Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#26 27. 6. 2006 16:42

kamolina
♥♥♥♥---

Re: schizofrenie - člověk a dědičnost??

to smilla:

mno, pokud říkáš, nebudu se hroutit z každé prkotiny - já jsem splachovací.... oproti příteli velmi! Ten řeší všechno... Horší je, že občas reaguje dost podrážděně na mámu... Ale chápu ho... má ji na starosti od útlého věku... Miluje ji.. vím to.... A já ji mám taky ráda... Ono to snad ani není jinak možné.... Učím se s tím zacházet... Je to opravdu dost těžké neustále si pamatovat, že je nemocná.... Nejhorší je, že byt by zasloužil kompletku - rekonstrukci, přestavbu, úklid! ... a já se bojím, že když jí budu rušit staré pořádky, bude to horší s jejím stavem... na druhou stranu je to přítelův byt a on si to moc přeje.... Už jsem začala drobnostma a v pátek se mám stěhovat.... a čím je to blíž, tím víc nad tím přemýšlím... Ale jsem rozhodnutá... On mi za to opravdu stojí... Myslím, že člověk s takovou zodpovědností a takovým životním tréninkem nemůže být špatná volba.-)... Díky za podporu!

... za slzy, za slzy děkuji, ty naučí mne citu.........

Není tady

#27 27. 6. 2006 17:20

Ivik
♥♥♥----

....před rokem se mi oběsil bratr...trpěl schyzofrenií ..opustila ho jeho žena a odvedla mu syna kterého moc miloval....I toto je jedna stránka této nemoci na kterou je třeba dát pozor...
...tito lidé opravdu potřebují moc a moc lásky,stále si vyčítám jestli jsem udělala vše co jsem mohla,abych mu pomohla..
...a naneštěstí můj malý syn je jako by mu z oka vypadl...
                 hodně síly a lásky:hjarta:

GNÓTHI SEAUTÓN!
POZNEJ SÁM SEBE!

Není tady

#28 28. 6. 2006 8:18

smilla
♥♥-----

potvůrko:
ani nevíš, jak tvého přítele chápu, jsem na máti také často strašná, předrážděná, vím to o sobě, ale opravdu to někdy nejde, totiž schizofrenik má problémy se sebeúctou a tím pádem i jeho blízcí mají někdy pocit, že je horší než dítě.
Potvůrko, s  úpravami bytu musíš opatrně, mylsím, že by návrhy měly vycházet hlavně od přítele, moc záleží na tom, v jaké je ona pohodě, a taky, jak tě vnímá.
Jo, taky si myslím, že tvůj přítel bude opora do života. Hodně štěstí.

Není tady

#29 28. 6. 2006 10:24

Evelin
♥♥♥♥---

Asi budu za zlou, napiš nám za 5 let, jaký to byl život. Co mne zůstalo - dluhy po něm, totálně pocuchané zdraví a nervy, i dítěte....Dodnes nepochopený stav toho, co se stalo....Než se to stalo, plánovali jsme svatbu, druhé dítě. Sliby zůstaly, jeho vyhrůžky proti nám.  Taky prý své dítě miluje, ovšem nikdo nechápe jak, když ji neplatí výživné a ani nemá snahu ji vidět, volat, navštívit....totálně se o ní nezajímá.
Do práce chodit nechtěl,já ho živila, a to měl VŠ, uměl 5 jazyků....a bylo mu 40 tou dobou, co se narodilo dítě. Ale podvody dělat uměl, dluhy taky.
Může mne někdo říct, kdo má tedy být živitel rodiny a ještě se klepat hrůzou, kdy ho ten druhý zabije, protože mu zrovna něco leží v hlavě (z nemoci) a už to přenáší i na své dítě? už jsem nespala ani z práškama ze strachu, co nám udělá. A já musela utéct ze svého bytu....
Ovšem, kdo to nezdá a věří v nápravu (třeba jako u alkoholika), tak ať to skusí sám. Já nechápala tu přemenu a co se děje. Nic jsem nevěděla, jeho rodina tutlala, že b y tam u nich něco mohlo být. Prý to má po matce.....jako jediný z rodiny. Jak bych bývala vděčna, kdyby mne někdo dal radu. Nemusela jsem se trápit výčitkami a nejistotou.
NELITUJI rozchodu, ovšem bála jsem se ještě dlouhá léta poté. Dítě má z toho dodnes nějaké pozůstatky, naštěstí blednou.
Je to milion maličkosti na jedny nervy.Denně, 1000x. Kazdou minutu i vteřinu.
Ovšem kdyby si to potvůrka nevyzkoušela, byly bychom na vině my, co kdyby to nebyla pravda, co píšem. Přeju ti, at to zvládneš. Já jsem velice těžce poučená a málem jsem se z toho zbláznila sama. Skus nespat pár dnů, resp.nocí v kuse, pár-5-10.... možná minuty spánku a uvidíš, v jakém budeš stavu. Každé zabzučení mouchy tě vzbudí-strach. Budeš pak uvažovat o velice krajném řešení a abys třeba neublížila někomu (tomu, co to bude neustále vyvolávat-tvé stavy), tak to budeš chtít- tu situaci,  skoncovat raději se sebou. Jenom a´t je už konečně klid.
Jsou to ale změny nálad vtěřinové. Ted smích-hned poté agrese.Jak u malých dětí. O to horší...
Já píšu furt o neléčené formě.

Není tady

#30 28. 6. 2006 11:45

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

No veď práve, mne pripadá, že ty zovšeobecňuješ svoju skúsenosť na všetkých takýchto pacientov. Je dobré varovať potvurku, aby vedela, čo ju PRÍPADNE MOŽE ČAKAŤ. Ale netvrdiť, že toto ju určite čaká... A rozdiel medzi liečenou a neliečenou chorobou - o tom snáď ani netreba diskutovať. Ja keby som vztiahla svoju skúsenosť s BM na všetkých chlapov, tak som už 8 rokov zavretá v kláštore. A zatiaľ mám pekný vzťah s niekým, kto je skrátka iný. Nezovšeobecňovať, prosím!

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#31 29. 6. 2006 15:29

kamolina
♥♥♥♥---

to Evelin:
Je mi to líto, ale opravdu už pár let máma poctivě bere léky a zdá se být v pohodě... to o čem mluvíš znám z přítelova vyprávění. Taky byl před otázkou zda zabije sebe nebo ji... Ale zvládl  to a je to lepší. Myslím, že je moc ráda, že tam budu. Nemá moc s kým popvídat. I když se její svět smrskl na kočku, počasí, rodinná pouta a jídlo, tak pořád je soudná, nebo mi tak aspoň připadá. Má svůj úlet a to je, že si zapisuje kdo komu dluží a za co... denně u toho stráví několik hodin. Ze zvědavosti jsem nakoukla a myslím, že to není nic nebezpečného... Skoro jsem se přistihla, jak se v duchu směju.... Každopádně to vyzkouším a vzhledem k tomu, že jsem "trvanlivá", za těch pět let se pokusím dát vědět... Otázkou je, zda si mě budete pamatovat. :-) Ale jsou i varianty o kterých jsme s přítelem mluvili.... v případě, že se máma zhorší a nebo život s ní nebude pro nás reálný, stále jsou ty alternativy jako se odstěhovat a nebo jí platit speciální péči. Je to sice poněkud drahej špás, ale já doufám, že dva mladí a pozitivně motivovaní lidi na to vydělají:-)... Děkuji ale za názor a Tobě přeji, aby jsi na vše zapomněla, aby Tě to co se stalo posunulo a aby jsi odpustila....

To ostatní:- děkuji..... již zítra se stěhuji!

Není tady

#32 30. 6. 2006 21:24

ctyr,listek
♥♥♥♥---

chtěla jsem ti poslat zprávu,ale máš plno!!!!

Není tady

#33 30. 6. 2006 21:50

kamolina
♥♥♥♥---

ctyr,listek: tu zprávu jsem dostala a dokonce dvakrát... já myslím, že to bude v pohodě... Maminka je moc v pohodě... To spíš přítel je nějakej podrážděnej... zrovna jsem dovybalovala část věcí... sice jsem dnes z toho byla trochu na nervy, ale bude to v pohodě... díky všem!

Není tady

#34 3. 7. 2006 9:46

Evelin
♥♥♥♥---

Díky prapodivna potvurko, veř mi, upřimně ti držim pěsti a přeji ti, aby ti to vyšlo. Dnes už to je 8 let, co jsme "osvobozené", ale to ty zážitky budou doživotní postižení, mám pocit. Ale všude je něco, každý má svůj kříž, co už nadělám. Neboj, pamatovat budu. Ak chceš cokoliv zakopat do svého nejhlubšího nitra a už si NIKDY nevzpomenout, bohužel, ono to stejně samo najednou vyplave.

Není tady

#35 3. 7. 2006 14:20

kamolina
♥♥♥♥---

Evelin napsal(a):

Díky prapodivna potvurko, veř mi, upřimně ti držim pěsti a přeji ti, aby ti to vyšlo. Dnes už to je 8 let, co jsme "osvobozené", ale to ty zážitky budou doživotní postižení, mám pocit. Ale všude je něco, každý má svůj kříž, co už nadělám. Neboj, pamatovat budu. Ak chceš cokoliv zakopat do svého nejhlubšího nitra a už si NIKDY nevzpomenout, bohužel, ono to stejně samo najednou vyplave.

Nechci tvrdit, že vím o čem mluvíš... ale taky mám něco, o čem se dost nerada bavím a snad bych se i hádala... protože není nad osobní zkušenost.... Ale já jsem holt takový jelito, že si to musím zkusit... pak dost vydržím a nakonec beznadějně třeba uteču.... Uvidíme:-) díky za podporu.........

Není tady

#36 3. 7. 2006 15:13

janica
♥♥♥♥♥♥-

Tak jak to zatím jde potvůrko? Jaké jsou první dojmy? smile

Není tady

#37 4. 7. 2006 13:21

kamolina
♥♥♥♥---

Janica: nebudu tvrdit, že je to procházka růžovou zahradou... Maminka vaří... a když vaří, vaří brambory.... protože přítel je údajně miluje.... A mě tvrdí, že je nenávidí... A když vaří maminka, nevařím já... takže vlastně nevařím a stravuju se všelijak... skoro spolu nemluvím a já se občas bojím pohnout... asi je to moje sugesce, ale ona mě prostě kontroluje... chodí a obhlíží.... Vůbec za to nemůže.. je to potencionální tchýně... Těším se, že si se Staníkem sednu a vypovídáme si nějaká pravidla hry.... ovšem bude nutné do nich zasvětit ještě maminku.....  držte pěsti!!!!

Není tady

#38 8. 7. 2006 23:26

ctyr,listek
♥♥♥♥---

Držím palce  wink

Není tady

#39 19. 7. 2006 21:34

ctyr,listek
♥♥♥♥---

14 dní za tebou-tak jak to jde???  big_smile hmm butter dumbom grater  par  godlike

Není tady

#40 24. 7. 2006 12:37

kamolina
♥♥♥♥---

ctyr,listek napsal(a):

14 dní za tebou-tak jak to jde???  big_smile hmm butter dumbom grater  par  godlike

Ahojky...Děkuji za optání...
Myslela jsem, že to bude horší... Už máme za sebou jednu skorohospitalizaci, výstup ze strany maminky, který jsem zvládla statečně a taky tak nějak si snažíme vycházet vstříc... Jde to.. Není to sice ideální, jako že si umím představit, že bychom byli se Staníkem osamotě... ve větším soukromí.... ale jde to...
Je na mě hodná... když nemá své dny... už jí společně s náma... Myslím, že první epizodu jsem si usmířila roštěnkama ( dostala totiž zánět žil, což vyžadovalo nutně vyšetření v nemocnici - nepřípustné, že? a pak musela doma ležet...).
Jenže jsme zjistili, že mátinka má asi lepší sluch než my dva dohromady a tak se musíme začít fest krotit... Slyší i to, co neříkáme...

Není tady

#41 24. 7. 2006 13:06

Tiina
♥♥♥♥♥♥-
Web

NO nevím, ale obecně bych nechtěla bydlet ani s tchýní naprosto zdravou, natož se schizofrenní. Nešla bych do toho.

Není tady

#42 24. 7. 2006 13:26

choysia
♥♥♥♥♥♥♥

Tiina: Proč? My bydlíme s mojí mamkou a s přítelem přes 6 let v jednom bytě a nikdy jsme kvůli tomu neměli žádný problém. Vážně, ani jednou. Já bych řekla, že je to o toleranci a domluvě.
Nebydlíme všichni v jedný místnosti, tak co. Máme každej svoje soukromí a je to v klidu....smile

Potvůrko: Tobě hodně štěstí hjarta

Není tady

#43 30. 7. 2006 20:31

Zlata
♥♥♥----

Kamarádka se stará o nemocnou sestru.Před pár lety si ji vzala z ústavu,kam ji šoupla její rodina.Nemohla se koukat na to,jak tam sestra schází.Za dobu domácí péče se sestra velmi zlepšila,dnes je dokonce schopná chodit do chráněného střediska a dílny pro postižené.Kamarádka ji vozí do Prahy k nějakému dobrému homeopatovi a tvrdí,že ten pokrok je díky němu.

Není tady

#44 6. 8. 2006 12:03

PetraPe
♥♥-----

Co to znamená když někdo prodělá akutní schizofrenický záchvat. Bude se to opakovat.

Není tady

#45 14. 8. 2006 19:30

kamolina
♥♥♥♥---

PetraPe napsal(a):

Co to znamená když někdo prodělá akutní schizofrenický záchvat. Bude se to opakovat.

ahoj Petro,

tak moje zlatí - přítel, který má takto postiženou matku, říká, že ano... že se to nejen bude opakovat, ale i zhoršovat, pokud se nenajde vhodná medikace... Hlavu vzhůru..
Záleží na tom, proč ten záchvat prodělal... je řada typů schizofrenie...

Není tady

#46 15. 8. 2006 13:56

krtonozka
♥♥-----

janica napsal(a):

Co se týká té dědičnosti - mylím, že schizofrenie dědičná není - spousta lidí to může mít v genech, ale nikdy se u nich neprojeví - tam hrají největší roli právě ty "spouštěče", o kterých si psala (např. tragické události, vyčerpání, stres apod...) Horší je to např. u roztroušené sklerózy - tam podle mě dědičnost hraje velkou roli!!!

Můj názor na společné bydlení: jestliže tě přítelova maminka má ráda a neprojevuje se u ní ta nemoc nějakou agresivní formou, myslím, že by to neměl být problém. Samozřejmě se musíš naučit chovat se k ní trošku jiným, řekla bych lidštějším a citlivějším přístupem, ale jestli vám to s přítelem klape, bude to jen potvrzení tvé volby, že s ním chceš být i přesto, že třeba právě díky jeho mamince můžou nastat komplikovanější situace.
Ale neboj se, v dnešní době už se snad na takto nemocné nikdo nedívá skrz prsty - zrovna u schizofrenie se přece obecně ví, že je to prostě porucha mozku, kdy se buňky propojí jinak než mají, případně to propojení mezi nimi slábne...a to velmi dobře zvládají napravit právě moderní léky.

Ahoj, schizofrenie dědičná je, ale přes koleno křížem. Takže v případě, že ji má matka a bude mít 2 děti, dceru a syna, bude s velkou pravděpodobností trpět schozofrenií dcera jejího syna- tedy vnučka.
měj se

Není tady

#47 15. 8. 2006 20:08

smilla
♥♥-----

Ahoj, schizofrenie dědičná je, ale přes koleno křížem. Takže v případě, že ji má matka a bude mít 2 děti, dceru a syna, bude s velkou pravděpodobností trpět schozofrenií dcera jejího syna- tedy vnučka.
měj se

Krtonožko, jak tohleto víš?

Není tady

#48 15. 8. 2006 20:43

kamolina
♥♥♥♥---

smilla: je vysoká pravděpodobnost, že to tak bude... ovšem není to stoprocentní... to ale není nic... ve své podstatě je procento rizika nevypočitatelné.... sama nevím, jak se k tomu postavit.... Je to přece jen ohrožený lidský život

Není tady

#49 16. 8. 2006 10:06

janica
♥♥♥♥♥♥-

potvurka.prapodivna napsal(a):

smilla: je vysoká pravděpodobnost, že to tak bude... ovšem není to stoprocentní... to ale není nic... ve své podstatě je procento rizika nevypočitatelné.... sama nevím, jak se k tomu postavit.... Je to přece jen ohrožený lidský život

Tak to bych neřekla. Ohrožený lidský život je úplně každý.
Podívej se, kolika zdravým lidem bez jakýchokoli dispozic tohoto typu se narodí děti mongoloidní, dementní, zohavené apod..... Já bych to tedy s tou schizofrenií takhle neřešila. To bych se z toho musela zbláznit.
Kromě toho - že budu mít děti rozhodnutá jsem - a to i přes ty dispozice, které jsem tu již popisovala - takže si z toho vezmu to pozitivní - budu je určitě víc hlídat a kdyby se vyskytl nějaký sebemenší příznak, nenechám nic náhodě a čím dříve by se to podchytilo, tím samozřejmě lépe. dudlik

Není tady

#50 16. 8. 2006 11:21

krtonozka
♥♥-----

smilla napsal(a):

měj se

Krtonožko, jak tohleto víš?

Ahoj, bohužel z vlastní zkušenosti a a vyjádření lékařů. Bohužel se to projevilo u nás rodině.
hezký den

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí