|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
Moje dcera 6 let. je malý hypochondr. Každou chvíli na sobě objeví nějakou novou nemoc. Po dodrém ani po zlém nic na ní nepomáhá. Už to trvá asi půl roku. Včera si například mylela že má vevnitř jedno ucho navíc, větší jednu nohu. Dneska to bylo zase velké bříško. Ty nej choroby se jí drží tak týden,jinak je to pár dní. Nejčastěji mě bombarduje otázkami typu - a nevadí to? Měla jsi to taky? Taky se ti to stává? Ted si odřela koleno tak to má zalepené a už od soboty kulhá. Před chviličkou s knouráním běžela za babičkou at jí namaže dásen propolisem protože tam určitě něco má. Tak si myslím jestli babička není kámen úrazu,taky ji a dědečka pořád někde dloube a holka to třeba od nich okouká když jsem v práci a hlídají jí. Tak mi prosím poradte jsem už bezradná...
Není tady
A nemuze mit holka mala nejaky psych.problem?Jako ze je ze sebeou nespokojena?proto ta kratsi noha a treti ucho a otazky jestly jsi to tak taky mela?Co detsky psycholog?Ja bych to moc nezlehcovala.I muj syn rika ze ho bolůi nozicky nebo brisko alejen tehdy kdyz ma jist a uz nechce nebo ma poklizet hracky.Tvuj pripad je trochu jiny.

Není tady
a nechce prostě, aby jsi ji ujišťovala, že je hezká, že ji to moc sluší, že jsi byla taky taková, prostě, má málo sebevědomí?

Není tady
já bych tipla, že na sebe upozorňuje - co to přestat řešit? prostě nechat jí mluvit, ale nekomentovat to a začít o něčem úplně jiném?
Není tady
Zapoměla jsem dodat že se s manželem rozvádíme,ale doposud to dobře snášela. S otcem se vídá všechno v pohodě.Bere to jako samozřejmost. Já to každopádně nezlechčuju. Ale už z toho taky začínám být zdeptaná. pořád ty nemoci,problémy s rozvodem,v práci někdy atd. Dostala ve škole odklad do 1. třídy,protože je v kolektivu ze začátku stydlivá,takže se s učitelkou u zápisu vůbec nebavila. Kvůli odkladu jsme byli v pedagog. psych. poradně ale tam zkoumali školní zralost.
Není tady
Já si myslím, že na sebe neupozorňuje. Prostě podvědomě se bojí (i tak malém věku )nemocí, vyšetření, lékařů apod. S tím se asi neudělá nic. Já jsem se taky už jako dítě bála doktorů, byla jsem spokojené dítě, ale jen do té chvíle, než mě něco začalo bolet. Ten pocit úzkosti mi vydržel dodnes.
Není tady
Ta malá se snaží na sebe strhávat pozornost a vyžaduje větší péči, tím, že finguje nemoc, zamyslete se doma, kde je chyba v rodině?
Není tady
třeba to jen vypadá, že bere rozvod dobře a timhle může reagovat na stres
Není tady
A nemá takový vzor chování ve svém okolí? Jestli třeba někdo z příbuzenstva taky pořád neheká a nemluví o svých potížích? Děti opakují chování okolí, napodobují dospělé, nemůže to být tím
?
Není tady
Možná malá podvědomě chce, aby se jí rodiče víc věnovali. Možná rodiče řeší svoje problémy s rozvodem, matka pracuje do večera a hlídají ji prarodiče, kteří si stěžují na nemoci... Přijde mi, že to dítě nežije v psychicky optimálním prostředí a reaguje na stres tak jak reaguje. Třeba si pamatuje, že když byla nemocná, maminka seděla u postele, víc s ní byla a tak se snaží pozornosti docílit vymýšlením nemocí.
Netrestejte jí za to, vysvětlete jí, že je zdravá, že ji máte moc rádi a víc se ji věnujte.
Není tady
Píšeš, že to trvá už půl roku, takže to už bych se asi poradila s psychologem. Může to být tím rozvodem, i ti prarodiče můžou mít svůj vliv. Každopádně to vypadá, že se holčička trápí ,tak neváhej.
Není tady
No, já jsem tu svou malou v takovémto věku taky podezírala, zda již není hypochondr.Ale - byla často nemocná, vždy brala denně léky. Málem si ani nepamatuje - nebrat léky. Navíc viděla babičku vícekráte, jak měla různé záchvaty nemoce a to pak přenášela na sebe. Jakože to má taky....Snažím se jí v tom nepodporovat a vysvětlovat, že to tak není. Samozřejmě, když posoudím, že je fakt nemocná,k dr.jdem.
My ale chodíme od mala k neuroložce a má prý velice citlivou nervovou soustavu a šok z rozchodu -otce (duš.nemocného) také.... Leta jsme řešili bolest břicha (vzniklou HNED po vybrání nosních mandlí...pak najednou přešla...po dvou letech!), když ji neuroložka dala homeopatika (a to ze dne na den). Ale tuto fintu jsem zkoušela u každého dr-na ní ....a bylo jenom na ní, kdy se něčeho chytne a prostě ji ta bolest břicha přešla ze dne na den. Placebo...že?
A to už bylo málem jako na operaci, podezřívání čehokoliv...v břichu, střevech...a ono- JENOM ?! dětské nervy - špatný zážitek z operace-uspání.
Po půl roce bych to řešila, ten rozvod neumí v sobě zpracovat, pokud jí otec nebil a nebyl alkoholik...tedy že se Vám dvoum rozvodem uleví od stresů a strachu.
Homeopatika jsou dobrá pro děti.... Neboj, přejde to, hodně se tulte a vyjadřuj ji lásku. Mé dítě zalézá pod mé hodně roztahané oblečení -cítí mé tělo(jakoby klonánek do vaku matky) a schovává se-ted už jenom občas. Ale předtím to bylo málem denně.
Není tady
Myslím že vaše dcera může tímto způsobem upozonovat na svoji vnitřní nejistotu a zároven pritahovat větší pozornost. K obojímu má zřejmě důvod, proto by bylo dobré s ní často být, pozorovat a naslouchat všemu co jí může trápit, pokud to není hlubší problém tak by to mělo samo odeznít, poikud ne, najvštivte dět.psychologa, zdravím
PPöthe
Není tady