14. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 14. února : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! 14. února : Menopauza mění vzhled eny. Na co vechno má vliv kolísající hladina hormonů |
|
|
Ahojky, potřebovala bych vae rady a recepty, jak dělat utopence a nakládaný hermelín Díky
Není tady
ja viem na hermelím:
najlepí je sedlčanský, prekrojí ho pozdĺne, jednu polku posype tipžavou paprikou, druhú sladkou, spojí, priečne rozkrojí na 4 kúsky a dá do fžae s cibužou, baraními rohmi,feferónkami a zaleje nálevom z olivoveho oleja a vodou z tých rohov a feferóniek.
na cibuli neetri, tá je na tom najlepia a da do chladničky zakryté aj na 3 dni. je to bomba
Není tady
Vyzkousej jeste tenhle, je moc dobrej http://www.nadoma.cz/html/receptar/rece … p?id=10527
Není tady
Díky, určo to vyzkouím. Vím, e je několik variant, tak jsem chtěla vědět, které vám nejvíce chutnají
Není tady
Mě nejvíc chutná hermelín na kousky-trujúhelníčky naloit do nálevu z hodně česneku, papriky sl. i pálivé, kus feferonky a prokládat cibulí-hodně! týden uloit
Není tady
Ahoj vichni,
já nakládám hermelín takto: do sklenice rovnám hermelín na kostičky, zasypu pár zrníčky černého pepře, trochou sueného tymiánu a hromadou česneku nakrájeného na plátky. Přidám za kadou vrstvou i kosky sučených rajčat bez nálevu a postup opakuji. Nakonec zaliju olejem.(Nejlepí je olivový, ale míchám i levnějí varianty). Po týdnu rozleení je to bezkonkurenční mňamka.
Tak dobrou chu. )
Není tady
Ahoj vichni,
já nakládám hermelín takto: do sklenice rovnám hermelín na kostičky, zasypu pár zrníčky černého pepře, trochou sueného tymiánu a hromadou česneku nakrájeného na plátky. Přidám za kadou vrstvou i kosky sučených rajčat bez nálevu a postup opakuji. Nakonec zaliju olejem.(Nejlepí je olivový, ale míchám i levnějí varianty). Po týdnu rozleení je to bezkonkurenční mňamka.
Tak dobrou chu. )
Není tady
Hermelín:
- hermelíny podélně rozkrojíme. Jednu polovinu potřeme česnekem, druhou oblíbeným kořením (já dávám papriku, kari, chilli...) a obě poloviny spojíme.
- do sklenice skládáme hermelíny, nakrájenou cibuli a feferonky
- zalijeme olejem s divokým kořením (celý pepř, nové koření a bobkový list)
- necháme cca týden odleet
Není tady
Utopenci:
- přpravíme nálev: 3/4 l vody, 3/4 litru octa, 1 líce oleje, 1 lička soli, 4 ličky cukru, nové koření, celý pepř, bobkový list. Ohřejeme (nevaříme) a necháme zchladnout.
- do sklenic skládáme naříznuté pekáčky naplněné cibulí, cibuli (a lze přidat i červená paprika nebo zelí)
- zalijeme nálevem a necháme aspoň 2 týdny odleet.
TIP: místo pekáčků koupíme tyčku dietního (nebo podobného) salámu, nakrájíme cca 1 cm iroká kolečka. Z kadého kolečka drobnějí formičkou na cukroví vyjrojíme tvar (take nám zbyde vykrojený tvar a kolečko s uvnitř vykrojeným tvarem). Skládáme do sklenic spolu s na měsíčky nakrájenou cibulí a s na prouky nakrájenou červenou paprikou. Zalijeme nálevem.
Dělám do meních sklenic a dávám jako dáreček - na sklenici nahoru dávám "čepici" z látky.
Není tady
Utopenci
Oloupat, rozkrojit podelne, maznout horcici, trocha pepre, cibulka, kysela okurka
naskladat do zavarovacky a zalit nalevem z octa, vody, kulicky pepre a bobkoveho listu
nechat tyden ulezet
Hermelin
Syr podelne rozkrojit, posypat provensalskym korenim, vlozit na kolecka nakrajenou cibulku, cesnek, trocha pepre, spojit a naskladat do zavarovacky
zalit oliv olejem a nechat tyden ulezet
Není tady
Utopenci Rychlovka:
pekáčky nakrájet na kolečka, natěsno ukládat do skleničky, prokládat cibulí na tenká kolečka či na prouky. Můeme prokládat i paprikou či feferonkou.
Uvařit:
250 ml octa
350 ml vody
1 polévkovou líci "Deko"
1 bobkový list
4 nová koření
1/2 čajové ličky mletého pepře
2 čajové ličky krystalového cukru
A nyní máme 2 monosti:
1. zalijeme horkým nálevem, necháme vychladnout a můeme konzumovat.
2. nálev necháme vychladnout, zalijeme utopence, zavíčkujeme a necháme 24 hodin uleet, potom konzumujeme.
Já upřenostňuju č. 2.
Není tady
Bety, má recht, protoe po horkém nálevu se "zatáhnou" a není to ono.
Není tady
je to tak, to je jen pro "nenarance"
Není tady
UTOPENCI NA 2O X JINAK
POSTUP PŘÍPRAVY
Beanovi utopenci
Unikátní technologie výroby této národní pochoutky
Ingredience:
Materiál: buřty či pekáčky 20 ks, cibule (mnoho), sklenice steril. papriky, sklenice dlouhých feferonek, sklenice kulatých feferonek, sklenice kyselých okurek, 1 l octa, 1 l vody, sklenice od okurek 3 litry, pepř bílý mletý.
Koření a pochutiny nutné: cukr 4 ličky, sůl 2 ličky, pepř celý 10 kuliček, nové koření 4 kuličky, bobkový list10 kousků, hřebíček 4 ks, feferonky kulaté extra pálivé 8 ks.
Koření a pochutiny doporučené: jalovec 4 ks, anýz-fenykl-tymián-libeček petku, 1 lička mletého pepře, 1 lička oleje. Postup:
Příprava nálevu: ocet smícháme s vodou, přidáme vechny pochutiny a koření (mimo kulatých feferonek) a uvedeme do varu. Vaříme 5 minut (dost to smrdí). Poté vhodíme 2 rozpůlené kulaté pálivé feferonky a necháme chladnout.
Příprava utopenců: Buřty oloupáme a nařízneme. Buřty vymaeme bílým pepřem a vloíme do nich kus papriky, tenký plátek kys. okurky a půl kolečka cibule. Dno sklenice vysteleme cibulí, pak dáme vrstvu utopenců, doplníme dlouhou feferonkou, poté opět cibule,utopenci,cibule
.
Finále: Teplý nálev (ne horký, ne studený), nalijeme do naplněné sklenice, koření, které nám zbylo v hrnci rovně ličkou nandáme do sklenice. Poté zavíčkujeme (nebo igelit s gumičkou) a necháme 14 dní stát v chladnu. Je dobré jednou za dva dny sklenici někde nad dřezem opatrně otočit a obsah tak promíchat, poté sklenici otevřít a případný úbytek nálevu doplnit octem.
Domácí utopenci
ngredience:
1 balíček Deka (přípravek k nakládání okurek a zeleniny),
porcelánový či kameninový hrnec o obsahu něco přes 2 litry (případně skleněná třílitrová láhev),
1,5 l vody,
0,5 l octa,
400-500 g cibule,
20 pekáčků (co je něco přes kilo, ale nálev stačí do 2 kg),
6 kuliček nového koření,
3 bobkové listy,
1 líce moučkového cukru (nebo 2-4 pecičky umělého sladidla),
můe být 4-6 meních plátků křenu a 1/2 feferonky - kdy děláme pro rodinu, nedáváme.
Příprava:
Svaříme vodu s octem, vsypeme celý (nikdy nedělit na několik nálevů!) obsah 100 g balíčku Deka, povaříme asi 4 minuty a necháme chladnout. pekáčky obupáme, rozkrojíme napůl, ale nedokrojíme (můeme nechat i vcelku) a do hrnce či sklenice je vkládáme do vrstev rozevřeným řezem dolů střídavě s cibulí nakrájenou na kolečka.
Prosypeme cukrem, pokud jsme zvolili umělé sladidlo, necháme ho rozpustit ve vařícím nálevu, přidáme dalí koření a zahrne téměř chladným.nálevem. Necháme zrát ve pajzce 10 dní, pokud nevydríme, alespoň týden.
Doporučená příloha:
čerstvý chléb, pečivo, případně na dochucení pepř a cibule, pro dospělé na zapití výhradně pivo.
Pikantní utopenci
Ingredience:
nakrájené pekáčky nebo kabanos,
nakrájená cibule na kolečka,
15 lic vody,
5 lic octa,
4 líce worcesteru,
4 líce oleje,
2 líce hořčice,
1 bobkový list,
mletý pepř,
2 kuličky nového koření,
chilli koření,
sůl,
4 líce kečupu
Příprava:
Do sklenice narovnáme na kolečka nakrájenou uzeninu, prokládáme na kolečka nakrájenou cibuli.
Smícháme 15 lic vody, 5 lic octa, 4 líce worcesteru, 4 líce oleje, 2 líce hořčice a přidáme 1 bobkový list, mletý pepř, 2 kuličky nového koření, chilli koření a sůl. Povaříme 5 minut, necháme vychladnout a vmícháme 4 líce kečupu. Studeným nálevem prolijeme uzeninu, sklenici zavřeme a necháme 24 hodin v chladu uleet.
Rychlí utopenci
ngredience:
1/2 kg točeného salámu či pekáčků
4 cibule
ák: 4 líce octa
4 líce oleje
4 líce plnotučné hořčice
4 líce worčestru
4 líce kečupu
8 lic vody
1/2 ličky chilli
sůl, pepř, petka sladké papriky- ve se povaří a vznikne hladká hmota
Příprava:
uzeninu i cibuli nakrájíme na kolečka, narovnáme do sklenic, asi do půlky a zalijeme lákem, pak znovu dáme vrstvu cibule a uzeniny. Zavřeme, dáme vychladit. Konzumujeme vychladlé. Nemusí se nechat uleet.
Doporučená příloha:
chleba a pivečko:-)
Utopence podle Fany Kadlecové
Ingredience:
M N O S T V Í
do zavařovací láhve
S U R O V I N Y
pekáčky
cibule
voda
ocet
kuličky pepře
mletý pepř
feferonka
bobkový list
plnotučná hořčice
Příprava:
Nálev: voda, ocet (asi 1/3 vody), kuličky pepře, feferonku, bobkový list. Necháme dojít k varu, odstavíme a necháme zchládnout. Plnotučnou hořčici smícháme s mletým pepřem. pekáčky oloupeme, nakrojíme do půlky, vevnitř potřeme opepřenou hořčicí, vloíme na kolečka nakrájenou cibuli (co nejvíc se vejde) a dáme do sklenice. Vrstvu prosypeme cibulí a klademe dalí vrstvu pekáčků. Tak pokračujeme do naplnění sklenice. Pak přelijeme vychládlým nálevem, zakryjeme a necháme uleet min. 5 dnů.
Doporučená příloha:
chléb, pivo
Utopence podle Ivany Císařovské
Ingredience:
M N O S T V Í
do zavařovací láhve
S U R O V I N Y
pekáčky
cibule
plnotučná hořčice
zelená paprika
bobkový list
pepř
sůl
ocet
3 bobkové listy
voda
Příprava:
Oloupané pekáčky nakrojíme na polovinu (nedokrojíme), vzniklou spáru namaeme hořčicí a proloíme prouky cibule, zelené papriky a
bobkovým listem (ve podle vlastní chuti). Nálev: jeden díl octa, dva díly vody, lička soli, několik zrnek celého pepře, trochu olivového oleje svaříme, necháme mírně prochladnout a jetě vlaným zaléváme utopence. Vloíme do sklenice, zalijeme nálevem a 30 minut sterilujeme při 100 stupnich C. Po vychladnutí můeme konzumovat (nejlepí jsou asi po 3 dnech).
Utopenci neboli pekáčky v octu nejsou ádná minutka - potřebují pět a sedm dnů na to, aby se správně rozleely. Je to ideální pochoutka na chatu, čekáte-li hosty. Lze ji toti připravit předem, navíc nepotřebujete ledničku, během deseti minut utopenec na stole nevychladne a příjemně se zalévá pivem.
Utopence podle Martina Kohouta
Ingredience:
do pětilitrové láhve od okurků
2 kg méně tučných pekáčků
1.75 kg cibule
600 ml octa
1250 ml vody
5 polévkových lic soli - 120g
1/2 polévkové líce mletého černého pepře - 5g
3/4 polévkové líce cukru - 10g
1 polévková líce oleje
3 bobkové listy
na pičku noe chilli
Příprava:
Nejprve si připravíme nálev. Dáme vařit vodu s octem. Ve varu přidáme sůl, cukr, olej, bobkový list a chilli a necháme 2 minuty povařit. Nálev pak necháme vychladnout. pekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Oloupanou cibuli nakrájíme na rovnoměrná kolečka. Do vymyté pětilitrové sklenice od okurek dáme cca 1 cm vysokou vrstvu cibule. Potom tuto cibuli poklademe vrstvou pekáčků. Vrstvy opakujeme a do naplnění sklenice. Vychladlý nálev nalijeme do připravené sklenice. Sklenici je na závěr nutné dobře uzavřít - stačí celofán a gumička.
Doporučená příloha:
chléb, pivo
Utopenci ala Jamajka
Ingredience:
1,5 kg buřtů, hodně cibule, 1,5 litru octa, 1 líce Deka (přípavek na zavařování kyselých okurek), pepř, červená paprika sladká (i pálivá), feferonky (nepovinně)
Příprava:
Dáme svařit 0,5-1 litr vody s Dekem. Ve chvíli, kdy se voda vaří přilejeme ocet, vypneme a necháme vychladnout. Pozor, kdy budete vařit vodu dohromady i s octem, tak to hrozně smrdí :-)) Buřty podélně nařzneme, vloíme do nich kolečko cibule, případně feferonku a postuně pěchujeme do láhve od okurek. Prosypáváme dalí cibulí, pepřem a paprikou. Utopence zalejeme vychladlým nálevem a necháme uleet podle chuti.
Doporučená příloha:
Přece pivíčko
Utopenci v ohavnem nalevu
Suroviny
:burty, cibule, pepr 4polevkove lzice kecupu, octa, oleje, horcice a worchesterove omacky a dvojnasobek vody. kavova lzicka soli, pepre, chilli
Postup:
Burty oloupeme, prekrojime napul vlozime do lahve. Pak opeprit, dat vrstvu cibule a opakovat do pozadovaneho mnozstvi. Nalev nechame prijit do varu, odstavime a jeste horky nalevame k burtum.
Utopenci narychlo
Ingredience:
50 dkg kabanosu, buřtů nebo pekáčků
4 větí cibule
Nálev:
4 líce octa,
4 líce oleje,
4 líce plnotučné hořčice,
4 líce worcesteru,
4 líce kečupu,
8 lic vody,
1/2 ličky chilli,
sůl a pepř,
papriku
Příprava:
Uzeninu a cibuli nakrájíme na kolečka. Narovnáme do sklenice (asi do poloviny), zalijeme nálevem, zbylou uzeninu s cibulí lící utlačíme, dolijeme nálevem a sklenici uzavřeme.
Nálev:
Ocet, olej, hořčici, worcester, kečup a vodu povaříme za stálého míchání na mírném ohni, přidáme půl ličky chilli, sůl, pepř, papriku (podle chuti).
Kdy vznikne hladká hmota, teplá se nalije na uzeninu.
Po vychladnutí můeme konzumovat, ale chutnějí je a za několik dnů (2-4 dny), kdy se v chladu uleí, kdy ji ale nesníte.
Utopenci s feferonkou
Ingredience:
1,5 kg oloupaných pekáčků,
2 feferonky,
2 velké cibule,
5 kuliček pepře,
5 kuliček nového koření,
5 bobkových listů,
3 dl octa,
1 lička soli,
horčičné semínko,
1,5 litru vody
Příprava:
Z vody, octa, na plátky nakrájené cibule a koření připravíme nálev. Necháme přejít varem a vychladíme.
pekáčky spolu s feferonkami naskládáme do kameninové nebo skleněné nádoby, zalijeme studeným nálevem. Necháme v chladu aspoň týden uleet.
ikovtí utopenci s hořčicí a česnekem
Ingredience:
15 buřtů,
2 líce nastrouhané mrkve,
plnotučná nebo francouzská hořčice,
3-4 bobkové listy,
6-8 kuliček nového koření,
hrstka (kolem 40 kuliček) celého pepře,
2 nastrouhané (či na plátky nařezané) feferonky,
případně 3 ličky koupených mletých feferonek ze skleničky,
4 sterilované, podélně nakrájené okurky,
6-8 (i více) strouků česneku nakrájeného na plátky,
ocet,
nálev z Deka uděleny podle návodu na sáčku, oslazený 3-5 kousky umělého sladidla,
4 a 6 středních cibulí nakrájených a rozebraných na kolečka.
Příprava:
Vuřty sloupneme a z jedné strany (podélně) asi do 2/3 nařízneme. Řez vytřeme hořčicí a vloíme plátek okurky. Na druhé straně uděláme několik kratích a méně hlubokých řezů a do nich vloíme po 1 2 plátcích česneku. Řezy s náplní vdy zamáčkneme.
Do sklenice dáme vrstvu zeleniny, vrstvu vuřtů, cibule a koření a stále pokračujeme v nakládání, a je sklenice plná (končíme cibulí).
Do vychladlého nálevu z Deka přilijeme jetě 1-1,5 dl octa, promícháme a zalijeme naloené vuřty. Zbytek nálevu schováme na přítě. Zbylé plátky česneku přdáme do nádoby k vuřtům.
Necháme 7-10 dní v chladu (dole v ledničce, lehce pokryjeme alobalem). Pokud se lák vsákne, doléváme ze zbylého.
Doporučená příloha:
slaný rohlík, dobrý chléb.
Nakládané buřtíky
Ingredience:
Na 3 litrovou lahev potřebujeme následující:
40 lic vody - 560 ml
25 lic octa - 350 ml
10 lic oleje - 140 ml
5 lic vorčestru - 70 ml
5 lic hořčice - 70 ml
5 bobkových listů
5 ks nového koření
9 petek soli
7 petek pepře
2 petky chilli
buřtíky nebo točený salám
kečup
cibule na kolečka
Příprava:
Vechny ingredience / mimo uzeniny, kečupu, cibule/ povaříme, a se rozpustí hořčice. Pak vmícháme 12 lic sladkého kečupu a necháme chvilku vychladnout. Do omyté sklenice skládáme buřtíky nebo točený salám rozkrojený na půlky střídavě s cibulí a pak zalijeme jetě teplým nálevem. Necháme minimálně 3 dny uleet v lednici nebo na dobře ukrytém místě. Pro ostřejí chu můeme přidat feferonky.
Utopenci v pivnim nalevu
Suroviny:
1 flaska cerneho piva, burty, bobkovy list, chili, cibule, pepr, sul
Postup:
Nalev vytvorime povarenim cerneho piva s korenim. Cibuli nakrajime na kolecka. Burty rozriznemea vlozime do nich trochu koreni, bobkovy list, cibuli. Burt spojime spejli. V nalevu nechame ulezet cca tyden
Utopenci z gothaje s cibulí
Suroviny:
Gothajský salám 2 kg, cibule 6 ks, ocet 3/4 litru, pepř mletý, bobkový list, sůl a podobně
Postup:
Nakrájíte gothaj na tenké centimetrové plátky (trojúhelníčky, kostky..), cibuli na kolečka. Do velké lahve od okurek dáváte na střídačku cibuli a salám, popepříte, přidáte bobkový list, můete přidat i cokoliv jiného - nové koření, mletou papriku, čili papričky, feferony, nakládanou papriku nebo okurky, nakonec zalejete octem (čím víc, tím líp) ličku soli a vodu - klasicky za studena nebo si můete nálev svařit předem a nechat ho raději vychladnout - pozor, gothaj taje víc ne buřty).
Fajnmekrovi utopenci
Ingredience:
2 kg pekáčků, 1,5 kg cibule, 10 kyselých okurek, 2 sterilované kapie (popř. feferonky), 0,65 l vody, 0,5 l octa, 1/2 sáčku Deka na okurky, 3 líce cukru, 1/4 ličky soli, 1/4 ličky mletého černého pepře, 1 líce oleje, 10 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 4 bobkové listy, 1 strouek česneku, 1 líce sójové, 1 líce worchestrové omáčky.
Postup přípravy:
pekáčky oloupeme a podélně nařízneme. Okurky nakrájíme na plátky a vloíme do naříznutých pekáčků. Cibuli a kapii nakrájíme na nudličky. Ve skládáme do 3,5 l láhve od okurek (cibule, pekáčky, sem tam kapie, cibule atd.). Dobře upěchujeme a zaléváme teplým (ne vařícím) nálevem (jsou dříve hotové). Dobře uzavřeme celofánem a gumičkou a necháme v chladu uleet nejméně týden.
Utopenci se zelím
Ingredience:
pekáčky, chilli koření, cibule, kysané zelí
Nálev: 1/2 l octa, 1/4 l vody, 20 x cukerin, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky celého pepře, 4 bobkové listy, 1 lička soli
Postup přípravy:
pekáčky podélně nařízneme,opepříme, přidáme chilli dle chuti a vloíme cibuli. Do 4 litrové lahve prokládáme vrstvu zelí vrstvu cibule a pekáčky. Nakonec přidáme feferonku. Ve zalijeme horkým nálevem.
Utopenci s mrkví
Ingredience:
15 pekáčků, 2 nastrouhané mrkve, plnotučná nebo francouzská hořčice, 3-4 bobkové listy, 6-8 kuliček nového koření, asi 40 kuliček černého pepře, kousek feferonky, 4 sterilované podélně na plátky nakrájené okurky, 8 strouků česneku nakrájeného na plátky, ocet, nálev z Deka podle návodu, oslazeny 3-5 kousky sacharinu, 5-6 středních cibulí nakrájených a rozebraných na kolečka.
Postup:
pekáčky sloupneme, z jedné strany podílně nařízneme asi do poloviny, z druhé strany uděláme 3-4 méně hluboké příčné řezy. Do příčných řezů vloíme plátky česneku, pak podélný řez vytřeme hořčicí a vloíme do něho plátek okurky. Řezy s náplní zamáčkneme.
Do sklenice vrstvu cibule, vrstvu zeleniny, vrstvu pekáčků, vrstvu cibule, vrstvu zeleniny, vrstvu pekáčků, horní vrstva cibule. Do vychladlého nálevu přidáme 1 dl octa, zamícháme a zalijeme (ve musí být ponořeno). Zakryjeme alobalem a necháme 7-10 dní v chladu (dole v ledničce) uleet. Zbytek nálevu můeme pouít na dolévání, kdy bude potřeba, a schovat napřítě.
Kubasovi Mastňáci
Ingredience:
pekáčky bez peku nebo točeňák, cibule (vhodnějí je lutá nebo bílá, červená zase osvěí estetický dojem), česnek, voda, ocet, olej, cukr, sůl, hořčičné semínko, celý pepř, nové koření, koriandr, bobkový list.
Postup:
Točeňák svlékneme ze střívka (beztak je asi umělé) a nakrájíme na kolečka. Na kolečka nakrájíme také cibuli (spí víc ne míň). Na pětilitrovku Mastňáků je třeba asi tak 1,3 kg uzeniny a 3 - 4 větí cibule. Připravíme si asi tři struky česneku, nakrájené na plátky.
Kdy máme cibuli a salám připravené, rozjedeme to nejdůleitějí - lák. Dáme vařit cca 2 litry vody, 2 deci octa a cca 0,5 litru oleje. Přidáme cukr a sůl tak, aby lák nechutnal ani příli sladce, ani příli slaně. Dobře je sypat to do hrnce pomalu a postupně a průběně ochutnávat. Přidáme 4 bobkové listy, ličku nebo dvě hořčičného semínka, ličku koriandru, 20 kuliček pepře a 15 kuliček nového koření. Lák povaříme, dochutíme podle gusta.
Mezitím si připravíme Mastňáky do sklenice. Na dno patří mocná vrstva cibule. Na ní klademe ve dvou vrstvách kolečka točeňáku. pak zas cibule (a česnek) a zase salám a tak a nahoru. Kdy je sklenice plná, zalijeme buřtíky horkým lákem, zavíčkujeme sklenici a víčko jetě překryjeme sáčkem (celofánovým nebo mikrotenovým).
Mastňáci jsou hotoví za dva a tři dny. Nejlépe ale chutnají třetí týden. To je ale potřeba je sníst, protoe čtvrtý týden u tak dobří nejsou (chytnou příli kyselost octa).
Utopenci s worcesterem
Ingredience:
50 dkg kabanosu, buřtů nebo pekáčků
4 větí cibule
Nálev:
4 líce octa,
4 líce oleje,
4 líce plnotučné hořčice,
4 líce worcesteru,
4 líce kečupu,
8 lic vody,
1/2 ličky chilli,
sůl a pepř,
papriku
Příprava:
Uzeninu a cibuli nakrájíme na kolečka. Narovnáme do sklenice (asi do poloviny), zalijeme nálevem, zbylou uzeninu s cibulí lící utlačíme, dolijeme nálevem a sklenici uzavřeme.
Nálev:
Ocet, olej, hořčici, worcester, kečup a vodu povaříme za stálého míchání na mírném ohni, přidáme půl ličky chilli, sůl, pepř, papriku (podle chuti).
Kdy vznikne hladká hmota, teplá se nalije na uzeninu.
Po vychladnutí můeme konzumovat, ale chutnějí je a za několik dnů (2-4 dny), kdy se v chladu uleí, kdy ji ale nesníte.
Upravil(a) lada-kuchtík (29. 10. 2007 16:47)
Není tady
Beanův nakládaný hermelín
Ingredience:
Hermelíny nejlépe se zeleným pepřem
Česnek podle chuti
Paprika sladká, pálivá, příp. chilli
Feferonky kulaté
Pepř celý můe být černý,bílý, červený, zelený je to spí pro oko
Jalovec, tymián, rozmarýn lze nahradit provensálským kořením
Černé olivy
Cibule
Bobkový list
Olivový olej můe být i rostlinný
Sterilovaná červená kapie
Postup:
Česnek rozmačkáme a smícháme s červenou a pálivou paprikou. Poměr záleí na vaí drsnosti, já dávám 5/1. Hermelíny rozkrájíme a hmotou vymaeme. Vloíme kolečko cibule a půlky oliv. Dáme do sklenice a prokládáme cibulí, feferonkama, olivama, kořením, kapií. Zalijeme olejem a necháme alespoň týden být.
Nakládaný hermelín jemně kořeněný
Ingredience:
4 hermelíny,
9 strouků česneku,
2 pálivé papričky,
na pičku noe sladké nebo pálivé papriky,
15 kuliček jalovce,
10 kuliček černého pepře,
10 kuliček zeleného pepře,
2 kávové ličky tymiánu,
1 kávová lička rozmarýnu,
2 bobkové listy,
olej
Příprava:
Tymián, rozmarýn, jalovec, černý pepř a papričky rozdrte a smíchejte s paprikou a rozdělte na devět dílků. Hermelíny rozkrojte na polovinu. Na dno sklenice (sklenice by měla být tak iroká, jako jsou kolečka hermelínu, jinak spotřebujete hodně oleje) dejte nakrájený strouek česneku a jeden dílek koření, na to plátek hermelínu a pokračujte a do doplnění sklenice.
Vrch posypte posledním dílkem koření, přidejte kuličky zeleného pepře, po stranách vlote bobkové listy a zalijte olejem. pejli zasunujte do sklenice tak, aby vyplavaly vechny vzduchové bubliny a olej pronikl vude.
Zavíčkujte a neotevírejte dříve ne za čtyřiadvacet hodin.
Nakládaný Hermelín klasik
Ingredience:
400 g Hermelínu,
100 g cibule,
2 strouky česneku,
1 dl oleje,
1 červená pálivá paprika,
nové koření, celý pepř, bobkový list
Příprava:
Sýr nakrájíme na 6 - 8 dílků, vloíme do skleněné nádoby spolu s pokrájenou cibulí, česnekem a paprikou. Zalijeme olejem, dobře uzavřeme a necháme v chladu 6 - 10 dnů uleet.
Nakládaný ementál
Ingredience:
po 1 sklenici nakládané cibulky, kousků papriky a malých okurek, 500 g ementálu, 2 snítky rozmarýnu, 8 bobkových listů, 10 kuliček černého pepře, 500 ml olivového oleje
Postup:
Cibuli, kousky papriky a okurky vloíme do síta a necháme dobře okapat. Ementál nakrájíme na 3-4 cm velké kostky. Kousky ementálu, zeleninu, rozmarýn, bobkový list a zrnka pepře naskládáme do uzavíratelné sklenice. Vechny přísady zalijeme olejem tak, aby byly zcela ponořené. Přes noc necháme uleet (min.4 hodiny).
Nakládaný hermelín se "pekáčkama"
Ingredience:
Hermelín
pekáčky
DEKO (kořeněná směs k nakládání zeleniny)
cibule (hodně)
česnek
ocet
bobkový list
nové koření
celý pepř
nakládaná kapie i s nálevem
Harisa (sterilizovaná pikantní zeleninová směs)
feferonka (já jsem pouil sterilizovanou)
olej
Příprava:
Připravil jsem si nálev - přiměřeně vody ve které jsem rozvařil (cca 5 minut) přiměřené mnoství DEKA (tak, aby to bylo jedlé - moná troku slanějí - ostatní suroviny sůl troku stáhnou), ocet, nové koření, celý pepř, bobkový list a velké mnotví cibule nakrájené na kolečka (ovařená v nálevu z DEKA byla super)- nechal jsem prochladnout; hermelín jsem nakrájel na malé kousky, pekáčky na stejnou velikost, rovnal jsem je do nádoby, prokládal jsem česnekem nakrájeným na kolečka, cibulí z nálevu, nakládanou kapií, troku Harisy; celé jsem to potom zalil prochladlým nálevem včetně vekerého pouitého koření, taky jsem pouil nálev z kapie a trochu oleje.
Protoe Hermelín i buřty byly nakrájeny na malé kousky (rovnou na sousta), odlil jsem trochu nálevu a celé jsem to mohl podávat jako salát.
CO je to DEKO a jeho náhrada - je to směs koření a soli, který se pouívá při přípravě nálevu pro nakládání okurek nebo jiné zeleniny a hub. Hlavní surovinou je určitě sůl a potom hořčičné semínko, dále je uvedena u jenom směs koření, moná troku cukru (nebo náhradní sladidlo), protoe přidáním octa potom vznikne nálev, který je hodně podobný nálevu na nakládání okurek. Take: Deko bych nahradil tak, e bych ve vodě svařil uvedené suroviny s přidáním koření, které u je uvedeno v receptu. Musí vzniknout podobně dobrý, slanokyselý kořeněný nálev, jako je průmyslově vyráběná směs DEKO.
Doporučená příloha:
pečivo, pivo
Naloený hermelín ala Jamajka
Ingredience:
4 hermelíny, 1 větí cibule, 4 olivy, česneková pasta, olej, červená paprika sladká, provensálská pasta nebo koření
Příprava:
Hermeliny rozkrojíme podélně. Jednu polovinu natřeme zevnitř provensálskou pastou (nebo posypem provensálským kořením), druhou natřeme česnekovou pastou, poloíme kolečko cibule a rozpůlenou olivu. Přiklopíme druhou půlkou hermelínu a dáme do sklenice. Lehce zapráíme červenou paprikou na povrchu. Zalejeme olejem a dáme do lednice uleet na pár dní (záleí na zralosti hermelínu). Cílovou chu této speciality můete ochutnat v pivnici Jamajka, Staropramenná 23, Praha 5 - Smíchov (3 minuty od Anděla).
Doporučená příloha:
Pivo v Jamajce.
Nakládaný pokrájený hermelín
Ingredience:
5 hermelínů,
1 -2 cibule,
2-3 strouky česneku,
5 polévkových lic oleje,
sójová omáčka,
1-2 polévkové líce octa,
mletá paprika sladká,
bílý mletý pepř nebo 5 kuliček celého bílého pepře,
3-4 kuličky nového koření,
nalámaný bobkový list
Příprava:
Do misky nakrájíme hermelíny na drobné kostky, přidáme najemno pokrájenou nebo nastrouhanou cibuli, vylisovaný česnek, 5 polévkových lic oleje, zakapeme sojovou omáčkou (hodně), přidáme ocet, mletou papriku (pokud to chceme ostřejí, můeme přidat troku ostré papriky). Dále přidáme bílý mletý pepř nebo 5 kuliček celého bílého pepře (dle chuti), nové koření a rozlámaný bobkový list.
Vechno dobře promícháme a nejlépe je vloit do uzavřené plastové misky, která má dobře těsnící poklop a uloíme do chladničky.
Konzumovat se můe hned za dva dny, ale nejlepí je uleený za týden a později.
Můe se podávat i samostatně s chlebem nebo pečivem, nebo taky předem plnit do vydlabaných rohlíků, nebo rozříznutých vek a pak spojených k sobě.
Okořeněný naloený hermelín
Ingredience:
3 hermelíny,
1 cibule,
3 strouky česneku,
2 feferonky,
2 líce olivového oleje,
nové koření,
tymián
Příprava:
Sýry nakrájíme na mení kousky a dáme do nádoby. Posypeme nahrubo nakrájenou cibulí a drceným česnekem, přidáme jemně nakrájené feferonky, nové koření a tymián. Zalijeme olejem a dobře uzavřeme.
Takto naloené sýry necháme v chladničce a dva týdny odleet.
Nakládaný Hermelín provensálský
3-4 hermelíny, provensálské koření, grilovací ostré koření, bobkový list, feferonku, olej.
Hermelíny podélně rozkrojíme, nedokrojíme. Uprostřed i na povrchu posypeme provensálským i grilovacím kořením, naskládáme do zavařovací láhve, přidáme bobkový list, feferonku a zalijeme olejem. Láhev zavíčkujeme a necháme na teplém místě uleet asi 3-4 dny. Podáváme s pečivem.
Nakládaný Hermelín decentní
Nakládaný hermelín má i svoji decentnějí, chuově mnohostrannějí podobu, která je dokonce starí ne ona hospodsky řízná. Hermelíny podélně rozpůlte, poklaďte plátky česneku (jeden strouek na jednu půlku hermelínu) a posypte směsí koření připravenou tak, e v hmodíři utlučete ličku rozmarýnu, ličku tymiánu, 15 kuliček jalovce a přidáte na pičku noe pepře a stejně tolik sladké papriky. Naskládejte do sklenice (vdy vnějí plochou na řeznou plochu, nikoliv do původního tvaru), zalijte kvalitním olejem a přidejte dvě feferonky a dva bobkové listy. Po uleení v chladu, k němu postačí 48 hodin, krájejte na trojúhelníčky a podávejte jako jednohubky. (edý věk socialistického potravinářství měl tu výjimečně jednu výhodu - norma ukládala hermelínu průměr, díky němu se téměř přesně veel do půllitrové zavařovací sklenice a spotřeba oleje byla minimální. Dnes u tato jednoduchá pravda neplatí).
Radbenova vychytávka
Hermelín se podélně rozkrojí, obě půlky se vydlabou a vydlabaná hmota se smíchá s rozmačkaným česnekem, pálivou paprikou, bílým a zeleným pepřem (ve podle chuti), a utře se to do jemného těstíčka. To se pak nacpe zpátky do hermelínu. Obě půlky se přiloí opět k sobě a mezi ně se dá silnějí kolečko cibule. Ve se nechá uleet klasickým způsobem ve slunečnicovém oleji 3 - 4 dny a pak se to seere.
Nakládaný hermelín sedlčanský
Nejprve si zvolíme počet osob a naplánujeme dobu, po kterou budeme hermelín konzumovat. Například pro čtyřčlennou rodinu budeme potřebovat:
5 litrovou láhev od okurek;
15 malých sedlčanských hermelínů bez příchuti (Pepu co chodí na rande s Nivou sníme zvlá);
2 větí cibule; 2 česneky;
dále sladkou červenou papriku z pytlíku, nakládané feferonky, černý pepř celý, nové koření celé, bobkový list;
rostlinný olej (necelé dva litry);
párátka a nů.
Nejprve oloupeme cibuli a nakrájíme na kolečka. Česnek rovně oloupeme, polovinu strouků nakrájíme té na kolečka, druhou polovinu necháme vcelku. Hermelíny rozbalíme a rozkrojíme je napříč na polovinu.
Obě poloviny jemně posypeme červenou sladkou paprikou. Na jednu půlku dáme pár koleček cibule a tak tři plátky česneku. Můeme přidat i pepř. Poté druhou polovinu hermelínu překlopíme přes první a propíchneme jej na třech místech párátky. Takto připravené hermelíny pravidelně rovnáme do lahve, vdy tři v jedné řadě. Hermelíny v lahvi prokládáme občas cibulí, strouky česneku, bobkovým listem, pepřem, novým kořením, feferonkami a průběně proléváme olejem. Nakonec ve zalijeme a po vrch lahve olejem.
Koření dáváme dle chuti a citu, aby výsledek nejen dobře chutnal, ale i hezky v lahvi vypadal.
Hermelín necháme zrát při běné pokojové teplotě. Doba zrání je podle chuti, dá se poznat podle cibule - měla by být měkká. Ochutnávat se dá ji po týdnu. Pokud jej chceme méně uzrálý, stačí nechat jej naloený 14 dní, pokud více, tak alespoň tři týdny.
PS1: Před vlastní konzumací vřele doporučujeme dostatečně se předzásobit pivem. Podáváme s chlebem a zeleninovou oblohou.
PS2: Po snědení vech hermelínů, lze olej pouít jetě jednou. Hermelínu to dodá jetě pikantnějí chu.
Nakládaná niva
Ingredience:
Niva /nejlepí je niva v krabičce ta se dá rozříznou na třikrát
česnek - neetřit /dvě hlavičky
olej
chillí, pepř celý, sůl
cibule /neetřit
sklenice
Postup:
Koupím Nivu rozříznu ji na půl jde i na třetiny, aby nebyla moc silná. Pak si připravím česnek/hodně/ rozmačkám a to napatlám na tu Nivu z obou stran. Pak vezmu čilí koření a posypu opět Nivu z obou stran. Mezitím mi někdo nakrájí cibuli na kolečka a také si připravím nové koření a bobkový list. Napatlanou Nivu si opatrně rozřezám na kostičky. Na dno sklenice si dám vrstvu cibule, Nivy a koření /bob.list 1 a dvě nová koření /, zase cibuli, Nivu a pokračuju a mám ve ve sklenici. Někdy pouiju i dvě sklenice podle velikosti. Nahoru jetě dám vrstvu cibule a bob.list a nové koření - ve se zaleje olejem a nechá se alespoň týden uleet a pak u jen dobrou chu.
Před konzumací sleju olej - ten se dá pouít buď na dalí zpracování Nivy nebo k naloení masíčka a můe se zkusit i do česnečky nebo bramboračky.
Nakládaný balkánský sýr
Ingredience:
200 g balkánského sýra, 150 g olivového oleje, 1 chilli paprička, 1 lička saturejky, 1/4 ličky oregana (dobromysli), 2 líce jablečného octa, 1/2 ličky soli
Postup:
Sýr nakrájíme na kostičky asi 1 cm velké a dáme je do sklenice. Ve 100 ml vody svaříme koření s octem a solí, přidáme olej, promícháme a dáme trochu zchladit. Vlanou směsí zalijeme sýr ve sklenici a ve necháme vychladnout. Pak sklenici zavřeme a dáme asi na dva dny do chladničky odleet.
Nakládaný Romadůr
Suroviny:
Nakládaný Romadur 1 Romadur, 1 cibule, bobkový list, nové koření a celý pepř, česnek, olej
Postup:
Nakládaný Romadur 1 Romadur, 1 cibule, bobkový list, nové koření a celý pepř, česnek, olej Cibuli nakrájíme na kolečka, sýr na kostičky, česnek prolisujeme - zamícháme v misce. Na dno sklenice dáme bobkový list, nové koření a celý pepř. Přidáme sýr s cibulí a česnekem. Do této směsi nalijeme olivový olej. Sýr můe být potopený celý. Necháme v lednici asi 2 dny proleet.
Nakládaný Balkánský sýr olivový
Ingredience:
200 g balkánského sýru,nakrájeného na kostičky
1 červená paprika nakrájená na prouky
2 cibule nakrájené na kolečka ( můeme pouít také červenou)
1 malá sklenička nakládaných paprik (kozí rohy)
1 malá sklenička oliv
tymián,provensálské koření
mletý pepř
utřený česnek (podle chuti)
sůl
trochu octa
olej
Příprava:
Nakrájenou cibuli,papriku a kozí rohy dáme do misky.Trochu osolíme a zakapeme octem.Přidáme olivy,tymián,provensálské koření,trochu mletého pepře,třený česnek a přilijeme olej.Jako poslední přidáme nakrájený sýr,lehce zamícháme.
Dáme do sklenice s uzávěrem,kterou uloíme do lednice a občas obrátíme.
Za dva a tři dny můeme konzumovat.
Nakládaný eidam
Ingredience:
500 g eidamu (případně ovčího či uzeného sýru nebo nivy),
200 g oliv bez pecek,
200 g čerstvých hub,
2 červené papriky,
2 dl octa,
4-5 strouků česneku,
2 cibule,
2 feferonky,
2 líce cukru,
bobkový list,
několik kuliček celého pepře a nového koření,
snítka tymiánu,
olej
Příprava:
Sýr nakrájíme na kostky. Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme na plátky, houby a papriky očistíme a také nakrájíme na mení kousky. Ocet a 1/4 l vody svaříme s cukrem, bobkovým listem, celým pepřem a novým kořením.
Do převařeného horkého nálevu vloíme nakrájené houby a papriku a asi po 10 minutach je slijeme. Nakrájený sýr, cibuli, olivy, papriku, houby, česnek, feferonky a vechno koření (i z nálevu) narovnáme do vhodné nádoby a zalijeme olejem tak, aby byly vechny suroviny potopené.
Nádobu uzavřeme a necháme 10 dní odleet na chladném místě.
Naloený hermelín po indicku
Suroviny:
1 hermelin, trocha nalozenych houbicek, porek, cibule, cesnek, paprika, feferonky, kari koreni, pepr, sul, chili, olej
Postup:
Hermelin nakrajime na kosticky a k nemu pridame cibuli nakrajenou na kosticky; porek, feferonky, papriku a houbicky nakrajene na drobne platky. Olej smichame s korenim (ktereho dame dle chuti, ale kari by melo prevazovat) a tim prelijem hermeln i se "zeleninou". Nechame ulezet par dnu.
Sýrová pochoutka
Suroviny:
Balkansky syr, Hermelin, Eidam, Cesnek, Olivy - at zelene nebo cerne, olivovy olej, bazalka, tymian
Postup:
balkan, hermos a eidam se nakrajej na kosticky prida se docela dost cesneku (taky na kosticky, ale trochu mensi ), potom olivy no a potom se prida bazalka, tymian zaleje se to nejakym kvalitnejsim olivovym olejem a je to! dva dny ulezet a je z toho velka namka
Upravil(a) Vlaďka (2. 11. 2007 14:08)
Není tady