Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#76 20. 6. 2020 12:32

vera
♥♥♥♥♥♥-

Re: Odchod manžela po 21 letech

cibule napsal(a):

Dneska je mi mizerně... Celý víkend přede mnou bez náplně a ještě to počasí venku, to mi taky na optimismu nepřidá.... Ale spaní už bylo zase docela dobré. Spala jsem s drobnými přerušeními až do 4 hodin, takže hlásím úspěch.
Mám sice před sebou úklid bytu, ale jinak nic. Kromě čtení... Je to pro mě hodně nepříjemný pocit... Nemám žádnou náplň dne, kdy bych mohla blízkého člověka něčím potěšit a zároveň tím potěšit sebe... Na televizi zatím koukat moc nemůžu, protože to byla vždycky spíš oblast manžela. Ten byl schopný fascinovaně pozorovat obrazovku od dopoledne až do večera. Já to teď taky zkusila, ale buď tam na mě koukal příběh stejně nešťastné ženské, taky opuštěné, nebo naopak šťastné páry nebo se tam lidi hádali nebo tam byly zprávy a ty taky moc nemusím... A nebo tam jsou pořady, co jsme sledovali společně.
Jediný film, který se mi v tuto dobu líbil, byl film Ženy v pokušení. Byla to taková pozitivní komedie. Nenapadá vás někoho něco podobného, prosím? Klidně i v cizí produkci.
Já jdu zatím na ten úklid... Minulý víkend jsem pak z toho měla docela radost, když bylo čisto a voňavo..

jít do turistického kroužku

nebo jít sama, včera jsem si vzala pláštěnku, starý klobouk a chodila po lese

mimochodem rostou...........hřiby a to ve velkém

na mých místech nerostou a daleko se  mi nechce......nenašla jsem nic........sousedka nám dala 2 hřiby, každý 40 cm vysoký a klobouk jako velikánský talíř

Není tady

#77 20. 6. 2020 12:58

cibule
♥♥♥----

Domácího mazlíčka naštěstí mám. Je to 11ti letá fenka voříška a je úžasná. Zrovna tady vedle me leží.
Je to zajímavé. Když tady byl manžel, tak byla jeho mazel a chodila se nechat drbat hlavně od něj. Přední tlapky si mu položila na hrudník a zbožně na něj při tom koukala. Párkrát jsem to vyfotila, protože to stálo za to.

Když odešel, bála jsem se, jak bude reagovat. Že to těžce ponese. A ona kupodivu nic. Nijak netruchlila a od začátku se chovala jako když se nic nestalo. Je to divné. Jako když by jí ani nechyběl. I když je fakt, že poslední tak 2-3 měsíce před jeho odchodem už k němu tolik nechodila a začala být víc u mě a drbat chtěla ode mne. Jako když by už "něco věděla".... Ale to jsou jen moje spekulace.

Není tady

#78 20. 6. 2020 13:08

cibule
♥♥♥----

Do klubu českých turistů jsem napsala hned na dvě akce. Dnešní akce byla bohužel zrušená (asi kvůli počasí) a kvůli akci na příští sobotu jsem psala e-mailem, jestli bych se nemohla připojit, ale zatím se mi nikdo neozval. Tak to zkusím ještě v týdnu zavolat na telefon, co je tam uvedený. Docela  by mě to dost lákalo a měla bych náplň na sobotu. V následujícím týdnu je mezinárodní setkání geokačerů, tak na to mám také v plánu jít, takže zájmy snad nějaké budou.

Vám všem chci moc ze hjarta poděkovat za vaše nápady, návrhy a podporu.

Upravil(a) cibule (20. 6. 2020 13:08)

Není tady

#79 20. 6. 2020 16:50

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

vera napsal(a):

cibule napsal(a):

Dneska je mi mizerně... Celý víkend přede mnou bez náplně a ještě to počasí venku, to mi taky na optimismu nepřidá.... Ale spaní už bylo zase docela dobré. Spala jsem s drobnými přerušeními až do 4 hodin, takže hlásím úspěch.
Mám sice před sebou úklid bytu, ale jinak nic. Kromě čtení... Je to pro mě hodně nepříjemný pocit... Nemám žádnou náplň dne, kdy bych mohla blízkého člověka něčím potěšit a zároveň tím potěšit sebe... Na televizi zatím koukat moc nemůžu, protože to byla vždycky spíš oblast manžela. Ten byl schopný fascinovaně pozorovat obrazovku od dopoledne až do večera. Já to teď taky zkusila, ale buď tam na mě koukal příběh stejně nešťastné ženské, taky opuštěné, nebo naopak šťastné páry nebo se tam lidi hádali nebo tam byly zprávy a ty taky moc nemusím... A nebo tam jsou pořady, co jsme sledovali společně.
Jediný film, který se mi v tuto dobu líbil, byl film Ženy v pokušení. Byla to taková pozitivní komedie. Nenapadá vás někoho něco podobného, prosím? Klidně i v cizí produkci.
Já jdu zatím na ten úklid... Minulý víkend jsem pak z toho měla docela radost, když bylo čisto a voňavo..

jít do turistického kroužku

nebo jít sama, včera jsem si vzala pláštěnku, starý klobouk a chodila po lese

mimochodem rostou...........hřiby a to ve velkém

na mých místech nerostou a daleko se  mi nechce......nenašla jsem nic........sousedka nám dala 2 hřiby, každý 40 cm vysoký a klobouk jako velikánský talíř

Do klubu turistů bych šla moc ráda, odjakživa jsem měla ráda turistiku! Jenže sama bych nikam nešla ani za nic, protože já se ztratím i v rodném městě! Ale když jsem koukala před pár lety, tak klub u nás ve městě měl akce hlavně v týdnu a v hodinách, kdy jsem v práci. Což je divné, možná je hlavně pro seniory, nevím... budu to muset v okolí zase okouknout, jestli něco není.
Jinak u nás rostou houby vždy až v září, ale když tolik prší, třeba budou i u nás tummenupp

"Před 150 lety by vás považovali za blázny, pokud byste se zasazovali za konec otroctví. Před 100 lety by se vám smáli za návrh, že by ženy měly mít volební právo. Před 25 lety by vás nazvali perverzním za obhajobu práv gayů. Dnes se nám smějí, když chceme, aby skončilo otroctví zvířat. Jednoho dne se smát nebudou."
- Gary Smith

Není tady

#80 20. 6. 2020 16:52

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

cibule napsal(a):

Domácího mazlíčka naštěstí mám. Je to 11ti letá fenka voříška a je úžasná. Zrovna tady vedle me leží.
Je to zajímavé. Když tady byl manžel, tak byla jeho mazel a chodila se nechat drbat hlavně od něj. Přední tlapky si mu položila na hrudník a zbožně na něj při tom koukala. Párkrát jsem to vyfotila, protože to stálo za to.

Když odešel, bála jsem se, jak bude reagovat. Že to těžce ponese. A ona kupodivu nic. Nijak netruchlila a od začátku se chovala jako když se nic nestalo. Je to divné. Jako když by jí ani nechyběl. I když je fakt, že poslední tak 2-3 měsíce před jeho odchodem už k němu tolik nechodila a začala být víc u mě a drbat chtěla ode mne. Jako když by už "něco věděla".... Ale to jsou jen moje spekulace.

U nás to samé. Měli jsme psa a fenku. Pes šel s přítelem, fenka je se mnou - dělení dětí big_smile  Fenka hledala prvních pár dní druhéh psa, ale jinak nic. A po pár dnech nic, jako by tu nikdy nikdo jiný nebydlel. Zajímavé.

"Před 150 lety by vás považovali za blázny, pokud byste se zasazovali za konec otroctví. Před 100 lety by se vám smáli za návrh, že by ženy měly mít volební právo. Před 25 lety by vás nazvali perverzním za obhajobu práv gayů. Dnes se nám smějí, když chceme, aby skončilo otroctví zvířat. Jednoho dne se smát nebudou."
- Gary Smith

Není tady

#81 20. 6. 2020 16:57

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

cibule napsal(a):

Do klubu českých turistů jsem napsala hned na dvě akce. Dnešní akce byla bohužel zrušená (asi kvůli počasí) a kvůli akci na příští sobotu jsem psala e-mailem, jestli bych se nemohla připojit, ale zatím se mi nikdo neozval. Tak to zkusím ještě v týdnu zavolat na telefon, co je tam uvedený. Docela  by mě to dost lákalo a měla bych náplň na sobotu. V následujícím týdnu je mezinárodní setkání geokačerů, tak na to mám také v plánu jít, takže zájmy snad nějaké budou.

Vám všem chci moc ze hjarta poděkovat za vaše nápady, návrhy a podporu.

Cibulko, jak to tak čtu, my máme dost podobného.... rozchod cca po stejné době, máš fenku, ráda turistiku, dle doby tvého manželství budeš cca v mém věku, zřejmě také nemáš děti, když se o nich nezmiňuješ.... docela dost věcí tummenupp

- Gary Smith

Není tady

#82 20. 6. 2020 17:48

rina
♥♥♥♥♥♥♥

Já mám kočku kvůli psovi. Aby nevyla, když jsem pryč.
Když kočky utekly, celkem 3, hledala je + nejedla, nebo jenom velmi málo a měla taková smutná psi vočička, až dokud jsem nepořídila další. Já ani moc nechtěla, ale ona mě donutila.
S chlapem to bylo jinak. Měla jsem asi 4 roky víkendové partnerství, teda jednou za dva týdny. On ji občas venčil, jinak nic. Hledala ho vždycky první dva dny, vytrvale, nutila mě, abych jí pozvotvírala všecky zavřený dveře.
Když jsme se rozešli, hledala ho ještě několik dní, snad až do příštího víkendu, jakoby se ptala: Tak kde je?

Klid v duši přeji všem.

Není tady

#83 20. 6. 2020 18:32

cibule
♥♥♥----

Lenna: žasnu, jak to máme jako přes kopírák...
...U nás to samé. Měli jsme psa a fenku. Pes šel s přítelem, fenka je se mnou - dělení dětí big_smile  Fenka hledala prvních pár dní druhéh psa, ale jinak nic. A po pár dnech nic, jako by tu nikdy nikdo jiný nebydlel. Zajímavé....

U nás to bylo úplně stejně. Pejsek byl už hodně starý, táhlo mu na 17 let a byl to původně pes tchána, takže šel s manželem zpátky do původního domova. Už na tom byl zdravotně hodně špatně, pokakával se a nesloužily mu nožky, takže poslední rok jsem ho musela často zvedat. Ale nikdo jsme neměli tu sílu nechat ho utratit (i když já už měla na veterinu v myšlenkách občas našlápnuto). Říkali jsme, že ho necháme dožít. Co vím, tak už nežije. Hned v druhém týdnu ho nechali utratit.

S těmi dětmi jsi to odhadla správně. Zůstali jsme bezdětní. A souhlasím s tebou, že jsme v různým životních věcech na tom dost podobně. :-) Turistiku mám taky ráda. Člověk si venku v přírodě krásně pročistí myšlenky a kolikrát žasnu, jak je na tom světě krásně. Tedy žasla jsem. Teď přežívám a doufám, že se to časem snad zase vrátí do normálu a budu se zase moct radovat ze života.
Když bys chtěla, tak tady je adresa, kde zjišťuji akce klubu českých turistů: https://kct.cz/akce a na tuto akci se chystám (tedy pokud to půjde): https://kct.cz/akce/po-stopach-historie-znaceni-kct-ii
Není to nijak dlouhá trasa, tak to chci omrknout a zjistit tempo skupiny a jak to vůbec probíhá. Když bys chtěla, a neměla to ode mne ani cíle moc daleko, mohla bych tě někde vyzvednout a do cíle bychom mohly jet naším autem. Já sice auto nemám, manžel si ho vzal se slovy, že ho potřebuje, ale táta mi ho půjčí. Chci upozornit, že nejsem nijak skvělý řidič (ani Fitipaldi), jezdím spíš opatrně, ale zatím jsem do cíle dojela... :-)

Rina: to je smutné. Nejhorší na tom je, že jim to člověk nemůže nijak vysvětlit a ulehčit.. :-(

Není tady

#84 20. 6. 2020 19:34

rina
♥♥♥♥♥♥♥

Juuu, to by bylo skvělé, kdyby jste se mohly potkat.
Možná by stálo za to aj obnovit babinetí setkávání. Ač jsme z různých koutů republiky, když se chce zorganizovat se to určitě dá...
Možná ani netušíme, jak jsme si někdy blízko...
Já jsem byla na setkání v Brně a i v Praze a oboje bylo moc hezký. Jo. Ale už je to tak dávno, chjo. 😪

Klid v duši přeji všem.

Není tady

#85 21. 6. 2020 13:17

cibule
♥♥♥----

Dnešní noc byla báječná. Spala jsem celých 8 hodin. Ráno jsem se probudila posílená a díky tomu, že už se dá chodit i venku (neprší jako včera), tak je to znát i na mojí psychice. Včera to byla mizerie na entou. Plácala jsem se v slzách od ničeho k ničemu a nakonec ani na ten slíbený úklid nedošlo. To dneska je to jiná. Dopoledne jsem se donutila pořádně uklidit byt, vyprat a zalít kytičky  a musím říct, že práce samotná i to, když vidím výsledky, má taky pozitivní vliv na moji náladu. Na zahrádce jsem pak po úklidu ještě nastříhala růže pro mě i přítelkyni táty, abychom obě měly nějakou potěchu pro oči.

A zase se mi stal dnes malý zázrak. Při úklidu jsem narazila na rozečtenou knížku, kterou už jsem neotevřela určitě minimálně měsíc. Je od Marty Helingerové a jmenuje se: "Uzdravte svou duši, cesta k vnitřní svobodě a zdravým vztahům." Koupila jsem si jí, abych se sebou mohla něco dělat, protože už jsem nějakou dobu cítila, že to doma není v pořádku. A knížka se mi náhodou otevřela na stránce 84, kde je kapitola s názvem Jak se uzdravit z destruktivního vztahu.
Dovolte mi citovat pár vět:
".... Pokaždé, když se vzdáte nějakého zájmu, blízkého člověka nebo snu v naději, že se vám podaří získat lásku muže, vzdáváte se tím sebe samých.
Čím více se partnerka obětuje, tím méně v ní zůstává. Čeká jí okamžik, kdy procitne a uvědomí si obrovskou prázdnotu ve svém nitru. Uvědomí si, že ztratila své ženství, svoji podstatu. Následuje hněv, deprese. Pohrdání sama sebou. Nedokáže se mít ráda. Cítí obrovskou ztrátu sebeúcty. Nenávidí muže, kvůli kterému to všechno dělala.
Někdy s ním v této fázi je stále ve vztahu, někdy se tato krize z odcizenosti sobě sama a ztráty sebeúcty projeví, až když se vztah rozpadne. Někdy je to partner, který si najde jinou partnerku, a jindy se s takovým mužem rozejde žena sama. A potom počítá ztráty. Její obětování a potlačované potřeby a touhy se jeví jako marné a bezcenné. Na cestě za štěstím ve jménu obětování se opomenula nejdůležitější a výjimečnou bytost, o kterou by se měla především starat, a tou je ona sama...."

Není tady

#86 21. 6. 2020 13:28

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

".....Čím více se partnerka obětuje, tím méně v ní zůstává. Čeká jí okamžik, kdy procitne a uvědomí si obrovskou prázdnotu ve svém nitru. Uvědomí si, že ztratila své ženství, svoji podstatu. Následuje hněv, deprese. Pohrdání sama sebou. Nedokáže se mít ráda. Cítí obrovskou ztrátu sebeúcty. Nenávidí muže, kvůli kterému to všechno dělala...."

nN ano. Proto Ti už také zde holky psaly o tom, že máš mít ráda samu sebe a sobě dělat radost. A proto já mám pod čarou napsanou větičku o uvědomění si vlastní hodnoty. Je to důležité.

Jakmile si uvědomíš svoji pravou hodnotu, bude se okolo tebe točit celý svět.
Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#87 21. 6. 2020 13:34

rina
♥♥♥♥♥♥♥

Hezkýýý! tummenupp

Klid v duši přeji všem.

Není tady

#88 21. 6. 2020 15:07

cibule
♥♥♥----

Děkuji. Zatím se s tím nemůžu moc ztotožnit, ale budu na tom pracovat. Když o tom tak přemýšlím, tak se bojím, abych to s tou sebeláskou nepřehnala a nebyla pak jen sobec...

Není tady

#89 21. 6. 2020 15:58

Palomita
♥♥♥♥♥♥-

Mě zaujalo označení "destruktivní vztah". To chápu, že žena se obětuje muži, protože si myslí, že on to po ní žádá, nebo to může i vědět, to je jedno. Jestli se ale žena svých zájmů, přátel, volného času a sebe sama vzdá, protože chce, aniž by to po ní muž ne/přímo vyžadoval, nepovažovala bych ho za destruktivní. wink

Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

Není tady

#90 21. 6. 2020 16:13

rina
♥♥♥♥♥♥♥

Ano. Dělá to pro sebe. Není to patologické, ale může to být destruktivní. Pokud to onen muž nepoužívá, když to ví, ke svému prospěchu, bez toho aby jí poděkoval.

Klid v duši přeji všem.

Není tady

#91 21. 6. 2020 16:35

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

Palomita napsal(a):

Mě zaujalo označení "destruktivní vztah". To chápu, že žena se obětuje muži, protože si myslí, že on to po ní žádá, nebo to může i vědět, to je jedno. Jestli se ale žena svých zájmů, přátel, volného času a sebe sama vzdá, protože chce, aniž by to po ní muž ne/přímo vyžadoval, nepovažovala bych ho za destruktivní. wink

Já skoro jo. To by neměl nikdo požadovat ani od druhého, ani od sebe.

Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#92 21. 6. 2020 16:38

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

cibule napsal(a):

Děkuji. Zatím se s tím nemůžu moc ztotožnit, ale budu na tom pracovat. Když o tom tak přemýšlím, tak se bojím, abych to s tou sebeláskou nepřehnala a nebyla pak jen sobec...

Tak to si opravdu nemyslím. Už jen proto, že z toho máš obavy. Vypadá to, že sklony k sobectví nemáš.
Hele, budeš si dělat to, co sama chceš, nikdo Ti do toho nebude mluvit. když nebudeš chtít dělt chvilku nic, taky se vůbec nic nestane. Je to obrovská svoboda.

Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#93 21. 6. 2020 18:03

Palomita
♥♥♥♥♥♥-

Judy, rino, pak to ale není destruktivní vztah těch dvou ale dobrovolně řízená autodestrukce, která se stane bez ohledu na toho druhého. Je to v tom člověku samotném. To je pro mě trošku rozdíl.. wink

Není tady

#94 21. 6. 2020 18:18

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

...No ale v konečném důsledku to ten vztah může zničit, protože to není normální. Ten, kdo toto dělá dobrovolně, může být pro toho druhého koulí na noze a to už destruktivní je. Si myslím :-).

Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#95 21. 6. 2020 18:38

rina
♥♥♥♥♥♥♥

stolt

Klid v duši přeji všem.

Není tady

#96 21. 6. 2020 18:40

Palomita
♥♥♥♥♥♥-

Taky si myslím. Jen jsem si to klasicky vztáhla na svoje zkušenosti wink

Není tady

#97 21. 6. 2020 20:26

cibule
♥♥♥----

Já bych to viděla ještě složitěji.
Myslím, že málokdo (já aspoň nikoho neznám, ale to neznamená, že neexistuje) postupuje sebeobětování vědomě. Jako že by si říkal, chci se obětovat, protože je to tak správné a je to můj životní cíl. Ale ženy obecně jsou dle mého nejen k sebeobětování většinou předurčeny, ale také jsou už od mala v tomto vychovávány. Nebo aspoň ještě do nedávna byly. Kolikrát už od mala člověk viděl, jak se ženy snaží (ať máma nebo babička), aby doma všechno fungovalo a bylo zajištěné a muž měl co nejméně práce kolem chodu domácnosti. On samožřejmě zajistil všechny ty chlapské práce, ale jinak přišel ke stolu, sedl si, najedl se a to bylo vše.

Teď už je to samozřejmě jiné, i můj manžel pomáhal, když jsem si řekla, ale přesto cítím, že pro mě byl pořád ten nejdůležitější cíl (aspoň v mém podvědomí nebo jak se tomu správně říká), aby se cítil doma dobře a jeho potřeby a zájmy jsem brala jako prvořadé. Ale nic bych mu nemohla vyčítat, byla to moje volba. Moje postupné rozhodnutí.

Jenže časem si pak člověk začne toto uvědomovat, že něco dělá špatně. A vlastně proti sobě. No, a pak nastane něco podobného, co napsala autorka knížky. Nemusí to být vyhrocené až nějakou nenávistí ke komukoliv, ale stačí, když se do té doby přizpůsobivá žena začne více vymezovat a učí se říkat ne nebo toto chci já dělat takto. A je to chyba?

Není tady

#98 21. 6. 2020 20:47

Palomita
♥♥♥♥♥♥-

cibule napsal(a):

Nemusí to být vyhrocené až nějakou nenávistí ke komukoliv, ale stačí, když se do té doby přizpůsobivá žena začne více vymezovat a učí se říkat ne nebo toto chci já dělat takto. A je to chyba?

Teď jsi na to kápla wink To je všeobecný problém žen. Přizpůsobují se a upozaďují, dokud pohár trpělivosti nepřeteče. Pak se začnou ozývat a chlap, který byl do té doby v poklidu a netušil sebemenší problém nestačí zírat. Kdyby byly ženy větší sobci, řekly by rovnou, co jim vadí. Na co čekat i několik dekád? Doufat, že se ten druhý dovtípí? A proč, když na oko je všechno v pořádku? A pak často místo řešení problému ženská jen vyvádí, tropí scény a chlap není tvor, který by řešil příčinu, on vnímá pouze důsledek.. nepříjemná a nerudná ženská.. A když po x letech ženská řekne, že jí něco vadí, tak typická mužská reakce? Prosimtě, tak dlouho jsi to neřešila a teď vymýšlíš.. dumbom

Není tady

#99 21. 6. 2020 20:53

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

Ano.

Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#100 21. 6. 2020 20:58

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

cibule napsal(a):

Myslím, že málokdo (já aspoň nikoho neznám, ale to neznamená, že neexistuje) postupuje sebeobětování vědomě. Jako že by si říkal, chci se obětovat, protože je to tak správné a je to můj životní cíl. Ale ženy obecně jsou dle mého nejen k sebeobětování většinou předurčeny, ale také jsou už od mala v tomto vychovávány. Nebo aspoň ještě do nedávna byly. Kolikrát už od mala člověk viděl, jak se ženy snaží (ať máma nebo babička), aby doma všechno fungovalo a bylo zajištěné a muž měl co nejméně práce kolem chodu domácnosti. On samožřejmě zajistil všechny ty chlapské práce, ale jinak přišel ke stolu, sedl si, najedl se a to bylo vše.

Teď už je to samozřejmě jiné, i můj manžel pomáhal, když jsem si řekla, ale přesto cítím, že pro mě byl pořád ten nejdůležitější cíl (aspoň v mém podvědomí nebo jak se tomu správně říká), aby se cítil doma dobře a jeho potřeby a zájmy jsem brala jako prvořadé. Ale nic bych mu nemohla vyčítat, byla to moje volba. Moje postupné rozhodnutí.

Jenže časem si pak člověk začne toto uvědomovat, že něco dělá špatně. A vlastně proti sobě. No, a pak nastane něco podobného, co napsala autorka knížky. Nemusí to být vyhrocené až nějakou nenávistí ke komukoliv, ale stačí, když se do té doby přizpůsobivá žena začne více vymezovat a učí se říkat ne nebo toto chci já dělat takto. A je to chyba?

Ale v té tvé citaci nejde o chod domácnosti, to je asi v naší generaci a starší povětšině na ženě, to je normální. Ale o to, že se žena dobrovolně vzdá svých koníčků, zálib, některá i práce, přátel a upne se jen na manžela. To je to špatné. Ať už je to vynucené či dobrovolné.
Ta většinová péče  o domácí krb (o oheň) je v nás dlouhodobě zakódována a nevidím na ní niíc špatného. Někdo to prostě musí mít tzv. pod palcem.

Upravil(a) Judyna (21. 6. 2020 21:02)

Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí