Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 30. 5. 2006 12:12

stefi.z
♥♥-----
Registrovaný: 28. 2. 2006
Příspěvky: 75

květ bezu černého

...tak opravdu nevím jestli je to možné,ale slyšela jsem,že květ bezu se dá obalit jako květák.Prý je více aromatický a musí se více po osmažení osolit.Máte někdo s tímhle nějakou zkušenost?....podotýkám ,že nejsem vegetarián,ale všežravec a vyzkouším vše... tummenupp co dobře voní.

Není tady

 

#2 30. 5. 2006 13:33

Kamčitka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: FM
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 2601

Re: květ bezu černého

Já bych měla dotaz trošku z jiného soudku. Kdysi jsem z plodů, resp. ze šťávy černého bezu dělala báječný likér, nevíte na něj někdo recept? Dávala se tam káva a nějaký alkohol, bylo to takové chutné lepidlo big_smile

Není tady

 

#3 30. 5. 2006 13:46

jsem.sva
♥♥♥♥♥--
Místo: Plzeň
Registrovaný: 20. 1. 2006
Příspěvky: 601

Re: květ bezu černého

Ano, květ černého bezu namočím v těstíčku (vajíčko, hl. mouka, sůl, trochu mléka, může být i strouhaný sýr, trocha piva) a dám osmažit. Při smažení ostřihám nůžkami zelené košťálky a dávám na chleba. Může se potřít hořčicí nebo kečupem. Je to moc dobré.

Není tady

 

#4 30. 5. 2006 14:16

Vlaďka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: VČ
Registrovaný: 16. 1. 2006
Příspěvky: 1466
Web

Re: květ bezu černého

Recept mám, až dorazím domů, písnu.


Pes je jediné stvoření na světě, které vás miluje víc než sebe.

Není tady

 

#5 30. 5. 2006 15:09

helena
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 12. 1. 2006
Příspěvky: 31213

Re: květ bezu černého

Doporučuju květy před použitím buď pořádně vyklepat, případně opláchnout a osušit. Bývají v nich takoví mrňavé černé breberky, které za koření nemůžeš fakt vydávat :-D


http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

 

#6 30. 5. 2006 20:12

Vlaďka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: VČ
Registrovaný: 16. 1. 2006
Příspěvky: 1466
Web

Re: květ bezu černého

Bezinkový likér
2kg otrhaných bezinek
1 l vody
1 kg písk. cukru
1 vanilka
2 dcl inst. kávy
1/2 l rumu
Opláchnuté bezinky zalijeme vodou a rozvaříme. Šťávu necháme překapat přes řídké plátno, přidáme cukr a znovu zahříváme až se rozpustí - 7-10 min. Do horké šťávy přilijeme kávu a po vychladnutí promícháme s rumem. Nalijeme do lahví a uložíme v chladnu a temnu.


Pes je jediné stvoření na světě, které vás miluje víc než sebe.

Není tady

 

#7 30. 5. 2006 20:38

Helčaa
♥♥-----
Registrovaný: 30. 4. 2006
Příspěvky: 49

Re: květ bezu černého

Kamčitka napsal(a):

Já bych měla dotaz trošku z jiného soudku. Kdysi jsem z plodů, resp. ze šťávy černého bezu dělala báječný likér, nevíte na něj někdo recept? Dávala se tam káva a nějaký alkohol, bylo to takové chutné lepidlo big_smile

Kamčitko, to jsi ty na té fotce? Pokaždé,když se na ni podívám, tak vidím Gábu al Dhábu ze Superstar. Jako bys jí z oka vypadla.

Stefi omlouvám se, vím,že to sem nepatří,nějaké recepty na nápoje z bezu najdeš na http://www.cukrovi.kvalitne.cz/


ŘÍZKY Z ČERNÉHO BEZU:

Květy bezu ostříháme i se stopkou, dobře opláchneme a necháme oschnout. Ze 3 lžic světlého piva (nebo mléka), 1 vejce, 50g hrubé mouky a soli vymícháme hladké těstíčko husté jako na kapání. Květy držíme za stopku, namáčíme v těstíčku a ihned smažíme v rozpáleném tuku.

Není tady

 

#8 30. 5. 2006 21:35

Kamčitka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: FM
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 2601

Re: květ bezu černého

Vlaďka napsal(a):

Bezinkový likér
2kg otrhaných bezinek
1 l vody
1 kg písk. cukru
1 vanilka
2 dcl inst. kávy
1/2 l rumu
Opláchnuté bezinky zalijeme vodou a rozvaříme. Šťávu necháme překapat přes řídké plátno, přidáme cukr a znovu zahříváme až se rozpustí - 7-10 min. Do horké šťávy přilijeme kávu a po vychladnutí promícháme s rumem. Nalijeme do lahví a uložíme v chladnu a temnu.

Vladěnko parááááááááááda to je přesně ten recept. Byl kdysi v nějakém časopise o vaření . Moc děkuju, ještě už aby dozrály ty kvítky černého bezíku big_smile . Díky

Není tady

 

#9 30. 5. 2006 21:36

Kamčitka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: FM
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 2601

Re: květ bezu černého

Helčaa napsal(a):

Kamčitka napsal(a):

Já bych měla dotaz trošku z jiného soudku. Kdysi jsem z plodů, resp. ze šťávy černého bezu dělala báječný likér, nevíte na něj někdo recept? Dávala se tam káva a nějaký alkohol, bylo to takové chutné lepidlo big_smile

Kamčitko, to jsi ty na té fotce? Pokaždé,když se na ni podívám, tak vidím Gábu al Dhábu ze Superstar. Jako bys jí z oka vypadla.

Stefi omlouvám se, vím,že to sem nepatří,nějaké recepty na nápoje z bezu najdeš na http://www.cukrovi.kvalitne.cz/


ŘÍZKY Z ČERNÉHO BEZU:

Květy bezu ostříháme i se stopkou, dobře opláchneme a necháme oschnout. Ze 3 lžic světlého piva (nebo mléka), 1 vejce, 50g hrubé mouky a soli vymícháme hladké těstíčko husté jako na kapání. Květy držíme za stopku, namáčíme v těstíčku a ihned smažíme v rozpáleném tuku.

Helčii, už se mi to  stalo v porodních asistentkách, je to fakt Gábba a v ruce má aspoň mé dítko big_smile . Takže zrak tě nešálí, vlasntě jen malinko, dole na té fotce je to červeně napsáno big_smile

Není tady

 

#10 30. 5. 2006 23:23

Aneri
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 19. 4. 2006
Příspěvky: 4438

Re: květ bezu černého

Není tady

 

#11 31. 5. 2006 13:40

ctyr,listek
♥♥♥♥---
Registrovaný: 1. 3. 2006
Příspěvky: 280

Re: květ bezu černého

Já dělám kaši z plodu(z těch černejch kuliček)ale je to fuška,protože je nás hodně a dávám si i na mrazák.
   Obrat kuličky,pořádně propláchnout,trochu podlít .Dávám tam na kousky jabko a hrušku,osladit a vařit,až kuličky změknou.Potom rozkvedlat vanil.pudink a pomale ho vlít do bezu.
Je to výborný,ale bacha-hrozně to barví big_smile wink
Poměr musíte vyzkoušet podle sebe,já vařím pro regiment big_smile

Není tady

 

#12 31. 5. 2006 20:14

Benja1
♥♥-----
Registrovaný: 27. 4. 2006
Příspěvky: 32

Re: květ bezu černého

Taky smažím květy bezu - říká se tomu kosmatice. Těstíčko stejné jako na palačinky. Po usmažení se jí jen tak, nebo to obaluju v práškovém cukru se skořicí.
Výborná je limonáda z květů, ale dlouho nevydrží. Dělala jsem šťávu, ta je moc osvěžující a i ten likér, ale o něm se říká, že je na nervy - ne, že by se po něm člověk uklidnil, ale prý naopak - je vzteklý :-)

Není tady

 

#13 31. 5. 2006 20:59

Honey
♥♥♥♥---
Registrovaný: 12. 5. 2006
Příspěvky: 340

Re: květ bezu černého

No a já občas dělám šťávu z černýho bezu.Taky dobrá.

Není tady

 

#14 31. 5. 2006 21:43

Kamčitka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: FM
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 2601

Re: květ bezu černého

ctyr,listek napsal(a):

Já dělám kaši z plodu(z těch černejch kuliček)ale je to fuška,protože je nás hodně a dávám si i na mrazák.
   Obrat kuličky,pořádně propláchnout,trochu podlít .Dávám tam na kousky jabko a hrušku,osladit a vařit,až kuličky změknou.Potom rozkvedlat vanil.pudink a pomale ho vlít do bezu.
Je to výborný,ale bacha-hrozně to barví big_smile wink
Poměr musíte vyzkoušet podle sebe,já vařím pro regiment big_smile

čtyřlístku, nač kaši používáš?? Zní to  docela chutně. Černý bez má specifickou chuť , tak bych mohla udělat něco chvályhodnějšího než likér yikes

Není tady

 

#15 31. 5. 2006 21:52

Marieanna
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 31. 5. 2006
Příspěvky: 950

Re: květ bezu černého

Kamčitka napsal(a):

Vlaďka napsal(a):

Bezinkový likér
2kg otrhaných bezinek
1 l vody
1 kg písk. cukru
1 vanilka
2 dcl inst. kávy
1/2 l rumu
Opláchnuté bezinky zalijeme vodou a rozvaříme. Šťávu necháme překapat přes řídké plátno, přidáme cukr a znovu zahříváme až se rozpustí - 7-10 min. Do horké šťávy přilijeme kávu a po vychladnutí promícháme s rumem. Nalijeme do lahví a uložíme v chladnu a temnu.

Vladěnko parááááááááááda to je přesně ten recept. Byl kdysi v nějakém časopise o vaření . Moc děkuju, ještě už aby dozrály ty kvítky černého bezíku big_smile . Díky

Ahojky taky jsem tento likér dělávala,je to sice už nějakých 15 let zpátky,je prý dobrý na krev ,ale je s ním piplačka.Tak hodně štěstí!gloria

Není tady

 

#16 1. 6. 2006 19:41

ctyr,listek
♥♥♥♥---
Registrovaný: 1. 3. 2006
Příspěvky: 280

Re: květ bezu černého

Kamčitka napsal(a):

ctyr,listek napsal(a):

Já dělám kaši z plodu(z těch černejch kuliček)ale je to fuška,protože je nás hodně a dávám si i na mrazák.
   Obrat kuličky,pořádně propláchnout,trochu podlít .Dávám tam na kousky jabko a hrušku,osladit a vařit,až kuličky změknou.Potom rozkvedlat vanil.pudink a pomale ho vlít do bezu.
Je to výborný,ale bacha-hrozně to barví big_smile wink
Poměr musíte vyzkoušet podle sebe,já vařím pro regiment big_smile

čtyřlístku, nač kaši používáš?? Zní to  docela chutně. Černý bez má specifickou chuť , tak bych mohla udělat něco chvályhodnějšího než likér yikes

Tak jak jsem to napsala je to vlastně hotový.Ono s tím pudinkem to zhoustne a nic jinýhosi  k tomu nedáváme.Ono by se to mohlo spíš jmenovat pudink s černým bezem.Ale když to dáš vřelý do sleniček a necháš vychladnout,je to jako dět.výživa.

Není tady

 

#17 2. 6. 2006 17:45

Aneri
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 19. 4. 2006
Příspěvky: 4438

Re: květ bezu černého

Kamčitko, je dobrá i marmeláda, dělá se jako každá jiná.....ale nevyrovná se šípkové !!! Takže dámy....letos i na šípky !!! Je to moooc zdravé  !

Není tady

 

#18 3. 6. 2006 11:09

Ota
Moderátor(ka)
Místo: Praha
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 5411

Re: květ bezu černého

Jak píše Aneri,bezinková marmeláda nemá chybu.Kdysi se říkávalo "Před heřmánkem smekni,před bezem klekni".Bez je vynikající bylina,babičky říkávaly-proti devateru nemocem.Dnes už je skoro zapomenutý bezinkový ocet,který hodně pomáhá u dětí i dospělých srazit horečku.
Kolik octa,tolik vody,vzniklý nálev ještě jednou zředit vodou 1:1 a do toho bezinkový květ,nebo dnes už porcovaný v sáčcích a nechat louhovat.Klidně v tom může zůstat.Zhruba po týdnu je k použití.Nálevem se potírají dlaně a chodidla.
Vím není to recept do kuchyňky,ale,když už byla zmínka o bezu...Hezký den.


Ota
------------------------------------------------------
Nechceš-li si hubu spálit, musíš mlčet, nebo chválit.
K. H. Borovský.

Není tady

 

#19 3. 6. 2006 17:39

maya
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 706

Re: květ bezu černého

Aneri napsal(a):

Kamčitko, je dobrá i marmeláda, dělá se jako každá jiná.....ale nevyrovná se šípkové !!! Takže dámy....letos i na šípky !!! Je to moooc zdravé  !

Aneri, příp. Oto nebo ostatní, já jsem ještě nikdy žádnou marmeládu nedělala, takže kdybyste někdo mohl, moc bych uvítala podrobnější recept - poměr bezinek (šípků) a cukru, příp. jiných ingrediencí, pokud se tam musejí přidávat?  Zavařovací hrnec nemám, ale četla jsem, že se prý dají marmelády nějak zavařovat i na plechu v troubě?? Moc děkuju!

Upravil(a) maya (3. 6. 2006 17:41)

Není tady

 

#20 3. 6. 2006 19:49

Aneri
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 19. 4. 2006
Příspěvky: 4438

Re: květ bezu černého

Bezinková marmeláda
Černé peckovičky se opláchnou, rozvaří a prolisují. Zbylá dužina se odváží a na každý kilogram se přidá 35 dkg cukru. Svařením se zahustí a horké se plní do menších sklenic, které se dobře převážou. Marmeláda se může přidávat do moučníků. Podle M. D. Rettigové lžíce bezinkové zavařeniny rozmíchaná ve sklenici vody je nejen občerstvujícím nápojem, ale také čistí žaludek, vylučuje moč a působí dobře na ledviny. Místo cukru se dříve používalo do marmelády medu. Poněvadž seménka černého bezu jsou malá, někdo ani marmeládu nelisuje, protože zrníčka vařením změknou a nejsou tak nepříjemná. Nelisuje-li se ovoce, je marmelády na objem více

Není tady

 

#21 3. 6. 2006 20:07

Aneri
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 19. 4. 2006
Příspěvky: 4438

Re: květ bezu černého

Mayo - já nic nevážím.....cukr dávám od oka, raději více, ale také se mi nic nikdy nepokazilo. Je to sice piplačka, ale výsledek stojí zato! Dělám to ve velkém.....černý bez  - částečně suším/na čaj/, vařím /na marmeládu, šťávu a kořaličku/ a šípečky - ty jsou bezkonkurenční. Šípky omyju a okrájím konečky, rozmixuji /ztupím  nože mixeru/ a přes sítko a punčošku propasýruju. Přidám cukr a vařím z jedné části marmeládu/cukr od oka, na litr asi půl  st. Celsia, aby neztratila vit.C.kila cukru,možná méně/ a pak dělám i hustou štávu, tu vařím s teploměrem v kastrolku, ale pouze do 80 st. Celsia, aby se zachoval vit. C a dávám do malých skleniček a obracím.Ředěním máš výbornou štávu!!! Zbytek  šípků z punčošky nevyhazovat  - usušit na topení , dát do sáčku a použít na čaj !!! Suším i slupky od pěkných jablíček a pak máme celou zimu super čajíčky - černý bez,šípky,jablíčka - ale i ted zůstalo, tak dělám výbornou  osvěžující štávu za studena./namočím předem.../

Není tady

 

#22 3. 6. 2006 20:12

Aneri
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 19. 4. 2006
Příspěvky: 4438

Re: květ bezu černého

Jinak - zavařovací hrnec také nemám, vše zavařuji v troubě - mám jen teploměr a hlídám teplotu a čas - většinou vše 20 min. na 80 st.C. Pozor - bezinková  štáva se ráda kazí- přidávám trochu vodky, nebo rumu. Šípková marmeláda  je na palačinky super....trošku šlehačky....no můžu já zhubnout ???

Není tady

 

#23 3. 6. 2006 20:15

Aneri
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 19. 4. 2006
Příspěvky: 4438

Re: květ bezu černého

Cukr dávám někdy želírovací, pokud nemám, dávám cukr krupici a džemfix.

Není tady

 

#24 3. 6. 2006 22:47

Aneri
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 19. 4. 2006
Příspěvky: 4438

Re: květ bezu černého

Jééé, jdu vrátit vysvědčení....a nechám se zapsat do školy - omlouvám se, za to pasírování.....to mě udeřilo do očí...ale do  dřeně z šípků přidám cca to samé množství vody !  Oto - a jak to děláš ty ???

Není tady

 

#25 4. 6. 2006 7:34

Ota
Moderátor(ka)
Místo: Praha
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 5411

Re: květ bezu černého

Aneri napsal(a):

Jééé, jdu vrátit vysvědčení....a nechám se zapsat do školy - omlouvám se, za to pasírování.....to mě udeřilo do očí...ale do  dřeně z šípků přidám cca to samé množství vody !  Oto - a jak to děláš ty ???

Ahoj Aneri.Jelikož jsem Pražák,tak z bezu mimo toho octu nedělám nic.Bez v Praze je dnes nepoužitelný,díky všelijakým zplodinám.Bez mě provázel v dětství,táta dělával tu vynikající marmeládu,nepasírovanou.Kosmatice byla u nás běžná letní večeře,ale už je to dávno....Tak,jste mě holky připomněly,trochu návrat do dětství.
Hezký den.


Ota
------------------------------------------------------
Nechceš-li si hubu spálit, musíš mlčet, nebo chválit.
K. H. Borovský.

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů