18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Holky kuchtičky, jak nejlépe udělat marmeládu, aby dobře chytla a vydrela (tedy dokud ji mana nesní ) ?? Díky za tipy. Děláte pak vechny marmelády z různého ovoce stejně ??
Není tady
ahoj, já dělám vechny marmelády stejně, jen měním mnoství cukru podle druhu ovoce, protoe je rozdíl jahody a třeba vině.
Jinak zavařuji stejně jako cokoliv jiného, jen kdy je vytáhnu z hrnce, tak je obracím dnem vzhůru.
Není tady
ahoj, já pouívám GELFIX nebo QUITTIN ve dělám podle popisu na sáčku po uvaření se hned plní sklenice,zavřou se a otočí se dnem vzhůru.marmoku dávám jen do roubovacích sklenic.jetě se mi nestalo, aby nějaká chytla plíseň nebo nechytlo víčko.
Není tady
jo přesně jak holky.Akorát letos jsem si namíchala směs a druhý den jsem zapomněla v jakým poměru,take po zamíchání Gelfixu podle oka marmeláda neztuhla tak jak má.Ale manel naznal ,e to jde a u s tím nemám nic dělat.take to nebude tak hrozný
Není tady
Ahoj, manel mi včera koupil super elírovací cukr, od dr. Otkera, tak snad to bude taky dobré? Jahody jsem právě obrala, teĎ si dám kafčo, a pak jdu na to. No uvidíme, co z toho vznikne
Není tady
Já u to snad někde psala, ale mám recept na marmeládu z mikrovlnky:
Ovoce buď celé nebo nakrájené na kousky prosypat elírovacím cukrem (kyselejí případně přisladit), promíchat, aby se obalilo a dát do mikrovlnky na plný výkon na cca 3 - 5 minut. Ten čas chce vyzkouet, jednak je kadá trouba jiná, jednak záleí na zralosti (tvrdosti) ovoce. Horké plnit okamitě do horkých sklenic, navrchu zalít lící rumu (nebo jiného alkoholu - zkouela jsem meruňku a slivovici), zavřít rovně horkým víčkem, obrátit a nechat vychladnout. Já jetě nechala pro jistotu přejít sklenice varem, aby víčka jó chytly. Jde to rychle - do mikrovlnky vdycky dám dávku tak na 5-6 skleniček od výivy a ne je naplním, mám v troubě připravenou dalí dávku.
Není tady
helena napsal(a):
Já u to snad někde psala, ale mám recept na marmeládu z mikrovlnky:
Ovoce buď celé nebo nakrájené na kousky prosypat elírovacím cukrem (kyselejí případně přisladit), promíchat, aby se obalilo a dát do mikrovlnky na plný výkon na cca 3 - 5 minut. Ten čas chce vyzkouet, jednak je kadá trouba jiná, jednak záleí na zralosti (tvrdosti) ovoce. Horké plnit okamitě do horkých sklenic, navrchu zalít lící rumu (nebo jiného alkoholu - zkouela jsem meruňku a slivovici), zavřít rovně horkým víčkem, obrátit a nechat vychladnout. Já jetě nechala pro jistotu přejít sklenice varem, aby víčka jó chytly. Jde to rychle - do mikrovlnky vdycky dám dávku tak na 5-6 skleniček od výivy a ne je naplním, mám v troubě připravenou dalí dávku.
Páni to zní suprově. Teda hlavně je to dobré e to je rovnou ve skleničkách a nemám ulepený dalí hrnec ale hlavně ten alkohol. Hmmm to abych ale udělala jetě zvláa taky bez rumu, abych měla pro dítě . Je to dobré i se slivovičkou? Tu jedinou asi máme doma . Vyzkouím.
Jo helen, říká skleničky od výivy. To myslí od přesnídávek, nebo těch příkrmů?? Já jen, e mi hami, hipp atd vůbec nedrí, tak e bych je vyuila na marmoku, kdy by drely
Není tady
Kamčitka napsal(a):
helena napsal(a):
Já u to snad někde psala, ale mám recept na marmeládu z mikrovlnky:
Ovoce buď celé nebo nakrájené na kousky prosypat elírovacím cukrem (kyselejí případně přisladit), promíchat, aby se obalilo a dát do mikrovlnky na plný výkon na cca 3 - 5 minut. Ten čas chce vyzkouet, jednak je kadá trouba jiná, jednak záleí na zralosti (tvrdosti) ovoce. Horké plnit okamitě do horkých sklenic, navrchu zalít lící rumu (nebo jiného alkoholu - zkouela jsem meruňku a slivovici), zavřít rovně horkým víčkem, obrátit a nechat vychladnout. Já jetě nechala pro jistotu přejít sklenice varem, aby víčka jó chytly. Jde to rychle - do mikrovlnky vdycky dám dávku tak na 5-6 skleniček od výivy a ne je naplním, mám v troubě připravenou dalí dávku.Páni to zní suprově. Teda hlavně je to dobré e to je rovnou ve skleničkách a nemám ulepený dalí hrnec ale hlavně ten alkohol. Hmmm to abych ale udělala jetě zvláa taky bez rumu, abych měla pro dítě . Je to dobré i se slivovičkou? Tu jedinou asi máme doma . Vyzkouím.
Jo helen, říká skleničky od výivy. To myslí od přesnídávek, nebo těch příkrmů?? Já jen, e mi hami, hipp atd vůbec nedrí, tak e bych je vyuila na marmoku, kdy by drely
Co se nádobí týká, je to ideální. V jedný velký míse promíchá, v druhý (mení) si mikrovlní jednotlivé dávky . Jo zapomněla jsem - v troubě PŘIKRÝVAT - PRSKÁ!
Ty malý skleničky skoro nechytají. Já, stará generace, mám na mysli takové ty klasické české, co se do nich dávalo vechno, od protlaku po mrkev s telecím .
Kdy bude dělat pro prcka bez alkoholu, doporučuju přesterilizovat v kadém případě.
Není tady
holky, zkouely jste některá marmeládu v domácí pekárně na chleba? program tam na to je, ale já jsem někde dobře schovala návod a recepty:-( take nevím, jak na to. jinak kdy dělám marmeládky, dávám gelfix a ve podle návodu. minulý týden jsem dělala jahodovo-rebarborovou, nemá chybu!!!!!! 1 kg jahod a necelé 1 kg rebarbory, 2 gelfixy 2:1 a 1 kg cukru, fakticky super, je pikantní. taky rebarborovo-banánová je skvělá.
Není tady
Právě jsem dovařila poslední dávku jahodové marmelády a chystám se, e za chvíli tady máme rybíz
Na rybízovou marmeládu mám prima fintu, jak si to usnadnit a urychlit:
Do kastrolu dávám celé omyté hrozny rybízu, povařím ve vlastní ávě (někdy na dno kápnu troku vody) a pak to lehce pomixuji ponorným mixérem. Následně přecedím přes síto a ani se nesnaím zbytky nějak moc vymačkávat.
Přecezenou ávu váím (nebo spí na litry měřím), přidám cukr a elírovadlo a teprve vařím marmeládu.
No a zbytky z cedníku hodím do hrnce s vodou, povařím, přidám cukr, scedím a máme bezva rybízový čaj - nebo dus - nebo ávu? Prostě po vychlazení mizí před očima.
Není tady
Super skleničky co dobře drí jsou ty od jogurtů
Není tady
Já mám se zavařováním marmelád jednu jedinou zkuenost - loni jsem poprvé zavařovala jahody. Zabralo mi to celý den, a výsledek stál za to. Voněl skoro celý dům :-) Bylo z toho 12 sklenic, které zmizely rychlostí blesku :-) Letos se chystám zavařovat znovu, a přemýlím, jakou dalí marmeládu zkusit :-) Máme moc rádi meruňkovou - tu od Hamé, kterou pravidelně kupujeme za super peníze v Albertu. Jinak co se týče přípravy, tak myslím, e i u jiného ovoce budu postupovat stejně. Jen asi kouknu na nějaké tipy k tomu ovoci, které vyberu.
Není tady