Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 4. 7. 2006 20:02

Aneri
♥♥♥♥♥♥-

kynuté knedlíky

Nbig_smile Nejsem nejmladší...ale neumím kynuté knedlíky, kvasnic se spíše bojím. Chtěla bych doma  překvapit, ale nevím o kvásku vůbec nic. Najde se někdo, kdo by mi to vysvětlil ? Děkuji

Není tady

#2 4. 7. 2006 20:23

Honey
♥♥♥♥---

Re: kynuté knedlíky

Myslíš kynuté těsto na knedlíky ovocné nebo k omáčkám.Bohužel v tom mám jako vždycky hokej big_smile Taky nejsem expert na knedle jako moj¨e mamka,ale pokud je to na omáčku....do míse hodím trošku soli,vejce...jedno nebo když chceš přilepšit dᚠdvě nebo zbytky bílků.Vedle dᚠtak půl kostky droždí do hrnku,trošku mouky a cukru moučky...opravdu trošku,tak po lžičce a zeleješ vlažným mlékem a počkᚠaž vše vzkyne a to vše dᚠ do míse .Přidávᚠhrubou mouku tak ,aby to nebylo řídké ani tuhé,protože potom dᚠna kostičky nakrájenou housku.Poradím,že lepší je mít vše prvně řídší a přidávat mouku než naopak.Je to těžký,mjak říká moje mamka...vše podle oka,ale snad Ti někdo poradí líp.

Není tady

#3 4. 7. 2006 20:26

Bety
♥♥♥♥♥♥♥

Já dělám kynuté knedlíky takto: cca 0,5 kg polohrubé mouky 0,5 dl oleje, trošku soli. Vajíčko nedávám protože vařím v páře a knedlíky při vytváření nejsou mazlavé. Kvásek: 1/4 l teplého mléka + cca 1 lžíce cukru krystal, do toho nadrobím kvasnice, počkám až vzejdou, přidám do mouky. Kvasnic jednu kostičku nebo trošku méně může být. Hodím do robotu, promíchám. Počkám  až nabyde, promíchám znovu. Když se zvětší na dvojnásobek, je hotové. Do kastrolu dám pařáček, podleju vodou, pařáček a stěny kastrolu omastím olejem aby se knedlíky nepřichytávaly. Lžící nabírám stejnoměrné kousky těsta, udělám placičku, naplním čímkoliv od ovoce přes tvarohovou náplň nebo povidla(pozor obyčejná marmeláda ráda vytéká, nevytéká většinou meruňková). Udělám knedlíky, omastím je zespodu trošku olejem a dám na přáček tak aby se nedotýkaly a měly prostor kam ještě kynout. Pařím 20 minut, vyndám, zkontroluju kolik je vody, případně pod pařáček trošku doleju atd atd a můžeš je i mrazit, v ovocné sezóně namrazím na celou zimu. No a když tam budeš koukat tak a ti nespadne pára z pokličky na knedlíky udělá na nich flíček takový vlhký. Jinak ti po vyndání zůstanou krásně "suché" ne slizké.

Upravil(a) Bety (4. 7. 2006 20:32)

Strach je malá smrt...

Není tady

#4 4. 7. 2006 20:27

Bety
♥♥♥♥♥♥♥

http://www.zena-in.cz/fotoalba/images/fotoezvrqirrin78293.jpg

Strach je malá smrt...

Není tady

#5 4. 7. 2006 20:34

Bety
♥♥♥♥♥♥♥

http://www.zena-in.cz/fotoalba/images/fotobhdlqmrpco78292.jpg

Strach je malá smrt...

Není tady

#6 4. 7. 2006 20:38

Aneri
♥♥♥♥♥♥-

Měla jsem spíše na mysli ovocné knedlíky...ale to je horror......co mi tu píšete.....a jak poznám, že kvasnice vzešly, nebo jak dlouho to trvá....a jak dlouho ještě, když přidám  ten kvásek trvá, než  těsto nabyde? Proč je Bety paříš? Proč je nevaříš? Do mrazáku pak dávᚠty uvařené, nebo těstové?

Není tady

#7 4. 7. 2006 20:43

Bety
♥♥♥♥♥♥♥

Do mrazáku dávám uvařené. Pařím proto, že uvařené jsou "oblemcané". Kvasnice poznᚠže vzejdou, nabydou a vyplavají na povrch a udělají takovou kašičku, to poznᚠhned! A jak dlouho to trvá? Podle toho jak je teplo! jednou tak a jednou jinak, Klidně to můžeš vařit ve vodě jestli ti nevadí že jsou slizké. Nevím jak bych ty slizké mrazila - dělám jich děsně moc na zimu, máme švestky a meruňky totiž na zahradě. Z kompotu nedělám to se blbě balí - když dávᚠkompot, tak je vlhkej a to se blbě balí. To ovocepořádně usušit co budeš dávat dovnitř.

Upravil(a) Bety (4. 7. 2006 20:44)

Strach je malá smrt...

Není tady

#8 4. 7. 2006 20:50

Bety
♥♥♥♥♥♥♥

Aneri, zkus to - no bóže, tak to jednou vyhodíš když se to nepovede! Já toho za život vyhodila! Pus se do toho až nebudou doma a je to.

Strach je malá smrt...

Není tady

#9 4. 7. 2006 21:01

Aneri
♥♥♥♥♥♥-

Tak jo, Bety, děkuji i Honey, zítra zkusím a podám hlášení zde...já dělávám sladké  tvarohové knedlíky a všichni mi říkají, že si to mám nechat patentovat, že by se to uplatnilo ve stavebnictví místo malty, že by s tím dobře držely domy při sobě....tak nevím...ale určitě zkusím, mám ještě poslední jahody...ale už se těším i na borůvkové, merunkové......a když se nepovede, řeknu, že jsem zkoušela trhance a dám jahody s cukrem nahoru smile a určitě je někdo sní.....

Není tady

#10 5. 7. 2006 9:15

Honey
♥♥♥♥---

Aneri napsal(a):

Tak jo, Bety, děkuji i Honey, zítra zkusím a podám hlášení zde...já dělávám sladké  tvarohové knedlíky a všichni mi říkají, že si to mám nechat patentovat, že by se to uplatnilo ve stavebnictví místo malty, že by s tím dobře držely domy při sobě....tak nevím...ale určitě zkusím, mám ještě poslední jahody...ale už se těším i na borůvkové, merunkové......a když se nepovede, řeknu, že jsem zkoušela trhance a dám jahody s cukrem nahoru smile a určitě je někdo sní.....

No jasně Aneri,já když jsem dělala poprvé svíčkovou,tak jsem si řekla že když se nepovede,řeknu že je to úúúúplně jiná omáčka a se svíčkovou to nemá nic společnýho.Takže hurá do toho big_smiletummenupp

Není tady

#11 5. 7. 2006 15:55

dusička
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: DC

Já je dělám takhle podle maminky:
-Do mísy dáme 500 g hrubé mouky, sůl.Trošku mouky-z toho
-tak 2 lžíce dám do malé hluboké mističky, 1lžička cukru, 4g droždí, vlahé mléko a zamíchám, nechám vykynout.(mužeš to i na chvíli přikrýt - počkᚠtak 10 minut, kašička ti nabobtná.
- pak do mouky přidám ten vykynutý kvásek, 1 vajíčko - zamíchám a po částech přidávám mlého- asi 1/4 litru.
Těsto musíš dobře propracovat vařečkou, až se ti na něm dělají bubliny. Je to dřina, takže já si ho vyklopím na umakart, bud si namoučím ruce ve vodě, nebo posypu moukou a zadělávám rukou- není to tak namáhavé a nebolí ruce.Jinak to poznᚠi, že se ti těsto od spodu odlepuje od mísy.
-Dᚠzpátky do mísy, přikryješ a nechᚠasi půl hodky kynout.
-Rozválím placku, rozkrájím přibližně na stejné čtverečky, trošku roztáhnu rohy, naplním ovocem a růžky k sobou spojím (ruce si můžeš posypat moukou, at ti to nelepí),a zakulatíš.
-dej je na pomoučeném uterku, přikrej je další a nech asi ještě 10 minut.
.Vařím je tak 8 minut (4 a 4).

Každý den je jen jednou za život

Není tady

#12 5. 7. 2006 16:00

dusička
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: DC

dusička napsal(a):

Já je dělám takhle podle maminky:
-Do mísy dáme 500 g hrubé mouky, sůl.Trošku mouky-z toho
-tak 2 lžíce dám do malé hluboké mističky, 1lžička cukru, 4g droždí, vlahé mléko a zamíchám, nechám vykynout.(mužeš to i na chvíli přikrýt - počkᚠtak 10 minut, kašička ti nabobtná.
- pak do mouky přidám ten vykynutý kvásek, 1 vajíčko - zamíchám a po částech přidávám mlého- asi 1/4 litru.
Těsto musíš dobře propracovat vařečkou, až se ti na něm dělají bubliny. Je to dřina, takže já si ho vyklopím na umakart, bud si namoučím ruce ve vodě, nebo posypu moukou a zadělávám rukou- není to tak namáhavé a nebolí ruce.Jinak to poznᚠi, že se ti těsto od spodu odlepuje od mísy.
-Dᚠzpátky do mísy, přikryješ a nechᚠasi půl hodky kynout.
-Rozválím placku, rozkrájím přibližně na stejné čtverečky, trošku roztáhnu rohy, naplním ovocem a růžky k sobou spojím (ruce si můžeš posypat moukou, at ti to nelepí),a zakulatíš.
-dej je na pomoučeném uterku, přikrej je další a nech asi ještě 10 minut.
.Vařím je tak 8 minut (4 a 4).

A ještě jsem si vzpomněla, že babička říkala, že mlékem nesmíš zatopit mlynáře. Takže mléko po troškách a hned zamíchat ke kvásku.
Je to stejné,jako u houskových k omáčce, jen tam nepřidávᚠcukru- a nakonec když mᚠtoto těsto hotové-přidávám na kostičky nakrájeného  1,5 rohliku.Nechám vykynout stejně, udělám 2 šišky a vařím 2x 8-10 minut-podle velikosti, já spíš 8

Každý den je jen jednou za život

Není tady

#13 5. 7. 2006 16:17

Bety
♥♥♥♥♥♥♥

Pokud nemᚠrobot, je to dřina, pokud mᚠ- je to raz dva, stačí i ruční s hnětacími háky já mám Bosch profi Mix:
http://www.zena-in.cz/fotoalba/images/fotozsyntywaty78876.jpg

Strach je malá smrt...

Není tady

#14 5. 7. 2006 16:19

Bety
♥♥♥♥♥♥♥

http://www.zena-in.cz/fotoalba/images/fotosdbgknnbkp78878.jpg
taky jsem líná těsto válet a krájet - všechno si už zjednodušuju, kousky naberu lžičkou vždy stejný kousek a roztáhnu

Upravil(a) Bety (5. 7. 2006 16:23)

Strach je malá smrt...

Není tady

#15 5. 7. 2006 16:20

Bety
♥♥♥♥♥♥♥

na pařáček dám dál od sebe, aby měly kam kynout:
http://www.zena-in.cz/fotoalba/images/fotodbnbflzxbv78879.jpg

Strach je malá smrt...

Není tady

#16 5. 7. 2006 16:23

Bety
♥♥♥♥♥♥♥

Hotové už jsi viděla. Snad se ti povedou.

Strach je malá smrt...

Není tady

#17 5. 7. 2006 16:53

Aneri
♥♥♥♥♥♥-

big_smile

Bety napsal(a):

yikes   tak se hlásím !!!!!   gratergratergrater..... nevypadaly tak pěkně, jako ty na obrázkzu, ale třeba by se hodily ty moje do tenisové školy !!! smile Kašlu na kynuté knedlíky,jsou jiné věci, které umím líp...ale stejně děkuji...možná časem se k nim vrátím a zkusím znovu. Ale i tak se snědly, já říkala, že tak mají být smile, ale dala jsem nahoru hooodně jahod a tvaroh.....

Není tady

#18 5. 7. 2006 18:41

Bety
♥♥♥♥♥♥♥

Aneri napsal(a):

big_smile

Bety napsal(a):

yikes   tak se hlásím !!!!!   gratergratergrater..... nevypadaly tak pěkně, jako ty na obrázkzu, ale třeba by se hodily ty moje do tenisové školy !!! smile Kašlu na kynuté knedlíky,jsou jiné věci, které umím líp...ale stejně děkuji...možná časem se k nim vrátím a zkusím znovu. Ale i tak se snědly, já říkala, že tak mají být smile, ale dala jsem nahoru hooodně jahod a tvaroh.....

tummenupptummenupptummenupp to je jenom začátek příště to bude perfektní!!! Hlavně že byly dobré!

Strach je malá smrt...

Není tady

#19 5. 7. 2006 22:16

Honey
♥♥♥♥---

Bety napsal(a):

Aneri napsal(a):

big_smile

Bety napsal(a):

tummenupptummenupptummenupp to je jenom začátek příště to bude perfektní!!! Hlavně že byly dobré!

Vykašli se na to hmm hlavní je ,že se snědly.já nejsem žádnej expert přes kynutý těsto,ale dneska jsem dělala koblížky a dcera naznala,že je to dobrý.tak hurááááá  big_smilebig_smile

Není tady

#20 5. 7. 2006 22:47

Nela
♥♥♥♥♥♥-

Já mám holky vždy problém s kváskem. Nevím proč, ale nikdy mi nevykyne. Už jsem zkoušela snad všechno, vlažné mléko, teplé mléko, různé množství, ale nic. prostě ten kvásek neumím. Peču moc ráda, ale prostě kynuté těsto se mi nepodaří.sad

"Člověk si uvědomí, že byl šastný, až už je to pryč."

Není tady

#21 5. 7. 2006 22:58

Aneri
♥♥♥♥♥♥-

Bety a Honey děkuji za podporu a jsem ráda, že nejsem jediná trubka na knedlíky  smile

Není tady

#22 5. 7. 2006 23:33

Honey
♥♥♥♥---

Nela napsal(a):

Já mám holky vždy problém s kváskem. Nevím proč, ale nikdy mi nevykyne. Už jsem zkoušela snad všechno, vlažné mléko, teplé mléko, různé množství, ale nic. prostě ten kvásek neumím. Peču moc ráda, ale prostě kynuté těsto se mi nepodaří.sad

Nelo a dávᚠdo kvásku i trochu cukru ? Není možný aby TI nevykynul.Dᚠpůl kostky droždí ,do toho trošku cukru(bez cukru tí nevykyne),lžičku mouky a přidᚠvlažný mléko.A mělo by to být.

Není tady

#23 6. 7. 2006 9:35

Nela
♥♥♥♥♥♥-

Honey napsal(a):

Nela napsal(a):

Nelo a dávᚠdo kvásku i trochu cukru ? Není možný aby TI nevykynul.Dᚠpůl kostky droždí ,do toho trošku cukru(bez cukru tí nevykyne),lžičku mouky a přidᚠvlažný mléko.A mělo by to být.

Dávám cukr, někdy mi opravdu krásně vykyne, ale většinou nic, na povrchu se udělá trošku škraloup a to je všechno, když to tak pak zamíchám s moukou, tak mám těsto tuhé, moc mi nevykyne a buchty jsou hned tvrdé.

"Člověk si uvědomí, že byl šastný, až už je to pryč."

Není tady

#24 6. 7. 2006 9:55

Honey
♥♥♥♥---

Nela napsal(a):

Honey napsal(a):

Nela napsal(a):

Dávám cukr, někdy mi opravdu krásně vykyne, ale většinou nic, na povrchu se udělá trošku škraloup a to je všechno, když to tak pak zamíchám s moukou, tak mám těsto tuhé, moc mi nevykyne a buchty jsou hned tvrdé.

Suroviny by měly mít stejnou teplotu.Já opravdu jsem antitalent a s kynutým těstem většinou nechci mít nic společnýho roll,ale vždycky mě nakynulo.Tak nevím.Nebo zkus droždí ze sáčku.

Není tady

#25 6. 7. 2006 11:53

Bety
♥♥♥♥♥♥♥

Nela napsal(a):

Honey napsal(a):

Nela napsal(a):

Tohle vypadá na uvařený kvasnice - mléko stačí vlažné. Kupuju kvasnice ty v alobalu jak je na nich napsáno čerstvé droždí. A když se mi stane, že kvasnice nenaskočí, tak to raději ani nedělám. Napřed udělám kvásek, a když naskočí tak teprve mám jistotu že budu dělat těsto.

Strach je malá smrt...

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí