29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
...tak opravdu nevím jestli je to možné,ale slyšela jsem,že květ bezu se dá obalit jako květák.Prý je více aromatický a musí se více po osmažení osolit.Máte někdo s tímhle nějakou zkušenost?....podotýkám ,že nejsem vegetarián,ale všežravec a vyzkouším vše... co dobře voní.
Není tady
Já bych měla dotaz trošku z jiného soudku. Kdysi jsem z plodů, resp. ze šťávy černého bezu dělala báječný likér, nevíte na něj někdo recept? Dávala se tam káva a nějaký alkohol, bylo to takové chutné lepidlo
Není tady
Ano, květ černého bezu namočím v těstíčku (vajíčko, hl. mouka, sůl, trochu mléka, může být i strouhaný sýr, trocha piva) a dám osmažit. Při smažení ostřihám nůžkami zelené košťálky a dávám na chleba. Může se potřít hořčicí nebo kečupem. Je to moc dobré.
Není tady
Doporučuju květy před použitím buď pořádně vyklepat, případně opláchnout a osušit. Bývají v nich takoví mrňavé černé breberky, které za koření nemůžeš fakt vydávat :-D
Není tady
Bezinkový likér
2kg otrhaných bezinek
1 l vody
1 kg písk. cukru
1 vanilka
2 dcl inst. kávy
1/2 l rumu
Opláchnuté bezinky zalijeme vodou a rozvaříme. Šťávu necháme překapat přes řídké plátno, přidáme cukr a znovu zahříváme až se rozpustí - 7-10 min. Do horké šťávy přilijeme kávu a po vychladnutí promícháme s rumem. Nalijeme do lahví a uložíme v chladnu a temnu.
Není tady
Kamčitka napsal(a):
Já bych měla dotaz trošku z jiného soudku. Kdysi jsem z plodů, resp. ze šťávy černého bezu dělala báječný likér, nevíte na něj někdo recept? Dávala se tam káva a nějaký alkohol, bylo to takové chutné lepidlo
Kamčitko, to jsi ty na té fotce? Pokaždé,když se na ni podívám, tak vidím Gábu al Dhábu ze Superstar. Jako bys jí z oka vypadla.
Stefi omlouvám se, vím,že to sem nepatří,nějaké recepty na nápoje z bezu najdeš na http://www.cukrovi.kvalitne.cz/
ŘÍZKY Z ČERNÉHO BEZU:
Květy bezu ostříháme i se stopkou, dobře opláchneme a necháme oschnout. Ze 3 lžic světlého piva (nebo mléka), 1 vejce, 50g hrubé mouky a soli vymícháme hladké těstíčko husté jako na kapání. Květy držíme za stopku, namáčíme v těstíčku a ihned smažíme v rozpáleném tuku.
Není tady
Vlaďka napsal(a):
Bezinkový likér
2kg otrhaných bezinek
1 l vody
1 kg písk. cukru
1 vanilka
2 dcl inst. kávy
1/2 l rumu
Opláchnuté bezinky zalijeme vodou a rozvaříme. Šťávu necháme překapat přes řídké plátno, přidáme cukr a znovu zahříváme až se rozpustí - 7-10 min. Do horké šťávy přilijeme kávu a po vychladnutí promícháme s rumem. Nalijeme do lahví a uložíme v chladnu a temnu.
Vladěnko parááááááááááda to je přesně ten recept. Byl kdysi v nějakém časopise o vaření . Moc děkuju, ještě už aby dozrály ty kvítky černého bezíku . Díky
Není tady
Helčaa napsal(a):
Kamčitka napsal(a):
Kamčitko, to jsi ty na té fotce? Pokaždé,když se na ni podívám, tak vidím Gábu al Dhábu ze Superstar. Jako bys jí z oka vypadla.
Stefi omlouvám se, vím,že to sem nepatří,nějaké recepty na nápoje z bezu najdeš na http://www.cukrovi.kvalitne.cz/
ŘÍZKY Z ČERNÉHO BEZU:
Květy bezu ostříháme i se stopkou, dobře opláchneme a necháme oschnout. Ze 3 lžic světlého piva (nebo mléka), 1 vejce, 50g hrubé mouky a soli vymícháme hladké těstíčko husté jako na kapání. Květy držíme za stopku, namáčíme v těstíčku a ihned smažíme v rozpáleném tuku.
Helčii, už se mi to stalo v porodních asistentkách, je to fakt Gábba a v ruce má aspoň mé dítko . Takže zrak tě nešálí, vlasntě jen malinko, dole na té fotce je to červeně napsáno
Není tady
Já dělám kaši z plodu(z těch černejch kuliček)ale je to fuška,protože je nás hodně a dávám si i na mrazák.
Obrat kuličky,pořádně propláchnout,trochu podlít .Dávám tam na kousky jabko a hrušku,osladit a vařit,až kuličky změknou.Potom rozkvedlat vanil.pudink a pomale ho vlít do bezu.
Je to výborný,ale bacha-hrozně to barví
Poměr musíte vyzkoušet podle sebe,já vařím pro regiment
Není tady
Taky smažím květy bezu - říká se tomu kosmatice. Těstíčko stejné jako na palačinky. Po usmažení se jí jen tak, nebo to obaluju v práškovém cukru se skořicí.
Výborná je limonáda z květů, ale dlouho nevydrží. Dělala jsem šťávu, ta je moc osvěžující a i ten likér, ale o něm se říká, že je na nervy - ne, že by se po něm člověk uklidnil, ale prý naopak - je vzteklý :-)
Není tady
No a já občas dělám šťávu z černýho bezu.Taky dobrá.
Není tady
ctyr,listek napsal(a):
Já dělám kaši z plodu(z těch černejch kuliček)ale je to fuška,protože je nás hodně a dávám si i na mrazák.
Obrat kuličky,pořádně propláchnout,trochu podlít .Dávám tam na kousky jabko a hrušku,osladit a vařit,až kuličky změknou.Potom rozkvedlat vanil.pudink a pomale ho vlít do bezu.
Je to výborný,ale bacha-hrozně to barví![]()
![]()
Poměr musíte vyzkoušet podle sebe,já vařím pro regiment
čtyřlístku, nač kaši používáš?? Zní to docela chutně. Černý bez má specifickou chuť , tak bych mohla udělat něco chvályhodnějšího než likér
Není tady
Kamčitka napsal(a):
Vlaďka napsal(a):
Bezinkový likér
2kg otrhaných bezinek
1 l vody
1 kg písk. cukru
1 vanilka
2 dcl inst. kávy
1/2 l rumu
Opláchnuté bezinky zalijeme vodou a rozvaříme. Šťávu necháme překapat přes řídké plátno, přidáme cukr a znovu zahříváme až se rozpustí - 7-10 min. Do horké šťávy přilijeme kávu a po vychladnutí promícháme s rumem. Nalijeme do lahví a uložíme v chladnu a temnu.Vladěnko parááááááááááda to je přesně ten recept. Byl kdysi v nějakém časopise o vaření . Moc děkuju, ještě už aby dozrály ty kvítky černého bezíku
. Díky
Ahojky taky jsem tento likér dělávala,je to sice už nějakých 15 let zpátky,je prý dobrý na krev ,ale je s ním piplačka.Tak hodně štěstí!
Není tady
Kamčitka napsal(a):
ctyr,listek napsal(a):
Je to výborný,ale bacha-hrozně to barví![]()
![]()
Poměr musíte vyzkoušet podle sebe,já vařím pro regimentčtyřlístku, nač kaši používáš?? Zní to docela chutně. Černý bez má specifickou chuť , tak bych mohla udělat něco chvályhodnějšího než likér
Tak jak jsem to napsala je to vlastně hotový.Ono s tím pudinkem to zhoustne a nic jinýhosi k tomu nedáváme.Ono by se to mohlo spíš jmenovat pudink s černým bezem.Ale když to dáš vřelý do sleniček a necháš vychladnout,je to jako dět.výživa.
Není tady
Kamčitko, je dobrá i marmeláda, dělá se jako každá jiná.....ale nevyrovná se šípkové !!! Takže dámy....letos i na šípky !!! Je to moooc zdravé !
Není tady
Jak píše Aneri,bezinková marmeláda nemá chybu.Kdysi se říkávalo "Před heřmánkem smekni,před bezem klekni".Bez je vynikající bylina,babičky říkávaly-proti devateru nemocem.Dnes už je skoro zapomenutý bezinkový ocet,který hodně pomáhá u dětí i dospělých srazit horečku.
Kolik octa,tolik vody,vzniklý nálev ještě jednou zředit vodou 1:1 a do toho bezinkový květ,nebo dnes už porcovaný v sáčcích a nechat louhovat.Klidně v tom může zůstat.Zhruba po týdnu je k použití.Nálevem se potírají dlaně a chodidla.
Vím není to recept do kuchyňky,ale,když už byla zmínka o bezu...Hezký den.
Není tady
Aneri napsal(a):
Kamčitko, je dobrá i marmeláda, dělá se jako každá jiná.....ale nevyrovná se šípkové !!! Takže dámy....letos i na šípky !!! Je to moooc zdravé !
Aneri, příp. Oto nebo ostatní, já jsem ještě nikdy žádnou marmeládu nedělala, takže kdybyste někdo mohl, moc bych uvítala podrobnější recept - poměr bezinek (šípků) a cukru, příp. jiných ingrediencí, pokud se tam musejí přidávat? Zavařovací hrnec nemám, ale četla jsem, že se prý dají marmelády nějak zavařovat i na plechu v troubě?? Moc děkuju!
Upravil(a) maya (3. 6. 2006 17:41)
Není tady
Bezinková marmeláda
Černé peckovičky se opláchnou, rozvaří a prolisují. Zbylá dužina se odváží a na každý kilogram se přidá 35 dkg cukru. Svařením se zahustí a horké se plní do menších sklenic, které se dobře převážou. Marmeláda se může přidávat do moučníků. Podle M. D. Rettigové lžíce bezinkové zavařeniny rozmíchaná ve sklenici vody je nejen občerstvujícím nápojem, ale také čistí žaludek, vylučuje moč a působí dobře na ledviny. Místo cukru se dříve používalo do marmelády medu. Poněvadž seménka černého bezu jsou malá, někdo ani marmeládu nelisuje, protože zrníčka vařením změknou a nejsou tak nepříjemná. Nelisuje-li se ovoce, je marmelády na objem více
Není tady
Mayo - já nic nevážím.....cukr dávám od oka, raději více, ale také se mi nic nikdy nepokazilo. Je to sice piplačka, ale výsledek stojí zato! Dělám to ve velkém.....černý bez - částečně suším/na čaj/, vařím /na marmeládu, šťávu a kořaličku/ a šípečky - ty jsou bezkonkurenční. Šípky omyju a okrájím konečky, rozmixuji /ztupím nože mixeru/ a přes sítko a punčošku propasýruju. Přidám cukr a vařím z jedné části marmeládu/cukr od oka, na litr asi půl st. Celsia, aby neztratila vit.C.kila cukru,možná méně/ a pak dělám i hustou štávu, tu vařím s teploměrem v kastrolku, ale pouze do 80 st. Celsia, aby se zachoval vit. C a dávám do malých skleniček a obracím.Ředěním máš výbornou štávu!!! Zbytek šípků z punčošky nevyhazovat - usušit na topení , dát do sáčku a použít na čaj !!! Suším i slupky od pěkných jablíček a pak máme celou zimu super čajíčky - černý bez,šípky,jablíčka - ale i ted zůstalo, tak dělám výbornou osvěžující štávu za studena./namočím předem.../
Není tady
Jinak - zavařovací hrnec také nemám, vše zavařuji v troubě - mám jen teploměr a hlídám teplotu a čas - většinou vše 20 min. na 80 st.C. Pozor - bezinková štáva se ráda kazí- přidávám trochu vodky, nebo rumu. Šípková marmeláda je na palačinky super....trošku šlehačky....no můžu já zhubnout ???
Není tady
Cukr dávám někdy želírovací, pokud nemám, dávám cukr krupici a džemfix.
Není tady
Jééé, jdu vrátit vysvědčení....a nechám se zapsat do školy - omlouvám se, za to pasírování.....to mě udeřilo do očí...ale do dřeně z šípků přidám cca to samé množství vody ! Oto - a jak to děláš ty ???
Není tady
Aneri napsal(a):
Jééé, jdu vrátit vysvědčení....a nechám se zapsat do školy - omlouvám se, za to pasírování.....to mě udeřilo do očí...ale do dřeně z šípků přidám cca to samé množství vody ! Oto - a jak to děláš ty ???
Ahoj Aneri.Jelikož jsem Pražák,tak z bezu mimo toho octu nedělám nic.Bez v Praze je dnes nepoužitelný,díky všelijakým zplodinám.Bez mě provázel v dětství,táta dělával tu vynikající marmeládu,nepasírovanou.Kosmatice byla u nás běžná letní večeře,ale už je to dávno....Tak,jste mě holky připomněly,trochu návrat do dětství.
Hezký den.
Není tady