29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Já bych samozřejmě takového zmetka šarlatánského hnal svinským krokem, ale někdo to tak má rád a uklidní ho, že se mu neděje příkoří jen tak z ničeho nic, náhodně. Lidská duše je holt složitá a zakroucená jako tenké střevo
Není tady
Jí to od začátku ubližovalo, ale znáš to - tonoucí se stébla chytá. Ani já jsem jí to zpočátku nevymlouvala, protože jsem si říkala, že pokud tomu uvěří, třeba jí to pomůže. Ale to bylo čiré zlo, co k ní putovalo. Tedy až se ona začala tak horšit a on to potřeboval na něco (někoho) hodit.
Lékaři od ní dali ruce pryč, zkusili, co mohli, tak ona, protože byla aktivní člověk, zkoušela jiné cesty.
Není tady
Palomita napsal(a):
Crabat napsal(a):
Jen ono základní pochopení. Když mně je ubližováno, pak jsem to byl já, kdo tohle vlastně inicioval a celé spustil. Protože všechno se nakonec vrací ke svému zdroji. A upřímně se za to omluvit. Komu? Když nejsou patrné souvislosti, pak alespoň Universu (křesťané samozřejmě Bohu). A uvidíte, že se to změní.
Jo, tohle by ocenily třeba děti z Kuřimi a další týrané a zneužívané děti. Že to vlastně způsobily ony a zasloužily si to. Takhle to přece vůbec nefunguje.
I v dospělosti, když se k "oběti" někdo chová zle, neznamená to, že za to může!!!!
A to já si naopak myslím, že ty děti (tedy ta duše) si tento osud přesně předem vybraly, měly si přesně toto z nějakého důvodu odžít. A nejen děti, my všichni
Není tady
normální chlap napsal(a):
Já bych samozřejmě takového zmetka šarlatánského hnal svinským krokem, ale někdo to tak má rád a uklidní ho, že se mu neděje příkoří jen tak z ničeho nic, náhodně. Lidská duše je holt složitá a zakroucená jako tenké střevo
Tohle jsem nikdy nepochopila, ale děje se to. A bohužel, co zákony nezakazují, to dovolují. Tím pádem jsou všichni tito šarlatáni na vrcholu svého manipulátorského blaha.
Není tady
Děkuji Rino. Teď budu navíc vědět, že mi sice nevynadáš, ale to neznamená, že se mnou souhlasíš.
Což je ovšem úplně v pořádku. Nejsme tu od toho, abychom s někým souhlasili, ale abychom sami přemýšleli.
Můžeme se zajisté nechat inspirovat těmi druhými, ale pak už je to na nás.
Není tady
LENNNA napsal(a):
Palomita napsal(a):
Crabat napsal(a):
Jen ono základní pochopení. Když mně je ubližováno, pak jsem to byl já, kdo tohle vlastně inicioval a celé spustil. Protože všechno se nakonec vrací ke svému zdroji. A upřímně se za to omluvit. Komu? Když nejsou patrné souvislosti, pak alespoň Universu (křesťané samozřejmě Bohu). A uvidíte, že se to změní.
Jo, tohle by ocenily třeba děti z Kuřimi a další týrané a zneužívané děti. Že to vlastně způsobily ony a zasloužily si to. Takhle to přece vůbec nefunguje.
I v dospělosti, když se k "oběti" někdo chová zle, neznamená to, že za to může!!!!
A to já si naopak myslím, že ty děti (tedy ta duše) si tento osud přesně předem vybraly, měly si přesně toto z nějakého důvodu odžít. A nejen děti, my všichni
Pak je tedy zbytečné bojovat proti jakémukoli násilí, pedofilům, vrahům a zlodějům. Protože jsou to vlastně vykonavači spravedlnosti? Obavám se, že se neshodneme
Není tady
Ano, Lenno, také si to myslím. Ne, že do toho byly po hlavě vrženy, ale že si to zcela vědomě vybraly.
Není tady
Palomito a také si myslím, že je zbytečné bojovat proti temnotě venku, ale jenom proti té, která je uvnitř nás. Pokusit se pochopit souvislosti, které k ní vedou a jak jsem strháván do jejího vlivu, pak toto inklinování překonat a rozpustit v sobě.
Není tady
Palomito a také si myslím, že je zbytečné bojovat proti temnotě venku, ale jenom proti té, která je uvnitř nás.
Nevím, jak Palomita, ale já nesouhlasím. Podle mého je obojí důležité. Bojovat proti temnotě venku je nutné proto, aby se společnost vyvíjela směrem k nějaké "civilizaci", aby to nebyla jen nějaká džungle, kde vládnou ti zlí. I světská spravedlnost je důležitá, jak už jsem psala - aby ti, co přirozeně nevědí viděli, že takové jednání se nevyplácí.
A to druhé - ano. To je velice důležité a mnohdy těžké. Ale stojí to za to.
Není tady
Crabate, má-li člověk rozpouštět temnotu uvnitř sebe, musí mít také nějakou morální úroveň. Uvědomění si, že udělal něco špatně pro zabedněnce neplatí. A teda jestli za zbytečné považuješ zastávat se slabších a lidí v nouzi, tak pak asi raději zůstanu hříšným odpadem společnosti, než osvíceným alibistou
Není tady
Judyno, já přece vůbec netvrdím, že si to ten člověk zaslouží, to je úplně špatně pochopené. A pokud si to dotyčný empatik takhle vykládá, pak se nedivím důsledkům, které způsobil. Zaslouží si odpuštění, lásku a laskavost. A směřovat někoho k přiznání viny a ponoření se do ní, je nejvyšší pitomost, jaké lze v tomto životě vůbec dosáhnout. Protože tím by ten dotyčný vlastně zatratil sám sebe.
Jedno je ale jisté. Pakliže se někomu děje nějaké příkoří, které se opakuje znovu a znovu, pak nejhorší na tom není to, co zrovna probíhá, ale skutečnost, že nechápeme, proč se tak děje. Ta nás psychicky sžírá a ubíjí, připadáme si odmítnutí, zavržení a neseme si toto stigma s sebou, i když už ona hrůza dávno skončila. A k vyléčení této psychické rány slouží právě ono pochopení souvislostí. V okamžiku, kdy se to ten člověk doví, tak se mu nepředstavitelně uleví. Konečně jeho život zase má řád, má nějakou souvislost a ať už se stalo cokoliv, může to tímhle skončit a nemusí se týrat dál. A tak to od sebe odhodí, jako uzavřenou kapitolu a může znovu začít žít.
Upravil(a) Crabat (24. 8. 2020 0:10)
Není tady
Tak to si piš, Palomito, že je to všechno o té morální úrovni. Nic se nedá rozpouštět bez ní. Jen se rvát se světem, odrážet rány i je sám způsobovat. A dokud nebude ona morální úroveň, do té doby nikdo z nás nesvede víc. A propos: Zabedněnec si nemůže uvědomit, že udělal něco špatně, protože vždy je z jeho hlediska na vině ten druhý. Také jsem nikdy neřekl, že bych považoval za zbytečné zastávat se lidí slabších a lidí v nouzi. V tom je přece obsažena základní lidská empatie a laskavost.
Ale pokud narážíš na moje slova, že je zbytečné bojovat proti temnotě venku, pak to ale neznamená, že jsem měl na mysli ji přijmout. Jen proti ní nebojovat, neboť temnota nás vtáhne do své sféry, pokud se pokusíme ji nějakým způsobem porazit. Ten boj je naprosto předem marný. Pokud budeme vnímat nepřítele mimo sebe, ale neuvidíme ho v sobě, pak vlastně bojujeme v souladu s ním proti světu. A tím do nás proniká pořád hlouběji a hlouběji, aniž my bychom to jakkoli zaregistrovali. Proto tvrdím, že jediný možný způsob, jak se jí postavit, je identifikovat její kořínky v sobě i jak do nás prorůstá. A tomu se vzepřít. Ne, nebude to snadné a vždy ve svém úsilí můžeme selhat, ale jestli se nám to alespoň částečně podaří, pak ji oslabíme i ve světě.
Není tady
Judyno, společnost se jen zdánlivě vyvíjí k civilizaci, ale ve skutečnosti morálně upadá. Tzn. máme zaměřeno přesně opačným směrem. Jakákoli tendence k vědeckému poznání a chápání světa nás jenom přibližuje k vlastnímu sebezničení. Pouze morální hodnoty nás mohou obrodit a zachránit tak naši existenci. To se však nestane vnějším bojem, neboť ten v nás probouzí tzv. spravedlivý hněv. Avšak jakýkoli hněv má vždy své kořeny v egu. A čím více ho chápeme jako spravedlivý, tím více je toto ego neřízené a puštěné ze řetězu. Ego je věčně propojené s temnotou světa. Vlastně ono je jejím zdrojem.
Není tady
Palomita napsal(a):
LENNNA napsal(a):
Palomita napsal(a):
Jo, tohle by ocenily třeba děti z Kuřimi a další týrané a zneužívané děti. Že to vlastně způsobily ony a zasloužily si to. Takhle to přece vůbec nefunguje.I v dospělosti, když se k "oběti" někdo chová zle, neznamená to, že za to může!!!!
Pak je tedy zbytečné bojovat proti jakémukoli násilí, pedofilům, vrahům a zlodějům. Protože jsou to vlastně vykonavači spravedlnosti? Obavám se, že se neshodneme
Ale to nejsou vykonavači spravedlnosti ani náhodou! A mají se zavřít až zčernají. To špatně chápeš! Já nepsala vůbec nic o výše jmenovaných, psala jsem o dítěti.
Není tady
Crabat napsal(a):
Tak to si piš, Palomito, že je to všechno o té morální úrovni. Nic se nedá rozpouštět bez ní. Jen se rvát se světem, odrážet rány i je sám způsobovat. A dokud nebude ona morální úroveň, do té doby nikdo z nás nesvede víc. A propos: Zabedněnec si nemůže uvědomit, že udělal něco špatně, protože vždy je z jeho hlediska na vině ten druhý. Také jsem nikdy neřekl, že bych považoval za zbytečné zastávat se lidí slabších a lidí v nouzi. V tom je přece obsažena základní lidská empatie a laskavost.
Ale pokud narážíš na moje slova, že je zbytečné bojovat proti temnotě venku, pak to ale neznamená, že jsem měl na mysli ji přijmout. Jen proti ní nebojovat, neboť temnota nás vtáhne do své sféry, pokud se pokusíme ji nějakým způsobem porazit. Ten boj je naprosto předem marný. Pokud budeme vnímat nepřítele mimo sebe, ale neuvidíme ho v sobě, pak vlastně bojujeme v souladu s ním proti světu. A tím do nás proniká pořád hlouběji a hlouběji, aniž my bychom to jakkoli zaregistrovali. Proto tvrdím, že jediný možný způsob, jak se jí postavit, je identifikovat její kořínky v sobě i jak do nás prorůstá. A tomu se vzepřít. Ne, nebude to snadné a vždy ve svém úsilí můžeme selhat, ale jestli se nám to alespoň částečně podaří, pak ji oslabíme i ve světě.
Jenže kde má člověk tu morální hodnotu pobrat? I to, že se nevzdávám a své hodnoty předávám dál a snažím se jít příkladem, je svým způsobem boj proti temnotě.
Když interpretuji tvé příspěvky, tak je to spíš, jak já jim rozumím, nebo co si pod tím představím, než co ty jsi tím myslel. Upřímně jim nerozumím. V květnatném slohu se mi ztrácí pointa a všeobecná označení porozumění moc nepomáhají. Takže díky, že to nevzdáváš a vysvětluješ a vysvětluješ Pořád ti ale nerozumím. Když načapáš kapsáře, který ti chce vzít poslední peníze na týden žití v cizím městě (státě), jsi bez karty, mobilu, další hotovosti a nemáš se jak dostat domů. Co uděláš? Řekneš si óm a necháš se obrat? Nebudeš bojovat proti temnotě zloděje? Protože za tou všeobecnou temnotou vesmíru je vždy někdo konkrétní, komu se děje zlo a příkoří. Neexistuje zlo, které by bylo anonymní. I za těmi číselnými statistikami je vždy nějaké konkrétní jméno, věc, oblast.
Není tady
LENNNA napsal(a):
Palomita napsal(a):
LENNNA napsal(a):
A to já si naopak myslím, že ty děti (tedy ta duše) si tento osud přesně předem vybraly, měly si přesně toto z nějakého důvodu odžít. A nejen děti, my všichniPak je tedy zbytečné bojovat proti jakémukoli násilí, pedofilům, vrahům a zlodějům. Protože jsou to vlastně vykonavači spravedlnosti? Obavám se, že se neshodneme
Ale to nejsou vykonavači spravedlnosti ani náhodou! A mají se zavřít až zčernají. To špatně chápeš! Já nepsala vůbec nic o výše jmenovaných, psala jsem o dítěti.
Takže duše si vybere, že si musí něco odžít a to je v pořádku. Pak si jiná duše vybere, že si musí něco odžít v podobě konání brutálního násilí na druhých a to už v pořádku není? Aby se naplnila podstata duše A, musí potkat duši B. Bez toho to přece nefunguje, nebo ano? Asi jsem někde jinde
Není tady
Crabat napsal(a):
Judyno, já přece vůbec netvrdím, že si to ten člověk zaslouží, to je úplně špatně pochopené. A pokud si to dotyčný empatik takhle vykládá, pak se nedivím důsledkům, které způsobil. Zaslouží si odpuštění, lásku a laskavost. A směřovat někoho k přiznání viny a ponoření se do ní, je nejvyšší pitomost, jaké lze v tomto životě vůbec dosáhnout. Protože tím by ten dotyčný vlastně zatratil sám sebe.
Jedno je ale jisté. Pakliže se někomu děje nějaké příkoří, které se opakuje znovu a znovu, pak nejhorší na tom není to, co zrovna probíhá, ale skutečnost, že nechápeme, proč se tak děje. Ta nás psychicky sžírá a ubíjí, připadáme si odmítnutí, zavržení a neseme si toto stigma s sebou, i když už ona hrůza dávno skončila. A k vyléčení této psychické rány slouží právě ono pochopení souvislostí. V okamžiku, kdy se to ten člověk doví, tak se mu nepředstavitelně uleví. Konečně jeho život zase má řád, má nějakou souvislost a ať už se stalo cokoliv, může to tímhle skončit a nemusí se týrat dál. A tak to od sebe odhodí, jako uzavřenou kapitolu a může znovu začít žít.
Ne, Ty říkáš toto: Když mně je ubližováno, pak jsem to byl já, kdo tohle vlastně inicioval a celé spustil. Já jsem to zjednodušila slůvkem zasloužit si, jelikož v tom opravdu nevidím rozdíl. Je to jen slovíčkaření.
A další zvýrazněné (viz výše) - co je potom tohle?
"....Stačí prostě do prostoru vykřiknout (tedy nemusíme akusticky, ale uvnitř, v duchu): "Moje vina! Netušil jsem, co dělám a teď je mi to hluboce líto. A přísahám, že už nikdy takové jednání ode mne směrem k druhému člověku nevyjde." A myslet to tak...."
Protiřečís si. Přesně toto chtěl ten šarlatán po mé kamarádce. Vpodstatě to, cos napsal. Přesně takhle ji deptal.
Upravil(a) Judyna (24. 8. 2020 13:35)
Není tady
Crabat napsal(a):
Judyno, společnost se jen zdánlivě vyvíjí k civilizaci, ale ve skutečnosti morálně upadá. Tzn. máme zaměřeno přesně opačným směrem. Jakákoli tendence k vědeckému poznání a chápání světa nás jenom přibližuje k vlastnímu sebezničení. Pouze morální hodnoty nás mohou obrodit a zachránit tak naši existenci. To se však nestane vnějším bojem, neboť ten v nás probouzí tzv. spravedlivý hněv. Avšak jakýkoli hněv má vždy své kořeny v egu. A čím více ho chápeme jako spravedlivý, tím více je toto ego neřízené a puštěné ze řetězu. Ego je věčně propojené s temnotou světa. Vlastně ono je jejím zdrojem.
Takže život bez pravidel? Nechat určité lidi beztrestně krást a vraždit? To by byl ten největší morální úpadek. Když uvidím někoho, kdo ubližuje bezbrannému a já se mu budu snažit pomoct nebo zavolám policii tak vlastně můj smysl pro spravedlnost je projevem ega puštěného ze řetězu? Čili já jsem ta špatná? Přesně tak totiž vyznívá to, co píšeš.
Není tady
Crabat napsal(a):
A tomu mám rozumnět jak? Když uvidím, jak někdo někoho morduje, tak nezavolám policii, ale ponořím se do vlastního nitra? Budu hledat kořínky toho násilníka v sobě? Mám si přitom asi zakrýt oči, že.
Upravil(a) Judyna (24. 8. 2020 13:50)
Není tady
Ale já přece netvrdím, že nemůžeme nic dělat, opak je pravdou, jen to nesmíme chtít dělat.
Takže když načapám kapsáře, praštím ho přes ruku, druhou bafnu pod krkem a přirazím ho ke stěně domu. A se slovy: "Tohle už víckrát nezkoušej" se k němu postavím jako hrozba. Ale pak ho pustím a i ten incident pustím ze své mysli. Zkrátka nepůjdu vzápětí, protože mi to v noci nedá spát, a nezaložím organizaci proti kapsářům ve městě, ale řeknu si v duchu: "Takový svět holt zkrátka je, nemůžeme se mu divit, když veškeré hodnoty posuzuje jen z hlediska vlastního ega, co pro něj bude nejvýhodnější anebo nejlukrativnější." A znovu to pustím z mysli, pokud se to opakovaně vynoří. Jen mne to podnítí k tomu se sám nad sebou zamyslet, jestli nakonec nejsem stejný. Jasně, trochu jinak se projevující, ovšem ve své podstatě stejný. Také jen myslící na sebe. A kde se tato tendence v člověku vlastně bere, odkud pochází a jaký je její zdroj. Přitom se ponořím dovnitř. Pokud nenajdu žádné odpovědi, nejsme každý hned osvícení, abychom viděli, ponechám to nezodpovězené v sobě jako kóan, ale budu se k této otázce stále vracet, protože tohle mě opravdu zajímá.
Každý kóan nakonec bude vyřešen. Jen musíme projevit dostatečnou trpělivost i vůli, že se pořád řešení dožadujeme a nevzdáváme své úsilí. A jednou to přijde. Tehdy se dozvíme pravdu. O sobě, o nás, o lidech. A pak se pokusit s tím něco dělat. Opět zase jen uvnitř sebe, protože zaměřit se nyní ven, by byla osudná chyba. To už jsme přece mohli dávno a věnovat svůj život snaze zlepšit podmínky, jež panují venku, ale nás samé by to nezměnilo. Jen přeoscilovalo pozornost a soustředilo ji na problémy ostatních, aby tak ego v nás zvítězilo a mělo nerušené pole pro působení na nás a skrze nás i do světa.
Není tady
Crabate, ale to, co popisuješ teď, je naprosto normální reakce. Tak to má být. Ale to už je přece určitý boj proti venkovnímu zlu. To je to, co člověk může a má udělat.
Předtím ses vyjadřoval hodně nekonkrétně a nesrozumitelně.
Není tady
No, vidím Judyno, že pro Tebe odpovědi nenaleznu. Tedy nenaleznu takové, které bys byla ochotna akceptovat. Ale snad někdy, za pár měsíců anebo možná let se k tomuto tématu náhodou vrátíš a třeba pak uslyšíš, co se Ti vlastně snažím sdělit. Není Tvou chybou, že to nevnímáš teď, a já to nedokážu lépe vyjádřit, i když se fakt snažím ze všech sil (a nevidím v tom chybu ani u sebe), ber to zkrátka tak, že je to nesdělitelné. Pokusil jsem se, ale nevyšlo to. Víc udělat nemůžu.
P.S.: Tenhle příspěvek jsem psal ještě předtím, než mi tam naskočil článek 71, takhle řazené to nedává smysl. (To jen pro vysvětlení.)
Upravil(a) Crabat (24. 8. 2020 18:44)
Není tady
Ale.., že by přece jenom?
Každopádně to byla moje chyba. Myslel jsem si, že tohle vnitřní poznání, jímž si každý hledající adept prochází, dokážu sdělit na těchto stránkách, ale ono je opravdu nesdělitelné. Pochopí vás jenom člověk, který prožil anebo zrovna prožívá něco podobného. Takže to berte jako Crabatův úlet, ať již v tom lepším anebo horším slova smyslu.
No bóže, ulítáváme si každý, co to dá.
Tak proč k tomu jednou nevyhlásit svátek.
Svátek všech pomatenců a ulítlých.
Upravil(a) Crabat (24. 8. 2020 14:49)
Není tady
Opravdu je pro mně Tvůj způsob sdělování nesrozumtelný. Zprvu píšeš o tom, že není dobré bojovat proti vnějšímu zlu a pak napíšeš zcela srozumitelný příspěvek, ve kterém popisuješ vlastně to, že by ses zachoval stejně jako většina slušných lidí.
Ostatně, nejsem zde sama, pro koho jsou Tvoje příspěvky méně srozumitelné a zbytečně květnaté. Protože když si člověk odmyslí ty kudrlinky, píšeš vlastně to, co je pro většinu lidí normální a běžné. Tedy co se týče toho vnějšího zla.
Není tady
No však jo, vždyť říkám - svátek.
Promiň, tohle jsem tam teprve dopsal.
Ale prostě svátek.
Není tady