29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Tak díky za rady, budu zkoušet kvásek dělat dál, ale moc šancí si nedávám.
Není tady
Holky, teplota na mléko pro udělání kvásku: nejlíp se pozná- zkusit prstem- nesmí být moc teplé-má mít tělesnou teplotu. V teplejším už nemusí kvasnice vzejít.
Dávám trošku mléka, dělám kvásek v hrnku, lžička cukru, asi 2 lžíce polohrubé mouky, promíchat na kašičku, do toho kostka kvasnic, rozmíchat. Kašička se zvedne=nakyne v teple dřív, snad kolem 5 minut, ale přesně to stopnuté nemám. Důležité: NESMÍ při dělání kvásku přijít SŮL na kvasnice, nenakynou pak.
Proto každé kynuté těsto solím až je nakynutý kvásek v míse už aspon trochu promíchaný s moukou.
Není tady
Zkusila jsem dát knedlíkové těsto vykynout přes noc do lednice a fakt to funguje! Jsme jen dva, tak jsem dala čtvrt kila hrubé mouky, čtvrt litru vlažné vody, jeden žloutek, 10 g kvasnic, trochu cukru do kvásku, do těsta trochu soli, jeden rohlík na kostičky, večer jsem to zamíchala, ani jsem se s tím moc dlouho nepárala, noc v ledničce, dneska jsem to prohnětla, vytvarovala, nechala asi hoďku při pokojové teplotě a šup do vařící vody. Byl úžasně nadýchaný, ještě nám kus zbyl. Doporučuju!
Judita napsal(a):
Zkusila jsem dát knedlíkové těsto vykynout přes noc do lednice a fakt to funguje! Jsme jen dva, tak jsem dala čtvrt kila hrubé mouky, čtvrt litru vlažné vody, jeden žloutek, 10 g kvasnic, trochu cukru do kvásku, do těsta trochu soli, jeden rohlík na kostičky, večer jsem to zamíchala, ani jsem se s tím moc dlouho nepárala, noc v ledničce, dneska jsem to prohnětla, vytvarovala, nechala asi hoďku při pokojové teplotě a šup do vařící vody. Byl úžasně nadýchaný, ještě nám kus zbyl. Doporučuju!
Jde to dělat i tak že se namáčí hodinu ve studené vodě ale musí se obracet
Není tady
Děvčata, jedna důležitá věc: všechny suroviny by měly být před zpracováním těsta pokojové teploty, tzn. asi dvě hodiny dopředu vyndat z lednice vejce, mléko a kvasnice a nechat zvlášť na kuchyňské lince. Já dávám do kvásku trošičku cukru a pokud se mi zdá mléko příliš studené, přihřeju ho v mikrovlnce - ale opatrně, aby bylo vlažné a abych s ním kvasnice "neuvařila".
Jinak děkuji Bety za názorný a přesný návod na knedlíky. Já pařené nikdy nedělala, vždy jen vařené. Protože na obrázcích vypadají opravdu nááádherně, vyzkouším.
Není tady
Aneri napsal(a):
Bety napsal(a):
Hotové už jsi viděla. Snad se ti povedou.
tak se hlásím !!!!!
..... nevypadaly tak pěkně, jako ty na obrázkzu, ale třeba by se hodily ty moje do tenisové školy !!!
Kašlu na kynuté knedlíky,jsou jiné věci, které umím líp...ale stejně děkuji...možná časem se k nim vrátím a zkusím znovu. Ale i tak se snědly, já říkala, že tak mají být
, ale dala jsem nahoru hooodně jahod a tvaroh.....
Aneri, tak střevo na knedlíky jsem já, né ty Jen tak jsem to šla podle Bety zkusit a už teď zřejmě končím. Těsto vypadá spíš jako drobenka. Zdá se mě, že to je hodně mouky a málo mléka, takže se to nedá vařečkou vůbec vypracovat. Vzala jsem na to ruční robot a taky nic-zřejmě to půjde do koše.
Bety, ten olej máš jen na pomazání, že jo? Kdyby ne, tak už bych věděla, kde jsem udělala chybu Ach jo
Není tady
Ne to 0,5 dl oleje dávám do těsta, zkusím zkopírovat adresu kde mám celý postup i s obrázkama:
http://www.venusanka.cz/index.php?page= … p;idcl=493 zkus mrknout sem je to dost podrobné
Není tady
Bety napsal(a):
Ne to 0,5 dl oleje dávám do těsta, zkusím zkopírovat adresu kde mám celý postup i s obrázkama:
http://www.venusanka.cz/index.php?page= … p;idcl=493 zkus mrknout sem je to dost podrobné
Bety, tak teď už mě to je uplně jasné, když ten olej patří do těsta
5 jsem jich uhňahňala, takže je zkusím a jestli to půjde aspoň trošku jíst, tak to dodělám všechno, ale jinak si pro to přijedou ve čtvrtek popeláři Díky moc. Pa pa. Zkazit jde uplně všechno-mě teda jo. Ale chybama se člověk učí
Není tady
Já když už musím, dělám knedlíky z tvarohového těsta a nedávno jsem je jedla v úžasné kombinaci: Nebyly plněné, ale jen "tvarohové koule" a polité byly polevou z plechovky ananasu a mandarinek zahuštěnou vanilkovým pudinkem. Byla to neskutečná a neobvyklá mňamka.
Není tady
No manžel měl dneska přijet až ve 14 h, tak jsem si řekla, že zkusím kynuťáky a když se nepovedou, tak udělám třeba filé. No jenže on přijel v 11, zrovna ve chvíli, když jsem tu "maltu" patlala dohromady. On je naštěstí v pohodě, vzal si roládu ze včerejška, protože spěchal do práce. Taky jsem prohlásila, že jsem měla udělat osvědčené tvarohové nebo z krupicového těsta. No každopádně já už jsem po obědě a musím říct, že i když jsem tam nedala ten olej tak se to dalo jíst a dokonce jsem si pochutnala-byly trošku tužší. Ty další budou asi ještě tužší protože už mě ani moc nevykynuly. Jinak už jsem z internetu taky zkoušela knedlíky, které jsou hrozně rychlé, jen jsem k tomu dala vedle povidla a zakysanou smetanu a manžel si to moc chválil. Je to fakt rychlovka.
Zkusím dát odkaz
http://vareni.dama.cz/recept.php?d=1932
Není tady
Májajája napsal(a):
Já když už musím, dělám knedlíky z tvarohového těsta a nedávno jsem je jedla v úžasné kombinaci: Nebyly plněné, ale jen "tvarohové koule" a polité byly polevou z plechovky ananasu a mandarinek zahuštěnou vanilkovým pudinkem. Byla to neskutečná a neobvyklá mňamka.
ty tvarohové neplněné jsou takové rychlovky, já si je někdy namrazím jako polotovar - napřed dám kuličky jednotlivě na tácku do mrazáku a až jsou zmražené tak je sesypu do sáčku a když potřebuju něco narychlo tak je jen uvařím...
Není tady
Bety napsal(a):
Tie sú krásne. Až sem cítim ako krásne musia voňať. Také robí moja babička.
Nebývaš blízko Bratislavy, že by som dobehla na večeru ?
Určite tvoj recept vyskúšam.
Není tady
Cha chá skor blízko Zlína, ale žila som dlho v Banskej Bystrici tak im hovorím "buchty na pare".
Není tady
Ahoj holky, vím, že už není diskuse živá, ale čerpala jsem z ní, když jsem se pokoušela poprvé dělat ovocné knedlíky. Babičku jsem to viděla dělat nejmíň stokrát, dělala jsem je s ní, ale nikdy ne sama za jejího dohledu - a to byla chyba! Když se pak v 37 letech pokoušíte vytvořit svoje první ovocné kynuté knedlíky, je to docela ostuda. S knedlíky nemám dobrou zkušenost - těsto zvládám, ale na vaření jsem pohořela už s houskovýma - vzniknul prostě rozvařenej a uvnitř tvrdej brousek - fuj. Tak jsem to zkusila znova - hned v úvodu jsem "utopila mlynáře" - podle receptu, který jsem měla z idnes tam šlo i přepuštěné máslo a byl z toho nepoužitelný "blemc". Tak jsem přidala hrubou mouku a nějak jsem to spáchala. Krásně to vykynulo - už jsem natrénovaná, že v panelákovém bytě i v tom nejparnějším létě musím dát mísu na plotnu (elektrickou) a kolem ní zapnout na jedničku zaponout zbylé tři plotýnky - jinak se těsto ani nehne. Naplnila jsem to borůvkami, zabalila a dala vařit vodu. Když začala klokotat, vrhla jsem tam knedlíky a zakryla pokličkou. Po 8 minutách jsem šla milé knedlíky otočit a ony se mi všechny otevřely a borůvky byly ve vodě!!! I dovařila jsem je, hodila do mísy a po vychladnutí vyhodila. A zkusila to uvařit na pařáčku - a ono to šlo! První várka byla nic moc, druhá o trochu lepší a ta třetí už byla super. Nicméně jsem zjistila, že to asi chce cvik - takže ovocné knedlíky budeme mít nejméně jednou měsíčně, zkusím i ty houskové (dosud jsem je vždy kupovala), ale už je budu dělat jedině na pařáčku!!! Moc ale děkuju za Vaše příspěvky - pomohly :-)
Není tady
To už je opravdu trošku starší diskuze, já jsem od té doby koupila domácí pekárnu a pak ještě druhou domácí pekárnu, takže těsto ručně už nedělám vůbec, a taky parní hrnec, takže už nepařím ani na pařáčku...
jinak jestli paříš na pařáčku tak jeden tip pro tebe - můžeš pod ně dát pečící papír, tak nemusíš pomastit spodky a nepřichytí se ti, proti otvírání dbát na pořádné uzavření a dostatečné nakynutí před pařením...
Není tady
v parním hrnci - také na pečícím papíře
Není tady