18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Pořádání svatby. Jak se mám zachovat?
Máme celkem velkou rodinu, a to jak ze strany manela, tak mé. A pak taky máme jediného syna. Je mu 30.
Nyní se rozhodl oenit se, co jsme i rádi.S manelem jsme koupili byt, kde jsou sami a s přítelkyni ijí ji 4 roky. V minulosti jsme ji zaili situaci, kdy přítelkyně rozhodla a vichni jsme se museli podřídit jejímu rozhodnutí. Rozhodli jsme se odletět do zahraničí bez cestovky a nae představa byla, e kadý den večer se potkáme a řekneme si, co kdo zail a tak. Bylo nám vak řečeno, e nebude ádná diskuse, e Klárka si to naplánovala jinak, i kdy muselo být mladým jasné, e se v zahraničí nedomluvíme, ale tehdy jsme si poradili sami a nakonec to dopadlo ve dobře.
A teď ke svatbě:
za naich časů v naich rodinách svatbu platili přiblině napůl rodiče enicha a nevěsty. Novomanelé byli rádi, e mají oslavu a e nemusí platit. Rodiče to brali tak, e rodině minimálně vrátili pozvání na jejich svatby a e to jsou nae tradice. Chtě nechtě počet svatebčanů se bude blíit 100 lidí. Mladí se rozhodli, e svatba bude na jednom zámku. Předpokládané náklady podle naich zvyklostí se vyplhají na cca 400tisíc korun. Nebudu se nyní rozepisovat ale skutečně to tak je, a to i proto, e nevěsta ze z Čech a svatba má být na Moravě, take je nutné počítat s noclehem na zámku. Pro nás je nemyslitelné, e by např. si svatebčané platili alkohol, u nás to není zvykem. Dále i nae rodina ije ve světě a bude potřeba ubytování i pro ně.
Byli jsme připraveni, e uhradíme cca 200 - 250 tisíc a e ve proběhne jak má. Jaké nemilé překvapení pro nás vak bylo, kdy nám syn sdělil, druhou půlku nákladů na svatbu budu platit já. Ví oni její rodiče nemají. Byl to pro mne ok. Rovně nevěsta je jedináček a má ji přes 25 let, rodiče tedy mohli počítat s tím, e by bylo vhodné jí dát něco do ivota nebo zaplatit polovinu svatby. Já osobně bych se nesrovnala s tím, e bych dítěti nepomohla. Pro upřesnění je vak nutné říct, e rodiče si loni pořídli kuchyň za 200 tisíc a velmi často jezdí na víkendové pobyty a kdy říkám, e často tak je to minimálně 1x v měsíci. Take mi jaksi nesedí, e by byli takoví chudáci a navíc taky jim rodiče vystrojili svatbu o 50 lidech jak říkají.
Těko jsme se s tím s manelem smiřovali, ale prostě jsme to začali brát tak, jak to je. ok jsme vak dostali nyní v sobotu, kdy nám nevěsta sdělila, e jedna dvojice z rodiny enicha nebude pozvána, i kdy je to rodina a měli to být hosté enicha, e ona s enichem bude rozhodovat, kdo bude pozván a kdo ne. Take to nás doslova urazilo, protoe kdo opovrhuje mou rodinou, ten pak opovrhuje mnou. A my to máme celé platit? Tak tady pro změnu nae tolerance končí. Syn se v rozhovoru mezi mnou a manelem dozvěděl, e takhle ne, e v tom případě my taky neplatíme nic.
A ná syn? Na dotaz, zda sdělil své nastávají, na kolik taková svatba přijde a kdo to teda zaplatí, kdy na celou nemají. Pochopili jsme, e jí nic neřekl, pochopili jsme, e tady se chová jako slaboch, který se jí to bojí říct. A nevěsta? Chová se jako rozmazlené dítě, které křičí: já chci, já chci a tak to bude.
A počty hostů na jednotlivých stranách podle nevěsty? Z naí strany se povoleno 25 lidí ze strany nevěsty 29. A rozdělení kamarádů? Ti, které poznali oba dva na studiích jsou milý enichu vichni tvoji vč. jejich poloviček. Ti, se kterými se tady stýkáme, kde u čtyři roky bydlím jsou enichu taky tvoji a já si pozvu jetě svoje z Čech, které pořádně jsi ani neviděl, ale platit to budete vichni Vy.
Nechci dělat neshody mezi námi a mladými hned v začátku, ale myslím si, e jsme dali mladým do začátku dostatečně to, e mají kde bydlet a e by rozhodně měla být tolerance z obou stran. Jsem rozhodnuta, e po obřadu půjdu na oběd jinde s těmi co u vím, e nebudou pozváni a zatím vím pouze o jedné dvojici z rodiny a jedné, kde je nae přání, aby byli svatby rovně účastni. Můete mi napsat VAE NÁZORY?
Není tady
Tyjo, tak to já mám naprosto jasnou představu.. chce svatbu na zámku pro x desítek/stovek lidí? Vydělej si na ni Tohle rozmazlování potomků a předvádění se, kdo dá víc, stejně se samotným obřadem a láskou nemá nic společného.
Vlastovko, k vaemu případu. Asi chcete budoucím novomanelům přispět na svatbu, tak přispějte - řekněte částku, přes kterou nejede vlak a buď se do ní vejdou a nebo ne. To u bych nechala na nich.
Není tady
Ty jo! 4 tácy na osobu... To hradíte i cestu tam a zpět?
Můj názor je, e i kdy jim chcete přispět, tak výběr hostů je na nich, ne?
A jít s nepozvanými ze svatební hostiny někam jinam, tak to je fakt síla. To syn se snachou určitě ocení, jak jste se o nezvané hosty postarali...
Mně se na podzim vdávají dvě dcery, a ač jim přispívám, nemám ani ponětí, kolik to bude stát a koho pozvou. Výi příspěvku jsem určila já, a neptala jsem se, jestli jim to vyhovuje, nebo ne.
Upravil(a) rina (15. 6. 2020 13:15)
Není tady
No můj názor je takový, e toto není svatba, ale jeden velký prů*er, který skončí akorát tak, e bude rozhádaná rodina a vy příjdete o jediného syna.
Není tady
Vlatovko,
u nás bylo něco podobného. Jediný třicetiletý syn a o dost mladí, jetě i teď pořád studující nevěsta. Moje představa byla malá komorní svatba. Jejich představa byla úplně jiná. Nevěsta si ten den chtěla maximálně uít, být za princeznu (pochopitelně), k mému překvapení i syn tam chtěl mít vechny "své" lidi. Nakonec nás bylo přes 80 s tím, e si to sami hradili (tedy spí syn protoe nevěsta je studentka, ale co mohla, tak chodila na brigády, take přispěla také). Ve si zorganizovali sami, nenechali si do toho mluvit a musím říct, e to zvládli skvěle, včetně výsluek. Hosté měli zadarmo i nápoje, ale ten, kdo chtěl přespat, platil si ubytování sám. 400 000 to určitě nestálo. Oni mi nechtěli říct, kolik to stálo celkově, ale díky svatebním darům (chtěli hotovost), říkali, e byli nakonec v plusu.
Měla jsem z toho dost obavy, ale nakonec to dopadlo výborně a vichni byli spokojeni.
Není tady
Kdo si koho pozve, toho si sám zaplatí, včetně případného ubytování, společné hosty (kamarády) napůl.....to je naprosto jednoduché řeení a nikdo nemůe proti němu nic namítat.....proti systému "dr hubu a cáluj" bych se teda setsakramensky ohradila. Pokud chce princezna svatbu na zámku, a jí ji pantatínek král zaplatí......rozhodně alespoň své hosty.
Natahovat ruku a jetě si dirigovat.......to vypadá na velké výchovné chyby, které mají nést rodiče princezničky, ne vy!!!
Nebo jak u tu někdo psal - přispět určitou částkou a přiloila bych seznam svých hostů. Nechce - neber.
My jsme tedy vdycky řeili oboustrannou dohodou a jako rodiče platili napůl, ale nikdo neměl nereálné nebo omezující poadavky, kadý jsme si pozvali koho jsme chtěli a kdo jich má víc jsme neřeili......ale v tomto případě bych to tedy řeila, aby se předelo dohadům.
Není tady
Dnes je jiná doba a svatbu si hradí mladí sami. Alespoň z mého okolí neznám nikoho, komu by jí hradili rodiče. Rodiče pak třeba dali pár tisíc do obálky jako svatební dar, ale určitě svatbu nehradili.
A k dotazu: chtít po rodičích 400 tisíc na svatbu, hanba by mě fackovala a vy budete hloupí, pokud jim na to přistoupíte. Ufff, tohle ani snad nemůe být myleno váně! A vy jste buď velcí milionáři nebo jste se s muem dočista zbláznili!
Není tady
vlastovka napsal(a):
Jak se mám zachovat?
Kdy nemám tak nemám. Se svatbou za půl melounu bych se cukal i já, protoe je to podle mě blbost. Osobně věřím pravidlu, e čím honosnějí svatba, tím bouřlivějí rozvod. Vypozorováno v mém okolí to souhlasilo stoprocentně.
Není tady
No já mám dojem, e cenu, provedení a počet hostů neurčovali mladí, ale autorka vlákna. Také podle ní to mělo být fifty fifty.
V dalím jejím projevu také vidím pouze její přání a představy.
Take ano, je to předvádění se, které skončí trapasem.
Nechápu, kde jste vy někteří vzali to, e mladí po ní zaplacení a organizaci chtějí.
Spí si myslím, e to oni se snaí udělat kompromis, ustoupit, aby ji vyhověli.
Vpodstatě mi je jich líto...
Pokud se maminka trochu neuklidní, brrr.
Upravil(a) rina (16. 6. 2020 13:32)
Není tady
hmmm, nějak mi poslední dobou nefungují citace.. ale jak píe rina v posledním příspěvku, i to jsou důvody, proč jsme nikdy od nikoho nic nechtěli. Rádi si děláme věci po svém a kdyby do nás někdo "investoval" větí sumu peněz, je více ne jasné, e bude mít pocit, e nám do veho můe kecat.. vechno má svá pro a proti
Není tady
Ano. je to tak.
Není tady
Palomita napsal(a):
hmmm, nějak mi poslední dobou nefungují citace.. ale jak píe rina v posledním příspěvku, i to jsou důvody, proč jsme nikdy od nikoho nic nechtěli. Rádi si děláme věci po svém a kdyby do nás někdo "investoval" větí sumu peněz, je více ne jasné, e bude mít pocit, e nám do veho můe kecat.. vechno má svá pro a proti
Pravda! Jak psala Andrejka níe, z této svatby za takových podmínek bude jeden velký průvih
Není tady
Vlatovka se neozývá... Přilétá do dneních krajů?
Není tady
Jen mi, Andrejko, nepi e jsem ji zas "vytvala"! 💩
Není tady
Tak Vás vechny po pár dnech zdravím. Moc děkuji za vechny názory. Nečekala jsem, e se mne zastane moc lidí, nebo jak jistě víme, tady píou zejména nevěsty a mladé paní. Na to, aby člověk mohl mít podobný názor jako já, musí projít ji nějakým obdobím ivota.
Pro upřesnění bych jenom uvedla, e skutečně takové náklady to bude asi stát, teda, pokud se uskuteční, Mám i cenovou nabídku zámecké restaurace a jenom tam je bez tvrdého alkoholu předběný rozpočet 1 600Kč bez dortu a zákusků. A svatba bez tvrdého alkoholu na Moravě, to by byla pěkná trapárna o které by se v rodině mluvilo jetě dlouho.Jak jsem ji psala hodně rodiny a kamarádů není z naeho okolí a tudí minimálně jednu noc budeme muset platit. Noc v hotelu zámku cca 50 000Kč a to ne pro vechny. někteří protoe přiletí budou i dvě noci mít placeny. Nestěuji si, vím, e mení část naich nákladů bude vrácena peněními dary, jak je v rodině zvykem. Pravdou taky je, e jednou za ivot potřebujeme vrátit ty pozvánky na svatby, kterých jsme se zúčastnili i my a to včetně naí nevěsty. Nákladům a tradicím, které jsou na vesnici zvykem bychom chtěli ustát. Nepředpokládali jsme, e druhá strana tedy rodiče nevěsty zaplatí přímo půlku, kdyby řekli např. dáme 50 tis. rozumím tomu a řeím zda můe nebo nemůe mluvit do hostů od enicha. A ná pán enich, e je bačkora a neumí říct, nezlob se, ale vdeční bychom měli být. Dva lidi nebo čtyři lidi tam přeijeme, vdy nám přispějí. Podle mne je to o úctě k rodičům enicha, k babičkám enicha, kteří mají přání, e by chtěli, aby svatba byla v kostele. Já kostel neřeím, ale taky by se mi to líbilo. Dalí poadavek, e budou mít cimbálovku a potom DJ. Co jim řekl manel, to raději nebudu ani komentovat. A syn? No Klárka rozhodla. Ale jaksi máme pocit s manelem, e mladá dáma si z nás dělá pokladničku. Protoe slevit na levnějí místo ne je právě ten zámek nechce.
No jak to nyní vypadá. Mladý pán se jí bojí říci, e na celou svatbu nemá. Její rodiče jaksi přispívat vůbec nebudou a tak se tváří, e bych chtěl ve urovnat ale po Klárce omluvu nechtějte. To ne. Jak pak se asi bude slečna chovat k nám a bude manelkou? Nevidíme to dobře, přesto chce ji, má jí mít, stejně by jakékoliv domlouvání nepomohlo.
Můu říci, e nejsme ádní boháči, přesto jsme se starali, aby měli kde bydlet a zase jsme etřili, aby měli pěknou svatbu. Ikdy zdravotní stav nás obou není nejlepí čas od času i jsme chodili do dvou zaměstnání. Já si kadé své koruny, kterou mám váím a nenechám si diktovat jak je zvyklá se synem: Marku účtenka zapla.
Rodiče, kteří se nechávají hostit od svých dětí za peníze enicha a nevěsty a do ivota jim kromě přání a to vyjde nedají nic, se mi zdají jako vyírky, to a se na mne nikdo nezlobí.
No vzhledem k přístupu jsme se rozhodli nepolevit a uvidíme, zda si vezmou půjčku nebo sleví ze svým nároků, nevím. A opravdu jsem se rozhodla, e v rozhodnutí nepolevíme, za takových podmínek takovou částku platit nebudeme. A co do budoucna? Jeden bude platit koně a druhý splátku za svatbu. Jiní MLADÍ musí platit hypotéku. VE MÁ SVÉ MEZE. Na blících se kulatých narozeninách oslavíme s těmi, co nebudou pozváni a zbytek peněz si uijeme sami. cO NA TO ŘÍKÁTE?
Není tady
a milá Rino, pro upřesnění, MLADÍ CHTĚJÍ , ABYCHOMT O ZAPLATILI...
více jak půlku my rodiče enicha a druhou půlku ná syn, to co uetřil za dobu co pracuje.
Zaplatili a dreli hubu. KOmu z Vás by se to líbilo?
Není tady
e mladí chtějí, to jetě neznamená, e vy musíte. Mmch., tak jste syna vychovali, ne?
Nevidím v tom novém rozsáhlém elaborátu nic nového, akorát ve větě: "Zaplatili a dreli hubu...", je poznat, e opravdu máte potřebu zasahovat do organizace. Také úsudek, e Nečekala jsem, e se mne zastane moc lidí, nebo jak jistě víme, tady píou zejména nevěsty a mladé paní. Na to, aby člověk mohl mít podobný názor jako já, musí projít ji nějakým obdobím ivota. je mylný a nabubřelý.
Rodiče, kteří se nechávají hostit od svých dětí za peníze enicha a nevěsty a do ivota jim kromě přání a to vyjde nedají nic, se mi zdají jako vyírky, to a se na mne nikdo nezlobí. Hm, ivot a péče a do sňatku je NIC?
Mladý pán se jí bojí říci, e na celou svatbu nemá. Její rodiče jaksi přispívat vůbec nebudou a tak se tváří, e bych chtěl ve urovnat ale po Klárce omluvu nechtějte. To ne. Jak pak se asi bude slečna chovat k nám a bude manelkou? No? Tohle si o svém synovi myslíte? Chudák slečna.
Ten poslední odstavec o "nepolevení" a "uívání si" zbylých peněz radi nekomentuju, nebo bych dostala ban.
Já jen nevinně reagovala na výzvu:
cO NA TO ŘÍKÁTE?
Není tady
Vlatovko, omlouvám se za upřímnost, ale u dloho jsem neslyela/nečetla něco tak..... a já teď normálně nemám správné slovo! ....... nesympatického..... hloupého (dát za svatbu 400tis.).... panovačného..... úplně z Vaeho psaní mám skoro husí kůi. Ačkoliv názor na placení svatby mám stejný, mají si ji platit mladí. Tak Vás bych za rodiče - tchyni nechtěla. Z této svatby kouká jen velký průser. Nejen ze svatby, ale celkově - nevěsta (asi, dle Vaich slov) rozkazuje, rozhoduje, ale Vy se chováte dle psaní úplně stejně - pletete se do svatby mladých, hodnotíte jejich rozhodnutí, přání.... to je ten průser, mají si to zařizovat od A do Z mladí. Je to jejich den, NE VÁ!
Není tady
Vlatovko, my dvě jsem asi tak ve stejné věku, přesto to vidím úplně jinak. I dky jsem také měla svoje představy, respektovala jsem to, e je to jejich den a e ho chtějí mít podle svých představ.
Pokud rodiče nevěsty nepřispějí, vak nemusíte ani vy. Řekněte, e přistupujete na jejich styl a kdy netějí příspěvek od rodičů, tak a si to zaplatí sami. Uvidí, co se bude dít.
A Vlatovko, to, e si mladí dnes běně hradí a organizují svatbu sami rozhodně neznamená, e rodiče jim nedají peníze. Já jim třeba přispěla tolik, kolik bych jim přispěla na přípravu svatby. Ale Ty hned odsuzuje a píe o vyírkách.
Není tady
Vlastovko, zeptám se jednodue - kdo má přístup k vaemu účtu? Jste jako rodiče zbaveni svéprávnosti? Rozhodnutí zda a kolik přispějete je jen a pouze na vás a ostatní si můou říkat co chtějí. Jsou to vae peníze a vy si s nimi můete klidně i vytapetovat a kadému je do toho jedno velké nic. Zároveň je ale liché si myslet, e kdy přispějete, stáváte se automaticky spolurozhodující osobou, jak svatba bude ve finále vypadat. To je zase čistě v reii mladých. Pokud se vám tyto podmínky nelíbí, nepřistupujte na ně. Buď vy uetříte a nebo se mladí podvolí vaim poadavkům. Ale vdy by to mělo být vae rozhodnutí. Házet zodpovědnost na druhé je o ničem.
Není tady
Kdy já bych to tak trochu "čmuchala" na ono synovo 'Maminko, kdy si chce plnit své představy, závazky vůči rodinným zvykům a tradicím, tak bude muset přispět, abychom to zvládli.'
Jetě jinak.
Myslím e kdyby bylo, "jak Klárka po dohodě s partnerem řekla", a vlatovka neměla potřebu uplatňovat SVÉ představy, spokojila se s jejich verzí, zaplatili by si to mladí celé sami.
To je můj názor.
Není tady
Vlatovko, poloím jedinou otázku, a sice, má jediného syna, ty chce o něj přijít?
PS : není pravda, e tady píou jen samé nevěsty a mladé paní, zrovna v tomto vlákně reagují eny, které u také musely projít nějakým tím obdobím ivota (cituji tvá slova).
Není tady
Přesně tak!
Vlatovka vypadá, jakoby četla a hledala jen souhlasné názory se sebou, a ty jiné nevnímá, nezamýlí se nad nimi, nesouhlasí s nimi a není schopna je respektovat.
Bohuel, myslím si e se tak staví i k názorům svého syna, a, zdá se, e o něj, pokud bude dost důsledný, přijde. K čemu mu drím, vzhledem k přečtenému, bohuel, vzhledem k její necitelnosti, palce!
Není tady
vlastovka napsal(a):
tady píou zejména nevěsty a mladé paní. Na to, aby člověk mohl mít podobný názor jako já, musí projít ji nějakým obdobím ivota.
Zaručuji, e nejsem nevěsta ani mladá paní a nějakým tím obdobím ivota jsem si u taky proel. Řeknu ti to tudí na plnou hubu, pořádně nevymáchanou. Velkolepá svatba se v naich končinách (takové to město uprostřed Čech, roditě neomalených řidičů) povauje za
-- buranství,
-- předvádění světských, e na to mají,
-- nenaranost nevěsty zcela odtrené od reality.
Kterýkoliv z těchto důvodů stačí na to, abys jim financování svatby odepřela. Tvoje rohodnutí, e se na ně vybodne podporuji a povauji za jedině správné :-)
Není tady
normální chlap napsal(a):
Kterýkoliv z těchto důvodů stačí na to, abys jim financování svatby odepřela. Tvoje rohodnutí, e se na ně vybodne podporuji a povauji za jedině správné :-)
Ale vlastovka jim ty peníze chce dát a diktovat si podmínky, jinak by jednodue řekla "ne" a neřeila Sice poukazuje, e "mladí chtějí", ale zároveň říká, e chce pozvat vechny, aby oplatila jejich pozvání. Pro mě osobně jsou to vyhozené peníze, za jakoukoli svatbu. Svatební den by měl být pro nevěstu a enicha tím nejkrásnějím a ne řeit, jestli mají o rezervaci na ubytování víc nebo míň, ten nejí to a ten zas ono a e kůň pos_al nevěstě vlečku.. Která jde do tohohle dobrovolně, dobře jí tak My dodnes s láskou a úsměvem vzpomínáme na nai tajnou svatbu, kde byli pouze dva svědci, protoe bez nich by to nelo. Nebyl ádný zádrhel, ádný problém a ádné negativní vzpomínky. Nikdo se s nikým nepohádal, nikdo se nezlil pod obraz a dostavili se ti pro nás nejdůleitějí - enich a nevěsta Oslava jako taková pak proběhla o několik měsíců později v pohodlném a uvolněném duchu, bez důrazu, aby ve bylo "perfektní". Pravda, oslavu si u moc nevybavuji (byla mi víceméně jedno, organizovala si ji tchyně, protoe to prostě potřebovala oslavit), ale ten svatební den, ten byl jen ná
Není tady