29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ajinka, Kido ač má právní znalosti, tak Vás tady balamutí. Partnerka (či partner) některého z rodičů nezletilého není účastníkem řízení. Nemá tedy žádnou důkazní povinnost a má plné právo na ochranu osobnosti. Soudkyně pečovatelských soudů v tomto státě zcela běžne překračují svoje pravomoci. Máte ve všem naprostou pravdu a musíte si za tím pevně stát.
Jo a proč se Vám změní život v peklo? Máte víc než všichni ostatní? A Vy jste ty prachy někde nakradla?
Není tady
EFG:
nemám pocit, že by mě Kido balamutila, výše odpovídala tak, jak se vlastně soudy chovají. To je to, co mě štve.
Ještě tedy jednou stručně zopakuji: Jedná se o rozvedeného syna kolegyně, který žije s novou partnerkou a mají spolu dítě. Nová partnerka mnoho let studovala - šla za svým cílem. Když se jí to podařilo, tak se ozvala BM, která za každou cenu chce dosáhnout na její peníze. Chce alimenty jak pro dítě, tak pro sebe. Už si všude možně zjišťovala co a jak a nestydatě se chlubí, jak je pěkně oškube. Je vyučená v dělnické profesi, ale to ona dělat nebude. Vede ale náročný život, každý rok moře, nejméně 2x zimní rekreace, celé léto cestuje atd. Proto musí získat peníze.
Nová partnerka peníze opravdu nekrade, dokonce všechny své příjmy přiznává FÚ, a tady je ten zakopaný pes. Ano, má nadstandartní příjem, ale chce si pořídit vlastní nezadluženou nemovitost a také dost peněz otáčí ve své práci. Vede běžný život.
Ano, změní se jí život v peklo, protože na rozdíl od vás ví, co dokáže lidská závist.
Měl jste štěstí, že jste se s ní nikdy nesetkal.
Není tady
Děkuji Kido za odpověď.
Není tady
Ájinko, a já Vám zase říkám, že pokud se jedná pouze o pratnerku, pak není účastníkem řízení ve věci úpravy poměrů k nezletilému jejího přítele. K přítelovi nemá vyživovací povinnost, natož pak k jeho dítěti z předchozího manželsví. Nemá k němu žádnou vyživovací ani jinou povinnost. Pokud nejsou manželé, pak nemají ani společné příjmy a pouze se dělí o náklady na bydlení a pod. U přitele však soud musí vzít v úvahu vyživovací povinnost k dítěti s novou partnerkou.
Není tady
Vím co je závist. Stačí to tady číst.
Není tady
EFG:
No právě. Závist, pomluvy, spekulace - to je kombinace! Známe to všichni. Po zveřejnění příjmů partnerky bude každý soused nejlíp vědět, jak má ona s penězi naložit atd. Proto se tomu chce bránit! Ona není ani lakomec ani šetřílek za každou cenu. Přispívá i konkrétním lidem nebo dětem v nouzi, ale nikdo o tom neví. Jen se nechce nechat vydírat BM, ani jí nechce přispívat na její blahobyt.
V jejím okolí je několk rodin zadluženo, dluhy které nemohou splácet z toho co vydělají platí dalšími dluhy a neustále shánějí, kde by si půjčili další peníze. Rozhodně by se na ni začali obracet o půjčku, kterou by v nejbližších letech nemohli vrátit. Ona se nebojí tyto lidi odmítnout, ale souvisí s tím celá řada nepříjemných situací, které si ona nepřeje. Proto se brání zveřejnění jejich celkových příjmů.
Není tady
Ještě bych měla jeden dotaz....pokud mi manžel nezaplatil jeden měsíc výživného jinak platí velmi pravidelně dál...jak se tomu bránit, mohu to z něj nějak "dostat"? Nejedná se o velkou částku....Děkuji předem za odpověď.
Není tady
No já nevím z jak velké jste obce či města a jaké tam jsou poměry, ale majetných lidí kolem nás je docela hodně a běžně Vás nenapadne chodit je žádat
o půjčku. Zejména v dnešní době, kdy se člověk obává půjčit či ručit třebas sourozenci..
Mám obavy, že nenaděláte nic moc. Dotyčná sice není účastníkem řízení, ale neznamená to, že nemůže být k soudu předvolána jako svědek (zde pochopitelně
může odmítnout výpověď coby osoba blízká), případně nezabrání tomu, že soud
alespoň bude zjištovat poměry v domácnosti (viz návrh matky o návrhu důkazu-
zjištění poměrů v domácnosti otce). Můžete požádat, aby tento fakt nebyl písemně zaznamenán - rozhodnutí je však na soudu. A asi to není až tak
zásadní, protože stačí, když tam daná cifra padne a matka to zřejmě asi v okolí
"rozkecá".
Lelyla : Nevím, jak jste schopni s manželem komunikovat. V prvé řadě bych mu
asi zavolala a připomenula, že dluží výživné za jeden měsíc. Třeba jen zapomněl,
nebo momentálně neměl peníze. Neuvádíte částku, případně můžete navrhnout,
aby to poslal ve dvou splátkách spolu s běžným výživným.
U recividních neplatičů se osvědčuje exekuce, případně trestní stíhání.
Není tady
lelyla napsal(a):
Ještě bych měla jeden dotaz....pokud mi manžel nezaplatil jeden měsíc výživného jinak platí velmi pravidelně dál...jak se tomu bránit, mohu to z něj nějak "dostat"? Nejedná se o velkou částku....Děkuji předem za odpověď.
A ví o tom vůbec? Nemá třeba pocit, že je zaplaceno? Zkus se ho snad nejdřív zeptat.
Není tady
Pokud to udělal záměrně , protože mu dle jeho slov dlužím peníze...můžu ho za to nějak napadnout?
Není tady
No teoreticky řečeno - pokud mu dlužíte peníze /nebo si dotyčný jen myslí,
že Vám vznikl dluh/ - teoreticky využil možnosti tzv. zápočtu. Ovšem v případě
výživného by to muselo být na základě dohody Vás obou, nejlépe podložené písemně. Jinak totiž zůstává fakt, že Vám výživné dluží a vy pro byť jednu jedinou nezaplacenou platbu můžete žádat exekuční srážky ze mzdy, protože výživné je pro nezletilou osobu a pouze chodí k Vašim rukám jako k zákonnému zástupci.
Zejména pokud máte pocit, že požadavek druhé strany je neoprávněný a ničím
nepodložený.
Pak je tu ovšem praktická stránka věci, jestli Vám jedna platba výživného stojí
za to, vyvolávat konflikt a zhoršit komunikaci mezi Vámi i do budoucnosti.
Není tady
Exekuce? Vím že to tady padlo, ale od jaké částky je možná exekuce na plat? Ale exekuci musí někdo nařídit....soud?
Není tady
Ohraničení částek není. U příslušného soudu můžete podat návrh. Vzory najdete
na netu, případně Vám ho pomůže sepsat úřednice na soudě.
(dlužnou částku lze srazit nejen z platu, ale třeba i ze založeného stavebního
spoření, životního pojištění apod.. )
Není tady
Kido, píšete, že lze "vzít" exekučně peníze i ze stavebního spoření nebo životního pojištění. Je mi jasné, že z takto naspořených peněz "povinného"- tj. dlužníka /otce zpravidla/ to je oprávněné. Ale jak je to v případě, že stavební spoření mám já a naše dvě děti z 2. manželství, já mám i životní pojistku a kluci oba pojistky tzv. "spořící+úrazové" do 18. let věku? To může soud sáhnout i na tyto peníze? A může soud jít i po účtu, který je vedený na mé jméno, na který chodí moje výplata a platí se z něj poplatky spojené s bydlením?
Víte, můj muž má vyživovací povinnost k dceři z 1. manželství, já jako jeho současná manželka k ní vyživovací povinnost logicky nemám. Ale mohu svým majetkem /čistě hypoteticky, protože teď mám prd/ ovlivňovat a i zvyšovat jeho životní úroveň /např. tím, že zdědím vilu po babičce a my se do ní nastěhujeme z našeho krcálku 2+1..../. Takže i v případě, že otec se o zvýšení životní úrovně "nezaslouží", přesto se k ní přihlíží při stanovení výše výživného dle rovnice "vyšíí životní úroveň = vyšší výživné".
Ve svých úvahách jdu dále: můj manžel se rozsudkem soudu stane dlužníkem výživného spočítaného soudem 3 roky zpětně, a peníze prostě na úhradu /nejlépe okamžitou, nejdéle do 60 dnů :-// nemá.... Takže na návrh matky je mu obstaven účet, apod., ale dluh na výživném to neuhradí. Tak přijde exekutor k nám domů a zabaví majetek ve SJM na úhradu dlužného výživného osobě, ke které já vyživovací povinnost nemám. Nebo mohou jít až tak daleko, že zabaví i moji výplatu, protože výplata rovněž spadá do SJM.
Tak to je snad lepší, aby ho zrovna zavřeli....
Není tady
Kido:
Přesně tak, trefila jste se do černého. Tito lidé žijí sice ve větším městě, ale v lokalitě, kde se všichni znají až do "pátého kolena". Sousedé si půjčovat jistě nebudou, ale bohatě stačí, když budou mít přehled o jejich financích a budou jistě nejlépe vědět, co má ona s penězi dělat. Co to znamená, víme všichni. Ona zase tak moc bohatá není, ano, má nadstandartní příjem a pečlivě s ním hospodaří, aby si mohla koupit svůj dům bez dluhů.
Správně jste napsala, že půjčit si mohou od rodiny a sourozenců, a to je právě ten problém, že to bude naopak, rodina si bude chtít půjčovat od ní, na věčnou oplátku. Někteří příbuzní žijí na dluh a když nemají na splátky z toho co vydělají, tak si půjčí jinde a dluh splácí jiným dluhem.
Z toho co tu píšu by se mohlo zdát, že je pěkný lakomec, ale není. Přispívá konkrétním lidem nebo dětem, kteří pomoc opravdu potřebují, ale nikde o tom nemluví.
BM je dokonalá herečka a soudní stání bere jako příležitost se předvést. Proto si zve i známé, aby všichni na vlastní oči viděli, jaká je chudinka. Nová partnerka sice může soud požádat, aby výše jejich příjmů nebyla uvedena v zápisu, ale to je jí jedno. Podstatné je, že to bude zveřejněno a nebo tato informace "náhodou " unikne a ona tomu nemůže zabránit.
Není tady
Magie a proč si pro tento případ neuděláte zúžení společného jmění ?
Není tady
Dosud jsem považovala za zbytečné dělit "nic" na dvě "nic". Ale nyní, po získání určitých životních zkušeností, se k tomu vážně chystám.
Není tady
než to cpát cizí ženské...
Není tady
Ájinko, ještě jednou. Partnerka nemusí nic a nikdo jí k tomu nedonutí. Pokud se jí nechce k soudu, tak ať si pokaždé nechá napsat neschopenku a jednoho dne to soudkyni přesatne bavit a bude muset rozhodnout i bez výslechu svědka.
Není tady
EFG:
Určitě udělá, co bude v jejich silách, ale v každém případě bude poškozená. Přesto nemá účinnou možnost se bránit.
Děkuji všem.
Není tady
Co se týče výslechu u soudu - svědek je poučen o svých právech, pokud by svou
výpovědí uškodil sobě či svým blízkým není povinnen odpovídat. Jinak bych se
až tak výpovědi nebála, soudy se v tom zase až tak nepitvají, nepředpokládám
výslech partnerky kvůli vyjasnění příjmů - i při návrhu matky by ho mohl soud
považovat za nadbytečný.
Co se týče dotazu Maggie - pro případné dluhy Vašeho manžela na výživném
nelze exekučně pozastavit Vaše stavební spoření či stavební spoření Vašich dětí,
případně Vaše běžné účty, pojištění atd atd... Stejně tak v případě, že je nemovitost, kde s manželem bydlíte psaná na Vás (či na Vaše děti) nelze ji zahrnout do exekuce. A je jedno jestli jste ji nabyla koupí, darem či dědictvím.
Exekutor může evidovat pouze věci - zařízení domácnosti. Vy byste se případně
mohla bránit vylučovací metodou, kde musíte prokázat, že to či ono zařízení
domácnosti je ve vašem nikoli společném vlastnictví.(upozorňuji ,že to bývá problematické a zdlouhavé).
Stejně tak platí třeba v případě, že jste manželé a vy v době manželství zdědíte
chatu např. po rodičích, je ve vašem výlučném vlastnictví a nelze ji zahrnout do
exekuce.
Není tady
Fajn, tak jsem se mírně uklidnila, Kido.
Jen musím nadále počítat s tím, že dluhy mého manžela jsou i mými dluhy /pokud nemáme zúžené jmění manželů/, ať již vznikly neplacením výživného nebo nesplácením úvěru...
Frigo, píšete "než to cpát cizí ženské" - doplnila bych "ženským" - tedy BM i manželově dceři. I při vědomí toho, že se řadím mezi "ukřivděné" druhé manželky, pokusím se svůj postoj vysvětlit:
Za období /přesně 3 roky a 7 měsíců/, za které dle soudu měl můj manžel /a tedy i já a naše 2 děti/ zaplatit dceři na výživném celkem 168 tis. , činil můj příjem 170 tis.
Bylo to moje rozhodnutí, věnovat se mladšímu synovi, který je astmatik, byl hodně doma, stále na AB, navíc prodělal 3 operace 3 roky po sobě. Hledala jsem si pracovní místo se zkráceným úvazkem a s přiměřenou dobou dojíždění... Manžel nás všechny živil, můj příležitostný příjem hradil alespoň elektriku a nájem...
Syn se mezitím stabilizoval, operace jsou za námi, v září šel do 1. třídy a já od října 05 pracuji.
Soudkyně okresního soudu bez bližšího zkoumání konstatovala, že jsem měla od skončení RD pracovat /u bývalého zaměstnavatele - nepřetržitý provoz na směny/ a tudíž nelze zohlednit moje malé příjmy, protože bych měla 12,5 tis. měsíčně. Podotýkám, že soudkyně měla zprávy o zdravotním stavu syna doloženy. V rozsudku je perla: "manželovi zanikla tedy vyživovací povinost k manželce".
Nelituji času stráveného se synem po doktorech i tím, že jsme se synem rehabilitovali, prováděli několikrát denně dechová cvičení, tlakovali jizvu po operaci. Protože teď vím, že se to vyplatilo a pro jeho budoucí zdravotní stav to má vysokou hodnotu. Ale doslova mne mrzí, že za to máme být jako rodina potrestáni ve formě navyšovaného výživného takovým způsobem a právě za toto období. Jiné posuzování by jistě zasloužila např. moje lenost, kdy bych prostě nepracovala neb můj manžel vydělává dost na to, abych se mohla válet doma.
Do budoucna bylo výživné stanoveno na 5500. Naši anabázi jsem popsala v diskusi "Snížení výživného", nebudu se tedy opakovat. Ale já vím, jak žijeme, co máme, jak můj manžel přehazuje ty milióny...
Soudkyně není povinna orientovat se v účetnictví /resp. ve vedení daňové evidence/, ale odmítá pozvat k soudu jako svědka daňovou poradkyní nebo si nechat zpracovat odborný posudek.
Vím, že jako rodina spotřebujeme měsíčně 30 tisíc, je to nakonec i maximum, které na měsíc na rodinu máme k dispozici. Dle soudu je to ale 2x více, protože neuznává odpisy majetku...
Já mám vydělat 12,5 tis., 5500 poslat na alimenty manželově dceři, zbytek mohu milostivě použít pro svoji rodinu... Ano, výživné má platit otec, ale já jen vycházím z tvrzení soudu, že mojí povinností je pracovat a vydělávat .... na alimenty cizí ženský.
Konečně jsem se dostala ke konci - jakmile to bude možné, budu trvat na rozdělení majetku v SJM, závěť mám již v šupleti - manžela v ní opomíjím ze zcela praktických důvodů. Se mnou a mými dětmi současný právní systém jedná bezohledně, nebudu tedy čekat se založenými rukama a dávat systému příležitost, aby tak se mnou jednal i v budoucnu.
Nyní se podílím na výživném na "cizí" dítě, navíc ve výši, která pomalu odpovídá tomu, co my jako jednotlivci spotřebujeme měsíčně. Proč bych tedy měla dopustit, aby se někdy v budoucnu opět byla nucena dělit o to, co z toho mála, co nám zatím zbývá, našetříme, o to, co si pořídíme z podnikání, které umožňuje "normální" příjmy, a které začalo před lety jen s jednou škodovkou 100 a 1 krovinořezem. Protože já a moje děti jsme s naším tatínkem stáli v dobrém i zlém na rozdíl od BM a dcery, které jdou jen po penězích.
Omlouvám se za svoje litanie a počítám s tím, že budu cupována :-)
Není tady
Maggie:
Až mě mrazí, co všechno je možné. Nikdo tě určitě nebude cupovat, spíš zasloužíš obdiv, že to všechno zvládáš. Ne že bys byla ukřivděná, ale myslím si, že jste ty a tvoje děti přímo poškozené ve prospěch dcery z prvního manželství. Cítím tu tvoji bezmoc, snad ti tady Kido kvalifikovaně poradí, jak se můžeš bránit. Víš, ten rozsudek v řadě bodů jasně odporuje zákonu, opravdu se v něm projevila zvůle soudce. Uvedu příklad: když napíšeš závěť, která odporuje zákonu, tak je neplatná. Mělo by to platit ve všech případech, tedy i o rozsudku. Proto tento rozsudek by měl být neplatný.
Kolik je dceři z prvního manželství let? Jak se chová k otci a k vám?
Není tady
EFG:
Partnerka se nebojí jít k soudu, ani jí nevadí vypovídat jako svědek. Má se o co opřít, protože by mluvila pravdu. Nejen že je dost chytrá, ale dokáže věcně a cíleně argumentovat a rychle reagovat na jakoukoliv otázku či argument, možná by "překecala" i kdejakého právníka. To problém není. Problém je, že kde kdo bude znát její příjem. Protože s nikým ze zúčastněných není v žádném právním vztahu, považuje to za porušení ochrany osobnosti.
Není tady
Těžko Maggie něco víc radit. Nevím, jestli už Vám proběhl odvolací soud.
Pokud se Vám nepodařilo obhájit Váš návrh (předpokládám, že šlo zejména
o zamítnutí zpětného doplácení výživného) díky předloženým důkazům, pak
Vám asi nezbyde než dluh doplatit.
Jak naložíte se svým majetkem je samozřejmě Vaše věc. Děti z předchozích
vztahů mají nárok na děd.podíl jen z hodnoty majetku otce.
Co se týče výživného do budoucna - 5500 Kč. Neuvádíte věk dcery, ale předpokládám cca 14-16 let. Pokud dcera neukončí po střední škole či vyučení
studium a bude nadále pokračovat ve vzdělávacím procesu, počítejte minimálně
ještě s jednou žádostí o zvýšení výživného. Většinou se to matky snaží stihnout
před zletilostí dětí, pak již musí žádat samo zletilé dítě.
Samozřejmě stejné právo máte i vy - v okamžiku, kdy se změní poměry otce -
např. nižší příjmy, další vyživovací povinnost apod.. může požádat o snížení
výživného.
Není tady