Oznámení

1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy?

1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět

#1 7. 7. 2006 6:44

Moninka
♥♥♥----

Marmelády

Ahojky holky,
chtěla bych se zeptat, jestli děláte marmelády ze zmrzlého ovoce. Že si ho nakoupíte, dáte do mrazáku a potom děláte třeba za měsíc marmeládu.
Někdo mi říkal, že když jí nebudu dělat z čerstvého ovoce hned, že už nebude dobrá sad
Chtěla jsem si prvně nakoupit více ovoce a pak to dělat najednou, ať to pořád nědělám po jedné nebo dvou skleničkách.

A jak dělát marmelády, všechny stejným postupem? A znáte nějaké super kombinace ovoce? wink

Díky tongue

Není tady

#2 7. 7. 2006 9:35

Aneri
♥♥♥♥♥♥-

Re: Marmelády

Já si nedovedu představit marmeládu ze zmrzlého ovoce, to nevím....ale jinak marmelády dělám skoro všechny stějně, záleží na sladkosti ovoce. Nedělám mixy...spíše se otevře více malých skleniček.  Snad jen z  jablek a pomerančů,broskve i meruňky dělám zvlášť. V knize třeba čtu...džem z jahod a švestek, což nelze udělat ted z čerstvých, tak to asi ne...ale letos zkusím džem z hrušek,ananasu a manga, ten může být dobrý, jinak dělám chutney/čatní/ jablečné a hruškové, ale to se hodí spíše k uzenině a každému také nechutná. Nejvíce u nás jde jahodová a šípková.

Není tady

#3 7. 7. 2006 10:57

Honey
♥♥♥♥---

Tak já jednou dělala džem ze zmrzlých jahod a myslím,že si nikdo nestěžoval.Prostě v tu dobu jsem neměla čas .
Jinak ráda dělám marmeládu z černýho rybízu.Odvážím si například 1 kg rybízu,namelu ho na masovém strojku nebo teď už používám mixér,robot a do směsi vmíchám stejné množství cukru krystal.Míchám až se cukr rozpustí,potom dám do skleniček od výživy.Na marmeládu dám celofán a na to nasypu špetku...nevím teď jak se ten přípravek jmenuje,ale někdy se přidává aby marmeláda nesplesnivěla a zavíčkuju.Marmeláda se už nezavařuje.Potom jí nakonec dám do chladna a abych měla jistotu tak nejlíp na dno ledničky.Ale většinou vydrží i ve sklepě.

Není tady

#4 7. 7. 2006 14:31

Moninka
♥♥♥----

Myslela jsem, že ho normálně potom vytáhnu, nechám rozmrznout a pak z toho klasicky udělám marmeládu.

Takže ty Honey už tu marmeládu nezavařuješ?
A jaké jsou podle vás nejlepší želírovací cukry - Dr. Quetker, nebo jiné?

Aneri, tak ta tvoje kombinace s ananasem a mangem zní moc dobře big_smile

Není tady

#5 7. 7. 2006 14:46

Stelička
♥♥♥♥♥♥-

Jé, já jednou dělala marmeládu ze skoro rok zmrzlého rybízu a jahod - to když mi mražák vypověděl nečekaně službu. Dopadla normálně, jen mi bylo líto té elektriky, kterou jsem ovoce skoro rok udržovala v "čerstvém" stavu :-( .
Zkopíruji tady můj návod, jak si usnadnit práci s rybízovou marmeládou - dávala jsem to k tématu "Jahodová marmeláda".

http://sirmi.ic.cz/cara/215.gif

Není tady

#6 7. 7. 2006 14:48

Stelička
♥♥♥♥♥♥-

Ježíši, já to nezkopíruji - zapomněla jsem, že mi zkolaboval počítač a nic nekopíruje, parchant jeden.
Prosím, zkopírujte to tady někdo za mě. grater

http://sirmi.ic.cz/cara/215.gif

Není tady

#7 7. 7. 2006 14:51

Honey
♥♥♥♥---

Moninka napsal(a):

Myslela jsem, že ho normálně potom vytáhnu, nechám rozmrznout a pak z toho klasicky udělám marmeládu.

Takže ty Honey už tu marmeládu nezavařuješ?
A jaké jsou podle vás nejlepší želírovací cukry - Dr. Quetker, nebo jiné?

Aneri, tak ta tvoje kombinace s ananasem a mangem zní moc dobře big_smile

Moniko,jen tuhle z černýho rybízu nezavařuju,jinak vžechny jo.Nevím teď jestli je to od Dr.Quetkera,ale na sáčku je napsáno Gelfix super nebo Gelfix extra.Dává se tam i míň cukru.

Není tady

#8 7. 7. 2006 15:24

Moninka
♥♥♥----

Steličko, tak to si mě potěšila, že to bude v pohodě. Někdo mi říkal, že když to ovoce rozmrazím a pak z toho udělám tu marmeládu, tak to nebude mít už tu správnou  chuť ovoce.

Dobrá holky, snad to nějak zvládnu, jdu dělat marmelády poprvé, jsem začátečník big_smile

Není tady

#9 7. 7. 2006 15:25

Moninka
♥♥♥----

Finta od Steličky smile

Na rybízovou marmeládu mám prima fintu, jak si to usnadnit a urychlit:

Do kastrolu dávám celé omyté hrozny rybízu, povařím ve vlastní šťávě (někdy na dno kápnu trošku vody) a pak to lehce pomixuji ponorným mixérem. Následně přecedím přes síto a ani se nesnažím zbytky nějak moc vymačkávat.
Přecezenou šťávu vážím (nebo spíš na litry měřím), přidám cukr a želírovadlo a teprve vařím marmeládu.

No a zbytky z cedníku hodím do hrnce s vodou, povařím, přidám cukr, scedím a máme bezva rybízový čaj - nebo džus - nebo šťávu? Prostě po vychlazení mizí před očima.

Není tady

#10 9. 7. 2006 11:34

Aneri
♥♥♥♥♥♥-

včera jsem získala trochu višní a moruší - udělala marmaládu a je zase jiná - ale dobrá. Používám Naturgel a jsem spokojená...

Není tady

#11 15. 7. 2006 8:53

Aneri
♥♥♥♥♥♥-

Výborná mrkvová  - uvařím mrkev /asi kilo/  s cukrem, rozmixuju, přidám šťávu ze 3-4 citronů, cukr a Naturgel, či Gelfix a je hotovo ! Kdo nezkusí - neuvěří !

Není tady

#12 15. 7. 2006 9:13

Honey
♥♥♥♥---

Aneri napsal(a):

Výborná mrkvová  - uvařím mrkev /asi kilo/  s cukrem, rozmixuju, přidám šťávu ze 3-4 citronů, cukr a Naturgel, či Gelfix a je hotovo ! Kdo nezkusí - neuvěří !

Aneri a dáváš cukr podle toho jak píšou na gelfixu nebo prostě na sáčku?

Není tady

#13 15. 7. 2006 9:21

Aneri
♥♥♥♥♥♥-

Ne, jen tak od oka....ale trochu jsem dala při vaření a asi půl kila, možná i víc potom........ty citrony chtějí....neměla jsem toho celé kilo, tak jsem dala jen 1 sáček, ten je asi na 80 deka ovoce...

Není tady

#14 4. 2. 2007 21:12

alenam
♥♥-----

Mohu doporučit kombinaci merˇuňky v kombinaci s banány, dělala jsem džem (tzn. meruňky jsem nemixovala), jen se zalily horkou vodou a slupka se oloupala. Džem byl krásně oranžový a s kousíčky, dělala jsem tuto variantu je opravdu moc dobrá. Pak mohu doporučit meruňkový džem v kombinaci s malým panákem amaretta + asi 10 dkg mandlových lupínky (na 1,3 kg meruněk). Inspirovala jsem se nějakým časopisem a určitě příští rok vyzkouším, měla velký úspěch.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí