18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ahoj holky,
můj příspěvek je sice ji v kuchyňce, ale ani tady se neztratí. Prohrála jsem s přítelem sázku a musím mu uvařit svíčkovou. Nikdy jsem ji nedělala. Můete mi poradt nějaké triky ohledně masa, omáčky, zeleniny apod.? A čeho se vyvarovat, na co dát bacha, co nezapomenout? Díky moc!!
Není tady
600 g hovězí svíčkové
50 g uzené slaniny
sůl
černý pepř
40 g tuku
1 cibule
8 dkg mrkve
5 dkg petrele
5 dkg celeru
masový vývar
bobkový list
2 kuličky nového koření
40 g hladké mouky
2 1/2 dl kysané smetany
cukr
citrónová áva
Odleelou svíčkovou odblaníme, připikujeme prouky uzené slaniny, osolíme, opepříme a osmahneme v rozpáleném tuku ze vech stran a odloíme do tepla.
Na téme tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očistěnou a nakrájenou zeleninu, osmahneme a podlijeme masovým vývarem.
Potom přidáme osmahnuté maso, bobkový list a celé nové koření, přikryjeme a dusíme ve vyhráté troubě doměkka.
Měkké maso vyjmeme, ávu zahustíme moukou a povaříme jetě asi 20 minut.
Připravenou omáčku protřeme se zeleninou přes síto, přilijeme smetanu a podle chuti osladíme a okyselíme citrónovou ávou. Pro lepí barvu můeme přidat zkaramelizovanou ličku cukru.
Maso nakrájíme na plátky, podáváme s houskovým knedlíkem, plátkem citrónu a brusinkami.
Není tady
Já napsala svůj recept do kuchyňky,ale zjiuju,e je pravda,e se snad nenajdou dva lidi,kteří by svíčkovou dělali stejně.
Není tady
Ivča K. napsal(a):
Já napsala svůj recept do kuchyňky,ale zjiuju,e je pravda,e se snad nenajdou dva lidi,kteří by svíčkovou dělali stejně.
Ahoj Ivčo.Co kuchař/ka,to jiná omáčka.
Není tady
Ota napsal(a):
Ivča K. napsal(a):
Já napsala svůj recept do kuchyňky,ale zjiuju,e je pravda,e se snad nenajdou dva lidi,kteří by svíčkovou dělali stejně.
Ahoj Ivčo.Co kuchař/ka,to jiná omáčka.
Já ji taky nemám pokadé úplně chuově stejnou.Stačí dát něčeho míň nebo víc,ale pokadé je dobrá,dokonce se mi povedla i poprvé(asi před dvaceti lety).
Není tady
Ivča K. napsal(a):
Ota napsal(a):
Ivča K. napsal(a):
Já napsala svůj recept do kuchyňky,ale zjiuju,e je pravda,e se snad nenajdou dva lidi,kteří by svíčkovou dělali stejně.
Ahoj Ivčo.Co kuchař/ka,to jiná omáčka.
Já ji taky nemám pokadé úplně chuově stejnou.Stačí dát něčeho míň nebo víc,ale pokadé je dobrá,dokonce se mi povedla i poprvé(asi před dvaceti lety).http://sirmi.ic.cz/smajl/42.gif
Tak to jse dobrá,mě to trvalo dlouho ne byla podle mých představ,ale má pravdu,e pokadé to je drobet jiné :-)
Není tady
babička ji dělala z Halalí, ale presny recept nevim
Není tady
Rychlá svíčková Z Halali a kuřete
V kastrolu na másle zesklovatět 1 cibuli, přidat osolené opepřené kousky kuřete, orestovat a pak přidat jednu skleničku zeleninové směsi Halali. Důleité!! - to Halali před vloením do kastrolu vymačkat, jinak to bude hořké. Kdy je kuře hotové, vyjmeme ho a do zbylého sosu přidáme asi něco přes půl l mléka a na zjemnění jednu tekutou lehačku. V hrníčku rozkvedláme v troe mléka hladkou mouku asi 3-4 vrch. ličky a omáčku zahustíme. Ochutnáme a podle chuti přisolíme, přikyselíme (citron apod.) a přidáme l ličku cukru. Takhle je to opravdu rychlé a odpadá krábání kořenové zeleniny, i kdy naloené mase v láku a zelenině je holt asi lepí.
Upravil(a) Décima (3. 6. 2008 14:03)
Není tady
Najdi si na Babinetu ji proběhlou diskusi o svíčkové. Byla asi před rokem. Jsou tam zajímavé recepty.
Není tady
nezahuuju moukou, dávám ksynou smetanu a doslazuju karamelem, kdy jsem líná, tak stačí lce cukru dávám hodně mrkve , cibule- poslední dobou tak dva pytlíky té mraené směsi na svíčkovou a je to moc dobré
teď čerstvě vařím v Zepter nádobí a ta svíčková se tam dá zmáknout lehce e výborně ... učím se a jsem stále lepí )))
Není tady
Nevím kde jsem dosud ila, ale vůbec netuím co to je Halali?
Není tady
ajka napsal(a):
Nevím kde jsem dosud ila, ale vůbec netuím co to je Halali?
Halali se prodává i hotové.
Recept
1 kg mrkve
700 g celeru
500 g petrele
500 g cibule
5 lic soli
7 lic cukru
7 lic octa
1 lička nového koření
1 a 1/2 ličky pepře
4-5 bobkových listů
trochu vody - nemusí být
Postup přípravy
1. Zeleninu nakrájíme na kousky, trochu podlijeme vodou, přidáme koření, ocet, sůl a cukr a vaříme doměkka. Poté necháme směs vychladnout a rozmixujeme. Opět vaříme do zhoustnutí a horké plníme do sklenic. Sterilujeme 20-25 minut při 85 °C. Směs je výborná do svíčkové omáčky.
Není tady
doma dělané Halali neznám, ale to kupované je podle mne hodně slané
já pouívám zmraenou směs pod svíčkovou a jsem s ní velmi spokojená - na jedno vaření dávám dva pytlíky,nezahuuju, dávám zakysanou smetanu
Není tady
Tak jsme dneska podruhé v ivotě zkoueli svíčkovou a je to nějaké začarované Poprvé jsme udělali hloupost a věřili receptu z časopisu. Podruhé jsme udělali hloupost a věřili receptu z časopisu Poprvé jsme maso se zeleninou nakládali do octového mořidla, omáčka byla stralivě kyselá a zelenina nechtěla vlivem té kyselosti změknout. Dneska jsme dali k zelenině na celé duení oloupaný a nakrájený citron (přítel vaří zásadně podle receptů a nestrpí obměny, u české klasiky rozhodně ne - mně to bylo divné, ale zpochybňovat jeho pozici éfkuchaře se mi nechtělo ) a výsledek tentokrát nebyl kyselý, ale hořký Tak snad do třetice
Judita napsal(a):
Tak jsme dneska podruhé v ivotě zkoueli svíčkovou a je to nějaké začarované Poprvé jsme udělali hloupost a věřili receptu z časopisu. Podruhé jsme udělali hloupost a věřili receptu z časopisu Poprvé jsme maso se zeleninou nakládali do octového mořidla, omáčka byla stralivě kyselá a zelenina nechtěla vlivem té kyselosti změknout. Dneska jsme dali k zelenině na celé duení oloupaný a nakrájený citron (přítel vaří zásadně podle receptů a nestrpí obměny, u české klasiky rozhodně ne - mně to bylo divné, ale zpochybňovat jeho pozici éfkuchaře se mi nechtělo ) a výsledek tentokrát nebyl kyselý, ale hořký Tak snad do třetice
Do třetice to vyjde .
Není tady
Judito, kdy citron, tak jedině ávu. Jinak to bude vdy hořké. Zde má recept na mořidlo, které je osvědčené. Klidně pouívám místo vinného octa, kvasný lihový. A svíčková je výborná. Recept je od myslivců.
Příprava mořidla:
0,25 l 8% vinného octa, 8 zrnek pepře, 4 zrnka nového koření, 1 bobkový list, trochu tymiánu, 100 g cibule, 150 g mrkve, celeru a petrele.
Vinný ocet zředíme vodou 1:1 a přidáme koření a nahrubo nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu. Směs 5 minut vaříme a necháme vychladnout. Studeným mořidlem zalejeme odblaněné a vykostěné kusy masa a necháme do druhého dne (můe být i déle, 2-3 dny).
Maso se stane proleením v mořidle chuově výraznějí a křehčí.
Není tady
jé Oti, ty jsi tak přes to vaření, u tebe by se mi líbilo
Není tady
Judit, já tam dávám citron i s kůrou - taky na celé duení - ale tak 3 kolečka - a pak to rozmixuju i s tou zeleninou a není to hořký. Ale je pravda, e dávám dost mrkve a taky dělám karamel a kysanou smetanu na závěr.....tak to vařívávala moje prababička, babička i máma a tak to povauju za jakousi tafetu
Není tady
Já u hotovou omáčku zakápnu citronem, nikdy ho nepeču společně se zeleninou. Ale pozor, kdy se přidává citron, nesmí se omáčka vařit. Citron v odstaveném hrnci rozmíchám a pak znovu dám hrnec na oheň. Také sladím karamelem nebo nerafinovaným hnědým cukrem a před koncem vaření přidám petku prákového zázvoru, který jetě chvíli v omáčce povařím. Dodá jí úasnou chu.
Není tady
Aprill, v to doufáme, e do třetice se povede
Přítě asi zkusíme vařit podle selského rozumu Je to trochu otázka cti, přítel si na svých kuchařských dovednostech zakládá a chce to vechno zvládnout sám Jeho tatínek býval éfkuchařem ve čtyřhvězdičkovém hotelu, na poádání by si asi pod pokličku nahlédnout nechal, ale synek je hrdý paličák
Upravil(a) Judita (27. 10. 2008 10:24)
Judita napsal(a):
Aprill, v to doufáme, e do třetice se povede
Přítě asi zkusíme vařit podle selského rozumu Je to trochu otázka cti, přítel si na svých kuchařských dovednostech zakládá a chce to vechno zvládnout sám Jeho tatínek býval éfkuchařem ve čtyřhvězdičkovém hotelu, na poádání by si asi pod pokličku nahlédnout nechal, ale synek je hrdý paličák
A co tak nenechat přítele do toho "kecat" a uvařit svíčkovou sama?
Není tady
Hm, ona se mi povede a co potom
No, potom z toho udělá to veleslavnostní jídlo, co se samosebou nemůe vařit moc často, protoe by zevednělo a kdy se uvolí ji uplácat, bude to rodinná sláva, na kterou se budou vichni těit tejden předem a dalí tejden o tom vyprávět
Není tady
Tak Ti tati teda nevím, ale já se snad radi do svíčkové poutět nebudu, protoe Tvůj způsob vaření svíčkové se mi zdá poněkud sloitý ...achjo, e jsem se jí blbá nenaučila od Tebe dříve
Není tady