Oznámení

9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce.

1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus?

#126 5. 6. 2006 15:47

Evelin
♥♥♥♥---

Re: nezvládám výchovu nevlastního syna

Milá gymnazistko, kvůli tobě jsem šla spát dnes v 1,30, ale jsem ráda, že jsem tvůj příspěvek četla. PRo pravdě, se mne ulevilo, že jsem NEBYLA sama v podobné situaci, jako jsi ty.
NEBYLA proto,že u nás šlo o dívenku, a už nejsme my, jenom já a on.... Taky dobrák od kosti, ale slaboch až hrůza. Už mne asi nebude mrzet náš rozchod, když jsem četla toto vše. Já ale se spojila s jeho matkou, která se mu taky snažila otevřít oči, ale to už asi neunesl. A to si vzal ženskou s 4 dětma, porodila mu páté (sice jakože děti mají jednoho otce, ale ve skutečnosti minimálně 2!) No, pani IQ tykve, ale supervyčůraná mrcha. I když ho podvádělal, když makal, rozvedli se, on to své dítě tak miluje, že prostě je totálně slepý.
Matka se o děti nestará, i do domova je dala, pak si je vzala a když ted má málo peněz, porřídí si šesté, aby vyžila !!!!!!
Holka-naočkovaná od matky, jenom vydírá, ždímá ho (a to ví, že matka dítěte z titulu manželství-jsou rozvedeni) si činí nárok na všechen jeho majetek (co má zdědit, až mu umřou!!!! rodiče).
Dítě-zaostalé (nebot na ně pak stát dává víc-jako na postižené).
ZE začátku jsem byla taky nadšená, umí to s dětma, miluje se, stará se (bm. v životě na dítě ani nezaplatilvýživné). Vždy jsem chtěla mít dvě děti.  Nasadila jsem na jeho podporu vše, co chtěl. Chtěl dítě k sobě, chtěl soudu dokázat, jak matka o dítě nepečuje (nešla na logopedii, nešla k dr. a neřešila, že se dítě pomočuje v 7-mi letech. Doma s ní ano, u otce ne apod.) Chodila oblíkaná jako socka.My tedy taky nakupujem v sekáči, ale ty její hadry bych tak použila na mýtí podlahy.
Ze začátku jsem zkoumala ,zda je vážně zanedbaná výchova anebo je to dítě prostě prosté duchem. OVšem, vyčůranost-naučená od matky, to umí na jedničku.
Přeskočim- přestala jsem se vnucovat dítěti, (jiné děti ke mne jdou sami, nějak je táhnu, i cizí...), začala na ní být alergická (klidně se počůrala cestou v tramvaji ..jen tak a neřekla proč. A mohla si se ptát 10x před nastoupením, zda nechce čůrat....). Uměla se pouze bít, nic holčicího v ní nebylo. Pouze trucovala nebo nemluvila, brečela a ječela. A to jsem před ní neprojevovala nic, aby neměla důvod žárlit.
Málem po roce a společné dovolené (týden v kuse), předtím to byly pouze půlvíkendy či výlety....jsem pochopila, že co holka vydechne za přání,tatínek splní. Takže klidně koupil bývalé manželce náušnice, protože měla mít narozeniny a dítě rozhdlo!, že maminka chce nárušnice. Že ho bývalá (když mu hučela do hlavy, že je nemožný blbec a NIKDY nikoho si nenajde---přičemž ona milence měla a má vždy).... začala vydírat tím, že příjde o dceru, když bude pokračovat ve vztahu se mnou.Ba mu řekla, že by to spolu mohli zkusit zas, protože on má dostat přidáno na platu, takže to je důvod.....
PRohrála jsem a už asi nelituji. Já i jeho matka vidíme,že skončí pod mostem. Bývalá ho přez holku obere o vše. A to přepsal půlku domu na svou dceru! ,což se matce dítěte nelíbí, protože prý co, když jí holka (její vlastní) vyhodí z domu!!! Asi ví, proč se bojí a to je holce fakt 7 let.
Já nechci radit, že to nemá smyslu, resp. rozved se. Tvé nervy, těžká situace. Jen nevím, zda prorazíš uněj.
A já myslela, že to je maminčin mazánek, proto se tak divně chová, ale jak vidím, tvůj je stejný. A já tu holku vážně chtěla k sobě a mít ráda jako svou.
To nešlo a už asi nebudu chtít muže s dítětem, protože někteří jsou prostě neuvěřitelní. slepí, hluší, blbí nebo co.
Držím ti palce, taky radím psychologa, podstrčené knihy, ale nevím, zda mu otevřeš oči. Za zlou budeš ty, bohužel.
A co se týče plácnutí, klidně. Cizí-necizí, zvyklosti domu se ctít mají. Mne matka za mala mlátila, takže já své dítě vychovávám jinak. Ale i já jsem musela dospět k poznání, že jako vyjímečný prostředek jsem to použít musela a že to mělo efekt!okamžitý a pamatovatelný.
Přece si nenecháš po hlavě skákat fracka a že znám ještě i hůř zkaženého fracka, kde otec štval dítě proti matce a ta proti otci, nadávkami, sprostými slovy a pod. A to cobylo za zrůdu už v 5-ti letech, to se tak nevidí. Kdybych to neviděla,nezažila (jenom týden) na vlastní kůži, neveřila bych, co lze s dítěte vychovat????

Není tady

#127 5. 6. 2006 17:43

gymnazistka
♥♥-----

Ahoj Evelin, vidím, že sis taky užila!
U nás panuje pohoda, kluk u nás přes dva týdny nebyl, takže souznění. Fakt je, že když si včera večer manžel dával na plochu počítače obrázek od kluka, tak jsem se přistihla, že se zas ve mně zvedá pomyslná vlna odporu (pyšný tatík), ale ustála jsem to. Ve středu jdu k té psycholožce a chce se mi tam čím dál míň. Neumím si představit, že by řekla: no, úplně vás chápu, dejte klukovi na zadek a uvidíte, že mu to prospěje! Psycholog volí delikátnější metody a když tam jdu já, tak asi uslyším, že je dobře, že tam jdu, a že bych měla pochopit, že kluk je vlastně chudák a že to má těžké. Kdo to dneska má lehké?
Minule, zcela nečekaně (už ani nevím, jak na to přišla řeč) mi manžel sám od sebe řekl, že kluk v autě, když jeli na výlet, "zlobil", takže mu dal pohlavek. Ptala jsem se, co dělal, ale do toho se manželovi moc nechtělo, jen že se nechtěl přezout nebo co. Detaily neříkal. Zhruba si to umím představit, kluk si postavil hlavu. Je trucovitý, ale asi to i zdědil, manželova BM se pořád zasekávala, nekomunikovala, dělala naschvály. Chovala se jak malý děcko, když bych to měla hodnotit.
Ptala jsem se, jestli se kluk nafoukl nebo jestli nedělal scény. Občas mívá záchvaty zuřivosti. Prý trucoval a když šli na výlet, držel se za tátou a nemluvil na něj. Je dobře, že jsem nejela. Takhle si to užili sami a snad manželovi docvaklo. I když asi nedocvaklo, myslím, že se s tím, jak kluk poroste, bude snažit zuby nehty dokázat mu, že on je SUPER táta. Mimochodem, žasla jsem, když jsem se před lety dozvěděla, že i když mu bejvalka vyprášila kožich, sbalila kluka a odstěhovala se do bytu, který si  nechala (taky divný, co? počítala s rozvodem), tak manžel jí vozil v sobotu, když si chodil pro kluka, balíky dobré vody. Prý to dělal pro kluka, protože to bylo pro něj. já si myslím, že nechtěl, aby se bejvalka s tím tahala. Tohle dělá doteď, že když ona pískne, že chce odvézt věci na chalupu, tak on tam odveze kluka ( je to o těch víkendech, kdy má kluka) i její batohy. Jí to vyhovuje, nemusí se s klukem trmácet vlakem (auto nemá) a nemusí se tahat s bágly. No nic, nebudu se v tom raději moc přehrabovat. Uvidíme, co bude ve středu. Jsem ale připravená i na to, že když mi bude paní psycholožka vysvětlovat, že mám být tolerantní a že bych měla pochopit, jak to má klučík těžké, a že bych tam měla docházet na konzultace, abych nedělala problémy, tak se zvednu a půjdu pryč. Snad mi konstruktivně poradí, co s klukem a co udělat pro záchranu manželství. Nehodlám ale potlačovat samu sebe jen proto, aby vedle mě vzkvétal tyran. Ozvu se. Všem přeju klídek a nadhled. Mějte se fajn!

Není tady

#128 6. 6. 2006 10:11

Evelin
♥♥♥♥---

Hele, klid a pevne nervy. Třeba to bude hodná psycholožka, já byla spokojená až s tou druhou, u té první jsem byla za debila já, když jsem ji vše vykládala, u druhé to bylo fajn. Radila, řešila, POMOHLA. I když jsem se taky bála, nikdy nevíš, z čeho tě obviní (jakože co máš za nemoc ty-duševní, o které nevíš).
HEle, ten můj....bejvalka pískla....je zima, nemáme na topení, vůl nakoupil dřevo(ale na cigarety a chlast, to má!). Nikdy dítě neposlala ,nedovezla, on si pro ni musel dojet a dovést zpět a jen se klepala, kdy se holky zbaví, aby měla na sebe čas. Dvě děti chodí so ústavní školy! (takže domů jenom na víkend)....Zabřečela, není oblečení-koupil všem! A já-to jsem to zatrhla. Měla si ho vážit, když ji vychovával 5 let děti a ne se válet s dalším, který hned po rozvodu ji odkopl, protože najednou tam bylo na krku 5 dětí a někdo se o ně postaral musel. Dobrák už tam nebyl....
Bodeť, aby ji nevadilo, že nebude zdroj peněz. A že já bych to hlídala! A to za ní platil její dluhy (dáma nabrala půjčky, leasingy.....ještě 4 r).Jo, takového nechci napsat co mít doma! tak si ho hýčkám....ale musela bych být ta první, ne ta druhá.... VIdíš, vše ji odpustil, pochopíš to?
A to má VŠ!

Není tady

#129 7. 6. 2006 15:26

Eva36
♥♥♥♥♥♥-

Holky, já žasnu, jak jsou některý chlapi manipulovatelný.....tfuj. Tobě se, Evelin, nedivím, že nelituješ rozchodu. A tobě, gymnazistko, přeju, ať to vyřešíte nějak rozumně. Ten pohlavek - co to mělo znamenat? Znamená to, že se tatík vzpamatoval a uznal, že dítě je rozmazlené, nebo si to jen tak vymyslel, aby to před tebou vypadalo, že on uznává, že dítě je rozmazlené?...ach jo, na všechno mám tisíc vysvětlení.... Drž se a napiš, co doktorka. Já tam začala chodit kvůli manželství, nechtěla jsem se rozvádět, ale už toho bylo na mě taky dost. Odcházela jsem po osmi měsících šťastná, že se rozvedu a že to sama chci. Sice jsem tedy nevyřešila problém, který jsem s manželem měla, ale dává mi to pocit, že jsem proto udělala všechno, mám svědomí čisté. Tak pa.

Není tady

#130 7. 6. 2006 20:52

Radka1
♥♥-----

Gymazistko, jak to dopadlo???

Není tady

#131 7. 6. 2006 23:06

gymnazistka
♥♥-----

Ahoj všem, dík, že jste nezapomněly, já šla k psycholožce taky s pocitem, že si tam beru kousíček od každé z vás :-)
Přišla jsem před chvilkou domů, měla jsem dnes docela těžký den a ještě potřebuju udělat jednu věc, ale nechci vás nechat čekat. Takže jsem tam byla, dohodly jsme další termín, a vypadá to, že to bude běh na dlouhou trať. Každopádně si mám vymezit svůj prostor, svůj program, svůj život. Manželův syn NENÍ můj syn, je to syn mého manžela, a já mám brát zřetel hlavně na svou dceru. Volili jsme několik variant, co dělat: psycholožka to přirovnala k jedovatému jablku, které jsem dostala. Pak zvolila příměr, že do království, kde fungují jistá pravidla hry, přiletí drak. Co s tím? Jak se s tím vypořádat? Boj, únik, pozvat jiného draka, který tohoto draka vypudí, atd. atd.
Zatím to psycholožka bere tak, že problém mám já, protože jsem přišla já, ovšem je jí jasné, že problém TO je a že kluk si s námi hraje, posouvá hranice a zkouší, kam až to jde. De facto řekla, že v ty víkendy budu mít problémy dva, a to kluka a manžela. Bylo by fajn, kdyby on tam chodil taky (manžel), ale do toho ho nemohu nutit. Mimochodem, hned jak mě viděla, tak věděla, že tam manžel chodil kdysi s ex a byla v obraze. TAk jsem jí ho dokreslila. Docela čučela, ale rychle se v tom zorientovala a naznačila (spíš se podřekla), že kluk doma cvičí i s matkou a vydírá ji. Jo a taky jela s manželem včera autobusem (bydlí kousek od nás) a ptala se na kluka (dobře si je pamatuje) a on jí celý nadšený líčil, že u nás bude kluk spát a vůbec nic o problémech, které s ním máme, neříkal. Na druhou stranu chápu, že kvákat o tom v autobuse je blbost, navíc před cizíma lidma... Psycholožka mi řekla: poradila jsem mu, ať to s ním pěkně oslavíte, že by to chtělo ohýnek a ohňostroj, ale to jsem netušila, že vy přijdete druhý den s tímhle... Radila na první noc vypadnout, ale já ji přesvědčila, že nemám kam (rodiče nefungují, přátelé mají každý svou rodinu) a navíc to není řešení, ale útěk. A co ty další noci? Upozornila mě na to, že první noc bude asi záhul...
To vím taky. Zítra možná napíšu víc, teď to sem hážu hlava nehlava, je to asi dost chaotický, ale snad to malinko přeberete, jste holky chytrý a zkušený...
Přeju dobrou noc a děkuju, že jste si vzpomněly, co nevidět napíšu víc, i ty její rady, jak postupovat.

Není tady

#132 7. 6. 2006 23:13

Radka1
♥♥-----

Ahoj Gymnazistko, jsem rada ze se tve obavy z psycholozky nepotvrdily, a ze jsi narazila na rozumnou zenskou. Tech rad ohledne vymezeni sveho prostoru jsi tu mela i od nas dost. Vidim, ze ona ti opravdu muze byt oporou a pomoci ti. Takze ty nam to, prosim te, preposilej dal, at se take poucime.
BTW: vedel o tehle tve navsteve manzel? a "nevymekne" preci jenom a nenecha se premluvit tam jit s tebou? mela by jsi pouzit argumenty v tom smyslu, ze uz vlastne jeji klient je, a ze kdyz mu stala jeho ex za to, aby tam chodil s ni, tak proc ne s tebou.

Není tady

#133 7. 6. 2006 23:36

gymnazistka
♥♥-----

Radko, dík...
Manžel o mé návštěvě neví a myslím, že mu o ní nepovím. Aspoň ne teď, když to doma klape. Asi bychom se neshodli. Ale umím si představit, že o víkendu to mezi námi zajiskří a já to nevydržím a řeknu mu, že podle psycholožky... bla bla bla.
Jinak psycholožka říkala to, co vy tady, opravdu jsem tam šla s dobrou průpravou! Prý to, když manželovi řeknu: podívej, ty tu budeš mít kluka, on se chová tak a tak a proto nemůžeš počítat s mou podporou, takže jedu tam a tam... tak je to v pořádku. Vida, a já myslela, že mám držet s manželem basu a milovat jeho syna. Jsem naivní trubka :-)
Připadá mi to ale hloupý, na všechno jsme byli dva, pomáhá mi ve všem, je mi velkou oporou, ale tohle, tohle je něco, co nás rozděluje. Nejhorší je představa, jak to bude za pár let. Teď do toho jdu s nadšením, že se to nějak spraví, vyřeší. Ona říkala, že to je hodně těžké, umět se vymezit, být dospělý, stát si za svým! Já jí řekla, že moje holka je tak nějak vytrénovaná a vychovaná, že jsem s ní nikdy tyhle problémy neměla, protože jsem jí všechno vysvětlovala a všechno jsme si říkaly, a že jsem jí autoritou, a ona řekla, že si myslí, že pokud je to tak, tak jsem skvělá matka, a že mám nejspíš energii na to tohle řešit (jinak bych nechodila), ale že to neznamená, že se tatík stáhne a já budu vychovávat za něj. Je to jeho syn. To mě docela překvapilo. Ale já tu fakt plácám pátý přes devátý, jak mi to vytane na mysli, zítra si to nějak v hlavě uspořádám. Omlouvám se za zmatečnost.
Jdu tam zas 28. 6. a v každým případě budu průběžně informovat.

Není tady

#134 8. 6. 2006 6:53

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Gymnazistko - proč bys měla milovat manželova syna? Jenom proto, že miluješ i jeho? Houby. Milovat bys třeba časem kluka mohla kvůli němu samému, kdyby byl "normální" dítě. V tomhle případě myslím, že stačí to, co děláš, tedy že ho alespoň v domácnosti snášíš. "Držet basu" byste měli spíš v pokusech o výchovu (to co jeden zakáže, by druhý neměl povolit), ale milovat ho skutečně nemusíš a taky kvůli tomu nemusíš mít výčitky. Nakonec - milují ho oba rodiče (asi značně nekriticky) a co z toho vzešlo...

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#135 8. 6. 2006 9:08

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Ahoj, gymnazistka, včera som narazila na tovj príbeh a čítam to ako román, ktorý ma ale hrozne vtiahol, lebo aj ja mám podobné, a pritom tak odlišné skúsenosti, a okrem toho teraz jedna moja kolegyňa zažíva niečo podobné, len s tým rozdielom, že tam ide hlavne o dcéru(hoci jej partner má deti 2, ale chalan má už 18 a je samostatný, má frajerku, akurát občas používa ocka ako "somárik, potras sa", ale inak sa s ním dá), ktorá má 14 rokov a hrozne ňou mláti puberta. Jej rodičia sa rozviedli pred 3 rokmi, žiadosť podala mamička, kt. si asi myslela, že ocko už zostane sám, ale on sa dosť rýchlo zoznámil s mojou kolegyňou, no a bol oheň na streche. Bývalke sa moc nedarí, tak sa aspoň pokúša rozbiť ich vzťah, stavia sa pred rodinou do úlohy obete a dcéru tiež používa na boj. Dcérka navyše žiarli tak na kolegyňu, ako aj na jej syna, ktorému napr. dala do postele pripínačky a podobné lahôdky. Pritom jej otec ju zbožňuje, je to jednak Panna, jednak človek južanského pôvodu, kde sa na rodinu jkladie veľký dôraz, a on podľ amňa ťažko spracúva už aj sám fakt rozvodu. Dcérka asi vyvádza aj mamičke, lebo začiaktom týždňa prišla kolegyňa do práce s opuchnutými očami, že sa dcérenka sťahuje k nim, lebo ju mamička vyhodila! Ukľudnila som ju, že idú prázdniny, dievča bude zatiaľ s nimi, no a do septembra sa možno všetko ukľudní, lebo veď by musela meniť školu, atď., tak snáď sa veci nejako vyriešia čiastočne samy. Ale je to pecka, to si viem predstaviť.
Ja sama chodím s rozvedeným, kt. má dospelú dcéru a 13-ročného syna, ale(až sa to bojím napísať), zatiaľ to funguje lepšie, kao som očakávala. Ja mám trochu tréning(vychovávala som 10 r. ťažko zvládnuteľného syna môjho bývalého, ktorý žil s ním+so mnou, ktorý mal LMD a bol navyše naozaj problémový) a chlapec je zataiľ hrozne zlatý, džentlmen, má rozumné názory, a úplne ma dostal, keď chcel, aby som šla s nimi cez víkend do kina - navrhol, nech si aj ja poviem, aký film by som chcela vidieť a potom sa všetci traja dohodneme, aby sme boli spokojní. To som bohužiaľ nezažila ani u svojich dospelých frajerov, väčšinou ma ťahali do kina na bezduché strieľačky a vôbec ich nezaujímalo, čo xcem vidieť ja. Ale dobrá vec je, že priateľova bývalá je rozumná žena, nikdy nebránila kontaktom so synom, vie sa na všeličom dohodnúť, a aj vo výchove má fajn názory, takže aj keď príde puberta a bude husto, verím, že sa to nestratí, čo človek do decka vložil...
Gymnazistka, silne prežívam tvoj príbeh, prváe aj kvôli svojím minulým a terajším skúsenostiam, ale budete to mať všetci zložité. Lenže kto to má ľahké? Neviem, ja určite nie, a na tomto fóre asi málokto... Držím palce hlavne tebe, ale aj všetkým tvojim blízkym, aby ste nalši nejaký funkčný spôsob spolunažívania, aby ste malého aspoň trochu pripravili na reálny život a aby ste si z toho všetci vzali to, čo si máte vziať. Potom sa bude dať povedať, že tá životná skúška nebola márna ;-)

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#136 8. 6. 2006 10:32

gymnazistka
♥♥-----

Selimo, nápodobně, i já četla tvůj příběh jedním dechem, člověk hledá, s kým a čím by se ztotožnil, tápe...
Manžel mi dal asi před třemi dny na můj pracovní stůl vedle fotky mé dcery (malý formát, občankový) fotku svého syna. Nezmohla jsem se ani na slůvko čehokoli. Měla jsem ji tam opřenou vedle dceřiny. Včera jsem ji položila tak, abych na ni neviděla. Když jsem večer přišla domů, fotka byla opět opřená, aby na ni bylo vidět, a kytky, které jsou popínavé a částečně kryjí výhled na fotografie, protože se rozrostly, dal úplně bokem. Docela psycho. Břečťan jsem vrátila zpět, fotku jsem zatím nechala. Já nevím, co s tím. Mám chuť mu říct, že na kluka nejsem zvědavá a že mu fotku své dcery taky necpu k počítači. Asi jsem fotku vyfasovala za trest, že jsem si nedala na plochu počítače fotku kluka jako má manžel. Ach jo... Zítra tu poprvé přespí a já se už dnes cítím psychicky mizerně.
Psycholožka nechápala, proč to tak prožívám. Několikrát mne napomenula, že pořád mluvím o klukovi a manželovi a vůbec ne o sobě. Ptala se, kde jsem já? Docela mi vyrazila dech. Je to symbolické, ale takhle to tu funguje i o víkendech. Kde jsem já???
Mluvila také o přerostlých dětech, o tom, že tohle je pro mě zkouška, další z mnoha (něčím podobným jsem si procházela ve vztazích s 1. manželem, tchánem a tchýní, taky jsem se nechala zadupat, ustupovala jsem, ustupovala, až nakonec nebylo kam a skončilo to rozvodem). Mám prý klukovi poděkovat, že mne do téhle situace dostal. To už jsem nevydržela a ptala se jí, jestli a proč to myslí ironicky a ona byla nadšená, že ne, že to myslí vážně a že kdo v životě nezdolává tyhle překážky, neřeší je a ustrne, tak umírá, a to skutečně a nikoli jen na mentální úrovni. Tak nevím. Tohle je detail, který mi teď zrovna vytanul na mysli.
Mám dnes docela nechutný fofry, jsem v časovém skluzu, ale ráda a určitě napíšu víc, až si srovnám myšlenky.
Pomáháte mi. Dík.

Není tady

#137 8. 6. 2006 11:30

gemi
♥♥♥♥♥♥-

ahoj gymnazistko,
také čtu  tvůj příběh od začátku. To, co ti teď řekla psych. o klukovi-  že mu máš poděkovat....   chápu tak,  že on je pro tebe ta PŘÍLEŽITOST -   bráno z pohledu  osobního vývoje  - naučit se  ČELIT  VYUŽÍVÁNÍ od druhých.

Píšeš, že už dřív  ses nechala zadupat, atd.  Tkkže pokud se téměř stejná situace  vrací, sice s jiným člověkem,
tak proto takový názor  té psycholožky.
Sama to vnímám tak, že pokud  něco jednou nezvládneme,  tak  zákonitě přijde další  situace  "stejného  ražení".  Možná říkám, to co už víš,  jen si to tak srovnávám s tím, co jsem sama zažila. 

Věřím, že s pomocí této doktorky, kam jsi začala chodit - to zvládneš. Přijde mi to co teď o ní píšeš, že to je právě
to  PŘESMĚROVÁVÁNÍ  postojů... a to často hodně bolí.

Není tady

#138 8. 6. 2006 12:03

gymnazistka
♥♥-----

Gemi, je to tak. Doktorka nepopřela, že kluk je problém. Nevím, možná tam manželova ex dochází, ale o tom pochybuji, ona má pocit, že svět, v němž žije, je dokonalý. A umím si představit, že když se jí výchova kluka vymkne z ruky (což doktorka včera naznačila - nevím, jestli to od ní byla taktika nebo jí to ujelo), tak z toho obviní manžela.
Otázkou je, jak by to snášela jiná ženská. Některá by možná kluka srovnala do latě, ignorovala ho, zadupala by manžela nebo se sama nechala zadupat. Čert ví. Ale neotravovala by s tím na babinetu a nehledala pomoc a řešení. Takže problém je i na mé straně, samozřejmě. Neumím čelit těmhle výzvám, už jsem si prošla jedním peklíčkem, neuměla jsem se postavit lidem, kteří mě zneužívali, mě to užíralo, no a nakonec jsme šli stejně od sebe.
Vdala  jsem se  a bum ho: je to tady zase! Akorát že se zas musím vymezit vůči klukovi. Psycholožka žasla, jak pořád melu, co kluk, jak mne to pohltilo, že nemluvím vůbec o sobě, překvapilo ji, že cítím po jeho odchodu smutek (ptala se po čem? obávám se, že je to z toho, že se bojím rozkolu s manželem). Mám pocit, že mě vnímala, že jsem nebyla jen "kus", že neodpovídala rutinně, i když je mi jasné, že nějakou šablonu na řešení podobných situací už asi má vytvořenou. Nechápala, jak se chlap může nechat zavřít do koupelny a nevyvodit z toho důsledky... Říkala, že kluk v tom má obrovskej zmatek, že neví, kam patří, že si MOC dobře uvědomuje své chování (viz ten jeho nápis: jsem nesnesitelnej hajzl).
Vyděsila mne, když říkala, že by tam první noc rozhodně nebyla, že by šla raději spát k rodičům s tím, že jim tam umyje okna. Já nemám s dcerou kam jít. A hlavně: stejně se budu muset vrátit a jedna z těch nocí bude zákonitě první. Navíc když zmiznu na tu první noc, tak tam zavládne anarchie - manžel zavřený v ložnici na dva západy :-), kluk bude lítat po baráku, atd. atd.
Blíží se to, blíží! Už zítra v pět pro kluka manžel pojede. Zatím nemám žádnou strategii, nedala mi návod, který bych dodržovala bod po bodu. To musím udělat sama. Ale jak, to ví teda pámbu :-(
Jsem ráda, že jsem napsala, nepřipadám si tak sama. Není to tak deprimující. I když vám nepřeju, že máte potíže, jaké máte (máme).
Zas na chvilku odeběhnu, nejsem schopná dnes s ničím pohnout, hromada práce, myšlenky bůhví kde

Není tady

#139 8. 6. 2006 15:32

gemi
♥♥♥♥♥♥-

Holka zlatá, to, že sem píšeš,  to není žádné otravování...Jsi jedna z těch, kdo už neví, kudy kam  a hledá radu, nebo aspoň  potřebuje slyšet  nějakou " spřízněnou  duši ".   ........... někdy pomůže  člověku postavit se znovu na nohy a bojovat  - už jen to, když ho někdo  třeba na dálku -podpoří.

Víš, setkala jsem se se stejnou otázkou od psycholožky, jako ty: " proč mluvíte pořád o MANŽELOVi,
když ...."   . Přišla jsem k ní také pro radu, jak "spravit" špatně fungující manželství.
Ta otázka mě tehdy (  bylo mi tehdy asi 24 ) -  docela naštvala, protože jsem z ní měla pocit,  že  nechápe, co se u nás děje, když  NECHCE  slyšet  o tom, jak se chová manžel...
Pochopila jsem až po  x-letech...
Chci tím říct, že pokud se ti některé její otazky či názory  teď  zdají  "od věci",  apod.  -  je to jen její způsob, jak se snaží člověku otevřít oči.

Možná tím návrhem, abys nebyla 1.noc  s "pokladem"   doma  , chce  dát možnost, aby se  manžel  byl  NUCEN  SÁM  postarat.   Aby  vše neleželo pořád  tolik na tobě...ty ten  "únik",  třebaže jen na 1 noc, - moc potřebuješ.
Možná, kdyby se ti povedlo - postavit si  to sama pro sebe,  že to  NENÍ útěk,  ale  jen součást  "bojové strategie"  vůči klukovi....   zkus  tento svůj postoj   o  "útěku"  vnitřně přehodnotit,  abys  tu svou krátkodobou nepřítomnost   takto nevnímala...

Není tady

#140 8. 6. 2006 15:42

gymnazistka
♥♥-----

Gemi, já ale fakt nemám kam jít. Docela mě to zarazilo, když jsem o tom začala přemýšlet takhle. Není místo, kam bych s holkou a psem šla. Deprimující zjištění. Ale aspoň se o sobě takhle dozvím víc. Jo, psycholožka taky říkala, ať to klidně natočím na kameru. Kluk je na kameru alergický už odmala. Buď se předváděl ještě víc nebo byl agresivní a tátovi nadával, že se nechce nechat fotit nebo natáčet. Ona to ale myslela tak, že by to bylo zajímavé pro tatíka, kdyby se na to podíval s odstupem jako na cizí příběh.
A jsme u toho: co když mi tu kameru manžel  nepůjčí? Já se fakt bojím konfrontace. Co pak? Handrkovat se kvůli kameře? Stejně se na to nebude chtít podívat, vymaže to. Zas se dostavuje pocit, že je jakákoli strategie nanic, protože se mine účinkem, pokud je cílená na manžela.

Není tady

#141 8. 6. 2006 16:00

gemi
♥♥♥♥♥♥-

Vím, už to tu někdo psal -  udělat si výlet a přespat v chatce. Jenomže to bys  musela ty sama  CÍTIT,  že  NEUTÍKÁŠ ,  ale  např.   "plníš"   jeden  z  "úkolů"  na cestě  ke změně. Je to řečeno  dost kostrbatě,  nenašla jsem teˇd   lepší vyjádření....  snad mi rozumíš, jak  to  myslím.

Není tady

#142 8. 6. 2006 16:02

Svas
♥♥♥♥♥--

Gymnazistko, sleduji tvůj příběh a mrazí mě z něj. Moc ti přeju, ať to ustojíš a ať se z toho nesložíš. Vím, že ti mé přání moc nepomůže, ale myslím na tebe.

Není tady

#143 8. 6. 2006 16:37

Evelin
♥♥♥♥---

Kde asi tak bydlíš cca? Vím, jaké to je nemít kam jít, hlavně když nejsou peníze. Sice pozdě, ale přece, kdybys nebyla daleko, chatu (ne mou)mám.Sice tam není elektř., ale alespoň je KDE být.
Já bych je taky nechala samotné, a to s CHUTÍ a radostí. Když ti rozmlátí barák, budeš mít pádný, jasný argument. JO, riskovat musíš a NEDEJ se. Já -  ode mne zašlápnutější si neviděla.Vážně ne. HELE, jsem se rozvedla, probrala se a DNES? Jsem tady já, jsem člověk, a kdo mne chce, musí mne akceptovat JAKA JSEM. Vůl,kráva, totální sluha, hmota bez názoru /vlastního, byl jenom ten druhý.......to už nebudu. Stačilo jednou. Máš právo na normální žívot, žiješ jenom JEDNOU,tak snad máš právo ho přežít nějak slušně NE?
Muži rádi deptají ženské, protože ONI jsou dokonalost sama. A JE TO PRAVDA? zdaleka NE.

Není tady

#144 8. 6. 2006 18:05

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

Ahoj gymnazistko, gratuluju k posunu. Už nyní problém řešíš. Psycholožka není vůbec špatná a určitě nejede podle šablony. V mnohých věcech má pravdu, ale ty ji ještě pro slzy nevidíš. Já tě chci jen podpořit, rozhodni se a cokoli uděláš bude dobře, protože to tak budeš chtít TY. První noc bude magická, nejen z důvodu nastavení pravidel, ale že otec se bude muset postarat sám, a také ten zlom by s ním měl prožít on. Klidně se odvolej an otcovu magickou knihu a popros ho o peníze na hotel.

Fotku jeho syna bych ze svého stolu dala určitě pryč a čekala bych na jeho reakci. Vždyt je to tvůj stůl, tvůj prostor a on se tě nezeptal, zdali ji tam může dát. To že ji jen odsuneš, znamená, že si nebráníš svůj prostor a sklouzáváš do zažitých stereotypů, terých jsi si velmi vědoma. STejně tak jsi odsouvala problém. Pokud nebude chtít situaci hrotit, nezeptá se. Tu fotku bych dala na jiné místo v bytě. Drž se holka. Zatím si vedeš skvěle. MOc na tebe myslím a posílám ti kousíček dobra.....

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#145 8. 6. 2006 18:29

gymnazistka
♥♥-----

Co vám na to všem mám říct? Že si toho, co píšete, vážím a obdivuju váš nadhled a vhled. Fakt tu sedím u kompu a jsem naměkko. Najednou narazím v životě na někoho, kdo soucítí, kdo neubližuje a jen zpovzdálí ten příběh sleduje. Věřte nebo ne, myslím, že tenhle víkend s "vámi za zády" nebude tak bolestný. 

Pavlo, máš pravdu v tom, že odsunout fotku o kus dál a vrátit ji jsou dvě různé věci. To všechno jsou zprávy, kterými něco signalizuju. Řeklo by se, je to maličkost, formalita, ale má to svůj skrytý význam.

Je mi docela smutno, teď jsem se vrátila z veteriny, pes si včera zabodl trn do oka, modlím se, aby o něj nepřišel, probírá se z narkozy, doktor mu to vyndal, ale nevyloučil koplikace. V autě mu bylo zle, svíjel se, naříkal, já to prožívám s ním, tak tu sedím jak hromádka neštěstí. Zranitelná víc než obvykle, víkend s klučinou přede mnou.

O to víc pomůže, když sednu k mailu a najdu tady zprávy od vás.

Zítra jedu na veterinu na kontrolu se psem, takže ho tu s límcem na krku, když mu musím každé dvě hodiny kapat do oka antibiotika, prostě s manželem a s klukem nemůžu nechat. Přeci pes nepřijde o oko jen proto, že kluk zaměstná tatíka natolik, že ten zapomene, čí je.

Takže se to vyřešilo samo. Tak to prostě v životě chodí a vím, že by mohlo být hůř.

Děkuju za povbuzení, moc jsem ho potřebovala.

Není tady

#146 8. 6. 2006 18:38

Radka1
♥♥-----

Gymnazistko, musím říct, že je mi tvoje psycholožka více a více sympatická. A nezlob se - má naprostou pravdu v tom, že pořád mluvíš co kluk, jak kluk, pořád jen kluk a kde jsi ty? Samozřejmě zde musíš uvést příklady jeho chování, aby ostatní pochopili zda je problém opravdu tak závažný a taky chápu, že v tobě manžel vypěstoval silnou averzi vůči němu. Víš to sama a sama to přiznáváš - pořád tě někdo "zadupává" a ty se neumíš bránit. Viz: kamera - manžel mi jí nepůjčí - to je tedy pěkný hajzl, to jsou snad věci společné ne? Nebo si snad hrajete na to, kdo co zaplatil? Tak mu příště nedávej na chleba máslo, protože jsi ho zaplatila ty. Fotka syna na tvém stole? - co si to dovoluje? je to tvůj stůl a je tvoje věc co na něm máš. Ihned bych mu fotku vrátila s tím, že ať se nezlobí, ale že si výzdobu svého stolu volíš sama a nechceš tam mít fotku jeho syna, protože se chová tak, že ho nemáš ráda.
A s tím únikem - jak píše Gemi a Evelyn - to je tvůj úhel pohledu a ty se prostě bojíš odjet. Psycholožka radí správně. To s tou chatkou jsem radila já a jestli ti manžel nedává peníze (což by zase o něčem svědčilo) tak já ti ty těch pár stovek na 1 noc v chatce pošlu, dokonce ti lidé nabízejí chatku svou. Psycholožka nemyslela, že bys měla utíkat pořád, také říkala 1 noc, třeba to pomůže, třeba taky ne, ale něco zkusit musíš, místo toho, že se tu strachuješ že doma zavládne anarchie a kluk zamkne tatínka - no a co? dobře mu tak. První noc už nestihneš, ale co tu příští, řekneš mu "první noc byla příšerná, tohle tolerovat nehodlám, odjíždím". VŽDYCKY se to dá udělat, jen se musí chtít. Přiznej si - čeho se bojíš víc - toho, že bude manžel vyvádět, žes s nimi netrávila noc, nebo toho, že se rozvedeš.
Jestli se nechceš rozvést, musíš zariskovat, bohužel tvoje situace není taková aby se dala vyřešit hladkou a bezbolestnou cestou, protože tvůj manžel je VEEEELKY problém. Jediný s čím bych s paní psycholožkou nesouhlasila, že tento problém je pro tebe požehnáním, že neustrneš - ha, ha, myslím, že máme ostatních problému dost i bez těchto. Držím moc palce!!!!!!!!

Není tady

#147 8. 6. 2006 19:07

gymnazistka
♥♥-----

Radko, sakra, ty máš ale otázky na tělo :-)
Bojím se samoty, rozvodu, toho, že si zas projdu tou příšernou cestou pochybností, úzkostí, strachu, co bude. Je to pro mě velký zklamání, prodala jsem byt, koupili jsme dům a najednou se vyvalil tenhle problém. Sypu si na hlavu popel, jestli jsem neudělala blbost, ale to mě napadá jen a pouze v souvislosti s klukem. No dobře, ale nebyl by ústup právě to, kdybych žila sama s holkou, s manželem randila až do smrti jen proto, aby byl klid? To skóre mi vycházelo nepříznivý, když má manžel hodně práce, neviděli jsme se třeba týden, fakt nestíhal. To pro mě bylo docela drsný, čekat, až ubude práce, a on přijde. Přišlo mi to ponižující. Takhle mi pomáhá rozvíjet můj projekt, veškerou volnou chvíli věnuje rodině, ale ztrácím ho, když sem přijde kluk.
Vzpomněla jsem si ještě na jednu maličkost: když bylo klukovi asi 4,5 let, tak manžel sestříhal "zajímavosti" z toho, co s klukem natočil, a posílal to bratrancům, strejdovi a sestřenicím. Se strejdou si občas volají, sestřenice a bratrance neviděl už 20 let, ale ta touha ukázat světu, jakého jsem pomohl vyprdnout na svět génia byla prostě silnější než zdravý rozum. Měla jsem se s ním kvůli tomu rozejít?
Už tehdy mi to ale připadalo přitažený za vlasy. Každý si žije svůj život, každý má své děti, svá vnoučata, a obávám se, že na toho jeho kluka nebyl nikdo zvědavý a videokazeta byla hned při prvním sobotním programu přemazaná nějakým správňáckým americkým akčákem :-)
Když tak přemýšlím o té psycholožce, tak s hrůzou zjišťuju, že si toho o moc víc, než jsem vám napsala, nepamatuju! Mluvila v symbolech, pořád to byl nějaký příměr, a mně spousta věcí unikala. Ve snaze všechno jí co nejlíp a co nejpřesněji říct jsem se nesoustředila na to, co říkala ona. Snad to bude příště lepší.
Tu fotku nedokážu vrátit. Bojím se, že tu bude napětí.
Pokusím se.

Není tady

#148 8. 6. 2006 19:29

gemi
♥♥♥♥♥♥-

Nedá mi to, musím ti říct,  že tvá poslední věta : tu fotku nedokážu vrátit - přesně symbolizuje, jak se bojíš kluka  "odsunout"   ze  "svého území".

Je to jen  VĚC,  PROSÍM TĚ, ZKUS  dát pryč  od sebe  aspoň  tu věc- tj. jeho fotku.  Když  překonáš  obavu
z tohoto "odsunu" ....  budeš potom silnější, věř.

Není tady

#149 8. 6. 2006 19:49

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

Gymnazistko,
pomalu a svými krůčky. Bud sobec a nechej si své vlastní tempo. Už to že o tom mluvíš, svůj problém se snažíš řešit. Takže si nic nevyčítej, když nedokážeš bránit svůj prostor dnes a budeš na tom pracovat, tak ho ubráníš pozítří či popozítří. Ale věřím, že to dokážeš.

Víš, mě se to povídá, tohle není můj problém a nemám v něm své city, a tak vidím jako červenou nitku, co tě trápí. V případě vlastních problémů se ovšem chovám stejně jako ty - nejistě, postupuju po milimetrech a pichtím se ke svému cíli. To je prostě život, kdyždý máme svůj úkol. Tobě se ho v prvním manželství nepodařilo splnit a holt máš za zásluhy hned druhou šanci;) Chyt ji za pačesy a pomalinku na ní pracuj. Zvládněš to. Máš na to.

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#150 8. 6. 2006 21:01

Radka1
♥♥-----

No, já to všechno co píšeš, chápu. Ono se nám všem tady taky hezky radí, když to není NÁŠ problém. Ale kdo jiný než nezaujatí můžou vidět problém objektivně. Nejšpíš nejvíce psycholožka až se od tebe dozví víc, protože zná i manželovu stranu.
A nemysli si, že já jsem (kor v počátcích vztahu a zamilovanosti) nebyla to samé co ty. To tím "sobcem" jsem se stala postupem času jak mě život zoceloval. Ale trvalo mi to dlouho, ty máš možnost tu dobu zkrátit.
UVĚDOM SI JEDNO: s manželem bys po odstěhování do smrti nerandila. Myslíš si, že by unesl oddělenou domácnost a připustil by, aby jsi se odstěhovala kvůli tomu, že jsi neschopná milovat jeho andílka? To těžko, prostě by se s tebou rozvedl a ještě by všude říkal, že tě měl tak rád a ty jeho a jeho syna ne.
Bohužel dokud se nezbavíš toho strachu z rozvodu a samoty a nezačneš si vážit sama sebe, tak s tebou tvůj manžel bude zacházet tak jak se ti to nelíbí a bude se to jenom zhoršovat. Nemusí to být špatný chlap, ale takhle prostě většina chlapů uvažuje, zkouší co ženská vydrží. A když mu nevymezíš hranice, tak můžeš skončit jako služka. A to snad, nezlob se na mě, je samota lepší.
Uvědom si, že jsi prodala byt, abyste si mohli koupit barák - fajn, tzn. že jsi na něm závislá? To těžko, barák se zase dá prodat za to co jste do nej vložili, koupit za něj dva byty a hypo doplatí nový majitel.
Dokud se my ženy, nezačneme chovat jako rovnoprávné s muži, tak oni se k nám jako k nerovným budou chovat. A když už se u toho bojíme a lepí nám, že riskujeme moc, tak to ale nesmíme dát znát.  To, že se bojíš i odstranit fotku, to fakt nesvědčí o rovnoprávném vztahu.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí