Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 4. 5. 2006 13:26

cacorka
♥♥-----

Mateřská a zaměstnání

Mám dotaz,jsem na mateřské dovolené s dcerou,které v srpnu budou tři roky a v lednu čekám druhé miminko.Zaměstnavatel mi řekl,že pokud nenastoupím po třech letech do zasměstnání,tak se mnou rozváže pracovní poměr.O zaměstání bych nerada přišla,budu už v pokročilém těhotenství a proto se mi do zaměstnání nechce moc nastupovat a ukončit mateřskou s prvním dítětem.Potřebovala bych poradit co mám dělat.
Předem moc děkuji!!!!!!!!

http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10716;42/st/20070429/n/Nikolka/k/6f02/age.png[/url]
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10722;104/st/20030819/n/Kiki/k/e63a/age.png[/url]

Není tady

#2 4. 5. 2006 15:36

meya
♥♥♥♥---

Re: Mateřská a zaměstnání

cacorko, asi tě moc nepotěším, našla jsem ve svých poznámkách tohle:
Rodič (nezáleží na tom, zda matka či otec) má nárok čerpat volno (nejprve mateřskou dovolenou, posléze rodičovskou dovolenou) až do výše tří let věku dítěte a zaměstnavatel nemá zákonnou možnost od něj vyžadovat dřívější návrat do práce.

Nicméně chce-li rodič zůstat s dítětem doma i do 4. roku věku dítěte, musí si u zaměstnavatele zažádat o poskytnutí neplaceného volna.

Pokud zaměstnavatel na poskytnutí neplaceného volna nepřistoupí, je zaměstnanec povinen nastoupit zpět do práce. Pokud tak zaměstnanec neučiní, může mu zaměstnavatel podat výpověď z pracovního poměru buďto pro porušení pracovní kázně a nebo pro nesplňování předpokladů pro výkon práce (protože základním předpokladem je, že do práce chcete a můžete chodit).
Takže zaměstnavatel by musel s tvojí žádostí zůstat doma, souhlasit.

Není tady

#3 4. 5. 2006 23:01

Petina
♥♥♥♥---

Cacorko, Meya má pravdu.  Budeš opravdu asi muset nastoupit do zaměstnání, abys nepřišla o práci. Leda, že by se ještě dalo dohodnout gyndr, aby Ti napsal neschopenku a nechal Tě doma. Vím, že spousta kamarádek zůstala doma i bez důvodu, záleží na doktorovi. Můj doktor ale takový není, takže vím, že by to neudělal. Proto chci otěhotnět a porodit do té doby, než budou malému tři roky. Třeba bys mohla taky zkusit, jestli by s tím neplaceným volnem v práci nesouhlasili. Třeba ano.

Není tady

#4 5. 5. 2006 9:33

maggie
♥♥♥♥♥--

Pokud je zaměstnanci poskytnuto náhradí volno bez nároku na mzdu, musí za něj být ale odváděno zdravotní pojištění ve výši minima /tj. 13,5% z minimální mzdy, teď přibližně 1070 Kč/měsíčně/ zaměstnavatelem, ale !!! je tu nějaká vyjímka pro matky pečující o dítě do 7 let věku nebo o 2 děti do 15 let věku, kdy platí zdravotní pojištění stát.  Takže pokud by Vás snad zaměstnavatel chtěl postrašit náhradou zdravotního pojištění, tak se nedejte. Ale nárok na volno po dosažení 3 let věku dítěte nemáte.
Zkuste zvážit byť i krátkodobý nástup do práce, na MD můžete jít už 8 týdnů před pravděpodobným dnem porodu. Pokud Vám ovšem gynekolog opravdu neschopenku nedá, také máte malé dítě, určitě s nástupem do školky bude častěji nemocné.... tam je možnost být i na OČR.
Osobně se příliš s různými obezličkami neztotožňuji, ale ve Vašem případě je to trošku o něčem jiném....

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí