29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Dotazník jsem vyplnila. Zaujalo mě i celkové vyhodnocení v podobě grafů.
Není tady
Díky.
Není tady
Gemar napsal(a):
Normální chlap, omlouvám se. Vůbec mi to nedošlo. Dát to tam nemůžu. Byl bych ještě za většího blba než kvůli hrubkám. Je to totiž z právního hlediska nemožné. MuselY bychom přepsat několik mezinárodních smluv, ty jsou našemu právnímu řadu nadřazené. Ústava by se musela zmenit i v tom smyslu, že nebudeme dodržovat mezinárodní smlouvy.
Tak toto je opravdu na VŠ právní průser!
Jinak nemožnost vyjádřit se k potratu pro chlapa je taky průser, ale baby si za to můžou samy, když občas nevědí, čí to děcko je.
Není tady
No hlavně je to průser automatických oprav textu. Píšu to ve spěchu na mobilu, připadá mi slušné odpovídat, když mi někdo věnuje čas. Na druhou stranu, jsem v práci a nečtu to po sobě. Můžu Vás ale uklidnit, brzy bude rozlišování y a i z pravopisu mizet. U shody podnětu s přísudkem nemá žádný smysl. Máte nějakou nutkavou potřebu bránit český pravopis, nebo jen potřebujete hodnotit a soudit?
Není tady
rina napsal(a):
Remmelinkov-I- komise "neuznala" blablabla... Ta komise mu neuznala něco, stejně jako Remmelinkov-I- strom spadl na střechu auta... To je o pádu, přátelé, komu - čemu?, že ano?
Tak jsem si tu větu ještě jednou našla: Počet vykonaných eutanazií za rok bez souhlasu pacienta v Nizozemsku dle Remellinkovy komise.
Remellinkovy komise - ve 2. pádě. Y je tam teď už správně (autor opravil). Komise - podstatné jméno rodu ženského, Remellinkovy - přídavné jméno přivlastňovací, také v rodě ženském, shoda.
Rino, píšeš, že ses odpovědi nedočkala , a já už jsem sem toho tolik napsala!
Gemare, i jiní před tebou si přáli, aby se v češtině psalo jen jedno i, a pokoušeli se to prosadit. Ale jejich úsilí vždy ztroskotalo na vysvětlení znalců, že kvůli historickému vývoji češtiny taková úprava není možná. I já doufám, že k ničemu takovému nedojde. Rozlišování i/y ve shodě podMětu s přísudkem smysl rozhodně má a velký! Hlavně kvůli správnému pochopení obsahu sdělení.
Už od začátku 2. třídy mám ráda češtinu, toť vše. Na Babinet můžeš klidně psát i slovensky.
Není tady
Já jsem, vrabče, už taky vysvětlila, že jsem prvně zmínku o tom Remmelinkovi přehlídla. Vůbec jsem netušila o co jde.
Vyhledala jsem info, a mezitím jste tam už vysázeli těch fůru nesmyslů.
O změně pravidel ohledně i-y se mluvilo už za mých studií na Slovensku, cca 45 let zpátky. Všecky důvody, co za ta léta uvádějí proč to nejde, jsou hloupé.
A ne, nechci buzerovat pro gramatické chyby, akorát když se na dvou stranách dohadujete, dovolila jsem si přidat svůj názor.
Tahle debata je malicherná, a podstata věci, docela nechutné, se vytratila "ako gáfor", jak by řekli Slováci. 👎
Není tady
rina napsal(a):
Jinak nemožnost vyjádřit se k potratu pro chlapa je taky průser, ale baby si za to můžou samy, když občas nevědí, čí to děcko je.
Nemyslel jsem to jako vyjádření k potratu, ale k potratům. Chlapi nerodí, nekojí, většinou se nemusí vzdávat kariéry, většinou jim po rozvodu / rozchodu / vypaření se druhého partnera nezůstávají děti na krku, ale přesto často horlivě debatují, jestli mají být potraty povolené nebo ne. Mně osobně je ten přístup, že žena "chlapovi odnosí a porodí jeho dítě" protivný a divím se, že to některé ženy akceptují
Není tady
Myslím, že velká většina žen to vidí stejně jako Ty. Co se týče mě osobně, tak já určitě. Nějaké akademické debaty chlapů na toto téma mi také příjdou podivné.
Něco jiného je ovšem knkrétní případ třeba v rodině. Což jsi měl asi také na mysli. A stejně i tak by měla mít poslední slovo žena z důvodů, které jsi uvedl.
Není tady
rina napsal(a):
Já jsem, vrabče, už taky vysvětlila, že jsem prvně zmínku o tom Remmelinkovi přehlídla. Vůbec jsem netušila o co jde.
O změně pravidel ohledně i-y se mluvilo už za mých studií na Slovensku, cca 45 let zpátky. Všecky důvody, co za ta léta uvádějí proč to nejde, jsou hloupé.
A ne, nechci buzerovat pro gramatické chyby, akorát když se na dvou stranách dohadujete, dovolila jsem si přidat svůj názor.
Tahle debata je malicherná, a podstata věci, docela nechutné, se vytratila "ako gáfor", jak by řekli Slováci. 👎
Není, jelikož si autor vlákna mohl chybu v dotazníku opravit a neprezentovat ho dál s chybou.
Ale pokud Ti debata příjde malicherná, tak prostě nedebatuj .
Není tady
Aha? Takže když se ona rozhodne vyvraždit jejich společné dítě, tak on může jen tiše koukat?
Není tady
Jsem moc rád za každý podnět. Kritiku nemá rád nikdo, ale díky za ní. Díky vám jsem mohl mnohé opravit.
Není tady
Gemar napsal(a):
Jsem moc rád za každý podnět. Kritiku nemá rád nikdo, ale díky za ní. Díky vám jsem mohl mnohé opravit.
Ano. Je to tak. Ale vždycky je dobré se nad ní zamyslet, protože někdy může mít kritizující pravdu. Nebo nám otevře třeba "jiné obzory" .
Hodně štěstí při studiích.
Není tady
rina napsal(a):
Aha? Takže když se ona rozhodne vyvraždit jejich společné dítě, tak on může jen tiše koukat?
Vždyť jsem psala, že něco jiného je konkrétní případ v rodině.
Normální chlap i já jsme měli na mysli ty různé obecné debaty na toto. Tedy pokud jsem normální chlapa dobře pochopila.
Ale Ty máš na to evidentně jiný názor. V pohodě. Neříkám, že špatný.
Není tady
Gemare, taky ti přeju hodně štěstí v závěru studia.
Není tady
Díky.
Není tady
Judyna napsal(a):
Normální chlap i já jsme měli na mysli ty různé obecné debaty na toto. Tedy pokud jsem normální chlapa dobře pochopila.
Ano, takhle jsem to myslel
Není tady
rina napsal(a):
Je to věc společenské dohody, v různých právních systémech to je různě, třeba v USA je to vždy silné téma ve volbách apod.
Když to vezmeme čistě matematicky, je přesně 16 možností jak se mohou žena a muž společně rozhodnout :-) Když vyškrtnu ty úplně blbé (matematicky sice správné, ale prakticky nesmyslné, jako že se provede opak toho co si oba přejí apod.), zbývá jich pořád pět:
1. kontradikce - potrat je zcela zakázán,
2. konjunkce - potrat se provede, pokud si jej přejí současně žena i muž, jinak řečeno muž může ženě zakázat potrat, stejně tak žena může odmítnout potrat bez ohledu na přání muže,
3. disjunkce - potrat se provede pokud si jej přeje žena nebo muž (nebo oba, samozřejmě), jinak řečeno muž může ženě nařídit potrat, stejně tak žena může provést potrat bez ohledu na přání muže,
4. levá propozice - potrat se provede podle přání ženy, na přání muže se nebere zřetel,
5. pravá propozice - potrat se provede podle přání muže, na přání ženy se nebere zřetel.
No a teď si vyber
Upravil(a) normální chlap (12. 9. 2020 0:16)
Není tady
Judyna napsal(a):
rina napsal(a):
Tahle debata je malicherná, a podstata věci, docela nechutné, se vytratila "ako gáfor", jak by řekli Slováci. 👎Není, jelikož si autor vlákna mohl chybu v dotazníku opravit a neprezentovat ho dál s chybou.
Ale pokud Ti debata příjde malicherná, tak prostě nedebatuj.
Děkuju Judy za rady a hodnocení mých názorů, pokud dovolíš, budu debatovat dál ve stejném duchu.
Když nedovolíš, máš smolíka. 🤡
Co se týče oprav a autorově svolnosti k nim, bylo by dobré opravit hlavně jméno ústřední postavy. Nic ve zlem.
Není tady
Je to jedno, klidně přispívej. Mně nevadí, že to vidíš jinak. Ani mně nevadí, že hodnotíš diskuzi jako malichernou. Máme každá svůj názor, to je v pořádku, ne?
Není tady
Malicherné byly vaše dohady o tvrdém či měkkém y/i, pod kterými podstata věci zanikla.
Ale to už jsem psala, takže kdo nepochopil, a chtěl, ať čte vklidu a pozorne znova..,
Není tady
Nemyslím si, že by náš "jazykový koutek" vymýtil podstatu vlákna. Byla to jen menší odbočka.
Diplomky i jiné závěrečné práce by určitě měly být jazykově zcela v pořádku; je to studentova vizitka. Nestačí, když je obsah práce třeba na vysoké úrovni, ale elaborát je plný jazykových poklesků... Myslím si, že student by mohl být kvůli chybám v pravopisu od obhajoby i vyhozen. Ale má vedoucího práce, který by ho měl včas upozornit, aby chyby zavčasu odstranil.
Upravil(a) vrabčák (12. 9. 2020 17:59)
Není tady
Díky, všem, kdo jste přispěli do diskuze. Budu rád za jakýkoli podnět.
Není tady
rina napsal(a):
Malicherné byly vaše dohady o tvrdém či měkkém y/i, pod kterými podstata věci zanikla.
Ale to už jsem psala, takže kdo nepochopil, a chtěl, ať čte vklidu a pozorne znova..,
Tak znovu -" Není, jelikož si autor vlákna mohl chybu v dotazníku opravit a neprezentovat ho dál s chybou."
Nestačí ti ani vyjádření zakaladatele vlákna ? Vždyť mu to pomohlo a to není malichernost. Bylo by špatné, kdybychom ho v tom nechaly, i když to naše upozornění mu mohlo být nepříjemné. Důležitý je výsledek a ten je dobrý.
Ale ty máš jiné vnímání.
Není tady
Tak znovu.
Nechápu, jaký máš důvod mě označovat za nějakou výjimku ohledně různých názorů a potřebu mi ten můj vyvracet, když se tváříš, jak jsi tolerantní!
Není tady
Vnímáš to jinak, v pořádku. Nakonec, nejdůležitější je, že si vrabčák všiml a došlo k nápravě.
Není tady