29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Vzhledem k osobní averzi vůči mé osobě ze strany mého nadřízeného jsem nucena dát výpověď z pracovního poměru. Ještě nikdy jsem nebyla na pracovním úřadě, rovněž nemám zkušenosti se sociální podporou a různými dávkami. Jsem rozvedená žena se sedmiletým synem. Můžete mi prosím říct, jak se "být" na ÚP odvíjí na financích, co všechno se zahrnuje do ŽM. Vše jsem si našla na internetu, jen to neumím skloubit dohromady a nemám se na koho obrátit.
Děkuji
Není tady
Zkráceně řečeno - Vaše životní minimum činí částku 6980 Kč. Máte samozřejmě
možnost žádat další dávky - přídavky na dítě, sociální příplatek či příplatek na bydlení.
Za předpokladu, že Váš čistý měsíční příjem bude činit např. 8 tis. (příjem z ÚP + přijaté výživné) činili by dávky dalších cca 1800 Kč. (přídavek na dítě 546 - tady pozor
počítá se rok zpětně, byl by tedy pravděpodobně ve skutečnosti nižší, sociální příplatek
553 Kč a případně příplatek na bydlení 746 Kč - u těchto dvou položek, dokladujete
příjmy čtvrletně.
V případě evidence na ÚP, za Vás stát hradí pojistné, vy máte pouze povinnost spolupracovat, dostavovat se na schůzky a i sama si hledat nové zaměstnání.
Výše podpory se odvíjí od Vašich předchozích příjmů (rozhodným obdobím jsou předchozí 3 roky, z nichž alespoň 12 měsíců musíte být přihlášená k pojištění, respektive být zaměstnána, být na nemocenské, mateřské, OSVČ apod...) - z průměrného čistého měsíčního výdělku pak státní podpora činí pro první 3 měsíce
50 %, dále pak 45%. V případě rekvalifikace je to 60 % z výdělku.
Podpora se vyplácí max. do 2,5 násobku životního minima.
Evidence na ÚP se započítává do doby důchod. pojištění.
Není tady
Kido12....mockrát Vám děkuji za Vaši rychlou odpověď. Shoduje se s s tím, co jsem se jednotlivě pokoušela najít na internetu. Počítala jsem to nejnutnější, bez soc. příplatků a budu ztrátová asi 4000 za měsíc. Myslím tím oproti tomu, kdybych i nadále zůstala v tomto zaměstnání.
Pokud mám dvě školy (SŠ a VOŠ) vydělávala více než 10 000,- čistého měsíčně... a jsem sama s dítětem....musím přijmout na ÚP pokud mi to nabídnou práci dejme tomu dělnice za min. plat a ještě k tomu na směny? Nechci zůstat bez práce, celý život jsem pracovala, studovala při zaměstnání a dál se vzdělávala ... a ráda bych tohle vše zúročila v zaměstnání odpovídající mému vzdělání....
Není tady
Nemohou Vám při první návštěvě nabídnout místo uklízečky nebo doplňovačky zboží v Tescu. Toho se nebojte, ale smiřte se s tím, že ÚP Vám hned tak práci "nenajde". Musíte hledat sama, oslovte známé, rodinu.
Jste-li samoživitelka, tak Vaše zaměstnávání je podmíněno i tím, že Vaše pracovní doba, rozvržení směn a doba dojíždění musí korespondovat s Vaší péčí o 7 let staré dítě. Rovněž není Vaší povinností přijmout pracovní nabídku, která zjevně neodpovídá Vašemu dosaženému vzdělání a praxi.
Něco jiného ale asi bude, jakmile budete v evidenci ÚP déle než rok, pak Vám již může být nabídnuta práce např. na zkrácený úvazek nebo s požadavkem na nižší vzdělání než máte - a Vy tuto práci budete muset za určitých podmínek přijmout. Nebo "přijdete" o evidenci a tedy o hrazení zdravotního pojištění.
Nebojte se, hledejte, zkoušejte. Nakonec na tom budete lépe než jste byla teď.
Je možné, že Váš zaměstnavatel bude trvat na 2-měsíční výpovědní lhůtě. Pokud dáte výpověď dnes, tak výpovědní lhůta začne běžet od 1. dne následujícího měsíce po měsíci, kdy byla výpověď zaměstnavateli doručena.
Není tady
Záleží na ÚP - já tam byla 3 měsíce a intenzivně si hledala místo sama, protože pro mě "nic neměli". Takže jsem jednou měsíčně přišla, dozvěděla jsem se totéž a zase šla. Ke konci toho třetího měsíce mi referentka sdělila, že jestli nic nenajdu, budu muset vzít to, co mi nabídnou oni, tzn. místo prodavačky, dělnice, uklízečky a podobně a plat taky nemůžu očekávat takový, jako jsem měla na původním místě. Postarala jsem se sama, takže jediné plus bylo, že díky evidenci na ÚP za mě bylo placeno pojistné. Vřele doporučuju nespoléhat na ouřad a snažit se hledat sama. Krom toho (podle mých zkušeností) dávají potenciální zaměstnavatelé přednost těm, kteří se přihlásí sami, než "co nám to zas z toho pracáku poslali - to asi nebude nic moc".
Není tady
Nepatřím mezi lidi, co by seděli s rukama v klíně. Budu hledat. Všem děkuji za případné rady. MOc:-)
Není tady
Bohužel mám zkušenosti z UP, když jsem v sobě překonala stud, že budu na pracáku, tak jsem se poprvé zaevidovala až po 2,5 měsících hledání sama. KDyž jsem minule tajné finance a už nebylo z čeho žít(jsem taky samoživitelka, bm.neplatí na dítě). Není to potupa a výhoda je vážně, že platí za Vás a jde to do důchodu. Dnes, příjdu-li o místo, jdu tam hned.
Proto tam utíkejte, nebudete-li mít potřebné doklady, nemusí Vás hned zapsat. A platí se od datumu zaevidování, měsíc pozadu....
Jako všude, NEPLATI na každém UP stejný přístup k lidem (ani jednání a pod). Už Vám NENABIZEJI seznam zaměstnavatelů, kam musíte dojít a získat razítko, že jste měla zájem (a oni Vás nechtěli). Radím prvně zavolat, stejně jsou to staré nabídky.... ONI VAM MISTO NENAJDOU.
Musite hledat sama.
Ale, když řeknete věk dítěte, není jisté, že Vás zaměstnají. Platit Vás budou 6 měsíců, pak konec. Sociálka, a ty jsou horší. Dávky sociální nouze...budou Vás nutit denně udělat zápis, co jste udělala proto, aby jste si našla místo. Denně zápis, u koho jste byla! se zeptat o místo, kam ste volala, psala a pod. Firma-jméno-tel.výsledek. Alespon v Praze ...jedné části si to úřednice takto představují a vyžadují. Běda, když není denní zápis. NEjsou peníze. Ovšem, to platí pro bílé.....Chci vidět, že to samé vykazují a provádějí nebílí a že jde u každého stejný postup.
Ale předtím, než by Vám dali dávky nouze, přinutí Vás prodat, co lze (jedno, že je pračka stará 10 let), mít nulový účet, předložit účty 6 měsíců zpětně, zažalovat bývalého o zvýšení výživného a pod.
Dávky pro nepřizpůsobivé občany nejsou nárokové,t.j. my-vy na ně nedošáhnem..... ty my, nedostanem, protože nevybočujeme z řady a fakt chcem pracovat.
Ale šikanu chápu. Zvažte možnosti zaměstnání ve Vašem městě. Peníze jednou dojdou a není-li kdo pomoct, je to strašná situace, ponížení.bezmoc. Úřad si ještě zmlsne.
Není tady
Přesně tak, záleží na úřednících na ÚP, jaký mají přístup. Já jsem v evidenci půl roku, mám tři děti a nejmladšímu je 4,5 roku. Moc mi vycházejí vstříc alespoň radou, protože místo mi za celou dobu nenabídli ani jedno. U mě je problém, že mám nedokončenou školu, tudíž jen základní vzdělání a navíc mám celodenně pracujícího manžela na ŽL a obě babičky na druhém konci republiky. Takže opravdu nemůžu vzít práci na směny, jinak se nebráním sebehorší práci v očích společnosti. Nabízela jsem se i u Technických služeb na úklid města, obcházím obchody, podniky, fabriky, rozdávám telefonní čísla, ale jsme malé městečko a takovýchle místa na jednu směnu nebo dokonce kratší úvazek si každý hlídá a pokud odchází, tak ho dohodí zase jen svému příbuznému či známému. Někde si mě zapíšou do pořadníku, požádají o životopis a kdyžtak se prý ozvou.... Naštěstí mám manžela, který nás uživí, ikdyž je to jen taktak.... S tvým vzděláním máš určitě větší možnosti, možná taky nejsi takový pesimista jako já co se týká nějakého vlastního podnikání, určitě Ti to brzy vyjde.
Není tady
Co se týče nabídek práce - jako čerstvému uchazeči o zaměstnání by Vám měli z
úřadu práce nabízet odpovídající prac.místa - vzhledem k Vašemu vzdělání, praxi,
zdravotnímu stavu a bydlišti. Nově nabízené místo by mělo pokrýt alespoň 80 %
určené týdenní prac. doby. Tzn. že není povinností úřadu práce Vám nabízet hned
pracovní poměr na dobu neurčitou a za minimálně stejné peníze jako v posledním
zaměstnání.
Pokud budete evidovaným uchazečem déle než jeden rok, musíte nově přijmout i
místo i na dobu určitou, případně na dobu delší než tři měsíce.
V praxi to bohužel skutečně probíhá tak, že vhodné zaměstnání Vám nabídnou málokdy. Většinou si musíte skutečně pomoci sama. Pokud máte přístup na net,
vyhledejte si pracovní weby, rozešlete životopisy. Není Vaší povinností sdělovat počet
a věk dětí, zaměstnavatel nemá právo se Vás na tyto osobní údaje ptát.
Na některých úřadech skutečně pracovnice požadují prokazování součinnosti s úřadem
práce - tzn. že uchazeč musí dokládat i vlastní snahu hledat zaměstnání. Např. potvrzením, u kterých firem byl, e-mailová korespondence o jeho nepřijetí apod.....
Není tady
Hodně lidí má velmi dobré zkušenosti s agenturami, které zaměstnání zprostředkovávají. Podstatně lepší než-li s ÚP. Vyzkoušela bych je.
Není tady
Už na tom pracuji, umím docela dobře pracovat s internetem, takže už rozesílám životopisy, ještě si musím k životopisu pořídit rozumnou fotku....problém je, že výpovědní lhůta trvá dva měsíce a dneska chtějí firmy pokud možno nástup ihned....taky si pořídím seznam firem připadajících v úvahu a rozešlu tam svůj životopis...teď jsem ještě plna optimismu....předpokládám, že horší to bude až se nikdo neozve....mé sebevědomí hodně rychle klesá, co se týká mých znalostí a práce....po tom jak mi šéf dnes naznačil, že se po deseti letech na tuhle práci nehodím, že jsem zaspala....to neposílí nikoho....¨Problém v němž je zakopaný pes je lepší znalost angličtiny....chodím do kurzu, dřív jsem chodila i z vlastní iniciativy, ale bojím se mluvit a taky moc dobře nerozumím...:-(
Není tady
Lelylo, dobře si napiš životopis. I z hloupé pracovní zkušenosti, když to napíšeš, aby to znělo, se stane zázrak. někdo neumí prodat, co umí a to je pak škoda. Takže nad životopisem vyseď důlek a pak ho rozešli. Ta práce se opravdu vyplatí.
Není tady
Životopisem jsem se dlouho a důkladně zaobírala již dříve. Už dříve jsem se zajímala o jinou práci, jaksi jsem šestým smyslem pochopila že mě tady šéf nechce. Ale případné nápady samozřejmě uvítám...děkuji ještě jednou a jistě ne naposled:-)
Není tady