Oznámení

1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy?

1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět

#1 26. 6. 2006 12:14

Marie A
♥♥-----

Soudní poplatek - výše

Mám prosbu, podali jsme dvě stejné žaloby na média a to na ochranu osobnosti s tím, že požadujeme stejné finanční částky. Jeden Krajský soud nám určil 4% z požadované částky, kterou jsme zaplatili.
Druhý soud na stejnou žalovanou částku nám odpověděl, že musíme zaplatit částku 2x.
I náš právní zástupce se podivoval, proč a z jakého důvodu má být uhrazena 2 stejná částka.
Žalujeme jako manželé a co se stane když spor vyhrajeme, tak nám bude přiznána 2x žalovaná částka? Když jsem volala na soud, zda se náhodou nespletli, tak mě bylo odpovězeno, že paní
soudkyně to napsala správně a musíme zaplatit (jinými slovy ne 4% z žalované částky, ale 8% z žalované částky). Teď nám přišlo, zda nechceme naši žalobu delegovat k jinému soudu. Má někdo podobné zkušenosti, nebo to je jenom podivné u nás? Předem děkuji

Není tady

#2 27. 6. 2006 9:59

maggie
♥♥♥♥♥--

Re: Soudní poplatek - výše

Na každou žalobu zvlášť 4% z žalované částky. Myslím, že je to tak správně.
Soud, u kterého jste podali žalobu, je zřejmě přetížený, tak by možná nebylo od věci zvážit, zda to nenechat projednávat u soudu, který není tak zaneprázdněný. Soud může, v případě, že budete úspěšní, přiznat Vám náhradu soudních poplatků i nákladů za právní zastoupení. Toto hradí ten, kdo spor "prohraje".
Je ale možné, že náhradu soud nepřizná žádné straně.

Není tady

#3 27. 6. 2006 17:27

Marie A
♥♥-----

Děkuji za odpověď, rozumím tomu, že jsme měli zaplatit pouze 4% z žalované částky, ale soud po nás chtěl zaplatit ještě jednou tu samou částku. Takže jsme zaplatili celkem 160 000,- Kč namísto 80 000,- Kč.
Nemůžu pochopit proč to soud takto nařídil a chtěl, abychom zaplatili více než jsme museli. Neumím si to vysvětlit. A když jsme zaplatili, tak během měsíce přišlo, zda nechceme naší žalobu delegovat na jiný soud. Pokud můžete, prosím odpovězte mi. Jednání má být nařízeno na podzim.

Není tady

#4 27. 6. 2006 18:53

ABC
♥♥♥♥---

Maggie, předně není možné, aby si žalobce sám rozhodl, který soud bude jeho žalobu řešit. Návrh je vždy třeba podat soudu, který je věcně a místně příslušný.
Marie, také se domnívám, že došlo k pochybení soudu a vyměření duplicitního poplatku. Máte zastoupení advokáta, který by měl záležitost za vás vyřešit, zjistit, zda došlo ke správnému zaplacení poplatku a vůbec vás neměl nechat platit znovu. Měl dojít k soudu, nahlédnout do spisu, zjistit, co se stalo a požádat o zrušení druhé výzvy (usnesení) na zaplacení. Platíte si právní zastoupení, neměla byste tudíž nic u soudu vyřizovat vy, ale váš advokát. Je možné, že soud rozhodl, že by žalobu měl projednávat jiný soud a účastníků řízení se musí zeptat na souhlas s postoupením spisu.

Není tady

#5 7. 9. 2006 17:01

Marie A
♥♥-----

Mám prosbu, měli jsme jednání u soudu, kde se probíraly naše důkazy a právník žalované strany
vždy řekl, že tento důkaz ho nezajímá, na další důkaz řekl, že to není irelevantní, a na další
písemná stanoviska odpověděl, že chce vidět naše dopisy, které jsme psali na různé instituce. Na
základě našich žádostí nám některé instituce odpověděli, že to co bylo zveřejněno na fotografiích, bylo neetické, hrůzné a byly porušeny paragrafy etického kodexu. Soudce při jednání navrhl, abychom obě strany připravili závěrečné písemné jednání. Pokud jsem tomu takto rozuměla. Takže když se soudce dotazoval, zda může být nařízené jednání na 4. 10. 2006, tak
naše právnička s tímto termínem souhlasila a právník žalované strany odpověděl, že nic ten den nemá, ale že na další jednání již nepřijede a že se z jednání omlouvá. Prosím, jak mám chápat závěrečné jednání? Už jsme měli 2 soudní jednání a při prvním jednání se právník protistrany
ozval s tím, aby bylo jednání odročeno na základě, že není seznámený se spisem. Při tomto
druhém jednání řekl, že při prvním jednání neměl jistotu, že jsme rodiče syna, který zemřel při autonehodě a proto odročil první jednání. Můžeme ještě něco doplnit, či doložit ještě nějaký důkaz, který jsme zjistili až teď ? Nabídli jsme i mimosoudní dohodu, ale druhá strana na ni žádným způsobem nereagovala. Jak na tuto skutečnost bude nahlížet soudce? Prosím poraďte. Díky

Není tady

#6 8. 9. 2006 8:26

Kido12
♥♥♥♥---

Nevím, jestli jsem to správně pochopila, tak máte stanovené jednání na 4.10., kdy
budou předneseny závěrečné řeči. Pokud právník protistrany nedorazí, řeč musí do
stanoveného termínu zaslat písemně.
Jinak samozřejmě nebylo právo porušeno tím, že právník protistrany požádal o odročení pro neznalost spisu, to druhé odkládání jednání už zavání účelovým protahování soudního řízení. Na konci každého jednání se soudce ptá, zda chcete ještě
nějaké důkazy, návrh výslechů apod..., soudce pak rozhoduje, zda jsou opodstatněné
a mohou ovlivnit řízení. I ve vašem případě, pokud nebylo řízení ukončeno můžete
doplnit další důkazy - co nejdříve dodejte soudci.

Není tady

#7 8. 9. 2006 15:50

Marie A
♥♥-----

Díky moc, domluvím se s právničkou, aby mi ještě poslala její vypracování závěrečné řeči, a snad už toho 4. 10. 06 bude vše ukončeno. Pokud právník protistrany nepřijede na jednání, tak bude vynesen rozsudek a asi mu ho pošlou poštou.  Jsem zvědavá, jak bude znít rozsudek.
Ještě jednou díky.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí