18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Blossom opět s vámi napsal(a):
Provázet člověka na poslední cestě jako dar (aspoň doposud) nevnímám. Je to pro mě přirozená povinnost, spojená s láskou, ale občas i obtíná, s negativními pocity, bohuel. :-(
Blossom, já to také jako dar nevidím. Vidím to jako velmi bolavou a velmi smutnou část ivota. Něco podobného u jsem zaila a byla to velmi náročná doba. Hlavně bolavá a smutná. Děláte to skvěle a jak nejlépe umíte! Postarat se samy se sestrou s pomocí pečovatelky - pro mě osobně toto je ideální monost. Buďte tu pro tatínka, buďte mu na blízku jak je to moné, ten čas letí, ale zároveń si nenechte rozkazovat ve vem (nato mít výčitky, pokud neposloucháte) a snate se ít i vlastní ivot s vlastní rodinou
Není tady
ano, taky to tak vnímám ......reaguji na názor, e pečovat o cizí nebo rodinné osoby je velký rozdíl
vím, e něco takového po svých dětech nebudu ádat, ani by to nebylo moné.......
a do nějakého zařízení rozhodně nepůjdu.................mám to v sobě vyřeené
Upravil(a) vera (27. 9. 2020 11:07)
Není tady
LENNNA napsal(a):
Provázet člověka na poslední cestě jako dar (aspoň doposud) nevnímám. Je to pro mě přirozená povinnost, spojená s láskou, ale občas i obtíná, s negativními pocity, bohuel. :-(
Blossom, já to také jako dar nevidím. Vidím to jako velmi bolavou a velmi smutnou část ivota. Něco podobného u jsem zaila a byla to velmi náročná doba. Hlavně bolavá a smutná. Děláte to skvěle a jak nejlépe umíte! Postarat se samy se sestrou s pomocí pečovatelky - pro mě osobně toto je ideální monost. Buďte tu pro tatínka, buďte mu na blízku jak je to moné, ten čas letí, ale zároveń si nenechte rozkazovat ve vem (nato mít výčitky, pokud neposloucháte) a snate se ít i vlastní ivot s vlastní rodinou
Ano. Hezké Leno.
Není tady
Není tady
vera napsal(a):
ano, taky to tak vnímám ......reaguji na názor, e pečovat o cizí nebo rodinné osoby je velký rozdíl
Z Tvého psaní vero mrazí.....vychází mi z toho, co píe, jediné řeení, to nejčernějí. Ovem jak to udělat, aby člověk někomu dalímu (kdo Tě pak najde) neublíil?
Kadý máme nějakou představu, jak proít konec ivota... Já si představuju, e a budu nemohoucí, sama poádám děti, a mě dají do nějakého dobrého hospicu, LDN apod. a a mě navtěvují. A prodají můj dům a dají mě do nějakého luxusnějího zařízení, s vlastním pokojem apod.
Jo, představy a plány jsou, ale jak to dopadne je ve hvězdách....
Není tady
vera napsal(a):
a do nějakého zařízení rozhodně nepůjdu.................mám to v sobě vyřeenéZ Tvého psaní vero mrazí.....vychází mi z toho, co píe, jediné řeení, to nejčernějí. Ovem jak to udělat, aby člověk někomu dalímu (kdo Tě pak najde) neublíil?
Kadý máme nějakou představu, jak proít konec ivota... Já si představuju, e a budu nemohoucí, sama poádám děti, a mě dají do nějakého dobrého hospicu, LDN apod. a a mě navtěvují. A prodají můj dům a dají mě do nějakého luxusnějího zařízení, s vlastním pokojem apod.
Jo, představy a plány jsou, ale jak to dopadne je ve hvězdách....
mylenku, e bych někam la.....i do luxusního hospicu, nejsem schopna přijmout...........nejde mi to
Není tady
Mám několikanásobnou zkuenost úmrtí v nejblií rodině ve středním produktivním věku.....nikdo z nich nechtěl by do sebeluxusnějího hospicu, kadý chtěl doít doma ve svém prostředí a měl za to, e to zvládne......bohuel se nikdo "nepomátl" (to akorát babička v 90) , take doívali při plném vědomí a zdravém rozumu. Akorát v jednom případě to u nelo, protoe bylo potřeba stálé lékařské péče kvůli zajitění ivotních funkcí. A dodnes si to v sobě vyčítam, protoe ten člověk tím hrozně trpěl......přestal komunikovat, jen pláč....... Poslední případ u nás před rokem......chtěl zůstat doma a a to přijde, umřít v nemocnici....a tak to taky bylo. Nejhorí bylo se vemi těmi lidmi sdílet jejich mylenky, stavy bolesti, které bohuel ani v dnení době nejdou stoprocentně řeit (jakési nesmyslné limity na opiáty)........člověk je neměl čím utěit, mohl pouze sdílet. Bylo nás ta tu péči víc a tak nějak jsme se podle moností prostřídávali.
Taky bych jednou chtěla doít doma.......nesnáím cizí prostředí, nedostatek soukromí, péči cizích osob.....v nemocnici trpím jak pes.
Ovem kdoví co bude, jaké budou v rodině monosti......člověk míní, osud mění.
Není tady
rina napsal(a):
Poslední roky svého aktivního ivota jsem se starala o staré nemocné lidi.
Začalo to péčí o moji mámu, kdy jsem měla monost pochopit, jak se věci mají.
Pokračovala jsem jako pečovatelka.
Provázet člověka na jeho poslední cestě je obrovský dar, který neumí kadý přijmout.
Od doby kdy jsem to pochopila, jsem pořád stejně říkala: Pečujte o ně, kolik zvládnete. Pokud u nemůete, objednejte si odbornou pomoc. To jsou geriatrické sluby zdravotnictví. Větinou je pokryje důchod a VZP. Kdy ne, prostě zaplate, co můete.
Kdy dáte zoufalí stařečka do ústavu, zabijete ho!
Čest výjimkám! - Soleil
Viki, tos napsala moc hezky.....z vlastní zkuenosti vím, e si člověk můe vytvořit i k cizím lidem velmi osobní vztah, by z podstaty profesionální. A e to pak můe být velmi vyčerpávající.......záleí samozřejmě na osobním nastavení člověka, kadý jsme jiný.....
Není tady
vera napsal(a):
Věro, hodně mě to překvapilo, zarazilo, lekla jsem se... Připomnělo mi to někoho, kdo u sem bohuel nechodí..., ale kdo, moc doufám, ije.
A nejde mi to k tobě!
Mně by, myslím, nevadilo přemístit se v pozdějím věku do jiného prostředí s trochou té péče. Ale přála bych si, aby nás na pokoji nebylo moc. Nejlepí by bylo tak dvě a abychom si rozuměly. Při studiích jsem bydlela na koleji a při cestování jsem celkem vude byla spokojená. Tak snad bych to zvládla i před cestou poslední.
Upravil(a) vrabčák (28. 9. 2020 13:02)
Není tady
Také mi to někoho připomnělo, někoho, kdo tu jednou psal něco podobného. A také moc doufám, e ije.
Kdybys to tu četla ...... prosím ozvi se!
Není tady
Věro, hodně mě to překvapilo, zarazilo, lekla jsem se... Připomnělo mi to někoho, kdo u sem bohuel nechodí..., ale kdo, moc doufám, ije.
Ano. Moje reakce na Veřino psaní byla úplně stejná.
A nevím, jestli bych to dokázala - jak Vera píe. Opravdu nevím. Asi ne. Samozřejmě bych chtěla doít doma, ale ne za tu cenu, e by se o mě mladí museli starat.
Není tady
Při studiích jsem bydlela na koleji a při cestování jsem celkem vude byla spokojená.
Já právěe ne....Musela bych mít pokoj sama pro sebe. Ale i tak nevím. V nemocnici kdy jsem byla, tak zatím pokadé jsem měla zvýenou teplotu a musela jsem jim sloitě vysvětlovat, e to tak mám normálně. e je to moje reakce na pobyt samotný.
Není tady
A kam bys tedy la, Vero?
vera napsal(a):
vera napsal(a):
a do nějakého zařízení rozhodně nepůjdu.................mám to v sobě vyřeenéZ Tvého psaní vero mrazí.....vychází mi z toho, co píe, jediné řeení, to nejčernějí. Ovem jak to udělat, aby člověk někomu dalímu (kdo Tě pak najde) neublíil?
Jo, představy a plány jsou, ale jak to dopadne je ve hvězdách....mylenku, e bych někam la.....i do luxusního hospicu, nejsem schopna přijmout...........nejde mi to
Není tady
rina napsal(a):
Selima napsal(a):
Teta mala deduka rada, ale keď jej nadával, kričal na ňu, odtláčal jej ruky, vypžúval jedlo, pitie, lieky... a zaprisahával ju, aby ho nechala zomrie, bolo kua aké nema negatívne pocity a vníma to ako dar.
No, právě proto. Bohuel jsem napsala proto, e ne kadý ho, ten dar, dokáe vnímat, a pochopit.
Ty jsi o tetě napsala, e ho měla ráda i kdy..., no a to je přesně ono.
Vie čo? Podža mňa je vníma a pochopi - a mono aj ma rád - jedna vec, a prakticky to previes do ivota (na 100% a vdy a bez výnimky a bez slabej chvíle) druhá. Niekedy sa to prelína, niekedy nie.
Není tady
Soleil...............
na Tvoji otázku odpovědět ??????............hm.......
Není tady
mia napsal(a):
[
Viki, tos napsala moc hezky.....z vlastní zkuenosti vím, e si člověk můe vytvořit i k cizím lidem velmi osobní vztah, by z podstaty profesionální. A e to pak můe být velmi vyčerpávající.......záleí samozřejmě na osobním nastavení člověka, kadý jsme jiný.....
Dik, jsi asi jediná, kdo pochopil, o čem píu.
Zřejmě kdo to sám nezail, nemůe chápat.
Mí stařečci byli různí. Ve zkratce řečeno hodní i zlobiví. Jako malé děti. Stejně se k nim musí i přistupovat, on se člověk ve stáří fakt jaksi vrací zpátky, do dětství, i do "batolecího věku".
Já měla těstí na víc těch hodných, mnohem víc. Zlobivých je určitě míň, a tam to má stejně původ v minulosti.
O dar je provázet na poslední cestě jde u obouch stejně, opravdu!
Ti sluníčkoví ti dají poznat tolik lidského poznání, které jsi v civilním ivotě nemohla nikdy předtím potkat a dostat.
Ti jaksi "zlobiví" tě naučí, kdy jim to dovolí, zklidnit se, soustředit se na to nejdůleitějí - schopnost jim pomoct, porozumět, ulehčit jim nelehké chvíle, vyslechnout je (ač by se mohlo zdát, e jim nerozumíme), ulevit od bolestí, pokud je mají, a v neposlední řadě postarat se o jejich hygienu, a u to přijímají, nebo se brání...
Ano, rozdíl mezi péčí o svého, či "cizího" stařečka, existuje.
Ale ne v tom, jestli je to horí, nebo lepí, jednoduí, nebo náročnějí.
Rozdíl je v tom, e "svého stařečka" zná, zná prosředí, ve kterém ije, jeho dalí příbuzné, jeho domácnost, (co tam má k dispozici a pod., myslím materiálně)
, a u klientů je vecko nové, a ne vdy podle tvé vůle. Neříkám, e je to vdy patné, nebo naopak optimální, ale prostě je to nové, neznámé.
Kdy o ně pečuje oddaně, ten dar můe dostat. Bez ohledu na to, jestli je "cizí", nebo tvůj.
Není tady
Také mi to někoho připomnělo, někoho, kdo tu jednou psal něco podobného. A také moc doufám, e ije.
Kdybys to tu četla ...... prosím ozvi se!
Myslíte Majkafu a bojíte se to napsat?
Proč?
Myslím, e Vera by si nela přiotrávená sednout s kartičkou VZP do čekárny svého obvoďáka...
Tu bych tak viděla někde v horách, na nejvyím útesu, jak o tom chvíli přemýlí...
Není tady
Rino, předposlední příspěvek je moc pěkný.
Evu. jsem nemyslela. Nebojím se napsat, koho jsem myslela, ale nechci. Někteří vědí.
Není tady
vrabčák napsal(a):
Rino, předposlední příspěvek je moc pěkný.
Evu. jsem nemyslela. Nebojím se napsat, koho jsem myslela, ale nechci. Někteří vědí.
K obému ano.
Není tady
Tak kdo???
Já fakt nevím?
Kdo?
Kdy se nebojíte...
Není tady
Rino, taky nemusí vědět vechno...
Není tady
To je pravda. Kdy mi někdo nechce něco říct, nenutím ho.
Není tady
Vrtalo mi to hlavou, je to ta holka, co poblbla celý BB, vichni ji litovali, sbíraly se na ni peníze, dělal se pro ni kalendář, a se provalilo, e je podvodnice, vyetřovaná policií.
U nevím jak se jmenovala.
Není tady
rino, tu jsem nemyslela, a tuím, ani ostatní. Asi jsme se neměly zmiňovat. Ale prosím, u to neře, o tom tohle vlákno není.
U nás táta zas v nemocnici. Mísí se ve mně starost a pocit dočasné svobody....mám z toho zároveň patné svědomí, e cítím tu úlevnou svobodu...
Není tady
Dobře, kalu na to.
Ale Very postoj je zvlátní a postřeh některých z vás taky...
Není tady