21. října : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 21. října : Straidelné čokoládové muffiny pro odváné děti. Zabaví i zasytí! 21. října : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Ja to mám tak, e pomoc by podža mňa mala by vyiadaná (samozrejme, okrem prípadu ako bezvedomie, apod.) Inak hrozí, e "pomôeme" aj niekomu, kto má inú mentalitu, históriu, skúsenosti, sny, ideály... a nemusí sa to skonči dobre. Som vežmi zvedavá, ako budeme s odstupom hodnoti pôsobenie USA a NATO v Afganistane.
Není tady
Selimo, mám stejný názor. Ostatně úvahy kolem "nevyádané pmoci" můeme přenést i do vední reality naeho ivota.
Není tady
Irma napsal(a):
Selimo, mám stejný názor. Ostatně úvahy kolem "nevyádané pmoci" můeme přenést i do vední reality naeho ivota.
Ano, kdy půjdu po ulici a někdo tam bude mlátit dítě, psa, starého člověka nebo cokoliv dalího, tak pomohu a to i nevyádaně. Otázka je, co bude dál, to je pravda. Ale prostě jsou případy, kdy pomohu.
Není tady
V současnosti se dost "nosí" pomáhat jen v případě, kdy o to někdo poádá. Ale jsou lidé, kteří v jisté chvíli pomoc moc potřebují, ale z nějakého důvodu si o ni neřeknou. Pomáhat tedy můe být někdy dost riskantní. Ale kdy se zachovám lhostejně - je to jen jeho věc, nebudu se do toho plést, jak se s tím vypořádá moje svědomí?
Není tady
Do kategorie "nevyádaná pomoc" pochopitelně NEPATŘÍ vechno ostatní, co se dá zařadit jako "apod", které má Selima v závorce. Tzn. záchrana ivota a pomoc v akutní nouzi. I přivolání jiné pomoci je pomoc. Měla jsem na mysli vední realitu, ale moná to z mé odpovědi nevyznělo.
Není tady
vrabčák napsal(a):
V současnosti se dost "nosí" pomáhat jen v případě, kdy o to někdo poádá. Ale jsou lidé, kteří v jisté chvíli pomoc moc potřebují, ale z nějakého důvodu si o ni neřeknou. Pomáhat tedy můe být někdy dost riskantní. Ale kdy se zachovám lhostejně - je to jen jeho věc, nebudu se do toho plést, jak se s tím vypořádá moje svědomí?
Ano
Není tady
Irma napsal(a):
Do kategorie "nevyádaná pomoc" pochopitelně NEPATŘÍ vechno ostatní, co se dá zařadit jako "apod", které má Selima v závorce. Tzn. záchrana ivota a pomoc v akutní nouzi. I přivolání jiné pomoci je pomoc. Měla jsem na mysli vední realitu, ale moná to z mé odpovědi nevyznělo.
Irmo, co je vední realita, při které se nepomáhá? Moná jen nerozumím, co má na mysli.
Není tady
LENNNA napsal(a):
rina napsal(a):
Nehas, co tě nepálí, by nestačilo ?
Někomu očividně ano, někomu ne.
Tak me se to treba nevyplatilo pomahat druhym.Pred asi 10 lety kdy jsem jeste bydlela v panelaku jsem sla z odpoledni smeny,na schodech souseduv pes,nic by na tom nebylo podivneho kdyby sousedka chodila se psem na prochazku,to bohuzel nechodila a pes s ni zil pouze v byte. A toto,Na pani jsem zvonila,busila a nic.Takze jsem zavolala policii,ze se zrejme neco pani stalo.Policie prijela a te se zdalo,ze tam slyseli vzdech.Takze zavolali hasice a i zdravotniky.Hasici se do bytu dostali pres balkon a pani tam nebyla.Takze akce zrusena.Druhy den me policie prisla rict,ze pani je v nemocnici.Kdyz se pani z nemocnice vratila,vyslechla jsem si od ni jaka jsem kra.. a svi..ze se pletu do veci do kterych me nic neni.Pani asi za 14 dni zemrela .Mela rakovinu.Psa proto vypustila ven jeji dcera ktera ten den prijela,zrejme chtela aby si pes sel po svych,treba by si ho nekdo vzal.Ale psa nekdo musel vpustit do vchodu.
Není tady
Pred nedavnem se me sverila znama,ze chodi s muzem z nasi ulice.Na to ja ji rekla,ze tohoto muze opistili dve zeny,protoze je bil.Ji je pry s nim dobre a vic pry neresi a odmlcela se,vyhyba se me.Jen tato znama si prozila peklo se svym byvalym manzelem ktery nesel pro ranu daleko,proto jsem ji upozornila.
Není tady
Erem, tvůj první příspěvek - moc smutný příběh. Nic si nevyčítej. Nebyla jsi lhostejná, pomohla jsi úplně přiměřeně situaci. Aspoň podle mne. Myslím, e bych se zachovala stejně.
Ani tvůj druhý příspěvek není zrovna veselý a chápu, e jsi ji chtěla varovat.
Není tady
eremuruss napsal(a):
LENNNA napsal(a):
rina napsal(a):
Nehas, co tě nepálí, by nestačilo ?
Tak me se to treba nevyplatilo pomahat druhym.Pred asi 10 lety kdy jsem jeste bydlela v panelaku jsem sla z odpoledni smeny,na schodech souseduv pes,nic by na tom nebylo podivneho kdyby sousedka chodila se psem na prochazku,to bohuzel nechodila a pes s ni zil pouze v byte. A toto,Na pani jsem zvonila,busila a nic.Takze jsem zavolala policii,ze se zrejme neco pani stalo.Policie prijela a te se zdalo,ze tam slyseli vzdech.Takze zavolali hasice a i zdravotniky.Hasici se do bytu dostali pres balkon a pani tam nebyla.Takze akce zrusena.Druhy den me policie prisla rict,ze pani je v nemocnici.Kdyz se pani z nemocnice vratila,vyslechla jsem si od ni jaka jsem kra.. a svi..ze se pletu do veci do kterych me nic neni.Pani asi za 14 dni zemrela .Mela rakovinu.Psa proto vypustila ven jeji dcera ktera ten den prijela,zrejme chtela aby si pes sel po svych,treba by si ho nekdo vzal.Ale psa nekdo musel vpustit do vchodu.
Erem, udělala jsi správnou a dobrou věc. Osobně bych jetě pomohla psovi. A to, e ta paní byla s prominutím kr*va, to u je druhá věc a určitě by nás neměla ovlivnit.
Není tady
eremuruss napsal(a):
Pred nedavnem se me sverila znama,ze chodi s muzem z nasi ulice.Na to ja ji rekla,ze tohoto muze opistili dve zeny,protoze je bil.Ji je pry s nim dobre a vic pry neresi a odmlcela se,vyhyba se me.Jen tato znama si prozila peklo se svym byvalym manzelem ktery nesel pro ranu daleko,proto jsem ji upozornila.
Opět jsi dobře udělala. Známá je nejspíe zamilovaná a má klapky na očích, tak proto se odmlčela. Nejspíe bohuel přijde čas, kdy ti dá za pravdu nebo se ti moná i omluví.
Není tady
LENNNA napsal(a):
eremuruss napsal(a):
LENNNA napsal(a):
Erem, udělala jsi správnou a dobrou věc. Osobně bych jetě pomohla psovi. A to, e ta paní byla s prominutím kr*va, to u je druhá věc a určitě by nás neměla ovlivnit.
Psovi jsem moc pomoct nemohla na tech schodech me pes napadal a ja se chranila kabelou.Bylo stesti,ze se me podarilo psa zahnat v mezipatre do mistnosti kde jsou sklipky nebo-spajzky a tam jsem ho zavrela.Pes nebyl zvykli na lidi,pani ho nevencila,jen parkrat byl venku ,kdyz pani prijeli vnoucata a vzali ho ven,coz bylo 3x do roka.Psa si odvedla potom policie.
Upravil(a) eremuruss (13. 9. 2021 7:04)
Není tady
LENNNA napsal(a):
eremuruss napsal(a):
Opět jsi dobře udělala. Známá je nejspíe zamilovaná a má klapky na očích, tak proto se odmlčela. Nejspíe bohuel přijde čas, kdy ti dá za pravdu nebo se ti moná i omluví.
Jene tohle je otázka. Co kdy se změní? Co kdy jim to vyjde? Samy jsme tu svědky toho, e to jde, viz erem a její syn. Pomohlo by mu, kdyby jeho přítelkyni nějaká dobrá due varovala? A pomohlo by to té jeho přítelkyni, která je nyní astná a má miminko? Jsou věci, na které si kadý pár musí přijít sám. Časem.
Není tady
LENNNA napsal(a):
Irma napsal(a):
Ano, kdy půjdu po ulici a někdo tam bude mlátit dítě, psa, starého člověka nebo cokoliv dalího, tak pomohu a to i nevyádaně. Otázka je, co bude dál, to je pravda. Ale prostě jsou případy, kdy pomohu.
No a moja kamarátka sa dos silno pohádala s ďalou kamarátkou, ktorá silno vyilovala, keď tá prvá dôrazne karhala - s plesnutím novinami - svoju psinu... ktorá jej minútu predtým ula na cestu a skoro ju zrazilo auto. (Čo tá druhá nevidela...) Podža mňa zbytočná "pomoc" - a dos neadekvátna. Hoci neviem, či by som sa neozvala aj ja, ale odvtedy (keď som videla celú udalos a chápala súvislosti) som zasa opatrnejia.
Není tady
vrabčák napsal(a):
Erem, tvůj první příspěvek - moc smutný příběh. Nic si nevyčítej. Nebyla jsi lhostejná, pomohla jsi úplně přiměřeně situaci. Aspoň podle mne. Myslím, e bych se zachovala stejně.
Ani tvůj druhý příspěvek není zrovna veselý a chápu, e jsi ji chtěla varovat.
Hej, tu by som sa určite angaovala nejako (narýchlo neviem ako) aj ja... Beriem, e susedka u mono bola zmätená, lebo ako chorá, atď. Nežutovala by som to, naopak by som sa mono snaila psa niekam "uda", ako sa poznám.
V druhom prípade - bola by som opatrná, lebo mám presne skúsenos, e niektoré veci si asi človek musí prei sám, hlavne v zamilovanosti iadne varovania nepomáhajú...
Upravil(a) Selima (13. 9. 2021 10:11)
Není tady
Selima napsal(a):
LENNNA napsal(a):
Irma napsal(a):
No a moja kamarátka sa dos silno pohádala s ďalou kamarátkou, ktorá silno vyilovala, keď tá prvá dôrazne karhala - s plesnutím novinami - svoju psinu... ktorá jej minútu predtým ula na cestu a skoro ju zrazilo auto. (Čo tá druhá nevidela...) Podža mňa zbytočná "pomoc" - a dos neadekvátna. Hoci neviem, či by som sa neozvala aj ja, ale odvtedy (keď som videla celú udalos a chápala súvislosti) som zasa opatrnejia.
Jako děcko jsem se zastala jiného dítěte, které ostatní ikanovaly. Jako poděkování se pak to ikanované spolčilo s těmi ostatními a zkouely to na mě. Od té doby za nikoho ikanu neřeím. I nae děti si musely říct o pomoc nebo o radu. Pak samozřejmě pomohu ráda, ale bez vyádání, to u nedělám.
Není tady
LENNNA napsal(a):
Irma napsal(a):
Irmo, co je vední realita, při které se nepomáhá? Moná jen nerozumím, co má na mysli.
Mne napríklad raz odviazali jazvečíčku pred obchodom (bola dlhá óra pri pokladni ) a u ju odvádzali preč, vraj ako "opustené týrané zviera", keď naastie začala teka, suseda si ju vimla, dohovárala onomu "dobrodincovi" a ja som zatiaž vybehla von a vlastným telom bránila psinu
: Onen dobrodinec mi vynadal ako svini do hrantu a urobil zo mňa kruasku týrajúcu nebohé (obézne a a vežmi rozmaznané) zviera.
Není tady
eremuruss napsal(a):
LENNNA napsal(a):
eremuruss napsal(a):
Tak me se to treba nevyplatilo pomahat druhym.Pred asi 10 lety kdy jsem jeste bydlela v panelaku jsem sla z odpoledni smeny,na schodech souseduv pes,nic by na tom nebylo podivneho kdyby sousedka chodila se psem na prochazku,to bohuzel nechodila a pes s ni zil pouze v byte. A toto,Na pani jsem zvonila,busila a nic.Takze jsem zavolala policii,ze se zrejme neco pani stalo.Policie prijela a te se zdalo,ze tam slyseli vzdech.Takze zavolali hasice a i zdravotniky.Hasici se do bytu dostali pres balkon a pani tam nebyla.Takze akce zrusena.Druhy den me policie prisla rict,ze pani je v nemocnici.Kdyz se pani z nemocnice vratila,vyslechla jsem si od ni jaka jsem kra.. a svi..ze se pletu do veci do kterych me nic neni.Pani asi za 14 dni zemrela .Mela rakovinu.Psa proto vypustila ven jeji dcera ktera ten den prijela,zrejme chtela aby si pes sel po svych,treba by si ho nekdo vzal.Ale psa nekdo musel vpustit do vchodu.Erem, udělala jsi správnou a dobrou věc. Osobně bych jetě pomohla psovi. A to, e ta paní byla s prominutím kr*va, to u je druhá věc a určitě by nás neměla ovlivnit.
Psovi jsem moc pomoct nemohla na tech schodech me pes napadal a ja se chranila kabelou.Bylo stesti,ze se me podarilo psa zahnat v mezipatre do mistnosti kde jsou sklipky nebo-spajzky a tam jsem ho zavrela.Pes nebyl zvykli na lidi,pani ho nevencila,jen parkrat byl venku ,kdyz pani prijeli vnoucata a vzali ho ven,coz bylo 3x do roka.Psa si odvedla potom policie.
Omlouvám se, protoe o mrtvých jen dobře.... ale ta paní byla opravdu kr*va (viz. to nevenčení).
Pomoc psovi bylo myleno - jakákoliv, aby neběhal bezprizorně venku - tj. i policie.
Není tady
Palomita napsal(a):
LENNNA napsal(a):
eremuruss napsal(a):
Jene tohle je otázka. Co kdy se změní? Co kdy jim to vyjde? Samy jsme tu svědky toho, e to jde, viz erem a její syn. Pomohlo by mu, kdyby jeho přítelkyni nějaká dobrá due varovala? A pomohlo by to té jeho přítelkyni, která je nyní astná a má miminko? Jsou věci, na které si kadý pár musí přijít sám. Časem.
To je jasné, e to nikdo neví. Můj soukromý tip je, e lidé se povětinou nemění a takovýhle násilník, který u je kvůli tomu 2x rozveden, tak u vůbec ne. Obecně jsem pro neplést se do vztahu jiných, ale v tomto případě, pokud lo o mlácenou enu (a s velkou pravděpodobností jí čeká zase mlácení) a znám jí dobře, asi bych to také zmínila.
Není tady
Palomita napsal(a):
Selima napsal(a):
LENNNA napsal(a):
Ano, kdy půjdu po ulici a někdo tam bude mlátit dítě, psa, starého člověka nebo cokoliv dalího, tak pomohu a to i nevyádaně. Otázka je, co bude dál, to je pravda. Ale prostě jsou případy, kdy pomohu.No a moja kamarátka sa dos silno pohádala s ďalou kamarátkou, ktorá silno vyilovala, keď tá prvá dôrazne karhala - s plesnutím novinami - svoju psinu... ktorá jej minútu predtým ula na cestu a skoro ju zrazilo auto. (Čo tá druhá nevidela...) Podža mňa zbytočná "pomoc" - a dos neadekvátna. Hoci neviem, či by som sa neozvala aj ja, ale odvtedy (keď som videla celú udalos a chápala súvislosti) som zasa opatrnejia.
Jako děcko jsem se zastala jiného dítěte, které ostatní ikanovaly. Jako poděkování se pak to ikanované spolčilo s těmi ostatními a zkouely to na mě. Od té doby za nikoho ikanu neřeím. I nae děti si musely říct o pomoc nebo o radu. Pak samozřejmě pomohu ráda, ale bez vyádání, to u nedělám.
Take půjde kolem parku, tam banda dětí surově kope do jednoho dítěte. Take jde dál?
Není tady
Selima napsal(a):
LENNNA napsal(a):
Irma napsal(a):
Mne napríklad raz odviazali jazvečíčku pred obchodom (bola dlhá óra pri pokladni
) a u ju odvádzali preč, vraj ako "opustené týrané zviera", keď naastie začala teka, suseda si ju vimla, dohovárala onomu "dobrodincovi" a ja som zatiaž vybehla von a vlastným telom bránila psinu
: Onen dobrodinec mi vynadal ako svini do hrantu a urobil zo mňa kruasku týrajúcu nebohé (obézne a a vežmi rozmaznané) zviera.
Nedivím se mu Já bych nikdy, nikdy, nikdy svého psa nikde neuvázala! Ta představa, e mi ho tam pokoue jiný pes nebo mi ho ukradnou... no ufff!
Nechápu to, ale kadý jsme jiný.
Jinak ten odvádějící to samozřejmě nemusel tak hrotit, mohl se psem počkat a si ho někdo vyzvedne a ne ho hned odvádět pryč.
Není tady
LENNNA napsal(a):
Take půjde kolem parku, tam banda dětí surově kope do jednoho dítěte. Take jde dál?
Co já vím, proč do něj kopou? Proč nevolá o pomoc? Mohl chvíli předtím ublíit nějaké dívce, nebo mučit psa.. Mám se ho zastávat? Nic k tomu nevím. Maximálně je poádám, aby zklidnili hormon, nebo zavolám policii. Viděla jsem z okna tramvaje, kdy stála na červenou... Mu smýkal enou na chodníku, el kolem jiný mu a snail se fyzicky zpacifikovat útočníka . ena se posbírala z chodníku a la na pomoc svému milému, fyzicky a předevím slovně proti nevyádané záchraně.
Nemám absolutně sebemení problém pomoci člověku v nesnázi, pokud o ni výslovně poádá (je toho samozřejmě schopen). Jiná situace, ena chtěla na zastávce nastoupit do autobusu a mu jí v tom bránil. Serval z ní oblečení a nikdo jsme nevěděli, co a jak. Nakonec ena celá zoufalá zatkala "prosím vás pomozte mi" a hned měla dost chlapů v řadě, kteří se zvedli a li jí na pomoc. A v tom je ten rozdíl.
Jediné, kdy "pomáhám" bez vyádání, to jsou kapsáři a zlodějíčci. Resp. upozorním případné oběti, aby si hlídali své věci. Ale do osobních sporů se opravdu nemíchám.
Není tady
Zajímavá diskuse! Kdy si člověk tu mozaiku poskládá dohromady, je schopen připustit i jiné názory.
Není tady
Palomita napsal(a):
LENNNA napsal(a):
Co já vím, proč do něj kopou? Proč nevolá o pomoc? Mohl chvíli předtím ublíit nějaké dívce, nebo mučit psa.. Mám se ho zastávat? Nic k tomu nevím. Maximálně je poádám, aby zklidnili hormon, nebo zavolám policii. Viděla jsem z okna tramvaje, kdy stála na červenou... Mu smýkal enou na chodníku, el kolem jiný mu a snail se fyzicky zpacifikovat útočníka . ena se posbírala z chodníku a la na pomoc svému milému, fyzicky a předevím slovně proti nevyádané záchraně.
Nemám absolutně sebemení problém pomoci člověku v nesnázi, pokud o ni výslovně poádá (je toho samozřejmě schopen). Jiná situace, ena chtěla na zastávce nastoupit do autobusu a mu jí v tom bránil. Serval z ní oblečení a nikdo jsme nevěděli, co a jak. Nakonec ena celá zoufalá zatkala "prosím vás pomozte mi" a hned měla dost chlapů v řadě, kteří se zvedli a li jí na pomoc. A v tom je ten rozdíl.
Jediné, kdy "pomáhám" bez vyádání, to jsou kapsáři a zlodějíčci. Resp. upozorním případné oběti, aby si hlídali své věci. Ale do osobních sporů se opravdu nemíchám.
Uff, tak to máme fakt jinak. Kdy někdo mlátí dítě, mu enu, někdo týrá psa apod. - tak to jako osobní spor v tu chvíli absolutně neberu, je mi nějaký jejich spor jedno, protoe mlátit nebo týrat nikdo nikoho nemá, a je spor jaký chce. Prvotní je pomoci. A v druhé řadě lze potom přemýlet proč, zavolat policii apod.
Ale je fakt, e do sporu cigánu se třeba také nepletu
Není tady