6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ahoj, jsem tu dnes poprvé a potřebovala bych poradit.
Minulý týden jsme se vrátili z dovolené a jen hodně ve zkratce popíšu "co jsme provedli"
Zkrátka jsme tam půjčili peníze mladým lidem, kteří ty svoje někde cestou ztratili. Problém je v tom, že je teˇd nějak asi nechtějí vrátit. Poradí mi někdo co máme dělat? Nemáme nic v ruce, jen svědky, že jsme jim ty peníze půjčili.
Není tady
Petura napsal(a):
Minulý týden jsme se vrátili z dovolené a jen hodně ve zkratce popíšu "co jsme provedli"
Zkrátka jsme tam půjčili peníze mladým lidem, kteří ty svoje někde cestou ztratili. Problém je v tom, že je teˇd nějak asi nechtějí vrátit. Poradí mi někdo co máme dělat? Nemáme nic v ruce, jen svědky, že jsme jim ty peníze půjčili.
Pokud takových,jako jste Vy našli víc,tak Vás může hřát pocit,že si mladý užili pěknou dovolenou.Ale třeba jen ztratili Vaši adresu a teď se trápí,že neví,kam peníze poslat.
Není tady
Ivča K. napsal(a):
Petura napsal(a):
Zkrátka jsme tam půjčili peníze mladým lidem, kteří ty svoje někde cestou ztratili. Problém je v tom, že je teˇd nějak asi nechtějí vrátit. Poradí mi někdo co máme dělat? Nemáme nic v ruce, jen svědky, že jsme jim ty peníze půjčili.Pokud takových,jako jste Vy našli víc,tak Vás může hřát pocit,že si mladý užili pěknou dovolenou.Ale třeba jen ztratili Vaši adresu a teď se trápí,že neví,kam peníze poslat.
Ne adresu neztratili, mluvili jsme s nimi telefonicky a slíbili ,že peníze pošlou. Dali jsme jim č. účtu. Je možné na ně podat trestní oznámení? nebo se nemůžem opravdu nijak bránit?
Není tady
Bylo by nějak protiprávní dát jejich fota na internet? S otázkou jestli je třeba někdo nezná? A nestalo se jim to samé?
Není tady
O jak velkou částku jde ? Jééé, to je nápad....a nechceš mi také půjčit? Já ti je nevrátím a budeme zase dál kamarádi ......ale ted vážně....asi bych si zjistila, kde bydlí a pracují....pak asi zavolala na policii do místa bydliště, zda o nich "něco" neví, pak bych je navštívila s připraveným formulářem k podpisu a pak je nutila k navrácení, případně dle výše, využila vymahačské firmy,..... udělat ostudu v zaměstnání, v místě bydliště, ...ono dnes podat na někoho trestní oznámení pro podvod není lehké - musíš dokázat úmysl !!!, že tě chtěli podvézt-oklamat-nevrátit!!!! A to je dost v tomto státě v prde... Zákony máme pro kreteny a podvodníky a ne pro slušné lidi, vidí samé podvody a tunelování a bezpráví....nevím, jak je to s tím zveřejněním na netu, ale mohli by tě žalovat......řeknou, že ti peníze vrátit chtěli a třeba i vrátí a jsi v průšvihu a můžeš se jít pověsit, budou chtít milionové odškodné a s dobrým právníkem ho získají....pozor......
Není tady
Já vím, že to je naše chyba a jsme poučeni do konce života. Opravdu se nám potvrdilo. Mrzí mě, že s tím máme teď takový problémy. Chjo, vůbec nevím co dělat. Adresu bohužel nemáme, zkusili jsme volat do cestovky s tím, že nás okradli, ale adresu jsme nezískali. To jsme taky předpokládali, jen prostě zkoušíme co se dá. O jak velkou čásku se musí jednat, aby se tím policii zabírala? Snad 5tis?
Není tady
Petura napsal(a):
Ivča K. napsal(a):
Petura napsal(a):
Zkrátka jsme tam půjčili peníze mladým lidem, kteří ty svoje někde cestou ztratili. Problém je v tom, že je teˇd nějak asi nechtějí vrátit. Poradí mi někdo co máme dělat? Nemáme nic v ruce, jen svědky, že jsme jim ty peníze půjčili.Pokud takových,jako jste Vy našli víc,tak Vás může hřát pocit,že si mladý užili pěknou dovolenou.Ale třeba jen ztratili Vaši adresu a teď se trápí,že neví,kam peníze poslat.
Ne adresu neztratili, mluvili jsme s nimi telefonicky a slíbili ,že peníze pošlou. Dali jsme jim č. účtu. Je možné na ně podat trestní oznámení? nebo se nemůžem opravdu nijak bránit?
Já to myslela spíš lehce ironicky.Je mi jasné,že adresu jistě neztratili,ale zřejmě mají zkušenosti.
Není tady
Petura napsal(a):
Bylo by nějak protiprávní dát jejich fota na internet? S otázkou jestli je třeba někdo nezná? A nestalo se jim to samé?
Taky by se to mohlo obrátit proti Vám.Vy na jejich čin defakto nemáte žádný důkaz,zato oni by měli přímo na internetu.Ta půjčka je vlastně tvrzení proti tvrzení.Zřejmě kromě Vás nejsou ani žádní svědci.
Jediná možnost je,že by souhlasili se schůzkou a podepsáním papíru,kde by se zavázali,že částku vrátí.Jinak to můžete brát jako facku od života a poučení do budoucnosti.
Není tady
Ivča K. napsal(a):
Petura napsal(a):
Taky by se to mohlo obrátit proti Vám.Vy na jejich čin defakto nemáte žádný důkaz,zato oni by měli přímo na internetu.Ta půjčka je vlastně tvrzení proti tvrzení.Zřejmě kromě Vás nejsou ani žádní svědci.
Jediná možnost je,že by souhlasili se schůzkou a podepsáním papíru,kde by se zavázali,že částku vrátí.Jinak to můžete brát jako facku od života a poučení do budoucnosti.
ALe jo, svědky máme. Jsou to dalšílidé, kteří tam byli ještě s námi.
Právě se bojím, že s žádnou schůzkou souhlasit nebudou, nemůže se s nimi zatím nijak spojit. Zapírají se v telefonech.
Není tady
Omlouvám se za ty chyby:rodna:
Není tady
S těmi svědky by se snad už dalo něco podniknout.
Není tady
Já bych si nejdříve podchytila svědky, t.j., aby mi podepsali, že byli přítomni toho a toho dne, kdy jsem /jsme já a manželka/všechny nacionály/ zapůjčili za tím a tím ůčelem panu a paní.....fin.částku .......Kč. Při předání bylo přislíbeno , že neprodleně...nebo jak to bylo.....svědci...a zase jejich nacionále...datum a podpisy!!! /aby mi to pak nezapřeli, kdyby došlo k soudu/. Pak bych napsala na městský úřad jejich trvalého bydliště, zda jsou tam a tam přihlášeni k trvalému pobytu a důvod by byl....za účelem vymáhání dluhu /je to důležité, dá se to pak použít i u soudu, že jste po nich /něm pátrali/..je lepší si tam zavolat, je tam nějaký malý poplatek/kolek. Dostanete úředně ověřené trvalé bydliště , na to napíšete upomínku o zaplacení dluhu, pak druhou , pokus o smír a pak to dáte k soudu/vše doporučeně, případně s doručenkou, aby byly doklady/.Ale pokud nepracují, nebo se budou vyhýbat přebírání obsílek, i když budete mít v ruce platební příkaz....pokud nemají majetek...bude to těžké. Je to o výdrži....lepší je pak, dle výše dluhu domluvit tzv. vymahače, přislíbit jim půl provize a nechat to na nich.....já vím, že možná nejde tak ani o částku, jako oo princip....
Není tady
Nevím sice o jakou částku se jedná, ale jakékoliv vymáhání bude znamenat další vynaložené náklady s velmi nejistým výsledkem. Jen tedy nechápu, jak je možné půjčit větší částku lidem bez jakéhokoliv potvrzení a nevědět o nich ani nejzákladnější informace. Rozhodně nedoporučuji zveřejňování osobních údajů a pozor na nějaké obviňování. Trestní oznámení je bezpředmětné - vy jste jim ty peníze dali dobrovolně a žádný úmyslný trestný čin jim prokázat nelze.
Není tady
Aneri napsal(a):
Já bych si nejdříve podchytila svědky, t.j., aby mi podepsali, že byli přítomni toho a toho dne, kdy jsem /jsme já a manželka/všechny nacionály/ zapůjčili za tím a tím ůčelem panu a paní.....fin.částku .......Kč. Při předání bylo přislíbeno , že neprodleně...nebo jak to bylo.....svědci...a zase jejich nacionále...datum a podpisy!!! /aby mi to pak nezapřeli, kdyby došlo k soudu/. Pak bych napsala na městský úřad jejich trvalého bydliště, zda jsou tam a tam přihlášeni k trvalému pobytu a důvod by byl....za účelem vymáhání dluhu /je to důležité, dá se to pak použít i u soudu, že jste po nich /něm pátrali/..je lepší si tam zavolat, je tam nějaký malý poplatek/kolek. Dostanete úředně ověřené trvalé bydliště , na to napíšete upomínku o zaplacení dluhu, pak druhou , pokus o smír a pak to dáte k soudu/vše doporučeně, případně s doručenkou, aby byly doklady/.Ale pokud nepracují, nebo se budou vyhýbat přebírání obsílek, i když budete mít v ruce platební příkaz....pokud nemají majetek...bude to těžké. Je to o výdrži....lepší je pak, dle výše dluhu domluvit tzv. vymahače, přislíbit jim půl provize a nechat to na nich.....já vím, že možná nejde tak ani o částku, jako oo princip....
Děkuji moc za rady, opravdu to zní dobře. Ta poslední věta totiž vystihuje můj pocit.
Není tady
Bylo to tak, že jsme byli na dovolené a další, co tam s ními přiletěli ztratili cestou peníze. Prostě jsme jim pomohli a sami na to doplatili. Oni slíbili, že nám to pošlou, ale bohužel nic. Mluvili jsme s nimi telefonicky s líbili, že peníze pošlou, ale zatím nic a teď už se nám zapírají.
Co se týká info. o nich, tak máme jejich tel. č. a JEJÍ adresu. Nevím, ale právě jak toto využít, protože na trestní oznámení je ta částka asi nízká.
Nebojte, snad každou hodinu si kladu otázku, jak jsme mohli být tak hloupí a bez papíru nebo jiného potvrzení jim ty peníze půjčit. Jenže jak píšu, sami bychom byli rádi, kdyby nám v takové situaci někdo pomohl. Mě teda toto natolik ponaučilo, že už nikdy nikomu nepomůžu. Bohužel....
Trestní čin to asi není, ale máme svědky, že jsme jim peníze půjčovali a dokonce paní slyšela na letišti, jak se ti dva baví o tom, že nám mají peníze poslat na účet.
Jak jsem psala výše, snad už nejde ani o ty peníze, jako o princip.
Není tady
Já myslím, že i pokud se jednalo o půjčku z dobré vůle, že by s tím šlo něco dělat. Tak si zajistěte ty podpisy svědků a už pište I.upomínku o navrácení půjčky. Dne toho a toho jsem /jsme vám zapůjčili za takových a takových okolností částku.... Kč,za přítomnosti svědků: .... jelikož jste byli v nouzi/údajně jste ztratili peníze/ . Dle ústního dojednání jste přislíbila/i, že čístku splatíte do........ Jelikož jste ústní dohodu nedodrželi a vypůjčené finanční prostředky na účet č. ......,ani v hotovosti nevrátili,, žádám/e o navrácení do......Pak poslat II. upomínku , zdůraznit, že se obrátíte na soud a poplatky spojené s vymáháním i za vašeho právního zástupce jim budou předepsány k úhradě , pak podat na soud ne jako trestný čin/ten by musela šetřit policie/, ale nevrácení dluhu... snad to ABC upraví
Není tady
Moc díky za rady. A ty upomínky mám teda posílat přímo jim a doporučeně? Chápu to správně?
A co když na to prostě nebudou vůbec reagovat? A co ta částka? Není to málo na nějaký soud, šetření, ...atd?
Není tady
Ještě mě napadá-jak bych (kdyby došlo na nějaký soud) prokázala, že jsem je upomínala? Postačí mi lístek z pošty, že jsem to posílala a mám si udělat kopii upomínky?
Není tady
Petuno - nejsem právník - ale ABC je a dobrá..takže na té častce myslím nezáleží, zda je to 1,000,- Kč, nebo víc...to se nebude šetřit jako trestní čin. Já bych řekla, že půjde jen o nesplacení dluhu . Takže...pochopitelně to budeš mít přes kopírák...ale musí to mít všechny náležitosti, aby to pak na něčem neztroskotalo/ta upomínka/. Poslat s doručenkou do vlastních ruk a ta se ti vrátí a máš doklad o tom, že si to přebrala./máš jednak podací lístek i doručenku/. Pokud by se ti neozvali ani na druhou výzvu ...pokud se v tom neumíš orientovat, bylo by lepší zavolat si právníkovi, kolik by za to vzal....a tyto zvýšené náklady /t.j poštovné+úhrada právníkoi/ připočítáš k dlužné částce a podáš návrh na soud. Pokud se jedná o malou částku, bude to samosoudem a je možné, že ti přijde už platební příkaz.....že ta a ta.osoba ..je ti dlužna tolik a tolik....
Není tady
Aneri, neorientuju se v těchto věcech vůbec. To je asi vidět na mých příspěvcích
A ještě, prosím tě, najdu někde na internetu vzor jak má ta upomínky vypadat?
Já nevím s tím právníkem, abych se do toho nějak nezamotala, nikdy jsem nic takovýho nepotřebovala, tak teď nevím, abych na to nakonec nějak nedojela a nepřišla ještě o víc.
ABC, poradila bys mi?
Není tady
Tak zatím jsem to takhle nějak sepsala. Myslíte, že to stačí? Poraďte prosím, co tam chybí?
Věc: UPOMÍNKA O NEVRÁCENÍ PŮJČKY
Dne 12.5.2006 jsme Vám zapůjčili na Vaši prosbu na dovolené v Tunisu, městě xxxx, hotelu xxxx před svědky ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Částku 100 euro, jelikož jste byli v nouzi (údajně jste peníze ztratili). Dle ústního ujednání jste přislíbila, že částku splatíte 23.5.2006. Jelikož jste ústní dohodu nedodržela a vypůjčené finanční prostředky na účet č.xxxxxx ani v hotovosti peníze nevrátila, žádáme o navrácení částky do 15.června 2006.
Není tady
Peturo, napište to jako výzvu k vrácení dluhu - tak, jak jste napsala je postačující. Ještě na závěr napište: "Pokud nebude částka dluhu připsána na můj účet do 15.6.2006, postoupím celou záležitost svému právnímu zástupci k soudnímu vymáhání. Zdůrazňuji, že soudním vymáháním vám velmi vzrostou náklady, které budou s celou záležitostí spojené."
Peturo, ale upozorňuji vás, že pokud dojde k soudnímu vymáhání, budete muset zaplatit soudní poplatek, který je z částky 100 Euro 600 Kč, budete muset zaplatit advokáta, pokud ho budete potřebovat - odměna z částky 100 Euro je 4.500 Kč (případně 19 % DPH). Pokud budete úspěšní a žalovaný dluh uhradí, náklady se vám vrátí. Pokud se vám ale nepodaří dluh prokázat, budete všechny náklady na soud nést ze svého (včetně nákladů žalovaných). Pokud ani po rozsudku žalovaní nezaplatí a budete muset dluh vymáhat exekucí, náklady ještě vzrostou. To jsou všechno náklady, které budete muset zaplatit vy a vrátí se vám až po vymožení peněz. Ale zase, pokud exekuce nebude úspěšná, celé to hradíte ze svého vy. Je proto potřeba promyslet, jestli se vám takové vymáhání vůbec vyplatí.
Není třeba posílat žádnou druhou upomínku, zcela postačí, že je vyzvete jednou písemně k vrácení půjčených peněz.
Není tady
Já bych asi dala Věc: vrácení finanční částky - I upomínka..../ono je to skoro stejné, záleží, komu co vyhovuje/...pokud píšete " jsme" ,tak asi dole budete oba s manželem podepsaní a vaše naciolály, svědky bych tam hned jmenovala....před Frantou Opičkou a Marií Krásnou, nar.....bytem Pardubice....Před svědky jste se zavázala, že dlužnou částku uhradíte .......je z daleka od vašeho bydliště? Že by stálo zato, zajít na Městský úřad pro ověření trvalého bydliště /býval poplatek asi -Kč/ a je to ostuda, protože by jste tam uvedla, že informaci sháníte za účelem vymáhání dluhů!!! Víte, kde pracuje? Není špatné zavolat do práce a informovat se, jaké má asi výdělky/to vám nikdo nesdělí..nesmí/...ale jen říct, že vám dluží peníze a dáte to k soudu - nemusíte říkat, kolik...když má na dovolené, třeba to nebude chudera.....neříkejte mi, že němáte někde známé na policii,ti zjistí vše....
Není tady
Ještě za sebe bych připojil k ABC, že často díky škůdci se soudím o náhradu škody, což je v pricipu to samé co tě čeká u soudu. A můžu ti říct, že i když mám svědky a listinné důkazy, tak jako žalobce mám staženou pr..., komu to na soudě přidělí. Někdy je to pohoda, ale byl případ, že si soud ještě na základě tvrzení žalovaného vyžádal to i ono abych dokázal a hlavně předložil další důkazy. Takže pokud máš jen svědky a nemáš k dispozici listinný důkaz, může se stát, že to soudu nebude stačit a třeba ti přisoudí těch 100 euro, ale rozhodne, že žádná ze stan nemá nárok na náhradu nákladů řízení. A pokud by ses odvolala, tak tě to čeká znovu. Též v souladu s ABC tě vyzývám, abys ještě produmala jestli by ti těch 100 euro stálo za to. Buď hop nebo trop.
ABC napsal(a):
Peturo, napište to jako výzvu k vrácení dluhu - tak, jak jste napsala je postačující. Ještě na závěr napište: "Pokud nebude částka dluhu připsána na můj účet do 15.6.2006, postoupím celou záležitost svému právnímu zástupci k soudnímu vymáhání. Zdůrazňuji, že soudním vymáháním vám velmi vzrostou náklady, které budou s celou záležitostí spojené."
Peturo, ale upozorňuji vás, že pokud dojde k soudnímu vymáhání, budete muset zaplatit soudní poplatek, který je z částky 100 Euro 600 Kč, budete muset zaplatit advokáta, pokud ho budete potřebovat - odměna z částky 100 Euro je 4.500 Kč (případně 19 % DPH). Pokud budete úspěšní a žalovaný dluh uhradí, náklady se vám vrátí. Pokud se vám ale nepodaří dluh prokázat, budete všechny náklady na soud nést ze svého (včetně nákladů žalovaných). Pokud ani po rozsudku žalovaní nezaplatí a budete muset dluh vymáhat exekucí, náklady ještě vzrostou. To jsou všechno náklady, které budete muset zaplatit vy a vrátí se vám až po vymožení peněz. Ale zase, pokud exekuce nebude úspěšná, celé to hradíte ze svého vy. Je proto potřeba promyslet, jestli se vám takové vymáhání vůbec vyplatí.
Není třeba posílat žádnou druhou upomínku, zcela postačí, že je vyzvete jednou písemně k vrácení půjčených peněz.
Acho jo, já picnu
Tak nevím co dělat. Prostě mě mrzí, že jsme fakt někomu pomohli v nouzi a takhle to dopadlo. Tak já to zkusím s tou upomínkou a uvidíme. Toho soudu se taky bojím, nejsem v tom ani trochu zběhlá, řeším něco takovýho poprvé v životě.
Štve mě, že celý rok šetřím jak blbec na dovolenou a takhle si to zkazím. Jen tak asi nějak znovu nepojedem a mám na to takový vzpomínky.
Není tady