Oznámení

15. října : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

15. října : Různé životní příběhy, trápení i radosti a starosti žen si s námi můžete pročítat v našem magazínu.

29. září : Uvařme si spolu dietní květákové kari.

#1 15. 7. 2006 15:03

french_vanilla
♥♥-----
Registrovaný: 7. 7. 2006
Příspěvky: 89

SVÍČKOVÁ??!

Ahoj holky,
můj příspěvek je sice již v kuchyňce, ale ani tady se neztratí. Prohrála jsem s přítelem sázku a musím mu uvařit svíčkovou. Nikdy jsem ji nedělala. Můžete mi poradt nějaké triky ohledně masa, omáčky, zeleniny apod.? A čeho se vyvarovat, na co dát bacha, co nezapomenout? Díky moc!!

Není tady

 

#2 15. 7. 2006 17:21

Ota
Moderátor(ka)
Místo: Praha
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 5411

Re: SVÍČKOVÁ??!

600 g hovězí svíčkové
50 g uzené slaniny
sůl
černý pepř
40 g tuku
1 cibule
8 dkg mrkve
5 dkg petržele
5 dkg celeru
masový vývar
bobkový list
2 kuličky nového koření
40 g hladké mouky
2 1/2 dl kysané smetany
cukr
citrónová šťáva



Odleželou svíčkovou odblaníme, přišpikujeme proužky uzené slaniny, osolíme, opepříme a osmahneme v rozpáleném tuku ze všech stran a odložíme do tepla.

Na témže tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očistěnou a nakrájenou zeleninu, osmahneme a podlijeme masovým vývarem.

Potom přidáme osmahnuté maso, bobkový list a celé nové koření, přikryjeme a dusíme ve vyhráté troubě doměkka.

Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme moukou a povaříme ještě asi 20 minut.

Připravenou omáčku protřeme se zeleninou přes síto, přilijeme smetanu a podle chuti osladíme a okyselíme citrónovou šťávou. Pro lepší barvu můžeme přidat zkaramelizovanou lžičku cukru.
Maso nakrájíme na plátky, podáváme s houskovým knedlíkem, plátkem citrónu a brusinkami.


Ota
------------------------------------------------------
Nechceš-li si hubu spálit, musíš mlčet, nebo chválit.
K. H. Borovský.

Není tady

 

#3 15. 7. 2006 17:48

Ivča K.
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 13. 1. 2006
Příspěvky: 3060

Re: SVÍČKOVÁ??!

Já napsala svůj recept do kuchyňky,ale zjišťuju,že je pravda,že se snad nenajdou dva lidi,kteří by svíčkovou dělali stejně.

Není tady

 

#4 15. 7. 2006 17:52

Ota
Moderátor(ka)
Místo: Praha
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 5411

Re: SVÍČKOVÁ??!

Ivča K. napsal(a):

Já napsala svůj recept do kuchyňky,ale zjišťuju,že je pravda,že se snad nenajdou dva lidi,kteří by svíčkovou dělali stejně.

Ahoj Ivčo.Co kuchař/ka,to jiná omáčka.


Ota
------------------------------------------------------
Nechceš-li si hubu spálit, musíš mlčet, nebo chválit.
K. H. Borovský.

Není tady

 

#5 15. 7. 2006 18:05

Ivča K.
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 13. 1. 2006
Příspěvky: 3060

Re: SVÍČKOVÁ??!

Ota napsal(a):

Ivča K. napsal(a):

Já napsala svůj recept do kuchyňky,ale zjišťuju,že je pravda,že se snad nenajdou dva lidi,kteří by svíčkovou dělali stejně.

Ahoj Ivčo.Co kuchař/ka,to jiná omáčka.

Já ji taky nemám pokaždé úplně chuťově stejnou.Stačí dát něčeho míň nebo víc,ale pokaždé je dobrá,dokonce se mi povedla i poprvé(asi před dvaceti lety).http://sirmi.ic.cz/smajl/42.gif

Není tady

 

#6 15. 7. 2006 18:10

Ota
Moderátor(ka)
Místo: Praha
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 5411

Re: SVÍČKOVÁ??!

Ivča K. napsal(a):

Ota napsal(a):

Ivča K. napsal(a):

Já napsala svůj recept do kuchyňky,ale zjišťuju,že je pravda,že se snad nenajdou dva lidi,kteří by svíčkovou dělali stejně.

Ahoj Ivčo.Co kuchař/ka,to jiná omáčka.

Já ji taky nemám pokaždé úplně chuťově stejnou.Stačí dát něčeho míň nebo víc,ale pokaždé je dobrá,dokonce se mi povedla i poprvé(asi před dvaceti lety).http://sirmi.ic.cz/smajl/42.gif

Tak to jseš dobrá,mě to trvalo dlouho než byla podle mých představ,ale máš pravdu,že pokaždé to je drobet jiné :-)


Ota
------------------------------------------------------
Nechceš-li si hubu spálit, musíš mlčet, nebo chválit.
K. H. Borovský.

Není tady

 

#7 1. 6. 2008 17:59

ivanka05
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 20. 2. 2006
Příspěvky: 6124

Re: SVÍČKOVÁ??!

babička ji dělala z Halalí, ale presny recept nevim

Není tady

 

#8 3. 6. 2008 14:03

Décima
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 18. 9. 2006
Příspěvky: 892

Re: SVÍČKOVÁ??!

Rychlá svíčková Z Halali a kuřete

V kastrolu na másle zesklovatět  1 cibuli, přidat osolené opepřené kousky kuřete, orestovat a pak přidat jednu skleničku zeleninové směsi Halali. Důležité!! - to Halali  před vložením do kastrolu  vymačkat, jinak to bude hořké. Když je kuře hotové, vyjmeme ho a do zbylého sosu přidáme asi něco přes půl  l mléka a na zjemnění jednu tekutou šlehačku. V hrníčku rozkvedláme v troše mléka hladkou mouku asi 3-4 vrch. lžičky a omáčku zahustíme. Ochutnáme a podle chuti přisolíme, přikyselíme (citron apod.) a přidáme l lžičku cukru. Takhle je to opravdu rychlé a odpadá škrábání kořenové zeleniny, i když naložené mase v láku a zelenině je holt asi lepší.

Upravil(a) Décima (3. 6. 2008 14:03)

Není tady

 

#9 3. 6. 2008 14:46

lepista
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha
Registrovaný: 28. 1. 2006
Příspěvky: 1150

Re: SVÍČKOVÁ??!

Najdi si na Babinetu již proběhlou diskusi o svíčkové. Byla asi před rokem. Jsou tam zajímavé recepty.

Není tady

 

#10 12. 6. 2008 18:55

ivik12
♥♥-----
Registrovaný: 29. 11. 2007
Příspěvky: 60
Web

Re: SVÍČKOVÁ??!

Já tam taky přidávám halali a ještě normální zeleninu. Svíčkovou doslazuji karamelem a je to fakt dobrý. Ten karamel má jinou chuť než cukr.

Není tady

 

#11 13. 6. 2008 15:26

ivca
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 16. 3. 2006
Příspěvky: 1059

Re: SVÍČKOVÁ??!

nezahušťuju moukou, dávám ksynou smetanu a doslazuju karamelem, když jsem líná, tak stačí lžce cukru dávám hodně mrkve , cibule- poslední dobou tak dva pytlíky té mražené směsi na svíčkovou a je to moc dobré
teď čerstvě vařím v Zepter nádobí a ta svíčková se tam dá zmáknout lehce e výborně ... učím se a jsem stále lepší smile)))

Není tady

 

#12 8. 7. 2008 7:39

ajka
♥♥♥----
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 136

Re: SVÍČKOVÁ??!

Nevím kde jsem dosud žila, ale vůbec netuším co to je Halali?

Není tady

 

#13 8. 7. 2008 7:49

Ota
Moderátor(ka)
Místo: Praha
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 5411

Re: SVÍČKOVÁ??!

ajka napsal(a):

Nevím kde jsem dosud žila, ale vůbec netuším co to je Halali?

Halali se prodává i hotové.
Recept
1 kg mrkve
700 g celeru
500 g petržele
500 g cibule
5 lžic soli
7 lžic cukru
7 lžic octa
1 lžička nového koření
1 a 1/2 lžičky pepře
4-5 bobkových listů
trochu vody - nemusí být

Postup přípravy
1.    Zeleninu nakrájíme na kousky, trochu podlijeme vodou, přidáme koření, ocet, sůl a cukr a vaříme doměkka. Poté necháme směs vychladnout a rozmixujeme. Opět vaříme do zhoustnutí a horké plníme do sklenic. Sterilujeme 20-25 minut při 85 °C. Směs je výborná do svíčkové omáčky.


Ota
------------------------------------------------------
Nechceš-li si hubu spálit, musíš mlčet, nebo chválit.
K. H. Borovský.

Není tady

 

#14 22. 7. 2008 8:46

ivca
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 16. 3. 2006
Příspěvky: 1059

Re: SVÍČKOVÁ??!

doma dělané Halali neznám, ale to kupované je podle mne hodně slané
já používám zmraženou směs pod svíčkovou a jsem s ní velmi spokojená - na jedno vaření dávám dva pytlíky,nezahušťuju, dávám zakysanou smetanu

Není tady

 

#15 26. 10. 2008 14:51

x256987
Host

Re: SVÍČKOVÁ??!

Tak jsme dneska podruhé v životě zkoušeli svíčkovou a je to nějaké začarované sad Poprvé jsme udělali hloupost a věřili receptu z časopisu. Podruhé jsme udělali hloupost a věřili receptu z časopisu sad lol Poprvé jsme maso se zeleninou nakládali do octového mořidla, omáčka byla strašlivě kyselá a zelenina nechtěla vlivem té kyselosti změknout. Dneska jsme dali k zelenině na celé dušení oloupaný a nakrájený citron (přítel vaří zásadně podle receptů a nestrpí obměny, u české klasiky rozhodně ne - mně to bylo divné, ale zpochybňovat jeho pozici šéfkuchaře se mi nechtělo big_smile ) a výsledek tentokrát nebyl kyselý, ale hořký hmm Tak snad do třetice smile

 

#16 26. 10. 2008 14:55

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči
Registrovaný: 2. 2. 2006
Příspěvky: 15647

Re: SVÍČKOVÁ??!

Judita napsal(a):

Tak jsme dneska podruhé v životě zkoušeli svíčkovou a je to nějaké začarované sad Poprvé jsme udělali hloupost a věřili receptu z časopisu. Podruhé jsme udělali hloupost a věřili receptu z časopisu sad lol Poprvé jsme maso se zeleninou nakládali do octového mořidla, omáčka byla strašlivě kyselá a zelenina nechtěla vlivem té kyselosti změknout. Dneska jsme dali k zelenině na celé dušení oloupaný a nakrájený citron (přítel vaří zásadně podle receptů a nestrpí obměny, u české klasiky rozhodně ne - mně to bylo divné, ale zpochybňovat jeho pozici šéfkuchaře se mi nechtělo big_smile ) a výsledek tentokrát nebyl kyselý, ale hořký hmm Tak snad do třetice smile

Do třetice to vyjde tummenupp.

Není tady

 

#17 26. 10. 2008 15:49

Ota
Moderátor(ka)
Místo: Praha
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 5411

Re: SVÍČKOVÁ??!

Judito, když citron, tak jedině šťávu. Jinak to bude vždy hořké. Zde máš recept na mořidlo, které je osvědčené. Klidně používám místo vinného octa, kvasný lihový. A svíčková je výborná. Recept je od myslivců.
Příprava mořidla:
0,25 l 8% vinného octa, 8 zrnek pepře, 4 zrnka nového koření, 1 bobkový list, trochu tymiánu, 100 g cibule, 150 g mrkve, celeru a petržele.
Vinný ocet zředíme vodou 1:1 a přidáme koření a nahrubo nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu. Směs 5 minut vaříme a necháme vychladnout. Studeným mořidlem zalejeme odblaněné a vykostěné kusy masa a necháme do druhého dne (může být i déle, 2-3 dny).
Maso se stane proležením v mořidle chuťově výraznější a křehčí.


Ota
------------------------------------------------------
Nechceš-li si hubu spálit, musíš mlčet, nebo chválit.
K. H. Borovský.

Není tady

 

#18 26. 10. 2008 16:41

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 1. 3. 2007
Příspěvky: 28037

Re: SVÍČKOVÁ??!

jé Oti, ty jsi tak přes to vaření, u tebe by se mi líbilo smilestoltvissla


Umění žít není umění hrát s dobrou kartou, ale umění sehrát se špatnou kartou dobrou hru.

Není tady

 

#19 26. 10. 2008 22:01

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí
Registrovaný: 14. 2. 2007
Příspěvky: 17877

Re: SVÍČKOVÁ??!

Judit, já tam dávám citron i s kůrou - taky na celé dušení - ale tak 3 kolečka - a pak to rozmixuju i s tou zeleninou a není to hořký. Ale je pravda, že dávám dost mrkve a taky dělám karamel a kysanou smetanu na závěr.....tak to vařívávala moje prababička, babička i máma a tak to považuju za jakousi štafetu smile


Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

 

#20 26. 10. 2008 22:53

amba
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 15. 8. 2006
Příspěvky: 857

Re: SVÍČKOVÁ??!

Já už hotovou omáčku  zakápnu citronem, nikdy ho nepeču společně se zeleninou. Ale pozor, když se přidává citron, nesmí se omáčka vařit. Citron  v odstaveném hrnci rozmíchám a pak  znovu dám  hrnec na oheň. Také sladím karamelem nebo nerafinovaným hnědým cukrem a před koncem vaření přidám špetku práškového zázvoru, který ještě chvíli v omáčce  povařím. Dodá jí úžasnou chuť.

Není tady

 

#21 27. 10. 2008 10:21

x256987
Host

Re: SVÍČKOVÁ??!

Aprill, v to doufáme, že do třetice se povede smile

Příště asi zkusíme vařit podle selského rozumu lol Je to trochu otázka cti, přítel si na svých kuchařských dovednostech zakládá a chce to všechno zvládnout sám hmm Jeho tatínek býval šéfkuchařem ve čtyřhvězdičkovém hotelu, na požádání by si asi pod pokličku nahlédnout nechal, ale synek je hrdý paličák lol

Upravil(a) Judita (27. 10. 2008 10:24)

 

#22 27. 10. 2008 10:31

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči
Registrovaný: 2. 2. 2006
Příspěvky: 15647

Re: SVÍČKOVÁ??!

Judita napsal(a):

Aprill, v to doufáme, že do třetice se povede smile

Příště asi zkusíme vařit podle selského rozumu lol Je to trochu otázka cti, přítel si na svých kuchařských dovednostech zakládá a chce to všechno zvládnout sám hmm Jeho tatínek býval šéfkuchařem ve čtyřhvězdičkovém hotelu, na požádání by si asi pod pokličku nahlédnout nechal, ale synek je hrdý paličák lol

A co tak nenechat přítele do toho "kecat" a uvařit svíčkovou sama?

Není tady

 

#23 27. 10. 2008 15:56

x256987
Host

Re: SVÍČKOVÁ??!

Hm, ona se mi povede a co potom hmm lol

 

#24 27. 10. 2008 17:55

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí
Registrovaný: 14. 2. 2007
Příspěvky: 17877

Re: SVÍČKOVÁ??!

No, potom z toho uděláš to veleslavnostní jídlo, co se samosebou nemůže vařit moc často, protože by zevšednělo visslalol a když se uvolíš ji uplácat, bude to rodinná sláva, na kterou se budou všichni těšit tejden předem a další tejden o tom vyprávět gloria


Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

 

#25 22. 5. 2011 22:45

průmyslovačka
♥♥♥----
Registrovaný: 19. 11. 2007
Příspěvky: 149

Re: SVÍČKOVÁ??!

Tak Ti tati teda nevím, ale já se snad radši do svíčkové pouštět nebudu, protože Tvůj způsob vaření svíčkové se mi zdá poněkud složitý wink ...achjo, že jsem se jí blbá nenaučila od Tebe dříve sad


Ten, kdo vymyslel práci, by ji měl taky naučit onanovat, aby se udělala sama!! wink

Není tady

 
NÁŠ TIP:

    Zápatí

    Powered by PunBB 1.2.24c
    © Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
    Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
    Ochrana osobních údajů