27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Jak se psychicky a prakticky vypořádáváte se zprávami z Ukrajiny?
Má dcera vyklidila jeden pokoj svého bytu pro uprchlíky, mají přijít bydlet kadým dnem. Jsem na ni hrdá, e má dobré srdce, ale zároveň mám trochu obavy, jak to bude probíhat, jestli si lidsky sednou, jak to budou obě strany proívat...
Já jsem jen poslala nějaké peníze Člověku v tísni a přemýlím, co jetě udělat více...
Není tady
Pomáha u aj myslie na nich v dobrom, podža mňa... Pria im čo najlepie. Správy minimalizova na to, čo fakt MOEM pre nich prakticky urobi, inak radej čím menej, tým lepie (aspoň môj osobný pocit). Človeku v ohrození pomáham furt, u asi 25 rokov, take tam nič nemením, a s brachom im chceme (ak bude záujem) prenaja by po naich, len ho musíme najprv vyprata (Mama zomrela len v januári).
Není tady
Niky123 napsal(a):
Má dcera vyklidila jeden pokoj svého bytu pro uprchlíky, mají přijít bydlet kadým dnem. Jsem na ni hrdá, e má dobré srdce, ale zároveň mám trochu obavy, jak to bude probíhat, jestli si lidsky sednou, jak to budou obě strany proívat...
Já jsem jen poslala nějaké peníze Člověku v tísni a přemýlím, co jetě udělat více...
Já psychicky velmi patně. Moc to sleduju a straně to na mě celé dolehlo a jsem z toho úplně v háji. Prostě mě to celé dostalo. Je to něco naprosto íleného a nemyslitelného
Není tady
Niky123 napsal(a):
Niky, respekt dceři. Cizí lidi do bytu, to chce notnou dávku odvahy. Zejména v dnení době, kdy vůbec není jasné, jaký status budou v té domácnosti mít. Na jak dlouho a v neposlední řadě, co to bude za povahy. Tato situace můe trvat pět dní stejně jako pět let.
Zprávy z Ukrajiny si pečlivě vybírám. Absolutně ignoruju vekeré okující, typu zemřelo dítě, střílí do civilistů, atp. Nemáme TV ani rádio, o to je to snazí. Musím psychicky fungovat hlavně kvůli dětem, které u tak neví co a jak. Kdybych na sebe nechala působit tato zvěrstva, nejsem ani schopná ráno vstát. Člověk nemusí číst a vidět vechno, aby věděl, co to asi znamená "válka". Zajímám se předevím o postoje jednotlivých států, ne o samotné boje. Díky této selekci zpráv fungujeme v rámci moností normálně.
Co se pomoci týče, pomáhám jednotlivcům z naeho okolí, kteří jezdí k ukrajinským hranicím pro uprchlíky. Zároveň jsme přispěli ukrajinské ambasádě na výzbroj. A jak u jsem zmiňovala předtím, u nás doma drím místo pro nae rodinné přísluníky, kteří ijí ve velkoměstech v panelácích a v případě nouze nemají kam jít. Zatím jsem se toti nikde nedozvěděla, co udělají ostatní státy, kdy Ukrajina padne. O stisknutí červeného tlačítka se vůbec nestarám, pak bude vymalováno a je zbytečné řeit něco, co u nás trápit nemusí..
Není tady
taky to na mne straně doléhá, mám 6 vnoučat..............20,18,15,11,8,7
musím nějak fungovat, být silná..............srovnávám si to v hlavě.............tato euforie opadne a kadodenní ivot nás teprve prověří
zvládám to velice těce, tv, rádio
Není tady
Trochu mne začíná děsit, jak plno lidí otáčí a bojím se, e za chvíli tu bude silné protiukrajinské smýlení a odpor Zatímco před týdnem vpodstatě vichni byli pro velkou pomoc Ukrajincům, pomáhali sami, kadý v profilovce ukrajinskou vlaječku a plnou pusu řečí.... tak dnes velmi silně cítím obrat, jakoby se stoupající cenou nafty (benzínu) se měnilo klima. Tento obrat vidím u hodně lidí z okolí a je mi z toho smutno. A protoe nás čekají zlé časy (minimálně z ekonomického hlediska), tak se bojím, e to dojde a k nenávisti Ukrajinců.
Není tady
e část společnosti měla od začátku pocit "a na nás se kale" mě nepřekvapuje. Část lidí prostě tu empatii v sobě nemá a i navzdory válce myslí v první řadě vdy jen na sebe. Ale dalí část lidí opravdu můe otočit a Ukrajincům spílat, je bohuel pravda. S tím nějak musíme počítat.
Vezměme si paralelu s koronavirem - zkraje se vichni semkli, ili rouky a tleskali zdravotníkům. A nakonec byla část lidí na zdravotníky i hnusná, vdy si to pamatujeme...
Lidi takoví jsou a je potřeba se i na totop psychicky připravit. A hlavně sami nezapomenout soucítit a pomáhat
Není tady
a představit si sebe na jejich místě................mít 10 minut na sbalení a s 2 igelitkami rychle odejít, dozvědět se, e ná dům byl rozbombardován a .................přijít do cizího prostředí a spát v tělocvičně, kde je jiných 100 lidí..........nesmírně s těmito lidmi soucítím
Není tady
Niky123 napsal(a):
e část společnosti měla od začátku pocit "a na nás se kale" mě nepřekvapuje. Část lidí prostě tu empatii v sobě nemá a i navzdory válce myslí v první řadě vdy jen na sebe. Ale dalí část lidí opravdu můe otočit a Ukrajincům spílat, je bohuel pravda. S tím nějak musíme počítat.
Vezměme si paralelu s koronavirem - zkraje se vichni semkli, ili rouky a tleskali zdravotníkům. A nakonec byla část lidí na zdravotníky i hnusná, vdy si to pamatujeme...
Lidi takoví jsou a je potřeba se i na totop psychicky připravit. A hlavně sami nezapomenout soucítit a pomáhat
Jo, přesně toto mne také napadlo! Teď mi ten obrat přijde mnohem dřív a obávám se, e bude horí.
A příli často čtu větu "cizím stát rozdává, na nás kale". Pro mě je to nepochopitelné a snad k tomu nikdy nedojdu (protoe bůhví co nás čeká a jak moc zlé to bude)
Není tady
Ano, paralela s koronavirem je myslím přesná. Zpočátku semknutí, na konci dokonce agrese a obvińování bůhví z čeho.
Myslím ale, e pokud vláda lidem troku v nadcházející drahotě nepomůe, zvrtne se to velice rychle. Co se týče pomoci Ukrajině, tam není co vytknout.
Není tady
Judyna napsal(a):
Ano, paralela s koronavirem je myslím přesná. Zpočátku semknutí, na konci dokonce agrese a obvińování bůhví z čeho.
..... Co se týče pomoci Ukrajině, tam není co vytknout.
Hm. Judy, a co kdy paralela o počátku a konci euforie filantropství platí pro oba případy stejně? A po nějaké době, kdy se ukáou neblahé důsledky vládních opatření?
Není tady
No vdy to píu
Není tady
rina napsal(a):
Judyna napsal(a):
..... Co se týče pomoci Ukrajině, tam není co vytknout.Hm. Judy, a co kdy paralela o počátku a konci euforie filantropství platí pro oba případy stejně? A po nějaké době, kdy se ukáou neblahé důsledky vládních opatření?
A a se projeví ,to bude kolotoč.
Není tady
Judyna napsal(a):
No vdy to píu
Nepíe. Píe, e naí pomoci se nedá nic vytknout.
A já tvrdím, e vytýkat, odmítat a nenávidět se začne u velmi brzo, a ne proto, e "naim" vláda nepomůe, ale proto, jak se zde "rozmazlovaní" Ukrajinci brzo začnou chovat. Nechovali se tady moc hezky ani před válkou, jen si vzpomeňte, s rukou na srdce, a co od nich čekáte, kdy budou "zákonem chráněni"?
Není tady
No a ja chci pak videt ty empaticke a soucitne bytosti a hlavne ty kteri budou mit Ukrajince doma. To se Pak ukaze jak se soucit muze zmenit v peklo.
Pak mozna prijde na radu- " za dobro budete nalezite potrestani."
Upravil(a) Serigala (16. 3. 2022 16:53)
Není tady
Judyna napsal(a):
Myslím ale, e pokud vláda lidem troku v nadcházející drahotě nepomůe, zvrtne se to velice rychle. Co se týče pomoci Ukrajině, tam neníco vytknout.
Rino, ví co je to paralela? To znamená, e to za nějaký čas zákonitě, tak jako vechno, skončí určitou deziluzí. Tak, jak to bylo u kovidu. příjde to časem i v této situaci. A pokud vláda naim lidem v nadcházející drahotě nepomůe, deziluze příjde o to rychleji. Tam by měla vláda přidat. Ale tomu, jak vláda pomáhá Ukrajině, není co vytknout.
Není tady
Vím, co je paralela, paní učitelko. Ale kdy vláda přidá chudým, nic to nezmění na chování Ukrajinců u nás. Polezou naim lidem krkem stejně jako předtím.
Není tady
Musím říct, e zatím mám s Ukrajinci (a to myslím ty "staré", co jsou tu déle) jen nejlepí zkuenosti. Oni jsou sluní, tií, skromní - alespoň ty, které jsem poznala já. Kdo se chová příerně, tak to byli vdy Rusáci, ktrých tu byly mraky. Ti jsou nevychovaní, uřvaní.
Není tady
U teď začíná situace v Čechách podle mne překračovat hranice únosnosti. Ukrajinci se tam valí ve velkém protoe se tam projevovala solidarita i ze strany občanů ,ale příjde kolaps,nebude je časem kde ubytovat. A protoe u teď si Čei stěují na to e cizím stát davá , na na kalal tak solidarita půjde brzy stranou.
A věřte, nevěřte , stát vám nepomůe.Bude slibovat a pak vás nechá ve tychu.
Ubohých pár tisíc nakonec neuspokojí nikoho ,včetně samotných Ukrajinců kteří budou mít časem větí a vetí nároky na pomoc.
U teď si nekteří stěují, e sice mají střechu nad hlavou ,ale e jim bylo slibováno mít teplé jídlo a ubytování v hotelu namísto karimatek někde v tělocvičně. A to je jen začátek a u se nároky zvyují.
Podá prst, utrhnou ti ruku
Zdali se někdy vůbec vrátí domů a zdali vůbec budou i chtít. A pak vám nezbývá ne je nadále mít ve svých bytech. Stát se zajímat nebude co s tím pak.
No je to můj pohled ,ale souhlasit s tím nemusíte.
Není tady
Někteří Ukrajinci prý zas zůstávají v tělocvičně, i kdy mají nabídku jít bydlet k někomu do bytu.
Není tady
Ano někteří. A ti méně skromní ne.
Není tady
vrabčák napsal(a):
Někteří Ukrajinci prý zas zůstávají v tělocvičně, i kdy mají nabídku jít bydlet k někomu do bytu.
Nedivím se. Při představě, e se sejdou nátury typu Petr x rina nebo Serigala x Palomita, kdy jeden v pozici majitele a druhý uprchlíka, neviděla bych to moc nadějně
Na druhou stranu je pravda, e stát zatím větinou soukromých nabídek nevyuívá. Pouze pokud se dotyční znají, tak tam je to bez problémů.
Jestli jsem to dobře pochopila, tak shromaďování uprchlíků na jednom místě je praktičtějí jak z hlediska předávání informaci, tak z hlediska poskytování potřebné pomoci. Osobně si neumím představit, e bych si dala do baráku úplně cizí lidi a nechala je celý den doma samotné, nebo s dětmi a pak jim jetě zajiovala full service. A protoe se na toto necítím, tak se do toho netlačím a hledám jiné formy pomoci. Respekt vem, kteří mají srdce na dlani a dveře dokořán
Není tady
Příspěvek z FB, vč. dvou komentářů
Váení přátelé,
Znova Vám děkuji za pomoc naim Ukrajincům. Vem i těm, kteří při té práci nejsou vidět, ale udělají hodně. Děkuji za Vá přístup, neskutečnou podporu a spoustu vykonané práce a také za věci, kterými jste v tak neuvěřitelně krátké době vybavili domek.
Dluím Vám report o těch, kterým pomáháte. Ale není to snadné. A nejen pro to, e jsem je napřed chtěla poprosit o souhlas se zveřejněním střípků z jejich rozbitých ivotů.
Ve je pro ně příli čerstvé, ivé a bolavé bezmocí.
Vlastně i pro mě je to nový pocit, který neznám. Ta monost pomoci je krásná, ale ké by to nebylo z tak děsivého důvodu.
U jejich příjezd. Přijeli někdy po půlnoci. Ve tmě vynáeli z aut malé děti nemohla jsem od nich odtrhnout oči - ty děti nespaly, vypadaly, jako kdy pláčou, ale byly přitom úplně potichu. Taky vytahoval z auta chlapec, starý asi jako ten můj, poloil taku a podával mi ruku, aby mi poděkoval. okoval mě ten absolutně dospělý přístup. Co je to za svět, kde se kluk z hodiny na hodinu stane muem, protoe ho okolnosti donutí zastat tátu?
Ráno ve světle a sluníčku bylo vechno, by o malinko, lepí. Nae maminky mi nesčetněkrát opakovaly, jak Vám vem děkují.
Jsou to sestry se vagrovou a babičkou Olgou. Rodina pochází z Kyjeva.
Maminky jsou velmi milé, ale zároveň rozpačité, unavené a smutně usměvavé. Říkaly, e první noc u nás se příli nevyspaly. e je budil ten klid a ticho. Posledních čtrnáct dní ve své vlasti proily s dětmi ve společnosti mnoha cizích, vystraených lidí, schované ve studeném krytu v odstřelovaném Kyjevě, aby se nakonec, na naléhání svých muů a blízkých, vydaly na nebezpečnou pou do neznáma.
Říkaly, e cesta byla straně dlouhá a obtíná, e se velmi bály. e kudy projíděly, ve bylo zničeno. Popisovaly, jak byly astné, e se z obléhaného, odstřelovaného Kyjeva vůbec dostaly.
S těmi malými dětmi - musím si představovat sebe s těmi svými jak jde takový strach vůbec přeít a jaká hrůza to musí být, e vás donutí jet.
Stále mi děkovaly, opakovaly, jak jsou Vám vem vděčné. Říkaly, e lidé zde jsou úasní, e jim stále někdo něco přináí, e je tady vude krásně, čisto, hezké domy, barvy. Ale také říkaly, jak jsou neastné, protoe jejich blízcí zůstali tam. Mají kontakt se svými mui a blízkými, mají zprávy, co se u nich děje a cítí se provinile proto, e na rozdíl od nich se ony mají dobře. I přesto, e jejich blízcí jsou rádi, e se o ně nemusí strachovat.
Jedna z en říkala, e ije paralelní ivot tady a tam. e jí to nejde jinak. Seděla u stolu a v očích měla slzy. Mluvíme rozdílným jazykem, ale rozuměla jsem tomu, jak se nedokáe přenést přes proitou hrůzu a jak ji ochromuje strach o manela.
Ptaly se mě, jestli bychom se nezlobili, kdyby sem přijeli jejich rodiče kdyby se jim podařilo z Ukrajiny dostat. Jak bychom se mohli zlobit??
Zlobím se, ale proto, e neumím udělat víc.
Mají plný stůl díky Vám teče jim voda, svítí světlo. Jejich malé děti se u usmívají, větí nahánějí wifinu a tváří se zdravě otráveně při zmínkách o monostech kolní docházky. Jeden by neřekl, jak taky můe vypadat střípeček normálního těstí.
A pod tím komentář:
Vy jste ,ale ovce.My na nae děti sbíráme vička od petek a jim nacpeme vechno jen tak Vimly jste si jak jsou oblečeni ?Samá značka a jidlo co jim dáva charita vyhazuji do koe.Do té doby ne vám seberou vai práci budete kejvat hlavou jako pes na zadnim skle.Za dobrý skutek potrestat.
Reakce:
To, e mají značkové oblečení jetě neznamená, e dneska mají kde bydlet, co jíst a pít, a mít zajitěné důstojné ití. Hodnota ivota v bezpečí se nedá posuzovat podle značkového oblečení. To je teď momentálně úplně mimo mísu.
Není tady
rina napsal(a):
Judyna napsal(a):
No vdy to píu
A já tvrdím, e vytýkat, odmítat a nenávidět se začne u velmi brzo, a ne proto, e "naim" vláda nepomůe, ale proto, jak se zde "rozmazlovaní" Ukrajinci brzo začnou chovat. Nechovali se tady moc hezky ani před válkou, jen si vzpomeňte, s rukou na srdce, a co od nich čekáte, kdy budou "zákonem chráněni"?
"Rozmazlovaní" Ukrajinci utekajú pred smrou, zmrzačením, hladom a smädom, ivotom bez elektriny, lekárskej pomoci, základnej infratruktúry... A ak Putin pôjde ďalej (čo pôjde, ak ho nezastavíme), tak to čoskoro môeme ma aj u nás, na Slovensku, a potom pokojne aj vy v Česku.... A potom mono niektorí pochopia, aké to je - ale neskoro. Ako sa hovorí - sýty hladnému neverí . A to, e tí traumatizovaní, frustrovaní žudia sa môu aj správa inak ako my, čo si "ijeme v bavlnke", vo tom ádná... ale fakt je to také nepochopitežné?
Není tady
Selima napsal(a):
rina napsal(a):
Judyna napsal(a):
No vdy to píu
A já tvrdím, e vytýkat, odmítat a nenávidět se začne u velmi brzo, a ne proto, e "naim" vláda nepomůe, ale proto, jak se zde "rozmazlovaní" Ukrajinci brzo začnou chovat. Nechovali se tady moc hezky ani před válkou, jen si vzpomeňte, s rukou na srdce, a co od nich čekáte, kdy budou "zákonem chráněni"?"Rozmazlovaní" Ukrajinci utekajú pred smrou, zmrzačením, hladom a smädom, ivotom bez elektriny, lekárskej pomoci, základnej infratruktúry... A ak Putin pôjde ďalej (čo pôjde, ak ho nezastavíme), tak to čoskoro môeme ma aj u nás, na Slovensku, a potom pokojne aj vy v Česku.... A potom mono niektorí pochopia, aké to je - ale neskoro. Ako sa hovorí - sýty hladnému neverí
. A to, e tí traumatizovaní, frustrovaní žudia sa môu aj správa inak ako my, čo si "ijeme v bavlnke", vo tom ádná... ale fakt je to také nepochopitežné?
Naprosto souhlasím
Není tady