Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 8. 3. 2022 7:54

Niky123
♥♥♥♥♥♥-

Pomoc Ukrajině a uprchlíkům z ní

Jak se psychicky a prakticky vypořádáváte se zprávami z Ukrajiny?
Má dcera vyklidila jeden pokoj svého bytu pro uprchlíky, mají přijít bydlet každým dnem. Jsem na ni hrdá, že má dobré srdce, ale zároveň mám trochu obavy, jak to bude probíhat, jestli si lidsky sednou, jak to budou obě strany prožívat...
Já jsem jen poslala nějaké peníze Člověku v tísni a přemýšlím, co ještě udělat více...

Není tady

#2 8. 3. 2022 10:45

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Re: Pomoc Ukrajině a uprchlíkům z ní

Pomáha už aj myslieť na nich v dobrom, podľa mňa... Priať im čo najlepšie. Správy minimalizovať na to, čo fakt MOŽEM pre nich prakticky urobiť, inak radšej čím menej, tým lepšie (aspoň môj osobný pocit). Človeku v ohrození pomáham furt, už asi 25 rokov, takže tam nič nemením, a s brachom im chceme (ak bude záujem) prenajať byť po našich, len ho musíme najprv vypratať sad (Mama zomrela len v januári).

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#3 8. 3. 2022 12:18

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

Niky123 napsal(a):

Má dcera vyklidila jeden pokoj svého bytu pro uprchlíky, mají přijít bydlet každým dnem. Jsem na ni hrdá, že má dobré srdce, ale zároveň mám trochu obavy, jak to bude probíhat, jestli si lidsky sednou, jak to budou obě strany prožívat...
Já jsem jen poslala nějaké peníze Člověku v tísni a přemýšlím, co ještě udělat více...

Já psychicky velmi špatně. Moc to sleduju a strašně to na mě celé dolehlo a jsem z toho úplně v háji. Prostě mě to celé dostalo. Je to něco naprosto šíleného a nemyslitelného grater

"Před 150 lety by vás považovali za blázny, pokud byste se zasazovali za konec otroctví. Před 100 lety by se vám smáli za návrh, že by ženy měly mít volební právo. Před 25 lety by vás nazvali perverzním za obhajobu práv gayů. Dnes se nám smějí, když chceme, aby skončilo otroctví zvířat. Jednoho dne se smát nebudou."
- Gary Smith

Není tady

#4 8. 3. 2022 14:08

Palomita
♥♥♥♥♥♥-

Niky123 napsal(a):

Niky, respekt dceři. godlike Cizí lidi do bytu, to chce notnou dávku odvahy. Zejména v dnešní době, kdy vůbec není jasné, jaký status budou v té domácnosti mít. Na jak dlouho a v neposlední řadě, co to bude za povahy. Tato situace může trvat pět dní stejně jako pět let.
Zprávy z Ukrajiny si pečlivě vybírám. Absolutně ignoruju veškeré šokující, typu zemřelo dítě, střílí do civilistů, atp. Nemáme TV ani rádio, o to je to snazší. Musím psychicky fungovat hlavně kvůli dětem, které už tak neví co a jak. Kdybych na sebe nechala působit tato zvěrstva, nejsem ani schopná ráno vstát. Člověk nemusí číst a vidět všechno, aby věděl, co to asi znamená "válka". Zajímám se především o postoje jednotlivých států, než o samotné boje. Díky této selekci zpráv fungujeme v rámci možností normálně.
Co se pomoci týče, pomáhám jednotlivcům z našeho okolí, kteří jezdí k ukrajinským hranicím pro uprchlíky. Zároveň jsme přispěli ukrajinské ambasádě na výzbroj. A jak už jsem zmiňovala předtím, u nás doma držím místo pro naše rodinné příslušníky, kteří žijí ve velkoměstech v panelácích a v případě nouze nemají kam jít. Zatím jsem se totiž nikde nedozvěděla, co udělají ostatní státy, když Ukrajina padne. O stisknutí červeného tlačítka se vůbec nestarám, pak bude vymalováno a je zbytečné řešit něco, co už nás trápit nemusí.. kapitulation

Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

Není tady

#5 8. 3. 2022 14:27

vera
♥♥♥♥♥♥-

taky to na mne strašně doléhá, mám 6 vnoučat..............20,18,15,11,8,7
musím nějak fungovat, být silná..............srovnávám si to v hlavě.............tato euforie opadne  a každodenní život nás teprve prověří
zvládám to velice těžce, tv, rádio

Není tady

#6 14. 3. 2022 8:07

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

Trochu mne začíná děsit, jak plno lidí otáčí a bojím se, že za chvíli tu bude silné protiukrajinské smýšlení a odpor sad  Zatímco před týdnem vpodstatě všichni byli pro velkou pomoc Ukrajincům, pomáhali sami, každý v profilovce ukrajinskou vlaječku a plnou pusu řečí.... tak dnes velmi silně cítím obrat, jakoby se stoupající cenou nafty (benzínu) se měnilo klima. Tento obrat vidím u hodně lidí z okolí a je mi z toho smutno. A protože nás čekají zlé časy (minimálně z ekonomického hlediska), tak se bojím, že to dojde až k nenávisti Ukrajinců.

"Před 150 lety by vás považovali za blázny, pokud byste se zasazovali za konec otroctví. Před 100 lety by se vám smáli za návrh, že by ženy měly mít volební právo. Před 25 lety by vás nazvali perverzním za obhajobu práv gayů. Dnes se nám smějí, když chceme, aby skončilo otroctví zvířat. Jednoho dne se smát nebudou."
- Gary Smith

Není tady

#7 14. 3. 2022 8:39

Niky123
♥♥♥♥♥♥-

Že část společnosti měla od začátku pocit "a na nás se kašle" mě nepřekvapuje. Část lidí prostě tu empatii v sobě nemá a i navzdory válce myslí v první řadě vždy jen na sebe. Ale další část lidí opravdu může otočit a Ukrajincům spílat, je bohužel pravda. S tím nějak musíme počítat.
Vezměme si paralelu s koronavirem - zkraje se všichni semkli, šili roušky a tleskali zdravotníkům. A nakonec byla část lidí na zdravotníky i hnusná, vždyť si to pamatujeme... sad
Lidi takoví jsou a je potřeba se i na totop psychicky připravit. A hlavně sami nezapomenout soucítit a pomáhat

Není tady

#8 14. 3. 2022 15:21

vera
♥♥♥♥♥♥-

a představit si sebe na jejich místě................mít 10 minut na sbalení a s 2 igelitkami rychle odejít, dozvědět se, že náš dům byl rozbombardován a .................přijít do cizího prostředí a spát v tělocvičně, kde je jiných 100 lidí..........nesmírně s těmito lidmi soucítím

Není tady

#9 14. 3. 2022 18:23

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

Niky123 napsal(a):

Že část společnosti měla od začátku pocit "a na nás se kašle" mě nepřekvapuje. Část lidí prostě tu empatii v sobě nemá a i navzdory válce myslí v první řadě vždy jen na sebe. Ale další část lidí opravdu může otočit a Ukrajincům spílat, je bohužel pravda. S tím nějak musíme počítat.
Vezměme si paralelu s koronavirem - zkraje se všichni semkli, šili roušky a tleskali zdravotníkům. A nakonec byla část lidí na zdravotníky i hnusná, vždyť si to pamatujeme... sad
Lidi takoví jsou a je potřeba se i na totop psychicky připravit. A hlavně sami nezapomenout soucítit a pomáhat

Jo, přesně toto mne také napadlo! Teď mi ten obrat přijde mnohem dřív a obávám se, že bude horší.
Až příliš často čtu větu "cizím stát rozdává, na nás kašle". Pro mě je to nepochopitelné a snad k tomu nikdy nedojdu sad (protože bůhví co nás čeká a jak moc zlé to bude)

- Gary Smith

Není tady

#10 14. 3. 2022 18:57

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

Ano, paralela s koronavirem je myslím přesná. Zpočátku semknutí, na konci dokonce agrese a obvińování bůhví z čeho.
Myslím ale, že pokud vláda lidem trošku v nadcházející drahotě nepomůže, zvrtne se to velice rychle. Co se týče pomoci Ukrajině, tam není co vytknout.

Jakmile si uvědomíš svoji pravou hodnotu, bude se okolo tebe točit celý svět.
Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#11 16. 3. 2022 15:07

rina
♥♥♥♥♥♥♥

Judyna napsal(a):

Ano, paralela s koronavirem je myslím přesná. Zpočátku semknutí, na konci dokonce agrese a obvińování bůhví z čeho.
..... Co se týče pomoci Ukrajině, tam není co vytknout.

Hm. Judy, a co když paralela o počátku a konci euforie filantropství platí pro oba případy stejně? Až po nějaké době, kdy se ukážou neblahé důsledky vládních opatření?

Klid v duši přeji všem.

Není tady

#12 16. 3. 2022 15:20

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

No vždyť to píšu va

Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#13 16. 3. 2022 15:23

Serigala
♥♥♥♥---

rina napsal(a):

Judyna napsal(a):

..... Co se týče pomoci Ukrajině, tam není co vytknout.

Hm. Judy, a co když paralela o počátku a konci euforie filantropství platí pro oba případy stejně? Až po nějaké době, kdy se ukážou neblahé důsledky vládních opatření?

A až se projeví ,to bude kolotoč.

Není tady

#14 16. 3. 2022 16:26

rina
♥♥♥♥♥♥♥

Judyna napsal(a):

No vždyť to píšu va

Nepíšeš. Píšeš, že naší pomoci se nedá nic vytknout.
A já tvrdím, že vytýkat, odmítat a nenávidět se začne už velmi brzo, a ne proto, že "našim" vláda nepomůže, ale proto, jak se zde "rozmazlovaní" Ukrajinci brzo začnou chovat. Nechovali se tady moc hezky ani před válkou, jen si vzpomeňte, s rukou na srdce, a co od nich čekáte, když budou "zákonem chráněni"?

Klid v duši přeji všem.

Není tady

#15 16. 3. 2022 16:48

Serigala
♥♥♥♥---

No a ja chci pak videt ty empaticke a soucitne bytosti a hlavne ty kteri budou mit Ukrajince doma. To se Pak ukaze jak se soucit muze zmenit v peklo.

Pak mozna prijde na radu- " za dobro budete nalezite potrestani."

Upravil(a) Serigala (16. 3. 2022 16:53)

Není tady

#16 16. 3. 2022 17:50

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

Judyna napsal(a):

Myslím ale, že pokud vláda lidem trošku v nadcházející drahotě nepomůže, zvrtne se to velice rychle. Co se týče pomoci Ukrajině, tam neníco vytknout.

Rino, víš co je to paralela? To znamená, že to za nějaký čas zákonitě, tak jako všechno, skončí určitou deziluzí. Tak, jak to bylo u kovidu. příjde to časem i v této situaci. A pokud vláda našim lidem v nadcházející drahotě nepomůže, deziluze příjde o to rychleji. Tam by měla vláda přidat. Ale tomu, jak vláda pomáhá Ukrajině, není co vytknout.

Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#17 16. 3. 2022 20:13

rina
♥♥♥♥♥♥♥

Vím, co je paralela, paní učitelko. Ale když vláda přidá chudým, nic to nezmění na chování Ukrajinců u nás. Polezou našim lidem krkem stejně jako předtím. kapitulation

Klid v duši přeji všem.

Není tady

#18 17. 3. 2022 7:05

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

Musím říct, že zatím mám s Ukrajinci (a to myslím ty "staré", co jsou tu déle) jen nejlepší zkušenosti. Oni jsou slušní, tiší, skromní - alespoň ty, které jsem poznala já. Kdo se chová příšerně, tak to byli vždy Rusáci, ktrých tu byly mraky. Ti jsou nevychovaní, uřvaní.

- Gary Smith

Není tady

#19 17. 3. 2022 10:49

Serigala
♥♥♥♥---

Už teď začíná situace v Čechách podle mne překračovat hranice únosnosti. Ukrajinci se tam valí ve velkém protože se tam projevovala solidarita i ze strany občanů ,ale  příjde kolaps,nebude je časem kde ubytovat. A protože už teď si Češi stěžují na to že “ cizím stát davá , na naś kašlal “ tak solidarita půjde brzy stranou.
A věřte, nevěřte , stát vám nepomůže.Bude slibovat a pak vás nechá ve štychu.
Ubohých pár tisíc nakonec neuspokojí nikoho ,včetně samotných Ukrajinců  kteří budou mít časem větší a vetší nároky na pomoc.
Už teď si nekteří stěžují, že sice mají střechu nad hlavou ,ale že jim bylo slibováno mít teplé jídlo a ubytování v hotelu namísto karimatek někde v tělocvičně.  A to je jen začátek a uź se nároky zvyšují.
“ Podáš prst, utrhnou ti ruku “   
Zdali se někdy vůbec vrátí domů a zdali vůbec budou i chtít.  A pak vám nezbývá než je nadále mít ve svých bytech. Stát se zajímat nebude co s tím pak.

No je to můj pohled ,ale souhlasit s tím nemusíte.

Není tady

#20 17. 3. 2022 11:03

vrabčák
♥♥♥♥♥♥♥

Někteří Ukrajinci prý zas zůstávají v tělocvičně, i když mají nabídku jít bydlet k někomu do bytu.

Je zcela zbytečné se ptát, jaký má život smysl.
Má takový smysl, jaký mu dáme.
                                                           Seneca

Není tady

#21 17. 3. 2022 11:11

Serigala
♥♥♥♥---

Ano někteří. A ti méně skromní ne.

Není tady

#22 17. 3. 2022 13:02

Palomita
♥♥♥♥♥♥-

vrabčák napsal(a):

Někteří Ukrajinci prý zas zůstávají v tělocvičně, i když mají nabídku jít bydlet k někomu do bytu.

Nedivím se. Při představě, že se sejdou nátury typu Petr x rina nebo Serigala x Palomita, kdy jeden v pozici majitele a druhý uprchlíka, neviděla bych to moc nadějně lol
Na druhou stranu je pravda, že stát zatím většinou soukromých nabídek nevyužívá. Pouze pokud se dotyční znají, tak tam je to bez problémů.
Jestli jsem to dobře pochopila, tak shromažďování uprchlíků na jednom místě je praktičtější jak z hlediska předávání informaci, tak z hlediska poskytování potřebné pomoci. Osobně si neumím představit, že bych si dala do baráku úplně cizí lidi a nechala je celý den doma samotné, nebo s dětmi a pak jim ještě zajišťovala full service. A protože se na toto necítím, tak se do toho netlačím a hledám jiné formy pomoci. Respekt všem, kteří mají srdce na dlani a dveře dokořán hjarta

Není tady

#23 17. 3. 2022 13:17

Palomita
♥♥♥♥♥♥-

Příspěvek z FB, vč. dvou komentářů
Vážení přátelé,
Znova Vám děkuji za pomoc našim Ukrajincům.  Všem – i těm, kteří při té práci nejsou vidět, ale udělají hodně. Děkuji za Váš přístup, neskutečnou podporu a spoustu vykonané práce a také za věci, kterými jste v tak neuvěřitelně krátké době vybavili domek.
Dlužím Vám report o těch, kterým pomáháte. Ale není to snadné. A nejen pro to, že jsem je napřed chtěla poprosit o souhlas se zveřejněním střípků z jejich rozbitých životů.
Vše je pro ně příliš čerstvé, živé a bolavé bezmocí.
Vlastně i pro mě je to nový pocit, který neznám. Ta možnost pomoci je krásná, ale kéž by to nebylo z tak děsivého důvodu.
Už jejich příjezd. Přijeli někdy po půlnoci. Ve tmě vynášeli  z aut malé děti –nemohla jsem od nich odtrhnout oči -  ty děti nespaly, vypadaly, jako když pláčou, ale byly přitom úplně potichu. Tašky vytahoval z auta chlapec, starý asi jako ten můj, položil tašku a podával mi ruku, aby mi poděkoval. Šokoval mě ten absolutně dospělý přístup.  Co je to za svět, kde se kluk z hodiny na hodinu stane mužem, protože ho okolnosti donutí zastat tátu? 
Ráno ve světle a sluníčku bylo všechno, byť o malinko, lepší. Naše maminky mi nesčetněkrát opakovaly, jak Vám všem děkují.
  Jsou to sestry se švagrovou a babičkou Olgou. Rodina pochází z Kyjeva.
Maminky jsou velmi milé, ale zároveň rozpačité, unavené a smutně usměvavé. Říkaly, že první noc u nás se příliš nevyspaly. Že je budil ten klid a ticho. Posledních čtrnáct dní ve své vlasti prožily s dětmi ve společnosti mnoha cizích, vystrašených lidí, schované ve studeném krytu v odstřelovaném Kyjevě, aby se nakonec, na naléhání svých mužů a blízkých, vydaly na nebezpečnou pouť  do neznáma.
Říkaly, že cesta byla strašně dlouhá a obtížná, že se velmi bály. Že kudy projížděly, vše bylo zničeno. Popisovaly, jak byly šťastné, že se z obléhaného, odstřelovaného Kyjeva vůbec dostaly.
S těmi malými dětmi -  musím si představovat sebe s těmi svými – jak jde takový strach vůbec přežít a jaká hrůza to musí být, že vás donutí jet.
Stále mi děkovaly, opakovaly, jak jsou Vám všem vděčné. Říkaly, že lidé zde jsou úžasní, že jim stále někdo něco přináší, že je tady všude krásně, čisto, hezké domy, barvy. Ale také říkaly, jak jsou nešťastné, protože jejich blízcí zůstali tam. Mají kontakt se svými muži a blízkými, mají zprávy, co se u nich děje a cítí se provinile proto, že na rozdíl od nich se ony mají dobře. I přesto, že jejich blízcí jsou rádi, že se o ně nemusí strachovat. 
Jedna z žen říkala, že žije paralelní život tady a tam. Že jí to nejde jinak.  Seděla u stolu a v očích měla slzy. Mluvíme rozdílným jazykem, ale rozuměla jsem tomu, jak se nedokáže přenést přes prožitou hrůzu a jak ji ochromuje strach o manžela. 
Ptaly se mě, jestli bychom se nezlobili, kdyby sem přijeli jejich rodiče – kdyby se jim podařilo z Ukrajiny dostat. Jak bychom se mohli zlobit??
Zlobím se, ale proto, že neumím udělat víc.
Mají plný stůl – díky Vám – teče jim voda, svítí světlo. Jejich malé děti se už usmívají, větší nahánějí  wifinu a tváří se zdravě otráveně při zmínkách o možnostech školní docházky. Jeden by neřekl, jak taky může vypadat střípeček normálního štěstí.

A pod tím komentář:
Vy jste ,ale ovce.My na naše děti sbíráme vička od petek a jim nacpeme všechno jen tak Všimly jste si jak jsou oblečeni ?Samá značka a jidlo co jim dáva charita vyhazuji do koše.Do té doby než vám seberou vaši práci budete kejvat hlavou jako pes na zadnim skle.Za dobrý skutek potrestat.

Reakce:
To, že mají značkové oblečení ještě neznamená, že dneska mají kde bydlet, co jíst a pít, a mít zajištěné důstojné žití. Hodnota života v bezpečí se nedá posuzovat podle značkového oblečení. To je teď momentálně úplně mimo mísu.

Není tady

#24 17. 3. 2022 13:50

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

rina napsal(a):

Judyna napsal(a):

No vždyť to píšu va

A já tvrdím, že vytýkat, odmítat a nenávidět se začne už velmi brzo, a ne proto, že "našim" vláda nepomůže, ale proto, jak se zde "rozmazlovaní" Ukrajinci brzo začnou chovat. Nechovali se tady moc hezky ani před válkou, jen si vzpomeňte, s rukou na srdce, a co od nich čekáte, když budou "zákonem chráněni"?

"Rozmazlovaní" Ukrajinci utekajú pred smrťou, zmrzačením, hladom a smädom, životom bez elektriny, lekárskej pomoci, základnej infraštruktúry... A ak Putin pôjde ďalej (čo pôjde, ak ho nezastavíme), tak to čoskoro môžeme mať aj u nás, na Slovensku, a potom pokojne aj vy v Česku.... Až potom možno niektorí pochopia, aké to je - ale neskoro. Ako sa hovorí - sýty hladnému neverí stolt . A to, že tí traumatizovaní, frustrovaní ľudia sa môžu aj správať inak ako my, čo si "žijeme v bavlnke", vo tom žádná... ale fakt je to také nepochopiteľné?

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#25 17. 3. 2022 17:09

vera
♥♥♥♥♥♥-

Selima napsal(a):

rina napsal(a):

Judyna napsal(a):

No vždyť to píšu va

"Rozmazlovaní" Ukrajinci utekajú pred smrťou, zmrzačením, hladom a smädom, životom bez elektriny, lekárskej pomoci, základnej infraštruktúry... A ak Putin pôjde ďalej (čo pôjde, ak ho nezastavíme), tak to čoskoro môžeme mať aj u nás, na Slovensku, a potom pokojne aj vy v Česku.... Až potom možno niektorí pochopia, aké to je - ale neskoro. Ako sa hovorí - sýty hladnému neverí stolt . A to, že tí traumatizovaní, frustrovaní ľudia sa môžu aj správať inak ako my, čo si "žijeme v bavlnke", vo tom žádná... ale fakt je to také nepochopiteľné?

Naprosto souhlasím

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí