Oznámení

1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy?

1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět

#1 7. 5. 2006 10:49

maika
♥------

Vzdělání partnerů

Ahoj všem! Ráda bych se zeptala na názory jiných lidí. Mám jednu kamarádku, která, stejně jako já, studuje vysokou školu. Chodí už přes tři roky s klukem, který má jen tříletý učební obor, přičemž navíc chodil do zvláštní základní školy, je težký dyslektik. Já jsem teď svobodná "dáma" wink, ale když jsem si dříve vybírala partnera, myslela jsem si, že i dost záleží právě na úrovni vzdělání. Přece jen vysokoškolsky vzdělaný člověk potom vede profesně naprosto jiný život než ten, kdo má výuční list. Teď si s tímhle ale nejsem moc jistá. Rozpadl se mi totiž několikaletý vztak právě s vysokoškolákem, i když se to zezačátku zdálo ideální a oba jsme byli naprosto spokojení, postupně ale neshod přibývalo a s nimi ubývalo spokojenosti... Ráda bych tedy znala Vaše názory na věc. Jak moc silně může ovlivnit vztah úroveň vzdělání partnerů? Je to důležitý moment v soužití dvou lidí? Víte, když jeden třeba dělá na lince v továrně a druhý pracuje na marketingové komunikaci třeba té samé firmy, určuje její cíle a strategie. Můžou spolu žít takoví lidé "šťastně až do smrti"? Předem děkuju za názory!parhjartagloria

Upravil(a) maika (15. 5. 2006 18:22)

Není tady

#2 7. 5. 2006 12:11

amelie
Host

Re: Vzdělání partnerů

ahoj Maiko, nejprve bych reagovala na přítele tvé kamarádky.Píšeš, že je těžký dyslektik,tahle porucha se vyskytuje u lidí, kteří mají normální nebo i zvýšenou inteligenci(jen ve výjimečných případech se vyskytuje u lidí, kteří mají mentál.postižení) a protože mnozín učitelé na běžných ZŠ neumějí)nebo dříve spíše neuměli) s takovými dětmi pracovat, byly tyto děti většinou přeřazovány do zvláštních škol, bez ohledu na výši inteligenci a pak už mu nezbývalo nic jiného než jít na učiliště. Jinak je to určitě moc chytrý kluk se spoustou zájmů, s tvou kamarádkou si jistě rozumí a mají si o čem povídat.Já si myslím, že je to právě o tom.Že si spolu rozumí, mají podobné zájmy.Ze své zkušenosti to tak chápu.Já teď také studuji VŠ a můj manžel má ukončeno jen zákl.vzdělání, protože v době, kdy měl studovat, rozhodl se žít "bohémský život" a na maturitu se v podstatě vykašlal.(teď se to teda snaží dohnat dálkově).Jsme spolu už 11 let a musím říct, že jsme si vždycky měli co říct, kdykoliv se ho zeptám umí mi poradit a má rozhled.Práci má v podstatě na jeho vzdělání výbornou, naštěstí ho hodnotí za znalosti a šikovnost.Opravdu si tedy myslím, že záleží na tom jestli si spolu ti dva mají co říct a pokud to tomu s nižším vzděláním bude vadit(ten rozdíl ve vzdělání)jsou určitě nějaké cesty jak to změnit.pa

#3 7. 5. 2006 12:49

Lucíšeeek
Host

Ahojky,

řekla bych, že i když mají rozdílné vzdělání, tak spolu žít šťastně až do smrti můžou smile
Vždyť vztah je stavěný hlavně na lásce a na tom, jak se Ti dva milují a jak si rozumí
a vycházejí spolu...

Vem si, kolik lidí má jen výuční list nebo základní školu a člověk by to nepoznal, jsou
prostě přirozeně intelegentní a znám i pár lidí, co mají tituli a jsou to s prominutím
úplní tupci...jde spíše o tu přirozenou intelegenci než o něco jiného...

I když já mám zkušenost jinou...můj bývalý přítel pracoval jako dělník a já jsem měla
vyšší pozici v zaměstnání, vyšší plat a byla jsem prostě úspěšní a pořád jsem měla tendence
ho postrkovat a nutit ho do dalšího vzdělání nebo do nové a lepší práce...kdyby byl spokojený,
že pracuje, kde pracuje, tak mu neřeknu ani slovo, ale neustále si stěžoval, tak jsem mu
chtěla pomoc, říct, že jsou i jiné možnosti...atd....prostě v tomhle jsme si nerozuměli a
rozešli se...přišlo mi, že on mě táhne pořád dolů ..... teď chodím s klukem na podobné
pozici jako já a je to jiné...už neslyším neustále: "já nic neumím, já nic neznamená, všichni
mají více peněz než já atd...

Tak bych řekla, že někde to fungovat může, někdy ne.

Zdravím smile

#4 7. 5. 2006 13:02

terry2
Host

[Ve svém okolí mám lékařku s manželem taxikářem bez vzdělání, právničku s automechanikem a výborně to funguje. Jsou to spokojená mnoholetá manželstvní, respektují se a řekla bych že jsou šťastní. Myslím si že to není o vzdělání.A  to že tak říkajíc manžel nezapadne do okruhu přátel vysokoškolsky vzdělaných mi maličko, neuraž se prosím, čpí snobizmem.
K té zvláštní škole. Dříve se tam skutečně zařazovali i žáci s různými těžkými formami dys....., hlavně v menších městech kde si s tím tak říkajíc nevěděli rady. Znám takového člověka, téměř padesátník, měl problém se i podepsat, písemný projev byl souvislá řada písmen, měká tvrdá i to bylo fuk. A jako v příspěvku výš i on má IQ určitě větší než je průměr. Měl ale tenhle cejch a o dost složitější život. Jinak je to ovšem když má někdo Zv.š. proto, že je tam skutečně nějaké opoždění, nebo zanedbání ze strany rodičů a spousta dalších variant. Tam bych byla setsakra opatrná.

#5 7. 5. 2006 13:06

katafyge
♥♥♥♥♥--

maika napsal(a):

... navíc chodil do zvláštní základní školy, je težký dislektik

-maika, dyslexia je len druh odlišnosti / je tam viac typov / , nič viac a čudovala by si sa, koľkí majú vš vzdelanie, záleží od prístupu rodičov -správne volená škola-vzhľadom na nadanie, inteligencia s tým nesúvisí

- a na vzdelaní medzi partnermi záleží vtedy, ak to niektorému z nich vadí,

Není tady

#6 7. 5. 2006 13:25

katafyge
♥♥♥♥♥--

katafyge napsal(a):

-maika, dyslexia je len druh odlišnosti / je tam viac typov / , nič viac a čudovala by si sa, koľkí majú vš vzdelanie, záleží od prístupu rodičov -správne volená škola-vzhľadom na nadanie, inteligencia s tým nesúvisí

- myslela so samozrejme nie skutočne zdravotne postihnutých

Není tady

#7 7. 5. 2006 14:26

PETRA1
Host

MAIKO ČÍM VÍCE TITULŮ TÍM VĚTŠÍ JE TO VŮŮŮŮL.A TO MI VEŘ DOST JSEM JICH POZNALA.NEZÁLEŽÍ KOLIK MÁ TITULŮ PŘED A ZA JMÉNEM,ALE JAKÝ JE VE SKUTEČNOSTI,V SRDIČKU ATD.

#8 7. 5. 2006 18:16

Pavlik
Host

Když je řeč o různých dys... Můj bratr (letos 39) měl v první třídě nervózní starou babu jako učitelku a na vysvědčení velkou čtyřku a návrh na zvláštní školu. Mamka s ním byla u psychologa, psychiatra a já nevím kde všude. Vždy to bylo s doporučením nechat ho v normální škole, že má dost vysoké IQ a je dyslektik a dysgrafik. Táhlo se to celou základku, takže zbyl učńák. Pak si dodělával maturitu, potom vysokou. Pravda, je ekonom, čísla jsou v pořádku. Stálo ho to mnohem více úsilí, ale nechtěl být za blba. Ono to není jen o vysoké škole, ale  i o všeobecném rozhledu, zkušenostech a také o toleranci, snaze pochopit toho druhého. Ono těžko se žije i s kandidátem věd, který je ve svém oboru špička, ale pro normální život naprosto nepoužitelný.

#9 7. 5. 2006 22:02

Pešta
♥♥♥♥---

Taky si nemyslím , že v rozdílném vzdělání je problém (pokud si ho parteři nevyrobí nízkým sebevědomím). Jde o to se shodnout v názorech (těch nejdůležitějších) a mít si co říct.

Není tady

#10 8. 5. 2006 19:52

Bety
♥♥♥♥♥♥♥

Vzdělání a inteligence - to jsou dvě různé věci!

Strach je malá smrt...

Není tady

#11 8. 5. 2006 22:20

chomáček
♥♥♥♥♥--
Místo: Praha

Souhlasím s Petrou, i přesto, že mám doma člověka který má tituly dva. SOuhlasím v tom, že na tom nezáleží. Záleží na tom, jaký je charakter. A je jedno, jestli pracuje v marketingu nebo na lince. Já sama jsem se z Prahy provdala do Mladé Boleslavi. Nebyla práce, tak jsem šla pracovat na linku. Mám maturitu, nejsem hloupá, přesto mi nezbývalo nic jiného, než pracovat skoro rok na ještěrce. /to je takový ten vozík, co má před sebou vidlice/. Setkala jsem se tam se spoustou chytrých a intelig.lidí, kteří to dělali taky a pro klid a nebo nedostatek práce v jiných profesích (nebo i z pohodlnosti) u toho zůstali dodnes. Přesto jsou to přirozeně inteligentní lidé. Jeslti se sama za to nestydíš, říkat někde, co tvůj přítel dělá, pak není problém a může vám to fungovat lépe než s kým koliv jiným. Drzím palečky. yikes)

Není tady

#12 8. 5. 2006 22:22

anela
♥♥♥♥---

Jen bych tedy podotkla, že ani vysoká škola někomu nebrání psát hrubky, že maiko. Takže asi tak moc na vzdělání v soužití dvou lidí nezáleží, když vysokoškolačce nezáleží ani na tom, aby její písemný projev byl bezchybný.

Není tady

#13 9. 5. 2006 10:26

Eva36
♥♥♥♥♥♥-

anela: smile taky jsem si říkala...

maika: Na vzdělání partnerů nezáleží. Záleží na jejich vzájemné toleranci a na tom, jestli "jedou na stejné vlně". Jestli mají stejnou touhu poznávat a učit se nové věci (je jedno, jestli on nejnovější výkřiky ze světa aut a ona třeba literaturu), jestli jsou vzájemně tolerantní, jestli pro sebe a pro své koníčky vzájemně mají pochopení, jestli jsou oba schopni někde ubrat ze svých nároků (on třeba z teplých večeří, když ona kuchyni nesnáší a ona třeba z toho, aby chlap nemusel luxovat, když to zase bytostně nesnáší on), jestli jsou schopni tvořit si vztah, ve kterém spolu můžou hezky zestárnout a pořád budou pro sebe zajímaví, přitažliví, budou si sebe schopni vážit (vzájemně a i sami sebe každý zvlášť). Pravdou ovšem je, že pokud partnerka má VŠ a partner je "jen" vyučený a podle toho se odvíjejí jejich profese, tak je pravděpodobnější, že partner po šichtě zapadne spíš do hospody než do divadla, kam by zase šla asi spíš ta partnerka...všechno je o lidech a o domluvě. Taky znám "jen" vyučený lidi a jejich zájem o život a aktivní přístup k němu jim může závidět kdekterý vysokoškolák.

Není tady

#14 9. 5. 2006 10:31

vašek
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Most

tady totiž záleží na přirozené inteligenci a né kolik se kdo naučil a jaký píše i, y ... a ta se naučit nedá ....

taky znám holku která má VŠ a ještě doktoraturu naučí se všechno ... ale úroveň jejího myšlení je tak na urovni žáka 3. třídy ZŠ ...

Není tady

#15 9. 5. 2006 10:31

klokan
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Brno-venkov

Také si myslím, že na vzdělání nějak extra nezáleží a že vztah je postavený na něčem jiném, než na tom, jaký má kdo na svou hlavu papír. Mimochodem Albert Einstein byl těžký dyslektik... smile

Existuje 10 typů lidí - Ti, kteří tohle chápou a ti, kteří nikoliv wink

Není tady

#16 9. 5. 2006 13:10

Tiina
♥♥♥♥♥♥-
Web

Podle mě na vzdělání nezáleží, pokud si ty lidi rozumí, mají si co říct a jsou spolu šťastní. Samozřejmě to nesmí probíhat ve stylu, pokud s tím nikdo z nich nemá problém, nevidím důvod proč to řešit.

Jeden můj kamarád měl hrozné problémy s rodiči své tehdejší přítelkyně, protože ona studovala vysokou školu a on byl automechanik...tak jsem si tak říkala, co budou všichni ti Ing. A Doc. dělat až se jim rozbije auto...

Není tady

#17 15. 5. 2006 7:30

maika
♥------

anela napsal(a):

Jen bych tedy podotkla, že ani vysoká škola někomu nebrání psát hrubky, že maiko. Takže asi tak moc na vzdělání v soužití dvou lidí nezáleží, když vysokoškolačce nezáleží ani na tom, aby její písemný projev byl bezchybný.

Pardón za to chybně napsané dys... Jinak si nemyslím, že bych měla problémy s pravopisem. Děkuji všem za názory! A rozhodně nejsem snob, většina mých kamarádů je z oblasti "výučních listů". Jen mě zajímaly názory jiných lidí na věc. Když jsem měla psychologii, tak nám totiž tvrdili, že pokud jsou partneři vzdělanostně o více než jeden stupeň od sebe, nedělá to dobrotu. Všem moc děkuji a vážím si každého názoru!

Není tady

#18 15. 5. 2006 7:36

maika
♥------

chomáček napsal(a):

Souhlasím s Petrou, i přesto, že mám doma člověka který má tituly dva. SOuhlasím v tom, že na tom nezáleží. Záleží na tom, jaký je charakter. A je jedno, jestli pracuje v marketingu nebo na lince. Já sama jsem se z Prahy provdala do Mladé Boleslavi. Nebyla práce, tak jsem šla pracovat na linku. Mám maturitu, nejsem hloupá, přesto mi nezbývalo nic jiného, než pracovat skoro rok na ještěrce. /to je takový ten vozík, co má před sebou vidlice/. Setkala jsem se tam se spoustou chytrých a intelig.lidí, kteří to dělali taky a pro klid a nebo nedostatek práce v jiných profesích (nebo i z pohodlnosti) u toho zůstali dodnes. Přesto jsou to přirozeně inteligentní lidé. Jeslti se sama za to nestydíš, říkat někde, co tvůj přítel dělá, pak není problém a může vám to fungovat lépe než s kým koliv jiným. Drzím palečky. yikes)

Já chodím do Boleslavi na Vysokou školu Škoda Auto. Ve Škodovce jdou i vysokoškoláci často přes linku. Myslím si, že to člověka spíše zušlechťuje, když pak vidí, jaké je pracovat na směny a tak. To byla jen taková poznámka k té Mladé Boleslavi.smile

Není tady

#19 15. 5. 2006 8:09

anaid41
♥♥♥----

maika napsal(a):

anela napsal(a):

Pardón za to chybně napsané dys... Jinak si nemyslím, že bych měla problémy s pravopisem. Děkuji všem za názory! A rozhodně nejsem snob, většina mých kamarádů je z oblasti "výučních listů". Jen mě zajímaly názory jiných lidí na věc. Když jsem měla psychologii, tak nám totiž tvrdili, že pokud jsou partneři vzdělanostně o více než jeden stupeň od sebe, nedělá to dobrotu. Všem moc děkuji a vážím si každého názoru!

Maiko, ne "dys", ale " přibívalo" :-)

Jinak přeci poznáš sama jestli máš sebevědomýho schopnýho chlapa a nebo nějakýho moulu a na vzdělání až tak nezáleží.

Není tady

#20 15. 5. 2006 12:39

Lukas
♥♥♥----
Místo: Mělník

Kdyz jsem byl nekdy v pate nebo seste tride, rekl jsem si, ze si nikdy nevezmu holku se ctyrkama (znamky ve skole) ... ja mel tenkrat tak nejak tesne vyznamenani. S postupem casu mi doslo, ze hormonum je uplne jedno co ma kdo v zakovsky a mnohdy je fakt, ze mene vzdelani lide maji k sobe bliz nez pracovne vyrazne vytizenejsi vzdelanci - nestydi se hovorit a jednat 'prizemne', je to proste vrelejsi.
Vzdycky ale zalezi na obou - ty muzes byt v pohode, partner v nejake rovine ne - nekomu mu vadi, ze nejsi dost chytra, jinemu ze jsi moc chytra ... nekomu je to jedno.

Není tady

#21 15. 5. 2006 12:41

tina
Moderátor(ka)
Místo: Brno
Web

vašek napsal(a):

tady totiž záleží na přirozené inteligenci a né kolik se kdo naučil a jaký píše i, y ... a ta se naučit nedá ....

taky znám holku která má VŠ a ještě doktoraturu naučí se všechno ... ale úroveň jejího myšlení je tak na urovni žáka 3. třídy ZŠ ...

vašku, koho tím myslíš? smile

http://lb4m.lilypie.com/TikiPic.php/gndx.jpghttp://lb4m.lilypie.com/gndxp2.png
http://lbym.lilypie.com/TikiPic.php/JTqs.jpghttp://lbym.lilypie.com/JTqsp2.png

Není tady

#22 15. 5. 2006 12:45

vašek
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Most

:-))) ježiši kriste Tino, to nemyslíš vážně .... to snad neni možný tady aby se bál člověk něco napsat ...

tu neznáš je odsud ... a dělá chemii né pajďák  dumbom dumbom

Není tady

#23 15. 5. 2006 12:46

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Město piva

tino, kuš big_smile

Neni nic horšího, než když hlupák dostane myšlenku o které nepochybuje.

Bída a hlad na světě není proto, že nedokážeme nasytit chudé, ale proto, že nedokážeme nasytit bohaté. — Matka Tereza.

Není tady

#24 15. 5. 2006 13:04

tina
Moderátor(ka)
Web

já si dělám srandu... je mi to celkem šumafuk, jaké má kdo vzdělání, pokud si s ním mám co říct... prostě si s každým povídám o něčem jiným a je to...

Není tady

#25 15. 5. 2006 13:05

tina
Moderátor(ka)
Web

vašek napsal(a):

:-))) ježiši kriste Tino, to nemyslíš vážně .... to snad neni možný tady aby se bál člověk něco napsat ...

tu neznáš je odsud ... a dělá chemii né pajďák  dumbom dumbom

a jestli jsi myslel mně, tak já pajďák taky nedělám, heč tongue

Upravil(a) tina (15. 5. 2006 13:05)

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí