27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Ahoj holky,
obracím se na vás s velkou prosbou o pomoc. Nidky mne nikdo neučil vařit, máma to zkusila jednou, dala mi za úkol sprait cibulku, kterou jsem spraila více ne dokonale , tak mně vyrazila z kuchyně a já měla s vařením útrum. Samo, nikdy jsem se do toho sama nehrnula a máma mne nenutila.
U skoro dva roky iju s přítelem, který je velký jedlík. Není nijak vybíravý a mé věčné variace na téma řízek, kuřecí s bramborem, vepřové s bramborem, těstoviny s nivou a smetanou a těstoviny s tuňákem se mu jetě nepřejedly (nebo se tak aspoň tváří), ale mně u to nebaví. Jednak mně samotné u to nechutná a jednak je to straně drahé takhle vařit. Přítel sní na posezení minimálně čtyři řízky a to jde v noci jetě něco hledat... take jen maso s bramborama a salát na večeři pro nás dva + něco na doraení se v noci nás denně vyjde kolem tří stovek minimálně
Tak jsem dola k závěru, e se potřebuji naučit vařit, předevím asi omáčky, abychom zase neprorali celou výplatu.
Je tady někdo, kdo by mi polopatě napsal recepty na následující jídla? recepty tzv. klasické..
- pečené kuře v troubě
- jak se vaří rýe?? máma tam dávala cibuli, a taky rýi dávala do postele, ale nevím postup
- pečená kachna
- svíčková
- domácí knedlíky
- rajská omáčka
- koprová omáčka
- cibulová omáčka
- vepřo, knedlo, zelo
- rizoto
- nudlová polívka
- cokoliv dalího prima vás napadne.
Potřebovala bych to polopaticky, tedy nestačí hovězí maso, ale hovězí zadní, hovězí plec atp. Fakt nevím vůbec nic Byla bych vám straně moc moc moc vděčná
Jinak se s vámi podělím o jeden svůj recept, který jsem vytvořila, kdy jsem měla hlad a doma nebylo nic moc...
v hrnci opečete jednu velkou cibulku nakrájenou, a je zlatá, nasypete na ni Podravku, pak do něj nalejete aspoň litr a půl vody a dáte vařit na kostičky nakrájené brabmory (dle oka), pak přidáte zmraenou zeleninu dle vaeho výběru - já dávám mrkev, květák, hráek, ty malé kapustičky. Milionkrát leoí je to samozřejmě s čerstvou zeleninou. Necháte povařit, pak osolíte, opepříte, já dávám i chilli. Pak do toho hodíte bujón - kuřecí a zeleninový. Před koncem vaření tam dám dva rajčatové protlaky a nakonec jednu smetanu.
Tuhle polívku přítel miluje a je schopen ten litr a půl sníst na posezení.
Teru
Není tady
tak začneme postupně, třeba se někdo dalí přidá :-)
já dělám pečené kuře takhle......
naporcuji celé kuře, to je e oddělím prsa, stehna křídla... maso omyju.... dám do hlubího pekáče, osolím.... posypu kupou cibule, kterou miluju upečenou...pokladu plátky másla (na jediné kuře nepouívám olej, není to ono).... no a peču.... postupně jak kuře zlátne a dělá se kúrčička, ho podlívám vodou.... asi uprostřed pečení přidávám koření "zlaté kuře" nebo jakékoli jiné..... mňam asi si půjdu nějaké upéct
udělala jsem si chutě
co se rýe týče, já dělám zásadně parboiled , nehrozí, e se rozvaří.... dávám tam jen sůl, někdy kari kdy chci změnu, vaří se podle návodu 20-25 minut a je pak kráááásně sypká
Upravil(a) mala.popelka (14. 7. 2006 12:06)
Není tady
Ahoj Teru, tohle moc dobře znám Četla jsem i tvůj příspěvek v rodinných financích. Mě bude přítí měsíc 31 a od začátku roku bydlím s přítelem. Neuměla jsem uvařit NIC /teda pořád skoro nic neumím/. Jak píe o penězích, tak se také snaím etřit, protoe na tom nejsme jako dřív. A opravdu předpřipravená jídla se hodně prodraí, lepí je uvařit. Já to dělám tak, e čerpám recepty s různých serverů s recepty, polu ti ozkouené. Můj přítel je toti velký jedlík, take radi něco uvařím, jinak by jsme přili na buben, kdyby jen jedl pečivo /toho by snědl fůru/, pizzu atd. Natěstí má přítel rád polévky a ty hodně zasytí. Uvaří toho kotel a je to na dlouho, já to tak dělám přes týden a o víkendu vdy uvařím. Problém je s koupí masa, je mi v řeznictví trapně, ale oni mě u trochu zanjí. Prostě řeknu potřebuju maso na "tohle" a oni mi ho prodají, řízky u mají nakrájené, maso na gulá taky. Osvědčilo se mi to ne kupovat nakuované maso v supermarketu. A knedlíky kupuju hotové ty bych nezvládla
.
Taky jsou ty adresy : www.labuznik.com, www.nadoma.cz, www.recept.cz, www.recepty.centrum.cz. A také jsem u pouila nějaký recept odtud, můu doporučit ten gulá bez míchání, najde ho ve starích příspěvcích. U receptu se dívám na ingredience a postup, a hledám ty jednoduí. Mám heslo od jednoduího po sloitějí. zatím jsem toho moc nevyhodila
Není tady
Simona napsal(a):
Ahoj Teru, tohle moc dobře znám
Četla jsem i tvůj příspěvek v rodinných financích. Mě bude přítí měsíc 31 a od začátku roku bydlím s přítelem. Neuměla jsem uvařit NIC /teda pořád skoro nic neumím/. Jak píe o penězích, tak se také snaím etřit, protoe na tom nejsme jako dřív. A opravdu předpřipravená jídla se hodně prodraí, lepí je uvařit. Já to dělám tak, e čerpám recepty s různých serverů s recepty, polu ti ozkouené. Můj přítel je toti velký jedlík, take radi něco uvařím, jinak by jsme přili na buben, kdyby jen jedl pečivo /toho by snědl fůru/, pizzu atd. Natěstí má přítel rád polévky a ty hodně zasytí. Uvaří toho kotel a je to na dlouho, já to tak dělám přes týden a o víkendu vdy uvařím. Problém je s koupí masa, je mi v řeznictví trapně, ale oni mě u trochu zanjí. Prostě řeknu potřebuju maso na "tohle" a oni mi ho prodají, řízky u mají nakrájené, maso na gulá taky. Osvědčilo se mi to ne kupovat nakuované maso v supermarketu. A knedlíky kupuju hotové ty bych nezvládla
.
Taky jsou ty adresy : www.labuznik.com, www.nadoma.cz, www.recept.cz, www.recepty.centrum.cz. A také jsem u pouila nějaký recept odtud, můu doporučit ten gulá bez míchání, najde ho ve starích příspěvcích. U receptu se dívám na ingredience a postup, a hledám ty jednoduí. Mám heslo od jednoduího po sloitějí. zatím jsem toho moc nevyhodila
Já taky miluju polívky, třeba zelňačku nebo fazolovou. kdy jsem zkouela vařit on-line s mámou na telefonu, stejně se to nikdy nepovedlo, protoe máma dáva veho "přiměřeněů a od oka a například má zelňačka chutnala jako teplá voda se zelím, přestoe jsem to dělala podle mámy, která ji má vynikající. navíc mi vynadala, co jsem to koupila za zbytečně drahou klobásku, e by bývala stačila nějaká... já u nevím.
Nebo třeba fazolová, vím, e se fazole mají nějak namočit, ale na jak dlouho? Atd. a tohle je to, co mi v receptech chybí
Ale díky za radu. a jestli má přítel rád polívky, tak zkus tu moji, tak je fakt yammy yammy, i kdy se to moná nezdá ;p)
Není tady
mala.popelka napsal(a):
tak začneme postupně, třeba se někdo dalí přidá :-)
já dělám pečené kuře takhle......
naporcuji celé kuře, to je e oddělím prsa, stehna křídla... maso omyju.... dám do hlubího pekáče, osolím.... posypu kupou cibule, kterou miluju upečenou...pokladu plátky másla (na jediné kuře nepouívám olej, není to ono).... no a peču.... postupně jak kuře zlátne a dělá se kúrčička, ho podlívám vodou.... asi uprostřed pečení přidávám koření "zlaté kuře" nebo jakékoli jiné..... mňamasi si půjdu nějaké upéct
udělala jsem si chutě
co se rýe týče, já dělám zásadně parboiled , nehrozí, e se rozvaří.... dávám tam jen sůl, někdy karikdy chci změnu, vaří se podle návodu 20-25 minut a je pak kráááásně sypká
Děkuju moc
Není tady
ahoj, já teda taky nejsem ádná kuchařinka,jsem teprve začátečník jako ty...
Kuře na zelenině... ze začátku postup stejný jako má mala.popelka naporcuji celé kuře, to je e oddělím prsa, stehna křídla... maso omyju...na pekáč dám zeleninu ( zavařuji si vlastní ze zahrádky- jako lečo - paprika, rajčata,cibule a nebo tam dám kyselé zelí - to je také moc výborné, k tomu zelí kousek peku...)pak na to dám to kuře,osolím jej, posypu grilovacím,ale to koření "zlaté kuře" je lepí, dávám to hned od začátku pečení, a trochu másla.během pečení podlévám vodou a kdy u se mi zdá, e kuře je upečeno, tak ho na chvíli odkryju a peču odkryté a je kúrka pěkně křupavá...podávám to větinou s bramborama,nejlépe novýma
Není tady
No o ja se taky nedavno od pritele dozvedela ze neumim varit.Pry to jidlo neni vubec korenene a je bez chuti. Pritom ja se tak snazim...jaktoze to ostatnim chutna a jemu ne?Ma zelnacka pry chutnala jak voda ale pritom byla presolena.A jeste nvic jsem tam pry dala levnou klobasu...hm ale oni v receptu psali ze tam ma byt moravska tak jsm ji tam dala...hmm...Jak se teda mam naucit varit?Koreni moc pouzivat nechci mam 3 lete dite.A varit 2 jidla?Nebylo by lepsi kdyby si to pritel ochutil sam???To uz by pry nebylo ono...holky proc nas Ti chlapi tak trapi?Vite co je na tom nejhorsi?ze pritel je jedinej clovek kterej mi kdy rek ze neumim varit:( jak se to teda mam naucit kdyz me me jidla chutnaji a synovi taky?A mym rodicum vlastne taky...achjo...uznavam nekdy se neco nepovede nebo experimentuju ale ted to byly 3 jidla za sebou ktery se pry nedali jist...predtim si nikdy nestezoval...
Upravil(a) elementgirl (14. 7. 2006 13:02)
Není tady
Teru, z toho si nich nedělej, zelňačku jsem dělala v úterý podle receptu z pořadu Kluci v akci a řeknu ti, e docela hnus. Byla straně kyselá a srazila se mi smetana. Něco jsem udělala patně, ale nevím co?! Vaření ber jako pokus omyl, nejvíc se naučí praxí. Musí si to ozkouet. Mě se obvykle opravdu povede jídlo a napodruhý Poradím ti recept na brokolicovou polévku, musím říct, e byla výborná. Napíu přesný recept, tak jak to potřebuju já
Pokráj si asi 2 větí brambory na malé kousky a dej vařit, a se vaří asi 10 min. Vody dej zhruba tolik kolik chce polévky. Po těch 10 min přidej na růičky rozebranou brokolici a vař asi 15 min. Kdy přesně nevím, tak ochutnávám jestli je u vechno měkký. A ti změkne brokolice tak vezmi /pokud má/ takový ten ponorný mixér a vechno rozmixuj /bud z toho krémeček/ a přidej smetanu a chviličku vař. Potom osol a můe přidat polévkové bylinky /prodává to Kotany a já je dávám skoro do vech polévek/ a je hotovo. Asi mě za tohle kuchařky znectí ale já to tak uvařila a byla výborná a hlavně jednoduchá. Můe do polévky i udělat jíku a přidat ji před mixováním. Umí jíku?
A mám jetě recept na jednoduché a rychlé zapečené brambory pokud chce?
Jinak mám těstí, přítel mě vdy jídlo pochválí a pochutnává si. Jsem mu za to vděčná a hlavně mě to motivuje
Není tady
Teru, jeliko mezi prací odskočím vdy na chvilku k počítači, tak zatím napíu jen jednu rychlovku (vlastně dvě). Taky jsem na tom byla jako ty, vdala jsem se v 21 letech a ze dne na den se odstěhovala stovky km od rodičů a uměla jsem jen pagety a bramborový gulá. Chce to hold čas jako vechno ostatní.
Kup si asi jedno kilo uzených eber(nech si je přeseknout, aby se vely do hrnce), jeden sáček fleků (500 g), jednu konzervu bílých fazolí ve slaném nálevu, 5 vajec a asi 15 dkg točenýho salámu. Jetě bude potřebovat asi 2 brambory, hladkou mouku, sůl, pepř, magi, majoránku, mletou papriku
Fazolová polívka
V tlakovém hrnci uvařit uzená ebra, vodu zatím nesolit.
V jiném hrnci na oleji osmahnout cibulku, zasypat asi 2-3 plnými polévkovými lícemi hladké mouky a za stálého míchání chvilku oprait. Přisypat ličku mleté papriky, zpěnit a odstavit. Nalít na to vývar z uzených eber, dobře rozkvrdlat, aby nebyly molky, přidat drobně pokrájený brambory, kdy má, tak můe přidat i nakrájenou mrkev a vařit doměkka. Pozor, polévka se můe vzpěnit, take buď poblí a hlídej, aby ti nevytekla z hrnce. Kdy jsou brambory měkký, tak přidej obsah fazolové konzervy i s nálevem, drobně pokrájený točený salám, majoránku a jetě chvilku nech přejít varem. Dosol, opepři a můe přidat malou ličku octa (pozor - neodměřovat nad hrncem s polévkou, kdybys přelila...) a magi. Pokud mám načatou lehačku, tak přidám i trochu lehačky, ale to u nemusí být, nebo to jde oidit i trokou mlíka. Počítej s tím, e polívka můe zkypět a e bude přilívat konzervu fazolí, take vem rovnou na vaření větí hrnec.
Fleky
Ober si dobře maso z uvařených eber. Ve větím hrnci na oleji osmahni drobně pokrájenou cibulku, přidej obraný maso, opepři a dej stranou. V jiném hrnci uvař podle návodu na sáčku fleky, zceď přes síto a prolej vlanou vodou. Nasyp do hrnce s cibulkou a uzeným masem. Promíchej, dosol, můe přidat dibec majoránky a troku magi. Do studeného vmíchej asi pět vajec ( já je jetě rozkvrdlám s trokou mlíka a osolím) a přendej do pekáče, zapékací mísy, na vyí plech nebo je nech v tom hrnci a zapeč v troubě. Záleí, v čem Ti to bude vyhovovat.
Obojího je větí mnoství, take pokud jste jen dva, tak to jídlo bude určitě na dva dny.
Upravil(a) Iveta X (14. 7. 2006 13:48)
Není tady
pečené kuře v troubě
- kuře osolim, posypu grilovacim kořenim, podleju sklenicí vody a dám v pekáčku do trouby nezakryté péct, občas polévám, hlídám aby tam byla stále voda a nakonec před dopečenim můe zalít smetanou (nemusí)
rýe
- rýi kupuji ve varných sáčcích a dobrá je pairboled - nerozvaří se, nemusí tam dávat ani cibuli ani pod peřinu... a daji se koupit i ochucené rýe
pečená kachna
- osolit, okmínovat, dát do pékáčku, podlít vodu a je lepí dát péct s trochou bůčku nebo peku nebo alespoň přidat líci sádla
domácí knedlíky
- je tady spousta receptů na knedlíky, ale jsou dobrý i kupovaný nebo knedlíky z práku
snad jen bramborový stojí za to občas udělat doma
uvaří brambory ve slupce, nastrouhá na hrubo, osolí, přidá jedno vajíčko a pak spoustu hrubý mouky nebo krupice. Těsto musí bejt hutnějí, pokud bude řídký - rozvařeji se. Dát do vařicí vody a dvacet minut vařit.
vepřo, knedlo, zelo
vepřový bůček nebo krkovici osolí, příp. okoření dle chuti, podleje a dá péct do trouby - zase opět polévá a obrací
knedlík je napsanej nahoře
zelí se dá koupit u i hotový ve skleničce (a neni patný) nebo
na sádle osmahnu cibulku, přidám kysané zelí, přiliju trochu vody, dám kmín, ocet, cukr a pod pokličkou podusim, míchám. jak dlouho dusit ti nenapíu - kadýmu chutná něco jinýho
rizoto
v jednom hrnci uvařim drůbeí droby, ve druhém rýi - smíchám dohromady a omastim máslem, posypu strouhanym sýrem
je to jednoduchý a nám takhle chutná víc
nudlová polívka
dá vařit maso (můe bejt hovězí na polívku nebo dělám i z vepřovýho, kdy odkrojim kost, nebo jen masox) přidá sůl, nový koření, celý pepř, zatim si připraví tak jednu a dvě mrkve, jednu petrel a kousek celeru - nastrouhá nebo ńakrájí na kostičky a můe osmahnout na másle (já to nedělám, ale dávám rovnou) pak přidá do polévky zeleninu, nudle a je hotovo.
snaim se psát co nejjednoduí verze, tak snad to půjde
Není tady
Tak třeba rajskou.
Nejlepí je řidí maso(taky je levnějí), tj. péro je to v podstatě hovězí kotleta, nebo se dá pouít i maso na polévku, kdy nebude moc tučné, po uvaření je pak vývar vydatný a tím pádem i omáčka a libové maso se dá od toho tučného krásně oddělit. Do papiňáku dej vodu (neví kolik? tak si pomoz, vra tam maso,nalej vodu, aby bylo potopené pak maso vyndej a má to) kousek celeru, 2 větí mrkeve, cibuli, dva strouky česneku, jednu malou petrel (kořen) sůl(malou ličku), pepř(8 kuliček celého) a přiveď to do varu. Kdy se voda začne vařit dej tam maso (pěkně se zatáhne a nevypustí tolik ze sebe). Jedna zásada kdy polévku tak maso do studené vody, kdy omáčku tak maso do vařící se vody. Zavře papiňák a vaří cca půl hodiny. Nejse-li si jista, jestli u je to vařené, tak to dělám tak, e strčím papiňák pod studenou vodu, a psíkne, tak jej otevřu, dloubnu vidličkou do masa tvrdé zavřít a up s ním zpátky na plotnu, a tak furt dokola. Pak si v hrnci na nějakém tuku zpěním nakrájenou cibulku zkrátka ji usmaím do zlatova, nejlépe je u toho stát a míchat, a je to hotovo. Do tohohle základu přidám rajský protlak, buď dva malé nebo jeden věti, kapku to zamíchám a okamitě ředím vývarem z masa (z toho papiňáku přes cedník, aby tam nebyla ta zelenina) maso si vyndej na talíř zvlá. Pěkně se to vaří take tam přidám tři bobkové listy a cca 6 kuliček nového koření. Ne se to provaří, tak si připraví záklechtku z mouky. Do hrnečku nasyp 2 vrchovaté líce hladké mouky a přidej studenou vodu a zamíchej ličkou, nebo kvedlačkou Vznikne ti taková bílá tekoucí ale hustá hmota, kterou za stálého míchání naleje do toho základu rajské. Tím ji vlastně zahustí. A teď po krátkém povaření ochutnej, málo slaná? přidej kostku masoxu. Je málo hustá? opakuj to s tou moukou, nemusí to tam dávat vechno, tak nějak přiměřeně. Ochutnej, kyselá, tak přidej dvě líce cukru ochutnej a jestli je málo nasládlá, tak přidej dalí cukr. Pozor kdy bude ochutnávat a jetě nebude dostatečně provařená záklechtka (to je ta mouka a voda) tak to má takovou moučnou chu, take ochutnávej tak po pěti minutách kdy to tam naleje. No a nakonec tam přidej tak třikrát mezi prsty (to jsou petky) mletou skořici. Maso rozporcuj na mení kousky, napař knedlíky protoe kdo by se v dnení době s nimi patlal a můe podávat.
První rajská sice nebude nic moc, ale tréninkem dosáhne úplné dokonalosti.
Na rajskou nikdy nepouívám zadní maso, na tu je ho koda a vývar není tak vydatný a na tom je rajská postavena.
Dávám dohromady dalí recept. Tak zatím.
Není tady
Co takhle unkofleky.
Zásadně je dělám s uzeným stačí uzená ebírka.
Dá vařit ebírka nebo uzené jak je libo, uvařené maso pokrájím na malé kousky, u ebírek se to rozpadne samo a dám vychladit vývar. Nejlepí je, kdy má v úmyslu přítí den vařit unkofleky uvařit si uzený večer před tím, maso důkladně schovat, aby na něj chlap v lednici nepřiel a nedorazil se jím v noci. Do druhého dne nám vychladne i vývar, nahoře se udělá tuková krusta, kterou budeme potřebovat.
Pokračujeme druhý den, dám vařit těstoviny (vrtulky, kolínka, trubky nebo jakékoliv hlavně né iroké nebo vlasové nudle). Vymastím pekáč sádlem, do něj nasypu uvařené scezené těstoviny(kapku vychladlé), nasypu maso, promíchám s těstovinami a pak lehačem rozlehám 5 vajíček a místo mléka k nim přidám ¾ hrnku vychladlého vývaru z uzeného, přidám ličku vegety, trochu pepře a zaleju těstoviny s uzeným v pekáči a up s tím do trouby. Kdy u mi to chytá takovou trochu zlatavou barvu, tak posbírám tu tukovou krustu z uzené polévky a poházím jím pekáč a trochou té polévky tak lící to jetě popoleju. No a peču a se vytvoří na vrchu takové trochu přičmoudlé kousky, ty jsou nejlepí.
Tyhle unkofleky jí i zapřisáhlí odpůrci této krmě, k tomu kyselá okurčička nebo okurkový salát.
Není tady
Pečené filé s kysanou smetanou
Kilo filé nech rozmrznout, aby pustilo vodu. Vem mení pekáček (filé se hodne při pečení smrskne, tak aby ti tam pak neplavalo pár kousků ve velkým pekáči),vytři ho trochu olejem. Osol si filé, oloupej a nakrájej cibuli (klidně 2-3, čím víc, tím líp). Do pekáče dej vrstvu cibule, malinko osol, na to dej osolené filé, klidně i troku přes sebe, okmínuj a posyp zbytkem pokrájené cibule. Na to jetě přidej slabé prouky másla, u nepodlívej, a zavřené peč do měkka. Připrav si kysanou smetanu a jedno vejce, dohromady obojí dobře rozkvrdlej a troku osol. Kdy je filé hotové, tak na to nalij rozkvrdlanou smetanu a zapeč, a udělá nadýchanou čepici.
K tomu je dobrá bramborová kae nebo jen brambory.
Jetě dělám jednu variantu. Vlastně je postup úplně stejný, jen jetě k té cibuli přidávám mraenou zeleninovou směs pod svíčkovou. Já jinak filé nemusím, ale takhle upravený mi chutná.
Není tady
Jetě bych chtěla připomenout, e pokud bude péct jakoukoliv drůbe tak nejdříve otočit prsíčkama dolů a potom co zezlátnou záda, otočit prsama nahoru, maso prsou je pak křehčí a není vysuené, ale je třeba podlejvat a polejvat.
Dost receptů i rad na různé kuchyňské pomocníky najde na
http://www.labuznik.com/
Není tady
Teru, já jsem začínala vařit s kuchařkou pro začátečnice. Má tam podrobné postupy i s obrázkama. Časem to půjde i bez toho !! Nejdůleitějí je chu vařit. Pak to jde samo.
Jinak se přidávám s receptem na rizoto, o které se mi doma vdycky poperou:
orestovat cibulku na oleji ( nejlépe mladou i s natí) přidat na kousíčky nakrájené kuřecí maso, nejlépe prsa, osolit,osmait, troku podlít vodou a podusit pod pokličkou. Po chvilce přidat nakrájené ampiony, opět chvilku podusit, přidat koření podle chuti ( troku sojovky, petku kari, prostě kdo co má rád) Poté smíchat s uvařenou rýí (nejlepí je v sáčcích PARBOLIED) Nakonec vmíchat kelímek zakysané smetany a na talíři posypat sýrem. Dobrou chu!!
Upravil(a) lueta (14. 7. 2006 19:52)
Není tady
Teda, i já hledím, jak si děláte starosti s rizotem....rýe v sáčcích, uvařit, buď jsou nějaké zbytky masa, aby se upotřebily, nebo tam vrazím vepřovou konzervu, trochu papriky, hořčice,přidám strouhané okurky,případně vařenou zeleninu, sýr....a je to rychlovka
Není tady
Teď je květák, uvařím zvlá květák, zvlá brambory i ve slupce, střídavě krájím květák,brambory,kabanos do remosky,okořením, nechám propéct, v mléce rozkvedlám cca 3 vejce, zaleju a nahoru sýr.....rychlé
Není tady
Dobrý je i penát - cibulku do sklovata, zasypu moukou, míchám, a je opraená přidám nerozmraený penát nebo dva a míchám, začne plkat, přilévám mléko dle poadované hustoty, sůl,pepř,nechám vyplkat /pozor-stříká !!!/, zakvedlám cca 1-2 vejce, dochutím česnekem. K tomu maso, nebo i vejce. Kdy peču kuřátko, dávám k tomu i kousek bůčku, není tak suché, máme rádi ávu z pečení i na chleba.
Svíčková? Musím mít pravou.. v kastrolu udělám cibulku, přidám nastrouhanou petrel,mrkev a celer - a do toho vkládám maso, které dusím....a je maso měkké, vydělám ho ven, scedím ávu, tu dám zpět do kastrolu, přidám rozmixovanou poduenou zeleninu. Mám přichystanou smetanu, ve které rozmíchám hladkou mouku a přes cedník leju mléko s moukou do kastrolu, chvíli vařím, nakonec dávám kousek másla a vkládám maso zpět.
Není tady
Já kdysi pracovala u naich romských spoluobčanů a tam jsem se naučila polévku - vypadá pratěně, ale není patná......dá se vařit, co je.. třeba jen cibule pokrájená....trochu hráku..... nebo trochu nějaké zeleniny, na kousky se přidají brambory, pak ze 2-3 vajíček nočky/přidá krupičku dětskou a nechá chvíli nabobtnat,okoření/ a nakonec zavaří i nudle, nebo nějaké těstoviny......já jí říkám cikánská-bláznivá, ale levná a zasytí....
Není tady
lady ZP napsal(a):
Tak třeba rajskou.
Nejlepí je řidí maso(taky je levnějí), tj. péro je to v podstatě hovězí kotleta, nebo se dá pouít i maso na polévku, kdy nebude moc tučné, po uvaření je pak vývar vydatný a tím pádem i omáčka a libové maso se dá od toho tučného krásně oddělit. Do papiňáku dej vodu (neví kolik? tak si pomoz, vra tam maso,nalej vodu, aby bylo potopené pak maso vyndej a má to) kousek celeru, 2 větí mrkeve, cibuli, dva strouky česneku, jednu malou petrel (kořen) sůl(malou ličku), pepř(8 kuliček celého) a přiveď to do varu. Kdy se voda začne vařit dej tam maso (pěkně se zatáhne a nevypustí tolik ze sebe). Jedna zásada kdy polévku tak maso do studené vody, kdy omáčku tak maso do vařící se vody. Zavře papiňák a vaří cca půl hodiny. Nejse-li si jista, jestli u je to vařené, tak to dělám tak, e strčím papiňák pod studenou vodu, a psíkne, tak jej otevřu, dloubnu vidličkou do masa tvrdé zavřít a up s ním zpátky na plotnu, a tak furt dokola. Pak si v hrnci na nějakém tuku zpěním nakrájenou cibulku zkrátka ji usmaím do zlatova, nejlépe je u toho stát a míchat, a je to hotovo. Do tohohle základu přidám rajský protlak, buď dva malé nebo jeden věti, kapku to zamíchám a okamitě ředím vývarem z masa (z toho papiňáku přes cedník, aby tam nebyla ta zelenina) maso si vyndej na talíř zvlá. Pěkně se to vaří take tam přidám tři bobkové listy a cca 6 kuliček nového koření. Ne se to provaří, tak si připraví záklechtku z mouky. Do hrnečku nasyp 2 vrchovaté líce hladké mouky a přidej studenou vodu a zamíchej ličkou, nebo kvedlačkou Vznikne ti taková bílá tekoucí ale hustá hmota, kterou za stálého míchání naleje do toho základu rajské. Tím ji vlastně zahustí. A teď po krátkém povaření ochutnej, málo slaná? přidej kostku masoxu. Je málo hustá? opakuj to s tou moukou, nemusí to tam dávat vechno, tak nějak přiměřeně. Ochutnej, kyselá, tak přidej dvě líce cukru ochutnej a jestli je málo nasládlá, tak přidej dalí cukr. Pozor kdy bude ochutnávat a jetě nebude dostatečně provařená záklechtka (to je ta mouka a voda) tak to má takovou moučnou chu, take ochutnávej tak po pěti minutách kdy to tam naleje. No a nakonec tam přidej tak třikrát mezi prsty (to jsou petky) mletou skořici. Maso rozporcuj na mení kousky, napař knedlíky protoe kdo by se v dnení době s nimi patlal a můe podávat.
První rajská sice nebude nic moc, ale tréninkem dosáhne úplné dokonalosti.
Na rajskou nikdy nepouívám zadní maso, na tu je ho koda a vývar není tak vydatný a na tom je rajská postavena.
Dávám dohromady dalí recept. Tak zatím.
Rajskou omáčku dělám taky tak,e dám do hrnce olej,přidám tak 3 vrchovaté líce hlad.mouky,osmaím....ne do tmava a zředím vodou tak aby byla dostatečně hustá.Radi dám poprvé míň vody,nechám to a se začne vařit a potom popřípadě zředím.přidám trochu soli,tak 2 bobkové listy,asi 3 kuličky nového koření,3 hřebíčky a nechám povařit......nevím,podle oka ,ale asi 15 minut.Potom přidám rajský protlak....jeden je podle mě málo,takedám asi tak 2 a podle potřeby třeba i kdy má po ruce kečup.Ochutná a buď prisolí a přidá cukr.Moje děti mají radi sladí omáčku a já kyselejí,ale ocet nepřidávám,protoe kdy nedá moc cukru ,není potřeba.K omáčce dávám třeba karbanátky.
Koprová omáčka :
zase dám do hrnce olej,asi tak 3 líce mouky...můe i víc,podle toho kolik chce omáčky,osmaí a přidává vodu podle hustoty.Potom povaří,přidá sůl,zakysanou smetanu,podle chuti cukr a ocet a kopr.Já u nechám jen přejít varem a dál nevařím.K tomu knedle a natvrdo uvařené vejce.
Grenadýrmar:
Na sádle usmaím cibulku,na to hodím nakrájený jakýkoliv salam a opeču,přidám tak 1 líci (podle oka)sladké papriky a jen rychle opeču,jen opravdu krátce jinak to zhořkne a odstavím.Potom vezmu zbytek uvařených narájených brambor a zbytek uvařených těstovin a dám k cibulce a k salámu.Ve promíchám.Osolím, opepřím a popřípadě přidám sádlo,aby to nebylo tolik suché.
Lečo na jinak:
Na sádle zpěním 2 cibule,nekrájím ale natrhám buď pomocí rukou nebo noe,přidám pokrájené zelené papriky ,chvíli dusím s trokou vody,jen aby se nepřipalovaly a mezitím dám vařit vodu a vroucí přeleju rajčata .....slupka u rajčat se dobře sloupne.Rajčata nakrájím a přidám k paprikám a jetě chvíli dusím.Během duení přidám sůl,kmín a můe i nakrájený salám.Je to lehčí varianta leča ,při které nepřidává vejce.K tomu dávám chleba.
Teru jen chci připsat,e se neboj vaření,kadý má svůj styl,jen nemít strach.Neboj se dávat podle oka,chce to experimentovat.Poměr potravin jsou jen orientační a hlavně záleí na chuti.Take s chutí do toho a doufám ,e dá vědět ,jak se ti to daří.
Není tady
Udělej ten cibulový koláč, ten chutná kadému a nemůe ho pokazit ! Já si podusím 4-5 cibulí a do toho salám, nebo kabanos,nechám vychladnout, nebo dělám den předem. Zvlá umíchám tvaroh ,troku jogurtu a koření. Listové těsto rozválím, aby bylo větí, ne plech /abych měla okraje/, na to oupnu přichystaný tvaroh, na to cibuli, pocákám kečupem,případně dám houby, pokud jsou, udělám okraje, potřu vejcem, zbytek vajec pocákám povrch koláče a peču. Pokud mám, dám i sýr, ale nemusí být, jinak tam můe oupnout, co máte rádi - rybičky,zeleninu/té u ne moc/ .....výborný !!! Nebo ...vyválet těsto, poloit na plech, dát tam trochu tvarohu na sladko,rozinky,ořechy, nebo kokos.... zalít pudinkem a péct! Také dobré, ale křehoučké - jí se vidličkou.....
Není tady
Teru - u svíčkové jsem zapomněla koření - musí tam být bobkový list určitě, nové koření....sůl, maličko pepře, můe být tymián......
Není tady
Svíčkovou dělám tradiční ze zeleniny kořenové, nepouívám sterilované směsi, tady je můj recept krok za krokem:
Svíčková na smetaně
Maso: kromě zadního hovězího, které bychom měli propikovat,
propikujeme "po vlákně"
můeme pouít např. kvalitní vepřové - kýtu,
nebo klidně krůtí či kuřecí prsa.
Pokadé tak získáme jinou variantu tohoto tradičního pokrmu.
Dále potřebujeme:
kořenovou zeleninu ve sloení 2/3 mrkve + 1/3 petrele a celeru
v celkovém mnoství něco přes 1 kg přiblině
cibule- 3 ks středně velké - to ve nakrájet na kostky - nemusí být drobné
olej
citronovu ávu (můeme nahradit octem)
cukr krystal
sůl
smetanu
koření: bobkový list, celý pepř, celé nové koření
vývar nebo vodu s kouskem masoxu, příp. ochucovačem např. Harmonie chuti
Koření sváeme pro ulehčení práce do "pytlíčku" vytvořeného nejlépe
z kousku sterilního obvazu a zavázat bílou nití - pak ho nemusíme lovit.
Nedoporučuji dávat ho do "čajítka" jak bylo jeden čas v módě, pokrábe vám kastrol!
Pouívám nepřilnavý kastrol.
Maso opečeme po vech stranách na oleji - nepícháme do něj!
Vyndáme z kastrolu, odloíme na talíř.
Na ávě opečeme kořenovou zeleninu nakrájenou na kostky - cca 8 minut.
Kdy je zelenina takto orestovaná, přidáme cibuli a koření v tom "pytlíčku".,
restujeme dalích 10 minut.
Odhrneme na bok, dáme trochu cukru - asi 3 malé ličky, necháme
zkaramelizovat .
(Můeme přidat kávovou ličku hořčice).
Přidáme citronovou ávu nebo troku octa,
zalejeme vývarem nebo vodou.
Do této směsi vloíme nazpět maso a pečeme do měkka v troubě pod pokličkou.
Kdy je maso měkké, opět ho vyjmeme, najdeme pytlíček s kořením, odstraníme ho.
Zelenimu rozmixujeme nebo protlačíme přes sítko či pičák pokud ho máme.
Zahustíme jíkou a smetanou, nebo jen smetanou - podle toho jak to máme rádi husté.
Tohle je svíčková tradiční chuti...
Není tady
Straně moc děkuji. Dneska jsem zkouela tu rajskou - vzhledem k tomu, e jsem neměla ádné koření ani ocet si myslím, e dopadla dobře. Děkuji moooc! Budu zkouet dál
Není tady
Zelňačka.
Na sádle zpěním nakrájenou cibuli, pokrájenou klobásu (někdy stačí pekáček), na kostičky nakrájené brambory.
Zamíchám a za chvilku přidán trochu hl.mouky. Kdy je mouka osmaená (jako světlá jíka), přidám vodu, osolím, trochu guláového koření, zelí. A vařím ve do´měkka. Kdy je polévka řídká zahustím jíkou, případně hl.moukou rozdělanou v troce vody. Polévku dochutím polévkovým kořením "Harmonie chuti."
Není tady