29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Vodickova napsal(a):
Moje matka mi chce darovat byt, kde bydlí s mým otčímem (ten byt nechce a souhlasí s darováním). Byt koupila za manželství s ním, na katastru je zapsaná pouze ona, ale nevíme zda byt není v SJM a nedědila-li by po něm jeho dcera. Kde to zjistíme není-li polovina jeho a jak vlastně postupovat? Kdyby byt byl v SJM, jak mi ho mohou oba darovat? Každý zvlášť? Předpokládám, že není-li otčím můj přímý příbuzný, tak by to nešlo darovací smlouvou osvobozenou od odhadu do 1 mil od placení daně. A není-li tedy otčím zapsaný v katastru, nemusí ho tam matka teprve dát zapsat, aby mi to potom teprve mohli darovat? Nešlo by aby se půlky bytu, (je-li vůbec jeho) vzdal? Chceme to uvést na pravou míru a všichni z rodiny souhlasí Děkuji Petra
Petro,
pokud matka koupila byt za trvání manželství s otčímem, tedy ze společných finančních prostředků, byt je ze zákona v SJM. Případnou darovací smlouvu je možno uzavřít , tzn. že matka Ti bude darovat svůj podíl - za který se vyměří darovací daň 1% a pokud by ti svůj podíl daroval její manžel - k tobě bez příbuzenského poměru - daň by byla 7%, z toho vyplývá, že nejlepší je uzavřít současně darovací smlouvu na podíl matky a kupní smlouvu na podíl otčíma, protože v případě kupní smlouvy by se vyměřila daň 3%. Nevím, co jsi myslela "osvobozením daně do 1 miliónu). Daň je zrušena jen v případě dědění.
Pokud otčím není zapsán v katastru, není třeba ho zapisovat, protože jeho vlastnictví vyplývá ze zákona.
Není tady
Nelo, jestliže je byt v SJM, je to pouze jedno vlastnictví a nelze tedy disponovat s ním jako s dvěma polovinami. Osvobození od daně darovací v I. skupině do hodnoty daru 1 mil. Kč skutečně existuje, ale týká se pouze majetku movitého, nikoliv nemovitostí.
Vodickova, je možné sepsat darovací smlouvu, kde dárci budou oba manžele a obdarovaná vy.
Není tady
Tady se dá nalézt podle adresy,komu byt patří.http://nahlizenidokn.cuzk.cz/VyberBudovu.aspx?typ=budova
Není tady
Nevím přesně jak to je, ale bála bych se, že dcera otčíma v případě jeho smrti může snadno prokázat, že byl jiné dceři poskytnut mimořádný dar a myslím si, že by mohla uspět v dědickém řízení, kdyby požádala o vyrovnání. Je to, prosím, tak?
Není tady
Ájinko, s majetkem může každý za svého života nakládat jak uzná za vhodné. Navíc to není vlastní dcera, která by byla případným dědicem. Takže ta dcera z předešlého manželství, která je zároveň jediným potomkem, by byla dědicem spolu se současnou manželkou a o žádné vyrovnání by tedy požádat nemohla (ani není po kom vyrovnání požadovat). Pokud se jedná o dvě vlastní děti a jen jedno z nich by bylo za života rodiče obdarováno majetkem, může druhé dítě požádat při dědickém řízení o zápočet takového daru. Nikoliv tedy o vyrovnání.
Není tady
Pokud zemře jeden z potomků (který byl ,,ochuzen"), může místo něj žádat o zápočet daru jeho potomek?
Není tady
ABC napsal(a):
Nelo, jestliže je byt v SJM, je to pouze jedno vlastnictví a nelze tedy disponovat s ním jako s dvěma polovinami. Osvobození od daně darovací v I. skupině do hodnoty daru 1 mil. Kč skutečně existuje, ale týká se pouze majetku movitého, nikoliv nemovitostí.
Vodickova, je možné sepsat darovací smlouvu, kde dárci budou oba manžele a obdarovaná vy.
ABC,
nemyslela jsem tím, že by se mělo s bytem disponovat jako s dvěma polovinami, ale jde přece v jedné smlouvě napsat darovací a kupní smlouvu, prostě vše napsat tak, aby to pro dárkyni bylo co nejlevnější.
Není tady
Káčo, ano. Potomek zemřelého dědice (tedy vnuk) vstupuje do všech práv zemřelého.
Nelo, to právě nelze. Není možné s jedním vlastnictvím nakládat dvěma způsoby. A nelze směšovat darovací titul a kupní smlouvou na jednu a tutéž nemovitost. Znovu opakuji, že SJM není podílové vlastnictví - nemá tedy žádné poloviny.
Není tady
Petro,
zaslala jsem ti email. Tak se mrkni. Upozorňuji, že jsem se opravdu spletla, když je majetek v SJM nelze napsat dohromady kupní a darovací smlouvu. Je to tak, jak mne upozornila ABC.
Není tady