6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Zakládám tohle téma a prosím vás o vae zkuenosti, názory, rady, i o podporu.
Můj 84letý táta je po mrtvici, plicní embolii a krvácení do mozku. Musíme se o něj se sestrou starat 24 hodin denně. Fyzicky na tom není zas tak patně, po bytě a naem rodinném domě je schopen malými krůčky chodit, i na záchod si dojde. Oetřujeme mu proleeninu, pícháme dvakrát denně injekci do břicha a lepíme opiové náplasti proti bolesti. Problém je spí v jeho psychice: Vyaduje nai stálou péči. Kdy u něj nejsme, volá na nás a kdy nejdeme, tak si pro nás dojde - bydlíme vichni (on, já i sestra) v jednom rodinném domě.
Nyní jsme najali na 4 hodiny denně pečovatelku, abychom měly se sestrou aspoň trochu času na vlastní ivot. Táta pomoc pečovatelky zprvu tvrdě odmítal, musely jsme si se sestrou tvrdě stát za svým. Nyní je ve fázi, e pečovatelka chodí a vzorně se stará a dělá mu společnost, ovem táta jak nás třeba na zahradě zahlídne, volá nás a vyaduje nai péči a dokonce si k nám do naich bytů chodí. To ho odmítám, dost tvrdě, ale on přesto nedá a chce abych se o něj starala (přes přítomnost pečovatelky). Sestra je větinu dne v práci, tak ji táta nemůe přivolat).
Tak se ptám - jakou péči vyadovali vai staří rodiče? Také poadovali vai stálou přítomnost a jak jste to zvládali?
Není tady
Otec naopak akúkožvek starostlivos alebo staros tvrdo odmietal (po skúsenosti, keď s bratom doopatrovali mamu s Alzehimerom po srdcovej operácii) a radej preventívne zomrel pri prvom probléme. Mama je vcelku fit, v rámci moností, teda fyzicky... Psychicky je ete zdrvená po jeho smrti, neschopná robi akékožvek organizačné veci (internet banking, inkaso, súhlas so stavbou výahu v ich dome...), čie ju musíme kontrolova v tomto.... Plus tie vyaduje spoločnos, buď napriamo - obaja s brachom sme dos zaneprázdnení, ale denne s ňou voláme a vežmi často za ňou chodíme. Býva s ňou som aj v prvom iali po ocovej smrti odmietla - myslím, e by sme sa vežmi rýchlo rozhádali a znenávideli. Ona sa so mnou vlastne nechce rozpráva, nepočúva, čo hovorím, a sama hovorí ete menej; len sa ma furt dokola vypytuje, aký som mala deň, čo som robila, čo budem robi, čo nebudem robi - aby to vzápätí astne zabudla a po hodinke sa spýta znova . Sama priznáva, e potrebuje len ma fyzicky niekoho pri sebe, inak nie. A odmieta stretáva sa s kamokami, ak ju ony vyslovene nezavolajú a neprehovárajú - lebo vak na robenie spoločnosti má dcéru, nie? Bracho jej len nosí, čo treba, obsluhuje inkaso a rýchlo prchá preč. Býva s ňou by sme úprimne asi ani jedne nedali - a to ju máme radi. Má môj obdiv!
Není tady
Péče o nemocné rodiče je nesmírně těká, přetěká. V člověku se pere tolik emocí a strachů. O vyčerpání ani nemluvím. Pocit, e mu tím vím vlastní ivot utíká se střídá s otázkou, opravdu dělám ve, co se dá? Hodně také záleí na vztahu, jaký byl s rodiči před tím, v průběhu ivota. Kadý to ale pochopitelně vnímá jinak a ne kadý bude se mnou souhlasit. Pro mě je toto téma nesmírně osobní a bolestné. Zaila jsem paliativní péči u obou rodičů (současně). Jednu svou zkuenost proto přidám. Pokud to jen troku jde, buď se svým tátou, kdy o to ádá. Vymez si čas, kdy bude fakt s ním. I on toti má v sobě řadu emocí a strachů, i kdy třeba jiných ne ty. On ani nepotřebuje to, aby ses o něj vysloveně starala, on zřejmě potřebuje hlavně tvou přítomnost. Pro něj je oetřovatelka cizí člověk. A cizí lidi starí lidé berou patně. I kdyby jste měli jen tak si třeba sednou a dát si spolu kafe, mrknout na bednu, mlčet spolu. Protoe příjde den, kdy u o to nepoádá. A vrátit ten čas prostě nejde. A pokud to jde, pokus se v něm vzbudit nějaký zájem. Já bych třeba nikdy neřekla, jaký můj táta bude přeborník na tablet. Jak na něm pařil hry (hlavně ty logické). On, který vzal poprvé tablet do ruky a jako nemocný. Ano, uznávám, e mí rodiče byli o dost mladí, ale o to tady nejde. Jde o to najít něco, co mu vyplní to prázdno, ten čas, kdy se cítí sám. A neříkám, e je to lehké.
Není tady
Ahoj Blossom,
vítej zpět K tématu...Mé mamince (79 let) nebylo u delí dobu dobře. Hlavně nemohla dýchat. V lednu jí zjistili nádor na slinivce. Byla chvíli v nemocnici, pak doma. Nechtěla jíst, hubla...Operace nepřipadala v úvahu (problémy se srdcem). Vzhledem k tomu, e jsem učitelka na S, a přeli jsme na distanční vzdělávání, mohla jsem za ní denně jezdit 20 km autem. Take od půli března kadý den (jednou týdně jel místo mě manel), cca do 14 h jsem u ní byla, pomohla jí na zahradě, uvařit... pak si la po obědě lehnout a já jela domů udělat si práci do koly, obstarat domácnost, psa... Mám taky manela Absolvovala 3 chemoterapie ale bylo jí z nich hrozně patně, tak u na dalí nela. Měla bolesti, u skoro nejedla. Nabídli jí paliativní péči. Prázdniny jsme proily na zahradě, začala jsem u ní rekonstruovat gará na svůj ateliér ve stylu Provence (maminčin splněný sen). Hodně jsme se sblíily, ledacos jsme si vysvětlily. Kdy se prázdniny blíily ke konci, maminka u sama chtěla jít do hospicu. Teď u je tam 6 týdnů. Moc se jí tam líbí. Má tam přátele, háčkuje a drhá, kouří na terase, vichni ji tam znají. Úplně oila. Píe fejetony. Obden za ní jezdím. Je ráda, e má kolem sebe zdravotní personál, lidi, kteří se o ni postarají. Píchnou jí injekci, převlečou postel kdy to nestihne na WC. Uklidnila se a já taky. Je smířená s blíícím se koncem. Já jsem hlavně ráda, e tam není sama. Má pokoj sama pro sebe, TV, radio, koupelnu a WC. Moc jí tam chutná, jsou na ni hodní.
Není tady
matka mně v ivotě hodně pmáhala........s dětmi, domácností a tak......měla jsem jí co vracet
ale byly situace, kdy to bylo velice těké..............za noc mě 8 x zavolala, kdy jsem přila, co by chtěla..........já nevím
za hodinu znovu, byly dny, kdy jsem byla dost zdeptaná.............jeden den chodila oetřovatelka ............a to jsem odela z domu, na výlet, matka neprotestovala, i kdy by byla raději se mnou, ale situaci chápala
občas byla mimo, říkala mi mami a mluvila z cesty, nakonec se její zdravotní stav zhoril, nespolupracovala a já s ní nehla, problém s hygienou..........tak jsem velice brzy sehnala hospic, kde byli vichni hodní, péče dobrá, ale pobyla tam týden
straně mně chybí a denně s ní v duchu promlouvám
Není tady
Holky milé, díky vem za vae zkuenosti.
Hodně ve mě rezonuje Andreina věta Pocit, e mi tím vím vlastní ivot utíká se střídá s otázkou, opravdu dělám ve, co se dá? Natěstí máme na ty 4 hodiny odpoledne tu pečovatelku, tak aspoň ty 4 hodiny denně iju.
A ano, tátovi jde hlavně o nai přítomnost, jene 24 hodin denně. V noci spíme (střídám se se sestrou) v jeho kuchyni, dávkujeme mu léky na spaní, pomáháme mu vstávat a "udělat kolečko" po pokoji, pak mu pomoct uloit ho do postele - a takhle tak půl noci dokola. Ve dne poklimbává a opět občas chodíme po pokoji - jeho to nějak nutí to dělat. Má u i léky od psychiatra (na spaní a na úzkosti), ale zabírají jen částečně.
Není tady
Ano vero - v noci je schopný nás taky často volat a tak k němu x krát za noc vstáváme. Vdycky obden jsem tedy nevyspalá, ale zas obden kdy mě střídá sestra to natěstí trochu dospím.
Není tady
mnoho lidí včetně praktické lékařky mi řeklo.................e by to nemohli dělat
a e mám myslet na sebe...........no takové řeči,co se říkají
já si myslela, e to horí u být nemůe a e jsem na konci svých sil
mívám výčitky................a zrovna ten jediný den, co jsem za ní nebyla.........tak v noci zemřela
já vím, e jsem udělala ve, co jsem mohla..............ale přesto
Není tady
Mně se zase někteří divili, proč si maminku nevezmu domů....No proč? Ona sama nechtěla, stejně by tady byla větinu dne sama, kdy my jsme v práci. Kdo by jí píchal injekce, měřil tlak, kontroloval po zdravotní stránce? Nedala bych ani to přebalování po stolici. Navíc je silná kuřačka, zatímco my jsme nekuřáci...A kdy vidím jak je tam spokojená, já jsem taky Myslím, e jsme udělali dobře.
Není tady
Soleil napsal(a):
Mně se zase někteří divili, proč si maminku nevezmu domů....No proč? Ona sama nechtěla, stejně by tady byla větinu dne sama, kdy my jsme v práci. Kdo by jí píchal injekce, měřil tlak, kontroloval po zdravotní stránce? Nedala bych ani to přebalování po stolici. Navíc je silná kuřačka, zatímco my jsme nekuřáci...A kdy vidím jak je tam spokojená, já jsem taky Myslím, e jsme udělali dobře.
určitě
Není tady
Taky si to myslím.
Není tady
Podobné trápení měli příbuzní s tetou. Je po mozkové mrtvici, 79 let, inkontinentní, chodí, dobře jí. Nechtěla spát sama, bála se, e ji rodina neuslyí, a bude volat. Dostala na stolek zvoneček. Zvonila hned, jakmile se vzdálili z pokoje. Neřeitelné. V noci hlasitě křičela, svolávala "děti", taky mnoho nocí čekávala na "elektriku". To znamenalo babičku obléknout od klobouku po zimní boty a postavit její starý kufr tak, aby byl vedle idle. Nebo chtěla uprostřed noci přerovnávat prádlo ve skříni, nádobí v kuchyni... Rodina na pokraji zhroucení. Teta přes den trochu pospávala, ale v noci spí bděla. Léky na uklidnění a na spaní, které měla od PL, nezabíraly. Synovec měl kontakt na gerontopsychiatrii a byl se tam poradit. Po dohodě s PL se změnila léčba, take teta prý u v noci spí. Přesto je rodina dál vyčerpaná. Synovec si často vyčítal, e matce u nechce vyhovět v plnění nesmyslných přání, měl na ni zlost... a současně svých pocitů litoval. I kdy teď teta v noci spí, chodí ji pravidelně kontrolovat, jestli je ve v pořádku. Vyčítá manelce, proč aspoň někdy taky nevstane a nejde se na jeho matku podívat. On ví, e je teta křehká, e tu dlouho nebude...
Není tady
Soleil - rozhodně jste udělali dobře. Kamarádka měla tatínka v hospici sv. těpána v Litoměřicích. A říkala přesně to samé.
Není tady
Poslední roky svého aktivního ivota jsem se starala o staré nemocné lidi.
Začalo to péčí o moji mámu, kdy jsem měla monost pochopit, jak se věci mají.
Pokračovala jsem jako pečovatelka.
Provázet člověka na jeho poslední cestě je obrovský dar, který neumí kadý přijmout.
Od doby kdy jsem to pochopila, jsem pořád stejně říkala: Pečujte o ně, kolik zvládnete. Pokud u nemůete, objednejte si odbornou pomoc. To jsou geriatrické sluby zdravotnictví. Větinou je pokryje důchod a VZP. Kdy ne, prostě zaplate, co můete.
Kdy dáte zoufalí stařečka do ústavu, zabijete ho!
Čest výjimkám! - Soleil
Není tady
Ano, vyuíváme vech slueb, které jsou v naem dosahu. to fakt úleva.Problémem bylo, e táta odmítal pečovatelku, která k němu dochází na 4 hodiny denně, a chtěl jen nás. U je to snad na dobré cestě, u si zvyká. Jen se já nebo sestra nesmíme po ty čtyři hodiny někde v jeho zorném poli objevit - to na nás okamitě vyčítavě volá "potřebuju, aby ses o mě trochu starala".
Není tady
Provázet člověka na poslední cestě jako dar (aspoň doposud) nevnímám. Je to pro mě přirozená povinnost, spojená s láskou, ale občas i obtíná, s negativními pocity, bohuel. :-(
Není tady
Jasně, jako malé dítě.
To byste měli respektovat a brát na to ohled.
Měla jsem klienty kteří mě zprvu vyháněli, a pak, kdy jsem zvolila správný čas a přístup, nechtěli nikoho jiného.
Kdy starouek řekne : Nic a nikdo jiný, říct: Já jsem ti poslal/a anděla, který ti pomůe, kdy já zrovna nemůu. Za chvíli se vrátím a vystřídám ho.
Pokud následují dalí agresivní reakce, je namístě říct: Kdy nechce anděla, počkej na mě.
Není tady
Blossom opět s vámi napsal(a):
Provázet člověka na poslední cestě jako dar (aspoň doposud) nevnímám. Je to pro mě přirozená povinnost, spojená s láskou, ale občas i obtíná, s negativními pocity, bohuel. :-(
Tak zatím nejsi schopnà to tak vnímat.
Bohuel.
Není tady
Rino, tys tu práci dělala max.8 hodin denně. Tedy ne 24/7. Navíc jsi ji, pokud vím, nedělala dlouho.
Upravil(a) Judyna (26. 9. 2020 18:58)
Není tady
vera napsal(a):
mnoho lidí včetně praktické lékařky mi řeklo.................e by to nemohli dělat
a e mám myslet na sebe...........no takové řeči,co se říkají
já si myslela, e to horí u být nemůe a e jsem na konci svých sil
mívám výčitky................a zrovna ten jediný den, co jsem za ní nebyla.........tak v noci zemřela
já vím, e jsem udělala ve, co jsem mohla..............ale přesto
Vero, neměj výčitky. Copak jsi to mohla tuit? Moje známá měla takhle také maminku v hospicu, byla tam s ní pořád, myslím i v noci. Jednou se nechala vystřídat někým z rodiny - potřebovala se projít. A za půl hodiny ji volal personál, e se maminka horí, a se vrátí. Stihla to. Ale kdyby ji nezavolali nazpět, tak i kdy s ní trávila vekerý čas, v čase smrti by tam nebyla.
Není tady
rina napsal(a):
Blossom opět s vámi napsal(a):
Tak zatím nejsi schopnà to tak vnímat.
Bohuel.
Prečo to hodnotenie - "bohuel"? Stačí prvá čas, bez hodnotenia, nie? Nikto nevieme, či je to bohuiaž alebo chvalabohu... alebo ako to je. Proste niekto je schopný hneď, iný neskôr, niekto nikdy... Ono to nie je otázka vôle, skôr podvedomia - a aj vzahu, aký bol predtým, často aj postoja druhej strany. Teta mala deduka rada, ale keď jej nadával, kričal na ňu, odtláčal jej ruky, vypžúval jedlo, pitie, lieky... a zaprisahával ju, aby ho nechala zomrie, bolo kua aké nema negatívne pocity a vníma to ako dar.
Není tady
Judyna napsal(a):
Rino, tys tu práci dělala max.8 hodin denně. Tedy ne 24/7. Navíc jsi ji, pokud vím, nedělala dlouho.
No to se plete.
Někdy i od 7mi rána do 21h, bez víkendu, prostě denně. A to od 2009 do 2014.
A co mě furt komanduje?
To jako e z pečovatelské sluby, kde jsem měla těch klientů snad 50, toho vím málo? A obzvlátě kdy firma má vlastní know-how.
U mě nech bejt, a komanduj si někoho jiného, ano?
Se krajně nepříjemná!
Není tady
Selima napsal(a):
Teta mala deduka rada, ale keď jej nadával, kričal na ňu, odtláčal jej ruky, vypžúval jedlo, pitie, lieky... a zaprisahával ju, aby ho nechala zomrie, bolo kua aké nema negatívne pocity a vníma to ako dar.
No, právě proto. Bohuel jsem napsala proto, e ne kadý ho, ten dar, dokáe vnímat, a pochopit.
Ty jsi o tetě napsala, e ho měla ráda i kdy..., no a to je přesně ono.
Není tady
rina napsal(a):
Judyna napsal(a):
No to se plete.
A co mě furt komanduje?
To jako e z pečovatelské sluby, kde jsem měla těch klientů snad 50, toho vím málo? A obzvlátě kdy firma má vlastní know-how.
Se krajně nepříjemná!
Rino, práce pečovatelek je nesmírně náročná. Ale předpokládám, e jsi měla úvazek 40 hodin týdně. Pak jsi la domů. Nebo u nás mají dvanáctky při plném úvazku.
Kdy člověk pečuje o člena rodiny, tak je to 24hodin 7 dní v týdnu. Nehledě na to, e k rodičům má daleko uí vztah, take je to citově náročnějí. O tom psala Selima.
To je vechno. Píu jen svůj názor, internetovou diskuzi přece nemůe brát osobně. A e reaguji na Tebe? To je asi proto, e se nae názory hodně lií. A netvrdím, e ten můj je správný. Třeba to vidí lépe Ty. To nehodnotím.
Není tady
Judyna napsal(a):
rina napsal(a):
Judyna napsal(a):
No to se plete.
A co mě furt komanduje?
Se krajně nepříjemná!Rino, práce pečovatelek je nesmírně náročná. Ale předpokládám, e jsi měla úvazek 40 hodin týdně. Pak jsi la domů. Nebo u nás mají dvanáctky při plném úvazku.
Kdy člověk pečuje o člena rodiny, tak je to 24hodin 7 dní v týdnu. Nehledě na to, e k rodičům má daleko uí vztah, take je to citově náročnějí. O tom psala Selima.
To je vechno. Píu jen svůj názor, internetovou diskuzi přece nemůe brát osobně. A e reaguji na Tebe? To je asi proto, e se nae názory hodně lií. A netvrdím, e ten můj je správný. Třeba to vidí lépe Ty. To nehodnotím.
Vnímám to stejně, dělat to x hodin s cizími lidmi jako úvazek v práci a míto to jako práci - a ít to 24 hodin denodenně s vlastní rodinou.... to nemůe být stejné.
Není tady