29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
N Nejsem nejmladší...ale neumím kynuté knedlíky, kvasnic se spíše bojím. Chtěla bych doma překvapit, ale nevím o kvásku vůbec nic. Najde se někdo, kdo by mi to vysvětlil ? Děkuji
Není tady
Myslíš kynuté těsto na knedlíky ovocné nebo k omáčkám.Bohužel v tom mám jako vždycky hokej Taky nejsem expert na knedle jako moj¨e mamka,ale pokud je to na omáčku....do míse hodím trošku soli,vejce...jedno nebo když chceš přilepšit dáš dvě nebo zbytky bílků.Vedle dáš tak půl kostky droždí do hrnku,trošku mouky a cukru moučky...opravdu trošku,tak po lžičce a zeleješ vlažným mlékem a počkáš až vše vzkyne a to vše dáš do míse .Přidáváš hrubou mouku tak ,aby to nebylo řídké ani tuhé,protože potom dáš na kostičky nakrájenou housku.Poradím,že lepší je mít vše prvně řídší a přidávat mouku než naopak.Je to těžký,mjak říká moje mamka...vše podle oka,ale snad Ti někdo poradí líp.
Není tady
Já dělám kynuté knedlíky takto: cca 0,5 kg polohrubé mouky 0,5 dl oleje, trošku soli. Vajíčko nedávám protože vařím v páře a knedlíky při vytváření nejsou mazlavé. Kvásek: 1/4 l teplého mléka + cca 1 lžíce cukru krystal, do toho nadrobím kvasnice, počkám až vzejdou, přidám do mouky. Kvasnic jednu kostičku nebo trošku méně může být. Hodím do robotu, promíchám. Počkám až nabyde, promíchám znovu. Když se zvětší na dvojnásobek, je hotové. Do kastrolu dám pařáček, podleju vodou, pařáček a stěny kastrolu omastím olejem aby se knedlíky nepřichytávaly. Lžící nabírám stejnoměrné kousky těsta, udělám placičku, naplním čímkoliv od ovoce přes tvarohovou náplň nebo povidla(pozor obyčejná marmeláda ráda vytéká, nevytéká většinou meruňková). Udělám knedlíky, omastím je zespodu trošku olejem a dám na přáček tak aby se nedotýkaly a měly prostor kam ještě kynout. Pařím 20 minut, vyndám, zkontroluju kolik je vody, případně pod pařáček trošku doleju atd atd a můžeš je i mrazit, v ovocné sezóně namrazím na celou zimu. No a když tam budeš koukat tak ať ti nespadne pára z pokličky na knedlíky udělá na nich flíček takový vlhký. Jinak ti po vyndání zůstanou krásně "suché" ne slizké.
Upravil(a) Bety (4. 7. 2006 20:32)
Není tady
Není tady
Není tady
Měla jsem spíše na mysli ovocné knedlíky...ale to je horror......co mi tu píšete.....a jak poznám, že kvasnice vzešly, nebo jak dlouho to trvá....a jak dlouho ještě, když přidám ten kvásek trvá, než těsto nabyde? Proč je Bety paříš? Proč je nevaříš? Do mrazáku pak dáváš ty uvařené, nebo těstové?
Není tady
Do mrazáku dávám uvařené. Pařím proto, že uvařené jsou "oblemcané". Kvasnice poznáš že vzejdou, nabydou a vyplavají na povrch a udělají takovou kašičku, to poznáš hned! A jak dlouho to trvá? Podle toho jak je teplo! jednou tak a jednou jinak, Klidně to můžeš vařit ve vodě jestli ti nevadí že jsou slizké. Nevím jak bych ty slizké mrazila - dělám jich děsně moc na zimu, máme švestky a meruňky totiž na zahradě. Z kompotu nedělám to se blbě balí - když dáváš kompot, tak je vlhkej a to se blbě balí. To ovocepořádně usušit co budeš dávat dovnitř.
