Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 25. 5. 2006 10:58

atide
♥------

mateřká a dál..

dudlik Končí mi mateřskáv zaměstnání mi mylo řečeno,že už mě nepotřebují,ale pokud chci odstupné musím nastoupit na 3 měsíce a po té by mi byla dána výpověď ,jinak mi pošlou dohodou výpověď.Co s tím...můžu se pokud neseženu práci vrátit na mateřskou???

Není tady

#2 25. 5. 2006 11:10

kido
♥♥-----

Re: mateřká a dál..

Pokud je to standartní nástup do původního zaměstnání po 3 letech MD, budete
pracovat po dobu 3 měsíců a pak opět budete doma s dítětem, samozřejmě máte
nárok na rodičovský příspěvek (do dne 4. narozenin dítěte).
Pochopitelně i v případě, kdy budete výdělečně činná a zajistíte si hlídání dítěte
mimo školské či jiné státní zařízení - v současné době lze dítě starší 3 let dávat
denně do školky na dobu max. 4 hod. aniž byste ztratila nárok na výplatu RD (např. pohlídají babičky, kamarádky, chůva, partner apod..) můžete "rodičák" čerpat i během těch 3 měsíců.

Není tady

#3 25. 5. 2006 13:39

maggie
♥♥♥♥♥--

Re: mateřká a dál..

Myslím, že co se týká odstupného, Vás zaměstnavatel balamutí. Vy k němu máte právo po 3 letech nastoupit na minimálně obdobné pracovní místo, jaké jste zastávala před tím. Pokud se Vás chce zbavit /nemusí to být nutně jen proto, že by Vaše místo zrušil, ale třeba i z toho důvodu, že pracovník, který nastoupil po Vás, se zaměstnavateli jeví jako perspektivnější../.
V každém případě se jedná o výpověď z organizačních důvodů. Je jen na Vás, na co máte "žaludek". Vaším právem je do zaměstnání nastoupit a požadovat přidělení práce, plnění pracovního úkolu. Zaměstnavatel Vám může pochopitelně dát výpověď z organizačních důvodů třeba i 1 den nástupu do práce, v tom případě může trvat na výpovědní době 2 měsíců, ale Vy máte v každém případě nárok na odstupné ve výši 3 měsíčních platů. I když de facto nic nevyděláte, tak se počítá tzv. pravděpodobný výdělek /např. počet odpracovaných dnů - průměr * počet pracovních dnů připadající na čtvrtletí předcházející/.
Další možností je uzavřít se zaměstnavatelem dohodu o ukončení pracovního poměru - ALE POZOR! z organizačních důvodů. Potom Váš nárok na 3-měsíční odstupné trvá aniž byste se musela trápit 2-měsíční výpovědní lhůtou.
Doufám, že jsem to vysvětlila správně. Za nedostatky se omlouvám :-). V každém případě nic nedáte za poradu s právníkem na ÚP nebo v občanské poradně.

Upravil(a) maggie (25. 5. 2006 13:40)

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí