Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#26 17. 3. 2022 18:27

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

Re: Pomoc Ukrajině a uprchlíkům z ní

Kopíruji - za mne hezký příběh - z facebooku:
Postřeh ze včerejších zpráv: v našem městě udělali na jedné základce dvě třídy ukrajinské a obratem děckám sehnali i ukrajinskou paní učitelku. Kde tak najednou sehnali vysokoškolačku učitelku, mluvící i česky i ukrajinsky? Uplně jednoduše, deset let na té škole dělala kuchařku.

"Před 150 lety by vás považovali za blázny, pokud byste se zasazovali za konec otroctví. Před 100 lety by se vám smáli za návrh, že by ženy měly mít volební právo. Před 25 lety by vás nazvali perverzním za obhajobu práv gayů. Dnes se nám smějí, když chceme, aby skončilo otroctví zvířat. Jednoho dne se smát nebudou."
- Gary Smith

Není tady

#27 17. 3. 2022 18:35

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

Palomita napsal(a):

Příspěvek z FB, vč. dvou komentářů
Vážení přátelé,
Znova Vám děkuji za pomoc našim Ukrajincům.  Všem – i těm, kteří při té práci nejsou vidět, ale udělají hodně. Děkuji za Váš přístup, neskutečnou podporu a spoustu vykonané práce a také za věci, kterými jste v tak neuvěřitelně krátké době vybavili domek.
Dlužím Vám report o těch, kterým pomáháte. Ale není to snadné. A nejen pro to, že jsem je napřed chtěla poprosit o souhlas se zveřejněním střípků z jejich rozbitých životů.
Vše je pro ně příliš čerstvé, živé a bolavé bezmocí.
Vlastně i pro mě je to nový pocit, který neznám. Ta možnost pomoci je krásná, ale kéž by to nebylo z tak děsivého důvodu.
Už jejich příjezd. Přijeli někdy po půlnoci. Ve tmě vynášeli  z aut malé děti –nemohla jsem od nich odtrhnout oči -  ty děti nespaly, vypadaly, jako když pláčou, ale byly přitom úplně potichu. Tašky vytahoval z auta chlapec, starý asi jako ten můj, položil tašku a podával mi ruku, aby mi poděkoval. Šokoval mě ten absolutně dospělý přístup.  Co je to za svět, kde se kluk z hodiny na hodinu stane mužem, protože ho okolnosti donutí zastat tátu? 
Ráno ve světle a sluníčku bylo všechno, byť o malinko, lepší. Naše maminky mi nesčetněkrát opakovaly, jak Vám všem děkují.
  Jsou to sestry se švagrovou a babičkou Olgou. Rodina pochází z Kyjeva.
Maminky jsou velmi milé, ale zároveň rozpačité, unavené a smutně usměvavé. Říkaly, že první noc u nás se příliš nevyspaly. Že je budil ten klid a ticho. Posledních čtrnáct dní ve své vlasti prožily s dětmi ve společnosti mnoha cizích, vystrašených lidí, schované ve studeném krytu v odstřelovaném Kyjevě, aby se nakonec, na naléhání svých mužů a blízkých, vydaly na nebezpečnou pouť  do neznáma.
Říkaly, že cesta byla strašně dlouhá a obtížná, že se velmi bály. Že kudy projížděly, vše bylo zničeno. Popisovaly, jak byly šťastné, že se z obléhaného, odstřelovaného Kyjeva vůbec dostaly.
S těmi malými dětmi -  musím si představovat sebe s těmi svými – jak jde takový strach vůbec přežít a jaká hrůza to musí být, že vás donutí jet.
Stále mi děkovaly, opakovaly, jak jsou Vám všem vděčné. Říkaly, že lidé zde jsou úžasní, že jim stále někdo něco přináší, že je tady všude krásně, čisto, hezké domy, barvy. Ale také říkaly, jak jsou nešťastné, protože jejich blízcí zůstali tam. Mají kontakt se svými muži a blízkými, mají zprávy, co se u nich děje a cítí se provinile proto, že na rozdíl od nich se ony mají dobře. I přesto, že jejich blízcí jsou rádi, že se o ně nemusí strachovat. 
Jedna z žen říkala, že žije paralelní život tady a tam. Že jí to nejde jinak.  Seděla u stolu a v očích měla slzy. Mluvíme rozdílným jazykem, ale rozuměla jsem tomu, jak se nedokáže přenést přes prožitou hrůzu a jak ji ochromuje strach o manžela. 
Ptaly se mě, jestli bychom se nezlobili, kdyby sem přijeli jejich rodiče – kdyby se jim podařilo z Ukrajiny dostat. Jak bychom se mohli zlobit??
Zlobím se, ale proto, že neumím udělat víc.
Mají plný stůl – díky Vám – teče jim voda, svítí světlo. Jejich malé děti se už usmívají, větší nahánějí  wifinu a tváří se zdravě otráveně při zmínkách o možnostech školní docházky. Jeden by neřekl, jak taky může vypadat střípeček normálního štěstí.

A pod tím komentář:
Vy jste ,ale ovce.My na naše děti sbíráme vička od petek a jim nacpeme všechno jen tak Všimly jste si jak jsou oblečeni ?Samá značka a jidlo co jim dáva charita vyhazuji do koše.Do té doby než vám seberou vaši práci budete kejvat hlavou jako pes na zadnim skle.Za dobrý skutek potrestat.

Reakce:
To, že mají značkové oblečení ještě neznamená, že dneska mají kde bydlet, co jíst a pít, a mít zajištěné důstojné žití. Hodnota života v bezpečí se nedá posuzovat podle značkového oblečení. To je teď momentálně úplně mimo mísu.

Ten komentář ani nebudu komentovat, hlupák, který ho psal, za to nestojí.
Příspěvek krásný, při čtení jsme měla chvíli husí kůži a chvíli mi bylo smutno. Na druhou stranu hřeje ta lidskost a dobro jiných lidí hjarta

"Před 150 lety by vás považovali za blázny, pokud byste se zasazovali za konec otroctví. Před 100 lety by se vám smáli za návrh, že by ženy měly mít volební právo. Před 25 lety by vás nazvali perverzním za obhajobu práv gayů. Dnes se nám smějí, když chceme, aby skončilo otroctví zvířat. Jednoho dne se smát nebudou."
- Gary Smith

Není tady

#28 17. 3. 2022 18:41

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

vera napsal(a):

Selima napsal(a):

rina napsal(a):

Nepíšeš. Píšeš, že naší pomoci se nedá nic vytknout.
A já tvrdím, že vytýkat, odmítat a nenávidět se začne už velmi brzo, a ne proto, že "našim" vláda nepomůže, ale proto, jak se zde "rozmazlovaní" Ukrajinci brzo začnou chovat. Nechovali se tady moc hezky ani před válkou, jen si vzpomeňte, s rukou na srdce, a co od nich čekáte, když budou "zákonem chráněni"?

"Rozmazlovaní" Ukrajinci utekajú pred smrťou, zmrzačením, hladom a smädom, životom bez elektriny, lekárskej pomoci, základnej infraštruktúry... A ak Putin pôjde ďalej (čo pôjde, ak ho nezastavíme), tak to čoskoro môžeme mať aj u nás, na Slovensku, a potom pokojne aj vy v Česku.... Až potom možno niektorí pochopia, aké to je - ale neskoro. Ako sa hovorí - sýty hladnému neverí stolt . A to, že tí traumatizovaní, frustrovaní ľudia sa môžu aj správať inak ako my, čo si "žijeme v bavlnke", vo tom žádná... ale fakt je to také nepochopiteľné?

Naprosto souhlasím

Také souhlasím. Nejvíce mne fascinují ty řeči, kdy někteří opakuji "oni přijeli v BMW, jsou krásně oblečení, mají zlato kolem krku apod." - proboha JAK tohle souvisí s válkou, která je vyhnala z jejich domovů? To měli vše u hranic odstavit, svléct, převléci se do žebráckých hadrů, aby jim někteří přiblblí čecháčci nezáviděli?

- Gary Smith

Není tady

#29 17. 3. 2022 19:05

vrabčák
♥♥♥♥♥♥♥

I já souhlasím se Selimou, Lennnou, Věrou...

Upravil(a) vrabčák (17. 3. 2022 19:06)

Je zcela zbytečné se ptát, jaký má život smysl.
Má takový smysl, jaký mu dáme.
                                                           Seneca

Není tady

#30 17. 3. 2022 19:44

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

rina napsal(a):

Judyna napsal(a):

No vždyť to píšu va

A já tvrdím, že vytýkat, odmítat a nenávidět se začne už velmi brzo, a ne proto, že "našim" vláda nepomůže, ale proto, jak se zde "rozmazlovaní" Ukrajinci brzo začnou chovat. Nechovali se tady moc hezky ani před válkou, jen si vzpomeňte, s rukou na srdce, a co od nich čekáte, když budou "zákonem chráněni"?

Nemám tu zkušenost. U nás se chovají úplně normálně. Naopak někteří čeští podnikatelé využívají jejich práce a platí jim daleko míň než Ćechům. Nebo pracují na pozicích, kde Češi dělat nechtějí.
Někteří lidé se na ně, Poláky apod. dívají pro mě nepochopitelně s despektem. Tak jak Ty asi. Ale takoví lidé se najdou i v zahraničí a zase se takhle dívají na nás Ćechy, kteří tam pracují.

Jakmile si uvědomíš svoji pravou hodnotu, bude se okolo tebe točit celý svět.
Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#31 17. 3. 2022 19:45

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

LENNNA napsal(a):

vera napsal(a):

Selima napsal(a):

"Rozmazlovaní" Ukrajinci utekajú pred smrťou, zmrzačením, hladom a smädom, životom bez elektriny, lekárskej pomoci, základnej infraštruktúry... A ak Putin pôjde ďalej (čo pôjde, ak ho nezastavíme), tak to čoskoro môžeme mať aj u nás, na Slovensku, a potom pokojne aj vy v Česku.... Až potom možno niektorí pochopia, aké to je - ale neskoro. Ako sa hovorí - sýty hladnému neverí stolt . A to, že tí traumatizovaní, frustrovaní ľudia sa môžu aj správať inak ako my, čo si "žijeme v bavlnke", vo tom žádná... ale fakt je to také nepochopiteľné?

Naprosto souhlasím

Také souhlasím. Nejvíce mne fascinují ty řeči, kdy někteří opakuji "oni přijeli v BMW, jsou krásně oblečení, mají zlato kolem krku apod." - proboha JAK tohle souvisí s válkou, která je vyhnala z jejich domovů? To měli vše u hranic odstavit, svléct, převléci se do žebráckých hadrů, aby jim někteří přiblblí čecháčci nezáviděli?

Tohle máme dokonce i v rodině. Prý ty maminky mají nalakované nehty. To si je jako měly odlakovat, když začaly lítat bomby?

Jakmile si uvědomíš svoji pravou hodnotu, bude se okolo tebe točit celý svět.
Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#32 17. 3. 2022 20:26

Serigala
♥♥♥♥---

Selima napsal(a):

rina napsal(a):

Judyna napsal(a):

No vždyť to píšu va

Selima,píšeš tak aby to co nejvíc zapůsobilo. Povím Ti k tomu jinou věc.
Lidé traumatitovaní,vyďešení ,utíkající před smrtí ,by se podle psychologie s obrovskou pokorou zcela přirozeně spokojili se střechou nad hlavou v tělocvičně a s minimem.
Beru to podle sebe. Budu-li utíkat před smrtí, traumatizovaná, vyděšená, zmatená ,tak si nebudu dělat ještě nějaké nároky na pobyt v hotelu.  Co je zase na tomhle nepochopitelného?  va

Není tady

#33 17. 3. 2022 20:54

Serigala
♥♥♥♥---

Palomita napsal(a):

vrabčák napsal(a):

Někteří Ukrajinci prý zas zůstávají v tělocvičně, i když mají nabídku jít bydlet k někomu do bytu.

Nedivím se. Při představě, že se sejdou nátury typu Petr x rina nebo Serigala x Palomita, kdy jeden v pozici majitele a druhý uprchlíka, neviděla bych to moc nadějně lol
Osobně si neumím představit, že bych si dala do baráku úplně cizí lidi a nechala je celý den doma samotné, nebo s dětmi a pak jim ještě zajišťovala full service.

No jasně,co se týka ubytovaní úplné cizích lidí u sebe v domě o nichž nevím vůbec nic, tak na tohle náturu fakt nemám.
Pomohla bych jim jinak ale jak jsem psala, neprojevovaná pokora je zádrhel.
Náturu pomáhat chudým lidem v chudých zemích -hlavně ubohým dětem, mám.
Ale není pomoc , jako pomoc.  Ukáže se až časem kdo je kdo a s jakou pokorou pomoc přejímají.

Tak uvidíme.

Není tady

#34 17. 3. 2022 20:59

Serigala
♥♥♥♥---

City a rozum je potřeba mít v rovnováze.

Není tady

#35 17. 3. 2022 22:01

Serigala
♥♥♥♥---

LENNNA napsal(a):

Neznám příběhy konkrétních lidí co přijeli ve svých vozech a nebo těch co vzbuzující dojem že nebudou chudí (?)
Dojem je jen dojem.
Ale zajímalo by mě jestli fungují bankovní převody?  Mají třeba i peníze v hotovosti které mohou směnit a použít pro vlastní pomoc?

Četla jsem že převody peněz z Čech na pomoc Ukrajincům fungují a snad bez zpoplatnění převodu nebo s minimem ale fungují převody peněz Ukrajinců na svépomoc v Čechách. ?
No a pokud ano ,tak bohatí naší finanční pomoc potřebují?

Upravil(a) Serigala (17. 3. 2022 22:04)

Není tady

#36 18. 3. 2022 6:55

Palomita
♥♥♥♥♥♥-

Serigala napsal(a):

Ale zajímalo by mě jestli fungují bankovní převody?  Mají třeba i peníze v hotovosti které mohou směnit a použít pro vlastní pomoc?

Četla jsem že převody peněz z Čech na pomoc Ukrajincům fungují a snad bez zpoplatnění převodu nebo s minimem ale fungují převody peněz Ukrajinců na svépomoc v Čechách. ?

Lidé, kteří si vybrali hotovost a přijeli sem s hřivnami jsou úplně v háji, protože jim je nikdo směnit nechce. Průměrný plat na Ukrajině je 11 000,- Kč, ne minimální, ale průměrný. Chléb, který u nás v obchodě stojí 60,- Kč by Ukrajince v přepočtu vyšel téměř na 80,- Kč.
Je těžké definovat, co znamená bohatí. Ani na to v současné chvíli nejsou nástroje, natož lidi. Znám majitele BMW, kteří mají hodně hluboko do kapsy a žijí stylem nalej-vylej. Ti echt bohatí jsou už dávno za vodou.

Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

Není tady

#37 18. 3. 2022 7:08

Palomita
♥♥♥♥♥♥-

Serigala napsal(a):

Lidé traumatitovaní,vyďešení ,utíkající před smrtí ,by se podle psychologie s obrovskou pokorou zcela přirozeně spokojili se střechou nad hlavou v tělocvičně a s minimem.
Beru to podle sebe. Budu-li utíkat před smrtí, traumatizovaná, vyděšená, zmatená ,tak si nebudu dělat ještě nějaké nároky na pobyt v hotelu.  Co je zase na tomhle nepochopitelného?  va

Řekla bych, že psychologie a realita jsou dvě rozdílné věci. Pokud jedeš sama za sebe, tak je to naprosto pochopitelné. Já zase chápu ženy s dětmi, že chtějí aspoň kousek "normálnosti" v této šílené době. Když jsem dnes ráno dělala snídani a svačiny pro děti, říkala jsem si, že i tohle je přece vzácnost. Moci se alespoň minimálně postarat sám o sebe, rozhodovat co, kdy a jak. Než jen čekat, kdy nás kdo nakrmí a co nám kdo dá. Takže já zase chápu ty, které se snaží co nejvíc přizpůsobit dané situaci a využijí nabízené pomoci, třeba ubytování v samostatném bytě.
Nehledě na to, že spousta těch traumat pochází právě z krytů, kde byli všichni natěsnaní dohromady. Nevím, co na to psychologie, ale rozumím tomu, že to je pro někoho stále stejná situace a nemůže se z toho pak vymanit.

Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

Není tady

#38 18. 3. 2022 7:34

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

Judyna napsal(a):

rina napsal(a):

Judyna napsal(a):

No vždyť to píšu va

Nemám tu zkušenost. U nás se chovají úplně normálně. Naopak někteří čeští podnikatelé využívají jejich práce a platí jim daleko míň než Ćechům. Nebo pracují na pozicích, kde Češi dělat nechtějí.
Někteří lidé se na ně, Poláky apod. dívají pro mě nepochopitelně s despektem. Tak jak Ty asi. Ale takoví lidé se najdou i v zahraničí a zase se takhle dívají na nás Ćechy, kteří tam pracují.

Ano, ve finále je to vše jen o lidech, jací jsou.

- Gary Smith

Není tady

#39 18. 3. 2022 7:35

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

Judyna napsal(a):

LENNNA napsal(a):

vera napsal(a):

Naprosto souhlasím

Tohle máme dokonce i v rodině. Prý ty maminky mají nalakované nehty. To si je jako měly odlakovat, když začaly lítat bomby?

Síla, co? Neuvěřitelná hloupost.

- Gary Smith

Není tady

#40 18. 3. 2022 7:38

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

Serigala napsal(a):

Selima napsal(a):

rina napsal(a):

Beru to podle sebe. Budu-li utíkat před smrtí, traumatizovaná, vyděšená, zmatená ,tak si nebudu dělat ještě nějaké nároky na pobyt v hotelu.  Co je zase na tomhle nepochopitelného? va

Co to je za hovadinu? Ty to nemůžeš brát podle sebe z jednoho prostého důvodu, tys to nezažila a nemáš absolutní páru, co bys v té dané situaci dělala, jak jednala, jak se chovala. Ty máš teď pouhopouhou představu, co by asi tak bylo. A tito lidé nejvíc soudí usch

- Gary Smith

Není tady

#41 18. 3. 2022 7:39

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

rina napsal(a):

Vím, co je paralela, paní učitelko. Ale když vláda přidá chudým, nic to nezmění na chování Ukrajinců u nás. Polezou našim lidem krkem stejně jako předtím. kapitulation

To sú dve nie celkom súvisiace veci. "Vašim ľuďom" leziem na nervy aj ja, keď prídem len na víkend na návštevu...  a nesprávam sa myslím nijako extra provokatívne (ani k tomu akosi nemám príležitosť tongue ). Už len kvôli tomu, akou rečou rozprávam, si vypočujem občas kadečo - našťastie ma to už nezalamuje, len sa vždy poteším, že Pánbožko rozdeľuje debilitu (pardón, vlastne kognitívno-intelektuálne znevýhodnenie) medzi národmi pomerne rovnomerne.

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#42 18. 3. 2022 7:42

Niky123
♥♥♥♥♥♥-

Dcera, která nabídla pokoj Ukrajincům (nejlépe mamince s malými dětmi, jako má ona) má zatím ten pokoj prázdný, zatím se jí neozvali. Může to být i tím, že bydlí na vesnici. Asi to je i tím, jak psali, že je nejdříve ubytovávají hromadně, protože pak je jednodušší veškerá pomoc, než to vysvětlovat každému zvlášť.
Já už dvakrát poslala peníze Člověku v tísni (kromě toho, že jim malou částkou přispívám měsíčně). A podnikla jsem razii na půdě, kde jsem po předcích i po tátovi posbírala veškeré nádobí, sama se divím, jaká je to hora. Dnes to umyji a nabídnu na zdejší sběrné místo. Syn má zas nějaký nepotřebný nábytek.
To sem píšu hlavně proto, že nějakou pomoc může poskytnout každý, pokud chce.

Včera měli pro Ukrajince, tedy spíš Ukrajinky, také seznamovací a zábavné odpoledne u nás v knihovně. Sešlo se pár ukrajinských maminek a prý byly tiché, zaražené a bavily se nejvíce jen spolu. Asi toho mají hodně ke sdílení...

Není tady

#43 18. 3. 2022 7:47

Niky123
♥♥♥♥♥♥-

Selima napsal(a):

rina napsal(a):

Vím, co je paralela, paní učitelko. Ale když vláda přidá chudým, nic to nezmění na chování Ukrajinců u nás. Polezou našim lidem krkem stejně jako předtím. kapitulation

To sú dve nie celkom súvisiace veci. "Vašim ľuďom" leziem na nervy aj ja, keď prídem len na víkend na návštevu...  a nesprávam sa myslím nijako extra provokatívne (ani k tomu akosi nemám príležitosť tongue ). Už len kvôli tomu, akou rečou rozprávam, si vypočujem občas kadečo - našťastie ma to už nezalamuje, len sa vždy poteším, že Pánbožko rozdeľuje debilitu (pardón, vlastne kognitívno-intelektuálne znevýhodnenie) medzi národmi pomerne rovnomerne.

Selimo, tvá slova mě překvapila a jsem ráda, že negativní postoje zvládáš s přehledem. Lidé z mé sociální bubliny mají Slováky za bratry. Taky jsem si všimla, že v Čechách je brána slovenština jako velmi sexy řeč. Třeba snad v každém českém filmu (nadsázka), hraje Vica Kerekes a mluví slovensky a hraje vždy sexsymbol.

Není tady

#44 18. 3. 2022 7:47

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

Palomita napsal(a):

Serigala napsal(a):

Lidé, kteří si vybrali hotovost a přijeli sem s hřivnami jsou úplně v háji, protože jim je nikdo směnit nechce. Průměrný plat na Ukrajině je 11 000,- Kč, ne minimální, ale průměrný. Chléb, který u nás v obchodě stojí 60,- Kč by Ukrajince v přepočtu vyšel téměř na 80,- Kč.
Je těžké definovat, co znamená bohatí. Ani na to v současné chvíli nejsou nástroje, natož lidi. Znám majitele BMW, kteří mají hodně hluboko do kapsy a žijí stylem nalej-vylej. Ti echt bohatí jsou už dávno za vodou.

Toto mi vyprávěla Ukrajinka, která u nás pracuje (už je tu nějaký čas) - jak moc malé příjmy měli a jak draho u nich bylo - oproti nám. Navíc si musí vše platit ze svého (pokud si nic nepřikrášlovala) - lékařskou péči, operaci.... není u nich asi lehké žití.

- Gary Smith

Není tady

#45 18. 3. 2022 7:51

Niky123
♥♥♥♥♥♥-

I ve Svěrákových filmech je párkrát nějaká sexy Slovenka (třeba cellistka v Koljovi nebo Svěrákova milenka v Jako jed.)
Ale pardon, to jsem už mimo téma vlákna.

Není tady

#46 18. 3. 2022 7:53

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Judyna napsal(a):

rina napsal(a):

Judyna napsal(a):

No vždyť to píšu va

Aj na Slovákov. big_smile stolt A to sme ešte nedávno boli jeden štát, prepletené rodiny, priateľstvá, práca, apod...

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#47 18. 3. 2022 7:58

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Niky123 napsal(a):

Selima napsal(a):

rina napsal(a):

Selimo, tvá slova mě překvapila a jsem ráda, že negativní postoje zvládáš s přehledem. Lidé z mé sociální bubliny mají Slováky za bratry. Taky jsem si všimla, že v Čechách je brána slovenština jako velmi sexy řeč. Třeba snad v každém českém filmu (nadsázka), hraje Vica Kerekes a mluví slovensky a hraje vždy sexsymbol.

No, ja už som si vypočula, že si mám pýtať tovar česky a nie slovensky (nemám s tým problém, ale tiež som si myslela, že by s tým nemuseli mať problém ani Ćesi). A už som si aj vypočula, že som "blbá Slovena", ale hoci to nebolo raz, nemôžem tvrdiť, že by sa to stávalo bežne alebo často. hmm Možno je to špecifikum Prahy smile , neviem posúdiť.

Upravil(a) Selima (18. 3. 2022 9:07)

Brita

Není tady

#48 18. 3. 2022 8:21

Niky123
♥♥♥♥♥♥-

Oni jsou ti dementi asi spravedlivě rozdělení do každého národa winktonguesmile  Prý nás někteří Slováci jmenují "Čehúni", ale popravdě na vlastní kůži jsem to neslyšela. Ale já na Slovensku bývám výjimečně.

No a asi ta stejná skupina lidí už preventivně odsuzuje Ukrajince...

Není tady

#49 18. 3. 2022 8:34

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

https://twitter.com/YPerebyinis/status/ … g&s=19

Upravil(a) LENNNA (18. 3. 2022 8:35)

- Gary Smith

Není tady

#50 18. 3. 2022 10:27

Serigala
♥♥♥♥---

Palomita napsal(a):

Aha, no tak s tím asi chudáci napočítali že jim hřivny nikdo nebude chtít směnit. ;(
Tady pak souvisí jedno s druhým to je jasné ale tohle jim také podřízlo větev, namísto pomoci.

Bohatí jsou ti co mají opravdu peníze a ví o tom oni sami. Tahle jsem to myslela já.
No a stále je pro mne otázkou jestli jim banky poskytnou peníze,aby se o sebe mohli postarat.
O tom nic nevím tak jsem se ptala.

Chleba bude stát brzy mnoho peněz každého z nás. To jen na okraj.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí