnej bordelář. Ale na katastru by to snad mělo být ne? Díky

Není tady

#2 27. 7. 2006 8:10

Nela
♥♥♥♥♥♥-

Re: věcné břemeno-katastr

Věcné břemeno by v katastru zapsáno být mělo, protože přechází automaticky na  případné další vlastníky pozemku (jako ve tvém případě). Možná, že si to otec domluvil se sousedem jen ve formě osobního závazku a takovýto závazek není na katastru psán, na další vlastníky  takováto povinnost trpění břemene nepřechází.

"Člověk si uvědomí, že byl šťastný, až už je to pryč."

Není tady

#3 27. 7. 2006 9:37

Tiina
♥♥♥♥♥♥-
Web

Oficiální věcné břemeno musí být zapsáno v katastru, pokud tam není, neexistuje. V tvém případě jde zřejmě jenom o nějakou ústní dohodu, kterou ty nejsi povinna respektovat.

Nicméně, existuje ještě nějaký jiný způsob jak se soused dostane na svůj pozemek ?

Není tady

#4 28. 7. 2006 8:10

Čekanka
♥♥♥♥♥♥♥

Ahoj a díky za odpovědi. Jde o to, že jeden velký pozemek byl rozdělen na tři. První část krajní vlastnil vždycky otec, zbylé dvě šly na půl na otce a strejdu. Tu prostřední část jsem zdědila já. O víkendu jsem otci nahlásila, že tam budu stavět a z něj vypadlo, že on i strejda mají právo pozemkem procházet, že to je věcné břemeno. Ale na výpisu z katastru nic takového není. Tak to prostě nechápu. Myslím si, že do dědického rozhodnutí napsali, že si navzájem umožní průchod pozemkem. Ale to mě nezajímá, já nechci, aby mi tam chodili. Takže když to není v katastru, tak se mě to fakt netýká a nemůžou tam chodit? To by bylo super!!!!!!

Není tady

#5 28. 7. 2006 9:28

Misha
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha

a v tvém dědickém rozhodnutí to není??? Dědila jsi a otec stále žije??? Po mamince? Moc nechápu tvé nabytí pozemku

ještě počkej na další odpovědi, trochu bych se bála vydrženého věcného břemene (používání takto třeba 10 let...), ale raději ať odpoví někdo více zasvěcený big_smile

http://lbyf.lilypie.com/TikiPic.php/FPcAl2n.jpghttp://lbyf.lilypie.com/FPcAp1.png
         1. rok Veru              Další roky Veru

Není tady

#6 28. 7. 2006 9:36

Čekanka
♥♥♥♥♥♥♥

Tak znovu. Na začátku byly dva pozemky. Otce a babičky. Babička umřela a pozemek babičky se rozdělil napůl, otce a strejdy. Vznikly tedy tři pozemky. Prostřední pozemek mi otec daroval, abych tam mohla stavět dům. Ale po podpisu darovací smlouvy mi oznámil, že je na mém pozemku břemeno, že on i strejda můžou pozemkem procházet. Ale ve výpisu z katastru mého pozemku nic takového není. Takže tedy nemůžou pozemkem procházet?

Není tady

#7 28. 7. 2006 12:53

Misha
♥♥♥♥♥♥-

tak to jo - psala jste zdědila - tak proto ten zmatek - a v darovací smlouvě nejspíš také nic napsáno o tom není ne? Já myslím, že stejda a táta udělali chybu, že neudělali věcné břemeno - čímž pádem mají smůlu a vy klid big_smile

http://lbyf.lilypie.com/TikiPic.php/FPcAl2n.jpghttp://lbyf.lilypie.com/FPcAp1.png

Není tady

#8 28. 7. 2006 13:07

Čekanka
♥♥♥♥♥♥♥

Jé, to je super. V darovací smlouvě o procházení mým pozemkem není ani slovo. V katastru taky ne. Takže super. Ono je to takhle, mně by jejich procházení ani tak moc nevadilo, ale oni spolu fakt špatně vychází a co já budu čekat, že si budou dělat zlo přes můj pozemek........

Není tady

#9 28. 7. 2006 15:35

Eri
♥♥♥♥♥♥-
Místo: sever

Já osobně bych se bála, aby strejda ( pokud cestu přes pozemek využívá déle než 10 let bez závad )
nezaskočil na stavebák - myslím, že stále ještě je zřízení věc. břemene v kompetenci st. úřadu nebo na soud - a nepodal žádost o zřízení věcného břemene z důvodu vydržení.
Pokud tahle situace ještě netrvá 10 let, rozhodně bych strýce písemnou formou upozornila, že nemá jakékoliv právo na Tvůj pozemek vstupovat, abys po uplynutí 10-ti let měla důkaz, že strýc cestu přes pozemek neužíval bez závad nýbrž proti Tvé vůli.
Myslím, že jakákoliv změna - tudíž i právo cesty - týkající se nemovitosti musí být provedena písemně, ústně nestačí - pokud ovšem už není právo vydržené a nejsou na to svědci.
Další věc by byla, kdyby strejda prostě neměl jinou možnost dostat se na svůj pozemek, než přes Tvůj.
Nicméně, nejsem právník, být Tebou rozhodně si zaplatím právní poradu.

http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10704;49/st/20061031/n/Mariannka/dt/6/k/7cad/age.png
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10762;421/st/20020808/n/Mikes/dt/6/k/b03e/age.png

Není tady

#10 28. 7. 2006 23:17

Misha
♥♥♥♥♥♥-

no říkám jedinný problém je vydržení - ale záleží jak dlouho se tam takhle tatka se strejdou procházejí - vydržení se celkem blbě dokládá, takže bych to riskla a pokud se procházejí fakt jen k sobě na návštěvu, tak si myslím, že strejda do toho nepůjde - proč, když spolu takhle blbě vycházejí - má každý pozemek svůj přístup?

Není tady

#11 31. 7. 2006 10:06

Čekanka
♥♥♥♥♥♥♥

On strejda přístup má svůj, ale to by musel ujet asi 600 metrů navíc, objet parcely vedle nás a to on přeci nebude......no a taťka zase přes ten jeho chodí do lesa pro dřevo, teď by tedy chodil přes můj, ale taky to může obejít. JInak pozemky jak jsem již psala, jsou součástí pozůstalosti, která proběhla před 5 lety, takže 10 let tam určitě nechodí......Tak co mám tedy dělat? Písemně mu oznámit, že musí k sobě chodit okolo???? Díky za rady

Není tady

#12 31. 7. 2006 15:59

Eri
♥♥♥♥♥♥-

Čekanka napsal(a):

On strejda přístup má svůj, ale to by musel ujet asi 600 metrů navíc, objet parcely vedle nás a to on přeci nebude......no a taťka zase přes ten jeho chodí do lesa pro dřevo, teď by tedy chodil přes můj, ale taky to může obejít. JInak pozemky jak jsem již psala, jsou součástí pozůstalosti, která proběhla před 5 lety, takže 10 let tam určitě nechodí......Tak co mám tedy dělat? Písemně mu oznámit, že musí k sobě chodit okolo???? Díky za rady

Napiš mu dop. dopis, že pozemek ten a ten změnil majitele, bude oplocen a vzhledem k tomu, že je Ti známo, že on tento pozemek využíval jako cestu bez jakéhokoliv zřejmého práva, upozorňuješ ho, že si jakožto nový majitel pozemku toto nepřeješ a nesouhlasíš s tím. Vzhledem k tomu, že nevzniklo žádné věcné břemeno a ani na něj nevznikl právní nárok, musí holt chodit okolo.
Doufám, že to má hlavu a patu.......

http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10704;49/st/20061031/n/Mariannka/dt/6/k/7cad/age.png
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10762;421/st/20020808/n/Mikes/dt/6/k/b03e/age.png

Není tady

#13 1. 8. 2006 8:03

Čekanka
♥♥♥♥♥♥♥

JO, super, určitě to udělám. Děkuji všem za rady, jsem moc ráda za pomoc. Mějte se pěkně.

Není tady

#14 4. 8. 2006 21:05

JanaAnlaufova
♥------

Mam podobny problem.Mam darovany RD.Ve smlouve mam na doziti rodice.to je v poradku.ale v tom RD ma trvale bydliste jeste sestra.Muzu ji trvaly pobyt zrusit kdyz ji nemam ve smlouve.:

Není tady

#15 5. 8. 2006 0:06

Eri
♥♥♥♥♥♥-

JanaAnlaufova napsal(a):

Mam podobny problem.Mam darovany RD.Ve smlouve mam na doziti rodice.to je v poradku.ale v tom RD ma trvale bydliste jeste sestra.Muzu ji trvaly pobyt zrusit kdyz ji nemam ve smlouve.:

No, pokud o ní není ve smlouvě vážně ani zmínka, tak jí můžete nechat udělat bydliště na úřad, ne?
Já nevím, jestli se dá vydržet i trvalé bydliště, to asi ne. Nevíte to někdo?

Není tady

#16 6. 8. 2006 13:21

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha - východ

Trvalé bydliště slouží pouze k evidenci obyvatel a nezakládá samo o sobě právo k užívání bytu či nemovitosti. Jestli není o sestře v darovací listině ani zmínka jako o věcném břemeni, můžete ji - jako vlastník nemovitosti - opravdu přihlásit na úřad.

"Náhody neexistují - to jen Bůh chce zůstat inkognito ..."

Není tady

#17 6. 8. 2006 13:55

G.X
♥♥♥----

Je tam jeden potenciální problém: podmínkou zrušení trvalého pobytu je, že tam nebydlí.  Pokud tam bydlí,  musíte ji nejdřív vystěhovat.

Upravil(a) G.X (6. 8. 2006 14:03)

Není tady

#18 6. 8. 2006 14:48

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha - východ

G.X napsal(a):

Je tam jeden potenciální problém: podmínkou zrušení trvalého pobytu je, že tam nebydlí.  Pokud tam bydlí,  musíte ji nejdřív vystěhovat.

G.X: Ano, je to tak.

"Náhody neexistují - to jen Bůh chce zůstat inkognito ..."

Není tady

#19 6. 8. 2006 14:55

Frigo
♥♥♥♥♥♥♥

Eri napsal(a):

Čekanka napsal(a):

Napiš mu dop. dopis, že pozemek ten a ten změnil majitele, bude oplocen a vzhledem k tomu, že je Ti známo, že on tento pozemek využíval jako cestu bez jakéhokoliv zřejmého práva, upozorňuješ ho, že si jakožto nový majitel pozemku toto nepřeješ a nesouhlasíš s tím. Vzhledem k tomu, že nevzniklo žádné věcné břemeno a ani na něj nevznikl právní nárok, musí holt chodit okolo.

a pak můžeš čekat odvetu - problémy se schválením stavby atd.  Bezprostředně sousedící vlastníci se vyjadřují k novým stavbám. Budou vyzvání městským úřadem.

Motto ženy :  :-)  :-)
Všichni si myslí, že největším snem každé ženy je mít dokonalého muže...
Zbláznili jste se..?!     Největším snem ženy je žrát a nepřibrat!  :-)

Není tady

#20 7. 8. 2006 9:59

maggie
♥♥♥♥♥--

Pokud bude vše v pořádku dle projektu stavby, územního plánu obce, budou dodržena všechna pravidla jako např. umístění oken, hranice pozemku a stavby ... apod., tak ani sousedi s tím nic moc nezmohou.
Dále, pokud mají uživatelé sousedních pozemků k nim přístup po "oficiální" komunikaci a nejsou odkázáni jen na průchod Vaším pozemkem, mají smůlu. Vy jim nejste průchod povinna umožnit.
Jen tam s nimi budete žít....

Není tady

#21 10. 8. 2006 13:04

Eri
♥♥♥♥♥♥-

Frigo napsal(a):

Eri napsal(a):

Čekanka napsal(a):

a pak můžeš čekat odvetu - problémy se schválením stavby atd.  Bezprostředně sousedící vlastníci se vyjadřují k novým stavbám. Budou vyzvání městským úřadem.

To má Frigo naprostou pravdu. Budeš muset vše zařídit tak, aby na Tebe nemohli, aby nenašli skulinku.
Pokud ale bude vše v pořádku, můžou se snažit, ale mají smůlu.
Taky se to dá skoulet pomocí oddělováků - oddělíš od každého souseda kus pozemku a stavět si budeš uprostřed, na svém pozemku a sousedit si zas budeš jen se svými pozemky.  Ale vyjde Tě to dost draho a taky je to zdlouhavé. Také záleží na velikosti pozemku. Na 1000 metrech to nemá cenu. My o tom taky přemýšleli, ale to bylo 18. 000 m2.
Ale herdek, jste rodina, ne? To se nedá nějak dohodnout? Je fakt, že já mám taky pár příbuzných dumbom
ale s tátou bych se snad nějak dohodla. Skus to po dobrém a pak jednej dle uvážení. Podle zákona jsi v právu.

Není tady

#22 14. 8. 2006 14:02

Čekanka
♥♥♥♥♥♥♥

Díky za rady, to mám ošéfovaný. Já z něj nejdřív vylomím ten souhlas se stavbou a pak mu oznámím, že musí začít chodit jinudy. Ono to i dává smysl, až bude na pozemku stavba, těžko jí bude přeskakovat, stejně mu nic jinýho nezbyde.

Máte pravdu, je to rodina, ale vztahy mezi otcem a strýcem jsou pošramocené ještě z dob jejich mládí, já jsem mezi nimi jak mezi mlýnskými kameny a něco uhlazovat fakt nebudu, navíc to není moje věc. Děkuji.

Není tady

#23 18. 7. 2007 13:01

nadagon
♥♥-----

Dle notářského zápisu se nejedná o žádné břemeno či závazek!Jen -o zúžení SJM-.Omlouvám se za špatně položenou otázku.godlike

Upravil(a) nadagon (21. 7. 2007 21:34)

Není tady

#24 20. 10. 2007 14:22

email.czAlena2
♥♥-----

Měla bych dotaz - chceme si nechat zřídit věcné břemeno k části přístupu k domu. Je to pozemek souseda a ten nám brání po něm přejíždět autem a vlastně ho vůbec užívat. Musí on s tímto souhlasit, jinak to zřízeno nebude? K domu se nemáme jinak jak dostat, museli bychom vybudovat za nemalé náklady vjezd z jiné strany domu a v tomto stavu jsme ho už koupili. A dále pokud věcné břemeno bude zřízeno, je to nějak zpoplatněno, tedy budeme platit za to měsíčně jakýsi nájem?

Není tady

#25 22. 10. 2007 8:18

Jarka
♥♥♥♥---

Ano, soused s tím samozřejme musí souhlasit. Věcné břemeno se totiž zřizuje smlouvou, ve které se smluvní strany (vy a soused) dohodnou na podmínkách zřízení věcného břemene. Teprve na základě této smlouvy vám věcné břemeno zapíše na katastr.
Pokud se na pozemek nemáte kudy dostat, tak se můžete obrátit na soud, aby vám zřídil věcné břemeno on, ale nemyslím si, že uspějete s tvrzením, že jste takto už dům koupili a museli byste si vybudovat vězd jinde na vlastní náklady, z toho totiž vyplývá, že byste vlastně jiný přístup k domu měli, jen by vás to něco stálo.
Obecně žádné pevné sazby za věcné břemeno nejsou. Ale to znamená jen to, že záleží jen a pouze na sousedovi, jestli vám zřídí věcné břemeno úplatně (a v tom případě také záleží na něm, za kolik) anebo bezúplatně. Také v případě, že by vám věcné břemeno zřídil soud svým rozhodnutím, tak by to bylo také za náhradu.

Upravil(a) Jarka (22. 10. 2007 8:21)

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí