Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 10. 5. 2006 10:52

Ájinka
♥♥♥----

Společně posuzované osoby a chytrá BM.

Moje kolegyně má syna. Byl krátce ženatý a z manželství má syna. Vzdělání BM je dvouletý učební obor, později soukromá SŠ, ukončená s odřenýma ušima. Bohužel, nyní dostala výpověď pro neschopnost a je téměř jisté, že už se v oboru střední školy  nikde neuplatní. V učebním oboru by práci dostala, ale tu nechce dělat. Když se dozvěděla, že BM má nový vztah, iniciativně si zjistila, kolik jeho nová partnerka může vydělávat a spočítala si, že alimenty, které bude žádat, jí budou stačit na pohodlný bezpracný život. Začala být velmi milá a vstřícná a těšila se na jejich svatbu. ( Před tím dělala klasické problémy). Ke svatbě nedošlo, nová partnerka také není úplně hloupá.
BM a nová partnerka  žijí v jedné domácnosti, mají společné dítě. Nová partnerka umí vydělat 5x víc peněz než partner. Má opodstatněné obavy, že v situaci, kdy BM bude bez práce a má v péči první dítě, budou vedeni jako společně posuzované osoby a BM se podaří vysoudit vysoké alimenty. Když chtěl otec prvního  syna do střídavé péče, BM to nedovolila, protože by ztratila "nástroj" k jejich vydírání a svému pohodlnému životu.   
Zdůrazňuji, že syn z prvního manželství má u otce svůj pokoj, hračky,knížky, chodí na výlety a různé akce pro děti, hrají si spolu, tvoří různé drobné věcičky, nová partnerka má chlapečka ráda a on ji, v této domácnosti se oba partneři podílejí na domácích pracích, vaří se tam, peče atd. V žádném případě se nejedná o to, ošidit první dítě, nová partnerka při financování prvního dítěte nekouká na korunu, ale jen tehdy, když je dítě u otce, tedy u nich. Nekompromisně se rozhodla - z jejich vydělaných peněz BM manželka neuvidí ani korunu, za jakoukoliv cenu.
Dostávám se k otázce: Jak se to dělá, aby soud uznal, že tito partneři vedou oddělené domácnosti  a každý žije  za své ?  Co je potřeba nebo jak to mohou doložit ? Jak to fungije v praxi? Prosím, může někdo poradit?

Není tady

#2 10. 5. 2006 11:58

maggie
♥♥♥♥♥--

Re: Společně posuzované osoby a chytrá BM.

Jistě se zde objeví KIDO nebo ABC, kteří podají velmi profesionální informace. Já jako laik a se zkušenostmi, které zatím mám, mohu sdělit:
- druh a družka k sobě nemají vyživovací povinnost jako manželé, přestože spolu mají dítě a bydlí spolu
- pokud spolu bydlí - vedou společnou domácnost - oba se ze svých příjmů podílí na výdajích za domácnost /nájem, energie + jídlo.../.
- soud v takovém případě sice neuzná, že by měl otec vyživovací povinnost ke své partnerce a ona k němu /nejsou manželé/, ale příjem družky by měl být orientační pouze v tom, že i ona se podílí na nákladech domácnosti
Dokázování u soudu, že každý žije "za své", nebude ale nic jednoduchého. Chce to opravdu dobrého právníka a důkladnou přípravu, na tom nešetřit.
Naše soudy jsou nevyzpytatelné a je klidně možné, že vydělané peníze druha a družky se budou považovat  jaksi za společné /vždyť bydlí spolu! a jistě již delší dobu/ a BM bude u soudu vystupovat jako opuštěná chudinka s dítětem, které má právo mít stejnou životní úroveň, jakou má jeho otec. Takže pozor na stejnou životní úroveň - byť by měl otec vysokou životní úroveň na úkor družky, se kterou žije! Je třeba se připravit i na toto.

Není tady

#3 10. 5. 2006 12:46

Ivča K.
♥♥♥♥♥♥-

Výživné se bude vypočítávat pouze s platu otce a ne jeho družky.Družka není povinna přispívat na výživu dítěte svého přítele.Soud pouze k družce přihlíží jako ke spolubydlící,která se podílí nějakou částkou na společných výdajích.Ale třeba co soudce,to jiný náhled na věc.Dnes je už možné všechno.Nejlepší by bylo,kdyby se jako rozešli od stolu a lože a stali by se z nich pouze dva nájemníci v jednom bytě,a on by platil i na oko alimenty družce složenkami přes poštu.

Není tady

#4 10. 5. 2006 23:35

EFG
♥♥♥----

Hele to máte ještě dobrý. To ta moje soudkyně se mě ptala, zda mi přítelkyně dává nějaké peníze a zvyšuje tak mojí životní úrověň... samoživitelka, které BM řádně neplatí výživné. To jsem se opravdu hodně zasmál. A vůbec jí nanapadlo, že to spíš bude obráceně a finančně vypomáhám já přítelkyni. No jo, ale to by k tomu musela přihlédnout a "okrást" jinou smaoživitelku - mojí BM. Jo jo. Chudáci soudci. Vůbec to nemají  jednoduché.

Není tady

#5 11. 5. 2006 0:36

Ájinka
♥♥♥----

Maggie, Ivča: Kolegyně nemá doma internet, tak jsem ji pozvala, aby si osobně přečetla příspěvky. Nejdříve, když jsem jí vyprávěla některé případy, nevěřila,že je to možné. Teď tu celý večer čte a hroutí se.
Byla šťastná, že syn potkal partnerku, se kterou žije v harmonickém vztahu, jen pevně věřila, že se vezmou. Teď sama vidí, že to není dost dobře možné, kvůli našim zákonům a BM.
BM si už od mládí užívala život naplno, dodnes musí jet každý rok k moři, do lázní, několikrát v zimě na hory a celé prázdniny cestuje po  známých a užívá si léto.  Nechybí nikde, kde se jen "něco šustne".
Nová partnerka několik let pilně studovala, ve volných chvílích pracovala, aby si na studium vydělala. Musela si odříci všechny zábavy, dovolené atd., o novém a moderním oblečení nemohla ani uvažovat. Teď, když dosáhla svého cíle a vypracovala se do dobrého postavení, dobře finančně ohodnoceného, není ochotna na BM přispívat ani korunou. Nová partnerka totiž nedostává peníze zadarmo, musí odvést perfektní práci. Mnohdy se do noci připravuje na příští den, zatím, co BM tento čas tráví na párty a jiných zábavách. Magie, napsala jsi to přesně: BM všude pláče, jaká je chudinka, všichni ji litují a  pomáhají  a radí jak BM nejlépe oškubat. Samozřejmě  nesnese, že ten "hajzl" se má s jinou ženou dobře a ještě si dovolil s ní být šťastný! Proto dělá co umí, aby z něho vyrazila co nejvíc peněz a samozřejmě, že bude požadovat pro dítě a pro sebe stejnou životní úroveň, na jaké žije otec. Ach jo
Nerozumíme tomu, že příjem družky může soud vzít v úvahu při vyměřování alimentů přesto, že družka ve vztahu k druhovi nemá žádná práva.

Není tady

#6 11. 5. 2006 0:54

Ájinka
♥♥♥----

EFG: Jinými slovy: Soud tedy zkoumá, jestli družka dává druhovi peníze a tím  zvyšuje jeho životní úroveň a proto mu vyměří vyšší alimenty. To tedy znamená, že se družka na jeho alimentační povinnosti chtě nechtě musí podílet.  On k družce žádnou povinnost nemá, to znamená, když se družka ocitne bez prostředků, tak to nikoho nezajímá. Fakt, nemám slov.

Není tady

#7 11. 5. 2006 6:59

Majka
♥♥♥----
Web

Ano Ájinko, je to přesně tak, jak píšeš. I u nás to bylo tak a z mnoha případů vím, že to tak prostě soudci (pardon, těch moc není, spíš tedy soudkyně) prostě berou. Když si otec žádá o snížení výživného alespoň na prázdniny, kdy má dítě u sebe celý měsíc, tak se do něj soudkyně pustí, že přece matka i tento měsíc hradí náklady spojené s potřebami dítěte (zajímalo by mě,  které to jsou, to nám ale nikdy neřekla). Když otec uvede, že má partnerku momentálně  na MD, tak soudkyně řekne, že to ji nezajímá, že k sobě nemají vyživovací povinnost. Ale ve chvíli, kdy jde o určení výše výživného /při zvýšení/, vypustí soudkyně z úst takové bláboly, jak píše Ájinka- družka se podílí finančně na chodu domácnosti (z čeho asi, když má MD, která stačí sotva na pleny a trochu jídla) a tudíž i na zvýšení životní úrovně otce a PROTO je možno mu alimenty ještě zvýšit! Takže jeho životní úroveň se sníží, protože partnerka zatím do práce nemůže a stará se o dítě, ale úroveň jeho dítěte z 1.manželství se zvýší na částku, které nedosahuje ani otec!!! Což je pouze teorie, protože jeho BM je na MD také (s dítětem partnera), PROTO si žádá o zvýšení výživného, ne proto, abych přispěla na jejich dítě stejnou měrou, to by z MD ani nešlo. Takže soudkyně v závěrečné fázi de facto nutí partnerku, aby si požádala o zvýšení alimentů na své dítě z 1.manželství alespoň o částku, která jim s partnerem teď  doma chybí....a máme perpetum mobile.
Neříkám, že jsou všechny matky samoživitelky stejné. Ale spoustě z nich by prospělo uvědomění, že rozvodem se prostě životní úroveň zákonitě snižuje, že dítě je jejich společné i nadále po rozvodu, že dát dítě otci víc znamená vlastně ušetřit a ještě udělat něco dobrého pro dítě, že dítě není nástroj pomsty a že výživné není zdrojem lepší životní úrovně, ale pokrytím současných potřeb dítěte, které se vyčíslit dají.
Ale k té radě, kterou chtěla Ájinka - zapřít přítele. Tvrdit, že je to pouze spolubydlící. Já osobně jsem musela napsat ombudsmanovi, který mi odpověděl, že jsem v právu, neboť pokud soudkyně neuznává fakt, že máme s druhem vzájemnou vyživovací povinnost a společné náklady na domácnost a že mě druh vlastně živí, nelze v tom případě družský poměr dokázat (ani v ostatních případech to nelze). Takže soudkyně nemá právo brát zřetel na výši příjmu partnerky. Jenže ombudsman nemá právo zasahovat do soudu, takže mi to pomohlo jen na sociálce, ale aspoň tak.

Není tady

#8 11. 5. 2006 9:32

Kido1
Host

Maggie to uvedla dobře - družka či nová manželka povinného otce, není povinna přispívat na výživné dětí z
předchozích vztahů. Pokud soud při jednání zkoumá majetkové poměry partnerky, mělo by to být pouze jako
okrajový fakt, že na běžném chodu domácnosti (placení nájemného, elektřina, voda, plyn ,potřeb do domácnosti apod..) se podílejí dvě výdělečně činné osoby - dle svých platových možností). Rozhodně by tento fakt neměl mít
vliv na výši výživného. Pokud tak vyplyne z jednání u soudu, braňte se, pokud tyto problémy očekáváte, pojistěte se a u soudu se nechte zastupovat právníkem zaměřeným na rodinné právo.

#9 11. 5. 2006 9:53

Ájinka
♥♥♥----

Majko, díky za odpověď. Ze své rodiny zkušenosti nemám, proto mě ani nenapadlo, že toto je vůbec možné, navíc v souladu se zákonem!  Tak mě napadá, co přitlačit naše zákonodárce a něco změnit?  Dokud se tak nestane, tak chytré BM si bezpracně budou užívat život a jejich děti budou nástrojem k vydírání, nejen otce, ale i jeho nové partnerky i prarodičů.  Přece ve 32 letech mají ještě právo založit nový  fungující vztah a naše zákony je nemohou odsoudit k živoření jen proto, že se jim v životě něco nepovedlo. Manželství ne, to by měla BM nekonečný prostor ke svým manipulacím, posvěcený zákonem.
Kolegyně u nás zůstala do rána a četla a četla a hroutila se a hroutila. Má strach, že syn zůstane sám. Jeho nová partnerka, i když vydělává dost peněz, šetří na své bydlení a na budoucnost jejich syna. Ona si jasně  uvědomuje, že tyto příjmy nemusí mít pořád a ona a jejich společný syn nemají na nic právo, kdyby se ocitli v nouzi. Naopak, ještě by o bydlení přišla, kdyby nebyla schopna platit  dluhy a otec dítěte bude tak oškubán, že se na něho nemůže spolehnout. Jí nikdo v životě nic nedal, na všechno si musela vydělat, proto nevidí žádný důvod, podporovat línou a neschopnou BM. Má opodstatněné obavy, že soud vezme v úvahu její vysoké příjmy, z nich vyvodí jejich vysokou životní úroveň a otce oškube na kost s tím, že ona mu tu úroveň zajistí. Nikdo se proto nové partnerce nemůže divit, ona už bojuje za svoji a synovu budoucí existenci.

Není tady

#10 11. 5. 2006 11:06

Ájinka
♥♥♥----

Kido, děkuji za odpověď. Ono se v tomto případě nejedná jen o výživné na dítě, ale i o výživné na BM. Měla pracovní poměr na dobu určitou a neprodloužili s ní pracovní smlouvu. BM dělala práci, kde je nezbytně potřeba výrazný talent, který ona nemá. Proto nemá skoro žádnou možnost se v tomto oboru uplatnit ani jinde a jinou práci ona dělat nechce, ani se nechce snažit o rekvalifikaci v jiném oboru. I když je vyučená a v tom oboru by se dobře uplatnila, tak tu práci dělat nechce a nebude. Především není tak dobře placená jak by chtěla ona a navíc, denně chodit pravidelně do práce, to také nechce. Musela by ráno vstávat a neměla by  čas na svoji rekreaci, párty  a zábavu. U soudu se hroutí a pláče, je skvělá herečka, možná by se uplatnila v divadle nebo ve filmu.
Je sice pravda, že nová partnerka se přímou platbou na alimentech nepodílí a ani soud jí to nemůže nařídit, ale když  otec žije na dobré úrovni, tak BM  stejnou úroveň požaduje pro dítě i pro sebe, a to každý soud vezme v úvahu a na základě tohoto požadavku je otec  dostatečně oškubán. Jak jsem se tady dočetla, soud nebere v úvahu ani  dítě z nového vztahu a družka také nemá žádné právo. Soud uznává jen povinnost otce k prvnímu dítěti a BM. Nepřímo se tedy nová partnerka musí podílet na alimentech svého partnera a na životní úrovni BM, místo toho, aby tyto prostředky investovala do svých potřeb, protože na rozdíl od BM nemá žádná práva. Dobrý právník na rodinné právo je určitě nezbytný, ale výsledek je stejně nejistý.
Přitom by stačilo tak málo: když matka nepracuje a dítě není schopná uživit, zdravý rozum radí: svěřit dítě do péče otci, který o dítě stojí, má ho rád  a je schopen ho zajistit. Nebo nařídit střídavou péči, kdy by dítě žilo jak na úrovni otce, tak matky, bez ohledu na jejich životní úroveň. Jsou to jeho rodiče, a dítě by s nimi sdílelo takovou životní úroveň,na jakou jsou schopni si vydělat.
Není to ale jen o životní úrovni a penězích, v této válce se zapomíná i na atmosféru prostředí, ve kterém dítě žije. Dítěti je totiž úplně jedno, jestli sedí na drahé značkové židli nebo na docela obyčejné, hlavně že je mu tam dobře.

Není tady

#11 12. 5. 2006 20:52

RMF
Host

Když to tady takhle čtu. Tak se úplně bojím, co mě ještě s BM čeká. Už teď je to k nevydržení. Naše soudy nejsou objektivní a většinou se setkáme se samosoudkyněmi, které jsou našem případě má BM mnohem lepší životní úroveň než my a pořád chce víc. Děti nám dává tak na 3 hodiny 1-2x za měsíc. Dožadovat se soudně styku s dětmi nejde, protože výkon povolání mého přítele neumožňuje stanovit data a BM by nám děti v náhradním termínu nedala. Celá naše situace je na strašně dlouhé povídání, přežila jsem úrážky, sledování... Dá se to  shrnout do jedné věty: tahá peníze.To co mi vzkázala- abych si nachystala peněženku, že budu platit, je holá skutečnost.
děti mého přítele mám ráda, získala jsem si jejich náklonnost (při 1.setkání se mě malá zeptala, proč o mě maminka říká, že jsem blbá kráva, když nejsem...přičemž mě pohladila), ale zachází to už tak daleko, že BM je navádí a zakazuje jim projevovat city, takže to vždy skončí tak, že děti řeknou:   maminka to zakázala. Kupuji jim dárky, aniž bych musela. Dělám to proto, že je mám ráda, ikdyž vím, že právě ony jsou příčinnou, že jejich matka z nás bude věčně tahat peníze.
Vrchol všeho je ten, že BM má drzost žádat o výživné na sebe, protože nemá práci. Nad dělníky ohrnuje nos a pokud jí někdo nenabídne nějaké hodně důležité místo,tak se nechá vydržovat stále. Vím, že si proti sobě poštvu hodně samoživitelek,ale dnešní systém dává přednost těm, které toho zneužívají nad těmi, co to opravdu potřebují. není správné, když řekne, že je lepší dostávat prachy od sociálky nebo od býv. muže. Jí je to jedno, hlavně, že ty peníze dostane.
V našem případě se soudkyně hrozně moc zajímala, kde si vařím a peru. Společně s BM chtěly prokázat, že žijeme jako druh a družka. Přičemž máme pouze malinký pokoj u jeho otce. Přítel se snaží vydělávat, abychom si mohli vzít hypotéku,ale pořád nám hodně chybí. já do práce dojíždím a o mě BM trvdí, že jsem blbá, když za takový peníze dělám. Už mám věk a chtěli bychom miminko. Bohužel ho nemáme kam přivézt. Tohle soud vůbec nezajímá.A svatba? Chtěli bychom,ale má to smysl?
Můžu uvést příklad kamarádky, která žije   s přítelem, kterého BM utáhla tak o peníze, že měl exekuci na plat.(výživné zpětně) Nechali mu pouze životní minimum a soud vůbec nezajímalo, že mají nějaké splátky a jeho družka je na MD. Soudkyně jí totiž řekla, že 6tisíc jí stačí. Exekuci měli před vánocemi, takže si to dovedete představit.
Už to tady padlo,ale zopakuji to. Co se takhle dát všichni, co jsme na tom takhle dohromady a vyrazíme s tím na vládu?Jinak se totiž vůbec nic nezmění.

#12 12. 5. 2006 22:10

EFG
♥♥♥----

RMF, nějak jsem Vás nepochopil. A proti čemu chcete protestovat? Že máme špatné zákony? Že máme špatné soudce? To je strašně jednoduché. Stačí jít k volbám a tam máte šanci něco změnit.

Není tady

#13 13. 5. 2006 1:48

Ájinka
♥♥♥----

Ano, záleží opravdu na tom, koho si zvolíme. Budu volit stranu, která respektuje osobní vlastnictví a která mě nebude nutit, abych ze svých vydělaných peněz podporovala někoho, koho nechci. Přeji si, abych si se svými penězi mohla nakládat podle své vůle a ne je díky rozhodnutí soudu dávat někomu, s kým nemám nic společného.

Princ s rudou hvězdou:  ano, musí živit svoje děti, o tom není řeč, ale zapoměl jsi dodat, že musí ještě zajistit blahobyt  líné a neschopné bývalé manželce, která není tak blbá, aby pracovala a vůbec, aby ráno vstávala kvůli pár korunám, když je může dostat bezpracně od BM a jeho družky nebo nové manželky, které na rozdíl od ní jsou tak blbé, že pracují.

Není tady

#14 13. 5. 2006 8:47

EFG
♥♥♥----

Ajinka, tak a to mi schválně řekněte, která strana to je. Nedotknutelnost soukromého vlastnictví zastávají všechny demokratické strany a dokonce i komouši.

Odpovědí pro rudou hvězdu si koledujete, že budete zdejším spolkem ukřivděných samoživitelek (za pravdu) upálena na hranici. Raději to odvolejte.

Není tady

#15 13. 5. 2006 10:57

Ájinka
♥♥♥----

EFG:
Jenže některé strany nedotknutelnost soukromého vlastnictví používají jen jako předvolební blábol. Jo, která že to byla strana, která se zbavila odpovědnosti za skutečně potřebnou podporu samoživitelek v nouzi, která připustila, že nejsou žádné zákonné prostředky přinutit neplatícího otce k odpovědnosti? Která strana umožňuje těm neschopným a líným žít na úkor těch, co pracují ? Takže: chytrému napověz, hloupému nepomůže žádný argument.
Už dříve jsem napsala, že všechny samoživitelky neházím do jednoho pytle a vím, že některé matky to mají mimořádně těžké a  účinnou pomoc potřebují. Naopak, v takových případech bych těmto matkám výrazně pomohla, ale to je je samostatné téma na jinou diskusi.
Jdu vařit, až budu míc času, můžeme dále diskutovat.

Není tady

#16 13. 5. 2006 13:25

RMF
Host

Nevím, kdo se schovává za rudou hvězdou,ale máš zkreslené myšlení. Já nikomu otce neodvedla. on už byl od nich. protože se s jeho BM nedalo žít. Tak ji všechno nechal a šel. Jo a co se týče dětí, tak prý se jich má zřeknout. Platit,ale nevidět. Když je taková chudinka, my se o děti postaráme. Není to tak vždy, ale v našem případě se děti mají lépe než ty, které mají nerozvedené rodiče. Žijí si nad poměry svých spolužáků.Není to to nejdůležitější, vím to. Ale o lásku ochuzené nejsou.Mají druhého tatínka....ale to rozebírat nechci. O ty tady nejde. Jde o jejich matku, které  situace samoživitelky vyhovuje. A vím, že není jediná. A to je špatně.
Nemyslím si, že změnou strany se moc vyřeší. Možná to, že ždímat sociálku bude těžší,ale na 1.místě bude pomoc z rodiny, což je opět bývalý manžel. Živit totiž BM,která je tak vy.... rozhodně nehodlám a tohle chci změnit. Práce je. Jsou lidé, kteří dělají za minim. mzdu a taky mají děti. Jak řekl jistý právník: "Nemůže nebo nechce najít práci? Ať plete kulichy a prodává je...."

#17 13. 5. 2006 17:22

Ájinka
♥♥♥----

RMF: Souhlasím s tebou. On si každý představuje, že nová partnerka musela otce od rodiny odvést, ale často je to tak, že se nový pár poznal až v době, kdy byl otec dětí už rozvedený. Jen si dovolil zakotvit v jiném vztahu. Na rozdíl od BM, která má nového partnera a nikdo se nad tím nepozastaví, u ní to je samozřejmé.
Ještě jednou se vracím k volbě strany: No, jsou některé strany, za jejichž vedení je drobné podnikání likvidační a jsou jiné, které toto podnikání chtějí podpořit. Znám mladou ženu, která ve finanční nouzi začala prát a žehlit prádlo pro rodiny, které jsou hodně zaměstnané a nestíhají. Asi za rok se natolik postavila na nohy, že si zrekonstruovala v domku sklep, koupila další pračku a sušičku, přidala ke službám ještě drobné opravy, jako přišití knoflíků, zašije rozpáraný šev, opraví gumy a podobné drobnosti - a je na roztrhání. Dokonce uvažuje o tom, že zaměstná další dvě maminky, aby stíhala, zakázky se jí jen hrnou. Pozor, je to žena s dobrým vzděláním, ale když potřebovala, cestu si našla, protože jí ručičky nejdou dozadu. Bydlí na vesnici, která má jen několik domů, přesto je pracovně vytížená. 2x týdně rozveze čité a vyžehlené prádlo ( včetně košil) a při zpáteční cestě přiveze špinavé. Zorganizovala si práci a má čas i na své dítě.
Jiná žena, která výborně vaří a peče, chodí vařit do několika rodin, kde si ji nemohou vynachválit. Chodí tam v době, kdy děti jsou ve škole a ve školce. Takových možností by se našlo, jen chtít. No, není to práce na reprezentační  úrovni, ani není zaplacená tak, jak by mnohé BM chtěly, ale je to práce, která by mnohou BM slušně uživila.

Není tady

#18 15. 5. 2006 9:13

Ájinka
♥♥♥----

RMF:
Napsala jsi, že BM  nad dělnickou profesí ohrnuje nos a čeká, až jí někdo nabídne hodně důležité místo, což znamená,  i dobře placené. Než se tak stane, povede pohodlný a bezstarostný život a nechá se živit BM, a to je přesně ten problém. Přece nebude ráno vstávat kvůli "pár" korunám, že, zvlášť, když jí takové chování zákon umožňuje a soud posvětí. Pak se všichni diví, proč se rodí tolik dětí svobodným matkám. Ono to není moderní, ale kvůli našim zákonum nutné, pukud nová menželka nechce svou prací přispívat na životní úroveň BM.
Tak mě tak napadá, co si představujete pod pojmem životní úroveň?

Není tady

#19 15. 5. 2006 11:58

kido
♥♥-----

Stejně to platí i u výživného na bývalou manželku. Vy jako současná družka rozhodně nemáte povinnost ze
svých příjmů financovat potřeby bývalé manželky Vašeho partnera. V případě stanovení výživného na bývalou
manželku by se měl posuzovat i fakt - možnosti a schopnosti rozvedeného manžela či manželky se uplatnit.
Pokud zde není zdravotní handicap, matka na mateřské dovolené či s malým dítětem, které jí neumožňuje např.
standartní prac. dobu, noční práci či třísměnný provoz apod.., může partner např. u soudu apelovat tím, že matka
je sice vedena na ÚP, ale odmítá adekvátní zaměstnání, případně si nechat vyjet zprávu z daného okresu, kolik
mají volných pracovních míst s průměrnými mzdami za rozhodné období.
Někde v příspěvku bylo napsáno, že soud nepřihlíží na nového potomka, což není pravda. Pokud máte s partnerem společně potomka, je to další vyživovací povinnost partnera - jednak k dítěti, případně i k Vám jako
matce na mateřské dovolené a tento fakt výši výživného ovlivňuje.

Není tady

#20 15. 5. 2006 13:21

Ájinka
♥♥♥----

kido:
Moc děkuji! Bohužel, rozvedená manželka je jen na ozdobu, jinak k ničemu. Zjistit, kolik je volných míst v okolí je úúžasný nápad. 

Ještě nás napdlo:
Nová družka je schopná a vydělává slušné peníze. Pro pracovní vytížení právě shání pomocnici do domácnosti, kterou je schopná slušně zaplatit. Kdyby BM nesehnala jinou práci, mohla by ji nová družka práci pomocnice v jejich domácnosti nabídnout ?  Byla by to jistě zvláštní situace, ale proč by nebyla možná? Jak by jste se na takovou situaci dívala Vy?  Myslíte si, že by to mohl soud posoudit jako pracovní příležitost? Děkuji.

Není tady

#21 15. 5. 2006 13:31

Ájinka
♥♥♥----

kido:
Ještě jsem zapoměla k výše uvedenému dotazu dodat, že by se bývalí manželé při této práci v žádném případě nesetkávali. BM by tam chodila v době, kdy je BM sám v práci, doma by byla jen jeho nová družka, která část svojí práce dělá doma.

Není tady

#22 15. 5. 2006 16:31

EFG
♥♥♥----

Ájinko, Kido má úúúúžasné nápady.............., ale neřekla Vám, že to platí jen v případě otců. Matky samoživitelky mají u soudu úplně jiná práva. Matka samoživitelka vynahrzuje svůj podíl na výživě dítěte svojí péčí o dítě. Nemá tedy povinnost pracovat.
Jsem docela hloupý, proto jsem Rát za nápovědu. Která strana připustila, že nelze přinutit neplatiče k placení? Pokud vím, tak neplnění výživného je trestné a na dlužné výživné lze podat exekuci. Která strana podporuje líné na úkor pracovitých? I v jiných státech funguje určitá solidárnost bohatých s chudinou.

RMF,  stále jsem se nedozvěděl žádné podrobnosti o té demostraci. Pokud chcete proti něčemu demonstrovat, musíte to nejdříve pojmenovat, proč a jak to chcete vyřešit. To půjdete před budovu vlády a budete tam vykřikovat, že Váš partner výživným pro děti zajišťuje blahobyt bývalé manželce? Cha cha. Všichni se Vám vysmějou stejně, jako Vám to tady řekl ten plantážník s rudou hvězdou na čele.

Není tady

#23 15. 5. 2006 18:29

Ájinka
♥♥♥----

EFG:
Pozor, já nemluvím o žádné demonstraci, proto nejsou žádné podrobnosti a není co konkrétně pojmenovat. O demonstraci mluvíš ty a ostatní jsou jen tvoje spekulace. Ani ti neodpovím, kterou stranu budu volit, už jsem jednou napsala chytrému napověz...
V této diskusi přece mluvíme o tom, jak chytrá BM chce pohodlně žít na cizí účet. V žádném případě nemluvím o povinnostech otce k dítěti.
Jakmile totiž BM u soudu bude požadovat , aby jí a synovi BM zajistil stejnou životní úroveň jako má on díky nové partnerce, tak je jasné, že se jeho nová partnerka bude muset finančně podílet, protože jejich společnou životní úroveň zajišťuje ona. Nebo alespoň bude muset partnera živit. Když totiž on uspokojí nároky BM , tak už mu nezbyde nic na normální život. Žádala jsem o radu, případně o zkušenosti těch, kteří  (které) mají s  podobnou situací zkušenosti.
Ano, napsala jsem, že by se naši zákonodárci mohli přitlačit, aby se něco změnilo, a na tom trvám. Nebo se ti zdají naše některé zákony spravedlivé? Já mám spíš dojem, že díky těmto zákonům stát sám sebe zbavil odpovědnosti - například efektivně nepomůže těm matkám, které jsou v nouzi. Neplacení výživného je trestným činem až po 6 měsících neplacení přesto, že dítě chce jíst každý den, nejlépe několikrát, atd.
Jo, a nemysli si, že jsem fakt taková hňupka, která by šla někam vyřvávat. Já se ptám na případ syna mé kolegyně, která nemá internet a já sama s touto problematikou nemám žádnou zkušenost, proto v ní nejsem orientovaná a proto se ptám chytřejších.  Všechno.

Není tady

#24 15. 5. 2006 18:48

Ájinka
♥♥♥----

EFG:
Pozor, já nemluvím o žádné demonstraci, proto nejsou žádné podrobnosti a není co konkrétně pojmenovat. O demonstraci mluvíš ty a ostatní jsou jen tvoje spekulace. Ani ti neodpovím, kterou stranu budu volit, už jsem jednou napsala chytrému napověz...
V této diskusi přece mluvíme o tom, jak chytrá BM chce pohodlně žít na cizí účet. V žádném případě nemluvím o povinnostech otce k dítěti.
Jakmile totiž BM u soudu bude požadovat , aby jí a synovi BM zajistil stejnou životní úroveň jako má on díky nové partnerce, tak je jasné, že se jeho nová partnerka bude muset finančně podílet, protože jejich společnou životní úroveň zajišťuje ona. Nebo alespoň bude muset partnera živit. Když totiž on uspokojí nároky BM , tak už mu nezbyde nic na normální život. Žádala jsem o radu, případně o zkušenosti těch, kteří  (které) mají s  podobnou situací zkušenosti.
Ano, napsala jsem, že by se naši zákonodárci mohli přitlačit, aby se něco změnilo, a na tom trvám. Nebo se ti zdají naše některé zákony spravedlivé? Já mám spíš dojem, že díky těmto zákonům stát sám sebe zbavil odpovědnosti - například efektivně nepomůže těm matkám, které jsou v nouzi. Neplacení výživného je trestným činem až po 6 měsících neplacení přesto, že dítě chce jíst každý den, nejlépe několikrát, atd.
Jo, a nemysli si, že jsem fakt taková hňupka, která by šla někam vyřvávat. Já se ptám na případ syna mé kolegyně, která nemá internet a já sama s touto problematikou nemám žádnou zkušenost, proto v ní nejsem orientovaná a proto se ptám chytřejších.  Všechno.

Není tady

#25 15. 5. 2006 21:28

Ájinka
♥♥♥----

Kido:
Ještě mi leží v hlavě další problém. Ano, výživné na dítě a BM se odvíjí od výdělku otce. Otec žije v novém vztahu,  ve společném bytě, mají společné dítě. Na provozu domácnosti se podílejí každý jednou polovinou. To znamená, že každý platí polovinu nákladů na tuto domácnost, včetně poplatků za energie atd., i  na společné dítě, ze svého účtu, což mohou prokázat. Pro pracovní vytížení si každý sám ze svých prostředků kupuje potraviny dle momentálních okolností, protože většinou se oba stejně stravují mimo domov. Výše nákladů na domácnost a jejich dítě jsou snad jediné, co by soud mělo zajímat. Z jakého důvodu tedy chce soud znát celkovou výši výdělku? Nestačilo by soudu znát jen společné náklady? Myslíme si, že zbytek příjmů nové partnerky je její soukromá věc. Jakým právem tedy může soud zkoumat  CELKOVOU výši příjmů jeho nové partnerky a posuzovat jejich společnou životní úroveň? Náklady na domácnost  a dítě jsou prokazatelné. Prostředky, kterými nová partnerka disponuje mimo vynaložené a prokazatelné náklady na domácnost jsou snad jen její, nebo ne? Ona si peníze sama vydělá, proto si myslím, že je může použít podle své vůle a nikomu do toho nic není. Nová partnerka také není účastníkem řízení, nemá k nikomu žádný právní vztah, nikomu nic nedluží, ani nic neprovedla (tím mám na mysli, že není trestně stíhaná).Proto si nepřeje, aby kdokoliv , tedy i soud, bezdůvodně zkoumal její celkové příjmy.  Může tomu nějak zabránit? Může finanční úřad bez jejího vědomí dát soudu informaci o jejích příjmech?  BM se už chlubila kamarádkám, jak je vyždíme a víme, že bude požadovat, aby se celkové příjmy nové partnerky započítaly do splečných  příjmů(společně posuzované osoby). Má na to BM nebo soud právo bez vědomí nové partnerky?  Z jakého důvodu by BM měla znát konkrétní výši příjmů nové patrnerky BM?
Je pravda, že na první pohled je to slušná částka, ale nová partnerka i přesto žije poměrně skromně. Šetří si na vlastní slušné bydlení (bez přispění partnera), něco sobě na důchod a něco svému synovi na budoucnost a na vzdělání. Také se může stát, že takový příjem nebude mít celoživotně (což je pravděpodobné) a ví, že se musí  spoléhat jen sama na sebe. Proto si nepřeje, aby kdokoliv znal celkovou výši jejich momentálních příjmů, jejichž výše by mohla být u soudu i zveřejněna nebo by BM mohla být o nich informována .

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí