Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

• Diskuse
  •  » Právní
  •  » Dědictví v družstevním bytě nové manželství?

#1 12. 5. 2006 11:08

0Já
Host

Dědictví v družstevním bytě nové manželství?

Jsem rozvedená a bydlím v družstevním bytě s mými 2dětmi a mým novým partnerem(ten má z prv.manželství své 2plnoleté syny, žijící u matky). Nájemní smlouva bytu je napsána na mě, ale byt ještě nemám koupen do osobního vlastnictví.Chceme uzavřít s přítelem sňatek a spolu si koupit a opravovat starší domek. Byt bysme chtěli zatím pronajímat a já bych ho chtěla nechat svým dětem k dispozici. Je nutné něco nějak práv.upravovat ohledně bytu pro případ, že by se se mnou či s mým přítelem něco stalo? Ptám se proto, že jsem dostala informaci, že v případě dědictví po partnerovi, by mohli dědit jeho 2synové s mými dětmi náš byt? Děkuji za odpověď.

#2 12. 5. 2006 13:30

ABC
♥♥♥♥---

Re: Dědictví v družstevním bytě nové manželství?

pokud uzavřete nové manželství, bude mít váš manžel s vámi společné právo nájmu bytu. V případě dědictví po něm se nájemní právo nedědí a vy byste zůstala výlučným nájemcem bytu. Jen podotýkám, že k pronájmu družstevního bytu musíte mít souhlas družstva. Pokud ale bude během vašeho manželství byt převeden do osobního vlastnictví (do SJM), v případě dědictví po manželovi by dědily společně s vámi i jeho děti z předešlého manželství.

Není tady

#3 12. 5. 2006 13:59

0Já
Host

Děkuji za odpověď, byt mi zůstal z prvního manželství a rozhodně ho chci nechat do dědictví pouze svým dětem. Lze právně tuto situaci ošetřit tak, abysme před vstupem do manželství měli zcela jasné, že byt je můj a dědictví se bude týkat pouze mých dětí? Děkuji za odpověď.

ABC napsal(a):

pokud uzavřete nové manželství, bude mít váš manžel s vámi společné právo nájmu bytu. V případě dědictví po něm se nájemní právo nedědí a vy byste zůstala výlučným nájemcem bytu. Jen podotýkám, že k pronájmu družstevního bytu musíte mít souhlas družstva. Pokud ale bude během vašeho manželství byt převeden do osobního vlastnictví (do SJM), v případě dědictví po manželovi by dědily společně s vámi i jeho děti z předešlého manželství.

#4 12. 5. 2006 14:07

ABC
♥♥♥♥---

ano, byt je sice jen váš, ale v případě dědictví po vás je dědicem i manžel. Navíc pokud by byl byt stále družstevní, nájemcem po vás by se stal manžel, nikoliv děti. Před manželství nelze nijak ošetřit nájem bytu, neboť to není majetek, ale právo. Je možné byt převést na děti.

Není tady

#5 12. 5. 2006 14:12

0Já
Host

Ano je mi to jasné, že je to pouze právo na užívání. Ale ještě jsem nedávno se dostala k informaci, že lze udělat předmanž.smlouvu, kde lze toto vyspecifikovat. To znamená, že napsat o výhrad.právu užívání a po odkoupi bytu pouze do mého osobního vlastnictví. Omlouvám se, že jsem to hned nenapsala, ale chtěla jsme slyšet všechny varianty.    Děkuji za odpověd

ABC napsal(a):

ano, byt je sice jen váš, ale v případě dědictví po vás je dědicem i manžel. Navíc pokud by byl byt stále družstevní, nájemcem po vás by se stal manžel, nikoliv děti. Před manželství nelze nijak ošetřit nájem bytu, neboť to není majetek, ale právo. Je možné byt převést na děti.

#6 12. 5. 2006 14:14

0Já
Host

Ještě jsem nepochopila to s tím převedením bytu na děti?       

ABC napsal(a):

#7 12. 5. 2006 14:27

ABC
♥♥♥♥---

Pokud budete odkupovat byt v době trvání manželství, bude hrazen ze společných prostředků a tudíž bude spadat do SJM. V případě uzavření předmanželské smlouvy by muselo být stanoveno, že máte dostatek finančních prostředků před uzavřením sňatku pro odkoupení bytu. Ale za doby trvání manželství je manžel dědicem v první skupině společně s vašimi dětmi, to znamená, že by měl nárok na svůj podíl dědictví, tedy i na podíl bytu v osobním vlastnictví. A po manželovi by pak dědily pouze jeho děti, nikoliv vaše. Nejschůdnější by asi bylo byt, který bude v osobním vlastnictví, darovat dětem (i s ohledem na zamýšlenou koupi společné nemovitosti s manželem).

Není tady

#8 12. 5. 2006 14:41

0Já
Host

Ano, jde o to, že já si chci s přítelem(manželství teprve uzavřeme) kupovat a společně opravovat nemovitost a byt bych chtěla nechat výhradně mým dětem a můj přítel s tímto souhlasí. Pouze bych jsem netušila, že byt by dědili i jeho děti. Tuto informaci jsem zjistila nedávno.
Takže jestli jsem to od Vás dobře pochopila, tak až bude byt v osobním vlastnictví, tak ho můžeme darovat mým dětem a tím by mělo být vše v pořádku. Jinak samozřejmě mám dostatek finanč.prostředků na odkup bytu, ale byt se odkupuje pouze v určitých termínech a tak to vypadá, že byt by se kupoval až po svatbě, dříve se to nestačí, jedině bysme museli svatbu odložit. Děkuji

ABC napsal(a):

Pokud budete odkupovat byt v době trvání manželství, bude hrazen ze společných prostředků a tudíž bude spadat do SJM. V případě uzavření předmanželské smlouvy by muselo být stanoveno, že máte dostatek finančních prostředků před uzavřením sňatku pro odkoupení bytu. Ale za doby trvání manželství je manžel dědicem v první skupině společně s vašimi dětmi, to znamená, že by měl nárok na svůj podíl dědictví, tedy i na podíl bytu v osobním vlastnictví. A po manželovi by pak dědily pouze jeho děti, nikoliv vaše. Nejschůdnější by asi bylo byt, který bude v osobním vlastnictví, darovat dětem (i s ohledem na zamýšlenou koupi společné nemovitosti s manželem).

#9 13. 5. 2006 8:45

EvaE
Host

Na  vašem místě bych svatbu odložila. Vdát se můžete prakticky kdykoliv, ale řešení majetkoprávních vztahů je mnohdy mnoholetá tahanice. Prostě bych nejdřív vyřídila převod bytu do osobního vlastnictví a převod na děti (protože pokud byste byt nechala jen na sebe, v případě vaší smrti by již dědili vaše děti plus váš manžel a poté v případě manželovo smrti již jen jeho děti) a teprve pak bych řešila svatbu. Má-li vás váš přítel opravdu rád, pochopí tento odklad.

#10 13. 5. 2006 9:22

EFG
♥♥♥----

Plně souhlasím. Pokud nehodláte odejít k pánu zítra, pak je skutečně nejlepší řešení odložit sňatek, než takovou hloupostí (sňatek) značně zkomplikovat (pro Vás jasné) majetkové vztahy.

Není tady

#11 13. 5. 2006 16:45

Ivča K.
♥♥♥♥♥♥-

Nájemní smlouva k družstevnímu bytu se může přepsat na potomka(plnoletého) i když není ještě byt odkoupen do OV.Odkupovat ho bude potom už vlastně on.A u nás se byt může odkoupit kdykoliv.Žádné termíny nemáme.

Není tady

• Diskuse
  •  » Právní
  •  » Dědictví v družstevním bytě nové manželství?
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí