27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Kopíruji - za mne hezký příběh - z facebooku:
Postřeh ze včerejích zpráv: v naem městě udělali na jedné základce dvě třídy ukrajinské a obratem děckám sehnali i ukrajinskou paní učitelku. Kde tak najednou sehnali vysokokolačku učitelku, mluvící i česky i ukrajinsky? Uplně jednodue, deset let na té kole dělala kuchařku.
Není tady
Palomita napsal(a):
Příspěvek z FB, vč. dvou komentářů
Váení přátelé,
Znova Vám děkuji za pomoc naim Ukrajincům. Vem i těm, kteří při té práci nejsou vidět, ale udělají hodně. Děkuji za Vá přístup, neskutečnou podporu a spoustu vykonané práce a také za věci, kterými jste v tak neuvěřitelně krátké době vybavili domek.
Dluím Vám report o těch, kterým pomáháte. Ale není to snadné. A nejen pro to, e jsem je napřed chtěla poprosit o souhlas se zveřejněním střípků z jejich rozbitých ivotů.
Ve je pro ně příli čerstvé, ivé a bolavé bezmocí.
Vlastně i pro mě je to nový pocit, který neznám. Ta monost pomoci je krásná, ale ké by to nebylo z tak děsivého důvodu.
U jejich příjezd. Přijeli někdy po půlnoci. Ve tmě vynáeli z aut malé děti nemohla jsem od nich odtrhnout oči - ty děti nespaly, vypadaly, jako kdy pláčou, ale byly přitom úplně potichu. Taky vytahoval z auta chlapec, starý asi jako ten můj, poloil taku a podával mi ruku, aby mi poděkoval. okoval mě ten absolutně dospělý přístup. Co je to za svět, kde se kluk z hodiny na hodinu stane muem, protoe ho okolnosti donutí zastat tátu?
Ráno ve světle a sluníčku bylo vechno, by o malinko, lepí. Nae maminky mi nesčetněkrát opakovaly, jak Vám vem děkují.
Jsou to sestry se vagrovou a babičkou Olgou. Rodina pochází z Kyjeva.
Maminky jsou velmi milé, ale zároveň rozpačité, unavené a smutně usměvavé. Říkaly, e první noc u nás se příli nevyspaly. e je budil ten klid a ticho. Posledních čtrnáct dní ve své vlasti proily s dětmi ve společnosti mnoha cizích, vystraených lidí, schované ve studeném krytu v odstřelovaném Kyjevě, aby se nakonec, na naléhání svých muů a blízkých, vydaly na nebezpečnou pou do neznáma.
Říkaly, e cesta byla straně dlouhá a obtíná, e se velmi bály. e kudy projíděly, ve bylo zničeno. Popisovaly, jak byly astné, e se z obléhaného, odstřelovaného Kyjeva vůbec dostaly.
S těmi malými dětmi - musím si představovat sebe s těmi svými jak jde takový strach vůbec přeít a jaká hrůza to musí být, e vás donutí jet.
Stále mi děkovaly, opakovaly, jak jsou Vám vem vděčné. Říkaly, e lidé zde jsou úasní, e jim stále někdo něco přináí, e je tady vude krásně, čisto, hezké domy, barvy. Ale také říkaly, jak jsou neastné, protoe jejich blízcí zůstali tam. Mají kontakt se svými mui a blízkými, mají zprávy, co se u nich děje a cítí se provinile proto, e na rozdíl od nich se ony mají dobře. I přesto, e jejich blízcí jsou rádi, e se o ně nemusí strachovat.
Jedna z en říkala, e ije paralelní ivot tady a tam. e jí to nejde jinak. Seděla u stolu a v očích měla slzy. Mluvíme rozdílným jazykem, ale rozuměla jsem tomu, jak se nedokáe přenést přes proitou hrůzu a jak ji ochromuje strach o manela.
Ptaly se mě, jestli bychom se nezlobili, kdyby sem přijeli jejich rodiče kdyby se jim podařilo z Ukrajiny dostat. Jak bychom se mohli zlobit??
Zlobím se, ale proto, e neumím udělat víc.
Mají plný stůl díky Vám teče jim voda, svítí světlo. Jejich malé děti se u usmívají, větí nahánějí wifinu a tváří se zdravě otráveně při zmínkách o monostech kolní docházky. Jeden by neřekl, jak taky můe vypadat střípeček normálního těstí.
A pod tím komentář:
Vy jste ,ale ovce.My na nae děti sbíráme vička od petek a jim nacpeme vechno jen tak Vimly jste si jak jsou oblečeni ?Samá značka a jidlo co jim dáva charita vyhazuji do koe.Do té doby ne vám seberou vai práci budete kejvat hlavou jako pes na zadnim skle.Za dobrý skutek potrestat.
Reakce:
To, e mají značkové oblečení jetě neznamená, e dneska mají kde bydlet, co jíst a pít, a mít zajitěné důstojné ití. Hodnota ivota v bezpečí se nedá posuzovat podle značkového oblečení. To je teď momentálně úplně mimo mísu.
Ten komentář ani nebudu komentovat, hlupák, který ho psal, za to nestojí.
Příspěvek krásný, při čtení jsme měla chvíli husí kůi a chvíli mi bylo smutno. Na druhou stranu hřeje ta lidskost a dobro jiných lidí
Není tady
vera napsal(a):
Selima napsal(a):
rina napsal(a):
Nepíe. Píe, e naí pomoci se nedá nic vytknout.
A já tvrdím, e vytýkat, odmítat a nenávidět se začne u velmi brzo, a ne proto, e "naim" vláda nepomůe, ale proto, jak se zde "rozmazlovaní" Ukrajinci brzo začnou chovat. Nechovali se tady moc hezky ani před válkou, jen si vzpomeňte, s rukou na srdce, a co od nich čekáte, kdy budou "zákonem chráněni"?"Rozmazlovaní" Ukrajinci utekajú pred smrou, zmrzačením, hladom a smädom, ivotom bez elektriny, lekárskej pomoci, základnej infratruktúry... A ak Putin pôjde ďalej (čo pôjde, ak ho nezastavíme), tak to čoskoro môeme ma aj u nás, na Slovensku, a potom pokojne aj vy v Česku.... A potom mono niektorí pochopia, aké to je - ale neskoro. Ako sa hovorí - sýty hladnému neverí
. A to, e tí traumatizovaní, frustrovaní žudia sa môu aj správa inak ako my, čo si "ijeme v bavlnke", vo tom ádná... ale fakt je to také nepochopitežné?
Naprosto souhlasím
Také souhlasím. Nejvíce mne fascinují ty řeči, kdy někteří opakuji "oni přijeli v BMW, jsou krásně oblečení, mají zlato kolem krku apod." - proboha JAK tohle souvisí s válkou, která je vyhnala z jejich domovů? To měli ve u hranic odstavit, svléct, převléci se do ebráckých hadrů, aby jim někteří přiblblí čecháčci nezáviděli?
Není tady
I já souhlasím se Selimou, Lennnou, Věrou...
Upravil(a) vrabčák (17. 3. 2022 19:06)
Není tady
rina napsal(a):
Judyna napsal(a):
No vdy to píu
A já tvrdím, e vytýkat, odmítat a nenávidět se začne u velmi brzo, a ne proto, e "naim" vláda nepomůe, ale proto, jak se zde "rozmazlovaní" Ukrajinci brzo začnou chovat. Nechovali se tady moc hezky ani před válkou, jen si vzpomeňte, s rukou na srdce, a co od nich čekáte, kdy budou "zákonem chráněni"?
Nemám tu zkuenost. U nás se chovají úplně normálně. Naopak někteří četí podnikatelé vyuívají jejich práce a platí jim daleko míň ne Ćechům. Nebo pracují na pozicích, kde Čei dělat nechtějí.
Někteří lidé se na ně, Poláky apod. dívají pro mě nepochopitelně s despektem. Tak jak Ty asi. Ale takoví lidé se najdou i v zahraničí a zase se takhle dívají na nás Ćechy, kteří tam pracují.
Není tady
LENNNA napsal(a):
vera napsal(a):
Selima napsal(a):
"Rozmazlovaní" Ukrajinci utekajú pred smrou, zmrzačením, hladom a smädom, ivotom bez elektriny, lekárskej pomoci, základnej infratruktúry... A ak Putin pôjde ďalej (čo pôjde, ak ho nezastavíme), tak to čoskoro môeme ma aj u nás, na Slovensku, a potom pokojne aj vy v Česku.... A potom mono niektorí pochopia, aké to je - ale neskoro. Ako sa hovorí - sýty hladnému neverí. A to, e tí traumatizovaní, frustrovaní žudia sa môu aj správa inak ako my, čo si "ijeme v bavlnke", vo tom ádná... ale fakt je to také nepochopitežné?
Naprosto souhlasím
Také souhlasím. Nejvíce mne fascinují ty řeči, kdy někteří opakuji "oni přijeli v BMW, jsou krásně oblečení, mají zlato kolem krku apod." - proboha JAK tohle souvisí s válkou, která je vyhnala z jejich domovů? To měli ve u hranic odstavit, svléct, převléci se do ebráckých hadrů, aby jim někteří přiblblí čecháčci nezáviděli?
Tohle máme dokonce i v rodině. Prý ty maminky mají nalakované nehty. To si je jako měly odlakovat, kdy začaly lítat bomby?
Není tady
Selima napsal(a):
rina napsal(a):
Judyna napsal(a):
No vdy to píu
A já tvrdím, e vytýkat, odmítat a nenávidět se začne u velmi brzo, a ne proto, e "naim" vláda nepomůe, ale proto, jak se zde "rozmazlovaní" Ukrajinci brzo začnou chovat. Nechovali se tady moc hezky ani před válkou, jen si vzpomeňte, s rukou na srdce, a co od nich čekáte, kdy budou "zákonem chráněni"?"Rozmazlovaní" Ukrajinci utekajú pred smrou, zmrzačením, hladom a smädom, ivotom bez elektriny, lekárskej pomoci, základnej infratruktúry... A ak Putin pôjde ďalej (čo pôjde, ak ho nezastavíme), tak to čoskoro môeme ma aj u nás, na Slovensku, a potom pokojne aj vy v Česku.... A potom mono niektorí pochopia, aké to je - ale neskoro. Ako sa hovorí - sýty hladnému neverí
. A to, e tí traumatizovaní, frustrovaní žudia sa môu aj správa inak ako my, čo si "ijeme v bavlnke", vo tom ádná... ale fakt je to také nepochopitežné?
Selima,píe tak aby to co nejvíc zapůsobilo. Povím Ti k tomu jinou věc.
Lidé traumatitovaní,vyďeení ,utíkající před smrtí ,by se podle psychologie s obrovskou pokorou zcela přirozeně spokojili se střechou nad hlavou v tělocvičně a s minimem.
Beru to podle sebe. Budu-li utíkat před smrtí, traumatizovaná, vyděená, zmatená ,tak si nebudu dělat jetě nějaké nároky na pobyt v hotelu. Co je zase na tomhle nepochopitelného?
Není tady
Palomita napsal(a):
vrabčák napsal(a):
Někteří Ukrajinci prý zas zůstávají v tělocvičně, i kdy mají nabídku jít bydlet k někomu do bytu.
Nedivím se. Při představě, e se sejdou nátury typu Petr x rina nebo Serigala x Palomita, kdy jeden v pozici majitele a druhý uprchlíka, neviděla bych to moc nadějně
Osobně si neumím představit, e bych si dala do baráku úplně cizí lidi a nechala je celý den doma samotné, nebo s dětmi a pak jim jetě zajiovala full service.
No jasně,co se týka ubytovaní úplné cizích lidí u sebe v domě o nich nevím vůbec nic, tak na tohle náturu fakt nemám.
Pomohla bych jim jinak ale jak jsem psala, neprojevovaná pokora je zádrhel.
Náturu pomáhat chudým lidem v chudých zemích -hlavně ubohým dětem, mám.
Ale není pomoc , jako pomoc. Ukáe se a časem kdo je kdo a s jakou pokorou pomoc přejímají.
Tak uvidíme.
Není tady
City a rozum je potřeba mít v rovnováze.
Není tady
LENNNA napsal(a):
Neznám příběhy konkrétních lidí co přijeli ve svých vozech a nebo těch co vzbuzující dojem e nebudou chudí (?)
Dojem je jen dojem.
Ale zajímalo by mě jestli fungují bankovní převody? Mají třeba i peníze v hotovosti které mohou směnit a pouít pro vlastní pomoc?
Četla jsem e převody peněz z Čech na pomoc Ukrajincům fungují a snad bez zpoplatnění převodu nebo s minimem ale fungují převody peněz Ukrajinců na svépomoc v Čechách. ?
No a pokud ano ,tak bohatí naí finanční pomoc potřebují?
Upravil(a) Serigala (17. 3. 2022 22:04)
Není tady
Serigala napsal(a):
Ale zajímalo by mě jestli fungují bankovní převody? Mají třeba i peníze v hotovosti které mohou směnit a pouít pro vlastní pomoc?
Četla jsem e převody peněz z Čech na pomoc Ukrajincům fungují a snad bez zpoplatnění převodu nebo s minimem ale fungují převody peněz Ukrajinců na svépomoc v Čechách. ?
No a pokud ano ,tak bohatí naí finanční pomoc potřebují?
Lidé, kteří si vybrali hotovost a přijeli sem s hřivnami jsou úplně v háji, protoe jim je nikdo směnit nechce. Průměrný plat na Ukrajině je 11 000,- Kč, ne minimální, ale průměrný. Chléb, který u nás v obchodě stojí 60,- Kč by Ukrajince v přepočtu vyel téměř na 80,- Kč.
Je těké definovat, co znamená bohatí. Ani na to v současné chvíli nejsou nástroje, nato lidi. Znám majitele BMW, kteří mají hodně hluboko do kapsy a ijí stylem nalej-vylej. Ti echt bohatí jsou u dávno za vodou.
Není tady
Serigala napsal(a):
Lidé traumatitovaní,vyďeení ,utíkající před smrtí ,by se podle psychologie s obrovskou pokorou zcela přirozeně spokojili se střechou nad hlavou v tělocvičně a s minimem.
Beru to podle sebe. Budu-li utíkat před smrtí, traumatizovaná, vyděená, zmatená ,tak si nebudu dělat jetě nějaké nároky na pobyt v hotelu. Co je zase na tomhle nepochopitelného?
Řekla bych, e psychologie a realita jsou dvě rozdílné věci. Pokud jede sama za sebe, tak je to naprosto pochopitelné. Já zase chápu eny s dětmi, e chtějí aspoň kousek "normálnosti" v této ílené době. Kdy jsem dnes ráno dělala snídani a svačiny pro děti, říkala jsem si, e i tohle je přece vzácnost. Moci se alespoň minimálně postarat sám o sebe, rozhodovat co, kdy a jak. Ne jen čekat, kdy nás kdo nakrmí a co nám kdo dá. Take já zase chápu ty, které se snaí co nejvíc přizpůsobit dané situaci a vyuijí nabízené pomoci, třeba ubytování v samostatném bytě.
Nehledě na to, e spousta těch traumat pochází právě z krytů, kde byli vichni natěsnaní dohromady. Nevím, co na to psychologie, ale rozumím tomu, e to je pro někoho stále stejná situace a nemůe se z toho pak vymanit.
Není tady
Judyna napsal(a):
rina napsal(a):
Judyna napsal(a):
No vdy to píu
A já tvrdím, e vytýkat, odmítat a nenávidět se začne u velmi brzo, a ne proto, e "naim" vláda nepomůe, ale proto, jak se zde "rozmazlovaní" Ukrajinci brzo začnou chovat. Nechovali se tady moc hezky ani před válkou, jen si vzpomeňte, s rukou na srdce, a co od nich čekáte, kdy budou "zákonem chráněni"?Nemám tu zkuenost. U nás se chovají úplně normálně. Naopak někteří četí podnikatelé vyuívají jejich práce a platí jim daleko míň ne Ćechům. Nebo pracují na pozicích, kde Čei dělat nechtějí.
Někteří lidé se na ně, Poláky apod. dívají pro mě nepochopitelně s despektem. Tak jak Ty asi. Ale takoví lidé se najdou i v zahraničí a zase se takhle dívají na nás Ćechy, kteří tam pracují.
Ano, ve finále je to ve jen o lidech, jací jsou.
Není tady
Judyna napsal(a):
LENNNA napsal(a):
vera napsal(a):
Naprosto souhlasímTaké souhlasím. Nejvíce mne fascinují ty řeči, kdy někteří opakuji "oni přijeli v BMW, jsou krásně oblečení, mají zlato kolem krku apod." - proboha JAK tohle souvisí s válkou, která je vyhnala z jejich domovů? To měli ve u hranic odstavit, svléct, převléci se do ebráckých hadrů, aby jim někteří přiblblí čecháčci nezáviděli?
Tohle máme dokonce i v rodině. Prý ty maminky mají nalakované nehty. To si je jako měly odlakovat, kdy začaly lítat bomby?
Síla, co? Neuvěřitelná hloupost.
Není tady
Serigala napsal(a):
Selima napsal(a):
rina napsal(a):
Co to je za hovadinu? Ty to nemůe brát podle sebe z jednoho prostého důvodu, tys to nezaila a nemá absolutní páru, co bys v té dané situaci dělala, jak jednala, jak se chovala. Ty má teď pouhopouhou představu, co by asi tak bylo. A tito lidé nejvíc soudí
Není tady
rina napsal(a):
Vím, co je paralela, paní učitelko. Ale kdy vláda přidá chudým, nic to nezmění na chování Ukrajinců u nás. Polezou naim lidem krkem stejně jako předtím.
To sú dve nie celkom súvisiace veci. "Vaim žuďom" leziem na nervy aj ja, keď prídem len na víkend na návtevu... a nesprávam sa myslím nijako extra provokatívne (ani k tomu akosi nemám príleitos ). U len kvôli tomu, akou rečou rozprávam, si vypočujem občas kadečo - naastie ma to u nezalamuje, len sa vdy poteím, e Pánboko rozdežuje debilitu (pardón, vlastne kognitívno-intelektuálne znevýhodnenie) medzi národmi pomerne rovnomerne.
Není tady
Dcera, která nabídla pokoj Ukrajincům (nejlépe mamince s malými dětmi, jako má ona) má zatím ten pokoj prázdný, zatím se jí neozvali. Můe to být i tím, e bydlí na vesnici. Asi to je i tím, jak psali, e je nejdříve ubytovávají hromadně, protoe pak je jednoduí vekerá pomoc, ne to vysvětlovat kadému zvlá.
Já u dvakrát poslala peníze Člověku v tísni (kromě toho, e jim malou částkou přispívám měsíčně). A podnikla jsem razii na půdě, kde jsem po předcích i po tátovi posbírala vekeré nádobí, sama se divím, jaká je to hora. Dnes to umyji a nabídnu na zdejí sběrné místo. Syn má zas nějaký nepotřebný nábytek.
To sem píu hlavně proto, e nějakou pomoc můe poskytnout kadý, pokud chce.
Včera měli pro Ukrajince, tedy spí Ukrajinky, také seznamovací a zábavné odpoledne u nás v knihovně. Selo se pár ukrajinských maminek a prý byly tiché, zaraené a bavily se nejvíce jen spolu. Asi toho mají hodně ke sdílení...
Není tady
Selima napsal(a):
rina napsal(a):
Vím, co je paralela, paní učitelko. Ale kdy vláda přidá chudým, nic to nezmění na chování Ukrajinců u nás. Polezou naim lidem krkem stejně jako předtím.
To sú dve nie celkom súvisiace veci. "Vaim žuďom" leziem na nervy aj ja, keď prídem len na víkend na návtevu... a nesprávam sa myslím nijako extra provokatívne (ani k tomu akosi nemám príleitos
). U len kvôli tomu, akou rečou rozprávam, si vypočujem občas kadečo - naastie ma to u nezalamuje, len sa vdy poteím, e Pánboko rozdežuje debilitu (pardón, vlastne kognitívno-intelektuálne znevýhodnenie) medzi národmi pomerne rovnomerne.
Selimo, tvá slova mě překvapila a jsem ráda, e negativní postoje zvládá s přehledem. Lidé z mé sociální bubliny mají Slováky za bratry. Taky jsem si vimla, e v Čechách je brána sloventina jako velmi sexy řeč. Třeba snad v kadém českém filmu (nadsázka), hraje Vica Kerekes a mluví slovensky a hraje vdy sexsymbol.
Není tady
Palomita napsal(a):
Serigala napsal(a):
No a pokud ano ,tak bohatí naí finanční pomoc potřebují?Lidé, kteří si vybrali hotovost a přijeli sem s hřivnami jsou úplně v háji, protoe jim je nikdo směnit nechce. Průměrný plat na Ukrajině je 11 000,- Kč, ne minimální, ale průměrný. Chléb, který u nás v obchodě stojí 60,- Kč by Ukrajince v přepočtu vyel téměř na 80,- Kč.
Je těké definovat, co znamená bohatí. Ani na to v současné chvíli nejsou nástroje, nato lidi. Znám majitele BMW, kteří mají hodně hluboko do kapsy a ijí stylem nalej-vylej. Ti echt bohatí jsou u dávno za vodou.
Toto mi vyprávěla Ukrajinka, která u nás pracuje (u je tu nějaký čas) - jak moc malé příjmy měli a jak draho u nich bylo - oproti nám. Navíc si musí ve platit ze svého (pokud si nic nepřikrálovala) - lékařskou péči, operaci.... není u nich asi lehké ití.
Není tady
I ve Svěrákových filmech je párkrát nějaká sexy Slovenka (třeba cellistka v Koljovi nebo Svěrákova milenka v Jako jed.)
Ale pardon, to jsem u mimo téma vlákna.
Není tady
Judyna napsal(a):
rina napsal(a):
Judyna napsal(a):
No vdy to píu
A já tvrdím, e vytýkat, odmítat a nenávidět se začne u velmi brzo, a ne proto, e "naim" vláda nepomůe, ale proto, jak se zde "rozmazlovaní" Ukrajinci brzo začnou chovat. Nechovali se tady moc hezky ani před válkou, jen si vzpomeňte, s rukou na srdce, a co od nich čekáte, kdy budou "zákonem chráněni"?Nemám tu zkuenost. U nás se chovají úplně normálně. Naopak někteří četí podnikatelé vyuívají jejich práce a platí jim daleko míň ne Ćechům. Nebo pracují na pozicích, kde Čei dělat nechtějí.
Aj na Slovákov.
A to sme ete nedávno boli jeden tát, prepletené rodiny, priatežstvá, práca, apod...
Není tady
Niky123 napsal(a):
Selima napsal(a):
rina napsal(a):
To sú dve nie celkom súvisiace veci. "Vaim žuďom" leziem na nervy aj ja, keď prídem len na víkend na návtevu... a nesprávam sa myslím nijako extra provokatívne (ani k tomu akosi nemám príleitos
). U len kvôli tomu, akou rečou rozprávam, si vypočujem občas kadečo - naastie ma to u nezalamuje, len sa vdy poteím, e Pánboko rozdežuje debilitu (pardón, vlastne kognitívno-intelektuálne znevýhodnenie) medzi národmi pomerne rovnomerne.
Selimo, tvá slova mě překvapila a jsem ráda, e negativní postoje zvládá s přehledem. Lidé z mé sociální bubliny mají Slováky za bratry. Taky jsem si vimla, e v Čechách je brána sloventina jako velmi sexy řeč. Třeba snad v kadém českém filmu (nadsázka), hraje Vica Kerekes a mluví slovensky a hraje vdy sexsymbol.
No, ja u som si vypočula, e si mám pýta tovar česky a nie slovensky (nemám s tým problém, ale tie som si myslela, e by s tým nemuseli ma problém ani Ćesi). A u som si aj vypočula, e som "blbá Slovena", ale hoci to nebolo raz, nemôem tvrdi, e by sa to stávalo bene alebo často. Mono je to pecifikum Prahy
, neviem posúdi.
Upravil(a) Selima (18. 3. 2022 9:07)
Není tady
Oni jsou ti dementi asi spravedlivě rozdělení do kadého národa Prý nás někteří Slováci jmenují "Čehúni", ale popravdě na vlastní kůi jsem to neslyela. Ale já na Slovensku bývám výjimečně.
No a asi ta stejná skupina lidí u preventivně odsuzuje Ukrajince...
Není tady
https://twitter.com/YPerebyinis/status/ … g&s=19
Upravil(a) LENNNA (18. 3. 2022 8:35)
Není tady
Palomita napsal(a):
Lidé, kteří si vybrali hotovost a přijeli sem s hřivnami jsou úplně v háji, protoe jim je nikdo směnit nechce. Průměrný plat na Ukrajině je 11 000,- Kč, ne minimální, ale průměrný. Chléb, který u nás v obchodě stojí 60,- Kč by Ukrajince v přepočtu vyel téměř na 80,- Kč.
Aha, no tak s tím asi chudáci napočítali e jim hřivny nikdo nebude chtít směnit. ;(
Tady pak souvisí jedno s druhým to je jasné ale tohle jim také podřízlo větev, namísto pomoci.
Bohatí jsou ti co mají opravdu peníze a ví o tom oni sami. Tahle jsem to myslela já.
No a stále je pro mne otázkou jestli jim banky poskytnou peníze,aby se o sebe mohli postarat.
O tom nic nevím tak jsem se ptala.
Chleba bude stát brzy mnoho peněz kadého z nás. To jen na okraj.
Není tady