29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ahoj holky,
můj příspěvek je sice již v kuchyňce, ale ani tady se neztratí. Prohrála jsem s přítelem sázku a musím mu uvařit svíčkovou. Nikdy jsem ji nedělala. Můžete mi poradt nějaké triky ohledně masa, omáčky, zeleniny apod.? A čeho se vyvarovat, na co dát bacha, co nezapomenout? Díky moc!!
Není tady
600 g hovězí svíčkové
50 g uzené slaniny
sůl
černý pepř
40 g tuku
1 cibule
8 dkg mrkve
5 dkg petržele
5 dkg celeru
masový vývar
bobkový list
2 kuličky nového koření
40 g hladké mouky
2 1/2 dl kysané smetany
cukr
citrónová šťáva
Odleželou svíčkovou odblaníme, přišpikujeme proužky uzené slaniny, osolíme, opepříme a osmahneme v rozpáleném tuku ze všech stran a odložíme do tepla.
Na témže tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očistěnou a nakrájenou zeleninu, osmahneme a podlijeme masovým vývarem.
Potom přidáme osmahnuté maso, bobkový list a celé nové koření, přikryjeme a dusíme ve vyhráté troubě doměkka.
Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme moukou a povaříme ještě asi 20 minut.
Připravenou omáčku protřeme se zeleninou přes síto, přilijeme smetanu a podle chuti osladíme a okyselíme citrónovou šťávou. Pro lepší barvu můžeme přidat zkaramelizovanou lžičku cukru.
Maso nakrájíme na plátky, podáváme s houskovým knedlíkem, plátkem citrónu a brusinkami.
Není tady
Já napsala svůj recept do kuchyňky,ale zjišťuju,že je pravda,že se snad nenajdou dva lidi,kteří by svíčkovou dělali stejně.
Není tady
Ivča K. napsal(a):
Já napsala svůj recept do kuchyňky,ale zjišťuju,že je pravda,že se snad nenajdou dva lidi,kteří by svíčkovou dělali stejně.
Ahoj Ivčo.Co kuchař/ka,to jiná omáčka.
Není tady
Ota napsal(a):
Ivča K. napsal(a):
Já ji taky nemám pokaždé úplně chuťově stejnou.Stačí dát něčeho míň nebo víc,ale pokaždé je dobrá,dokonce se mi povedla i poprvé(asi před dvaceti lety).
Není tady
Ivča K. napsal(a):
Ota napsal(a):
Ivča K. napsal(a):
Já ji taky nemám pokaždé úplně chuťově stejnou.Stačí dát něčeho míň nebo víc,ale pokaždé je dobrá,dokonce se mi povedla i poprvé(asi před dvaceti lety).http://sirmi.ic.cz/smajl/42.gif
Tak to jseš dobrá,mě to trvalo dlouho než byla podle mých představ,ale máš pravdu,že pokaždé to je drobet jiné :-)
Není tady
babička ji dělala z Halalí, ale presny recept nevim
Není tady
Rychlá svíčková Z Halali a kuřete
V kastrolu na másle zesklovatět 1 cibuli, přidat osolené opepřené kousky kuřete, orestovat a pak přidat jednu skleničku zeleninové směsi Halali. Důležité!! - to Halali před vložením do kastrolu vymačkat, jinak to bude hořké. Když je kuře hotové, vyjmeme ho a do zbylého sosu přidáme asi něco přes půl l mléka a na zjemnění jednu tekutou šlehačku. V hrníčku rozkvedláme v troše mléka hladkou mouku asi 3-4 vrch. lžičky a omáčku zahustíme. Ochutnáme a podle chuti přisolíme, přikyselíme (citron apod.) a přidáme l lžičku cukru. Takhle je to opravdu rychlé a odpadá škrábání kořenové zeleniny, i když naložené mase v láku a zelenině je holt asi lepší.
Upravil(a) Décima (3. 6. 2008 14:03)
Není tady
Najdi si na Babinetu již proběhlou diskusi o svíčkové. Byla asi před rokem. Jsou tam zajímavé recepty.
Není tady
nezahušťuju moukou, dávám ksynou smetanu a doslazuju karamelem, když jsem líná, tak stačí lžce cukru dávám hodně mrkve , cibule- poslední dobou tak dva pytlíky té mražené směsi na svíčkovou a je to moc dobré
teď čerstvě vařím v Zepter nádobí a ta svíčková se tam dá zmáknout lehce e výborně ... učím se a jsem stále lepší )))
Není tady
Nevím kde jsem dosud žila, ale vůbec netuším co to je Halali?
Není tady
ajka napsal(a):
Nevím kde jsem dosud žila, ale vůbec netuším co to je Halali?
Halali se prodává i hotové.
Recept
1 kg mrkve
700 g celeru
500 g petržele
500 g cibule
5 lžic soli
7 lžic cukru
7 lžic octa
1 lžička nového koření
1 a 1/2 lžičky pepře
4-5 bobkových listů
trochu vody - nemusí být
Postup přípravy
1. Zeleninu nakrájíme na kousky, trochu podlijeme vodou, přidáme koření, ocet, sůl a cukr a vaříme doměkka. Poté necháme směs vychladnout a rozmixujeme. Opět vaříme do zhoustnutí a horké plníme do sklenic. Sterilujeme 20-25 minut při 85 °C. Směs je výborná do svíčkové omáčky.
Není tady
doma dělané Halali neznám, ale to kupované je podle mne hodně slané
já používám zmraženou směs pod svíčkovou a jsem s ní velmi spokojená - na jedno vaření dávám dva pytlíky,nezahušťuju, dávám zakysanou smetanu
Není tady
Tak jsme dneska podruhé v životě zkoušeli svíčkovou a je to nějaké začarované Poprvé jsme udělali hloupost a věřili receptu z časopisu. Podruhé jsme udělali hloupost a věřili receptu z časopisu
Poprvé jsme maso se zeleninou nakládali do octového mořidla, omáčka byla strašlivě kyselá a zelenina nechtěla vlivem té kyselosti změknout. Dneska jsme dali k zelenině na celé dušení oloupaný a nakrájený citron (přítel vaří zásadně podle receptů a nestrpí obměny, u české klasiky rozhodně ne - mně to bylo divné, ale zpochybňovat jeho pozici šéfkuchaře se mi nechtělo
) a výsledek tentokrát nebyl kyselý, ale hořký
Tak snad do třetice
Judita napsal(a):
Tak jsme dneska podruhé v životě zkoušeli svíčkovou a je to nějaké začarované
Poprvé jsme udělali hloupost a věřili receptu z časopisu. Podruhé jsme udělali hloupost a věřili receptu z časopisu
![]()
Poprvé jsme maso se zeleninou nakládali do octového mořidla, omáčka byla strašlivě kyselá a zelenina nechtěla vlivem té kyselosti změknout. Dneska jsme dali k zelenině na celé dušení oloupaný a nakrájený citron (přítel vaří zásadně podle receptů a nestrpí obměny, u české klasiky rozhodně ne - mně to bylo divné, ale zpochybňovat jeho pozici šéfkuchaře se mi nechtělo
) a výsledek tentokrát nebyl kyselý, ale hořký
Tak snad do třetice
Do třetice to vyjde .
Není tady
Judito, když citron, tak jedině šťávu. Jinak to bude vždy hořké. Zde máš recept na mořidlo, které je osvědčené. Klidně používám místo vinného octa, kvasný lihový. A svíčková je výborná. Recept je od myslivců.
Příprava mořidla:
0,25 l 8% vinného octa, 8 zrnek pepře, 4 zrnka nového koření, 1 bobkový list, trochu tymiánu, 100 g cibule, 150 g mrkve, celeru a petržele.
Vinný ocet zředíme vodou 1:1 a přidáme koření a nahrubo nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu. Směs 5 minut vaříme a necháme vychladnout. Studeným mořidlem zalejeme odblaněné a vykostěné kusy masa a necháme do druhého dne (může být i déle, 2-3 dny).
Maso se stane proležením v mořidle chuťově výraznější a křehčí.
Není tady
jé Oti, ty jsi tak přes to vaření, u tebe by se mi líbilo
Není tady
Judit, já tam dávám citron i s kůrou - taky na celé dušení - ale tak 3 kolečka - a pak to rozmixuju i s tou zeleninou a není to hořký. Ale je pravda, že dávám dost mrkve a taky dělám karamel a kysanou smetanu na závěr.....tak to vařívávala moje prababička, babička i máma a tak to považuju za jakousi štafetu
Není tady
Já už hotovou omáčku zakápnu citronem, nikdy ho nepeču společně se zeleninou. Ale pozor, když se přidává citron, nesmí se omáčka vařit. Citron v odstaveném hrnci rozmíchám a pak znovu dám hrnec na oheň. Také sladím karamelem nebo nerafinovaným hnědým cukrem a před koncem vaření přidám špetku práškového zázvoru, který ještě chvíli v omáčce povařím. Dodá jí úžasnou chuť.
Není tady
Aprill, v to doufáme, že do třetice se povede
Příště asi zkusíme vařit podle selského rozumu Je to trochu otázka cti, přítel si na svých kuchařských dovednostech zakládá a chce to všechno zvládnout sám
Jeho tatínek býval šéfkuchařem ve čtyřhvězdičkovém hotelu, na požádání by si asi pod pokličku nahlédnout nechal, ale synek je hrdý paličák
Upravil(a) Judita (27. 10. 2008 10:24)
Judita napsal(a):
Aprill, v to doufáme, že do třetice se povede
Příště asi zkusíme vařit podle selského rozumuJe to trochu otázka cti, přítel si na svých kuchařských dovednostech zakládá a chce to všechno zvládnout sám
Jeho tatínek býval šéfkuchařem ve čtyřhvězdičkovém hotelu, na požádání by si asi pod pokličku nahlédnout nechal, ale synek je hrdý paličák
A co tak nenechat přítele do toho "kecat" a uvařit svíčkovou sama?
Není tady
Hm, ona se mi povede a co potom
No, potom z toho uděláš to veleslavnostní jídlo, co se samosebou nemůže vařit moc často, protože by zevšednělo a když se uvolíš ji uplácat, bude to rodinná sláva, na kterou se budou všichni těšit tejden předem a další tejden o tom vyprávět
Není tady
Tak Ti tati teda nevím, ale já se snad radši do svíčkové pouštět nebudu, protože Tvůj způsob vaření svíčkové se mi zdá poněkud složitý ...achjo, že jsem se jí blbá nenaučila od Tebe dříve
Není tady