14. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 14. února : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! 14. února : Menopauza mění vzhled eny. Na co vechno má vliv kolísající hladina hormonů |
|
|
Ahoj holky,
prohrála jsem s přítelem sázku a musm mu uvařit svíčkovou. Máte nějaké tipyohledně masa, omáčky, zeleniny a tak? nikdy jsem ji jetě nedělala.
Není tady
Ahoj vanillo,
já dělám svíčkovou větinou z vepřové kýty nebo plecka,ale do pravé svíčkové by mělo přijít hovězí zadní (je to ale draí ne vepřové).Na tuku ( olej, sádlo),osmahne cibulku nakrájenou na plátky do růova. Přisype kořenovou zeleninu nakrájenou na nudličky(mrkev,petrel,celer,já kupuji mraenou směs pod svíčkovou).Přihodí bobkový list,celý pepř,nové koření,můe troku tymiánu a ve osmahne do zlatova.Přisype krystal.cukr,asi 1-2 líce(dělám ve od oka) a nechá zkaramelizovat.Pak zastříkne trokou octa,vloí osolené maso-můe být propikované slaninou,osmahne po obou stranách,podlije vodou,dá trochu plnotučné hořčice a dusí,nejlépe v tlakovém hrnci.Vody tak do 3/4 masa.Pak maso vyjme, omáčku zahustí hladkou moukou rozmíchanou v troe studené vody(můe zásmakou,ale takto je to rychlejí) a nechá povařit.Přecedí na pokrájené maso, dá smetanu,dochutí,nechá přejít varem a má hotovo.Na ozdobu : Na maso se dá kolečko citronu,lička brusinek a kopeček lehačky.Mňam.Vdycky jí dělám hodně a kdy zbude,dám do mrazáku.
Není tady
Já ji dělám taky z plecka nebo kýty,někdy dělám jen samotnou omáčku a k ní upeču sekanou.Nakrájím asi 4 středně velké mrkve,2 petrele a půl celeru na mení plátky a osmahnu na másle,teprve kdy je zelenina částečně osmahnuta přidám nakrájenou cibuli,protoe ta je dříve osmaená.Přidám vechno koření(sůl,pepř,bobkový list 3,nové koření 4 kuličky).Potom přidám celý kus masa vcelku,můe být propikovaný a maso se opeče z obou stran.Potom ho troku podliju vařící vodou,ve chviličku vařím,potom odstavím,přiklopím pokličkou.Kdy hrnec vychladne tak,e ho můem strčit do lednice pokličku zvednu a maso otočím na druhou stranu,oupnu do lednice.Hrnec bude v lednici do druhého dne,během této doby je dobré maso občas otočit.Budíka na dvě v noci si nedávám.Druhý den doliju vodu,aby bylo maso ponořené a vařím do měkka.Pokud ho vařím v tlakovém hrnci,je to na 40 minut,pokud je to kýta,plecko míň.Poté maso vyndám,vodu odleju přes síto,vyberu koření a zeleninu v mixéru rozmixuju,naleju do hrnce,přiliju nazpátek přeceděnou vodu a doplním do třičvrtě hrnce a uvedu k varu,přidám masox(já bez něj neumím dochutit omáčku),potom si udělám záklechtku s vody a mouky(dělám ji rovnou v tom pinavém mixéru od zeleniny,přileju do omáčky+1 tatru.Vařím asi 10 minut za stálého míchání(moje máma 20 minut,mě to nebaví)Přisladím,přikyselím octem nebo citronem a někdy do hotové omáčky přileju smetanu(nezakysanou).Maso nakrájené na plátky naházím do omáčky,aby se prohřálo.
Upravil(a) Ivča K. (15. 7. 2006 17:43)
Není tady
Svíčková na smetaně
Maso: kromě zadního hovězího, které bychom měli propikovat,
propikujeme "po vlákně"
můeme pouít např. kvalitní vepřové - kýtu,
nebo klidně krůtí či kuřecí prsa.
Pokadé tak získáme jinou variantu tohoto tradičního pokrmu.
Dále potřebujeme:
kořenovou zeleninu ve sloení 2/3 mrkve + 1/3 petrele a celeru
v celkovém mnoství něco přes 1 kg přiblině
cibule- 3 ks středně velké - to ve nakrájet na kostky - nemusí být drobné
olej
citronovu ávu (můeme nahradit octem)
cukr krystal
sůl
smetanu
koření: bobkový list, celý pepř, celé nové koření
vývar nebo vodu s kouskem masoxu, příp. ochucovačem např. Harmonie chuti
Koření sváeme pro ulehčení práce do "pytlíčku" vytvořeného nejlépe
z kousku sterilního obvazu a zavázat bílou nití - pak ho nemusíme lovit.
Nedoporučuji dávat ho do "čajítka" jak bylo jeden čas v módě, pokrábe vám kastrol!
Pouívám nepřilnavý kastrol.
Maso opečeme po vech stranách na oleji - nepícháme do něj!
Vyndáme z kastrolu, odloíme na talíř.
Na ávě opečeme kořenovou zeleninu nakrájenou na kostky - cca 8 minut.
Kdy je zelenina takto orestovaná, přidáme cibuli a koření v tom "pytlíčku".,
restujeme dalích 10 minut.
Odhrneme na bok, dáme trochu cukru - asi 3 malé ličky, necháme
zkaramelizovat .
(Můeme přidat kávovou ličku hořčice).
Přidáme citronovou ávu nebo troku octa,
zalejeme vývarem nebo vodou.
Do této směsi vloíme nazpět maso a pečeme do měkka v troubě pod pokličkou.
Kdy je maso měkké, opět ho vyjmeme, najdeme pytlíček s kořením, odstraníme ho.
Zelenimu rozmixujeme nebo protlačíme přes sítko či pičák pokud ho máme.
Zahustíme jíkou a smetanou, nebo jen smetanou - podle toho jak to máme rádi husté.
Tohle je svíčková tradiční chuti...
Takhle dělám svíčkovou já...
Není tady
Tak já dělám svíčkovou trochu jednoduí.
Ingredience obvyklé, ale maso pouívám také vepřové plecko.
Zeleninu nastrouhám, koření dám do pytlíčku a vechno dám do hrnce vařit. Asi po půl hodině varu zeleniny přidám i maso, které ale převáu několikrát provázkem, aby mi drelo tvar. Vařím tak 20 minut, pak vypnu a nechám do rána vychladnout v nálevu. ( Pokud jsem maso zapomněla vyndat z mraáku, tak kalu na mikrovlnku, ale vrazím ho do toho klidně mraené, jen vařím tak 40 minut. )
Ráno dám maso do pekáče, obloím zeleninou ( vývar schovám ) a peču, dokud není maso měkké.
Pak masko dám do tepla, rozpečenou zeleninu do kastrólu, trochu oleje a chvilku smaím, pak zasypu moukou a i tu opraím, pak ve zaliju vývarem a pořádně rozmíchám. Přisladím, přisolím, trochu citronu a lehačku, eventuelně, pro silnějí chu přidám bujon, ale větinou není potřeba. Vařím tak 20 minut, ale pokud spěchám, není to potřeba, protoe pokud mouku dobře opraí, stratí moučnou příchu a nemusí to u vařit tak dlouho.
Nic nepasíruju, protoe vařená, rozpečená a pak jetě lehce opraená zelenina se rozpadne, take výsledkem je velmi jemná omáčka.
Je to taková osobní, lehce falená svíčková, ale sklízím s ní absolutní úspěch.
Upravil(a) Eri (15. 7. 2006 20:09)
Není tady
A kdy není čas, mrsknu mraenou zeleninu do pekáče, přidám obvyklé koření, krůtí prsa, na ně plátky anglické slaniny, podleju a za chvilku je upečeno.
