27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Maio, pokud jsem to pochopila, ty má vlastně dvě dilemata - jestli chce sex a jestli chce svatbu. Pokud si nejsi aspoň pro tuto chvíli jistá, e tvůj přítel je ten pravý, chápu docela tvé dilema. Dívka nemusí být věřící, aby si cenila svého panenství a hodlala je uchránit pro toho pravého (v tom smyslu, e v tuto chvíli je o tom přesvědčena, e je to ten pro ni nej mu na světě - za čas můe být samozřejmě vechno jinak). Já sama nejsem praktikující katolík, ale vlastně vechny (slovy čtyři) mé kamarádky, které jsou věřící, se svým vyvoleným před svatbou sexuálně ily, braly antikoncepci a ádné výčitky si nedělaly. Vyvozuju z toho: co katolík - to jiný přístup, a ony asi nenarazily na někoho, kdo by jim sex démonizoval.
Moná bych na tvém místě přezkoumala, kde jsem vlastně k přesvědčení, e mimo manelství nemá sex místo, přila, a pokusila bych se zamyslet nad tímto: zakazuje církev soulo, nebo zakazuje vzruení, náklonnost, něhu? Sex je přece mnohem irí pojem ne kopulace. Pokud se s partnerem objímáte, líbáte, cítíte vzruení - u to je sex. Nemohu teď doloit zdroj, bylo to na internetu, ale četla jsem článek napsaný katolíkem, který doporučoval jako církví poehnaný způsob ventilace touhy anální styk. Tomu u tedy vůbec nerozumím: to církvi opravdu vadí penis v pochvě, a orgasmus ne? O co tady vlastně jde?
Pokud "poruí zákaz" a s přítelem se pomiluje, jak to bude vnímat? Jako selhání? Přestupek proti Bohu, víře, církvi, svému faráři? Bude se cítit pinavá, vinná? Bůh nás stvořil s tělem, s touhami, a taky s rozumem a svědomím. Sama si musí nastavit laku, co je pro tebe přijatelné a co ne. Představitelé církve v této otázce jednotní nejsou.
Maio, jestli partnera miluje a chce se mu odevzdat, udělej to.
Pro studium toho, jaké následky můe mít střet katolické/křesanské výchovy s přirozenou touhou člověka, doporučuju film Kinsey. Kolik trápení vzniká kvůli tomu, e církev hlásá neposkvrněnost, kolik pocitů viny se tím iví, kolik zbytečného mrzačení lidské due...
Upravil(a) Judita (20. 8. 2006 20:44)
pre mafy: dakujem pekne za link, pokusim sa to zohnat
pre juditu: velmi pekne dakujem za nazor polozila si niekolko otazok na ktore sa pokusim najst v sebe odpoved.
Myslim, ze k takemu nazoru som prisla akosi v sirsej rodine, vsetci su vazni katolici, mame v rodine dost i knazov, babka mi stale volava ak ide nejaka vychovna relacia pre mladych na katolickom radiu. proste celkova nalada posobi tak vazne katolicky. Ano myslim ze ak by som mala sex pred manzelstvom mala by som pocit ako cierna ovca, ze som akosi zahodila vsetko v co oni verili, nehovoriac ze by som svojim sposobom musela pred nimi tieto veci tajit ak by nahodou doslo na tuto temu. Myslim ze je to moja chyba ze nedokazem urobit veci podla seba ale ze privelmi hladim na inych a na ich nazor. Takze mam dojem, ze konecny efekt z pripadneho sexu by bol ako si aj Ty spominala, ze by som sa svojim sposobom citila vinna a smutna co by sa asi ani partnerovi nepacilo....Ale vinna za co ??? Ze mam niekoho rada a ze chcem byt s nim aj po tejto stranke??? Ako si aj Ty spominala to s tym objimanim a maznanim to je svojim sposobom tiez dost intimna zalezitost a s tym nemam problem. Len ten samotny akt vo mne akosi vyvolava tieto divne pocity....Ach jaj ...Asi som uz fakt divnaaaa
Není tady
maia:
v prípade, e chce dodriava absenciu sexu pred manelstvom nie kvôli sebe, ale kvôli druhým, tak ti nebude na nič, práve naopak. Pokiaž tvoja silne katolícka rodina od teba toto mlčky vyaduje a ty má iný názor, je dos blbý postoj skloni hlavu a ís s davom. Skôr by bolo dobré sa prebi...
Není tady
Strach, e nás nae komunita vyvrhne, e nás druzí odmítnou, je VELMI silný. Převánou část vývoje lidstva byl jedinec bez společnosti odsouzen k smrti. U přírodních národů (tuím někde v Oceánii) se dodnes rozsudek smrti provádí tak, e je daný člen rituálně vyloučen ze společenství a pro ostatní přestává existovat. Tento člověk umírá do dvou dnů!!! To není smrt hladem, to je smrt z odmítnutí. Je to váný pocit, který si zaslouí pozornost.
Maio, tvoji příbuzní to jistě myslí dobře, ale to jejich dobře prostě nemusí být dobře pro tebe. Moná bych na tvém místě zkusila, jak bude tvá rodina reagovat na tvou vlastní vůli a rozhodnutí - pro začátek na jiném tématu, ne je předmanelský sex.
Osamostatnit se, začít se rozhodovat za sebe, to je velký vývojový úkol a často znamená dočasné odmítnutí ze strany vech těch, kteří to s tebou přece myslí tak dobře...
Vybavila se mi dalí moje kamarádka, takté věřící, které její rodina a zejména otec u několik let dávají velmi neomaleně najevo, e ena v jejím věku (před třicítkou) má být dávno vdaná, nebo v kláteře. Ona zatím neměla váný vztah, baví ji její práce, jde svou cestou. S rodinou se stýká, nevyvolává konflikty, ale nenechá si ani (omlouvám se) s..t na hlavu. Uvědomila jsem si při čtení tvého příspěvku, jak obrovskou odvahu k tomuto ivotu ta dcerka z valaska potřebuje...
Upravil(a) Judita (21. 8. 2006 14:05)
teda...ako to poveda...neda sa poveda, e by to bolo iba kvôli druhým...ak celé Vae okolie v niečo verí, zákonite človeka napadne, e na to pravdepodobne majú dôvod. Ak teda veria, e sex pred manelstvom je hriech, pýtam sa to aj ja a mám pocit, e by som sa cítila blbo nielen pred žuďmi, ale e by to snáď aj natrbilo môj vzah k Bohu. Pripadá mi svojím spôsobom pokrytecké ak žudia ijú sexuálnym ivotom a potom prídu do kostola, počúvajú a "rizikách predmanelského sexu" a pod. a tvária sa cnostne. Mono s tým niektorí nemajú problém ale mne to príde ozaj farizejské... Poznám aj žudí, ktorí do kostola chodia a majú aj sex a nevidia v tom vôbec nijakú schizofréniu....ozaj neviem...Tak mi ostáva ete monos zmeni cirkev
Není tady
Judita napsal(a):
Maio, pokud jsem to pochopila, ty má vlastně dvě dilemata - jestli chce sex a jestli chce svatbu. Pokud si nejsi aspoň pro tuto chvíli jistá, e tvůj přítel je ten pravý, chápu docela tvé dilema. Dívka nemusí být věřící, aby si cenila svého panenství a hodlala je uchránit pro toho pravého (v tom smyslu, e v tuto chvíli je o tom přesvědčena, e je to ten pro ni nej mu na světě - za čas můe být samozřejmě vechno jinak). Já sama nejsem praktikující katolík, ale vlastně vechny (slovy čtyři) mé kamarádky, které jsou věřící, se svým vyvoleným před svatbou sexuálně ily, braly antikoncepci a ádné výčitky si nedělaly. Vyvozuju z toho: co katolík - to jiný přístup, a ony asi nenarazily na někoho, kdo by jim sex démonizoval.
Moná bych na tvém místě přezkoumala, kde jsem vlastně k přesvědčení, e mimo manelství nemá sex místo, přila, a pokusila bych se zamyslet nad tímto: zakazuje církev soulo, nebo zakazuje vzruení, náklonnost, něhu? Sex je přece mnohem irí pojem ne kopulace. Pokud se s partnerem objímáte, líbáte, cítíte vzruení - u to je sex. Nemohu teď doloit zdroj, bylo to na internetu, ale četla jsem článek napsaný katolíkem, který doporučoval jako církví poehnaný způsob ventilace touhy anální styk. Tomu u tedy vůbec nerozumím: to církvi opravdu vadí penis v pochvě, a orgasmus ne? O co tady vlastně jde?
Pokud "poruí zákaz" a s přítelem se pomiluje, jak to bude vnímat? Jako selhání? Přestupek proti Bohu, víře, církvi, svému faráři? Bude se cítit pinavá, vinná? Bůh nás stvořil s tělem, s touhami, a taky s rozumem a svědomím. Sama si musí nastavit laku, co je pro tebe přijatelné a co ne. Představitelé církve v této otázce jednotní nejsou.
Maio, jestli partnera miluje a chce se mu odevzdat, udělej to.
Pro studium toho, jaké následky můe mít střet katolické/křesanské výchovy s přirozenou touhou člověka, doporučuju film Kinsey. Kolik trápení vzniká kvůli tomu, e církev hlásá neposkvrněnost, kolik pocitů viny se tím iví, kolik zbytečného mrzačení lidské due...
Skvely nazor Judito - plne s Tebou souhlasim
Jak jsi psala, ze katolik doporucil analni styk, tak to je fakt humus!!!
Upravil(a) mafy (23. 8. 2006 16:41)
Není tady
backy007 napsal(a):
maia napsal(a):
Chcem sa Vas opytat co si myslite o sexe pred manzelstvom
Vzhžadom k tomu, e som katolík, tak môj názor je zrejme jasný, e?
Ale tak v medziach nakrtnem pár mylienok:
1.: Prečo sex?
Chce ho kvôli sebe? Tak to mi potom príde len ako onania s druhým človekom, alebo v prípade eny pouitie mua miesto vibrátoru.
Chce ho kvôli nemu? Existujú aj lepie spôsoby obdarovania toho druhého, nehovoriac o tom, e sex neznamená nutne i lásku...
2.: Prečo sex mimo manelstva?
Uspokojenie? A čo ak?
ivot nadivoko? Čo bráni dvom žuďom sa vzia? Vo Vegas býva svadba za pol hodinu, myslím, e v Česku je to tie, take ...
3.: Stojí to za to?
Sex bez lásky je utrpenie a samota, ktoré sa maskujú za rozko.
Sex s "láskou" je pokus o odovzdanie sa, aj keď sa to môe vyostri.
Manelstvo tieto veci nevyriei, ale človek, ktorý niečo sžúbi, chce obvykle svoj sžub dodra, ak sa teda neení či nevydáva pre peniaze. Mimo neho...
Keď u tak ahá stále toho pána Boha za nohu, tak ti musím odpoveda: Podža mňa nám dal Boh v prvom rade slobodnú vôžu robi to, čo povaujeme za správne, a potom sa za to aj zodpoveda. To je jeden z najväčích Boích darov. A nikto nám ho nemôe vzia, ani cirkev so svojimi návodmi na pouitie ivota. Slobodní žudia, ktorí cítia Boha v sebe, sa nikoho nemusia pýta, čo majú robi, lebo odpoveď majú vo svojom srdci. V kadom z nás je Boh, my vetci sme dietky Boie. Cítime, keď ijeme tak, ako si to on elá, a väčinou vežmi dobre cítime aj to, keď robíme to, čo je proti nemu... Cítime to určite lepie, ako to môe cíti niekto, kto trebárs vďaka celibátu ani netuí, s akými problémami bojujeme(teraz myslím vzahovými). A prezraď mi niečo, Backy - keď si s mojím drahým poviem pred Bohom(teba sami dvaja, ale veď Boh je vade a vetko vie), e sme svoji, môeme u ma sex? A ak nie - tak prečo? Lebo to nepovolil jeden z tých boích lokajov? Prečo mi má vlastne povoli nejaký v podstate(alebo často úplne) cudzí človek, kedy môem posunú lásku s iným človekom do inej úrovne? Poamo niekto, kto o tom môe vedie akurát tak ?
Není tady
backy007 napsal(a):
3.: Radej by som sa mýlil... Ale to je v tom, daj žuďom slobodu a zneuijú ju. Je super, e je sloboda, ale dáva monos vzniku zla...
Backy, ani ty, ani nikto iný nemôe žuďom da alebo vzia slobodu. Slobodní sa rodíme a slobodní umierame, ibae niektorí sa v priebehu ivota tej slobody vzdajú kvôli hrám so slovíčkami...
Není tady
Selima,
keď si sa u tak do mňa pustila, tak sa pustím aj ja do teba
Beriem ti ja alebo niekto iný slobodu, keď povieme, čo je správne a čo nie? Ako to? My ti tú monos nezoberieme, ani nikto, iba tvrdíme, čo pokladáme za správne. Je povzbudivé, e "ahám Pána Boha za nohu", aj keď v tom príspevku, na ktorý si odpovedala, som ho nikde poriadne ani nenakrtol. Ja len tvrdím, e sex ako taký je číre fyzično, bez akýchkožvek citov. Existuje tu monos, e sa tí druhí "vzájomne obdarúvajú" ( hrozný výraz ), ale aj vtedy je to len číre fyzično. Ako lezenie po skale, len s tým rozdielom, e ide o čosi egoistickejie fyzično. To je aj dôvod, prečo ho tak odmietam. Ty tak nádherne hovorí o tom, e poznáme, čo je správne a čo nie. Tak mi povedz: je nadmerná dávka egoizmu nesprávna? Čo sa povožovania týka, ak je pre teba manelstvo váne iba o povolení sexu, tak ho nepotrebuje. Ale nehžadaj ani môj súhlas. Znamenalo by to, e ja na tvojom mieste by som to urobil tie a plne s tým súhlasil a to nie je pravda.
Není tady
Uisujem a, e sex pre mňa nie je len číre fyzično, aspoň teda nie sex vo dvojici. Dva razy som pri milovaní(pre teba-fyzickom sexe) zaila neuveritežne silný pocit, e medzi mnou a mojím partnerom je niečo, čo nás obidvoch presahuje, čo bolo dávno pred nami a bude dávno po nás. Skús háda, čo to bolo... Snáď nikdy v ivote som sa necítila tak blízko Bohu ako vtedy... A uisujem a, e nič v ivote nie je samo osebe dobré ani zlé, záleí len na nás, ako s tým budeme zaobchádza. Pánboh nám dal fyzickú túbu ako vežký dar(veď vetko je od Boha, nie?) a zrejme s nejakým úmyslom... a je len na nás, ako s ňou naloíme. Mne si síce nepísal nič, ale odpovedal si mladej dievčine, ktorá tápe a má hokej vo svojich pocitoch, názoroch a túbach, a namiesto poctivej odpovede - dievča, ak má pochybnosti o tom, čo k tebe prichádza zvonka(z môjho hžadiska oprávnené pochybnosti), počúvaj to, čo má najcennejie: svoju intuíciu, vnútorný hlas, ktorým k tebe hovorí Boh. Pokiaž niekto bezvýhradne poslúcha cirkev(to je to, čo si jej odporúčal ty), nemusí klás otázky na tomto fóre. Ale dobre, nebudem presviedča fundamentalistu , nemá to cenu. Svojím spôosbom som asi aj ja fundamentalistka
.
Maia: urob to, čo v danej chvíli povauje za správne, a necí sa hlavne vinná. Pocit viny, ktorý nám vtĺka (hlavne katolícka, ale je ich viac) cirkev, je to, čo jej najviac zazlievam. Vraj sme zrodení z hriechu a rodíme sa u hrieni! Pch! ivot je najväčí zázrak tohto sveta a jediný vány hriech je ís proti ivotu a proti sebe samému... Má pravdu ohžadom pokrytectva a vnútorného rozporu, ale podža mňa práve v tom spočíva čaro viery, e človek hžadá pre seba odpovede a prijíma ich v súlade s tým, čo si myslí a čo cíti. A som hrozne rada, e cirkev nezakazuje pokrabka sa, keď ma svrbí(prečo vlastne? aj to je čisto fyziologické, je to po*n rozko a mono je to rovnaký hriech ako onanovanie...)
Upravil(a) Selima (24. 8. 2006 10:41)
Není tady
backy007 napsal(a):
Selima,
keď si sa u tak do mňa pustila, tak sa pustím aj ja do teba
Beriem ti ja alebo niekto iný slobodu, keď povieme, čo je správne a čo nie? Ako to? My ti tú monos nezoberieme, ani nikto, iba tvrdíme, čo pokladáme za správne. Je povzbudivé, e "ahám Pána Boha za nohu", aj keď v tom príspevku, na ktorý si odpovedala, som ho nikde poriadne ani nenakrtol. Ja len tvrdím, e sex ako taký je číre fyzično, bez akýchkožvek citov. Existuje tu monos, e sa tí druhí "vzájomne obdarúvajú" ( hrozný výraz ), ale aj vtedy je to len číre fyzično. Ako lezenie po skale, len s tým rozdielom, e ide o čosi egoistickejie fyzično. To je aj dôvod, prečo ho tak odmietam. Ty tak nádherne hovorí o tom, e poznáme, čo je správne a čo nie. Tak mi povedz: je nadmerná dávka egoizmu nesprávna? Čo sa povožovania týka, ak je pre teba manelstvo váne iba o povolení sexu, tak ho nepotrebuje. Ale nehžadaj ani môj súhlas. Znamenalo by to, e ja na tvojom mieste by som to urobil tie a plne s tým súhlasil a to nie je pravda.
Backy, sex nieje len "číre fyzično, bez akýchkožvek citov"... mal by si si to niekedy vyskúa...
Není tady
Seli,
čo sa týka čírosti či nečírosti, záleí dos od toho, s akým účelom to robí. Take, s akým účelom sexuje? Podža toho mono tvoj sex hodnoti. Mai som odpovedal tak ako som odpovedal, pretoe je katolíčka a tak je rozumné poda jej argumenty, prečo je tento názor správny, keďe argumentov, prečo je nesprávny, má kadý dos, to uzná, nie? A ďalej: pokúsil som sa vyjadri svoj názor, tak mi prepáč, e ja to cítim takto. Ale keď hovoríme o "vnútornom hlase", mono to označi aj ako svedomie, aj keď to nie je presné, prečo predpokladá, prečo za tým nejs? Ibae keby jej to hovoril tento hlas, pochybnosti by neboli, iba strach. A ďalia vec: nehovorím jej, aby bezvýhradne poslúchala Cirkev, iba jej píem dôvody, prečo nie sex pred svadbou...
Není tady
xXx to bych teda netvrdila, co takové jednorázovky na jednu noc, nebo pánské návtěvy v bordelech?
Jasné, ja viem, e si písal to, čo si myslí a čo povauje za správne, no a ja som tie napísala to, čo si myslím, a čo povaujem za správne. A Maia ako slobodný a svojprávny človek si z toho aj s pomocou vnútorného hlasu a svedomia(dúfam, e nie vedeného strachom ) vyberie pre seba to, čo povauje za správne. Keď ty jej odpovedá ako katolík kaotlíčke, tak ja jej zasa odpovedám ako ena, ktorou je aj ona - tie z dos katolíckej rodiny, aj keď nie úplne jednoliato...
Není tady
Ty si ena z katolíckej rodiny? Alebo som to blbo pochopil?
Etee v niečom sa zhodneme. Ak by sa z daným chalanom nevyspala iba kvôli strachu, pokladám to za horie...
Není tady
Som z katolíckej rodiny, aspoň teda eny boli dos náboensky zaloené a veriace, dedko je taký opatrný pragmatik(ale svojho času učil náboenstvo) a otec so strýkom sú zarytí ateisti. Brat inklinuje (pod vplyvom vagrinej) k evanjelickej viere, no a ja som veriaca, ale v Boha, nie v cirkev. Zatiaž som nenala náboenstvo, čo by mi odpovedalo na moje otázky a naplnilo moje potreby, tak sa prebíjam sólo ďalej so svojimi otázkami...
Není tady
Já si myslím, e předmanelská zdrenlivost je přeitek ze středověku.
Tehdy téměř neexistovaly rozvody, mnohokrát viděla nevěsta svého enicha poprvé v den svatby, a vůbec - vztahovalo se to dle mého spíe na dívky ne na mue, protoe my máme tu "smůlu", e to "panenství lze dokázat".
V dnení době samozřejmě existují páry, které si počkají, ale je otázka, zda kdo si počká, ten se dočká...
Není tady
janica napsal(a):
Tehdy téměř neexistovaly rozvody, mnohokrát viděla nevěsta svého enicha poprvé v den svatby, a vůbec - vztahovalo se to dle mého spíe na dívky ne na mue, protoe my máme tu "smůlu", e to "panenství lze dokázat".
V dnení době samozřejmě existují páry, které si počkají, ale je otázka, zda kdo si počká, ten se dočká...
Přesně, můe se stát, e sňatek uzavřou jedinci, kteří se k sobě nehodí a je to koda pro oba.
Není tady
Nemusí to by preitok pre niekoho, kto nemá sex na dôleitom mieste a kto je ochotný a schopný vyrovna sa s prípadnými prekvapeniami... Ale je to preitok ako pauálna poiadavka na vetkých žudí(aj katolíci sú, mylsím, žudia) bez ohžadu na ich zaloenie, presvedčenie, vek, kondíciu a duchovnú vyspelos.
Není tady
Selima napsal(a):
Nemusí to by preitok pre niekoho, kto nemá sex na dôleitom mieste a kto je ochotný a schopný vyrovna sa s prípadnými prekvapeniami... Ale je to preitok ako pauálna poiadavka na vetkých žudí(aj katolíci sú, mylsím, žudia) bez ohžadu na ich zaloenie, presvedčenie, vek, kondíciu a duchovnú vyspelos.
Lidičky, víte vůbec co dokáe nadělat nedostatek sexu? A kdy se dva mají rádi, o co tu jde?
Není tady
lvice napsal(a):
xXx to bych teda netvrdila, co takové jednorázovky na jednu noc, nebo pánské návtěvy v bordelech?
U mňa bola tá citová rovina vdy, aj pri jednorázovkách... samozrejme, e nie na takej úrovni, ako s dievčaom, ktoré žúbim... asi to bude tým, e mám veobecne žudí rád...
Není tady
Milý Alane, mám nedostatek sexu u hezkou řádku let a jsem v pohodě, nenadělalo to se mnou vůbec nic Bez sexu se dá v pohodě ít.....
xXx výjimka potvrzuje pravidlo .
Janico, bohuel předmanelská zdrenlivost není přeitek ze středověku. Včera jsem se bavila s kolegyní, na jaře navtívila Indii, tam je toto pravidlo těce dodrováno.
lvice napsal(a):
Milý Alane, mám nedostatek sexu u hezkou řádku let a jsem v pohodě, nenadělalo to se mnou vůbec nic
Bez sexu se dá v pohodě ít.....
xXx výjimka potvrzuje pravidlo.
Janico, bohuel předmanelská zdrenlivost není přeitek ze středověku. Včera jsem se bavila s kolegyní, na jaře navtívila Indii, tam je toto pravidlo těce dodrováno.
Já jsem ila v domnění, e se tu o tomto tématu bavíme v rovině evropské kultury. Jestli to bere takto, tak s tím samozřejmě souhlasím, ale nepředpokládám, e by to zakladatelka tohoto fóra brala v těchto irích celosvětových dimenzích!
Není tady
Sex je mimo jine i mocna zbran. Proc se tedy divite, ze vsechna nabozenstvi vsude na svete ji svym oveckam zakazuji pouzivat????
Není tady
Bláa.. napsal(a):
janica napsal(a):
V dnení době samozřejmě existují páry, které si počkají, ale je otázka, zda kdo si počká, ten se dočká...Přesně, můe se stát, e sňatek uzavřou jedinci, kteří se k sobě nehodí a je to koda pro oba.
Dokázala by si sa s niekým rozís len preto, e by ste sa "k sebe nehodili" v sexuálnej otázke?
Není tady