29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Holky kuchtičky, jak nejlépe udělat marmeládu, aby dobře chytla a vydržela (tedy dokud ji manža nesní ) ?? Díky za tipy. Děláte pak všechny marmelády z různého ovoce stejně ??
Není tady
ahoj, já dělám všechny marmelády stejně, jen měním množství cukru podle druhu ovoce, protože je rozdíl jahody a třeba višně.
Jinak zavařuji stejně jako cokoliv jiného, jen když je vytáhnu z hrnce, tak je obracím dnem vzhůru.
Není tady
ahoj, já používám GELFIX nebo QUITTIN vše dělám podle popisu na sáčku po uvaření se hned plní sklenice,zavřou se a otočí se dnem vzhůru.marmošku dávám jen do šroubovacích sklenic.ještě se mi nestalo, aby nějaká chytla plíseň nebo nechytlo víčko.
Není tady
jo přesně jak holky.Akorát letos jsem si namíchala směs a druhý den jsem zapomněla v jakým poměru,takže po zamíchání Gelfixu podle oka marmeláda neztuhla tak jak má.Ale manžel naznal ,že to jde a už s tím nemám nic dělat.takže to nebude tak hrozný
Není tady
Ahoj, manžel mi včera koupil super želírovací cukr, od dr. Otkera, tak snad to bude taky dobré? Jahody jsem právě obrala, teĎ si dám kafčo, a pak jdu na to. No uvidíme, co z toho vznikne
Není tady
Já už to snad někde psala, ale mám recept na marmeládu z mikrovlnky:
Ovoce buď celé nebo nakrájené na kousky prosypat želírovacím cukrem (kyselejší případně přisladit), promíchat, aby se obalilo a dát do mikrovlnky na plný výkon na cca 3 - 5 minut. Ten čas chce vyzkoušet, jednak je každá trouba jiná, jednak záleží na zralosti (tvrdosti) ovoce. Horké plnit okamžitě do horkých sklenic, navrchu zalít lžící rumu (nebo jiného alkoholu - zkoušela jsem meruňku a slivovici), zavřít rovněž horkým víčkem, obrátit a nechat vychladnout. Já ještě nechala pro jistotu přejít sklenice varem, aby víčka jó chytly. Jde to rychle - do mikrovlnky vždycky dám dávku tak na 5-6 skleniček od výživy a než je naplním, mám v troubě připravenou další dávku.
Není tady
helena napsal(a):
Ovoce buď celé nebo nakrájené na kousky prosypat želírovacím cukrem (kyselejší případně přisladit), promíchat, aby se obalilo a dát do mikrovlnky na plný výkon na cca 3 - 5 minut. Ten čas chce vyzkoušet, jednak je každá trouba jiná, jednak záleží na zralosti (tvrdosti) ovoce. Horké plnit okamžitě do horkých sklenic, navrchu zalít lžící rumu (nebo jiného alkoholu - zkoušela jsem meruňku a slivovici), zavřít rovněž horkým víčkem, obrátit a nechat vychladnout. Já ještě nechala pro jistotu přejít sklenice varem, aby víčka jó chytly. Jde to rychle - do mikrovlnky vždycky dám dávku tak na 5-6 skleniček od výživy a než je naplním, mám v troubě připravenou další dávku.
Páni to zní suprově. Teda hlavně je to dobré že to je rovnou ve skleničkách a nemám ulepený další hrnec ale hlavně ten alkohol. Hmmm to abych ale udělala ještě zvlášťa taky bez rumu, abych měla pro dítě . Je to dobré i se slivovičkou? Tu jedinou asi máme doma
. Vyzkouším.
Jo helen, říkáš skleničky od výživy. To myslíš od přesnídávek, nebo těch příkrmů?? Já jen, že mi hami, hipp atd vůbec nedrží, tak že bych je využila na marmošku, když by držely
Není tady
Kamčitka napsal(a):
helena napsal(a):
Ovoce buď celé nebo nakrájené na kousky prosypat želírovacím cukrem (kyselejší případně přisladit), promíchat, aby se obalilo a dát do mikrovlnky na plný výkon na cca 3 - 5 minut. Ten čas chce vyzkoušet, jednak je každá trouba jiná, jednak záleží na zralosti (tvrdosti) ovoce. Horké plnit okamžitě do horkých sklenic, navrchu zalít lžící rumu (nebo jiného alkoholu - zkoušela jsem meruňku a slivovici), zavřít rovněž horkým víčkem, obrátit a nechat vychladnout. Já ještě nechala pro jistotu přejít sklenice varem, aby víčka jó chytly. Jde to rychle - do mikrovlnky vždycky dám dávku tak na 5-6 skleniček od výživy a než je naplním, mám v troubě připravenou další dávku.Páni to zní suprově. Teda hlavně je to dobré že to je rovnou ve skleničkách a nemám ulepený další hrnec ale hlavně ten alkohol. Hmmm to abych ale udělala ještě zvlášťa taky bez rumu, abych měla pro dítě
. Je to dobré i se slivovičkou? Tu jedinou asi máme doma
. Vyzkouším.
Jo helen, říkáš skleničky od výživy. To myslíš od přesnídávek, nebo těch příkrmů?? Já jen, že mi hami, hipp atd vůbec nedrží, tak že bych je využila na marmošku, když by držely
Co se nádobí týká, je to ideální. V jedný velký míse promícháš, v druhý (menší) si mikrovlníš jednotlivé dávky . Jo zapomněla jsem - v troubě PŘIKRÝVAT - PRSKÁ!
Ty malý skleničky skoro nechytají. Já, stará generace, mám na mysli takové ty klasické české, co se do nich dávalo všechno, od protlaku po mrkev s telecím .
Když budeš dělat pro prcka bez alkoholu, doporučuju přesterilizovat v každém případě.
Není tady
holky, zkoušely jste některá marmeládu v domácí pekárně na chleba? program tam na to je, ale já jsem někde dobře schovala návod a recepty:-( takže nevím, jak na to. jinak když dělám marmeládky, dávám gelfix a vše podle návodu. minulý týden jsem dělala jahodovo-rebarborovou, nemá chybu!!!!!! 1 kg jahod a necelé 1 kg rebarbory, 2 gelfixy 2:1 a 1 kg cukru, fakticky super, je pikantní. taky rebarborovo-banánová je skvělá.
Není tady
Právě jsem dovařila poslední dávku jahodové marmelády a chystám se, že za chvíli tady máme rybíz
Na rybízovou marmeládu mám prima fintu, jak si to usnadnit a urychlit:
Do kastrolu dávám celé omyté hrozny rybízu, povařím ve vlastní šťávě (někdy na dno kápnu trošku vody) a pak to lehce pomixuji ponorným mixérem. Následně přecedím přes síto a ani se nesnažím zbytky nějak moc vymačkávat.
Přecezenou šťávu vážím (nebo spíš na litry měřím), přidám cukr a želírovadlo a teprve vařím marmeládu.
No a zbytky z cedníku hodím do hrnce s vodou, povařím, přidám cukr, scedím a máme bezva rybízový čaj - nebo džus - nebo šťávu? Prostě po vychlazení mizí před očima.
Není tady
Super skleničky co dobře drží jsou ty od jogurtů
Není tady
Já mám se zavařováním marmelád jednu jedinou zkušenost - loni jsem poprvé zavařovala jahody. Zabralo mi to celý den, a výsledek stál za to. Voněl skoro celý dům :-) Bylo z toho 12 sklenic, které zmizely rychlostí blesku :-) Letos se chystám zavařovat znovu, a přemýšlím, jakou další marmeládu zkusit :-) Máme moc rádi meruňkovou - tu od Hamé, kterou pravidelně kupujeme za super peníze v Albertu. Jinak co se týče přípravy, tak myslím, že i u jiného ovoce budu postupovat stejně. Jen asi kouknu na nějaké tipy k tomu ovoci, které vyberu.
Není tady