29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Gymnazistko, to, co dělá jeho bejvalá je bohužel normální. To co dělá tvůj manžel je taky bohužel běžné. To jak to prožíváš ty, je taky normální a rozhodně nejsi žádná hyena, která nesnáší chudáka dítě. Je moc dobře, že jdeš ke stejné psycholožce, prozrazení se neboj, ona to nesmí udělat, ale bude dobré konfrontovat obě strany. Myslím, že z tvé strany nastal čas stát se sobcem a myslet na sebe (a dceru). Co jiného je tvůj manžel (byť hodný, starostlivý atd.atd) než sobec? Když nechá svůj nový vztah rozleptat ex a nevychovaným synkem? Není možné aby to neviděl, vidí to, jenom si to pořád otevřeně nechce přiznat. Viz. můj kamarád, který žije v neudržitelném manželství a nechce se rozvést z důvodu, že by jaksi prohrál a on nikdy v ničem neprohrál. Takže ať si klidně promarní život po boku nesprávné ženy s kterou mu to neklape. Je to trapný. Takhle přemýšlí i ten tvůj, a můj. Ono totiž stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Takže on to vidí, ale věří, že synek je jen uličník. A ty konce snad ani nechtěj zažít. Viz. další moje známá, která se rozvádí s druhým manželem téměř před důchodem, protože on má děti již dávno dospělé, ale chová se úplně stejně. Když jedno z jeho dětí fetovalo, tak šíleně vyváděl, že si ho na to dovolila upozornit. Když mu to řekl i doktor, tak to byl podle něj vůl. A byl by schopen jim dát veškerý svůj a manželčin majetek, protože se jim nechce dělat. A tak bych mohla pokračovat nevesele dál. Můj problém je nemlich to samé a také vidím, že plnoletostí se nic nevyřeší a tatínek bude syna omlouvat donekonečna a nikdy nepřizná (né že neuvidí), že se jim výchova jaksi nepovedla. Psychologa zatím vidím jako jediné řešení. Ale radím ti i to - nerozebírat jaký je kluk, jaká ex, výchova je věc tvého manžela a jeho ex. Ovšem nesmí ti zasahovat nepříjemně do života, což se děje. Takže ty ho nevychovávej, ale braň se. Snaž se, alespoň psychicky, vyloučit kluka ze svého života tím, že se nebudeš zajímat proč a nač je takový a jak to změnit a trápit se tím. Tím ať se zaobírají rodiče. Ty mysli jenom v té úrovni, jak uchránit sebe od zbláznění a otevřít manželovi oči, aby se vzpamatoval a jak omezit tvuj styk s klukem v jednom domě. Já vím, že se to líp radí než dělá, ale věř mi, nemám to jinak.
Není tady
Žasnu, jakou mám podporu v počtu lidí, kteří mají stejný problém. Jak to, že ze svého okolí o žádném takovém případu nevím? Je možné, že se tím nikdo asi moc nechlubí. Já taky hledala pomoc tady, to je pravda.
Nejvíc mě na tom mrzí a bolí to, když o tom tenhle týden den co den intenzivně přemýšlím, že je to poprvé, kdy v manželovi nemám oporu. Pro mě je to něco, na co nejsem u něj zvyklá. Kdykoli byl jakýkoli problém, vyslechl, pomohl, snažil se pomoci, najít východisko. V tomhle se ale neshodneme. Nejhorší na tom je, že to s námi půjde dál, a pokud nepůjdeme od sebe, tak nejspíš celým životem. Až do konce. Kluk tu bude pořád, i když nebude žít s námi nebo tu nebude trávit víkendy nebo kus prázdnin.
Je to moje chyba, že jsem to blbě odhadla. Ačkoli BM šla za svým a zařídila si vlastní život, na něj nebrala ohled a do doby, než soud vydal předběžné opatření, mu kluka nedávala, tak můj muž, a to už jsme se znali a přišla jsem na to náhodou, jí každou sobotu vozil balení dobré vody, aby se s tím nedřela. On jí nestál ani za pozdrav. Ona s ním nemluví, i u soudu jsou cizí lidé.
Když jsem mu řekla, že se neodpoutal od své minulosti, tak se razantně ohradil, co prý to melu za nesmysly... Byly to lehké signály, které jsem přehlížela s tím, že až budeme spolu, tak to uspořádáme jinak, společně, lépe. Ale je to jinak, jedeme si každý svou.
Ale nechci tady pořád fňukat, spíš by mě zajímala jedna věc: mám kamarádku, mimochodem dvakrát rozvedená, teď se bude znovu vdávat, má tři děti (kluk je skoro dospělý, jedné holce je 13, druhé 4 roky) a je docela vážně nemocná.... chlap si ji vezme za ženu, přijal i její děti. Ona se netají tím, že to s chlapama umí, používá různé ženské lsti a finty, řekla bych, že ho využívá a má z toho srandu.
Zkoušely jste to v téhle situaci vyřešit tak, že byste na chlapa šly po dobrém v tom smyslu, že byste si ho omotaly okolo prstu? Jak to, že existují páry, kde naopak chlap, když si najde jinou partnerku, na své děti skoro zanevře a točí se jenom okolo té své ženské a aby ji neztratil, tak je pomalu ochoten své děti zapřít? Hledala jsem na webu nějaké info a narazila jsem na pár právních poraden, kde se ženské ptaly, jak se to dělá, když chce manžel vydědit dítě, že se na tom s mužem dohodly a že to tak chtějí oba nebo dokonce jsou případy, kdy chlap svůj majetek převede na manželku darem, takže děti ostrouhají. Nechci do toho tahat majetek, ale když se na to dívám takhle, tak je jasné, že tam je chlap pod pantoflem a než by ženu ztratil, tak se radši k dětem zachová takhle.
