19. dubna : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 19. dubna : Obyčejný citrón a jeho netradiční vyuití beze zbytku. V kuchyni i v domácnosti je skvělý pomocník! 19. dubna : Rodičovství podle zvěrokruhu: tíři jsou přísní, Panny umí ustoupit. |
|
|
Moje pětiletá dcera poslední dobou neklidně spává. V noci mě k sobě volá a pláče. Někdy jako by měla histerický záchvat, nevnímá mně a přitom nejde uklidnit. Někdy se jí něco zdá, jindy potřebuje jenom zavést na záchod. Stává se to asi jednou do týdne. Je sice labilnějí, ale mám podezření, e problém je v přístupu paní učitelky ve kolce a proto bych chtěla poradit jak to řeit.
Dcera si mi několikrát stěovala, e jí pí. uč. nechce poutět v odpolední klidu na záchod. Má prý chodit po obědě a kdy tento čas nevyuije k vyčůrání, tak má v podstatě do od 12:15 do 14:00 h smůlu. Paní učitelka se tím netají, je to běný způsob vedení dětí v jejich kolce. Ruí svým couráním na záchod ostatní děti. Dcera prý nemá lelkovat a má po obědě čůrat, i kdy se jí třeba nechce. Prý po pěti minutách, leení na lehátku se jí najednou chce. Pí. uč. to nejpřijde normální. Já mám spí pocit, e si spletla kolku s nápravným zařízením. U se stalo, e se i počúrala, protoe usnula a její močových měchýř to nevydrel. Je to nedůstojné, protoe je normálně schopna čistotu udrovat.
Chci se tedy zeptat je schopno Vae dítě, přiblině v tomto věku, zadrovat moč na povel? Jsem toho názoru, e je to ikana a omezování osobní svobody, ale ne to začnu řeit, chtěla bych znát Vá názor. Doma můe chodit na záchod jak potřebuje, stejně jako my dospělý.
Není tady
Co to je za blbost..na záchod se přeci chodí, kdy je potřeba a ne na povel, kdy učitelka řekne. A argument, e courající děti ruí ty ostatní...nemám slov.
Tohle jsem taky zaila, kdy mi bylo já nevím, asi 10, poslala mě doktorka na asi měsíc do ozdravovny a tam to praktikovali přesně stejně. Po večerce maximálně jednou, kdo el víckrát, toho nechali za trest stát třeba půl hodiny na chodbě!!!! Normální tyranie.
Nicméně určitě bych si to s učitelkou vyříkala, protoe tohle není normální.
Není tady
Řeit to budu určitě. Mám strach nejen s psychickým problémů, ale i urologických.
Dceru u čeká jenom rok v této kolce, tak to nechci řeit moc radikálně, spí domluvou, ale u u paní ředitelky, protoe paní učitelka pro to nemá pochopení. Je to malá kolka a dcera tam jinak chodí ráda, dosud jsme ádné problémy neměly. Někdy mám pocit, e si pí. uč. řeí nějaký svůj mindrák. Třeba trpí inkontinencí, tak přece v tom nebude sama. Ale to u spí zlehčuju. Rozhodně mně to moc trápí, o to víc, e dcera se nebála si to ve kolce vyřeit sama a přímo poprosila pí. uč. jestli by ji nemohla na ten záchod poutět. To vím přímo od této paní učitelky, myslela si, e mně to pobaví jak mám "vychytralou" dceru.
Není tady
Rheo, má ikovnou holku a paní učitelka je káča (co je skutečně nemůu napsat, mohla bych být smazána . Jestli máte rozumnou doktorku, tak se na ní obra, aby ti vystavila nějaký "papír" - paní učitelka bude mít okamitě doklad a třeba dá pokoj, kdy si uvědomí, e by mohla mít problémy, kdyby malá onemocněla. To ti samozřejmě nepřeju, ale jako "tytyty" na úču by to zabrat mohlo.
Není tady
Rheo ach boe, je docela tragédie, kdo taky pracuje s dětmi. Já nechápu, proč ta "učitelka" dělá takový problém z toho, e chce jít malá na záchod....jít za ředitelkou je určitě dobrý nápad, kdy se učitelka není domluvy schopná, jít za éfem je jedině logické.
A to, e si dcera, by takhle malá umí říct je super, neztratí se.
Není tady
Rheo: ona si snad paní učitelka myslí, e snědla svět ne! Mám čtyřletou holčičku, ale kdybych se dozvěděla já tohle od mé dcery tak bych si tu paní učitelku pěkně podala. Vysvětlila bych jí, e jí tim, e tvá holčička zadruje moč můe mít zdrav. problémy a e si nepřeju takovýhle přístup. A kdyby ses s ní nemohla domluvit zajdi za ředitelkou. A ikdyby tohle nevylo tak bych dola k doktorce.
Není tady
Rozhodně jednej a pokud mono rychle. Promluv si s učitelkou ( po dobrém, o nočním buzení bych nemluvila - mohla by argumentovat, e je to z něčeho jiného . Prostě jí dej najevo, e si přeje, aby dcera mohla jít na záchod, kdykoliv má potřebu.) Kdy uvidí, e učitelka má jiný názor, nepři se ale jdi rovnou za ředitelkou. Té u bych se i zeptala, jestli potřebují pro splnění Tvého přání potvzení od lékaře. myslím ale, e snad bude aspon ředitelka rozumná a nenechá to tak daleko dojít. Rok je dlouhá doba a problémy by se mohly zhorovat.
Není tady
Nechápu vai pani učitelku, odpolední klid přeci neznamená, e děti zalezou do postelí a hodinu a půl nevystrčí nos a nepromluví. U nás a jsou paní učitelky jaké chtějí, tak klid berou jako klid a děti dokonce nemusí ani leet v posteli. Určitě by sis o tom měla promluvit s ředitelkou.
Není tady
Rheo, tak stejný záitek jako tvoje dcera ve kolce jsem měla i já a i kdy mi bude za pár roků 40, tak si to pořád ivě vybavuju. Taky jsme během odpoledního spaní nemohli chodit čůrat. Museli jsme se povinně vichni před spaním vyčůrat a pak vydret. Pamatuju si, jak jsem uléhala se strachem, e se mi bude chtít čůrat a e se počůrám a skoro nikdy jsem kvůli tomu neusnula. Potom jsem u tak blbnula, e jsem během převlékání do pyama běela na záchod třeba pětkrát, abych měla jistotu, e se mi potom nebude chtít. Učitelka si toho vimla a následoval zákaz běhat tolikrát na WC. Docela to byla buzerace a dodnes si z toho něco nesu. Během spaní chci mít WC co nejblí, odmítám do kempu na dovolenou, kde není v chatce záchod apod. Divím se, e se takhle v dnení době učitelky k dětem chovají. Tehdy za komunismu to byla taková tvrdá kolektivní výchova, ale teď..., to fakt nechápu. Vechny tři moje děti mají nebo měli ve kolce skvělou učitelku, take jsme tohle neřeili. Doma si na záchod samozřejmě dojdou, kdy potřebují. Nejmladí syn se nám párkrát během odpoledního spánku počural, ale zřejmě tvrdě spal, určitě se to stává i ostatním dětem. Nevím, jak bude učitelka přístupná, ale určitě jí řekni, e se z toho, e nemůe během spaní chodit čůrat, stává u tvé dcery psychický problém a domluv se s ní, aby jí v tomhle neomezovala. Třeba by mohla dcerce přidělit lehátko na kraji, aby si vdy bez ruení ostatních mohla odběhnout. Kdy se chce, tak jde vechno. Některý lidi se pro práci s dětma nehodí. Já to chápu, taky jsem nervák a u dětí bych nedělala ani za nic, ale vím to o sobě a připustím to. Drím palce, aby jste to společně vyřeili....
Není tady
Nemůu to říct s určitostí, ále myslím si, e to není jenom problém mé dcery, protoe děti se jim tam počůrávají nějak často. Jinak paní učitelka u má asi třicetiletou praxi, take některé móresy z doby dřívějí jí zůstaly dodnes.
Natěstí v přítím kolním roce nastupuji mateřskou dovolenou, take si dcerku budu brát po obědě, protoe ona tam nikdy nespí. Chodí spát večer v 8:00 h a stává v 6:30, take má naspáno 10 a půl hodiny, tak na co odpolední spánek. U mě několikrát prosila, abych si ji brala domu po o.., ale bohuel chodím do práce a nejde to.
Vlastně to, e dcera z toho v noci "blbne" jsem si odvodila proto, e si ráno ztěuje, e má strach, e se počůrá nebo e se jí zdálo, e se počůrala. Nestává se to opravdu tak často, ale děje se to.
Není nic horího ne kdy vidíte bezmoc svého dítěte nad arogancí moci učitelky.
Pro vlastní dceru by měla určitě pochopení.
Někdy se utěuju tím, e "boí mlejny melou", aby jí taky jednou někdo nezakazoval chodit na záchod. Nikdy neví v kterém ústavu skončí ona (vím, e ije sama a má jen jednu dospělou dceru).
Není tady
Musela jsem si troku ulevit, protoe na to pořád musím myslet a v noci kdy mně zbudí, tak nemůu ani usnout, jak se mně to mele v mozku.
Není tady
Nám v mateřské kolce dávali na obličej ručník (rozuměj, kdy jsme měli polední klid a "zlobili jsme" tím, e jsme nespali. Prostě, kdo měl otevřené oči - "flák ho na hubu hadr", a myslím si, e jsme museli leet na zádech. Ne na boku nebo do klubíčka, na břie, ale JEDNOTNĚ na zádech. e by nás i ve spaní přetáčeli, to prosím ne , ale i tak mi to příjde poněkud vihlé. Psychické problémy z toho sice nemám (?!) , ale moná to bude tím, e rodinná výchova byla poněkud tvrdí ne v M.
A ten ručníkem přikrytý obličej (z principu) nemůu pochopit doteď. Já bych měla spí obavy, e se mi svěřená dítka udusí nebo tak něco, kdy budou muset dýchat přes textilní toaletní potřebu ...No, u je to pár let...
Není tady
Judinko, tys mně teď připomněla to spaní na zádech. Taky jsme museli spát na zádech a já jsem se paní učitelce vymlouvala, e mám patnou páteř a e musím spát na břichu. A tak vichni spali na zádech a já na břichu. Taky jsem si jako dcera uměla udělat pořádek. Ale divím se, e mně to tenkrát "rali".
Není tady
Jinak, Judinko, jsem se kvůli tvému přispěvku musela jetě jednou připojit z domu, protoe tvůj záitek ze kolky mně straně pobavil, smála jsem se jetě v tramvaji, hlavně tomu jak ste dostávali hadrou přes hubu.
Nechci se dotknout ádné "normální" učitelky ze kolky, ale na to jen tak někde člověk nenarazí.
Není tady
Rámcový vzdělávací program pro předkolní vzdělávání
(citace některých pasáí)
Pedagogové respektují potřeby dětí (obecně lidské, vývojové a individuální), reagují na ně a napomáhají v jejich uspokojování (jednají nenásilně, přirozeně a citlivě, navozují situace pohody, klidu, relaxace apod.). Děti nejsou neúměrně zatěovány, či neurotizovány spěchem a chvatem.
V denním programu je respektována individuální potřeba aktivity, spánku a odpočinku jednotlivých dětí (např. dětem s nií potřebou spánku je nabízen jiný klidný program namísto odpočinku na lůku apod.). Donucovat děti ke spánku na lůku je nepřípustné.
Dětem je poskytována plnohodnotná a vyváená strava (dle předpisu). Je zachována vhodná skladba jídelníčku, dodrována zdravá technologie přípravy pokrmů a nápojů, děti mají stále k dispozici ve třídě dostatek tekutin a mezi jednotlivými podávanými pokrmy jsou dodrovány vhodné intervaly. Je nepřípustné násilně nutit děti do jídla.
To jsou jen krátké pasáe. Věřte, e někdy jsou děti "na zabití" , ale jsou věci, přes které "vlak nejede". Kdy jsem nastoupila, taky jsem musela nai kolnici odnaučit zakazovat dětem pít po obědě, protoe jí prý pak couraly po umyté chodbě na záchod. Hlavně, e ona kouří i několikrát za směnu!!!
Tak asi tak. Vedoucí učitelka M
Není tady
Moje máma je učitelka ve kolce, je to taková ta stará garda. Pamatuju si, e kdy jsem byla s ní v práci a musela jsem tam spát, byl to pro mě problém. Nutila děcka spát bez pokrčených nohou na zádech, aby na ně viděla, kdy nespí...
A mám do dneka takový podobný problém jako Ivča - vdy, ne jdu spát nebo jdu ven musím na záchod. I kdybych byla na záchodě před 5 minutama, mé tělo v sobě vykouzlí aspoń minimální mnoství tekutiny, které můe jít ven. A kdy jdeme spát na několikrát musím i několikrát na záchod...
Závidím svému manelovi, který jde v klidu spát ani by před tím musel navtívit WC.
Není tady
U jsme to vyřeily, teda spí manel. On sice děti vyzvedává dost málo. Ale zrovna to na něho vylo, a tak to hned na paní ředitelku vybalil, docela velmi sluně. A ona mu slíbila, e to srovná. Tak uvidíme.
Není tady
Rhea: Tak vám přeju, aby manelova domluva zabrala. Nenechat děti chodit na záchod, jak potřebují, je toti opravdu ikana. Pamatuju se, jak já zase musela ve kole na základce vechno dojídat (tlusté maso atp.), tenkrát máma taky zala za učitelkou s tím, e si nepřeje, aby mě někdo nutil. Jako dítě jsem to moc ocenila, e se mě zastala. Pak u jsem s jídlem problém neměla.
Není tady
Jednoznačně patný postup učitelky, trval bych na reimu čúrání, který doma pouíváte anebo bych změnil kolku.
P.Pöthe
Není tady