Není tady
Tak děvčata, vechny vás musím poopravit, protoe jako bývalá kuchařka vím, e na PRAVOU svíčkovou se maso samozřejmě nakládá... Trvá to týden, take si to musí pořádně naplánovat dopředu, ale výsledek stojí za to...
Pěkný kousek(váleček) hovězího zadního propikujeme, jak psala Bety... nasolíme-neetříme-aby tam byla krusta...dále omáčku nesolíme...
Nakrouháme si mrkevté asi 3krát víc ne -celer-petrel-jen asi jeden větí kořen: promícháme to spolu dohromady...Na dno vyího pekáče( nebo hrnce vhodného do trouby) nasypeme(polovinu) zeleninovou směs, poklademepolovinou koření( b.list, n.koř., černý pepř-kuličky) na obvylklé domácí mnoství dávám celkem asi 6/7 listů, cca 20 kul. n.k. a 10 pepře. -poloíme nasolené maso a na maso poklademe zbytek koření ,nakrájenou cibuli(2),zasypeme zbytkem zeleniny-maso musí být přikryté... pokud ti zbyde pek, můe ho k tomu přidat.a zalijeme rozputěným sádlem nebo máslem-ale musí to být máslo, ne rostlinný tuk...
Pak strčí do lednice a týden nechá odpočinout. Neboj se, díky sádlu nezplesnivý...
Pak to jenom strčí do trouby a peče, sem tam podlije vodou aby se to nepálilo...dokud maso nezměkne...pak ho vyndá, rozpečenou zeleninou zalije vodou a dochutí octem a cukrem. Zahustí amerikou a povaří tak půl hodinky... přecedí a přidá 33% smetanu... Je to lahůdka ale vůbec ne dietní:-)))
Tak to je pravá svíčková
A je to tajnej recept, tak to nikomu neříkej:-)))
Není tady
markéta napsal(a):
Tak děvčata, vechny vás musím poopravit, protoe jako bývalá kuchařka vím, e na PRAVOU svíčkovou se maso samozřejmě nakládá... Trvá to týden, take si to musí pořádně naplánovat dopředu, ale výsledek stojí za to...
Pěkný kousek(váleček) hovězího zadního propikujeme, jak psala Bety... nasolíme-neetříme-aby tam byla krusta...dále omáčku nesolíme...
Nakrouháme si mrkevté asi 3krát víc ne -celer-petrel-jen asi jeden větí kořen: promícháme to spolu dohromady...Na dno vyího pekáče( nebo hrnce vhodného do trouby) nasypeme(polovinu) zeleninovou směs, poklademepolovinou koření( b.list, n.koř., černý pepř-kuličky) na obvylklé domácí mnoství dávám celkem asi 6/7 listů, cca 20 kul. n.k. a 10 pepře. -poloíme nasolené maso a na maso poklademe zbytek koření ,nakrájenou cibuli(2),zasypeme zbytkem zeleniny-maso musí být přikryté... pokud ti zbyde pek, můe ho k tomu přidat.a zalijeme rozputěným sádlem nebo máslem-ale musí to být máslo, ne rostlinný tuk...
Pak strčí do lednice a týden nechá odpočinout. Neboj se, díky sádlu nezplesnivý...
Pak to jenom strčí do trouby a peče, sem tam podlije vodou aby se to nepálilo...dokud maso nezměkne...pak ho vyndá, rozpečenou zeleninou zalije vodou a dochutí octem a cukrem. Zahustí amerikou a povaří tak půl hodinky... přecedí a přidá 33% smetanu... Je to lahůdka ale vůbec ne dietní:-)))
Tak to je pravá svíčková
A je to tajnej recept, tak to nikomu neříkej:-)))
Markéto, nezlob se jsem v názvosloví dost slabá
Co je to ta amerika, co s ní zahuuje?
e bych taky jednou udělala PRAVOU svíčkovou? Z PRAVÉ svíčkové? Jen aby mi to doma jedli, jsou zvyklí na lacinou...............
Není tady
Eri napsal(a):
markéta napsal(a):
Tak děvčata, vechny vás musím poopravit, protoe jako bývalá kuchařka vím, e na PRAVOU svíčkovou se maso samozřejmě nakládá... Trvá to týden, take si to musí pořádně naplánovat dopředu, ale výsledek stojí za to...
Pěkný kousek(váleček) hovězího zadního propikujeme, jak psala Bety... nasolíme-neetříme-aby tam byla krusta...dále omáčku nesolíme...
Nakrouháme si mrkevté asi 3krát víc ne -celer-petrel-jen asi jeden větí kořen: promícháme to spolu dohromady...Na dno vyího pekáče( nebo hrnce vhodného do trouby) nasypeme(polovinu) zeleninovou směs, poklademepolovinou koření( b.list, n.koř., černý pepř-kuličky) na obvylklé domácí mnoství dávám celkem asi 6/7 listů, cca 20 kul. n.k. a 10 pepře. -poloíme nasolené maso a na maso poklademe zbytek koření ,nakrájenou cibuli(2),zasypeme zbytkem zeleniny-maso musí být přikryté... pokud ti zbyde pek, můe ho k tomu přidat.a zalijeme rozputěným sádlem nebo máslem-ale musí to být máslo, ne rostlinný tuk...
Pak strčí do lednice a týden nechá odpočinout. Neboj se, díky sádlu nezplesnivý...
Pak to jenom strčí do trouby a peče, sem tam podlije vodou aby se to nepálilo...dokud maso nezměkne...pak ho vyndá, rozpečenou zeleninou zalije vodou a dochutí octem a cukrem. Zahustí amerikou a povaří tak půl hodinky... přecedí a přidá 33% smetanu... Je to lahůdka ale vůbec ne dietní:-)))
Tak to je pravá svíčková
A je to tajnej recept, tak to nikomu neříkej:-)))Markéto, nezlob se jsem v názvosloví dost slabá
Co je to ta amerika, co s ní zahuuje?
e bych taky jednou udělala PRAVOU svíčkovou? Z PRAVÉ svíčkové? Jen aby mi to doma jedli, jsou zvyklí na lacinou...............
Amerika je hladká mouka smíchaná s vodou a zahuuje se s ní ta omáčka. Jinak s amerikou zahutuju vechny omáčky nebo polévky, kdy teda nepouiju hotovou jíku:-)) Z Pravé svíčkové to rozhodně nedělej. Kilo poravé svíčkové stojí 300 kč, a to neni zrovna levné. Lepí je zadní. Pravá svíčková je skvělá ba biftek nebo na tatarák:-))
Není tady
Ja delam svickovou tez z hoveziho, nastrouhanou zeleninu nejprve osmahnu, zaliji cervenym vinem, nekdo pouziva vodou s vinem v pomeru asi 1:1, povarim , do vlazneho ponorim prospekovane maso a necham pres noc marinovat, pridam koreni, pak v troube upecu maso domekka. Zelenimu rozmixuji, predcedim, dochutim, pridam zakysanou smetanu, eventuelne trochu zahustim, maso nakrajim na platky, podavam s knedlikem nebo specle a je hotovo.
Není tady
tak já to dělám úplně jinak, ale vichni se oblizujou. Já na oleji na drobno zpěním cibulku, dám velkou sklenici halali, přidám mrkev (víc), jednu petrel a celer. Já pouívám domácího králíka, kterého naporcuju a naházím do zeleniny a dusím, dokud není maso měkké. Já mám odpor ke tlakáči, take dusím v hrnci.
Kdy je maso měkké, tak ho vyndám, zeleninu rozmixuju a přidám mléko s moukou, tím zahustím, dávám jetě 33% smetanu, zapoměla jsem osolit. Koření u nedávám ádný, je v halali a kdytak občas přikyselím. Je to mňamka, ale ne na dietu.
My máme rádi svíčkovou bez kosti, take jetě kdy to maso vyndám, tak ho oberu od kosti a vrátím a do rozmixovaného.
Není tady
Svařím lák: asi 1 l vody se 3-4 lícema octa , 6-8 kuliček nového koření , 6 bobkových listů a nechám vychladnout
Nastrouhám HODNĚ! kořenové zeleniny: 1 celer, 3-4 větí mrkve, 2 větí petrele, 1 velkou cibuli.
Maso (plecko, králika, i naporcované kuře)osolím, dám do pekáče, nahoru i pod zasypu tou nastrouhanou kořen. zeleninou, zaliju vychladlým lákem a nechám 1-2 dny v lednici.
Potom přidám půl kostky másla a peču .. Kdy je maso upečené vyjmu ho, popř naporcuji a zbylou upečenou zeleninu rozmixuju se smetanou nebo lehačkou. Je to dost husté a nemusím u zahuovat ádnou moukou. Dle chuti mono přisolit, přikyseli i přisladit.
Rychlá svíčková
Na tuku (máslo, olej, osmahnu cibuli , přidám nakrájené osolené maso (plecko)a dusím doměkka. Nakonec přidám 1 Halali (POZOR pořádně vymačkat, je to potom moc hořké). Nakonec přidám smetanu, zahustím v troce mléka 3-4 ličky hladké mouky a zase ochutím jak kdo má rád (přisolím, přikyselím-citron, přisladím). Kdy je omáčky vice a není u maso, klidně tam dám prohřát i sekanou.
Upravil(a) Venus (19. 7. 2006 10:39)
Markéto děkuju. Samozřejmě znám, ale e je to Amerika, to mě dostalo.
Koukám, e jsem nějak mimo. Asi stárnu.
Není tady
Eri napsal(a):
Markéto děkuju. Samozřejmě znám, ale e je to Amerika, to mě dostalo.
Koukám, e jsem nějak mimo. Asi stárnu.
to nevím:-)) ale říká tomu tak babička, mamka, tety, i kdy jsem dělala v kuchyni, a dokonce nás to učili i na hotelovce:-)
Není tady
markéta napsal(a):
Eri napsal(a):
Markéto děkuju. Samozřejmě znám, ale e je to Amerika, to mě dostalo.
Koukám, e jsem nějak mimo. Asi stárnu.to nevím:-)) ale říká tomu tak babička, mamka, tety, i kdy jsem dělala v kuchyni, a dokonce nás to učili i na hotelovce:-)
No jo, já mám ekonomku, my tak maximálně sčítali knedlíky pro hotel
Není tady
Svíčková pro lenochy z Labuníka.cz
Ingredience: 600 g masa, 2 x zmrazená zelenina pod svíčkovou, cibule, bobkový list, nové koření, kysaná smetana, hladká mouka
Postup přípravy: Do tlakového hrnce nasypu vechno dohromady (bez smetany), zaliji vodou, a je maso potopené, osolím, opepřím a dám na mírném ohni vařit do změknutí (dle masa). Maso vybereme, slijeme, vekerou zeleninu bez bobkového listu a nového koření propasíruji nebo rozmixuji, přidám dle chtěného mnoství vývar a kyselou smetanu s trochou hladké mouky a nechám přejít varem. Pokud mám vývaru dost, klepnu vejce a je polévka.
Prosím vechny pravověrné svíčkaře, a mi nevyhroují. Vyzkoueno na hovězím, vepřovém a krůtím mase
zkouela jsem to a je to dobré ...
Není tady
Nám ta vařená vůbec nechutná, zkusila jsemkdysi dávno a vrátila se pokorně k té pravé pečené ...ale maso taky pouívám vechny druhy.
Není tady