29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ahojte všicí,
jsem ráda, že jsem i tady na babinetu našla tak spřízněný téma, jako je zvěřinec...Potřebovala bych se s někým poradit. Máme doma 4letou fenečku malého plemene. Chtěli jsme s přítelem ještě pejska, se kterým bychom mohli sportovat a více běhat, takže máme doma 7měsíční fenečku Ridgebacka. JE úchvatná, poslouchá, máme skvělé přivolání, bydlíme v Praze na sídlišti, takže ¨jsem ji od mala učila chodit bez vodítka, aby si zafixovala, že se má držet nás u nohy a nezdrhala. NIkdy by neutekla, tím jsem si jista. Jenže problem je ten, že jsem ji vlastně neučila chodit na vodítku. Teď, když jsem otěhotněla, tak mi to přijde jako velký problem. Těhotenství nebylo plánované, já měla v plánu cvičit si svou RR. OD května jsme měli začít chodit na cvičák, ale teď už nemůžu a přítel na to nemá čas. Malá je v pohodě, je celkem poslušná, až na to, že nám skáče po lidech, ale to časem odezní, pořád lepší, než aby na všechny vrčela, holt každého vítá..
Jak ji ale mám naučit, aby mi chodila poslušně u nohy na vodítku, až budu mít kočárek??? Teď to s ní je vážně těžký. POradí mi někdo? Nebo neznáte někdo někoho, kdo by se na toto specializoval? Nebo prostě jen člověka, který cvičí psy? Vím, není to nejlepší, aby mi někdo cvičil psa, ale copak v tomhle stavu můžu? JSem z toho na nervy.... Poradí někdo?????
Není tady
Milá Mariko, tvá čubinka ještě nepřišla do fáze puberty, takže to že neutíká, je otázka času. Rhodesan je pes lovecký a tudíž s potřebou nahánění a prozkoumávaní okolí. Mé holky taky poslouchaly, do puberty, pak se to začalo hatit a cvičák byl nutný, i když my jsme zvolili cestu agility.
Každopádně pakliže ti i bez vodítka chodí u nohy, nebo v její blízkosti, tak snad není problém, aby to samé dělala na vodítku. Já chodím na procházku s kočárkem a se dvěma thajkama, v sprnu přibude další a budu chodit se třeba. Není problém. Jsou naučené, rozumím povelům k noze, pomalu, nakraj, okolo, atd. Takže není problém je vézt po jedné i druhé straně kočárku, když jdeme např. po silnici.
Nicméně bych ti doporučovala, nevím, v jakém jsi měsíci těhu, aby jsi začala trénovat už teĎ, a pokud bys měla pocit že to hlavně fyzicky nezvládáš a fenečka vzdoruje, doporučovala bych trenéra, který dá fenečce základy. Problém je ale v tom, že fenka může poslouchat trenéra a tebe pak ne. Lépe je, když tréning vede majitel a trenér jen dozoruje a říká co a jak dělat. Ale myslím si, že pakliže chodí tak jak píšeš, je to jen otázka "domluvy" mezi váma dvěma. Rhodesan je velký pes a je třeba začít brzy . Hodně štěstí.
Není tady
1niki1 napsal(a):
Ahojky,
Já s hafany zkušenosti mám, z Prahy jsem taky (černý most). Dřív jsme mívali německé ovčáky - ještě s rodiči, můj první haf byl labrador, teď vlastním amstafa, už máme za sebou dvě zdárné zkoušky z poslušnosti a chystáme se na třetí ;o)
Pokud bys chtěla, mohli bychom se sejít a klidně poradím, ono je těžký radit takhle na dálku, když člověk neví, jak se pejsek zachová a jak bude reagovat. Ani nevím jestli chodí u nohy bez vodítka?
Pokud bys měla zájem, klidně napiš.
Niki
Ahoj NIki, to by bylo skvělé Naše mrška u nohy nechodí, chodí si tak po svém, ale jakmile ji přivolám, mám ji poslušně u nohy.
Právě že utíká tak rychle, že bude potřeba jí mít na vodítku, alespoň po cestu, než dojdem k parku, což je kolem silnice. Tam ji nemůžu nechat puštěnou. JInak ji pustit můžu, ovšem až odezní to její věčné skákání
po lidech. Budu moc ráda, když se budeme moci sejít! Klido napiš soukromou zprávu!
Pa, Marika.
Není tady
Kamčitka napsal(a):
Milá Mariko, tvá čubinka ještě nepřišla do fáze puberty, takže to že neutíká, je otázka času. Rhodesan je pes lovecký a tudíž s potřebou nahánění a prozkoumávaní okolí. Mé holky taky poslouchaly, do puberty, pak se to začalo hatit a cvičák byl nutný, i když my jsme zvolili cestu agility.
Každopádně pakliže ti i bez vodítka chodí u nohy, nebo v její blízkosti, tak snad není problém, aby to samé dělala na vodítku. Já chodím na procházku s kočárkem a se dvěma thajkama, v sprnu přibude další a budu chodit se třeba. Není problém. Jsou naučené, rozumím povelům k noze, pomalu, nakraj, okolo, atd. Takže není problém je vézt po jedné i druhé straně kočárku, když jdeme např. po silnici.
Nicméně bych ti doporučovala, nevím, v jakém jsi měsíci těhu, aby jsi začala trénovat už teĎ, a pokud bys měla pocit že to hlavně fyzicky nezvládáš a fenečka vzdoruje, doporučovala bych trenéra, který dá fenečce základy. Problém je ale v tom, že fenka může poslouchat trenéra a tebe pak ne. Lépe je, když tréning vede majitel a trenér jen dozoruje a říká co a jak dělat. Ale myslím si, že pakliže chodí tak jak píšeš, je to jen otázka "domluvy" mezi váma dvěma. Rhodesan je velký pes a je třeba začít brzy. Hodně štěstí.
Ahoj Kamčitko,
moc děkuji za odpověď, téda, odkud jsi? To tě budu asi často bombardovat dotazy Kamarádka mi teď doporučila popruhy na učení u nohy na vodítku. Tak to zkusíme. Holt to bude muset jít. A co to skákání po lidech? Tvé holky jako malé taky skákaly? To je ten největší kámen úrazu, jinak bych ji mohla nechat puštěnou pořád, jenž mi každýho vítá...Jak kdy. Právě se budeme stěhovat, kdybych to vodítko nepotřebovala, tak bych to bylo fajn, ale je tam cesta, silnice, kde jezdí auta, kterou musíme dlouho jít, než dojdeme k parku, kde můžu šelmičku vypustit....Máš nějaký fígl na to skákání? Já jí vždy prudce strnu a řeknu nesmíš, začínám i nastavovat koleno, víš, aby věděla, že je to nepříjemné. Když mě vítá, tak se snažím jí dát hned povel sedni, aby neskákala, docela se to daří, ale venku vítá kde koho
...
JInak tvé malé přeji hodně zdravíčka, papa. JO a ptala jsi se v jakém měsící jsem, měl by se mi zobrazovat metřík, ale jsem v začátku 4.měsíce.
Papa, Marika.
Není tady
Maričko, metřík se ti nezobrazuje, někde je chyba
Jinak já nemám ridgebacky rhodéské, ale thajské, ale hodně mají společného.
Holky naše taky často skákají, ale dá se jim říct. Největší strach jsem měla , když jsem byla těhu a skákaly mi na bříško. To jsem kolikrát tak tak uhnula.
Když mají holky tendenci skákat, tak se otáčím zásadně zády, to se jim nelíbí, nebo nastavuju koleno.
Ale osvědčilo se mi dát jim možnost "skočit si" na mně. A to tak, že jim nastavím ruku a posunkem hop jim to umožním. Potulím se s níma, polaskám na bříšku a dolů. To se mi osvědčilo i v těhu, teda dokud jsem nebyla ráda, že sama stojím
Není tady
A metřík už je tam.
Jen ještě co se týče popruhů, jsou fakt na nic, pakliže chceš psa naučit chodit na vodítku, aby netahal. Já popruhy používám pouze na běh u kola, aby holky tahaly a jsou snáz ovladatelné
Je to vidět, že to je holka potrhlá, nechápe, proč se s každým nemůže pomuchlovat a vítat. Jenže si představ, jdeš v kvádru a skočí na tebe, třeba po dešti takové "telátko" .
Není tady
Ahojky, já mám berňáčka, má rok a je to pěkné telátko. Taky mi začal blbnout na koženém obojku, strašně začal táhnout, takže jsem si připadala, že mám jednu ruku aspoň o půl metru delší. Sice jsem nikdy nechtěla používat stahovací obojek, ale od neděle ho máme a můžu říct, že je v pohodě, jenom mě trošku předběhne, obojek se stáhne a už sám couvá zpátky. Během pár dní se naučil, že nesmí táhnout, to jsem ho na koženém odnaučit nemohla. Takže až se zdokonalíme, vrátíme se zpátky ke koženému obojku. Paradox je ten, že bez vodítka šlape u nohy poslušně, ale na vodítku blbne. Nevím proč.
Není tady
Samozřejmě jako motivace, on je poslušný, na zavolání přijde, na volno běhá, nechá se odvolat, bez vodíka chodí u nohy, ale jak ho dám na vodítko, tak ho chytne "blbá" a zlobí.
Není tady
Iveta napsal(a):
Samozřejmě jako motivace, on je poslušný, na zavolání přijde, na volno běhá, nechá se odvolat, bez vodíka chodí u nohy, ale jak ho dám na vodítko, tak ho chytne "blbá" a zlobí.
Neboj to je jen nezvyk, on si zvykne. Zkus ho třeba pro začátek přivádět na vodíktu ke žrádlu, aby viděl že ho čeká něco příjemného.
Není tady
No, jenomže já ho mám naučenýho, jak vidí svůj hrníček s granulema, tak už maže na místo, sedne si a čeká, až mu to dám....
a nezvykem to není, od mala chodíme na vodítku, blbnout začal až teď, asi "puberta"
Upravil(a) Iveta (8. 6. 2006 8:59)
Není tady
Marika: K tomu skákání na lidi - mně se vždycky osvědčilo (u temperamentnějších psů, kdy nestačilo prosté "fuj"), když jsem psovi zmačkla tlapky v místě prstů, když vyskočil. Předtím jsem dala povel (fuj nebo nesmíš nebo neskákej), při výskoku to zopakovala s tím zmáčknutím. I ti největší raubíři pochopili, že "neskákej" znamená, aby neskákali. Taky můžeš zkusit přesvědčit nebojácné a šikovné kamarády, aby ti dělali figuranty. Ty poznáš, kdy bude chtít skočit, dej jí povel a když fena skočí, ať ji zmáčknou tlapky....sice trošku surové, ale funguje to. (Neříkám zničit jí nohy, to je snad ale jasný.)
Upravil(a) Eva36 (21. 6. 2006 12:27)
Není tady