To jsou ti chlapi jiní? Asi ano. Nebo to ty ženské dělají jinak? A jak? Jdou na to přes postel? Nebo nehrajou fér hru? Nezkoušela jste některá číst takové ty populární knihy o tom, jak to s chlapem zaonačit, aby dělal, co ženská chce? Mně se to teda docela příčí, ale zajímá mě spíš, jestli to funguje nebo ne. Jestli neděláme chybu my.
Přesto si myslím, že ne a že pokud jde o otcovství, tak jsou v tom, zdá se, propastné rozdíly. Od otců, kteří se o děti nezajímají, až po tyhle přemrštěně milující tatínky.
Znovu říkám, vím, že u mě je to nerovný boj a že jsem ho prohrála.
Radko, máš pravdu: já se tu týden užírám, zatímco on se těší, jak si s klučinou užije víkend. Týden jsem si zkazila tím, že na to pořád myslím, nevidím východisko, uvažuji, co bude, kdyby bylo nejhůř, objedávám se k psychologům a jsem pomalu ochotná skoupit všechny možné knihy, abych to nějak vyřešila. Obávám se, a znám se dobře, že takhle to, až na světlé výjimky, bude pořád. Pořád! Že mezi námi narostla zeď a ta nás oddělila. Jo, můžeme spolu žít, ale je to už jiné.
Když jsem mu včera řekla, že si nastolíme pravidla hry, až sem kluk přijde a bude tu poprvé spát (docela vhodná a nenásilná příležitost), tak že ho upozorním na to, že když bude na tátu drzý, tak dostane na zadek, manželovi se to vůbec nelíbilo. Začal prskat, když jsem po něm chtěla, aby mi potvrdil, že to vnímá. Nechtěla jsem jeho souhlas, jen jsem ho na to upozornila. Prý nemá čas mě poslouchat. O něco později si udělal čas na to, aby se zastavil u televize, když šel do kuchyně. Za těch 10 minut jsme to mohli probrat. Chybí vůle... A to je něco, co jde mimo mě. Na to jsem krátká.
Není tady
Ájinka napsal(a):
Maggie:
jsi moc hodná, ale nenech se zneužívat, všechno má své hranice. Jak píšeš, prodala jsi svůj byt a tyto prostředky jsi zřejmě investovala do manželství. Neboj se a poraď se s právníkem, jaké máš možnosti je dostat zpátky. Rozhodně nezůstaneš na holičkách, přece tvůj manžel nemůže počítat s tím, že by mu v případě vašeho rozchodu všechno zůstalo. Nezapomeň, že štěstí přeje připraveným ! Asi předbíhám, možná že tuto krizi ustojíte a najdete řešení, ale v každém případě konzultace i s právníkem ( s psychologem také, o tom už byla řeč) ti může posílit sebevědomí a dostat se do většího klidu. Nemáte náhodou předmanželskou smlouvu nebo jinak právně ošetřený majetek, vložený do manželství? Já vím, že zdánlivě to s tvým problémem nesouvisí, ale i materiální zabezpečení je důležité k tomu, aby ses v případě rozvodu dokázala sama postavit na vlastní nohy.
Pavli:
Asi máš lepší zkušenost, ale co vidím kolem sebe, tak se bývalé manželky někdy takhle chovají. S BM nechtějí žít, ale mají ho jen jako peněženku pro své dítě,někdy i pro sebe. Jo, a když BM vstoupí do jiného vztahu, tak to jednoduše nesnesou a udělají všechno pro to, aby jeho nový vztah narušily nebo dokonce úplně překazily. Že s dítětem manipulují v neprospěch otce je známá věc. Čím víc má otec dítě rád, tím víc toho BM využívají, někdy ho dítětem vydírají. Nebo se otci mstí za to, že investuje do nové rodiny a tím "okrádá" jejich dítě. Také často "nevydýchají" prostý fakt, že on jespokojený a šťastný i bez ní. Určitě takové nejsou všechny BM, omlouvám se těm chytrým a rozumným, které vědí, že na takové chování nakonec doplatí ten, koho mají nejraději - a to je dítě.
Ajinko, já přece neobhajuju bývalou manželku, jak jsi na to přišla? ano, může se stát, BM vydírá otce dětmi. jde pak o to, kam až je ten otec ochoten zajít, jak se umí a chce bránit, co jí dovolí. myslím však, že větší část otců o děti z prvního manželství ztrácí zájem, platí jen to, co musí a ještě mají pocit (a prezentují to tak před lidmi) že jsou odíráni. stačí se o tom přesvědčit pomocí statistik o výši výživného či četnosti styků otců s dětmi, které nevychovávají.
snad máš jiný pocit, jiné zkušenosti, jiné příklady v okolí, ale věř, že víc případů je opačných.
Gymnazistka tu útočí na svého nevlastního syna, na bývalku svého manžela a neuvědomuje si, že ten, kdo tohle způsobil je pouze její muž. dostala se do situace, kdy se staví (v očích manžela) proti jeho dítěti a neuvědomuje si, že tuhle bitvu nemůže vyhrát. ne s mužem, který své děti miluje.
je hezké, že s ní všecky souhlasíte, přizvukujete jí, jaká je BM děsná (poštvává dítě proti otci - možná), jaký je syn nevychovaný, zlý, ale tohle nemá východisko. jen to, že se protě rozejdou.
Není tady
"Neumím si představit, že bych tomu čelila sama, s pocitem, že jsem divná, blbá, neschopná, nespravedlivá, bláznivá, zaujatá, stárnoucí, vadná,... "
NEJSI, NEJSI, NEJSI - to je přesně to, k čemu by tě dohnalo neřešení tvojí situace. Dokud se dokážeš "vzepřít", tak je to v pořádku. Chceš normální vztah s normálním chlapem a děláš všechno pro to, aby se ti to povedlo. Takže si tohle nejen neříkej ty sama, ale hlavně si to nenech natloukat do hlavy od jiných. Stokrát opakovaná lež se stává pravdou a nakonec bys sama uveřila...
Není tady
Pavli, ohradila bych se, když dovolíš, proti výrazu, že útočím na nevlastního syna a na bývalku. Když si pročteš mé příspěvky, tak zjistíš, že se mnohem víc zaobírám manželem. To, že jsem vykreslila i jeho BM, vyplynulo z příspěvků a z toho, že chování jednoho člověka nelze nikdy izolovat, už proto, že se pohybuje v jistém prostředí a to ho formuje. Pokud jsi měla na mysli skutečný "útok", pak věz, že takové chování vypadá jinak. Kdybych byla tak rázná a útočná, tak bych asi neřešila tenhle problém. Možná by doma problém nebyl, nebo bych ho neměla já: kluka bych poslala do háje, chlapa bych seřvala, aby se choval slušně, já bych byla v klídku, a užíral by se on. A třeba by pak taky nějak někde na někoho "útočil". Své postřehy formuluju opatrně. Realitu (co vidím a u čeho jsem) popisuji tvrději. Ta realita prostě taková je.
Pavli, já jsem opakovaně napsala, a buď jsi to nečetla nebo jsi tomu nevěnovala pozornost, že můj boj je NEROVNÝ a předem prohraný. To, co teď podnikám, je snaha o jeho záchranu, není to boj kdo s koho. Pokud jsi četla nepozorně, mohlo ti leccos podstatného uniknout.
Souhlasím s tebou, že jsou i otcové, kteří o děti ztrácejí zájem, neplatí alimenty, nebo smlouvají jejich výši. O tom se tu jistě vedou jiné diskuse. Já bych si však netroufala (na tvém místě) tvrdit, že je to většina.
Zrovna tak jako já netvrdím, že většina otců své děti z předchozích vztahů preferuje a prosazuje na úkor čehokoli jiného. Nevím, jak to je, a nebudu zobecňovat na základě této diskuse.
Není tady
gymnazistka: Tak to vypadá, že se s tím buď smíříš, nebo to vzdáš a rozvedeš se....ale třeba je ještě třetí cesta - manžel s tím začne něco dělat a dohodnete se na jistých pravidlech hry, dospějete k nějakému kompromisu. Bohužel, když se jeden nesnaží a tvrdohlavě si stojí na svém (kluk je jen "rošťák" ap.), tak to pak člověk vážně vede nerovný boj....Přeju ti hodně sil a hodně pevné nervy. To, že je psycholožka tatáž, bych neviděla jako problém. Hlavně jestli se ti bude zdát důvěryhodná a bude ti umět dát podnět na zamyšlení se jiným směrem (a to by jako odbornice měla zvládnout
Není tady
Pavli:
Asi jsme špatně pochopily, že obhajuješ BM mě ani nenapadlo. Já jen reagovala na to, jak píšeš, že ti něco nehraje, že BM nemá důvod ... Chtěla jsem jen napsat, že kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde.
Není tady
gymnazistka napsal(a):
Pavli, ohradila bych se, když dovolíš, proti výrazu, že útočím na nevlastního syna a na bývalku. Když si pročteš mé příspěvky, tak zjistíš, že se mnohem víc zaobírám manželem. To, že jsem vykreslila i jeho BM, vyplynulo z příspěvků a z toho, že chování jednoho člověka nelze nikdy izolovat, už proto, že se pohybuje v jistém prostředí a to ho formuje. Pokud jsi měla na mysli skutečný "útok", pak věz, že takové chování vypadá jinak. Kdybych byla tak rázná a útočná, tak bych asi neřešila tenhle problém. Možná by doma problém nebyl, nebo bych ho neměla já: kluka bych poslala do háje, chlapa bych seřvala, aby se choval slušně, já bych byla v klídku, a užíral by se on. A třeba by pak taky nějak někde na někoho "útočil". Své postřehy formuluju opatrně. Realitu (co vidím a u čeho jsem) popisuji tvrději. Ta realita prostě taková je.
Pavli, já jsem opakovaně napsala, a buď jsi to nečetla nebo jsi tomu nevěnovala pozornost, že můj boj je NEROVNÝ a předem prohraný. To, co teď podnikám, je snaha o jeho záchranu, není to boj kdo s koho. Pokud jsi četla nepozorně, mohlo ti leccos podstatného uniknout.
Souhlasím s tebou, že jsou i otcové, kteří o děti ztrácejí zájem, neplatí alimenty, nebo smlouvají jejich výši. O tom se tu jistě vedou jiné diskuse. Já bych si však netroufala (na tvém místě) tvrdit, že je to většina.
Zrovna tak jako já netvrdím, že většina otců své děti z předchozích vztahů preferuje a prosazuje na úkor čehokoli jiného. Nevím, jak to je, a nebudu zobecňovat na základě této diskuse.
Gymnazistko, my tady čteme tvoje příspěvky, nepochybuju o tom, že kdyby sem napsal tvůj muž, nebo jeho BM, psala by něco jiného. věřím ti, že to, co píšeš je pravda. pravda viděná tvýma očima. jednostranný pohled, podle kterého si tu žádný z čtenářů nemůže udělat objektivní názor.
souhlasím, že tvůj boj je nerovný, protože ty bojuješ proti synovi svého muže, či proti svému muži? právě proto, že tenhle boj je předem prohraný, ti radím, abys takhle nebojovala. rozmysli se, zda o svého muže stojíš, či ne. a pokud ano, nesmíš se stavit do pozice buď já, nebo dítě. rozmysli si, zda chceš být se svým mužem, který má závazek (na celý život až do smrti) neboť když sis ho brala, tak jsi věděla, že má syna.
Není tady
pavli, to, že kluk tátu zamkl v pokoji nebo koupelně je nepopiratelný fakt. Otázkou zůstává, jak to kdo interpretuje. Někdo by se možná radoval, že má doma vzrůšo a že dokud sem nemusí jet hasiči, policie nebo záchranka, tak vlastně o nic nejde. Mně to vadí a proto říkám, že to je můj problém. Ale asi to není jen můj problém, proto tady o tom s vámi diskutuju, zajímá mě, jak vidí podobnou situaci ostatní (vím, že do mého soukromí nikdo nevidí).
Napsat, abych si rozmyslela, zda chci být s mým mužem, když má závazek na celý život (mimochodem, slovo závazek se mi nelíbí, má dítě, a to přeci není závazek ve smyslu povinnosti). Je těžké, kdy se vlastně rozhodnout. Teď? A nebylo by lepší počkat? A na co?
Já se už v těchto letech neměním, manžel taky ne. Mění se děti a naše soužití a reakce na ně. Nevím, jak se bude kluk chovat za půl roku, za pět let. Mohu to jen odhadovat. Zrovna tak nevím, co s tím bude manžel dělat. To je jediná neznámá. Kdybychom všichni věděli, co uděláme za pár let, tak si odpustíme hromadu komplikací a jsme možná všichni spokojenější. Ale takhle to, bohužel, nefunguje.
Můj časový horizont je zatím krátkodobý. Jdu začátkem června do poradny a pak se uvidí. Myslím, že průlom možná nastane, až tu kluk bude spát. Třeba si manžel opravdu uvědomí, že je to neúnosné. Nebo se kluk naopak zklidní (pochybuju, jsem skeptik, když zjistí, že tu bude celé dva dny a má tu volnou ruku, tak bude jak urvaný ze řetězu). Nebo mu dám na zadek a spor mezi mnou a manželem se otevře a rozhoří naplno. Nebo... Zatím nic jiného neplánuji, na to je asi brzy. Nejde jen o kluka, ale i o mou dceru. Má manžela ráda a on s ní vychází taky dobře. Je to pohoda a klídek (vyjma posledního týdne) - s výjimkou dvou víkendů v měsíci, kdy jsme tu všichni čtyři.
Není tady
gymnazistko, tvůj muž má právo na styk s vlastním synem, nemá povinnost se s ním vídat. je tedy jen a jen na něm, zda bude tohoto práva využívat a jak často (v souladu s rozsudkem, či méně, či dokonce vůbec) nebo ne.
Není tady
gymnazistka napsal(a):
pavli, to, že kluk tátu zamkl v pokoji nebo koupelně je nepopiratelný fakt. Otázkou zůstává, jak to kdo interpretuje. Někdo by se možná radoval, že má doma vzrůšo a že dokud sem nemusí jet hasiči, policie nebo záchranka, tak vlastně o nic nejde. Mně to vadí a proto říkám, že to je můj problém. Ale asi to není jen můj problém, proto tady o tom s vámi diskutuju, zajímá mě, jak vidí podobnou situaci ostatní (vím, že do mého soukromí nikdo nevidí).
Napsat, abych si rozmyslela, zda chci být s mým mužem, když má závazek na celý život (mimochodem, slovo závazek se mi nelíbí, má dítě, a to přeci není závazek ve smyslu povinnosti). Je těžké, kdy se vlastně rozhodnout. Teď? A nebylo by lepší počkat? A na co?
Já se už v těchto letech neměním, manžel taky ne. Mění se děti a naše soužití a reakce na ně. Nevím, jak se bude kluk chovat za půl roku, za pět let. Mohu to jen odhadovat. Zrovna tak nevím, co s tím bude manžel dělat. To je jediná neznámá. Kdybychom všichni věděli, co uděláme za pár let, tak si odpustíme hromadu komplikací a jsme možná všichni spokojenější. Ale takhle to, bohužel, nefunguje.
Můj časový horizont je zatím krátkodobý. Jdu začátkem června do poradny a pak se uvidí. Myslím, že průlom možná nastane, až tu kluk bude spát. Třeba si manžel opravdu uvědomí, že je to neúnosné. Nebo se kluk naopak zklidní (pochybuju, jsem skeptik, když zjistí, že tu bude celé dva dny a má tu volnou ruku, tak bude jak urvaný ze řetězu). Nebo mu dám na zadek a spor mezi mnou a manželem se otevře a rozhoří naplno. Nebo... Zatím nic jiného neplánuji, na to je asi brzy. Nejde jen o kluka, ale i o mou dceru. Má manžela ráda a on s ní vychází taky dobře. Je to pohoda a klídek (vyjma posledního týdne) - s výjimkou dvou víkendů v měsíci, kdy jsme tu všichni čtyři.
Nikdy bych nedovolila byť jen plácnout dítě, které není moje!!!! Nebiju vlastní, tak proč bych měla mlátit cizí dítě.
Měla by ses zamyslet nad tím co vlastně chceš a co jsi schopna proto udělat. Jestliže máš někoho ráda, tak se musíš smířit s tím, že jeho dítě není takové jaké by sis představovala. Možná i chování tvé dcery se manželovi nelíbí, jen na to nepoukazuje. Asi by sis měla najít práci, přijdeš na jiné myšlenky. Nevadí ,že není práce v tém oboru. Můžeš dělat cokoliv jiného.
Není tady
gymnazistka: Nechci sýčkovat, ale myslím, že manžel si uvědomuje už dávno, že kluk není "jen rošťák" a taky bych řekla, že on ví, že to svým chováním docela pos...rá nejen s klukem, ale i s tebou. Jen neví, kudy kam. Uvidíš, co ti poradí psycholožka. Tady na babinetu nevidíme do toho, jak se tváříš, co cítíš. Jen můžeme číst a nedokážeme odhadnout tvoji osobnost, narozdíl od pavli bych já neřekla, že se stavíš k muži do pozice buď dítě, nebo já. Já cítím, že bys jeho syna přijala bez výhrad, kdyby se choval v rámci běžného dětského chování. Každé dítě zlobí, ale ne každý otec (a ani matka) letí honem s lžičkou nakrmit chlapečka u počítače, páč on jinak papkat nebude....to je rozmazlování a takový rodič na to dojede, o tom nemám pochyb. A nechat se zamknout beztrestně v koupelně? No - já bych mu dala, jistě - neseřezala bych ho sice jako zvíře, ale kázání bych mu tedy dala, a to pořádný. Chlapci nikdo nenastavil hranice a ty, které ještě nebyly překonány, ty on úspěšně překonává. Dnes zamyká otce v koupelně, mlátí ho (z legrace), v patnácti ho bude zamykat v domě a nebude k němu pouštět návštěvy a ještě později mu začne krást důchod a bít ho doopravdy...třeba přeháním, ale i takhle to může dopadnout, když se nenastaví hranice.....Přeji ti opravdu hodně pevné nervy, budeš je potřebovat. A taky ti přeju, aby manžel prohlédl a pochopil, že s tím nastavováním hranic by měl začít právě on. Jestli nemá odvahu, může to přenechat svou pasivitou na tobě, ale musí tě podpořit, pokud si chlapec bude stěžovat nebo se bude snažit porušovat, co jsi stanovila....(nejlepší jistě je se s dítětem dohodnout, že toto se nedělá, toto se dělat může, pak to bude i líp dodržovat). Drž se, on po víkendu zase odjede (a tím vám dá čas rozmýšlet, co dál, na další návštěvu už můžete být připraveni lépe, když ten tvůj trouba pochopí a začne se chovat jako táta, a hlavně - začne se chovat jako dospělý a ne jako jeho kamarád, kterého jistě beztrestně zamykat v koupelně lze, pokud ovšem není silnější a nenabančí mi....)
Není tady
Pavli, to já samozřejmě vím, je to jeho právo a on se za něj bije jako lev. Já stála vždy na jeho straně a byla jsem to já, kdo ho podporoval, když uvažoval dokonce o střídavé či trvalé péči. On to za povinnost ani v nejmenším nepovažuje. Jediné, co vím skoro jistě je, že tohoto práva bude využívat stoprocentně v rámci možností. Kdyby mohl, byl by s klukem nejraději pořád. Občas si posteskne, že já mám dceru v trvalé péči a on své dítě ne, ale já s tím opravdu nemohu nic dělat, to je na něm, na jeho BM a soudech, jak to bude dál. O tom, že by této možnosti nebo spíše práva nevyužíval, tak o tom vůbec neuvažuji. Mimochodem, pokud soud rozhodne, že bude s klukem ten a ten víkend, tak už to pak ale jeho povinnost je, ne? Nebo není? Já vím, tam, kde to jde, záleží v první řadě na dohodě s BM.
Já jsem v jiné situaci. S manželem jsme se dohodli, že se vždy dohodneme na tom, kdy bude chtít být s dcerou. Za ty toky se to ustálilo, pokud se to dá vůbec v téhle situaci říct, ke všeobecné spokojenosti. S BM vycházím dobře, chováme se k sobě slušně, napětí povolilo, často spolu mluvíme o dceři, ale i o jiných věcech. Nebráním jim, když se spolu chtějí vidět v týdnu a zajít na kolo. Taky po něm nechci vyšší alimenty, vím, že je na tom s penězi blbě. Šli jsme od sebe před 4 lety, dcera je na gymnáziu, její potřeby samozřejmě vzrostly, ale myslím, že peníze nejsou tak důležité. Chci, aby byl BM v pohodě - když nic jiného, tak proto, aby byla v pohodě i dcera.
Není tady
Aprill: Jestliže máš někoho ráda, tak se musíš smířit s tím, že jeho dítě není takové jaké by sis představovala
Omlouvám se, ale na tohle prostě musím reagovat. Že to dítě terorizuje a rozkládá celou rodinu ti nevadí? A jediný, kdo má snahu s tím něco dělat je právě gymnazistka. Já jí taky neumím poradit, co s tím, ale ve svém okolí mám případ, kdy se "děťátku" povedlo druhé manželství ukončit.
Není tady
aprill: Já bych řekla, že gymnazistka myslela opravdu jen plácnutí. Ne "bití" nebo "mlácení". A taková jedna umírněná na zadek, to bych řekla, že i může pomoct. Zvlášť v případě, že chlapec je zatím zvyklý pouze na to, že mu dospělí vždy a ve všem ustoupí. Proti bití dětí jsem taky, je ale pravda, že moje dítě bylo od malinka klidné a dalo se s ním vyjít s domluvou, vysvětlením....jiné děti je třeba občas plácnout (myslím s menší intenzitou, než člověk zabíjí plácačkou mouchu), aby jim došlo, že jsem opravdu myslela vážně to, co jsem řekla. Záleží taky na věku dítěte. A jestli se gymnazistčině manželovi nelíbí něco na její dceři a on o tom nemluví, tak to by byl pak jeho problém. Nikoliv gymnazistčin nebo její dcery. To je problém toho, kdo o něm mlčí a neřeší. Najít si práci jistě není vhodnou terapií pro tenhle případ. Příčina nespokojenosti, tedy chování syna a manžela, se tím neodstraní. A nespokojenost přináší stres a ten po čase vyústí v úzkostnou poruchu, v depresi.........ať bude chodit do práce, či nikoliv.
Není tady
Aprill, nemusíš se mnou souhlasit. Já ti neberu tvůj názor, že bys neplácla svoje, natož cizí dítě. Ovšem docela mě ale překvapuje tucet tvých vykřičníků. Já je za větu, která je oznamovací, nedávám. Myslím, že to také o něčem vypovídá :-) Asi máš problémy tolerovat jiné a jejich rozhodnutí a asi tě to pobuřuje.
Já nejsem prchlivá, rozhodně bych mu nedala NA ZADEK proto, že mám zlost a chci si ji vybít. Je to nástroj usměrňování, je to akce a reakce. Reakce musí být pochopitelně přiměřená jak akci, tak věku dítěte. Snad tomu rozumíš.
Nemám ráda, když mi někdo vysvětluje, že když mám někoho ráda, tak se musím smířit s tím či oním, a moralizuje.
Milá aprill, nevím, kolik je ti let a co máš za sebou, ale věř, že já nemusím opravdu nic. A není to jen prázdné asertivní gesto.
Dcera studuje, chodí domů po škole nebo jde na trénink, doma má své soukromí a když jsme spolu všichni tři, tak se chová skvěle. Kecáme, hrajeme scrabble, chodíme ven se psem, jdeme na večeři, děláme na zahrádce. Pomáháme jí s učením, ona si doma plní své povinnosti. Nezaznamenala jsem, že by je neplnila a že by měl manžel vůči ní (či ona vůči němu) jakékoli výhrady.
Je to holka, bude jí 14, takže v tomhle ohledu není problém. Společné dovolené byly (já, manžel, dcera) to nejhezčí, co jsme všichni tři prožili (na tom jsme se nezávisle na sobě shodli). Ano, vypadá, že situaci polarizuju, ale jak říkám, manžel je pohodář, nechá si docela dost věcí libit, ale já mám to štěstí, že holka je fakt rozumná a nedělá rozbroje.
Neměla mi za zlé, že jsem se rozvedla, manžela přijala. Proč taky ne, když já jí nebráním ve styku s otcem. Naopak, tím, že ví, že za ním může kdykoli, její touha vidět ho častěji není tak silná a proto ji lze snadno uspokojit (myslím touhu být s tátou, nic jiného nemám na mysli :-)
Děkuji za radu, abych si hledala práci. To, že do té práce nechodím, neznamená, že nepracuji. Psala jsem, že pomaličku buduji svůj projekt (na tom jsme se s manželem dohodli a on to respektuje a nevyčítá mi, že zatím mám jen strašně málo peněz, také podniká a ví, jaké jsou začátky - ale mě to štve, mám takovou povahu, nemám ráda závislost).
Já opravdu nemám problém s tím, že bych byla neúspěšná a nedoceněná. Z práce jsem odešla sama, nikdo mě nevyhazoval. Možná to leckoho překvapilo, má práce byla dobře placená, ale časově čím dál náročnější. To byl ten důvod. Chtěla jsem být víc s dcerou.
Takže já opravdu nemám důvod se po někom vozit a kompenzovat své jiné karamboly tímhle stylem, pokud by se to tak někomu mohlo jevit.
Jediné, co mě štve, je to, že se kluk chová k tátovi, který za něj dýchá, tímhle způsobem. Je mi manžela líto a zároveň mi to začíná přerůstat přes hlavu, protože v tom fakt vidím výchovný problém, které může vyústit v mnohem horší věci.
Takže ti děkuji za rady, to, že mohu dělat cokoli, vím, ale to opravdu není nutné, nejsem tonoucí, co se stébla chytá :-) Nejsem v té pozici.
Notabene, jít do práce nic neřeší. To není o tom, kde sedím u kompu, jestli doma nebo v cizím kanclu. Tím se problém, který jsem popsala, nevyřeší.
Není tady
gymnazistka napsal(a):
Pavli, to já samozřejmě vím, je to jeho právo a on se za něj bije jako lev. Já stála vždy na jeho straně a byla jsem to já, kdo ho podporoval, když uvažoval dokonce o střídavé či trvalé péči. On to za povinnost ani v nejmenším nepovažuje. Jediné, co vím skoro jistě je, že tohoto práva bude využívat stoprocentně v rámci možností. Kdyby mohl, byl by s klukem nejraději pořád. Občas si posteskne, že já mám dceru v trvalé péči a on své dítě ne, ale já s tím opravdu nemohu nic dělat, to je na něm, na jeho BM a soudech, jak to bude dál. O tom, že by této možnosti nebo spíše práva nevyužíval, tak o tom vůbec neuvažuji. Mimochodem, pokud soud rozhodne, že bude s klukem ten a ten víkend, tak už to pak ale jeho povinnost je, ne? Nebo není? Já vím, tam, kde to jde, záleží v první řadě na dohodě s BM.
Já jsem v jiné situaci. S manželem jsme se dohodli, že se vždy dohodneme na tom, kdy bude chtít být s dcerou. Za ty toky se to ustálilo, pokud se to dá vůbec v téhle situaci říct, ke všeobecné spokojenosti. S BM vycházím dobře, chováme se k sobě slušně, napětí povolilo, často spolu mluvíme o dceři, ale i o jiných věcech. Nebráním jim, když se spolu chtějí vidět v týdnu a zajít na kolo. Taky po něm nechci vyšší alimenty, vím, že je na tom s penězi blbě. Šli jsme od sebe před 4 lety, dcera je na gymnáziu, její potřeby samozřejmě vzrostly, ale myslím, že peníze nejsou tak důležité. Chci, aby byl BM v pohodě - když nic jiného, tak proto, aby byla v pohodě i dcera.
Matka má povinnost umožnit otci styk s dítětem, jinak může být potrestána pokutou, otec žádnou povinnost nemá, ať už je v rozsudku přesně určena doba styku s dítětem, či ne. i když dítěti slíbí, že pro něj přijde, domluví se s BM, přesto si dítě vzít nemusí a nepřeju ti vidět dítě, které se těší, že si na něj tatínek po půl roce udělal čas a čeká na něj a on se na děcko vykašle.
no, to odbočuju.
myslím, že by ses měla po manželovi chtít, aby sám řekl, co je ochoten svému synovi tolerovat a co ne. třebas, když to bude muset vyslovit, si uvědomí, že to není roš'táctví, ale anarchie. vychovávat ho totiž musí on a ne ty. stejně jako plácnutí, či jiný trest. tímhle se totiž v očích svého muže stavíš proti jeho dítěti.
ještě mě napadla jedna věc - co kdyby ses domluvila se svou dcerou, aby ona opakovala chování chlapce? možná když to uvidí u druhého dítěte(naprosto stejnou situaci) dojde mu, že je to neúnosé?
Není tady
Já jsem taky podruhé vdaná a byla jsem v obrácené pozici. Můj manžel vychovával mého syna, píšu v minulém čase, protože syn už je dospělý. Vychovával ho od tří let a já si absolutně neumím představit, že bych nestála za ním. Že když něco zakázal, já to povolila jen proto, že dítě je moje a ne jeho. Naopak, já byla ta přísnější, protože on je velký dobrák. A když se sama sebe ptám, jestli by mi vadilo, že by ho plácnul, tak v žádném případě. Ono se to sice nikdy nestalo, plácala jsem v krajním případě já, ale prostě ve výchově pro dobro dítěte musí být rodiče jednotní. Nemůže to být jeden čehý a druhý hot. A je úplně jedno, jestli jsou vlastní nebo ne. Můj syn se stýkal a stýká s BM kdykoli a táto říká oběma a nikdo ho k tomu nenutil.
Není tady
Dotaz....je tady někde nějaká matka, která dostala pokutu za to , že nedala v určený termín dítě otci? Jen se o tom píše , ale praxe je jiná!!!!
Není tady
Pavli, mě se to plácnutí přes zadek taky jeví jako fakt poslední možnost, není to o bolesti a ujetých nervech, ale spíš podtržení slov, nebo jak to nazvat... Vybavuju si, ale to už jsou tak dva roky: vezli jsme kluka z výletu, celou cestu zlobil, kopal do přední sedačky, kde jsem byla já, je to děsný, ale pokoušel se kopnout do hlavy, tak jsem ho okřikovala, protože jet nalepená na předním skle dost dobře nejde kvůli pásům a vůbec... on vlastně zlobil i v autě, nikdy se nechtěl připoutat, házel věcmi v autě (už jsem psala), křičel, brečel, nadával manželovi už jako prcek. Kopal do sedadel před sebou, otravoval dceru, kopal ji, zamazal jí oblečení... já ho nenapomínala, jen manžel, ale moc dělat nemohl, když řídil. Pamatuji si, že jednou si kluk umanul, že si zuje boty a házel s nima. Manžel zajel k nejbližšímu odpočívadlu nebo co to bylo, boty mu nazul - kluk se vztekal, prskal, ale dal pak aspoň trochu pokoj. A taky mu manžel dal jednou pohlavek - ale to už je tak strašně dávno! Bylo to taky při návratu z výletu: tehdy snad kluk víc tíhnul ke mně, já nebyla manželova žena, tak asi doma toho na mou adresu tolik neslyšel. No, manžel mu dal pohlavek, a od té doby už jenom domlouvá. Nastal tam nějaký zlom. Zajímavý je, že kluk se srovnal, ani nezabrečel - vzdor byl silnější. Bylo to nepříjemné, protože to bylo při odchodu domů. Ale kluk na něn nezanevřel, to ne. Chová se pořád stejně. Nechce se oblíkat, převlíkat, nic. Nikdy nechtěl. Zalezl třeba tátovi pod lavici v kuchyni a chechtal se. Přitom věděl, že doma dostanou vynadáno, že se o 3 minuty zpozdili. Má z toho švandu.
Svas, buď ráda, že jste to takhle zvládli! Gratuluju a považuju to za velké štěstí. Teď si uvědomuju, že já jsem sice ten vysvětlovací typ, takže s holkou je to v pohodě, ale když už má na ni někdo zvýšit hlas, tak jsem to já. Manžel nikdy.
Lelylo, jsem zvědavá, jestli se ti někdo ozve. Manželově BM soud vyhrožoval několikrát, na chvíli dala pokoj, pak jí otrnulo (soudy pracují pomalu a k manželovým stížnostem nijak u hlavního líčení nepřihlížely, nebyl čas, BM tam vždy recitovala z nějakých desek, měla tam napěchovaná lejstra vším možným - stížnosti na manžela). Ona přitom kluka nedávala manželovi v polovině případů, manžel si to evidoval.
Není tady
Pavli, dobrý nápad :-)
Jenže je to nemožný: dcera by se fakt odmítala válet na zemi, pištět, a kdybych ji honila se žvancem na vidličce po bytě, tak by se asi umlátila smíchy, ale představa je to dobrá, musela jsem se tomu smát a že mi tenhle týden moc do smíchu nebylo. Nesměju se vůbec tvému nápadu, je to jedna z možností a není špatná, vůbec ne... Jen tomu cirkusu u nás :-)
Jednou jsem mu jeho chování oplatila, už přesně nevím, co to bylo, nějaké pošťuchování klackem, mlátil mě do boty, moc to nebolelo, ale bylo to protivný a nedal si pokoj - smál se dál, totálně se to minulo účinkem, raději se zapřel, než by ustoupil a přestal. Prý mu to nevadí a je to příjemný... Takové ty dětské tvrdohlavosti. A sílu nebudu přeci vyvíjet. Tudy cesta nevede.
Je zvláštní, když nevíte, co na dítě platí. Že by nic?
Není tady
Ten zlom - to bylo asi přečtení a špatná interpretace té psychologické knihy, ne? Že ty chlapi někdy neuznaj, že potřebujou odborníka ...rozbité přední sklo u auta taky nebudou vyměňovat v paneláku na koleně, ale pojedou do servisu....Jinak ti gratuluju, protože se mi zdá, že máš značnou schopnost empatie a taky dost dobrý pozorovací schopnosti.
Není tady
Já si nemyslím, že je to dobrý nápad dát tomu dítěti na zadek, i když se jedná jen o výchovné plácnutí. Zvláště, když kluk podle otce nezlobí, ale je to jen milý rošt’ák. Myslím si, že je na jeho otci, aby si kluka usměrnil, a pokud ho nezvládá, tak at’ si ho třeba u počítače krmí, když mu to nevadí. Ty se dcerou najez u stolu jako normální lidi a kluka si nevšímej, i kdyby jedl na zemi. Pokud mu jídlo nebude chutnat a okomentuje to svým fuuuuuj, nech to být a nereaguj, nech prostor otci, at’ zareaguje, i kdyby to mělo být nové, další jídlo, nevšímej si toho. Pokud otce zamkne, dělala bych, že nevidím, neslyším, …..atd atd. Zasáhla bych pouze v případě, že by ubližoval dceři. Nech to celé na jeho otci, at’ si kluka srovná nebo nesrovná. Věnuj se sobě a své dceři, udělejte si víkend podle svých představ, něco si hrajte, nebo běžte na procházku, cokoliv….. a otec s klukem se bud’ připojí nebo nepřipojí. Hlavně si nenech rozbít víkend a nepřizpůsobuj se náladě a roštáctví kluka. Stanovte si plán, co budete o víkendu dělat, proberte to s manželem a dcerou, zeptej se ho, co by asi jeho syn chtěl dělat, co by ho zajímalo, a podle toho plánu pak postupuj. A pokud bude kluk tento plán bourat svým chováním, nech, at’ otec situaci vyřeší a ty s dcerou v klidu v plánu pokračujte. Jinak totiž kluk ovládne váš víkend, a všechno se bude točit kolem něj a vy dvě s dcerou nebudete mít z víkendu vůbec nic.
Abys manželovi vysvětlovala a poukazovala, jaký je jeho syn, tím vše jen zhoršíš. Možná to vidí, možná ne. V každém případě to nechce od tebe slyšet. Soustřed’ se na sebe a na svoji dceru.
Není tady
gymnazistka: Možná bych manželovi sama dala takový seznam chování, které já pokládám u dětí obecně za nepřijatelné, aby se k tomu vyjádřil.....třeba by ho to postrčilo k nějaké větší aktivitě....i když, upřímně řečeno, to by byl obrat o 180° a to asi čekat nelze. Co to plácám? To jistě čekat nelze
Není tady
Evo, víš, že s tím zlomem (přečtení knihy) by to tak mohlo být? Já to samozřejmě přesně nevím, ale ono by to odpovídalo. Matně si vzpomínám, že manžela vlastně na tu knihu upozornila psycholožka, když byl s BM v poradně, kam je poslal soud - potřeboval zjistit, jestli dítě nemá vůči otci averzi, jak tvrdila matka - tím soudu vysvětlovala, proč kluk nemůže být u táty.
No jo, to je teda dobrý, já k ní teď mám jít a kniha, kterou se manžel zaštítil, mu doporučila ona, ach jo.
Manžel odmítá návštěvu psychologa nejen proto, že má málo času a nevěří, že jsou tu odborníci (jasně, když jde o dítě, mohl by jet do prahy, otázka je, jestli chce slyšet, že to je průšvih a že on jako CHLAP je out), ale i proto, že když byli s BM u další psycholožky (poradna byla patová, nevěděli si tam s nimi rady, soud tedy nařídil posudek znalce) - a ta mu prý narovinu řekla, že se snaží, aby výsledek vyzněl neutrálně, aby nepoškodila ani jednu stranu.. Tak na co ten posudek pak je? Opravdu ten výsledek byl nemastný neslaný. Manžel byl tehdy zklamaný, že psycholožka neodahlila programování a manipulaci. Nevím, jestli ji opravdu neodhalila nebo odhalila a nechtěla to hrotit. Já u toho nebyla, mé info jsou jen zprostředkované.
Evo, není mi k čemu gratulovat. Moc o všem přemýšlím, docela to dost prožívám, empatie v těchto případech selhává, uvědomuješ si jen kolektivní bezmoc. Nechci, aby to vyznělo pesimisticky, ale je to tak.
Manžel sám připustil, že kluk je citově plochý. Nevím, jestli tím omlouvá jeho chování nebo konstatuje fakt, s nímž nelze nic dělat. Mně přijde kluk povrchní, u ničeho nevydrží (ale není to hyperaktivita, to ne). Chce jít na vyhlídku. Vylezeme (kvůli němu především) na vyhlídku. Jen co vytáhnu fotoaparát, abych udělala pár fotek, začne tahat tátu za ruku, že chce jít dolů... Takhle je to furt a všude.
Nenechala jsem se tentokrát vyvést z míry, nafotila jsem si, co jsem chtěla, oni čekali na mě dole - tam ho to pochopitelně taky nebavilo, ale nahoru se už vracet nechtěl. Teprve pak jsme jeli domů. Tam to zase rozbalil. Nechce nikam na výlety. Možná proto, že tam se nemůže tak vybít a předvádět, přeci jenom jsou tam lidi. Doma může vše. Nebo jestli tuší, že nás rozleptává a má požehnání mamky? No ale to už je fakt psycho, taková úvaha. Která matka bude navádět dítě, aby zlobilo u táty? Musí počítat s tím, že by se to mohlo otočit proti ní, ne?
Není tady