Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 12. 5. 2006 13:23

Nela
♥♥♥♥♥♥-

Darování bytu

Vodickova napsal(a):

Moje matka mi chce darovat byt, kde bydlí s mým otčímem (ten byt nechce a souhlasí s darováním). Byt koupila za manželství s ním, na katastru je zapsaná pouze ona, ale nevíme zda byt není v SJM a nedědila-li by po něm jeho dcera. Kde to zjistíme není-li polovina jeho  a jak vlastně postupovat? Kdyby byt byl v SJM, jak mi ho mohou oba darovat? Každý zvlášť?  Předpokládám, že není-li otčím můj přímý příbuzný, tak by to nešlo darovací smlouvou osvobozenou od odhadu do 1 mil od placení daně. A není-li tedy otčím zapsaný v katastru, nemusí ho tam matka teprve dát zapsat, aby mi to potom teprve mohli darovat? Nešlo by aby se půlky bytu, (je-li vůbec jeho) vzdal? Chceme to uvést na pravou míru a všichni z rodiny souhlasí Děkuji Petra

Petro,
pokud matka koupila byt za trvání manželství s otčímem, tedy ze společných finančních prostředků, byt je ze zákona v SJM.  Případnou darovací smlouvu je možno uzavřít , tzn. že matka  Ti bude darovat svůj podíl - za který se vyměří darovací daň  1% a pokud  by ti  svůj podíl daroval  její manžel - k tobě bez příbuzenského poměru - daň by byla 7%, z toho vyplývá, že nejlepší je uzavřít současně  darovací smlouvu na podíl matky a kupní smlouvu na podíl otčíma, protože v případě kupní smlouvy by se vyměřila daň 3%.     Nevím, co jsi myslela "osvobozením daně do 1 miliónu). Daň je zrušena jen v případě dědění.
      Pokud otčím není zapsán v katastru, není třeba ho zapisovat, protože jeho vlastnictví vyplývá ze zákona.

"Člověk si uvědomí, že byl šťastný, až už je to pryč."

Není tady

#2 12. 5. 2006 13:36

ABC
♥♥♥♥---

Re: Darování bytu

Nelo, jestliže je byt v SJM, je to pouze jedno vlastnictví a nelze tedy disponovat s ním jako s dvěma polovinami. Osvobození od daně darovací v I. skupině do hodnoty daru 1 mil. Kč skutečně existuje, ale týká se pouze majetku movitého, nikoliv nemovitostí.
Vodickova, je možné sepsat darovací smlouvu, kde dárci budou oba manžele a obdarovaná vy.

Není tady

#3 13. 5. 2006 17:39

Ivča K.
♥♥♥♥♥♥-

Tady se dá nalézt podle adresy,komu byt patří.http://nahlizenidokn.cuzk.cz/VyberBudovu.aspx?typ=budova

Není tady

#4 13. 5. 2006 17:40

Ájinka
♥♥♥----

Nevím přesně jak to je, ale bála bych se, že dcera otčíma v případě jeho smrti může snadno prokázat, že byl jiné dceři poskytnut mimořádný dar a myslím si, že by mohla uspět v dědickém řízení, kdyby požádala o vyrovnání. Je to, prosím, tak?

Není tady

#5 13. 5. 2006 18:23

ABC
♥♥♥♥---

Ájinko, s majetkem může každý za svého života nakládat jak uzná za vhodné. Navíc to není vlastní dcera, která by byla případným dědicem. Takže ta dcera z předešlého manželství, která je zároveň jediným potomkem, by byla dědicem spolu se současnou manželkou a o žádné vyrovnání by tedy požádat nemohla (ani není po kom vyrovnání požadovat). Pokud se jedná o dvě vlastní děti a jen jedno z nich by bylo za života rodiče obdarováno majetkem, může druhé dítě požádat při dědickém řízení o zápočet takového daru. Nikoliv tedy o vyrovnání.

Není tady

#6 13. 5. 2006 18:45

Káča
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Morava

Pokud zemře jeden z potomků (který byl ,,ochuzen"), může místo něj žádat o zápočet daru jeho potomek?

Není tady

#7 13. 5. 2006 20:32

Nela
♥♥♥♥♥♥-

ABC napsal(a):

Nelo, jestliže je byt v SJM, je to pouze jedno vlastnictví a nelze tedy disponovat s ním jako s dvěma polovinami. Osvobození od daně darovací v I. skupině do hodnoty daru 1 mil. Kč skutečně existuje, ale týká se pouze majetku movitého, nikoliv nemovitostí.
Vodickova, je možné sepsat darovací smlouvu, kde dárci budou oba manžele a obdarovaná vy.

ABC,
  nemyslela jsem tím, že by se mělo s bytem   disponovat  jako s dvěma polovinami, ale jde  přece v jedné smlouvě napsat darovací a kupní smlouvu, prostě vše napsat tak, aby to pro dárkyni bylo co nejlevnější.

Není tady

#8 14. 5. 2006 12:28

ABC
♥♥♥♥---

Káčo, ano. Potomek zemřelého dědice (tedy vnuk) vstupuje do všech práv zemřelého.
Nelo, to právě nelze. Není možné s jedním vlastnictvím nakládat dvěma způsoby. A nelze směšovat darovací titul a kupní smlouvou na jednu a tutéž nemovitost. Znovu opakuji, že SJM není podílové vlastnictví - nemá tedy žádné poloviny.

Není tady

#9 15. 5. 2006 11:19

Nela
♥♥♥♥♥♥-

Petro,
  zaslala jsem ti email.  Tak se mrkni. Upozorňuji, že jsem se opravdu spletla, když je  majetek v SJM nelze napsat dohromady kupní a darovací smlouvu. Je to tak, jak mne upozornila ABC.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí