Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 8. 5. 2006 20:08

karla
Host

exekutor

Dobrý den,
chci se zeptat jestli je zákonem dané nějaké životní minimum (např. lednička, pračka, televize), které nemůže být exekucí zabaveno. Nebo může exekutor přijít a odvézt kompletně vše z bytu, i když tam žije rodina s dětmi? Mám dluhy z podnikání, které přestávám zvládat platit a teď mám hrůzu z toho, co může přijít. Prosím poraďte mi.

#2 9. 5. 2006 0:09

EFG
♥♥♥----

Re: exekutor

Bohužel nežijete cca 200 km směrem na západ v civilizované krajině, ale v banánové republice, kde si každý může dělat co chce. Věci které uvádíte je Německu základní životní minimum a exekutor Vám to nesmí vzít. U nás si může vzít cokoliv, i když to třeba vůbec není vaše. Nevím, ale snad by už měl někdy platit zákon o osobních bankrotech.
Chybu může udělat každý. Vaše hloupost je, že jste si nechal dluhy přerůst přes hlavu. Dobře Vám tak. Můj bakovní dům mi neutále nutí statisícové úvěry a debety. Je to velmi lákavé, ale já jsem strý paličák a když na něco nemám, tak do toho prostě nejdu. No vidíte. A jsem v pohodě.

Není tady

#3 9. 5. 2006 7:12

Frigo
♥♥♥♥♥♥♥

Karlo, opravdu záleží, na jakého narazíte exekutora.  "Lidi"  mezi nimi se ještě občas najdou.

Motto ženy :  :-)  :-)
Všichni si myslí, že největším snem každé ženy je mít dokonalého muže...
Zbláznili jste se..?!     Největším snem ženy je žrát a nepřibrat!  :-)

Není tady

#4 13. 5. 2006 9:52

Jiřina1
Host

Mohu vám s určitostí sdělit že exekutor vám sebere vše co uvidí i ledničku a pračku jako to udělal mně i když mám dítě,nikomu nic nedlužím. Manžel podnikal a také měl dluh z podníkání. Já vlastním dům a můj manžel neměl u mne nikdy trvalé bydliště, přesto ke mně exekutor přišel v době kdy jsem byla na dovolené a celý dům vybílil.Navíc zařízení domu jsem měla zapůjčené od rodičů takže ti museli podat vylučovací žalobu na soud již v únoru roku 2005 a do dnešního dne není rozhodnuto navíc jsme zjistili že exekutor měl v době , kdy ho soud pověřil exekucí pozastyvenu činnost od ministra spravedlnosti z důvodu podezření spáchání trestného činu podvodu a tudíž nemohl exekuci provést a podle našeho právního zástupce je celá exekuce neplatná což tak učinil i dopisem na soud. Jsem zvědavá jak toto dopadne a kdo zaplatí všechny škody

#5 14. 5. 2006 9:55

Karla
Host

Vezme i nábytek, který je téměř bezcenný? Většina nábytku je tak 20-30 let stará. Potřebuji se jen psychicky připravit. Zůstanu po návštěvě exekutora v holobytě? Vždyť náklady na odvoz a prodej takových starých věcí převýší zisk z prodeje. Bere tohle exekutor v úvahu, nebo se jen mstí a bere vše? Prosím napište, kdo máte nějaké zkušenosti.

#6 14. 5. 2006 17:40

šarik
Host

Co ti nemůže vzít je uvedeno v § 322 OSŘ.

#7 14. 5. 2006 19:19

maggie
♥♥♥♥♥--

Exekutor bere vše, ať je to staré a otřískané. Navíc zabevené věci se naceňují na daleko menší cenu, než jakou ve skutečnosti mají /i vzhledem k přirozenému opotřebení/. Exekutor zabavuje a naceňuje zařízení bytu do okamžiku, kdy hodnota zabavených věcí dosáhne výše dluhu, včetně soudních a dalších poplatků. Vše bere v případě "velkého" dluhu, a i když se zařízení bytu podaří i prodat /aukcí.../, tak nemusí tím být celý dluh uhrazen, exekutor může "vybílit" byt po nějaké době opět, může sáhnout na bankovní účet i jakékoli spoření, na plat...
Jsou soukromí exekutoři, kterí si zjišťují o dlužníkovi všechno, prostě pátrají jak soukromé "očko", ptají se v okolí, po sousedech... a pochopitelně využívají zákonné možnosti zjišťovat účty u bank, spořitelen, pojišťoven, zjišťovat mzdu u zaměstnavatele, dávky státní sociální podpory. Když už přijde exekutor do bytu, a je to i psychologická záležitost, začne zabavovat věci, byť mizivé hodnoty, ke kterým ale mají majitelé jistě nějaký vztah. Protože i v okamžiku zabavování věcí může dlužník dluh uhradit a zabavování je přerušeno.

Není tady

#8 14. 5. 2006 19:20

maggie
♥♥♥♥♥--

šarik napsal(a):

Co ti nemůže vzít je uvedeno v § 322 OSŘ.

Šariku, mohl bys nám sem, prosím, "hodit" ten § 322 OSŘ? Děkuji.

Není tady

#9 14. 5. 2006 19:37

Karla
Host

Občanský soudní řád:
§ 322
(1) Z věcí, které jsou ve vlastnictví povinného, se nemůže týkat výkon rozhodnutí těch, které povinný nezbytně potřebuje k uspokojování hmotných potřeb svých a své rodiny nebo k plnění svých pracovních úkolů, jakož i jiných věcí, jejichž prodej by byl v rozporu s morálními pravidly.
(2) Takto jsou z výkonu rozhodnutí vyloučeny zejména

a) běžné oděvní součásti, obvyklé vybavení domácnosti,
b) snubní prsten a jiné předměty podobné povahy,
c) zdravotnické potřeby a jiné věci, které povinný potřebuje vzhledem ke své nemoci nebo tělesné vadě,
d) hotové peníze do částky 1 000 Kč.

(3) Je-li povinný podnikatelem, nemůže se výkon rozhodnutí týkat těch věcí z jeho vlastnictví, které nezbytně nutně potřebuje k výkonu své podnikatelské činnosti; to neplatí, vázne-li na těchto věcech zástavní právo a jde-li o vymožení pohledávky oprávněného, která je tímto zástavním právem zajištěna.
(4) Z výkonu rozhodnutí jsou vyloučeny technické prostředky, na nichž se podle zvláštního právního předpisu86a) vede evidence investičních nástrojů nebo se uchovávají dokumenty týkající se údajů v této evidenci, a dále technické prostředky sloužící k poskytování údajů o vlastnících investičních nástrojů podle zvláštního právního předpisu86b).
(5) Ustanovení odstavců 1 a 4 platí též na věci, jejichž je povinný spoluvlastníkem.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Podle toho by tedy základní vybavení (pračku, ledničku, televizi) exekutor neměl právo zabavit.
Chápu to dobře? V praxi to je zřejmě jinak.

#10 14. 5. 2006 20:10

maggie
♥♥♥♥♥--

Karla napsal(a):

Občanský soudní řád:
§ 322
(1) Z věcí, které jsou ve vlastnictví povinného, se nemůže týkat výkon rozhodnutí těch, které povinný nezbytně potřebuje k uspokojování hmotných potřeb svých a své rodiny nebo k plnění svých pracovních úkolů, jakož i jiných věcí, jejichž prodej by byl v rozporu s morálními pravidly.
(2) Takto jsou z výkonu rozhodnutí vyloučeny zejména

a) běžné oděvní součásti, obvyklé vybavení domácnosti,
b) snubní prsten a jiné předměty podobné povahy,
c) zdravotnické potřeby a jiné věci, které povinný potřebuje vzhledem ke své nemoci nebo tělesné vadě,
d) hotové peníze do částky 1 000 Kč.

(3) Je-li povinný podnikatelem, nemůže se výkon rozhodnutí týkat těch věcí z jeho vlastnictví, které nezbytně nutně potřebuje k výkonu své podnikatelské činnosti; to neplatí, vázne-li na těchto věcech zástavní právo a jde-li o vymožení pohledávky oprávněného, která je tímto zástavním právem zajištěna.
(4) Z výkonu rozhodnutí jsou vyloučeny technické prostředky, na nichž se podle zvláštního právního předpisu86a) vede evidence investičních nástrojů nebo se uchovávají dokumenty týkající se údajů v této evidenci, a dále technické prostředky sloužící k poskytování údajů o vlastnících investičních nástrojů podle zvláštního právního předpisu86b).
(5) Ustanovení odstavců 1 a 4 platí též na věci, jejichž je povinný spoluvlastníkem.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Podle toho by tedy základní vybavení (pračku, ledničku, televizi) exekutor neměl právo zabavit.
Chápu to dobře? V praxi to je zřejmě jinak.

Děkuji.

Není tady

#11 14. 5. 2006 20:34

šarik
Host

Pračku a ledničku ne, ale televize není považovánna jako základní vybavení domácnosti, zrovna tak mikrovlnka a pod. Pokud by ti šel po pračce a ledničce, tak mu předlož výpis z tohoto paragrafu s upozorněním, že porušuje zákon a jestli si uvědomuje, jaké to pro něho bude mít důsledky. Klidně mu řekni, že ho vyškrknou ze seznamu exekotorů a skončí na pracáku. Ono jde totiž o to, že exekutor si k tobě dovolí pouze to, co ty mu dovolíš. On sice exekutor má právnické vzdělání, ale je oprávněn si najmout poskoky na tuto práci a to jsou většinou primitivové. Pokud se nebude chovat v souladu se zákonem, můžeš na něho přivolat republikovou policii na ochranu svého majetku. Tolik po právní stránce, ale sama dobře říkáš, že v praxi je to jinak.

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí