19. dubna : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 19. dubna : Obyčejný citrón a jeho netradiční vyuití beze zbytku. V kuchyni i v domácnosti je skvělý pomocník! 19. dubna : Rodičovství podle zvěrokruhu: tíři jsou přísní, Panny umí ustoupit. |
|
|
Prosim poradte mi co s nim..,
Po rozchodu s byvalym jsme se stali kamaradi.., Dostal se do problemu- dluhy.. Ja mu dala bydleni.... za minimalni najem...
Bohuzel at by si toho mel vazit, zacinaji spis mezi nami konflikty... Ja jsem se mu snazila a snazim pomoci v tezke situaci, ale on toho zneuziva. Byt mi zaskladava odpadky, kdyz to chci jit zkontrolovat, vymlouva se... Jeho podivne ziti i chovani mi dava duvod premyslet, zda s nim ukoncit vse, a tedy ho poslat rovnou na ulici. Zacal vybirat odpadky, chapu na stravu mu moc nezustane. Diky dluhum ma jen ziv. minimum, kdyz pracuje tak 2xziv. minimuma, nema kam jit, nema pratele. Rodice uz nema. S tou castkou v normalnim najmu byt nemuze. Ja ho mam rada jako kamarada a bych mu rada i pomohla a pomahala, ale on to komplikuje tim, ze nedodrzuje na tom na cem se domluvime. Napr. nezaskladavat byt odpadky.
Davam na misky vah litost( ze nejspis bude bezdomovec) a na druhe strane me depta, ze nedodrzi co se domluvime ohledne bytu atd... Co s takovym clovekem byste udelali vy? Poslali byste ho na ulici? At si nejak pomuze?
Vic rozepisovat to nechci..
Upravil(a) Hana22 (14. 5. 2021 0:03)
Není tady
Hani, být to cizí člověk, tak jde hned. Ale je to bývalý přítel, kterého ti je líto, tak chápu, e to není tak jednoduché.
Já bych s ním narovinu promluvila, ale hodně váně, "výhruně", aby viděl, e to opravdu myslí váně. A řekla mu, e buď bude dodrovat pořádek, poutět tě, abys to kontrolovala nebo okamitě půjde pryč. Take zda se stane bezdomovcem, bude jen na něm, on dostal na výběr - buď dodrovat pravidla nebo jít na ulici, sám si vybere.
Není tady
Vdy existují jetě třeba ubytovny, nebo si můe najít práci s bytem (třeba na nějaké horské chatě). Ale to by musel SÁM CHTÍT.
Obávám se, e tvůj bývalý má tu duevní nemoc - hromadění věcí (on v nich vidí hodnotu, ne odpadky). Take si jaksi nemůe pomoci a hromadit je pro něj nutkavé.
Mít někoho takového v bytě hraničí se sebezničením. Take jak říká LENNA - jeden velmi výhruný rozhovor a nebude-li to respektovat, tak a jde kam chce.
Není tady
Mňa by asi hlavne zaujímalo, aké sú vyhliadky a či on sám robí niečo pre to, aby bolo lepie... Ako dočasnú situáciu by som to asi so zaatými zubami vydrala, ale ak by to malo by na dlhie (roky) alebo natrvalo, asi by som to nedala...
Není tady
Souhlasím se vemi třemi reakcemi. Fakt na něj MUSÍ straně rázně a důsledně!!!!!!!!
Není tady
Vyhlidky nejsou dobre, je starsi 65 a do prace se nejspis nepohrne. Ubytovna je varianta, kdyz mu teda na prvni platbu dam a pak mu to bude platit socialka. Tam se mu nechce, ale je to posledni varianta strechy nad hlavou... Pokud ho tedy nevyradi casem i z UP.
Vyhrozuju mu tim, ze ho vyhodim, on hleda cesticky jak to udelat abych tam sla co nejmene... Kdyz mu neco vyhodim, tak mi skoro nada nebo je zly... Jeho vyhlidky nejsou dobre uz k vuli veku a te jeho nemoci hromadeni... Kdyz ho vyhodim nebude mit ani na ubytovnu, neb socialka napred chce videt zaplacenou ubytovnu a pak to uhradi... Coz teda nechapu, kdyz nekdo je v nouzi, tak prece nema ani na uhrazeni ubytovny... Tak nechapu system zaplatis a my ti to proplatime...Na druhou stranu mu nepreji a nechci at je na ulici treba v zime... ale svym chovanim me depta... neb si neda pokoj ...
Není tady
vrabčák napsal(a):
Souhlasím se vemi třemi reakcemi. Fakt na něj MUSÍ straně rázně a důsledně!!!!!!!!
Jsem zkousela, ale asi to neni razne?
Vse zase zaskladal, kdyz mu reknu dej to pryc, hledi na me co to po nem chci a ze ho tim otravuji. Kdyz mam prijit neco uklidi a pak rika, tam nechod, tam se nedivej a kdyz to udelam je na me zly... Akorat me rozcili.., Nevim jak jinak s nim jednat..,
Není tady
Selima napsal(a):
Mňa by asi hlavne zaujímalo, aké sú vyhliadky a či on sám robí niečo pre to, aby bolo lepie... Ako dočasnú situáciu by som to asi so zaatými zubami vydrala, ale ak by to malo by na dlhie (roky) alebo natrvalo, asi by som to nedala...
Prave vypada to, ze takto bude uz dokonce zivota... ted mu je 65.., takze na docela dlouho...
Není tady
Kamarádka měla také takového přítele, tehdy měl také 65 let. Jeho chování a chování, které tady popisuje Ty jsou tak podobná, e kdybych nevěděla, jak teď ije, myslela bych si, e je to on.
Nabídla mu bydlení, kdy se zadluil s tím, e si začne shánět bydlení a ona mu pomůe ho platit. Jakmile měl, díky ní, bydlení jisté, vůbec se nesnail se o sebe postarat. Po třech měsících jeho doslova válení se doma a nicnedělání, ji to přestalo bavit a vyhodila ho. Najednou se začal starat, chodit na brigády, teď ije v pronajatém bytě, pracuje a snaí se udrovat pořádek. Dokonce si vzpomněl, e má rodinu, se kterou léta neudroval kontakt a poprosil je, aby ho u sebe tehdy nechali bydlet, ne si něco seene. Moná by Tvému příteli také neukodilo, kdyby se musel o sebe postarat sám a pokud má rodinu, obrátit se o pomoc k ní.
Není tady
To jo taky si rikam. Jen on nema rodinu. A uz spal i po sklepech. Obavam se, ze zkonci venku. Jidlo hrabe v popelnicich. Proste to asi vzdal?
Není tady
Těko říct, jestli to vzdal, nedělá to z trucu, e jste se rozeli? Ale, pokud sám nemá zájem, asi s tím nic neudělá a stále za ním stát, vodit ho za ručičku, asi také nepůjde. Nemám s tím ádné zkuenosti, ale, kdy se poradí třeba se sociálkou nebo třeba charitou, snad nějaké řeení najdete. A potom bude mít anci a bude to u na něm.
Není tady
Takový býval? Co psychiatr?
Není tady
Barča napsal(a):
Takový býval? Co psychiatr?
No byval normalni pracoval, pak dluhy, popelnice a zaskladavani vseho. Mozna to souvisi s dluhy. K psychiatrovi by musel chtit jit. To on nepujde.
Napred zacal zaskladavat lednicku, balkon potravinami. Ted sbira co najde v popelnici. Boty vsech velikosti, hadry, hracky, prosle potraviny. Ikdyz to nebude nikdy potrebovat to skladuje- co vyhrabe. Treba kravaty, vahy, zehlicky no vse co najde taha domu...🙁 Proc 10 zehlicek z popelnice, kdyz si nezehli atd. Jeste kdyby si nechal co se mu hodi... ale hracky, auticka a tak...
Upravil(a) Hana22 (14. 5. 2021 22:32)
Není tady
Muze to mit urco souvislost- dluhy, tudiz si nemuze nakoupit.Ale na druhou stranu proc sbira, co nepouzije a kupi to 🙁
Není tady
To vypadá, e je nemocný (můe to být třeba i demence).Take logicky k doktorovi.
A poradit se (charita,sociálka), jaké má skutečně monosti. A jaké má ty.
Protoe takhle by ti třeba mohl ten byt svině vybydlet.
Upravil(a) Barča (15. 5. 2021 10:13)
Není tady
Hani, obávám se, e problém má dvě roviny: Ty mu zajiuje bydlení a má snahu pomoci - on ije ve "svém" světě a NECHCE/NENÍ SCHOPEN cokoli změnit. To je patová situace.
Podle mého je kamarád nemocný (OCD, kompulzivní hromadění), tudí Ty sama nezmůe nic. Vekeré snahy o jiné náhradní ubytování pomocí nebudou nic platné. Takto nemocný člověk nemá náhled nemoci. I kdyby se zadařilo a náhradní bydlení někdo poskytl, kamarád by se nedokázal rozloučit s částí svých krámů a připravil by si k transportu řadu přeplněných taek. A pokud by mu v tom bylo zabráněno, odmítl by se ubytovat. Bez pomoci psychiatra se NIC nezmění.
Přinesla bych mu dobré jídlo a promluvila si s ním o tom, jak si představuji dalí provoz bytu: Chci, aby se byt vyčistil, jinak budu nucena objednat firmu, která jeho věci odklidí sama a byt taky vydezinfikuje. Jsem ochotna kamarádovi nějakým způsobem pomoci v uklízení. Jsem jeho kamarádka a mám o něho starost, proto jsem mu zajistila bydlení. On ví, e se na moje sliby můe spolehnout, ale sám dohody nedodruje. To je nefér. Pokud nevyhledá pomoc lékaře, ukončím pronájem bytu a nechám ho jít bydlet, kam chce. (To jen neutrálně nastiňuji, Ty sama nejlépe ví, co a jak bys mu chtěla říct).
Bez odborné pomoci se opravdu nic nezmění. Drím palce!
Není tady
Má pravdu. Ale kdo si tuhle nemoc nevygugli a nepochopí podstatu, nemá anci. Na nic.
Není tady
Hana22 napsal(a):
vrabčák napsal(a):
Jsem zkousela, ale asi to neni razne?
Vse zase zaskladal, kdyz mu reknu dej to pryc, hledi na me co to po nem chci a ze ho tim otravuji. Kdyz mam prijit neco uklidi a pak rika, tam nechod, tam se nedivej a kdyz to udelam je na me zly... Akorat me rozcili.., Nevim jak jinak s nim jednat..,
Hanko, tak po této reakci se ale nedivím, e si z tebe vůbec nic nedělá a nebere tě váně. To je ale na tobě, abys zakročila a on tě začal brát váně. Jak jsem psala - jasně a rázně říct co bude a pokud úmluvu nedodrí, tak ale u nesmí couvnout a musí ho skuteně vyhodit. Jde jen o nastavení hranic, co si nechá líbit a co ne.
Není tady
Já nevím, ale přece si nenechá zničit byt. Na druhou stranu, nevím, jestli sociálka bude ochotná něco dělat, kdy on má zatím kde bydlet.
Ono je dobré pomoct kamarádovi, ale on toho zneuívá. A u je nemocný nebo jen líný.
Ty za něj nemá zodpovědnost, u teď jsi mu pomohla tak, jako by málokdo pomohl.
Já bych ho asi s velice těkým srdcem vyhodila.
Není tady
Já s velice lehkým a vědomím, e jiná monost není.
Myslím e tento člověk nemá anci bez pomoci odborníků něčeho dosáhnout.
Není tady
Kdysi jsem byla při tom, kdy se řeilo vystěhování nájemníka. Původně velmi inteligentní pán, V, domluvil se několika jazyky. V jeho ivotě nastal problém, který časem rozjel larvovanou poruchu, o které jsem psala. Sice nehromadil odpadky, ale podstata byla stejná: urputně vyhledával v irokém okolí jakýkoli nábytek, který přitáhl domů a zaplnil irokou paletou věcí. Od knih, přes elezný rot. Nábytek stál na sobě, a do stropu. Obrovský byt, desítky skříní. Neskutečné. Kdy začaly sousedům praskat stěny, hledala se příčina. Nikdo v domě netuil, co se za jeho dveřmi děje... Pacienti s mírnou formou jsou schopni vyhledat pomoc, ovem ti, kteří se chovají jako zmiňovaný kamarád, větinou náhled nemají a začnou se léčit a na nátlak rodiny.
Není tady
To jo, jeho byt zkoncil zaskladany uplne, jen ulicky. Nemoc to je. Jedine mu domluvit doktora, ukazat mu fotky, a pak ho tam donutit jit. Pochybuji ale ze bude brat nejake prasky. Muj byt je ve stavu - lehce to smrdi, ale jde to.. vsude moly, muchy... Kdybych tam nechodila byly by jen ulicky.
Upravil(a) Hana22 (16. 5. 2021 22:03)
Není tady
Bylo trochu neprozřetelné ubytovat ho, kdy u se tak projevoval. O svůj byt přiel? Co léčba, invalidní důchod a chráněné bydlení?
Není tady
To není o prákách. Je to psychická porucha, na dlouhou odbornou terapii.
Není tady
Měli jsme takového souseda. Zaskládal své dva domy, kdy byly plné, zaskládal zahradu (ohromné hromady), kdy plná zahrada, začal to skládat podél domu na ulici. Nic neplatil (vodu, elektřinu, plyn), ve mu odstřihli, vude měl dluhy. Technické sluby města mu odvezly to co měl na ulici, začal to zaskládat tam znovu. O domy a vlastně o nic se nestaral. Město mu soukr.pozemek a domy nemohlo sebrat, bylo to hrozné pro nás sousedy (smrad, myi, krysy i za bílého dne). Teprve kdy jeho dluhy narostly do větí výe (desetitisíce za neplacené penále za ve a pokuty od hygieny), teprve pak mohlo město vyhlásit drabu a ve se v drabě prodalo. Jemu město nabídlo byt s tím, e si musí zařídit bank. účet a trvalý příkaz na nájem, to neudělal, a ije teď na ulici.
Obávám se, e tady to dopadne stejně. Ale ani jinak nemůe. Vyhoď ho dřív, ne začne být agresivní, ten ná soused vyhrooval, e nás vechny zabije sekerou a na jednoho souseda vytáhl pistoli ( nějakou plynovou , nebo atrapu, ale to se zjistilo a dodatečně). Kdy mu kdokoli jen ze sousedů vyčítal, ak to tu vypadá, dostal amok a zuřil. Byl nebezpečný, policie tu byla x-krát a nic se nedělo, vdy bezmocně odjeli.
Vyhoď ho hned, jemu u není pomoci a čím dýl ho tam má, tím bude ničit jetě sebe (a sousedy).
Není tady