Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#51 25. 5. 2006 9:10

gemi
♥♥♥♥♥♥-

Re: nezvládám výchovu nevlastního syna

Snad by se dalo o klukově chování zjistit něco přímo ve škole, není třeba spoléhat jen na matku, ...

Nebo je možnost spolupráce se školním psychologem,  je-li ve škole. 

Sakryš, přece nějaká možnost určitě je, ...

Není tady

#52 25. 5. 2006 9:17

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Informace o známkách, chování ve škole, možná i jídle (jestli obědvá ve škole) si může otec zjistit sám, bez "spoluúčasti" matky. Jako druhý rodič má na ně právo.
Ale na mě to celé dělá dojem, že on je úžasný otec úžasného syna a nemá zapotřebí, aby mu někdo radil, co má dělat. Nakonec ty se pořád ještě postaráš o společnou domácnost, kluk ti sice jde na na nervy, ale jsi ochotná s ním strávit dovolenou místo se svojí dcerkou = takže občas si doma zanadáváš, ale podle tvého manžela je zřejmě všechno OK a ty pouze nechápeš genialitu jeho potomka (navíc syna - jak bys mohla chápat, když máš "jenom" holku)...

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#53 25. 5. 2006 9:33

gymnazistka
♥♥-----

Jsem vyřízená: manžel nemá čas v posledních pěti dnech (krom víkendu, který věnoval synkovi) absolutně na nic (dostal velkou zakázku), a před deseti minutami jsem se dozvěděla, že letí do města pro fotografie, včera nechal synka vyfotit na nějaký průkaz. Co k tomu víc dodat? A co čert nechtěl, tak mu teď zrovna volá jeho zákazník a domáhá se práce. Už měla být dávno hotová. Myslím, že to je poslední zakázka, kterou mu tenhle solventní zákazník dal. Manžel mu do telefonu tvrdí (asi ale mluví se sekretářkou, nevím to jistě), že dělá, co může, a že na tom pracuje. Mimochodem, včera ho sekretářka s klukem potkala ve městě (krom víkendů ho mívá i ve středu, ale to chodí na plavání, jak jim direktivně určila matka).
Takže je to vlastně "lež". Je mi z toho špatně. Když jsem lehce ironicky utrousila, že ty fotky snad počkají, tak na mě zvýšil hlas, a řekl, ať toho nechám. To bylo předtím, než jsem sedla k Babinetu a než měl telefonát. Je alergický ne na kluka, ale na mě. On je asi naštvaný, ale místo na kluka je naštvaný na mě, že mu bortím jeho báječný pohled na ještě báječnějšího synáčka!
Tak jsem dodala, že jeho vztah ke klukovi je už posedlostí... A máme tichou domácnost! Obávám se, že to nabírá na grádech a jde to směrem, kterého jsem se vždy bála. Že i kdyby se kluk srovnal (blbost), tak ve mně tahle hořkost zůstane. Hořkost z toho, že není přístupný mým argumentům a že si lakuje věci, týkající se hošíka, narůžovo. Já si ho prostě přestávám vážit.... Obávám se, že kdybych já něco potřebovala, tak uslyším, že na nic nemá čas (takhle to tu těch 5 dní fungovalo).
Nemám to komu říct, dceři to všechno říkat nechci, je jí teprv 13 a má svůj svět, i když před ní nic netajím, ale proč bych ji do toho měla zatahovat? Rodiče jsou staří, hodně staří, a nikdy se o mě do této míry nezajímali, takže se jim už velice dlouho s ničím nesvěřuji...

Není tady

#54 25. 5. 2006 9:42

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Děvče, tohle začíná být docela vážná věc. Jestli manžel dokáže hodit za hlavu práci = výdělek a zajištění rodiny a navíc kvůli synkovi lže, tak už to není obvyklý vztah rodič/dítě. On má klapky na očích a nevidí nebo nechce vidět nic, než to, co se týká kluka. Bodejť by na tebe nebyl alergický, když mu ukazuješ jeho geniální a úúúžasné dítko takové, jaké je ve skutečnosti a nesdílíš s ním jeho nadšení...
To, co on dělá, to je cesta do pekel pro něj i pro to dítě a jestli rychle něco neuděláš, vezeš se taky.

Není tady

#55 25. 5. 2006 10:00

gymnazistka
♥♥-----

Sedím tu totálně hotová. Tyhle grády to začalo nabírat tak před měsícem. Je zaslepený. Jeho touha vidět synkovy fotky (normální formát na průkazku, žádné umělecké foto) a dát jí přednost před dokončením zakázky (splácíme hypo) mě paralyzovala. Co na to říct? Nezbývá mi než se s tím smířit. Se vším. Má cenu lézt k psychologovi, když on vůbec nemá odstup a je fakt posedlý tím svým synkem? Má jeho fotku na ploše počítače i na ploše malého přenosného počítače. Jak po něm můžu chtít, aby dal klukovi na pr... nebo se mě před ním zastal? Problém je v tom, že nemám práci, má profese je velice specifická a i když se snažím se postavit na vlastní nohy, půjde to velmi ztuha. Na účtě mám pár korun, takže za pár dní půjdu za manželem s prosíkem, jestli by mi nedal na to či ono... Děsím se toho. Takhle, když to píšu, tak si skoro říkám, že kdybych to četla jako cizí příspěvek, radila bych dotyčné: vem nohy na ramena, dokud ti ještě není tolik let a zdrhej od toho co  nejrychleji, dokud je čas! I když tu ten kluk fyzicky není, je mezi námi a vypadá to, že mezi námi bude pořád v podobě překážky a nevyřešeného sporu a problému.

Není tady

#56 25. 5. 2006 11:04

Eva36
♥♥♥♥♥♥-

Gymnazistka: Ta Chůva v akci není špatný nápad. Já jdu ještě dál než čtyřlístek a pavli. Co si ji zkusit pozvat domů? smile ...Je to jen nápad, ale co kdyby to vyšlo. Dál bych řekla, že pomoc psychologa už tady začínáš potřebovat ty, abys mohla v tom, v čem žiješ, ještě nějak přežít a nesesypat se doopravdy. Tvůj manžel opravdu nikam k psychologovi nepůjde?

Není tady

#57 25. 5. 2006 11:15

gymnazistka
♥♥-----

Evo, nepůjde. Nepopisovala jsem tu, co všechno musel kvůli bejvalce absolvovat, aby soud rozšířil styk. Ona mu hází klacky pod nohy a on bojuje jako lev! Já mu vždy fandila, držela mu palce, bolelo mě, že ho trápí, že kluka nevidí tak často, jak by měl, přála jsem mu, aby soud rozšířil styk s otcem. Jenže díky tomu, že ona si navymýšlela hromadu lží o manželovi, aby mu soud nevyšel vstříc (jen tak, z principu, ona potřebuje mít nad situací kontrolu), tak bezradná soudkyně doporučila návštěvu psychologické poradny, aby psycholog vyhodnotil, jaký vztah má kluk k otci a k matce. Dle manžela to bylo velice formální, zesměšnil to a zlehčil, protože psycholožka nepoznala, že kluk je zmanipulovaný... to bylo asi před dvěma lety. Psycholožka jim doporučila, aby každý sám chodil na terapie, hlavně bejvalka, aby se líp vyrovnala s tím, že je povinna kluka dávat manželovi. Pochybujeme, že tam chodí, je to nepovinné (ona je přeci v pořádku) a manžel, ten to zamítl (je přeci taky v pořádku). Takže tam nejspíš budu lézt já, abych se nepodělala z toho, že oni všichni tři (včetně kluka) jsou naprosto v pořádku.

Není tady

#58 25. 5. 2006 11:21

helena
♥♥♥♥♥♥♥

No ale to není zas tak špatný nápad, víš. Co kdybys zkusila třeba manželskou poradnu s tím, že ty máš problém se s klukem vyrovnat, začínáš mít problém ve vztahu k manželovi a zajímá tě, co bys měla udělat, jestli náhodou není chyba v tobě? Třeba by na to manžel skočil, když bude mít pocit, že ty se chceš "zlepšit". Tak trochu najít jinou cestičku.

Není tady

#59 25. 5. 2006 11:28

pavli
♥♥♥♥♥--
Místo: Valmez

Gymnazistko, nesmíš dopustit, aby se tvůj muž dostal do situace: buď ty nebo jeho syn. prohrála bys tím u každého slušného chlapa, natož u toho svého. a vy se k tomuhle blížíte. tím, že on je nekritický a ty se snažíš to vyrovnat svou přísností. s tímhle musíš přestat. je na tobě, abys posoudila, zda by pomohlo, kdyby mu to řekl někdo jiný, někdo nezaujatý, odborník (psycholog). pokud ne, nezbývá než se snažit přes jeho bývalou, přes školu a okolí. klidně bych jeho bývalku pozvala, ona snad má zájem na výchově svého syna. navíc tady nevidím důvod, proč dělá tvému muži naschvály? proč se rozvedli?

http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10726;104/st/20070315/n/Karin/dt/-6/k/8568/age.png

Není tady

#60 25. 5. 2006 11:44

gymnazistka
♥♥-----

Pavli: rozvedli se, protože ona chtěla dítě ale ne manžela. Dnes i on připouští, že byl jen "dárce". Ona nekomunikuje, vymýšlí si, lže. Vím, vypadá to divně, když to píšu já, nechtěla jsem se k tomu původně vůbec vyjadřovat, protože jsem nutně ve své roli apriori "zaujatá". Viz příspěvek výše: když jí chce manžel cokoli sdělit, musí písemně formou doporučeného dopisu, jinak ho vyhodí. Když několikrát vezl klukovi tašku s ovocem v době, kdy s ním nemohl být, protože byl kluk nemocný, a když se tam jel za dvě hodiny podívat zas, jak to s ním vypadá, nejen, že mu neotevřela, ale našel meloun hozený a rotříštěný na kousky na chodbě... S touhle ženskou se mám domlouvat? Vyloučené. Ne proto, že nechci, ale protože to kvůli ní nejde.
Bydlí v bytě jedna plus jedna, střádá prachy, aby mohla do většího bytu. Mmch, manžel jí už na alimentech zaplatil přes čtvrt milionu korun, nemá si nač stěžovat. My bydlíme ve starším domě, a to je asi něco, přes co se ona nepřenese. Manžel ji nikdy nepomlouval, necítí k ní nenávist ani zášť (docela obdivuhodné po tom, co ona mu dělá), ale občas se o tom spolu bavíme (no, ťeď  už ani ne, je to pořád stejné). Zato ona na něj neustále podává trestní oznámení - naprosto bezdůvodně, vždy to skončí na přestupkovém oddělení magistrátu a pak nic... Ona nepřipustí, že by něco dělala špatně, aby se jí líp žilo, tak 200% chyb a potíží, které má a které by mohly souviset s klukem, hodí na manžela...
Kluk ví, že matka otce nesnáší. Myslím, že bude koukat, až v hodinách biologie zjistí, že má geny i po otci. Bude se mít vůbec rád? Doma slyší, že otec je kretén, a najednou se dozví, že má leccos po otci. Nezlob se na mě, Pavli, ale když matka tuhle elementární věc nedomyslí a ve své nenávisti jde tak daleko, že vlastně raději klukovi působí trauma, když otce permanentně pomlouvá, tak s touhle ženskou je vyloučené jakkoli o čemkoli komunikovat. Jo, a když náhodou soud rozhodl v manželův prospěch, stěžovala si na soud, na podjatost atd... U soudu mluví 42 minut, manžel 5 minut. Stačí?

Není tady

#61 25. 5. 2006 11:54

Ájinka
♥♥♥----

Maggie:
Děvčata ti radí dobře. Já sice osobní zkušenost nemám, přesto si dovolím napsat svůj názor, respektive to, co bych udělala já na tvém místě. Především bych na nic nečekala a šla k psychologovi já sama, aby mi pomohl najít tu nejschůdnější cestu,ne pro manžela, ale  pro mne. Opravdu hrozí, že ty se sesypeš a otec i syn budou v pohodě. Také bych se bála, že takové chování je nebezpečný  vzor pro dceru. Jistě to vidí a přemýšlí o tom, i když nic neříká. Víš, je ve věku, kdy se formují všechny její dosavadní zkušenosti do jejich budoucích postojů v životě. Vidí, co si kluk všechno dovolí a projde mu to, dokonce je ještě  obletován, proč by i ona nemohla zkusit něco podobného? Určiě na dospělejší úrovni, ale mám na mysli princip - čím větší prevít, tím lépe. 
Bojím se , že stojíš před vážným rozhodnutím. Nespoléhej na to, že se to samo zlepší, jak kluk poroste , bude hůř. Rozhodně bych na nic nečekala. Stejně to budeš muset jednou řešit a čím dýl, tím hůř.
Také si myslím, že jeho BM otce svého syna dobře zná, bude ho víc a víc využívat, ne-li přímo zneužívat.
Položila bych si otázku: Mám tohle já zapotřebí?

Není tady

#62 25. 5. 2006 12:16

gymnazistka
♥♥-----

Do té poradny se objednám. Pokud mi řeknou, ať přijdu s manželem a ještě lépe s klukem, tak je to k ničemu. Jo, vzpomínám si, jednou jsme byli s manželem nakupovat a on potkal tu psycholožku, co k ní s bejvalkou šli. Ona si manžela pamatuje od vidění (bydlel dřív blízko té poradny a pak tam z nařízení soudu byl, takže ona ví, o koho jde). Ptala se manžela, jak to funguje, co kluk, jestli nejsou potíže. Možná to byla formální otázka, nevím. Manžel s tím svým radostným úsměvem (je to nezdolný pohodář a optimista, takže ho máloco rozhází, s výjimkou mých řečí o jeho synkovi) psycholožku ujistil, že je všechno v pohodě, poinformoval, že kluk už chodí do školy a že mu bejvalka zatím kluka dává a že se mu daří dobře. O tom, že kluk se neumí chovat, nadává mu a je nevychovaný a neposlechne, samozřejmě nepadlo ani slovo. Zlobí přeci všechny děti, ne? A tenhle je navíc jeho, takže ty lumpárny jsou vlastně důkazem, že dítě je zdravé a v pořádku, nebo ne??

Není tady

#63 25. 5. 2006 12:46

pavli
♥♥♥♥♥--

gymnazistko, mě to pořád nějak nehraje? proč BM tvého muže nenávidí? pokud byl opravdu jen dárcem, nemá k tomu důvod. dobře, nelze se s ní domluvit. ale to, co děláš teď , je cesta do pekel. ztratíš svého muže, pokud nezměníš taktiku.

http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10726;104/st/20070315/n/Karin/dt/-6/k/8568/age.png

Není tady

#64 25. 5. 2006 12:52

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Zkus se v poradně domluvit, jestli by si tvého manžela nepozvali sami. Ne, že ty ho přivedeš, ale oni mu napíšou nebo zavolají s tím, že by bylo dobré, kdyby s nimi spolupracoval kvůli tobě. O klukovi ani slovo, jen o tom, že tobě je třeba pomoct. Jestli je (kromě vztahu se synkem) aspoň trochu chlap, tak by to mohlo zapůsobit na ten "ochranářský gen". Co se pak bude probírat, až tam jednou bude, to už je jiná věc :-)

Není tady

#65 25. 5. 2006 13:10

gymnazistka
♥♥-----

Pavli, chápu, znáš můj příběh chvíli, mě taky trvalo, než jsem to rozklíčovala. Taky jsem nechápala, že by něčí zášť mohla být tak silná! Je to tak.
Snad to pochopíš lépe, když ti řeknu, že asi před třemi lety si mě nenápadně "odchytila" manželova extchýně, tedy matka matky kluka, a že mi potřebuje něco říct. Já věděla, že je to ona, jsme docela malé město, a bylo mi hloupé odmítnout starší ženskou, když nevím, co mi chce. Vyhověla jsem jí a vyslechla. Začala naříkat, že manžel je na kluka "zlý" (trávili jsme čas spolu, jezdili na výlety, nebyla to pravda), a jestli to náhodou není tím, že jsem se s ním rozešla a že by se tomu ani nedivila... Sondovala, co a jak. A už jela! zasypala mě spoustou lží, naříkala, brečela, jak byl manžel na její dcerunku zlý, jak jí týrá i ted (jak, proboha?) ... Nemá cenu zacházet do detailů. Nutila mě, ať jí slíbím, že to nikomu neřeknu. Nerada komukoli cokoli slibuji. Otáčela zleva doprava, poplakávala, pak se rozzlobila, pak se litovala, pak litovala dceru... Dnes vím, že to bylo divadélko a že mne chtěla zmanipulovat. Asi jí leželo v žaludku, že máme pěkný vztah. Pochopila jsem, že ty dvě si budou do konce života namlouvat, jaký je můj muž lotr, protože musejí nějak světu vysvětlit, že chudinka zůstala sama s klukem! A že o tom budou chtít přesvědčit i okolí. Dokonce na pár týdnů zblbly i manželova bratra, ale on se pak naštěstí vzpamatoval. Smutné je, že ony asi těm lžím pro cizí uši uvěřily. Takže matka kluka je světice, dělá jí dobře soucit okolí, je, chudák, rozvedená, s tím se dá i v práci docela dobře manipulovat a získat výhody, ale jen ona sama dobře ví, jak to bylo. Nevím, jak vám, a nechci se tu nikoho dotknout, ale když ženská má za sebou v 35 jen jeden krátkodobý vztah, tak to taky o něčem svědčí, ne? Biologické hodiny už asi tikaly, tak si políčila na tohohle dobráka (mého muže). Brali se rychle a rozváděli ještě rychleji. No, ona od něj odešla a až po roce šli k soudu, on pořád myslel, že se ona vrátí. Kdepak. Nestalo se. A pak jsme se teprve poznali my dva...

Není tady

#66 25. 5. 2006 13:35

Eva36
♥♥♥♥♥♥-

gymnazistka: S bývalou manželkou se nedá nic dělat, je jedno, co jí vede k takovému hloupému chování (nejspíš negativní vztah s vlastním otcem a nevyrovnaná matka).  S tvým mužem se nedá nic dělat (a je taky jedno, proč si to nechá všechno líbit). Znamená to, že fakt musíš do poradny ty, aby ses nezbláznila z toho, že oni jsou normální. Čeho se tvůj muž bojí, že do poradny nepůjde?.... Já bych se asi po čase s ním skutečně rozvedla. On totiž není ani dobrý vzor muže pro tvou dceru (nechá s sebou manipulovat a manipulaci zlehčuje)  A ty mimochodem taky možná nejsi dobrý vzor ženy, protože to trpíš a nekonáš nic proti, trpíš bezpráví, což si děvče může odnést jako vzor do svých vztahů. Ale taky nemusí, to je jasné. Takhle nějak jsem uvažovala o vzorech já, než jsem dospěla k rozhodnutí, že lepší bude se rozvést....tak jsem se rozvedla a je mi lépe (a i mému dítku, řekla bych)....Uff. Držím ti palce, někam se objednej a uvidíš. Hlavní je psychologovi důvěřovat, jakmile budeš mít pochybnosti o něm a o tom, že tě bere vážně (kouká na hodinky, nepamatuje si, jak se jmenuješ, bere nedůležitý telefony, když s tebou mluví....), tak je lepší najít si jinýho.

Není tady

#67 25. 5. 2006 13:50

gymnazistka
♥♥-----

Evo, už jsem se objednala do manželské poradny. Shodou okolností jdu k té samé psycholožce, kde byl manžela jeho ex, jak jsem tu o něco výš popisovala. Je možný, že se to celý provalí a že to nějak podělám. Co když zase za čas půjde manžel s ex do poradny a psycholožka, která už je má v databázi, zjistí, že se věci mají jinak (nebo přinejmenším že by to někdo  - já - mohl vidět jinak než jak to prezentuje manžel). Vůbec nevím, jestli mu to mám říct, že jsem se tam objednala. Obávám se, že se naštve, že bude mít pocit, že jdu proti němu. Dnes přišlo od soudu rozšíření styku, už tenhle víkend tu bude spát. Už teď z toho mám fakt po náladě. Manžel má radost, a já ji nehodlám a ani neumím hrát. Stávají se z nás soupeři...
Jo, rozvod není cizí slůvko, kterýho bych se bála. Nejhorší je to asi poprvé, ještě k tomu s otcem dítěte. Jen mě děsí můj nedostatek peněz, neschopnost splácet hypotéku, nevím, jak by se to muselo s bankou zaonačit... Hlavně jsem prodala byt, manžel svůj teprve prodává, ale mám docela reálný strach, že od toho ustoupí, když vidí, jak to doma stojí za ... Tohle je krize. Občas se chytnem, vzduch se pročistí a jedeme dál, žádná zášť. Ale tohle je něco jinýho, tady hádky nepomůžou, je to o postojích a já i kdybych se rozkrájela, tak už nemohu tolerovat tohle chování.
Píšeš o vzorech. Moje dcera je hodně empatická, chytrá, docela se poučila už při mém prvním rozvodu, má skvělý odhad na lidi a situaci u nás doma dokáže mistrně popsat. Je to tím, že jsem jí nikdy nelhala. To je jedna z mála věcí, na které jsem hrdá, že jsem jí dala. Nepřetvařuji se a ona ví, jak myslím, žiju, cítím. Orientuje se v tom dobře, ale neřeší to. Nemá cenu cokoli před ní zastírat, dělala bych blbce ze sebe i z ní. I proto mi dělá problém přistoupit na hru, kterou hraje manžel: jsem vzorný tatík, kluk je taky v pořádku, no, trochu divočí, ale to dělají všichni zdraví a fajn kluci v jeho věku... Tuhle hru já nemohu hrát.

Není tady

#68 25. 5. 2006 14:34

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Proč bys měla vidět věci stejně jako tvůj manžel a jeho ex? Vždyť jste různí lidé s různým pohledem na totéž. Navíc i pro psychology platí povinná mlčenlivost, tak se neboj. Někdo konečně musí začít jednat a nikdo jiný, než ty, zatím snahu nevyvíjí. Manžel může mít pocit jaký chce - ty jdeš do poradny proto, že ty máš problém, chceš ho řešit, ráda bys udržela manželství, ale za těchto okolností se chceš ujistit, jestli neděláš něco špatně. Pokud mu to podáš takhle, tak nemůže říct ani ň.

Není tady

#69 25. 5. 2006 14:49

gymnazistka
♥♥-----

Heleno, i ostatní, dík. Když člověk ztrácí odstup, je to špatný. Snažím se pochopit každého, myslím, že manželova ex má nezvládnuté problémy s dětství, to, jak se vyhýbá chlapům (víme to od kluka, stýká se s kamarádkami, ani náznak, že by hledala mužského) signalizuje, že by možná v první řadě měla sama se sebou něco dělat a ne takhle přenášet svou averzi a možná i nenávist k mužům dál přes manžela a vlastně i přes syna. Je to dominový efekt. Začínám mít docela dobrý pocit, že snad pomůžu situaci ustát a nějak to s klukem zvládneme. Nejvíc zraňující pocit je, že jsem na to sama. To se mi nikdy s manželem nestalo, vše jsme řešili spolu. Ovšem naznačit mu cokoli je špatné, naštve se, že "začínám"... Tím trpím asi nejvíc. Že nedržíme pohromadě, ano, to mi vadí nejvíc.
Kluka jsme měli minulý víkend a budeme ho tu dle nového rozsudku, co dnes přišel poštou, i tento víkend (soud změnil sudé za liché), tak ani nebudu mít čas o tom mužem mluvit. Zatím jsme se ani nestačili vzpamatovat z tohohle víkendu, co byl...

Není tady

#70 25. 5. 2006 14:54

pavli
♥♥♥♥♥--

myslím, že v poradně ti navrhnou, že pozvou tvého muže písemně sami, vůbec nemusí vědět, že je to kvůli tobě a sami se mohou vyptat ne jeho vztah se synem, třebas si bude myslet, že vítr vane od jeho bývalky.
spíš je otázka, zda ty chceš zachránit vztah se svým mužem? nebo je pro tebe lépe se s ním rozejít kvůli jeho synovi?

Není tady

#71 25. 5. 2006 16:33

Jana42
♥------

Ahoj,
Jak tak čtu tvůj příběh, co prožíváš, připomíná mi to moje rané začátky s manželem a jeho dětmi, ( moji snahu situaci řešit ) s tím rozdílem, že jeho děti k nám nikdy ani nepřišly, protože naše bydlení, moje dítě a i já sama “nedosahujeme dostatečné úrovně”, aby jeho děti s námi mohly trávit čas. Jak jsem zjistila, jeho děti ani nevědí, že se otec znovu oženil, dokonce ani nevědí, že spolu bydlíme, jsem pro ně jeho známá, nic víc, sice mi tvrdil, že jim o nás řekl, ale vyšlo najevo, že mi lhal. Takže jsem jeho děti potkala, vyloženě jen  potkala, párkrát. A i tato setkání mi hodně pověděla o tom, jaké jsou. Hlavně jsem jeho děti potkala vždy s časovým odstupem, takže jsem mohla srovnávat vývoj jejich chování vůči otci. Některé věci mi řekl on sám, protože mu připadaly zábavné a roztomilé. Na začátku otázka: tati, pojedu s tebou, ale co mi koupíš…..no a pak změna otázky v nařízení:  kup mi to a to hned, udělej to a to a hned,….a tatík udělá, sežene, koupí, kmitá ……napíšu příklad tzv.roztomilých historek. Jeho syn se houpal na lustru a spadl i s lustrem. Bylo to bráno jako pozitivní = je to kluk zvídavý, nedostal žádné pokárání a nebo poučení, že se mu mohlo něco stát atd…dále jeho syn mu řekl, že má “ držet hubu “, otec šel do sebe a přemýšlel, čím asi synka naštval a další den ho pozval na nákupy….   Jeho dcera si nosí  jídlo (i oběd ) do postele a odmítá na tom něco změnit.  Je to opět bráno pozitivně = holka si dokáže prosadit svoje a v životě se neztratí. A takových příkladů je spousta.
Ale co ti chci říct, dej pozor, abys nesklouzla do podřadné role a nakonec dům ovládne synek a ty s  dcerou budete v pozadí, abyste synka nerozlobily, aby se tatík nerozčilil, nebo  pro klid v rodině odjedete pryč, aby ti dva mohli spolu užít víkendu nerušeně a po svém..… já jsem na začátku manželství byla sebevědomá, plná síly, elánu, svět mi patřil, nebylo překážky, kterou bych nezdolala…. Postupně, pomaloučku mi problémy ubíraly na síle, až jsem začala o sobě pochybovat a nakonec málem přijala manželův názor na mě, že jsem krutá, zlá, sobecká a netolerantní.  Začala jsem se lidí stranit, přestala jsem si věřit, v práci se přestalo dařit…Chci tě upozornit na to, že je to proces velice nenápadný, pomalý a ani nevíš jak, sklouzneš dolů a jak postupně ubíráš ze svého já, tak jsi menší a menší a přestáváš se bránit, a nakonec jsi vděčná, když je doma chvilku klid a to i za tu cenu, že se vzdáš vlastního názoru a že svoje vlastní dítě “uklidíš z  dosahu”. Pozor na tvoji dceru, jaký to bude mít dopad na ni. Já jsem svému dítěti velice ublížila, že jsem situaci neřešila hned, ale to jsem nevěděla, že je něco špatně, neznala jsem úskalí, jaká byla pro mě nachystaná….měla jsem upřímnou snahu pomoci, ukázat mu, co je špatně s jeho dětmi a hlavně jeho přístupem k nim, chtěla jsem situaci řešit, zachránit jeho děti, protože jsem cítila, že jejich vývoj se ubírá špatným směrem, že je potřeba s nimi jinak jednat. Dočkala jsem se obvinění, že jsem krutá, zlá a že bych je zřejmě nejradši utopila. Podobně jako ty, jsem měla obavy z budoucnosti, co bude, až děti povyrostou. Nakonec se situace vyhrotila natolik, že další rozvod pro mě nezní jako hrozba, ale jako úleva a svoboda. Jeho děti a ani jeho chování k nim už neřeším. Přestala jsem přemýšlet o tom, co z nich vyroste. Věnuji se sobě a svému dítěti. 
Babinet mi hodně pomohl, já jsem tu psala ve chvíli, kdy jsem byla hodně zoufalá a na dně, kdy jsem pochybovala o sobě. Já mám pro tebe momentálně jedinou radu, neustupuj, nenech se synkovým chováním “vyhnat” ze svého domu. Je dobře, že ses obrátila na Babinet, jsou tady lidi, kteří mají dobré názory a jejich odpovědi ti pomůžou utříbit vlastní myšlenky a ukážou ti tvoji situaci z jiného pohledu, tak, jak se to stalo v mém případě.  Psala jsi, že máš domluvenou schůzku s psycholožkou, to je moc dobře. Vyjádřila jsi obavy, zda není chybou, že je to tatáž psycholožka, jako měl manžel a jeho BM. Já si myslím, že je to naopak dobře, jen at’ se paní psycholožka doví informace i z druhé strany a trošku jim to tam rozviř. Nic nezatajuj, neber na nic a na nikoho ohledy, já jsem pořád jeho děti litovala a omlouvala, jací jsou chudáci, až jsem dopadla, jak jsem dopadla. A ještě k tomu, že tvůj manžel je dobrák. No, na tom mém jsem zpočátku taky obdivovala, jak hezky mluvil o své BM, jak se o svoje děti zajímal, jak jim plánoval aktivity,…byla to rajská hudba v dnešní době, kdy někteří tatíci po rozvodu si na děti ani nevzpomenou, ale to jsem netušila, že se jedná o opačný ,až extrémní případ, kdy jeho děti jsou pro něj vším a že udělá vše, aby s nimi mohl být, včetně uplácení, podkopání své autority, že se sebou jak se říká lidově – “nechá orat“.
Je rozdíl být dobrák a  “dobrák “.

Není tady

#72 25. 5. 2006 17:32

gymnazistka
♥♥-----

Jano, vážím si tvé odpovědi. Já žasnu, jak rychle se mi otvírají oči! To, co píšeš, je jako kdybych to psala já sama: ano, i mně to připadalo úžasné, že jsem poznala chlapa, který se se mnou bavil o vaření pro své tehdy dvouleté dítě, fascinovalo mě, jak o dítěti krásně mluví, jak plánuje už od pondělí aktivity na společný víkend! Tehdy mi to znělo jako malý zázrak. Můj muž se o dceru příliš nezajímal, práce (málo placená, ale byl to dříč a neuměl se vzepřít), sport a hlavně maminka (dodnes se od ní neodpoutal - a taky jsem to zkraje obdivovala, říkala jsem si: váží si matky, bude si vážit i mě, chacha) ho pohltily. Takže když jsem narazila na mého současného manžela, byla jsemv letech, kdy jsem se nebránila myšlence mít druhé dítě a pomyšlení, že s takovýmto mužským, kterého jsem milovala (a stále je mi s ním velmi dobře, i když - viz synek), mě naplňovalo štěstím a nadějí, že si to v životě snad vynahradím. Dnes vidím, že první ustupoval a podléhal mamince, druhý synkovi. Nechci to úplně srovnávat, protože první muž mi neuměl projevit náklonnost, byl hodně zvláštní, zato můj současný muž je "sluníčko", pohodář, dobře naložený, ... to jsem potřebovala a potřebuju. Těžce ovšem nesu, když je na mě podrážděný a na kluka si to prostě nedovolí. Jenže okolnosti jsou teď tak nepříznivé, že o rozvodu nemůžu přemýšlet ani koutkem mysli.
Jen doufám, že psycholožka nebude přehnaně optimistická a radit mi, abych byla asertivní, usměvavá, ale přitom přísná a spravedlivá macecha. Tyhle rady se dobře udílejí v akademickém prostředí poradny, ale praxe je nápor na nervy a pocit, že já mám vlastně "poslouchat" psycholožku, abych doma vydržela v nesnesitelném prostředí, jehož já ani dcera nejsme zdrojem, to je nad mé logické chápání. Ale logika je asi něco, s čím se v těchto hrách moc nehraje.
Dcera je velice rozumná, nemám s ní žádné potíže, a byla bych nerada, kdyby se náš vztah pokazil, protože ona uvidí, že její máma podstrojuje a hopká jak nesvéprávná blbka okolo rozcapence. Nerada bych, aby mnou za pár let opovrhovala (nebo už teď). I já jsem jí vzorem, chci, aby byla dobrá máma. Já jsem hodně kamarádský typ, mezi námi není autoritativní vztah, nemusím přikazovat, zakazovat. Odmala jsem vysvětlovala, je přemýšlivá, známe se. Ona sice taky občas odsekne, ale je to v normě. Je v pubertě (sama nevím, asi ano), občas na ni vyjedu, i šelma občas tasí dráp, když jí mláďata tahají kožich a bolí ji to. V tomhle je svět zvířat poučný (bráno s nadsázkou). Nejsem typ, který trestá a čehokoli zneužívá.
Jsem přirozená, jsem zvyklá si to s lidmi okolo mě vyříkat, ať už jde o rodiče, dceru, manžela nebo kohokoli jiného. Ale v tomto případě jsem na to krátká: vypadá to, že matka synem manipuluje neustále, nejen vůči otci, a kluk vůbec nerozumí tomu, že se lze o některých věcech bavit. Pamatuji, jak mi manžel říkal, že ona klukem, když mu byl rok, manipulovala, aby jedl, odpoutala jeho pozornost, dělala budliky budliky, aby do něj vpravila, co chtěla. Můžu já se dnes divit, že on zneužívá slabý článek řetězu? Otec nemanipuluje, ale přemlouvá, a on vidí možnost úniku. Byl by hloupý, kdyby situaci nevyužil.
Hrozím se víkendu. Bojím se i té psycholožky, že budu zklamaná. Na druhou stranu nemůžu čekat, že tam přijdu a domů se vrátí jiný člověk, že mě předělá a přestaví mi to v hlavě tak, aby mě to doma nebolelo.
Dnes večer si ještě v klidu přečtu všechny vaše příspěvky. Neumím si představit, že bych tomu čelila sama, s pocitem, že jsem divná, blbá, neschopná, nespravedlivá, bláznivá, zaujatá, stárnoucí, vadná,...
Nejhorší je opravdu ztráta odstupu a takové to pozvolné vytrácení se doztracena, jak píše Jana - kdy člověk ztrácí svou tvář a ani o tom neví. To je strašně nebezpečné. Stalo se mi to už jednou. Není o co stát.

Není tady

#73 25. 5. 2006 17:53

gymnazistka
♥♥-----

Je to horší než zlé. Teď jsem dceři oznámila, že kluk u nás bude tento víkend poprvé spát. A protože jsem otevřená, tak jsem taky zároveň oznámila, že nastolíme jistá pravidla hry, a pokud kluk bude na tátu agresivní a bude mu nadávat nebo mu jednu dá, tak dostane na zadek. Výsledek? Obořil se na mě, že nemá čas to se mnou řešit. Nelíbí se mu, že mu zasahuju do kompetencí. Teď má chvíli pauzu, jdu pokračovat ve vyjednávání.

Není tady

#74 25. 5. 2006 18:28

Ájinka
♥♥♥----

Maggie:
jsi moc hodná, ale nenech se zneužívat, všechno má své hranice.  Jak píšeš, prodala jsi svůj byt a tyto prostředky jsi zřejmě investovala do manželství. Neboj se a poraď se s právníkem, jaké máš možnosti je dostat zpátky. Rozhodně nezůstaneš na holičkách, přece tvůj manžel  nemůže  počítat s tím, že by mu v případě vašeho rozchodu všechno zůstalo. Nezapomeň, že štěstí přeje připraveným ! Asi předbíhám, možná že tuto krizi ustojíte a najdete řešení, ale v každém případě konzultace i s právníkem ( s psychologem také, o tom už byla řeč) ti může posílit sebevědomí a dostat se do většího klidu. Nemáte náhodou předmanželskou smlouvu nebo jinak právně ošetřený majetek, vložený do manželství? Já vím, že zdánlivě to s tvým problémem nesouvisí, ale i materiální zabezpečení je důležité k tomu, aby ses v případě rozvodu dokázala sama postavit na vlastní nohy.

Pavli:
Asi máš lepší zkušenost, ale co vidím kolem sebe, tak se bývalé manželky někdy takhle chovají. S BM nechtějí žít, ale mají ho jen jako peněženku pro své dítě,někdy i pro sebe.  Jo, a když BM vstoupí do jiného vztahu, tak to jednoduše nesnesou a udělají všechno pro to, aby jeho nový vztah narušily nebo dokonce úplně  překazily. Že s dítětem manipulují v neprospěch otce je známá věc. Čím víc má otec dítě rád, tím víc toho BM využívají, někdy ho dítětem vydírají. Nebo se otci mstí za to, že investuje do nové rodiny a tím "okrádá" jejich dítě. Také často "nevydýchají" prostý fakt, že on jespokojený a šťastný i bez ní.  Určitě takové nejsou všechny BM, omlouvám se těm chytrým a rozumným, které vědí, že na takové chování nakonec doplatí  ten, koho mají nejraději - a to je dítě.

Není tady

#75 25. 5. 2006 19:11

gymnazistka
♥♥-----

Ajinko, podepisuji se plně pod to, cos adresovala Pavli. Do puntíku.
Předmanželskou smlouvu nemáme, počítala jsem s tím, že i manžel prodá svůj byt. Já svůj prodala a investovala. Teď trnu, že on od prodeje cukne. Doma je napětí. Nejhorší je, že to není kvůli prkotině, kvůli něčemu pomíjivému. Jde o jeho dítě, a to je mu nade vše. Je to nerovný boj a pro mě je předem prohraný. Ideální by bylo, kdybych měla něco, k čemu bych se upnula (nemyslím dceru, ta je pro mě nejdůležitější, aniž bych ji ale upřednostňovala nebo jí dávala okatě přednost před jinými).
Já na to manžela upozorňovala ještě před svatbou, řekla jsem mu, že jsem dobrák, ale že jsem taky přímočará (on to ví), a že by se to mohlo projevit ve výchově dětí. Že prostě já vychovávám dceru jinak, nic před ní netajím, nedělám ze sebe kingkonga, ale na druhou stranu, a možná právě proto, mám autoritu. Nehraju si na nic, nedělám ze sebe, co nejsem, nevnucuju se jí. Neumím to, zní mi to falešně, abych kluka obskakovala, podlézala mu. Stejně se to mine účinkem. Nejsmutnější na tom je, že i kdyby si tohle manžel přečetl, tak mu to oči neotevře, pomyslel by si o těchto vašich reakcích, že jsou od věci, protože VY TADY přeci nemůžete vědět, jak to VE SKUTEČNOSTI je, protože jste si to nezažily a neznáte jeho úžasného klučíka...
No nic, jdu zase přemýšlet. Docela slušná deprese. Dnes poprvé jsem začala uvažovat o rozvodu. Přitom jsem manžela upozorňovala na to, že BM bude dělat vše pro to, aby nás rozeštvala, nebude nám přát, je frustrovaná, i když se obklopuje "tetami" a tváří se, že je spokojená a že to takhle chtěla. Myslím, že i ji čekají perné chvilky, až se kluk začne v pubertě stavět na zadní a ona ho bude ztrácet. Spíš to ale vidím tak, že si ho bude omotávat okolo prstu čím dál víc, aby ho neztratila. Psycho. Tenhle film mě dost často v téhle souvislosti napadá a manžela taky. A když není šťastná ona, proč by měli být šťastní jiní? Ona tehdy chtěla dům, drahé auto, jako její spolužáci, úspěšní a talentovaní, a manžel jí to nedal. Možná, že kdyby byl zazobaný, tak by to nějak přetrpěla a zůstala, ale těžko. Asi ne. A on má být teď šťastný s novou ženou v domě? Kdo to kde viděl? Tak se používají ty nejšpinavější zbraně. Dítě? To je ta nejsilnější zbraň. Jen nevím, jestli to dělá nevědomky, protože se neumí ovládat, nebo vědomě. Pokud vědomě, tak je to teda hnus.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí