6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Tak díky za rady, budu zkouet kvásek dělat dál, ale moc ancí si nedávám.
Není tady
Holky, teplota na mléko pro udělání kvásku: nejlíp se pozná- zkusit prstem- nesmí být moc teplé-má mít tělesnou teplotu. V teplejím u nemusí kvasnice vzejít.
Dávám troku mléka, dělám kvásek v hrnku, lička cukru, asi 2 líce polohrubé mouky, promíchat na kaičku, do toho kostka kvasnic, rozmíchat. Kaička se zvedne=nakyne v teple dřív, snad kolem 5 minut, ale přesně to stopnuté nemám. Důleité: NESMÍ při dělání kvásku přijít SŮL na kvasnice, nenakynou pak.
Proto kadé kynuté těsto solím a je nakynutý kvásek v míse u aspon trochu promíchaný s moukou.
Není tady
Zkusila jsem dát knedlíkové těsto vykynout přes noc do lednice a fakt to funguje! Jsme jen dva, tak jsem dala čtvrt kila hrubé mouky, čtvrt litru vlané vody, jeden loutek, 10 g kvasnic, trochu cukru do kvásku, do těsta trochu soli, jeden rohlík na kostičky, večer jsem to zamíchala, ani jsem se s tím moc dlouho nepárala, noc v ledničce, dneska jsem to prohnětla, vytvarovala, nechala asi hoďku při pokojové teplotě a up do vařící vody. Byl úasně nadýchaný, jetě nám kus zbyl. Doporučuju!
Judita napsal(a):
Zkusila jsem dát knedlíkové těsto vykynout přes noc do lednice a fakt to funguje! Jsme jen dva, tak jsem dala čtvrt kila hrubé mouky, čtvrt litru vlané vody, jeden loutek, 10 g kvasnic, trochu cukru do kvásku, do těsta trochu soli, jeden rohlík na kostičky, večer jsem to zamíchala, ani jsem se s tím moc dlouho nepárala, noc v ledničce, dneska jsem to prohnětla, vytvarovala, nechala asi hoďku při pokojové teplotě a up do vařící vody. Byl úasně nadýchaný, jetě nám kus zbyl. Doporučuju!
Jde to dělat i tak e se namáčí hodinu ve studené vodě ale musí se obracet
Není tady
Děvčata, jedna důleitá věc: vechny suroviny by měly být před zpracováním těsta pokojové teploty, tzn. asi dvě hodiny dopředu vyndat z lednice vejce, mléko a kvasnice a nechat zvlá na kuchyňské lince. Já dávám do kvásku troičku cukru a pokud se mi zdá mléko příli studené, přihřeju ho v mikrovlnce - ale opatrně, aby bylo vlané a abych s ním kvasnice "neuvařila".
Jinak děkuji Bety za názorný a přesný návod na knedlíky. Já pařené nikdy nedělala, vdy jen vařené. Protoe na obrázcích vypadají opravdu nááádherně, vyzkouím.
Není tady
Aneri napsal(a):
Bety napsal(a):
Hotové u jsi viděla. Snad se ti povedou.
tak se hlásím !!!!! ..... nevypadaly tak pěkně, jako ty na obrázkzu, ale třeba by se hodily ty moje do tenisové koly !!! Kalu na kynuté knedlíky,jsou jiné věci, které umím líp...ale stejně děkuji...moná časem se k nim vrátím a zkusím znovu. Ale i tak se snědly, já říkala, e tak mají být , ale dala jsem nahoru hooodně jahod a tvaroh.....
Aneri, tak střevo na knedlíky jsem já, né ty Jen tak jsem to la podle Bety zkusit a u teď zřejmě končím. Těsto vypadá spí jako drobenka. Zdá se mě, e to je hodně mouky a málo mléka, take se to nedá vařečkou vůbec vypracovat. Vzala jsem na to ruční robot a taky nic-zřejmě to půjde do koe.
Bety, ten olej má jen na pomazání, e jo? Kdyby ne, tak u bych věděla, kde jsem udělala chybu Ach jo
Není tady
Ne to 0,5 dl oleje dávám do těsta, zkusím zkopírovat adresu kde mám celý postup i s obrázkama:
http://www.venusanka.cz/index.php?page= … p;idcl=493 zkus mrknout sem je to dost podrobné
Není tady
Bety napsal(a):
Ne to 0,5 dl oleje dávám do těsta, zkusím zkopírovat adresu kde mám celý postup i s obrázkama:
http://www.venusanka.cz/index.php?page= … p;idcl=493 zkus mrknout sem je to dost podrobné
Bety, tak teď u mě to je uplně jasné, kdy ten olej patří do těsta
5 jsem jich uhňahňala, take je zkusím a jestli to půjde aspoň troku jíst, tak to dodělám vechno, ale jinak si pro to přijedou ve čtvrtek popeláři Díky moc. Pa pa. Zkazit jde uplně vechno-mě teda jo. Ale chybama se člověk učí
Není tady
Já kdy u musím, dělám knedlíky z tvarohového těsta a nedávno jsem je jedla v úasné kombinaci: Nebyly plněné, ale jen "tvarohové koule" a polité byly polevou z plechovky ananasu a mandarinek zahutěnou vanilkovým pudinkem. Byla to neskutečná a neobvyklá mňamka.
Není tady
No manel měl dneska přijet a ve 14 h, tak jsem si řekla, e zkusím kynuáky a kdy se nepovedou, tak udělám třeba filé. No jene on přijel v 11, zrovna ve chvíli, kdy jsem tu "maltu" patlala dohromady. On je natěstí v pohodě, vzal si roládu ze včerejka, protoe spěchal do práce. Taky jsem prohlásila, e jsem měla udělat osvědčené tvarohové nebo z krupicového těsta. No kadopádně já u jsem po obědě a musím říct, e i kdy jsem tam nedala ten olej tak se to dalo jíst a dokonce jsem si pochutnala-byly troku tuí. Ty dalí budou asi jetě tuí protoe u mě ani moc nevykynuly. Jinak u jsem z internetu taky zkouela knedlíky, které jsou hrozně rychlé, jen jsem k tomu dala vedle povidla a zakysanou smetanu a manel si to moc chválil. Je to fakt rychlovka.
Zkusím dát odkaz
http://vareni.dama.cz/recept.php?d=1932
Není tady
Májajája napsal(a):
Já kdy u musím, dělám knedlíky z tvarohového těsta a nedávno jsem je jedla v úasné kombinaci: Nebyly plněné, ale jen "tvarohové koule" a polité byly polevou z plechovky ananasu a mandarinek zahutěnou vanilkovým pudinkem. Byla to neskutečná a neobvyklá mňamka.
ty tvarohové neplněné jsou takové rychlovky, já si je někdy namrazím jako polotovar - napřed dám kuličky jednotlivě na tácku do mrazáku a a jsou zmraené tak je sesypu do sáčku a kdy potřebuju něco narychlo tak je jen uvařím...
Není tady
Bety napsal(a):
Tie sú krásne. A sem cítim ako krásne musia voňa. Také robí moja babička. Nebýva blízko Bratislavy, e by som dobehla na večeru ? Určite tvoj recept vyskúam.
Není tady
Cha chá skor blízko Zlína, ale ila som dlho v Banskej Bystrici tak im hovorím "buchty na pare".
Není tady
Ahoj holky, vím, e u není diskuse ivá, ale čerpala jsem z ní, kdy jsem se pokouela poprvé dělat ovocné knedlíky. Babičku jsem to viděla dělat nejmíň stokrát, dělala jsem je s ní, ale nikdy ne sama za jejího dohledu - a to byla chyba! Kdy se pak v 37 letech pokouíte vytvořit svoje první ovocné kynuté knedlíky, je to docela ostuda. S knedlíky nemám dobrou zkuenost - těsto zvládám, ale na vaření jsem pohořela u s houskovýma - vzniknul prostě rozvařenej a uvnitř tvrdej brousek - fuj. Tak jsem to zkusila znova - hned v úvodu jsem "utopila mlynáře" - podle receptu, který jsem měla z idnes tam lo i přeputěné máslo a byl z toho nepouitelný "blemc". Tak jsem přidala hrubou mouku a nějak jsem to spáchala. Krásně to vykynulo - u jsem natrénovaná, e v panelákovém bytě i v tom nejparnějím létě musím dát mísu na plotnu (elektrickou) a kolem ní zapnout na jedničku zaponout zbylé tři plotýnky - jinak se těsto ani nehne. Naplnila jsem to borůvkami, zabalila a dala vařit vodu. Kdy začala klokotat, vrhla jsem tam knedlíky a zakryla pokličkou. Po 8 minutách jsem la milé knedlíky otočit a ony se mi vechny otevřely a borůvky byly ve vodě!!! I dovařila jsem je, hodila do mísy a po vychladnutí vyhodila. A zkusila to uvařit na pařáčku - a ono to lo! První várka byla nic moc, druhá o trochu lepí a ta třetí u byla super. Nicméně jsem zjistila, e to asi chce cvik - take ovocné knedlíky budeme mít nejméně jednou měsíčně, zkusím i ty houskové (dosud jsem je vdy kupovala), ale u je budu dělat jedině na pařáčku!!! Moc ale děkuju za Vae příspěvky - pomohly :-)
Není tady
To u je opravdu troku starí diskuze, já jsem od té doby koupila domácí pekárnu a pak jetě druhou domácí pekárnu, take těsto ručně u nedělám vůbec, a taky parní hrnec, take u nepařím ani na pařáčku...
jinak jestli paří na pařáčku tak jeden tip pro tebe - můe pod ně dát pečící papír, tak nemusí pomastit spodky a nepřichytí se ti, proti otvírání dbát na pořádné uzavření a dostatečné nakynutí před pařením...
Není tady
v parním hrnci - také na pečícím papíře
Není tady