6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Tak to tedy nevim jake urednice funguji v Cechach,mam ceske obcanstvi alejiz 18 let ziji v Nemecku,par let jiz bez -ova.
Není tady
Mně sami nabízeli, jestli se chci jmenovat -ová nebo bez, jen proto, e manelovo příjmení končilo na -o. Jsem teda -ová, ale nemusela jsem být a nemusela bych pro to hnout prstem.
Upravil(a) Kubula (30. 4. 2008 0:07)
Není tady
ajaE napsal(a):
Tak to tedy nevim jake urednice funguji v Cechach,mam ceske obcanstvi alejiz 18 let ziji v Nemecku,par let jiz bez -ova.
Ty ije v cizí zemi, jsi pravděpodobně její občankou a příjmení s -ová by ti působilo problémy - zní i vypadá jiínak ne příjmení tvého manela. Pro Němce by bylo zcela nepochopitelné a nesrozumitelné příjmení s -ová, protoe to neodpovídá tamnímu jazykovému úzu.
Odstranění koncovky v tomto případě jazyková norma naprosto nebrání.
A stejně je tomu i u en, které ijí v ČR, ale často samy nebo s manelem cestují do jeho vlasti.
Není tady
Přestoe jsem v mládí byla dost odbojná na to, aby příjmení s koncovkou -ová asociovalo moji osobu coby nějaký muův majetek, dnes bych se bez té koncovky cítila jako chlap . Nechtěla bych se jmenovat třeba ... Lenka Novak. Zřejmě záleí předevím na zvyku .
Není tady
No v Cechach mi rikaji normalne -ova, v Nemecku jsem bez,ale jinak jak jsem jiz psala,mam ceske obcanstvi a tak to zustane,i kdyz vidim a ctu tu opicarnu v Cechach,no ale ono je to skoro vsude stejne,nekde vic,nekde mene,zalezi jak dlouho si tamni lide nechaji sr---- na hlavu!!!
Není tady
Mě hrozně vadí, jak u nás v televizi a tisku przní jména cizinkám a vude cpou příponu -ová, Riceová, Lopezová atd. - nechápu to,ony se tak přece nejmenují! Jména Čeek vude ve světě tolerují tak jak jsou a taky jim neusekávají koncovky podle místních pravidel. A např. na Islandu /pokud se nepletu/ taky nepřidávají cizinkám ke jménu to jejich -dottir,to by to vypadalo / Condoleeza Ricedottir /. Kdy to vidím u nás např. ve zprávách,berou mě čerti.
Není tady