6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
N Nejsem nejmladí...ale neumím kynuté knedlíky, kvasnic se spíe bojím. Chtěla bych doma překvapit, ale nevím o kvásku vůbec nic. Najde se někdo, kdo by mi to vysvětlil ? Děkuji
Není tady
Myslí kynuté těsto na knedlíky ovocné nebo k omáčkám.Bohuel v tom mám jako vdycky hokej Taky nejsem expert na knedle jako moj¨e mamka,ale pokud je to na omáčku....do míse hodím troku soli,vejce...jedno nebo kdy chce přilepit dá dvě nebo zbytky bílků.Vedle dá tak půl kostky drodí do hrnku,troku mouky a cukru moučky...opravdu troku,tak po ličce a zeleje vlaným mlékem a počká a ve vzkyne a to ve dá do míse .Přidává hrubou mouku tak ,aby to nebylo řídké ani tuhé,protoe potom dá na kostičky nakrájenou housku.Poradím,e lepí je mít ve prvně řídí a přidávat mouku ne naopak.Je to těký,mjak říká moje mamka...ve podle oka,ale snad Ti někdo poradí líp.
Není tady
Já dělám kynuté knedlíky takto: cca 0,5 kg polohrubé mouky 0,5 dl oleje, troku soli. Vajíčko nedávám protoe vařím v páře a knedlíky při vytváření nejsou mazlavé. Kvásek: 1/4 l teplého mléka + cca 1 líce cukru krystal, do toho nadrobím kvasnice, počkám a vzejdou, přidám do mouky. Kvasnic jednu kostičku nebo troku méně můe být. Hodím do robotu, promíchám. Počkám a nabyde, promíchám znovu. Kdy se zvětí na dvojnásobek, je hotové. Do kastrolu dám pařáček, podleju vodou, pařáček a stěny kastrolu omastím olejem aby se knedlíky nepřichytávaly. Lící nabírám stejnoměrné kousky těsta, udělám placičku, naplním čímkoliv od ovoce přes tvarohovou náplň nebo povidla(pozor obyčejná marmeláda ráda vytéká, nevytéká větinou meruňková). Udělám knedlíky, omastím je zespodu troku olejem a dám na přáček tak aby se nedotýkaly a měly prostor kam jetě kynout. Pařím 20 minut, vyndám, zkontroluju kolik je vody, případně pod pařáček troku doleju atd atd a můe je i mrazit, v ovocné sezóně namrazím na celou zimu. No a kdy tam bude koukat tak a ti nespadne pára z pokličky na knedlíky udělá na nich flíček takový vlhký. Jinak ti po vyndání zůstanou krásně "suché" ne slizké.
Upravil(a) Bety (4. 7. 2006 20:32)
Není tady
Není tady
Není tady
Měla jsem spíe na mysli ovocné knedlíky...ale to je horror......co mi tu píete.....a jak poznám, e kvasnice vzely, nebo jak dlouho to trvá....a jak dlouho jetě, kdy přidám ten kvásek trvá, ne těsto nabyde? Proč je Bety paří? Proč je nevaří? Do mrazáku pak dává ty uvařené, nebo těstové?
Není tady
Do mrazáku dávám uvařené. Pařím proto, e uvařené jsou "oblemcané". Kvasnice pozná e vzejdou, nabydou a vyplavají na povrch a udělají takovou kaičku, to pozná hned! A jak dlouho to trvá? Podle toho jak je teplo! jednou tak a jednou jinak, Klidně to můe vařit ve vodě jestli ti nevadí e jsou slizké. Nevím jak bych ty slizké mrazila - dělám jich děsně moc na zimu, máme vestky a meruňky toti na zahradě. Z kompotu nedělám to se blbě balí - kdy dává kompot, tak je vlhkej a to se blbě balí. To ovocepořádně usuit co bude dávat dovnitř.
Upravil(a) Bety (4. 7. 2006 20:44)
Není tady
Aneri, zkus to - no bóe, tak to jednou vyhodí kdy se to nepovede! Já toho za ivot vyhodila! Pus se do toho a nebudou doma a je to.
Není tady
Tak jo, Bety, děkuji i Honey, zítra zkusím a podám hláení zde...já dělávám sladké tvarohové knedlíky a vichni mi říkají, e si to mám nechat patentovat, e by se to uplatnilo ve stavebnictví místo malty, e by s tím dobře drely domy při sobě....tak nevím...ale určitě zkusím, mám jetě poslední jahody...ale u se těím i na borůvkové, merunkové......a kdy se nepovede, řeknu, e jsem zkouela trhance a dám jahody s cukrem nahoru a určitě je někdo sní.....
Není tady
Aneri napsal(a):
Tak jo, Bety, děkuji i Honey, zítra zkusím a podám hláení zde...já dělávám sladké tvarohové knedlíky a vichni mi říkají, e si to mám nechat patentovat, e by se to uplatnilo ve stavebnictví místo malty, e by s tím dobře drely domy při sobě....tak nevím...ale určitě zkusím, mám jetě poslední jahody...ale u se těím i na borůvkové, merunkové......a kdy se nepovede, řeknu, e jsem zkouela trhance a dám jahody s cukrem nahoru a určitě je někdo sní.....
No jasně Aneri,já kdy jsem dělala poprvé svíčkovou,tak jsem si řekla e kdy se nepovede,řeknu e je to úúúúplně jiná omáčka a se svíčkovou to nemá nic společnýho.Take hurá do toho
Není tady
Já je dělám takhle podle maminky:
-Do mísy dáme 500 g hrubé mouky, sůl.Troku mouky-z toho
-tak 2 líce dám do malé hluboké mističky, 1lička cukru, 4g drodí, vlahé mléko a zamíchám, nechám vykynout.(mue to i na chvíli přikrýt - počká tak 10 minut, kaička ti nabobtná.
- pak do mouky přidám ten vykynutý kvásek, 1 vajíčko - zamíchám a po částech přidávám mlého- asi 1/4 litru.
Těsto musí dobře propracovat vařečkou, a se ti na něm dělají bubliny. Je to dřina, take já si ho vyklopím na umakart, bud si namoučím ruce ve vodě, nebo posypu moukou a zadělávám rukou- není to tak namáhavé a nebolí ruce.Jinak to pozná i, e se ti těsto od spodu odlepuje od mísy.
-Dá zpátky do mísy, přikryje a nechá asi půl hodky kynout.
-Rozválím placku, rozkrájím přiblině na stejné čtverečky, troku roztáhnu rohy, naplním ovocem a růky k sobou spojím (ruce si můe posypat moukou, at ti to nelepí),a zakulatí.
-dej je na pomoučeném uterku, přikrej je dalí a nech asi jetě 10 minut.
.Vařím je tak 8 minut (4 a 4).
Není tady
dusička napsal(a):
Já je dělám takhle podle maminky:
-Do mísy dáme 500 g hrubé mouky, sůl.Troku mouky-z toho
-tak 2 líce dám do malé hluboké mističky, 1lička cukru, 4g drodí, vlahé mléko a zamíchám, nechám vykynout.(mue to i na chvíli přikrýt - počká tak 10 minut, kaička ti nabobtná.
- pak do mouky přidám ten vykynutý kvásek, 1 vajíčko - zamíchám a po částech přidávám mlého- asi 1/4 litru.
Těsto musí dobře propracovat vařečkou, a se ti na něm dělají bubliny. Je to dřina, take já si ho vyklopím na umakart, bud si namoučím ruce ve vodě, nebo posypu moukou a zadělávám rukou- není to tak namáhavé a nebolí ruce.Jinak to pozná i, e se ti těsto od spodu odlepuje od mísy.
-Dá zpátky do mísy, přikryje a nechá asi půl hodky kynout.
-Rozválím placku, rozkrájím přiblině na stejné čtverečky, troku roztáhnu rohy, naplním ovocem a růky k sobou spojím (ruce si můe posypat moukou, at ti to nelepí),a zakulatí.
-dej je na pomoučeném uterku, přikrej je dalí a nech asi jetě 10 minut.
.Vařím je tak 8 minut (4 a 4).
A jetě jsem si vzpomněla, e babička říkala, e mlékem nesmí zatopit mlynáře. Take mléko po trokách a hned zamíchat ke kvásku.
Je to stejné,jako u houskových k omáčce, jen tam nepřidává cukru- a nakonec kdy má toto těsto hotové-přidávám na kostičky nakrájeného 1,5 rohliku.Nechám vykynout stejně, udělám 2 iky a vařím 2x 8-10 minut-podle velikosti, já spí 8
Není tady
Pokud nemá robot, je to dřina, pokud má - je to raz dva, stačí i ruční s hnětacími háky já mám Bosch profi Mix:
Není tady
taky jsem líná těsto válet a krájet - vechno si u zjednoduuju, kousky naberu ličkou vdy stejný kousek a roztáhnu
Upravil(a) Bety (5. 7. 2006 16:23)
Není tady
na pařáček dám dál od sebe, aby měly kam kynout:
Není tady
Hotové u jsi viděla. Snad se ti povedou.
Není tady
Bety napsal(a):
Hotové u jsi viděla. Snad se ti povedou.
tak se hlásím !!!!! ..... nevypadaly tak pěkně, jako ty na obrázkzu, ale třeba by se hodily ty moje do tenisové koly !!! Kalu na kynuté knedlíky,jsou jiné věci, které umím líp...ale stejně děkuji...moná časem se k nim vrátím a zkusím znovu. Ale i tak se snědly, já říkala, e tak mají být , ale dala jsem nahoru hooodně jahod a tvaroh.....
Není tady
Aneri napsal(a):
Bety napsal(a):
Hotové u jsi viděla. Snad se ti povedou.
tak se hlásím !!!!! ..... nevypadaly tak pěkně, jako ty na obrázkzu, ale třeba by se hodily ty moje do tenisové koly !!! Kalu na kynuté knedlíky,jsou jiné věci, které umím líp...ale stejně děkuji...moná časem se k nim vrátím a zkusím znovu. Ale i tak se snědly, já říkala, e tak mají být , ale dala jsem nahoru hooodně jahod a tvaroh.....
to je jenom začátek přítě to bude perfektní!!! Hlavně e byly dobré!
Není tady
Bety napsal(a):
Aneri napsal(a):
Bety napsal(a):
Hotové u jsi viděla. Snad se ti povedou.
tak se hlásím !!!!! ..... nevypadaly tak pěkně, jako ty na obrázkzu, ale třeba by se hodily ty moje do tenisové koly !!! Kalu na kynuté knedlíky,jsou jiné věci, které umím líp...ale stejně děkuji...moná časem se k nim vrátím a zkusím znovu. Ale i tak se snědly, já říkala, e tak mají být , ale dala jsem nahoru hooodně jahod a tvaroh.....
to je jenom začátek přítě to bude perfektní!!! Hlavně e byly dobré!
Vykali se na to hlavní je ,e se snědly.já nejsem ádnej expert přes kynutý těsto,ale dneska jsem dělala koblíky a dcera naznala,e je to dobrý.tak hurááááá
Není tady
Já mám holky vdy problém s kváskem. Nevím proč, ale nikdy mi nevykyne. U jsem zkouela snad vechno, vlané mléko, teplé mléko, různé mnoství, ale nic. prostě ten kvásek neumím. Peču moc ráda, ale prostě kynuté těsto se mi nepodaří.
Není tady
Bety a Honey děkuji za podporu a jsem ráda, e nejsem jediná trubka na knedlíky
Není tady
Nela napsal(a):
Já mám holky vdy problém s kváskem. Nevím proč, ale nikdy mi nevykyne. U jsem zkouela snad vechno, vlané mléko, teplé mléko, různé mnoství, ale nic. prostě ten kvásek neumím. Peču moc ráda, ale prostě kynuté těsto se mi nepodaří.
Nelo a dává do kvásku i trochu cukru ? Není moný aby TI nevykynul.Dá půl kostky drodí ,do toho troku cukru(bez cukru tí nevykyne),ličku mouky a přidá vlaný mléko.A mělo by to být.
Není tady
Honey napsal(a):
Nela napsal(a):
Já mám holky vdy problém s kváskem. Nevím proč, ale nikdy mi nevykyne. U jsem zkouela snad vechno, vlané mléko, teplé mléko, různé mnoství, ale nic. prostě ten kvásek neumím. Peču moc ráda, ale prostě kynuté těsto se mi nepodaří.
Nelo a dává do kvásku i trochu cukru ? Není moný aby TI nevykynul.Dá půl kostky drodí ,do toho troku cukru(bez cukru tí nevykyne),ličku mouky a přidá vlaný mléko.A mělo by to být.
Dávám cukr, někdy mi opravdu krásně vykyne, ale větinou nic, na povrchu se udělá troku kraloup a to je vechno, kdy to tak pak zamíchám s moukou, tak mám těsto tuhé, moc mi nevykyne a buchty jsou hned tvrdé.
Není tady
Nela napsal(a):
Honey napsal(a):
Nela napsal(a):
Já mám holky vdy problém s kváskem. Nevím proč, ale nikdy mi nevykyne. U jsem zkouela snad vechno, vlané mléko, teplé mléko, různé mnoství, ale nic. prostě ten kvásek neumím. Peču moc ráda, ale prostě kynuté těsto se mi nepodaří.
Nelo a dává do kvásku i trochu cukru ? Není moný aby TI nevykynul.Dá půl kostky drodí ,do toho troku cukru(bez cukru tí nevykyne),ličku mouky a přidá vlaný mléko.A mělo by to být.
Dávám cukr, někdy mi opravdu krásně vykyne, ale větinou nic, na povrchu se udělá troku kraloup a to je vechno, kdy to tak pak zamíchám s moukou, tak mám těsto tuhé, moc mi nevykyne a buchty jsou hned tvrdé.
Suroviny by měly mít stejnou teplotu.Já opravdu jsem antitalent a s kynutým těstem větinou nechci mít nic společnýho ,ale vdycky mě nakynulo.Tak nevím.Nebo zkus drodí ze sáčku.
Není tady
Nela napsal(a):
Honey napsal(a):
Nela napsal(a):
Já mám holky vdy problém s kváskem. Nevím proč, ale nikdy mi nevykyne. U jsem zkouela snad vechno, vlané mléko, teplé mléko, různé mnoství, ale nic. prostě ten kvásek neumím. Peču moc ráda, ale prostě kynuté těsto se mi nepodaří.
Nelo a dává do kvásku i trochu cukru ? Není moný aby TI nevykynul.Dá půl kostky drodí ,do toho troku cukru(bez cukru tí nevykyne),ličku mouky a přidá vlaný mléko.A mělo by to být.
Dávám cukr, někdy mi opravdu krásně vykyne, ale větinou nic, na povrchu se udělá troku kraloup a to je vechno, kdy to tak pak zamíchám s moukou, tak mám těsto tuhé, moc mi nevykyne a buchty jsou hned tvrdé.
Tohle vypadá na uvařený kvasnice - mléko stačí vlané. Kupuju kvasnice ty v alobalu jak je na nich napsáno čerstvé drodí. A kdy se mi stane, e kvasnice nenaskočí, tak to raději ani nedělám. Napřed udělám kvásek, a kdy naskočí tak teprve mám jistotu e budu dělat těsto.
Není tady