Upravil(a) Bety (4. 7. 2006 20:44)
Není tady
Aneri, zkus to - no bóže, tak to jednou vyhodíš když se to nepovede! Já toho za život vyhodila! Pusť se do toho až nebudou doma a je to.
Není tady
Tak jo, Bety, děkuji i Honey, zítra zkusím a podám hlášení zde...já dělávám sladké tvarohové knedlíky a všichni mi říkají, že si to mám nechat patentovat, že by se to uplatnilo ve stavebnictví místo malty, že by s tím dobře držely domy při sobě....tak nevím...ale určitě zkusím, mám ještě poslední jahody...ale už se těším i na borůvkové, merunkové......a když se nepovede, řeknu, že jsem zkoušela trhance a dám jahody s cukrem nahoru a určitě je někdo sní.....
Není tady
Aneri napsal(a):
Tak jo, Bety, děkuji i Honey, zítra zkusím a podám hlášení zde...já dělávám sladké tvarohové knedlíky a všichni mi říkají, že si to mám nechat patentovat, že by se to uplatnilo ve stavebnictví místo malty, že by s tím dobře držely domy při sobě....tak nevím...ale určitě zkusím, mám ještě poslední jahody...ale už se těším i na borůvkové, merunkové......a když se nepovede, řeknu, že jsem zkoušela trhance a dám jahody s cukrem nahoru
a určitě je někdo sní.....
No jasně Aneri,já když jsem dělala poprvé svíčkovou,tak jsem si řekla že když se nepovede,řeknu že je to úúúúplně jiná omáčka a se svíčkovou to nemá nic společnýho.Takže hurá do toho
Není tady
Já je dělám takhle podle maminky:
-Do mísy dáme 500 g hrubé mouky, sůl.Trošku mouky-z toho
-tak 2 lžíce dám do malé hluboké mističky, 1lžička cukru, 4g droždí, vlahé mléko a zamíchám, nechám vykynout.(mužeš to i na chvíli přikrýt - počkáš tak 10 minut, kašička ti nabobtná.
- pak do mouky přidám ten vykynutý kvásek, 1 vajíčko - zamíchám a po částech přidávám mlého- asi 1/4 litru.
Těsto musíš dobře propracovat vařečkou, až se ti na něm dělají bubliny. Je to dřina, takže já si ho vyklopím na umakart, bud si namoučím ruce ve vodě, nebo posypu moukou a zadělávám rukou- není to tak namáhavé a nebolí ruce.Jinak to poznáš i, že se ti těsto od spodu odlepuje od mísy.
-Dáš zpátky do mísy, přikryješ a necháš asi půl hodky kynout.
-Rozválím placku, rozkrájím přibližně na stejné čtverečky, trošku roztáhnu rohy, naplním ovocem a růžky k sobou spojím (ruce si můžeš posypat moukou, at ti to nelepí),a zakulatíš.
-dej je na pomoučeném uterku, přikrej je další a nech asi ještě 10 minut.
.Vařím je tak 8 minut (4 a 4).
Není tady
dusička napsal(a):
Já je dělám takhle podle maminky:
-Do mísy dáme 500 g hrubé mouky, sůl.Trošku mouky-z toho
-tak 2 lžíce dám do malé hluboké mističky, 1lžička cukru, 4g droždí, vlahé mléko a zamíchám, nechám vykynout.(mužeš to i na chvíli přikrýt - počkáš tak 10 minut, kašička ti nabobtná.
- pak do mouky přidám ten vykynutý kvásek, 1 vajíčko - zamíchám a po částech přidávám mlého- asi 1/4 litru.
Těsto musíš dobře propracovat vařečkou, až se ti na něm dělají bubliny. Je to dřina, takže já si ho vyklopím na umakart, bud si namoučím ruce ve vodě, nebo posypu moukou a zadělávám rukou- není to tak namáhavé a nebolí ruce.Jinak to poznáš i, že se ti těsto od spodu odlepuje od mísy.
-Dáš zpátky do mísy, přikryješ a necháš asi půl hodky kynout.
-Rozválím placku, rozkrájím přibližně na stejné čtverečky, trošku roztáhnu rohy, naplním ovocem a růžky k sobou spojím (ruce si můžeš posypat moukou, at ti to nelepí),a zakulatíš.
-dej je na pomoučeném uterku, přikrej je další a nech asi ještě 10 minut.
.Vařím je tak 8 minut (4 a 4).
A ještě jsem si vzpomněla, že babička říkala, že mlékem nesmíš zatopit mlynáře. Takže mléko po troškách a hned zamíchat ke kvásku.
Je to stejné,jako u houskových k omáčce, jen tam nepřidáváš cukru- a nakonec když máš toto těsto hotové-přidávám na kostičky nakrájeného 1,5 rohliku.Nechám vykynout stejně, udělám 2 šišky a vařím 2x 8-10 minut-podle velikosti, já spíš 8
Není tady
Pokud nemáš robot, je to dřina, pokud máš - je to raz dva, stačí i ruční s hnětacími háky já mám Bosch profi Mix:
Není tady
taky jsem líná těsto válet a krájet - všechno si už zjednodušuju, kousky naberu lžičkou vždy stejný kousek a roztáhnu
Upravil(a) Bety (5. 7. 2006 16:23)
Není tady
na pařáček dám dál od sebe, aby měly kam kynout:
Není tady
Hotové už jsi viděla. Snad se ti povedou.
Není tady
Bety napsal(a):
Hotové už jsi viděla. Snad se ti povedou.
tak se hlásím !!!!!
..... nevypadaly tak pěkně, jako ty na obrázkzu, ale třeba by se hodily ty moje do tenisové školy !!!
Kašlu na kynuté knedlíky,jsou jiné věci, které umím líp...ale stejně děkuji...možná časem se k nim vrátím a zkusím znovu. Ale i tak se snědly, já říkala, že tak mají být
, ale dala jsem nahoru hooodně jahod a tvaroh.....
Není tady
Aneri napsal(a):
Bety napsal(a):
Hotové už jsi viděla. Snad se ti povedou.
tak se hlásím !!!!!
..... nevypadaly tak pěkně, jako ty na obrázkzu, ale třeba by se hodily ty moje do tenisové školy !!!
Kašlu na kynuté knedlíky,jsou jiné věci, které umím líp...ale stejně děkuji...možná časem se k nim vrátím a zkusím znovu. Ale i tak se snědly, já říkala, že tak mají být
, ale dala jsem nahoru hooodně jahod a tvaroh.....
to je jenom začátek příště to bude perfektní!!! Hlavně že byly dobré!
Není tady
Bety napsal(a):
Aneri napsal(a):
Bety napsal(a):
Hotové už jsi viděla. Snad se ti povedou.
tak se hlásím !!!!!
..... nevypadaly tak pěkně, jako ty na obrázkzu, ale třeba by se hodily ty moje do tenisové školy !!!
Kašlu na kynuté knedlíky,jsou jiné věci, které umím líp...ale stejně děkuji...možná časem se k nim vrátím a zkusím znovu. Ale i tak se snědly, já říkala, že tak mají být
, ale dala jsem nahoru hooodně jahod a tvaroh.....
to je jenom začátek příště to bude perfektní!!! Hlavně že byly dobré!
Vykašli se na to hlavní je ,že se snědly.já nejsem žádnej expert přes kynutý těsto,ale dneska jsem dělala koblížky a dcera naznala,že je to dobrý.tak hurááááá
Není tady
Já mám holky vždy problém s kváskem. Nevím proč, ale nikdy mi nevykyne. Už jsem zkoušela snad všechno, vlažné mléko, teplé mléko, různé množství, ale nic. prostě ten kvásek neumím. Peču moc ráda, ale prostě kynuté těsto se mi nepodaří.
Není tady
Bety a Honey děkuji za podporu a jsem ráda, že nejsem jediná trubka na knedlíky
Není tady
Nela napsal(a):
Já mám holky vždy problém s kváskem. Nevím proč, ale nikdy mi nevykyne. Už jsem zkoušela snad všechno, vlažné mléko, teplé mléko, různé množství, ale nic. prostě ten kvásek neumím. Peču moc ráda, ale prostě kynuté těsto se mi nepodaří.
Nelo a dáváš do kvásku i trochu cukru ? Není možný aby TI nevykynul.Dáš půl kostky droždí ,do toho trošku cukru(bez cukru tí nevykyne),lžičku mouky a přidáš vlažný mléko.A mělo by to být.
Není tady
Honey napsal(a):
Nela napsal(a):
Já mám holky vždy problém s kváskem. Nevím proč, ale nikdy mi nevykyne. Už jsem zkoušela snad všechno, vlažné mléko, teplé mléko, různé množství, ale nic. prostě ten kvásek neumím. Peču moc ráda, ale prostě kynuté těsto se mi nepodaří.
Nelo a dáváš do kvásku i trochu cukru ? Není možný aby TI nevykynul.Dáš půl kostky droždí ,do toho trošku cukru(bez cukru tí nevykyne),lžičku mouky a přidáš vlažný mléko.A mělo by to být.
Dávám cukr, někdy mi opravdu krásně vykyne, ale většinou nic, na povrchu se udělá trošku škraloup a to je všechno, když to tak pak zamíchám s moukou, tak mám těsto tuhé, moc mi nevykyne a buchty jsou hned tvrdé.
Není tady
Nela napsal(a):
Honey napsal(a):
Nela napsal(a):
Já mám holky vždy problém s kváskem. Nevím proč, ale nikdy mi nevykyne. Už jsem zkoušela snad všechno, vlažné mléko, teplé mléko, různé množství, ale nic. prostě ten kvásek neumím. Peču moc ráda, ale prostě kynuté těsto se mi nepodaří.
Nelo a dáváš do kvásku i trochu cukru ? Není možný aby TI nevykynul.Dáš půl kostky droždí ,do toho trošku cukru(bez cukru tí nevykyne),lžičku mouky a přidáš vlažný mléko.A mělo by to být.
Dávám cukr, někdy mi opravdu krásně vykyne, ale většinou nic, na povrchu se udělá trošku škraloup a to je všechno, když to tak pak zamíchám s moukou, tak mám těsto tuhé, moc mi nevykyne a buchty jsou hned tvrdé.
Suroviny by měly mít stejnou teplotu.Já opravdu jsem antitalent a s kynutým těstem většinou nechci mít nic společnýho ,ale vždycky mě nakynulo.Tak nevím.Nebo zkus droždí ze sáčku.
Není tady
Nela napsal(a):
Honey napsal(a):
Nela napsal(a):
Já mám holky vždy problém s kváskem. Nevím proč, ale nikdy mi nevykyne. Už jsem zkoušela snad všechno, vlažné mléko, teplé mléko, různé množství, ale nic. prostě ten kvásek neumím. Peču moc ráda, ale prostě kynuté těsto se mi nepodaří.
Nelo a dáváš do kvásku i trochu cukru ? Není možný aby TI nevykynul.Dáš půl kostky droždí ,do toho trošku cukru(bez cukru tí nevykyne),lžičku mouky a přidáš vlažný mléko.A mělo by to být.
Dávám cukr, někdy mi opravdu krásně vykyne, ale většinou nic, na povrchu se udělá trošku škraloup a to je všechno, když to tak pak zamíchám s moukou, tak mám těsto tuhé, moc mi nevykyne a buchty jsou hned tvrdé.
Tohle vypadá na uvařený kvasnice - mléko stačí vlažné. Kupuju kvasnice ty v alobalu jak je na nich napsáno čerstvé droždí. A když se mi stane, že kvasnice nenaskočí, tak to raději ani nedělám. Napřed udělám kvásek, a když naskočí tak teprve mám jistotu že budu dělat těsto.
Není tady