|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
Ahojky holky,
chtěla bych se zeptat, jestli děláte marmelády ze zmrzlého ovoce. Že si ho nakoupíte, dáte do mrazáku a potom děláte třeba za měsíc marmeládu.
Někdo mi říkal, že když jí nebudu dělat z čerstvého ovoce hned, že už nebude dobrá 
Chtěla jsem si prvně nakoupit více ovoce a pak to dělat najednou, ať to pořád nědělám po jedné nebo dvou skleničkách.
A jak dělát marmelády, všechny stejným postupem? A znáte nějaké super kombinace ovoce? 
Díky 
Není tady
Já si nedovedu představit marmeládu ze zmrzlého ovoce, to nevím....ale jinak marmelády dělám skoro všechny stějně, záleží na sladkosti ovoce. Nedělám mixy...spíše se otevře více malých skleniček. Snad jen z jablek a pomerančů,broskve i meruňky dělám zvlášť. V knize třeba čtu...džem z jahod a švestek, což nelze udělat ted z čerstvých, tak to asi ne...ale letos zkusím džem z hrušek,ananasu a manga, ten může být dobrý, jinak dělám chutney/čatní/ jablečné a hruškové, ale to se hodí spíše k uzenině a každému také nechutná. Nejvíce u nás jde jahodová a šípková.
Není tady
Tak já jednou dělala džem ze zmrzlých jahod a myslím,že si nikdo nestěžoval.Prostě v tu dobu jsem neměla čas .
Jinak ráda dělám marmeládu z černýho rybízu.Odvážím si například 1 kg rybízu,namelu ho na masovém strojku nebo teď už používám mixér,robot a do směsi vmíchám stejné množství cukru krystal.Míchám až se cukr rozpustí,potom dám do skleniček od výživy.Na marmeládu dám celofán a na to nasypu špetku...nevím teď jak se ten přípravek jmenuje,ale někdy se přidává aby marmeláda nesplesnivěla a zavíčkuju.Marmeláda se už nezavařuje.Potom jí nakonec dám do chladna a abych měla jistotu tak nejlíp na dno ledničky.Ale většinou vydrží i ve sklepě.
Není tady
Myslela jsem, že ho normálně potom vytáhnu, nechám rozmrznout a pak z toho klasicky udělám marmeládu.
Takže ty Honey už tu marmeládu nezavařuješ?
A jaké jsou podle vás nejlepší želírovací cukry - Dr. Quetker, nebo jiné?
Aneri, tak ta tvoje kombinace s ananasem a mangem zní moc dobře 
Není tady
Jé, já jednou dělala marmeládu ze skoro rok zmrzlého rybízu a jahod - to když mi mražák vypověděl nečekaně službu. Dopadla normálně, jen mi bylo líto té elektriky, kterou jsem ovoce skoro rok udržovala v "čerstvém" stavu :-( .
Zkopíruji tady můj návod, jak si usnadnit práci s rybízovou marmeládou - dávala jsem to k tématu "Jahodová marmeláda".

Není tady
Ježíši, já to nezkopíruji - zapomněla jsem, že mi zkolaboval počítač a nic nekopíruje, parchant jeden.
Prosím, zkopírujte to tady někdo za mě. 

Není tady
Moninka napsal(a):
Myslela jsem, že ho normálně potom vytáhnu, nechám rozmrznout a pak z toho klasicky udělám marmeládu.
Takže ty Honey už tu marmeládu nezavařuješ?
A jaké jsou podle vás nejlepší želírovací cukry - Dr. Quetker, nebo jiné?
Aneri, tak ta tvoje kombinace s ananasem a mangem zní moc dobře
Moniko,jen tuhle z černýho rybízu nezavařuju,jinak vžechny jo.Nevím teď jestli je to od Dr.Quetkera,ale na sáčku je napsáno Gelfix super nebo Gelfix extra.Dává se tam i míň cukru.
Není tady
Steličko, tak to si mě potěšila, že to bude v pohodě. Někdo mi říkal, že když to ovoce rozmrazím a pak z toho udělám tu marmeládu, tak to nebude mít už tu správnou chuť ovoce.
Dobrá holky, snad to nějak zvládnu, jdu dělat marmelády poprvé, jsem začátečník 
Není tady
Finta od Steličky 
Na rybízovou marmeládu mám prima fintu, jak si to usnadnit a urychlit:
Do kastrolu dávám celé omyté hrozny rybízu, povařím ve vlastní šťávě (někdy na dno kápnu trošku vody) a pak to lehce pomixuji ponorným mixérem. Následně přecedím přes síto a ani se nesnažím zbytky nějak moc vymačkávat.
Přecezenou šťávu vážím (nebo spíš na litry měřím), přidám cukr a želírovadlo a teprve vařím marmeládu.
No a zbytky z cedníku hodím do hrnce s vodou, povařím, přidám cukr, scedím a máme bezva rybízový čaj - nebo džus - nebo šťávu? Prostě po vychlazení mizí před očima.
Není tady
včera jsem získala trochu višní a moruší - udělala marmaládu a je zase jiná - ale dobrá. Používám Naturgel a jsem spokojená...
Není tady
Výborná mrkvová - uvařím mrkev /asi kilo/ s cukrem, rozmixuju, přidám šťávu ze 3-4 citronů, cukr a Naturgel, či Gelfix a je hotovo ! Kdo nezkusí - neuvěří !
Není tady
Aneri napsal(a):
Výborná mrkvová - uvařím mrkev /asi kilo/ s cukrem, rozmixuju, přidám šťávu ze 3-4 citronů, cukr a Naturgel, či Gelfix a je hotovo ! Kdo nezkusí - neuvěří !
Aneri a dáváš cukr podle toho jak píšou na gelfixu nebo prostě na sáčku?
Není tady
Ne, jen tak od oka....ale trochu jsem dala při vaření a asi půl kila, možná i víc potom........ty citrony chtějí....neměla jsem toho celé kilo, tak jsem dala jen 1 sáček, ten je asi na 80 deka ovoce...
Není tady
Mohu doporučit kombinaci merˇuňky v kombinaci s banány, dělala jsem džem (tzn. meruňky jsem nemixovala), jen se zalily horkou vodou a slupka se oloupala. Džem byl krásně oranžový a s kousíčky, dělala jsem tuto variantu je opravdu moc dobrá. Pak mohu doporučit meruňkový džem v kombinaci s malým panákem amaretta + asi 10 dkg mandlových lupínky (na 1,3 kg meruněk). Inspirovala jsem se nějakým časopisem a určitě příští rok vyzkouším, měla velký úspěch.
Není tady